Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κλήριδης - Επιτροπή Προστασίας Παιδιού
  • [02] Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης
  • [03] Μιχαηλίδης - Υπουργικό - Δηλώσεις
  • [04] Μαρκίδης - Μιχαηλίδης - Υπουργικό

  • [01] Πρόεδρος Κλήριδης - Επιτροπή Προστασίας Παιδιού

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου καταδικάζει τα παιδιά σε ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας ενώ παράλληλα τους στερεί τα πιο βασικά δικαιώματα, που είναι η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στην ίδια τους την πατρίδα καθώς επίσης η επαφή με τις ρίζες τους.

    Αυτό αναφέρεται σε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, που διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, στην έναρξη του Παγκύπριου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού.

    "Στην Κύπρο νοιαζόμαστε για τα παιδιά και έχουμε αυξημένη συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι τους και είναι παρήγορο γιατί τα δικά μας παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της οικογένειας και του κράτους", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Οπως τόνισε, στην Κύπρο υπάρχουν παραδοσιακές υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας του παιδιού, νέες νομοθεσίες ή βελτιώσεις υφιστάμενων νόμων που αφορούν το παιδί καθώς επίσης και άλλα πρωτοποριακά προγράμματα που συνιστούν σοβαρά βήματα του κράτους υπέρ της ευημερίας του παιδιού.

    Ανάμεσα σ' άλλα ανέφερε χαρακτηριστικά το Νόμο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών και για τη Συνεργασία αναφορικά με τη Διακρατική Υιοθεσία.

    Είπε ακόμη ότι εξίσου σημαντικό με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θεωρεί το μακροπρόθεσμο σχέδιο αποϊδρυματοποίησης των ενοίκων της Στέγης Νέας Ελεούσας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με τη λειτουργία ήδη δύο Σπιτιών στην κοινότητα καθώς επίσης την ενθάρρυνση των κοινοτήτων για εφαρμογή του θεσμού αυτού με τεχνική και οικονομική βοήθεια από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    "Παρόλα αυτά πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν ώστε να φθάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών όπως αυτά καθορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα δύο άτομα να διερευνήσουν από κοινού ή και χωριστά δύο καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη και να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά τη λήξη της μαραθώνιας έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η απόφαση για έρευνα δεν συνιστά ενοχή.

    Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν απεδέχθη την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απεδέχθη την παραίτηση διότι κατά τη δική του άποψη αλλά και κατά την άποψη που εξέφρασε το Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμοδότησή του, η απόφαση για έρευνα δεν συνιστά ενοχή και ουδείς άνθρωπος θεωρείται ένοχος επειδή προσήφθησαν εις βάρος του καταγγελίες," τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Οι δύο καταγγελίες, που θα διερευνήσουν ο Επίτροπος Νομοθεσίας Γεώργιος Σταυρινάκης και ο Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Σιακάς, αφορούν την έγκριση σε φακέλους του Τμήματος Μεταναστεύσεως και την πώληση διαμερίσματος της εταιρείας "Down Town Estates and Investments Ltd". Οι δύο ερευνώντες λειτουργοί καλούνται να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται περαιτέρω διερεύνηση από τον Επίτροπο Διοικήσεως δύο περιπτώσεων σχετικά με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών και την υδροδότηση της περιοχής "Καλόγηρος".

    Ο κ. Στυλιανίδης στη γραπτή δήλωσή του, που ανέγνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι το Σώμα αφού μελέτησε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τις καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών και τη σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία εστάλη αργά το απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "δεν δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα για 11 από τις καταγγελίες" του κ. Πουργουρίδη δεδομένου ότι "από τα συλλεγέντα στοιχεία αποδείκτηκε ότι είτε δεν ευσταθούν είτε δεν δικαιολογούν αφ'εαυτών διερεύνηση."

    Ανέφερε ακόμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τις εις βάρος του καταγγελίες και επέμεινε στην πλήρη αθωότητά του.

    Οι καταγγελίες για τις οποίες δεν δικαιολογείται έρευνα αφορούν, μεταξύ άλλων, το κόστος ανέγερσης κατοικίας του κ. Μιχαηλίδη στη Γερμασόγεια, τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μακαρίου ΙΙΙ στη Μέσα Γειτονιά, την οικία της θυγατέρας του κ. Μιχαηλίδη στη Γερμασόγεια, κτήματα, γραφεία και διαμερίσματα.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι για την έρευνα του θέματος της έγκρισης σε φακέλους του Τμήματος Μεταναστεύσεως "πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί τόσο ο πληροφοριοδότης του κ. Πουργουρίδη όσο και ο ίδιος ο κ. Πουργουρίδης να δώσουν καταθέσεις με πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τους διάφορους ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στην επιστολή του κ. Πουργουρίδη της 18ης Σεπτεμβρίου 1998."

