Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βενιζέλος - Κρανιδιώτης
  • [02] Κυπριανού - Βενιζέλος - Κρανιδιώτης
  • [03] Κυπριανού - Βρετανοί βουλευτές
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κοινοτικό Πρόγραμμα "MEDIA II" - Συμμετοχή Κύπρου
  • [06] Κακλαμάνης - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
  • [07] Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα
  • [08] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [09] Κρανιδιώτης - Τράπεζα Αναπτύξεως
  • [10] Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βενιζέλος - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ασκήσεις Τοξότης - Νικηφόρος θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Βήμα" περί διάστασης απόψεων μεταξύ στρατιωτικών και διπλωματών.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο κ. Κρανιδιώτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κρανιδιώτης είπε για το εν λόγω δημοσίευμα ότι δεν είναι ενήμερος οποιασδήποτε διαφωνίας.

    "Οι ασκήσεις θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, υπάρχει απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια στην ελληνική κυβέρνηση και ανάμεσα στα δύο υπουργεία", είπε ο κ. Κρανιδιώτης, σημειώνοντας ότι "σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας δεν υπάρχει καμμία διάσταση απόψεων ή διαφωνία".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξει η προθεσμία που έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Τουρκία για να συμμορφωθεί.

    Ο κ. Κρανιδώτης εξήγησε ότι για αυτό το λόγο στη χθεσινή μεγάλης διάρκειας συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης "δεν πάρθηκε τελική απόφαση".

    Πρόσθεσε ότι "εκφράστηκαν σχεδόν όλες οι χώρες, το αποτέλεσμα ήταν ότι η τουρκική πλευρά απομονώθηκε, η συζήτηση ήταν ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου ισχύουν, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές του δικαίου".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος θα αξιοποιήσουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό το χρονικό αυτό διάστημα (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου) για να δημιουργηθεί η κατάλληλη επιρροή και το κατάλληλο κλίμα ώστε σύσσωμο το Συμβούλιο της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της, για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεωρείται ότι παραβιάζει παράφωρα στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου".

    Βενιζέλος

    Από την πλευρά του, ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "πάντοτε βάση για την αντιμετώπιση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδιακή λύση, σύμφωνα με τα όσα προνοούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ "ότι η συνομοσπονδία δεν είναι παρά μορφή ομοσπονδίας", είπε ότι "είναι σαφές ότι όταν συζητούμε για ομοσπονδία εννοούμε πάντοτε μιαν ενιαία νομική προσωπικότητα η οποία διέπεται από συνταγματικού χαρακτήρα κανόνες, δηλαδή από κανόνες του λεγομένου εσωτερικού δημοσίου δικαίου, ενώ όταν συζητούμε για συνομοσπονδία εννοούμε μια διεθνή σύμβαση που διέπει τις σχέσεις μεταξύ δύο ανεξαρτήτων κυριάρχων κρατών".

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας σημείωσε ότι "ποτέ ως τώρα ο Οργανισμός ΗΕ δεν έκανε λόγο για συνομοσπονδία".

    Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "στα θέματα αυτά δεν πρέπει να παίζουμε με τις λέξεις" και έδωσε ως παράδειγμα την Ελβετία, η οποία "ονομάζεται συνομοσπονδία αλλά βεβαίως είναι ομοσπονδία".

    Εξήγησε ότι υπάρχει "ένα ελβετικό σύνταγμα, δηλαδή κανόνες εσωτερικού δημοσίου δικαίου που διέπουν την ενιαία νομική προσωπικότητα του ελβετικού κράτους".

    "Αλλωστε ένας μεγάλος Ελληνας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, είχε συμβάλει στη συγκρότηση και την επεξεργασία του ελβετικού συντάγματος", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι "αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι το πρόβλημα στο νησί είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα στρατιωτικής απειλής".

    Ο Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Κληρίδη "για το μνημόνιο της Ελλαδο - Κυπριακής πολιτιστικής συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα και με βάση το οποίο θα εισέλθουμε στον νέο αιώνα εγκαθιδρύοντας την ενιαία πολιτιστική ζώνη Ελλάδας Κύπρου, κάτι που επιβάλλει η ιστορία, η γεωγραφία, η γλώσσα, η πολιτιστική παράδοση".

