Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδόπουλος - Λουμπλιάνα - Βρυξέλλες
  • [02] Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΥΠΕΞ Βρετανίας - Συνέντευξη στο LGR
  • [05] Εκπρόσωπος - Υπόθεση κατασκοπείας
  • [06] Κυπριανού - Κύπρος - ΕΕ - Λιθουανία
  • [07] Κληρίδης - Ρολάνδης - Λονδίνο - Συνέδριο
  • [08] ΔΗΣΥ - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] Παπαδόπουλος - Λουμπλιάνα - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Λουμπλιάνα μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Τάσσος Παπαδόπουλος για να συμμετάσχει στην πρώτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αρμοδίων για ευρωπαϊκά θέματα των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Η Διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το ρόλο των κοινοβουλίων στη διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, το ρόλο και τη σημασία του έργου των κοινών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συντονισμό των κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών υπό το φως της επίσημης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης αντιπροσωπείες από την Εσθονία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνεδρία του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/11/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καταδεικνύοντας το σαφέσατο προβάδισμα που έχει η Κύπρος έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών, αναφορικά με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η χθεσινή κοινή δήλωση της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με την οποία επιχειρήθηκε σύνδεση του κυπριακού προβλήματος με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, δεν είχε καμιά αρνητική συνέπεια. Αντίθετα, διάχυτη ήταν η τάση περιορισμού της σημασίας της κοινής δήλωσης από την αυστριακή προεδρία, ενώ αρκετές χώρες, και κυρίως η Βρετανία και η Ιρλανδία, χαιρέτισαν με ιδιαίτερη θέρμη την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Λίγο πριν την έναρξη της κοινής συνεδρίασης μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου, ο Αυστριακός προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκαγκ Σούσελ, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή δήλωση των τριών χωρών, στις οποίες προστέθηκε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και η Ιταλία, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης.

    Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται για διαφωνία και πως απλώς επαναλήφθηκαν γνωστές θέσεις.

    Ο κ. Σούσελ υπογράμμισε, εξάλλου, λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι "αυτό που συνέβη χθες δεν αποτελεί φρένο για την Κύπρο. Αντίθετα, η σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη και μια νέα ώθηση της ενταξιακής διαδικασίας με την Κύπρο", σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο στην κοινή δήλωση. Ολοι επιθυμούν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ από την άλλη πλευρά η αποσιώπησή του δεν βοηθά τη διαδικασία.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου χαιρέτισε την ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή που έχει απευθύνει η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τουρκοκυπρίους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για ενημέρωση της Τ/κ κοινότητας μέσω του Internet. Η ΕΕ στηρίζει απεριόριστα τους χειρισμούς αυτούς, είπε.

    Τέλος ο κ. Σούσελ χαιρέτησε το κλείσιμο πέντε εκ των εφτά κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των υποψηφίων. Τα κεφάλαια που έκλεισαν αφορούν την επιστήμη και έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά, τη βιομηχανική πολιτική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ανοικτά μένουν τα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιών, όπου η Κύπρος έχει ζητήσει ετήσια μεταβατική περίοδο προσαρμογής για επτά από τις 40 και πλέον οδηγίες, και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

    Οπως διευκρινίσθηκε από την προεδρία αλλά και τον κ. Κασουλίδη, η ΚΕΠΠΑ παραμένει ανοικτή για όλες τις υποψήφιες χώρες λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμη της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ από τα κράτη μέλη.

    Διάσκεψη Κασουλίδη - Προεδρίας ΕΕ

    Μιλώντας στην κοινή διάσκεψη Τύπου με την προεδρία, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "ιστορική" τη σημερινή μέρα για την Κύπρο και επανέλαβε και στους δημοσιογράφους την ανοικτή πρόσκληση προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δήλωση των τεσσάρων χωρών, ο κ. Κασουλίδης υπογράμισε ότι δεν πρόκειται για επιφύλαξη ή για διαφωνία των χωρών αυτών, οι οποίες, όπως είπε, επαναλαμβάνουν ότι έχουν πει και στο παρελθόν.

    Ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε την κοινή θέση των "15" για έναρξη των διαπραγματεύσεων (Δεκέμβριος 1997, Λουξεμβούργο) καθώς και την κοινή θέση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 30 Μαρτίου.

    Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος έκανε ότι ήταν δυνατό για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και παρέπεμψε στις εκθέσεις του ΟΗΕ που καταλογίζουν την ευθύνη στην τουρκική πλευρά.

    Κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της συνάντησης με τους κοινοτικούς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο καλύτερος τροπος υποστήριξης είναι η επίδειξη από την πλευρά της ΕΕ πίστης σε μια ανεμπόδιστη ενταξιακή διαδικασία.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε τέλος ότι θα ζητήσει από τις χώρες που κατάθεσαν την κοινή δήλωση στο Συμβούλιο να κάνουν και διάβημα στην Τουρκία και να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

    Από ελληνικής πλευράς, στην παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε ότι η μόνη θετική εξέλιξη για την Κύπρο στα 24 χρόνια τουρκικής κατοχής είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων η οποία δίνει ελπίδα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος διότι δίνει μια δυναμική που καμιά χώρα δεν μπορεί να σταματήσει.

    Οπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, εάν η Τ/κ πλευρά ήταν ελέυθερη και δεν ελεγχόταν πλήρως από την Τουρκία οι εξελίξεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε "σημαντική" την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξαιρετικά δυσάρεστο ότι δεν συμμετέχει σε αυτήν η Τ/κ πλευρά.

    Θα πρέπει, είπε, η Τ/κ πλευρά να ξανασκεφθεί σοβαρά το όλο θέμα διότι οι Τ/Κ είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη διεύρυνση.

    Ο Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, χαρακτήρισε επίσης "σημαντική' τη σημερινή ημέρα και χαιρέτισε τη ποιότητα εργασίας της κυπριακής πλευράς στην εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματέυσεις θα ήταν επωφελής για ολόκληρη την Κύπρο.

    Εκτός από την Κύπρο η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με άλλες πέντε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για την Εσθονία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.14  ( 1.32)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,674,881
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   491,365  103.56 ( 1.47)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    78,455   59.71 (-1.26)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   643,516   68.21 (-0.29)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    86,912   88.73 ( 2.33)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    29,312   69.19 ( 0.64)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   100,648   44.17 ( 1.87)
            Αλλες Εταιρείες            £   103,977   82.95 ( 2.31)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] ΥΠΕΞ Βρετανίας - Συνέντευξη στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε σήμερα ότι για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να τίθεται ως όρος η επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να λάβουν μέτρα για μείωση της έντασης, χαιρετίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα την πρόσκληση προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο κ. Κουκ είπε ότι "μόλις έχουμε ολοκληρώσει την ενταξιακή συνεδρία με την Κυπριακή Δημοκρατία", προσθέτοντας ότι είναι "ικανοποιημένος με την πρόοδο που επιτυγχάνεται".

    Ο κ. Κουκ σημείωσε ότι έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες αφότου ο κ. Κασουλίδης αποδέχθηκε εκ μέρους της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, να λάβει μέρος στην ενταξιακή διαδικασία.

    "Εξι μήνες αργότερα", είπε, "αναθεωρούμε την πρόοδο", επισημαίνοντας ότι "η πρόοδος ήταν τόσο καλή με την Κύπρο, η οποία έχει κάνει καλή δουλειά στη μετάθεση των νόμων της ΕΕ σε κυπριακή νομοθεσία", πράγμα που σημαίνει ότι "επιτυγχάνεται καλή πρόοδος προς το στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο αυτή.

    Ο κ. Κουκ πρόσθεσε ότι χαιρέτισε θερμά "την πρόσκληση που επανέλαβε σήμερα ο κ. Κασουλίδης προς την Τ/κ κοινότητα για συμμετοχή σ' αυτές τις συνομιλίες", τονίζοντας ότι οι Τ/Κ "θα κερδίσουν περισσότερα από οποιονδήποτε στην Κύπρο από την ένταξη στην ΕΕ, διότι θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την κατάσταση της οικονομίας τους, που δεν είναι τόσο καλή ούτε τόσο ευημερούσα όπως σε άλλα μέρη του νησιού".