    Σε ότι αφορά τη δεύτερη καταγγελία που θα διερευνηθεί, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί από άτομα που θα διοριστούν για εξακρίβωση κατά πόσο υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες.

    "Ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει στη γνωμοδότησή του την άποψη ότι η διερεύνηση στα πλαίσια ποινικής δικονομίας δεν πρέπει να φοβίζει αλλά ούτε και να δημιουργεί τις εντυπώσεις που συνήθως δυστυχώς στην Κύπρο δημιουργούνται από τέτοια διαδικασία," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι "στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα δεν είναι δυνατό καν να λεχθεί ότι υπάρχουν στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την ποινική δίωξη του κ. Μιχαηλίδη για όσα αναφέρονται στις καταγγελίες Πουργουρίδη."

    Ομως, υφίστανται εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι, "όχι απλώς δικαιολογούν αλλά και επιβάλλουν τη διεξαγωγή έρευνας σύμφωνα με τους κανόνες της Ποινικής Δικονομίας."

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Μιχαηλίδης - Υπουργικό - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη εναντίον του και είπε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Υπουργός Εσωτερικών.

    "Εχω ενημερωθεί για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρέπει να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτήν την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένδεκα από τα σημεία ο κ. Πουργουρίδης που μου έχει καταλογίσει έχουν απορριφθεί από το Γενικό Εισαγγελέα και αυτό θεωρείται τελεσίδικο και αμετάκλητο," δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης μετά την ολοκλήρωση της σημερινής μαραθώνιας συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο ΥΠΕΣ επανέλαβε ότι είναι αθώος σε όλους τους ισχυρισμούς του κ. Πουργουρίδη και πρόσθεσε "αναμένω ότι με τη διαδικασία που έχει χαραχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάμψει η αλήθεια και θέλω να πω ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών μια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απεδέχθη την παραίτησή μου."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΣ τόνισε κατηγορηματικά ότι σέβεται τις διαδικασίες που έχουν καθοριστεί και θα συνεργαστεί όπου χρειάζεται με όσους έχουν αναλάβει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για να λήξει αυτή η υπόθεση. Εύχομαι, πρόσθεσε, "ότι στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια και θα βρεθώ και υπό των υπολοίπων σημείων εντελώς αθώος."

    Είπε ακόμα ότι είχε ενημερωθεί για τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για τα δύο θέματα για τα οποία ζητούσε την περαιτέρω έρευνα.

    Διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του για έρευνα "για τον άνθρωπο και όχι το αδίκημα", ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο των μέχρι τότε πληροφοριών.

    "Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ένας είναι κατηγορούμενος και όταν αισθάνεται αθώος και όταν υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που καθορίζονται από συγκεκριμένα πολιτειακά όργανα που τιμά, θα πρέπει και έχει υποχρέωση να πιστεύει στη σωστή εξέλιξη αυτών των διαδικασιών και να έχει εμπιστοσύνη σε αυτές τις διαδικασίες που καθορίστηκαν από τα πολιτειακά όργανα," πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα προϊσταται του Υπουργείου του ενόσω διεξάγεται η έρευνα για τις δύο καταγγελίες εναντίον του, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι ερευνώντες λειτουργοί θα πρέπει να αφεθούν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες τους, εξηγώντας ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι δεν θα ερευνηθούν τμήματα και ορισμένες υπηρεσίες που θα εμποδιστούν από τον ίδιον εάν είναι στο Υπουργείο.

    "Εκείνο που θα ερευνηθεί είναι οι ισχυρισμοί του κ. Πουργουρίδη και του πληροφοριοδότη του κ. Πουργουρίδη. Εάν από τη θέση μου επηρεάζω τη διερεύνηση των ισχυρισμών αυτών, το αφήνω σε σας να το κρίνετε," είπε.

    Τόνισε επίσης ότι ο Υπουργός δεν ασχολείται με τη διερεύνηση αλλά οι ερευνώντες λειτουργοί επί του θέματος.

    Εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, η οποία όπως ανέφερε απασχολεί εδώ και 70 περίπου μέρες.

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι με τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα απορρίπτονται και οι πολιτικές ευθύνες για μερικές από τις καταγγελίες Πουργουρίδη, ο ΥΠΕΣ απάντησε "εάν θεωρείτε ότι είναι συνδεδεμένα τα δύο (απόρριψη υποθέσεων και απόρριψη πολιτικών ευθυνών) σίγουρα ναι, εάν θεωρείτε ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι συνδεδεμένες με την παραμονή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, τότε σας παραπέμπω στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας."

