Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπατος Αρμοστής Ν. Αφρικής - Επαναπατρισθέντες
  • [02] Ρολάνδης - Λονδίνο
  • [03] Βουλευτές - ΕΕ - Βιέννη
  • [04] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα
  • [05] Χάνεϊ - Αγκυρα
  • [06] Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου
  • [07] Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Παραίτηση - Δηλώσεις
  • [09] Συνεδρία ΕΔΕΚ - Χριστόφιας - Πρέντζας
  • [10] Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης

  • [01] Υπατος Αρμοστής Ν. Αφρικής - Επαναπατρισθέντες

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση αναγνώρισης και εκτίμησης για τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζουν οι Κύπριοι στη Νότιο Αφρική, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πάφο.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, στην οποίαν παρέστησαν περίπου 300 επαναπατρισθέντες, ήταν ο Υπατος Αρμοστής της Νοτίου Αφρικής Ντέιβιντ Τζέικομπς, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα και είναι διαπιστευμένος και στην Κύπρο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τζέικομπς είπε ότι ο λαός της Νοτίου Αφρικής πρέπει να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει στη χώρα και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστική δήλωση προς τη νεολαία της Ν. Αφρικής του Αντιπροέδρου Τάμπο Μπέκι, που αναμένεται να διαδεχθεί τον Νέλσον Μαντέλα, ότι "το χθες ανήκει σε μιαν ξένη χώρα, το αύριο ανήκει σε εμάς".

    Ο κ. Τζέικομπς ανέφερε εξάλλου, ότι "σ' αυτή την εποχή όπου υπάρχει οικονομικός και πολιτικός αναβρασμός σε διάφορα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η Νότιος Αφρική βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς έναν καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς 'του έθνους του ουράνιου τόξου'".

    Ο Νοτιοαφρικανός Υπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επίσης στην αναδυόμενη οικονομία της χώρας και είπε ότι οι μεγάλες επενδύσεις ξένων εταιρειών εγγυώνται ένα συνεχές ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη χώρα.

    "Επιπρόσθετα", είπε ότι "εγγυητής για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων χωρών είναι οι μεγάλες και καλά εδραιωμένες ξένες κοινότητες της χώρας, ειδικότερα αυτές που αντιπροσωπεύουν χώρες της Ευρώπης (όπως Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλλία, Αγγλία και Γερμανία).

    Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στη Ν. Αφρική είναι για παράδειγμα, άμεσα συνδεδεμένη με την παρουσία της ισχυρής ελληνικής κοινότητας στη χώρα αυτή", συνέχισε.

    Αναφέρθηκε εξάλλου, στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αμέλησε την κοινωνικο - οικονομική διάσταση, ενώ μίλησε και για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στη χώρα, όπου μίλησε για "αφρικανική αναγέννηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Ρολάνδης - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για να μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνουν τη Δευτέρα η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναχωρεί την Κυριακή το απόγευμα για το Λονδίνο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Το θέμα του συνεδρίου αφορά την Κύπρο ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Ο κ. Ρολάνδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [03] Βουλευτές - ΕΕ - Βιέννη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για να συμμετάσχουν στην 19η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των αιτητριών χωρών (COSAC) μεταβαίνουν την Κυριακή στη Βιέννη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Τάσσος Παπαδόπουλος και οι βουλευτές, Δώρος Χριστοδουλίδης και Δώρος Θεοδώρου.

    Η Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου, θα ασχοληθεί με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, της απασχόλησης, της Συνθήκης του Αμστερνταμ, των θεσμικών αλλαγών της ΕΕ και του τρόπου λειτουργείας της COSAC.

    Στη συνέχεια οι εν λόγω βουλευτές μαζί με το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη θα μεταβούν στο Βουκουρέστι όπου θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ρουμανικού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [04] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο το μεσημέρι στα κατεχόμενα για ολιγοήμερη παράνομη επίσκεψη ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Σκοπός της επίσκεψής του είναι να παραστεί στη θεμελίωση του κυμματοθραύστη του τουριστικού λιμανιού στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Χάνεϊ - Αγκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως "πολύ ενδιαφέρουσα" χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τους συνομιλητές του στην Αγκυρα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας και εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Η "Κίμπρις" δημοσιεύει ανταπόκριση του πρακτορείου "Ανατολή" από την Τουρκία, η οποία αναφέρεται στις επαφές του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα.

