Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Αντιπροσωπεία Φινλανδικού Κοινοβουλίου
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Βάισμαν - Κληρίδης - Δηλώσεις
  • [04] Βουλή - Οικονομικοί μετανάστες - Σύνδεσμος
  • [05] Αρχιεπίσκοπος - Βάισμαν
  • [06] ΡΙΚ - Απόδημοι
  • [07] Βάισμαν - Δείπνο - Ομιλία
  • [08] Κληρίδης - Δείπνο - Ομιλία

  • [01] Βασιλείου - Αντιπροσωπεία Φινλανδικού Κοινοβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Μεγάλης Επιτροπής του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, είχε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι ανάλογες επισκέψεις θα γίνουν και από άλλα Κοινοβούλια διότι, όπως είπε, "όσο καλά και αν προχωρήσουμε τελικά η αίτηση της Κύπρου για ένταξη θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα Κοινοβούλια".

    Σε ερώτηση, κατά πόσο αντιμετωπίζονται κάποια επιπλέον προβλήματα ως προς την έναρξη του ουσιαστικού μέρους των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βασιλείου απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και ότι η ΕΕ δέχθηκε όλα τα κεφάλαια τα οποία καταθέσαμε.

    "Από αυτή την άποψη, η αντιμετώπιση της Κύπρου ήταν καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα", είπε και πρόσθεσε ότι "όσον αφορά το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες έτσι αυτή τη στιγμή τα επτά κεφάλαια έχουν κλείσει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.67  ( 0.52)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  1,868,684
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   767,091  104.11 ( 0.51)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    60,666   60.65 (-2.90)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   590,150   64.69 ( 3.47)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    57,559   85.91 (-0.51)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    19,080   70.53 ( 0.33)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    83,110   42.20 ( 0.79)
            Αλλες Εταιρείες            £    47,965   82.33 (-0.21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [03] Βάισμαν - Κληρίδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας στο στρατιωτικό τομέα δεν αφορά οποιαδήποτε τρίτη χώρα, και τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία ότι το Ισραήλ θα εμπλακεί σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

    Παράλληλα ερωτηθείς αν μπορεί η χώρα του να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βάισμαν τόνισε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να μπορέσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τόνισε, ωστόσο, τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βάισμαν ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, "για να δούμε τί είδους συνεργασία μπορούμε να έχουμε στη βιομηχανία, την ιατρική, και οποιοδήποτε σχετικό θέμα".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε: "Είχαμε μίαν πολύ ενδιαφέρουσα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο και με πολλήν ειλικρίνεια ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε θέματα για τα οποία είχαμε το δικαίωμα να έχουμε μερικές ανησυχίες".

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Βάισμαν αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό πρόβλημα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι μπορεί και το Ισραήλ να εμπλέκει κάποτε.

    Ο κ. Βάισμαν είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη πως οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ "είναι για καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερο εξοπλισμό", τονίζοντας ότι "δεν έχουν καμία σχέση με τρίτο μέρος, και σίγουρα όχι την Κύπρο".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "δεν έχουμε συμφωνία να επιτεθούμε εναντίον της Συρίας εάν η Τουρκία έχει πρόβλημα, ή να κάνουμε άλλα τρελά πράγματα σαν αυτό", εξηγώντας ότι "είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών χωρών... και μεταξύ των στρατιωτικών μας δυνάμεων", που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό.

    Σημείωσε, επίσης, απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τον τουρκικό Τύπο, ότι "δεν έχει τίποτα να κάνει με τρίτο μέρος".

    "Ζούμε", συνέχισε, "σε μία ισλαμική περιοχή, ζούμε στη Μέση Ανατολή", προσθέτοντας ότι "θέλουμε να βρούμε τρόπους να είμαστε μέρος αυτής της περιοχής".

    Είπε, επίσης, ότι "για 21 τώρα χρόνια έχουμε ειρήνη με την Αίγυπτο" και τόνισε ότι άνκαι "δεν είναι αυτό που ελπίζαμε πριν από 21 χρόνια, εντούτοις είναι καλύτερα από τους πυροβολισμούς".

    Ο κ. Βάισμαν είπε ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνία "για το ποιός δικαιούται να κάνει τί", προσθέτοντας ότι "είναι καλύτερα από το τίποτε".

    "Εχουμε", συνέχισε, "ειρήνη με την Ιορδανία, που έχει το μακρύτερο σύνορο με μας" και σημείωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα κατανόησης κι επίτευξης συμφωνίας με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

    Ο κ. Βάισμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι "μία μέρα θα έχουμε μία συμφωνία με τη Συρία για να λύσουμε το πρόβλημα με το Λίβανο", αλλά επεσήμανε ότι "αυτή τη στιγμή φαίνεται ωσάν να είναι ένα φάντασμα ή οφθαλμοαπάτη", τονίζοντας ωστόσο ότι "είχαμε την ίδια άποψη πριν από 22 χρόνια όταν αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο".