    Σημειώνεται ότι από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου απουσίαζαν οι Υπουργοί Υγείας Χρίστος Σολωμής και Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Μαρκίδης - Μιχαηλίδης - Υπουργικό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε πλήρη νομική κάλυψη της σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προέβη ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης με δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσιογράφο είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε "ποινική ανάκριση που να διερευνά το άτομο και όχι το αδίκημα", ο κ. Μαρκίδης είπε ότι εκείνο που γνωρίζει, είναι ότι ο κ. Μιχαηλίδης "απορρίπτει με κατηγορηματικότητα όλες τις καταγγελίες και κατηγορίες εναντίον του και αυτό το δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    Στη συνέχεια, είπε ο κ. Μαρκίδης, ο κ. Μιχαηλίδης αποχώρησε, "προκειμένου οι υπόλοιποι υπουργοί να αποφασίσουν μόνοι τους κατά πόσο ενδείκνυται ή όχι η άσκηση της εξουσίας τους, βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 2 του περί ποινικής δικονομίας νόμου, προς διορισμό συγκεκριμένων ατόμων για τη διενέργεια ανάκρισης κατά πόσο υπάρχουν ή όχι στοιχεία που δικαιολογούν ανάκριση σχετικά με τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων".

    "Δεν διερευνάται το άτομο, αλλά η πράξη και η δική μου θέση είναι σαφέστατη ότι το άτομο τεκμαίρεται αθώον και ότι, μάλιστα, όπως τονίζω και στη χθεσινή μου γνωμάτευση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή ενώπιόν μου δεν υπάρχουν καν στοιχεία που θα δικαιολογούσαν άμεση απόφαση περί ποινικής διώξεως του κ. Μιχαηλίδη," ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως εκείνο που υπάρχει ενώπιόν του, "είναι ότι σε σχέση με δυο από τις καταγγελίες, όχι απλώς δικαιολογείται, αλλά και επιβάλλεται να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που θεσμοθετεί η ποινική δικονομία", για να εξαχθεί συμπέρασμα κατά πόσο υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι κ. Σταυρινάκης και Σιακάς θεωρούνται ποινικοί ανακριτές, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε: "Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν χρησιμοποίησε τον όρο ποινικός ανακριτής και εγώ στη γνωμάτευσή μου χρησιμοποίησα τον όρο, όμως ο ίδιος ο Νόμος δεν μιλά για ποινικούς ανακριτές, αλλά για διορισμό ατόμων προς διρεύνηση κατά πόσο έχει διαπραχθεί ή όχι αδίκημα και αυτό το λέει και το Υπουργικό Συμβούλιο και το λέω και εγώ".

    "Το άρθρο 4 παράγραφος 2 του περί ποινικής δικονομίας νόμου που είναι το μόνο που παρέχει εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο, μιλά για διορισμό ατόμων", εξήγησε ο κ. Μαρκίδης και είπε: "Τώρα, αν αυτοί που ερευνούν, εγώ τους λέω ποινικούς ανακριτές, αν καλώς ή κακώς τους ονομάζουμε (έτσι) είναι άλλο θέμα".

    Εκείνο που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι ότι πρόκειται για "το γνωστό άρθρο για το οποίο επανειλημμένα έγινε λόγος τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εν μέρει μου έχει εκχωρηθεί με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου προ διετίας, η οποία όμως εκχώρηση εξουσίας προς εμένα, δεν περιλαμβάνει εξουσία διορισμού τέτοιων ατόμων, όταν οι σχετικές καταγγελίες αφορούν μέλος συντεταγμένου οργάνου του κράτους, δηλαδή είτε μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων είτε μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου".

    Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε στο σημείο αυτό, ότι επειδή οι καταγγελίες αφορούσαν υπουργό, ο ίδιος δεν είχε δυνατότητα να ασκήσει εξουσία διορισμού οποιουδήποτε ατόμου και για το λόγο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν το αρμόδιο όργανο, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος απλώς επετέλεσε το καθήκον του.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε τη γνωμάτευσή του "στο 100%, δηλαδή απεδέχθη όλες τις εισηγήσεις" της χθεσινής του γνωμάτευσης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι συμβατό να διεξάγεται η έρευνα που αποφασίστηκε σήμερα και ο κ. Μιχαηλίδης να παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν τον αφορά, αφού, όπως εξήγησε, η παραμονή κάποιου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι θέμα της απόλυτης κρίσης του ίδιου του υπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρκίδης υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση όπως η σημερινή.

    Σε ερώτηση αναφορικά με κατάργηση ή όχι του τεκμηρίου της αθωότητας, για την οποία είχε μιλήσει νωρίτερα ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "ο Γενικός Εισαγγελέας πιστεύει στο τεκμήριο της αθωότητας και δεν είναι δυνατό να παράσχει γνωμάτευση που να ανατρέπει το τεκμήριο αυτό, που είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα".