    Εξέφρασε, επίσης, λύπη που οι Τ/Κ "δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί την πρόσκληση" κι εξέφρασε την ευχή ότι θα το πράξουν.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι θα πρέπει να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν την ένταξη του νησιού στην ΕΕ, ο κ. Κουκ επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας ότι "δεν πιστεύουμε ότι η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να έχει ως όρο τη λύση στη διχοτόμηση του νησιού".

    Είπε, επίσης, ότι η ένταξη της Κύπρου "θα πρέπει να εξεταστεί υπό τη δική της αξία" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "η ενταξιακή διαδικασία θα βοηθήσει στο να ενθαρρυνθεί μια λύση στη διχοτόμηση του νησιού".

    Ο κ. Κουκ σημείωσε ότι ιδιαίτερα οι Τ/Κ, θα πρέπει "να αναγνωρίσουν ότι είναι προς όφελός τους να γίνουν μέλη της ΕΕ και γι' αυτό είναι επίσης προς όφελός τους να λύσουν τη διχοτόμηση του νησιού, ώστε ολόκληρο το νησί να γίνει μέλος της ΕΕ".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, ο κ. Κουκ είπε ότι "είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης" κι έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Τέλος, ο κ. Κουν τόνισε ότι "αυτό που χρειάζεται να κάνουν τώρα οι δύο πλευρές είναι να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα αυξήσει την ένταση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] Εκπρόσωπος - Υπόθεση κατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε σήμερα ότι έχει καθήκον και υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη στη διερευνώμενη υπόθεση που αφορά τους δύο Ισραηλινούς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει κανένα διάβημα εκ μέρους του Ισραήλ προς την κυπριακή κυβέρνηση ούτε και διάβημα εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για επαναπατρισμό τους.

    "Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει σε αυτή τη φάση οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της υπόθεσης γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία. Η κυβέρνηση θα αναμένει την ολοκλήρωση των ανακρίσεων και της διερεύνησης του θέματος των δύο Ισραηλινών," είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "ως κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη, θα σεβαστεί απολύτως τους νόμους, τις συνταγματικές διατάξεις και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα."

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Εκπρόσωπος είπε "είναι δικαίωμά του να κάνει κάποιες δηλώσεις που αφορούν τον επαναπατρισμό των Ισραηλινών υπηκόων, με νόμιμο τρόπο πάντοτε."

    Η κυβέρνηση, επανέλαβε, θα κινηθεί σεβόμενη τους νόμους του κράτους και εξήγησε ότι καμία δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης δεν είναι αντίθετη με την παρούσα δήλωση.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έγινε κανένα διάβημα από τον κ. Νετανιάχου προς τον Πρέσβη της Κύπρου στο Τελ Αβίβ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε οποιοδήποτε διάβημα προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τις χθεσινές δηλώσεις, ανέφερε ότι "δεν έχει γίνει οποιονδήποτε διάβημα" για τις δηλώσεις Νετανιάχου και πρόσθεσε "η κυβέρνηση χειρίζεται με υπεύθυνο τρόπο την όλη υπόθεση, τη θεωρεί πολύ σοβαρή και γι'αυτό όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην πλήρη διαλεύκανση του θέματος."

    Οσον αφορά το μήνυμα του Ισραηλινού Προέδρου Εζερ Βάισμαν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν δημοσιοποιεί το περιεχόμενο του μηνύματος, σημείωσε όμως ότι γίνονται διαβουλεύσεις στο διπλωματικό επίπεδο για το θέμα των δύο Ισραηλινών.

    Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις πρώην στελέχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών "Μοσάντ" ότι νεαροί πράκτορες εκπαιδεύονται στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθεί στενά αυτά θέματα που αναφέρονται στο διεθνή Τύπο και προσπαθεί να εξασφαλίσει τα θέματα ασφάλειας και άμυνας του κυπριακού κράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] Κυπριανού - Κύπρος - ΕΕ - Λιθουανία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν μπορεί να θυματοποιείται λόγω της μη ύπαρξης πολιτικής απόφασης από πλευράς της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρωϊνής συνάντησης των εργασιών της έκτης Συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) που άρχισαν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

    Αφού χαιρέτισε τις ευνοϊκές αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόοδο που η Κύπρος έχει σημειώσει στις ενταξιακές συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους παρευρισκόμενους Προέδρους των εθνικών Κοινοβουλίων να μην επιτρέψουν την τιμωρία της Κύπρου και του λαού της γιατί δεν κατέστη δυνατή οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της.