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν "διάφορα κρίσιμα οργανωτικού χαρακτήρα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και την οργάνωση των πολιτιστικών πολιτικών, στην Ελλάδα και στην Κύπρο".

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης στηρίζει την ενιαία αυτή πολιτιστική ζώνη και με πολύ μεγάλη χαρά βλέπει την ενεργότατη συμμετοχή της Κύπρου στις εκδηλώσεις και τους θεσμούς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Σημείωσε επίσης ότι μνημόνεψαν την αφορμή της επίσκεψής τους εδώ που ήταν η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που ανήκει στη Μονή του Αντιφωνητή, προσθέτοντας ότι έθιξαν "και την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών της Κύπρου για τα φυλακισμένα μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα".

    Ερωτηθείς εάν έθεσε στον Πρόεδρο Κληρίδη την εισήγησή του να χρηματοδοτούνται έργα του πολιτισμού από το ΛΟΤΤΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "παρότι δεν δικαιούμε να αναπτύσσω απόψεις που συνδέονται με αποφάσεις των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν τούτοις ο Πρόεδρος είχε την καλοσύνη να με ακούσει να λέω την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία το σχήμα που υπάρχει στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο".

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας εξήγησε ότι "πρόκειται για ενιαίο σύστημα που το διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ, που εποπτεύεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού".

    "Ολα αυτά τα θέματα διέπονται από μια διακρατική συμφωνία η οποία μπορεί εύκολα να ρυθμίσει τις λεπτοπμέρειες", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Τους κ. Βενιζέλο και Κρανιδιώτη συνόδευαν ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] Κυπριανού - Βενιζέλος - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τίποτα το θετικό για το Κυπριακό δεν υπάρχει αυτήν την ώρα στον ορίζοντα.

    Αυτό προκύπτει, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, και από την ανταλλαγή απόψεων που είχε στη διάρκεια συνάντησης με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Υπήρξε και η εκτίμηση, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι η έμφαση που θα πρέπει να δώσουμε, χωρίς να αποκλείουμε ο,τιδήποτε στην πορεία, είναι επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με δεδομένο ότι κατέληξαν στο ότι τίποτα το θετικό δεν υπάρχει αυτήν την ώρα στον ορίζοντα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι στην πορεία μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει, θα το μελετήσουμε, όπως θα μελετήσουμε και το ενδεχόμενο προσφυγής μετά τη μετάβαση κι επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας των πολιτικών κομμάτων από τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κυπριανού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Βενιζέλο και στη φιλία που τους συνδέει.

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον του κ. Βενιζέλου για την Κύπρο είναι δεδομένο και τον χαρακτήρισε ως εκλεκτή προσωπικότητα στον ελληνικό πολιτικό χώρο.

    Διαδραματίζει αναμφίβολα, είπε, πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά, πνευματικά και νομικά πράγματα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Κυπριανού - Βρετανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το θέμα που συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Η συνάντηση, όπως είπε, περιεστράφη γύρω από μία σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, αναφορικά με τον τρόπο που σκέφτεται η δική μας πλευρά να αντιμετωπίσει το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η απάντηση, ανέφερε, είναι απλή και πειστική: "Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει υποβάλει μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία χαρακτηρίστηκε μάλιστα από πολλούς γενναιόδωρη και είναι γενναιόδωρη. Η πρόταση αντίθετα αυτή απορρίφθηκε τόσο από τον Ντενκτάς όσο και από την Αγκυρα".

    Ο κ. Κυπριανού, σε ερώτηση γιατί οι Βρετανοί βουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα της συμμετοχής έστω και τώρα των Τ/Κ, ανέφερε ότι ουσιαστικά είναι γι' αυτό που έχουν έρθει.

    Από τη δική μου πλευρά, είπε, διατύπωσα την άποψη ότι οι μεν Ε/Κ δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και οι δε Τ/Κ προς την κατεύθυνση της διαίρεσης.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του βρετανικού Κοινοβουλίου Σερ Πίτερ Εμερι ανέφερε ότι ήρθαν στην Κυπρο να διερευνήσουν και να καταγράψουν τις απόψεις εκατέρωθεν για την ενταξιακή πορεία.

    Ο Προεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι θέσεις τις οποίες διατυπώνουν οι Βρετανοί δεν είναι τόσο καταδικαστέες.

