Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Εμπάργκο
  • [02] Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολίτης Λεμεσού
  • [03] Σεμινάριο - Γυναίκες και Ανδρες στην Πολιτική
  • [04] Yπουργός Εμπορίου - Ισραήλ
  • [05] Κυπριανού - Αβραμόπουλος - Τηλεγράφημα
  • [06] Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Εμπάργκο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της ποσότητας των αμερικανικών όπλων που έχουν εισαχθεί στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ωστόσο, αν υπάρξει επίσημο αίτημα από αμερικανικής πλευράς για διεξαγωγή έρευνας και στις ελεύθερες περιοχές, αυτό που θα πρέπει πρώτα να γίνει σαφές είναι ότι δεν γίνεται να τίθεται επί της ίδιας βάσης το τί συμβαίνει στις ελεύθερες περιοχές με το τί συμβαίνει στα κατεχόμενα, είπε.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από την Εθνική Φρουρά να ελέγξουν τα όπλα στα στρατόπεδα.

    Αφού υπενθύμισε ότι κατά παράβαση νόμου που το αμερικανικό Κογκρέσσο υιοθέτησε το 1988 απαγορεύεται η εισαγωγή όπλων στην Κύπρο αμερικανικής προέλευσης, είπε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση έχει καταγγείλει και δημόσια την εισαγωγή μεγάλου αριθμού οπλικών συστημάτων από την Αμερική στις κατεχόμενες περιοχές.

    "Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για τη διακρίβωση της ποσότητας αυτού του οπλισμού που εισήχθη στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου" είπε.

    Τόνισε όμως ότι αν υπάρξει επίσημο αίτημα για τις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να γίνει σαφές ότι "δεν μπορεί να τίθεται επί της ιδίας βάσεως με το τί συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές".

    "Το εμπάργκο μιλά για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Ομήρου, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια εξομοίωση των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολίτης Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος δήλωσε ότι αισθάνεται καλύτερα μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και ανέφερε ότι ο Μακαριότατος δεν του ζήτησε να παραιτηθεί.

    Η σημερινή συνάντηση του Μητροπολίτη Λεμεσού με τον Αρχιεπίσκοπο κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών και πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία αναμένεται να εξεταστεί η Εκθεση της ειδικής Επιτροπής για τις υποθέσεις που εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη.

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι σήμερα δεν του ζητήθηκε να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι αν θα υπάρξει τέτοιο θέμα "θα υπάρξει αύριο".

    "Η γνώμη του Αρχιεπισκόπου είναι ότι θα αποφασίσει η Σύνοδος", είπε. Ερωτηθείς εάν αισθάνεται καλύτερα μετά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού απάντησε "βεβαίως".

    Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν μετά τη συνάντηση φεύγει με το αίσθημα ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα τον στηρίξει στην αυριανή συνεδρίαση, περιοριζόμενος να πει ότι πάντοτε είχε πολύ καλό αίσθημα κοντά στον Μακαριότατο.

    Σημείωσε ότι το ερώτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος θα τον στηρίξει "δεν είναι απάντηση δική μου, αλλά του Αρχιεπισκόπου".

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο αντάλλαξαν ειδικές και γενικές σκέψεις "γύρω από το πρόβλημα του Μητροπολίτη Λεμεσού και της αυριανής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρτυσόστομο".

    Ερωτηθείς εάν η Εκθεση της Επιτροπής συμβάλλει στο να λάμψει η αλήθεια, ο Μηροπολίτης είπε ότι "η έκθεση είναι εκεί και μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει και να δει ότι, κανονικά, πάρα πολλά από αυτά που είναι μέσα δεν αποδεικνύονται στην πράξη".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι δεν έχει νοιώσει από κανένα πίεση, αλλά απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τους κατηγόρησε ότι είναι οι ερωτήσεις τους που πιέζουν.

    "Διερωτάται κανείς πότε εσείς θα παραιτηθείτε για να αφήσετε την Εκκλησία ήσυχη", είπε στους δημοσιογράφους.

    Ερωτηθείς αν αναμένει ότι αύριο θα βγει αθώος από τη Σύνοδο, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι "αν μπορούσα να γνωρίζω τη σκέψη όλων των Συνοδικών, φυσικά". Ωστόσο, πρόσθεσε "είναι θέμα που θα συζητηθεί (στην Ιερά Σύνοδο)".