    Η ουσία, πρόσθεσε, είναι ότι "οι περισσότερες κατηγορίες καταρρίπτονται με όσα στοιχεία έχω ενώπιόν μου" και αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας ότι "όταν μου λέει κάποιος ότι το άσπρο είναι μαύρο και εγώ έχω μια σωρεία στοιχείων που δεν δείχνουν την παραμικρή υπόνοια ότι το άσπρο μπορεί να είναι μαύρο, δεν έχω καμιά υποχρέωση ή δικαίωμα να διατάσσω ανακρίσεις, προκειμένου να αποδειχθεί αυτό που είναι ήδη αποδεδειγμένο".

    Ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε πως για τα σημεία εκείνα όπου για να εξαχθεί συμπέρασμα απατείται η λήψη κανονικών καταθέσων, σύμφωνα με το νόμο περί ποινικής δικονομίας, υπέβαλε τη σχετική εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και η οποία έγινε σήμερα δεκτή.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δεν έχει περατωθεί η έρευνα των φορολογικών δηλώσεων του κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, αλλά του Εφόρου Φόρου Εισοδήματος.

    Τόνισε, πάντως, ότι στην έκθεσή του αναφέρει ότι "οι τυχόν προσθέσεις και προσθαφαιρέσεις με βάση τους αριθμούς που έχει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, θα οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, όχι διότι οι αριθμοί που έχει η έκθεση είναι λανθασμένοι".

    "Είναι ορθοί, αλλά λείπουν άλλοι αριθμοί και αυτοί οι αριθμοί που λείπουν, φυσιολογικά λείπουν και δεν υπάρχει καμιά παρανομία επειδή λείπουν", εξήγησε, προσθέτοντας ότι όταν κάποιος δανειστεί χρήματα από τράπεζα ή πωλήσει κτήμα, δεν δηλώνει υποχρεωτικά το ποσό στο φόρο εισοδήματος, αφού αυτό δεν υπόκειται σε φορολογία.

    Κληθείς να εξηγήσει γιατί η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κράτησε τόσο πολύ, αφού το Σώμα έκανε 100% δεκτή την εισήγησή του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η μεγάλη διάρκεια "δεν σημαίνει ότι δεν λήφθηκε απόφαση από την πρώτη ώρα", υπονοώντας ότι η μεγάλη διάρκεια δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη διαφωνίες.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο όρος "άτομα" ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο από τον ίδιο και από το Υπουργικό Συμβούλιο, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι επεκράτησε η εν λόγω εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να ονομάζεται "εξουσία διορισμού ποινικού ανακριτή", αλλά η ίδια η ποινική δικονομία αναφέρεται σε "διορισμό ατόμων προς διερεύνηση".

    Κληθείς να εξηγήσει γιατί δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του Υπουργού Εσωτερικών, όπως τέθηκε σε διαθεσιμότητα πρόσφατα κρατικός λειτουργός εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες, ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση του λειτουργού, διατάχθηκε η Αστυνομία να προβεί σε ανακρίσεις και δεν διορίστηκε κανένας, ενώ στην περίπωση του Υπουργού, "οποιαδήποτε ενέργεια ανάκρισης από την Αστυνομία δεν θα ήταν δεκτή από την κοινή γνώμη νοουμένου ότι το αποτέλεσμα μιας ανάκρισης μπορεί να είναι επιβαρυντικό αλλά μπορεί να είναι και απαλλακτικό".

    Επεσήμανε ότι στην περίπτωση απαλλακτικού πορίσματος από πλευράς ανακριτού της Αστυνομίας η κοινή γνώμη δεν θα το δεχόταν.

    "Γι'αυτό το λόγο η μόνη επιλογή ήταν να ζητήσουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο να ασκήσει την εξουσία του προκειμένου να διοριστούν τα συγκεκριμένα άτομα για να κάνουν την ανάκριση που χρειάζεται," πρόσθεσε.

    Ο κ. Μαρκίδης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα κατά πόσο θεωρεί ορθή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην αποδεκτεί την παραίτηση του κ. Μιχαηλίδη, αφού, όπως εξήγησε, τότε "θα έμπαινα στην πολιτική".

    Οσον αφορά το πότε θα αρχίσει η έρευνα των δυο ατόμων που διορίστηκαν σήμερα, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι οφείλουν να τελειώσουν την έρευνά τους το ταχύτερο δυνατό.

    Ανέφερε δε ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει τη γνωμάτευσή του (του Γενικού Εισαγγελέα) στη δημοσιότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 November 1998 - 18:46:08 UTC