    Για το λόγο αυτό, είπε, "ο ισλαμικός κόσμος είναι σημαντικός". Σε ερώτηση πώς μπορεί το Ισραήλ να συμβάλει προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βάισμαν είπε: "Μπορώ να εκφράσω τις ελπίδες μου όπως γίνει κάτι, αλλά έχουμε αρκετά προβλήματα δικά μας".

    Εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει το Ισραήλ να βοηθήσει ποτέ την Κύπρο, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μπορεί να είναι ικανοποιημένος που "έχουμε φιλικές σχέσεις" και ότι "εάν οποιοσδήποτε θέλει ο,τιδήποτε, ξέρει ποιόν να ρωτήσει, και αντίστροφα".

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ θα ανταποκρίνετο σε περίπτωση που ζητηθεί η βοήθειά του, ο κ. Βάισμαν είπε: "Εξαρτάται. Δεν νομίζω ότι μία χώρα σαν τη δική μας, που δεν έχει λύσει τα δικά της προβλήματα, απέχει πολύ από το να λύσει τα προβλήματά της, θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου".

    Κληθείς να αναφέρει εάν το Ισραήλ θα υποστηρίξει την Τουρκία σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Κύπρο, ο κ. Βάισμαν επανέλαβε κατηγορηματικά ότι "η συμφωνία δεν αφορά τρίτο μέρος" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος οποιασδήποτε χώρας.

    "Δεν έχουμε συμφωνία με την Τουρκία ότι εάν γίνει επίθεση εναντίον της Κύπρου θα εμπλακούμε κι εμείς", είπε και συμπλήρωσε: "Μην σκέφθεστε συνεχώς τα άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν".

    Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος είχε παρόμοια εμπειρία πριν από 24 χρόνια, ο κ. Βάισμαν είπε: "Πιστέψτε με, εμείς είχαμε μεγαλύτερες εμπειρίες από τις δικές σας".

    Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ όσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Βάισμαν είπε ότι "υπάρχει μια δημοκρατία. Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Υπάρχουν 120 βουλευτές που θέλουν να εκφράσουν άποψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] Βουλή - Οικονομικοί μετανάστες - Σύνδεσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής άρχισε σήμερα συζήτηση αναφορικά με την επιχείρηση της Αστυνομίας για την καταστολή της εξέγερσης των οικονομικών μεταναστών στη Λάρνακα.

    Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Χριστοφίδης απεκάλυψε στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ότι είχε ενημερωθεί ο ίδιος για την επέμβαση της ΜΜΑΔ εναντίον των αλλοδαπών.

    Είπε ακόμη, ότι την επέμβαση ζήτησε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής της Λάρνακας από το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, Ανδρέα Στεφάνου.

    Ο κ. Χριστοφίδης απεκάλυψε επίσης ότι επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Ανώτερος Υπαστυνόμος (της ΜΜΑΔ) Χαράλαμπος Μαύρος.

    Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής άρχισε με προβολή αμοντάριστων πλάνων από τα επεισόδια, τα οποία διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου, στο χώρο όπου κρατούνται οι αλλοδαποί.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Αγαπίου είπε ότι η συμπεριφορά των ανδρών της ΜΜΑΔ έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, Κίκης Γιάγκου, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόκληση από μέρους των αλλοδαπών πλην της αντίδρασής τους για την απέλαση κάποιων από τους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Γιάγκου είπε ότι είναι ψεύδος το ότι οι αλλοδαποί στασίασαν και ότι κρατούσαν σιδερένιους λοστούς και ξύλα και άναψαν φωτιές.

    Ο βουλευτής του ιδίου κόματος, Δώρος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι στις 21 Αυγούστου, αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας κουκούλες πήγαν στη Λεμεσό στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οικονομικοί μετανάστες και τους ξυλοκόπησαν.

    Υποστήριξε μάλιστα, ότι η Γενική Εισαγγελία διόρισε δύο ανακριτές για το θέμα αλλά μέχρι σήμερα για το θέμα δεν είχε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας αυτής.

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Νίκος Χαραλάμπους έθεσε γενικότερο θέμα αντιμετώπισης των αλλοδαπών και τόνισε την ανάγκη αναδόμησης του θεσμικού πλαισίου.

    Η συνεδρία της Επιτροπής και η συζήτηση για το όλο θέμα θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα.