    Ο Βρετανός επίσημος συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ και τον Υπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για κυπριακές υποθέσεις, Σινά Γκιουρέλ, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε ότι συζήτησε με τους Τούρκος επισήμους το Κυπριακό και χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πολύ ενδιαφέρουσα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ολοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, εκτός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου, παρευρίσκονται στην έκτακτη συνεδρία του Σώματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος απεχώρησε από τη σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανεχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ συνεχίζεται η συνεδρία του Σώματος.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έθεσε από χθες την παραίτησή του στον Πρόεδρο Κληρίδη. Δεν έγινε γνωστό μέχρι στιγμής αν ο Πρόεδρος Κληρίδης αποδέχθηκε την παραίτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Υπουργός Εσωτερικών - Παραίτηση - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το τεκμήριο της αθωότητας ανατρέπεται για πρώτη φορά σήμερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό ποινικού ανακριτή για να ερευνήσει τον άνθρωπο και όχι τη διάπραξη ή μη αδικήματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο όπου συνεχίζεται η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συνεδρίου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αποχώρησε από τη συνεδρία ώστε το Σώμα να συζητήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για διορισμό ποινικού ανακριτή.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι "είναι γνωστό το θέμα που απασχολεί το Υπουργικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρία του" και πρόσθεσε "συζητούν την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό ποινικού ανακριτή σε δύο από τις κατηγορίες τις οποίες ο κ. Πουργουρίδης έχει εκστομίσει εναντίον μου." ανέφερε.

    Εγώ, διευκρίνισε, "δεν τις ονομάζω κατηγορίες αλλά κακόβουλους ισχυρισμούς."

    Τόνισε παράλληλα ότι "το θέμα μας σήμερα για μένα είναι κατά πόσο θα ανατρέψουμε το τεκμήριο της αθωότητας, και κατά πόσο θα πρέπει εγώ, αφού κινηθεί η διαδικασία του ποινικού ανακριτή, να κινηθώ για να ανατρέψω το τεκμήριο της αθωότητας, δηλαδή να είμαι ένοχος μέχρις ότου εγώ ο ίδιος αποδείξω την αθωότητά μου."

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις θέσεις του και πρόσθεσε "αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μόνο του, χωρίς εμένα, διότι έκρινα σκόπιμο ότι έπρεπε να είμαι εκτός Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση."

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι η εισήγηση για διορισμό ποινικού ανακριτή "για να ερευνήσει τον άνθρωπο εάν διέπραξε αδίκημα και όχι το αδίκημα εάν διεπράχθη ανατρέπει σίγουρα το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο σήμερα για πρώτη φορά στον τόπο μας, ανατρέπεται."

    Ο κ. Μιχαηλίδης απεκάλυψε ότι χθες υπέβαλε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον ίδιο τον Πρόεδρο όταν ρωτήθηκε ποιά ήταν η απάντηση του κ. Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Συνεδρία ΕΔΕΚ - Χριστόφιας - Πρέντζας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκτακτα συνέρχεται στις 2 μ.μ. το Πολιτικό Γραφείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ρένου Πρέντζα, πρώην βουλευτή, ιδρυτικού και ηγετικού στελέχους του Κόμματος.

    Μετά τη συνεδρία αναμένεται να ανακοινωθούν οι διευθετήσεις για την κηδεία του.

    Στο μεταξύ, με τηλεγραφήματά του προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη και την οικογένεια του Ρένου Πρέντζα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατό του.

    Τονίζει ότι ο Ρένος Πρέντζας υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας και εξαίρει την προσφορά του στους πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες του τόπου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [10] Υπουργικό Συμβούλιο - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, επέστρεψε λίγο πριν τις τρεις το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, για την απόφαση του Σώματος σε ότι αφορά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, για διορισμό ποινικού ανακριτή.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει γύρω στις 12.30 από την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί για την απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 November 1998 - 14:02:11 UTC