    Το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, είπε, λόγω της τουρκικής επεκτατικότητας και της πολιτικής του εθνικού ξεκαθαρίσματος που η Τουρκία ακολουθεί στην Κύπρο.

    Είναι αδιανόητο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία η οποία προσδοκεί στην ένταξη της στην ΕΕ να συνεχίζει να καταπατεί τις βασικές αρχές της ίδιας της ΕΕ, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και ταυτόχρονα να αποκτά έμμεσο δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη έχει ιστορικές και πολιτικές ευθύνες έναντι της Κύπρου και έχει καθήκον να ασκήσει και τη δική της επιρροή και να διαδραματίσει και το δικό της ρόλο για την υπερίσχυση και στην περίπτωση της Κύπρου, των αρχών στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι επιδίωξη της Ευρώπης δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η επίλυση οικονομικών και μόνο προβλημάτων και γενικά η οικονομική πρόοδος των χωρών - μελών, αλλά η ουσιαστική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση πολιτικών προβλημάτων όπως είναι το πρόβλημα της Κύπρου.

    Απηύθυνε, τέλος, πρόσκληση για την πραγματοποίηση της μεθεπόμενης Συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών στην Κύπρο, όπου όλοι οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν τις δικές τους εντυπώσεις για την πραγματική εικόνα του Κυπριακού προβλήματος.

    Κατά την πρωϊνή συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αναφορά, ωστόσο, έγινε ειδικότερα στα θέματα της εναρμόνισης της νομοθεσίας των υπό ένταξη χωρών με το κοινοτικό κεκτημένο και τονίστηκε η ανάγκη για τη μεγαλύτερη κατά το δυνατό διαφάνεια στην όλη διαδικασία.

    Οι εργασίες της συνάντησης συνεχίστηκαν το απόγευμα με θέμα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος όπου όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα μέτρα που πήραν οι χώρες τους προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στενότερης συνεργασίας για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στα μέτρα αυτά.

    Η παρουσία του κ. Κυπριανού, ο οποίος πήρε για πρώτη φορά μέρος στη συνάντηση αυτή ύστερα από σχετική πρόσκληση, χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού θα επιστρέψει στη Κύπρο την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [07] Κληρίδης - Ρολάνδης - Λονδίνο - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μιλήσει σε συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργανώνεται στις 23 Νοεμβρίου από τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

    Στο συνέδριο θα μιλήσει επίσης ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της CBI, Αντέρ Τέρνερ, το συνέδριο "θα αποτελέσει μιαν ενδιαφέρουσα και πληροφοριακή ευκαιρία και θα βοηθήσει στην προώθηση της αντίληψης της κυπριακής αγοράς, μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] ΔΗΣΥ - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) χαιρέτισε την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι "σημαντικό ορόσημο στη συνολική ιστορική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου "με ορθούς χειρισμούς" μπορεί "να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου".

    Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ καλεί επίσης "τους Τ/Κ να συνεργασθούν στην τροχιοδρομημένη πορεία" της Κύπρου "προς την Ευρώπη και τους υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποβεί προς όφελος και των δύο κονοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σημειώνεται περαιτέρω πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ "αποτελεί δικαίωση της πολιτικής την οποία με συνέπεια ακολούθησε η Κυπριακή Κυβέρνηση σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση" την οποία και ο ΔΗΣΥ ευχαριστεί θερμά "για τη σταθερή και σθεναρή συμπαράσταση της" η οποία οδήγησε την Κύπρο "στις σημερινές εξελίξεις".

    Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου "αποτελεί τη μόνη ορθή πορεία" παρά το ότι "η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συνάντησε και ενδεχομένως να συναντήσει πολλά εμπόδια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 November 1998 - 21:46:10 UTC