    Εξάλλου, με υπόμνημά του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι η κυβέρνηση "έχει αποτύχει να εφαρμόσει τα ελάχιστα έστω επίπεδα σεβασμού και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στην περίπτωση των ναυαγών/μεταναστών".

    Επίσης, σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν, υποστηρίζει ότι "η διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων από ποινικό ανακριτή δεν είναι αρκετή".

    Στο υπόμνημα, που κατέθεσε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τους οικονομικούς μετανάστες που κρατούνται στην πρώην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί "ούτε μπήκαν ούτε αποπειράθηκαν να μπουν παράνομα στην Κύπρο".

    "Η ίδια η κυπριακή πολιτεία τους έφερε στο έδαφός της μετά από επιχείρηση διάσωσής του, ενώ βρισκόταν σε ένα ακινητοποιημένο σκάφος, στο έλεος της θάλασσας", προσθέτει.

    Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως "η συγκεκριμένη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων είναι θεμελιωμένη πάνω στη νοοτροπία η οποία έχει ριζώσει στις τάξεις του αστυνομικού σώματος και έχει ενισχυθεί από τις, κατά την άποψή μας, λανθασμένες επιλογές της πολιτείας στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των ειδικών δυνάμεων".

    Υποστηρίζει δε ότι η Κύπρος έχει επιλέξει το αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης "που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε άσκηση υπέρμετρης βίας" και αναφέρει πως θα έπρεπε η εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Στο υπόμνημα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει συνειδητή και σοβαρή προσπάθεια για ανατροπή της υπάρχουσας νοοτροπίας και πρακτικής, "μέσα από την ευαισθητοποίηση όλης της πυραμίδας της διοίκησης της Αστυνομίας, μη εξαιρουμένου και του πολιτικού προϊσταμένου της, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης".

    Τέλος, αναφέρει ότι αναμένει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και γενικά τη Βουλή να αντιμετωπίσει το θέμα "όχι ως ένα συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά ως θέμα πολύ πιο βαθύ και σοβαρό και θα συμβάλει με το δικό της τρόπο στην αναμόρφωση της εικόνας, της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς της αστυνομίας". (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] Αρχιεπίσκοπος - Βάισμαν

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μισή ώρα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας συνόδευσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου εκτίθενται όχι μόνο εικόνες ανεκτίμητης αξίας αλλά και εικόνες που κλάπηκαν από εκκλησίες στα κατεχόμενα και επιστράφηκαν στους νόμιμους δικαιούχους τους μετά από αγώνες της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Λόγω της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου η Αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους γύρω από την Αρχιεπισκοπή, ενώ δεν επιτρεπόταν σε αυτοκίνητα να σταθμεύσουν κοντά.

    Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και οι πρέσβεις των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [06] ΡΙΚ - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντός Νοεμβρίου, το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των έξι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) θα μεταδίδεται απευθείας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και τη Νότιο Αφρική μέσω του δορυφορικού προγράμματος της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ).

    Το ΡΙΚ ετοιμαζει επίσης ειδικά ενημερωτικά προγράμματα για το δορυφορικό πρόγραμμα της ΝΕΤ και σύμφωνα με το ΡΙΚ, η μετάδοση των προγραμμάτων αυτών θα αρχίσει εντός του Νοεμβρίου.

    Σχετική συμφωνία επιτεύχθη πρόσφατα στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη και του Υπουργού Τύπου της Ελλάδας, Δημήτρη Ρέππα.

    Εξάλλου, το δορυφορικό πρόγραμμα της Ελληνικής Τηλεόρασης θα καλύψει σύντομα τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] Βάισμαν - Δείπνο - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν επανέλαβε απόψε ότι η συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.

    Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης προς τιμή του, ο κ. Βάισμαν εξήγησε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στο κέντρο του ισλαμικού κόσμου και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει κατανοητή η σχέση του με την Τουρκία.

    Στην ομιλία του, ο κ. Βάισμαν είπε ότι "το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν, ακόμη, διαφωνίες με τους γείτονές τους και δεν έχουν ακόμη πετύχει ειρηνική λύση".

    "Παρά ταύτα", είπε, "οι δύο μας χώρες είναι οικονομικά επιτυχείς και αυτό χάριν στους δυναμικούς και δημιουργικούς τους λαούς και την απόφαση των πολιτών έκαστης χώρας να είναι κύριοι της μοίρας τους".

    Ο κ. Βάισμαν προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ και αναφέρθηκε ακόμη στις διακοπές που πέρασε στο Τρόοδος με την οικογένειά του κατά την παιδική του ηλικία.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βάισμαν αναφέρθηκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο και οι δύο υπηρέτησαν στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βάισμαν μίλησε για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και τόνισε ότι "εμείς οι Ισραηλινοί ζούμε στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου", όπου επικρατούν "διάφορες τάσεις, μεταξύ των οποίων τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που αντιτίθενται στο δυτικό πολιτισμό, γενικά, καθώς και στην ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ, ιδιαίτερα".