    Ωστόσο, το λεξιλόγιο και η φρασεολογία που χρησιμοποιούν δίνουν την εντύπωση ότι σε κάποιο βαθμό υιοθετούν τουρκικές απόψεις.

    Σε ερώτηση εάν η στάση τους αντικατοπτρίζει τη γενικότερη βρετανική πολιτική, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι η στάση τους ήταν σαφής.

    Ηρθαν, είπε, να διαπιστώσουν διαθέσεις, γεγονότα και θέσεις και θα υποβάλουν την έκθεσή τους στην Επιτροπή Εξωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     87.87  ( 0.13)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,346,126
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   555,953  103.21 (-0.05)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    39,188   58.56 ( 0.83)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    88,333   59.82 ( 1.86)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   248,416   83,63 ( 0.24)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    98,916   71.35 (-1.14)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    69,255   41.41 ( 1.40)
            Αλλες Εταιρείες            £    92,555   76.24 (-0.37)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [05] Κοινοτικό Πρόγραμμα "MEDIA II" - Συμμετοχή Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια των εργασιών της ολομέλειάς του για το μήνα Σεπτέβριο, υιοθέτησε σήμερα στο Στρασβούργο νομοθετικό ψήφισμα για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κοινοτικό πρόγραμμα "MEDIA II" που αφορά στην οπτικοακουστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εισηγητής του νομοθετικού αυτού ψηφίσματος ήταν ο Βέλγος Ευρωβουλευτής Φιλίπ Μονφίλς, Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [06] Κακλαμάνης - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οσο η διεθνής κοινότητα αδυνατεί ή αδιαφορεί για την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, η ειρήνη στη Μεσόγειο θα κινδυνεύει καθημερινά", επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει, επίσης, ότι "το συνεχιζόμενο για ένα τέταρτο του αιώνα κυπριακό δράμα αποτελεί την πιο κραυγαλέα απόδειξη της σωβινιστικής πολιτικής της Τουρκίας".

    "Οσο η Τουρκία θα επιμένει να προκαλεί με λόγια και έργα και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η ειρήνη στα Βαλκάνια και σ' ολόκληρη την Ευρώπη θα κινδυνεύει καθημερινά", προσθέτει.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαιώνει ότι "εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και για την ειρηνική συμβίωση όλων των κρατών και των λαών και θα επαγρυπνούμε και θα ενισχύουμε την αμυντική μας ικανότητα για την προστασία αυτών των αγαθών, όπου αυτά απειλούνται. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους σύγχρονους και τους επιγόνους μας", καταλήγει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [07] Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης είχε σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τα δύο Υπουργεία.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και αποφασίστηκε όπως ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Νοέμβριο.

    Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Δημήτρη Ρέπα όπου και αποφασίστηκε η συνεργασία στα δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα εκτός Ευρώπης και η ενσωμάτωση κυπριακών τηλεοπτικών προγραμμάτων, στο δορυφορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ προς τον απόδημο ελληνισμό των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.

    Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των αποδήμων Κυπρίων, το οποίο επαναλήφθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο Αποδήμων στη Λευκωσία.

    Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης συζήτησε με τον κ. Ρέπα θέματα που αφορούν τη λειτουργεία συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων.

    Τον Υπουργό Εσωτερικών συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Χατζηπαύλου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [08] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάθεση εκ μέρους ορισμένων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εκτροχιασμό του Κυπριακού από τα σωστά πλαίσια, διαβλέπει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εκφράζει παράλληλα επικρισείς για τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την πρόταση Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Μιλώντας απόψε σε επαρχιακή συγκέντρωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του θα χαιρετίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα προς την κατεύθυνση διεξαγωγής παραγωγικού διαλόγου πάνω στη σωστή βάση.

    Επεσήμανε, όμως, ότι ορισμένες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης "ερωτοτροπούν με την ιδέα να συζητήσουμε τις λεγόμενες προτάσεις Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών".

    "Διαφαίνεται δηλαδή", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, "μια διάθεση εκτροχιασμού του Κυπριακού από τα σωστά πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τις προτάσεις Ντεντκάς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του εκτιμά ότι "η πλευρά μας δεν αντέδρασε όσο και όπως θα έπρεπε αποφασιστικά".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ όπως και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πάψει η Κύπρος να είναι εστία έντασης στην περιοχή, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν κατηγορηματικά τις αρχές λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα τη θέση ότι "στην Κύπρο θα έχουμε ένα και μόνο ομόσπονδο κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα".