    Για το θέμα του Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Λεμεσού, ο οποίος καταγγέλθηκε για ομοφυλοφιλικές σχέσεις και διακίνηση ναρκωτικών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είχε ήδη εξεταστεί από τη Σύνοδο και έχει κλείσει το θέμα από τότε.

    Ωστόσο όπως είπε, "τώρα ίσως είναι άλλη περίπτωση για διακίνηση ναρκωτικών από το ίδιο πρόσωπο".

    "Είναι θέμα της αστυνομίας να διερευνήσει και αν έχει στοιχεία να τα δώσει", είπε ο Μητροπολίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Σεμινάριο - Γυναίκες και Ανδρες στην Πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάγκη ενεργοποίησης όλων στην πολιτική, ανεξάρτητα φύλου, κομματικής ή άλλης προέλευσης διαπιστώθηκε στο σεμινάριο "Γυναίκες και Ανδρες μαζί στην πολιτική, ζωή" που πραγματοποιήθηκε στις 9 - 11 Οκτωβρίου στις Πλάτρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθηκε μετά τη λήξη του σεμιναρίου, δόθηκε η ευκαιρία σε αντιπροσώπους κομμάτων, οργανώσεων, ιδρυμάτων αλλά και σε άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με το θέμα του σεμιναρίου.

    Καταγράφηκε η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου "να συμβάλουν ενεργά και με πρακτικά μέτρα στην επίτυξη του στόχου" της αναβάθμισης του ρόλου και της παρουσίας της γυναίκας στην πολιτική και στην παροχή ίσων ευκαιριών για την πολιτική ανέλιξη.

    Αναλήφθηκε δέσμευση από όλους και όλες που συμμετείχαν στο σεμινάριο "ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόσο σε θεσμικό, όσο και σε κάθε άλλο αναγκαίο επίπεδο, ώστε εντός της προσεχούς πενταετίας να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της εμπλοκής στη γυναίκας στην πολιτική ζωή".

    "Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας είναι σημαντικός καθώς και η συμβολή τους στην προσπάθεια να προωθηθεί η ισότιμη εμπλοκή στη δημόσια και πολιτική έκφραση", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] Yπουργός Εμπορίου - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις εργασίες του Επιχειρηματικού Συνεδρίου για τα 50χρονα του Ισραήλ θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το σκοπό αυτό για το Ισραήλ.

    Το Συνέδριο, έχει χαρακτηριστεί σημαντικό γεγονός για το Ισραήλ και σ' αυτό θα πάρουν μέρος επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες απ' όλα τα μέρη του κόσμου.

    Ο κ. Ρολάνδης θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος στο ειδικό σεμινάριο για τον τουρισμό, όπου θα προβάλει την Κύπρο ως ιδανικό τουριστικό προορισμό.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Βιομηχανίας και Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας του Ισραήλ με τους οποίους θα συζητήσει θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και των επενδύσεων στην Κύπρο με την προσέλκυση Ισραηλινών επενδυτών.

    Ο κ. Ρολάνδης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στην αποστολή συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χρίστος Γεωργιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Κυπριανού - Αβραμόπουλος - Τηλεγράφημα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με την ευκαιρία της επανεκλογής του ως Δημάρχου Αθηναίων.

    "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσετε την πολύτιμη συμβολή σας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για επιβίωση και δικαίωση", υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης τις ευχές του προς τον κ. Αβραμόπουλο για ευόδωση του έργου του "προς όφελος της πρωτεύουσας της Μητρόπολης του Ελληνισμού και για την επιτυχή αντιμετώπιση προκλήσεων και προοπτικών της νέας χιλιετίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Ζηλανδία με στόχο τη συμμετοχή στη 44η Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτες Χρήστος Πουργουρίδης, Μάρκος Κυπριανού, Δημήτρης Ηλιάδης και Χρίστος Μαυροκορδάτο καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Κωστάκης Χριστοφόρου.

    Το Συνέδριο, θ'απασχολήσουν θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις της στις χώρες της Κοινοπολιτείας, τα διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικές διαδικασίες, την παγκοσμιοποίηση των τηλεπικοινωνιών, την προστασία των εθνικών πολιτισμών και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 October 1998 - 20:46:10 UTC