    "Κάποτε", είπε, "αυτά τα στοιχεία μεταφράζουν τις ιδεολογίες τους σε ανατριχιαστικές τρομοκρατικές ενέργειες".

    Ο κ. Βάισμαν είπε ότι "το Ισραήλ είναι συνεπής στην αποφασιστικότητά του να μιλήσει με εκείνες τις χώρες και τα στοιχεία στο μουσουλμανικό κόσμο που αντιτίθενται στο ριζοσπαστισμό και τον τρόμο", προσθέτοντας ότι είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που πρέπει να γίνει προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Σημείωσε, επίσης, ότι "οι σχέσεις μας με την Αγκυρα δεν κατευθύνονται" προς την Κύπρο, διότι "είστε φίλοι μας και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να σας βλάψουμε", είπε.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Βάισμαν αναφέρθηκε στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε: "Εμείς, από την πλευρά μας, θα ικανοποιηθούμε εάν η Ευρώπη θα έρθει πιο κοντά στο Ισραήλ με μιαν πτήση 40 λεπτών".

    Οσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Βάισμαν είπε ότι ενθαρρύνεται από την "πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια", προσθέτοντας ότι "και οι δύο χώρες έχουν πολλά να δώσουν και να μάθουν η μια από την άλλη".

    Είπε, επίσης, ότι το διμερές εμπόριο έχει "σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια" και ότι το Ισραήλ "επιθυμεί να διευρύνει τη συνεργασία της με την Κύπρο στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας".

    Ο κ. Βάισμαν αναφέρθηκε, επίσης, στα πενηντάχρονα από την ίδρυση του Ισραήλ και τόνισε την ανάγκη για ειρήνη.

    Επεσήμανε, ειδικότερα, τη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "αυτή η συμφωνία και η επιτυχής εφαρμογή της θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση με τους Παλαιστίνιους και σε συμφωνίες ειρήνευσης με τη Συρία, το Λίβανο και άλλες χώρες στην περιοχή, που θα ενωθούν με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, χώρες με τις οποίες ήδη υπάρχουν συμφωνίες".

    Τέλος, ο κ. Βάισμαν αναφέρθηκε στις "προκλήσεις του 21ου αιώνα" και τόνισε την ανάγκη για αλληλοβοήθεια, ώστε "να πετύχουμε στον ανταγωνιστικό κόσμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Κληρίδης - Δείπνο - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανησυχία των Κυπρίων για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν, σε ομιλία του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Ισραηλινού Προέδρου.

    Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή δεδομένων των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίσης, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, εξεφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση και αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και είπε ότι ανταποκρίθηκε θετικά στη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ "ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, θα επαναδραστηριοποιηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και θα σημειώσουμε πρόοδο για μια λύση".

    Στην ομιλία του και αφού τόνισε ότι η επίσκεψη Βάισμαν δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι διερμηνεύει τα αισθήματα του κυπριακού λαού "λέγοντάς σας με ειλικρινή και έντιμο τρόπο ότι η στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ και της Τουρκίας αποτελεί πηγή ανησυχίας και αγωνίας για τη δική μας ασφάλεια".

    "Και ελπίζω ότι οι συναφείς δραστηριότητες δεν θα αφεθούν να μετατραπούν οι εξελίξεις επιζήμιες για τις καλές μας σχέσεις", συμπλήρωσε.

    Για το θέμα της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "μια νέα διάσταση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή διαφαίνεται τώρα χάρη στις προσπάθειές μας να καταστούμε πλήρες μέλος της ΕΕ, πράγμα που δημιουργεί ένα σημαντικό κρίκο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ειδικά".

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη "δεν είναι καθόλου εύκολος" όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως "δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση στο δρόμο που ήδη χάραξαν τόσο οι Ισραηλίτες όσο και οι Παλαιστίνιοι για μια συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή".

    Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι "ειρηνευτικές συμφωνίες πρέπει να υπογραφούν με όλες τις χώρες αν πρόκειται να εδραιωθεί τελικά η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή" και τόνισε ότι για να εδραιωθεί η ειρήνη όλες οι χώρες πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Οσον αφόρα, τέλος, την επίσκεψη του κ. Βάισμαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ειπε ότι "συνιστά αδιάψευστη απόδειξη της αξιοθαύμαστης ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, καθώς και της στενής συνεργασίας μας σε αρκετούς τομείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων χρόνων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 November 1998 - 18:46:13 UTC