    Αναφερόμενος στις προοπτικές μιας προσφυγής στον ΟΗΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "οι φόβοι ότι πιθανόν να δυσκολευτούμε να επιτύχουμε ένα ψήφισμα που να επαναβεβαιώνει τις αρχές λύσης του Κυπριακού έχουν ήδη απομακρύνει τις δυνατότητες προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Υποστήριξε, επίσης, ότι "οι φόβοι αυτοί καθώς και η αναβολή λήψης απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο για το τί δέον γενέσθαι μετά τη Νέα Υόρκη θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών".

    Επαναλαβάνοντας τη θέση του ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο "μονόπλευρος προσανατολισμός", κατά την έκφρασή του, προς τον αμερικανικό παράγοντα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του πρότεινε την καταγγελία της τουρκικής αποσχιστικής ενέργειας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε άλλα διεθνή βήματα.

    "Υποδεικνύουμε τέλος", κατέληξε, "πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που εκπέμπουμε προς εκείνους τους Τ/Κ συμπατριώτες μας που επιθυμούν ειρηνική λύση του Κυπριακού σε ομοσπονδιακή βάση".

    Τα μηνύματα αυτά πρέπει να είναι μηνύματα επαναπροσέγγισης, φιλίας και σεβασμού, κοινής πάλης για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας, τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Κρανιδιώτης - Τράπεζα Αναπτύξεως

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Σε μιαν περίοδο ραγδαίων διεθνών αλλαγών, ανακατατάξεων και κρίσεων, η συμμετοχή της Ελλάδας και η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστούν παράγοντα σταθερότητας τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή", σημείωσε απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αναπτύξεως, με θέμα "Οι προοπτικές Ευρώπης, Ελλάδας και Κύπρου: Μία δυναμική και συμπληρωματική σχέση", ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι "η ΕΕ αλλάζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς". Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ "έδειξε εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής στις νέες πραγματικότητες κι εντυπωσιακή ευελιξία στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων", οι οποίες "δεν προέρχονται μόνο από τη δραματική αλλαγή του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος", αλλά και από την "εντεινόμενη δυναμική της παγκοσμιοποίησης" και τις "ραγδαίες τεχνολογικές ανακατατάξεις". Ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στην εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), η οποία θα έχει "καταλυτικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες", με τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος Ευρώ. Η ΟΝΕ, είπε, "μπορεί να θεωρηθεί ως η ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης", είπε, προσθέτοντας ότι το Ευρώ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης. "Η διεύρυνση με την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης", συνέχισε, "αποτελεί την άλλη μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση", και τόνισε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα αποτελέσει το καταλυτικό γεγονός, πολιτικά και οικονομικά για το νησί". Η Ελλάδα, είπε, πιστεύει ότι η ένταξη της Κύπρου "μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος ομοσπονδιακού χαρακτήρα, που θα διασφαλίζει τη θέση και τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων". Χαρακτήρισε, εξάλλου, ατυχές το γεγονός ότι η Τ/κ πλευρά "δεν έχει κατανοήσει τη σημασία της ένταξης και των πλεονεκτημάτων που της προσφέρει", αλλά σημείωσε ότι "η Κύπρος οδεύει για πλήρη ένταξη και είναι αδύνατον να ανακοπεί η πορεία αυτή, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η όλη διαδικασία διεύρυνσης". Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν, στο πλαίσιο της διευρυμένης ΕΕ, να αποτελέσουν "τους πόλους για την ανάπτυξη ενός 'συνεργατικού προτύπου' σχέσεων κι επικοινωνίας στις ευρύτερες περιοχές της νοτιοανατολικής Ευηρώπης, με στόχο την ειρήνη, σταθερότητα, δημοκρατία και ανάπτυξη". Ακολούθως, ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις περιοχές για συνεργασία, που είναι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ανάμεσα σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και σε τραπεζικά ιδρύματα των χωρών μελών της ΕΕ, τα θεματικά προγράμματα της ΕΕ, καθώς και ο οικονομικός τομέας, με την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "στο πρότυπο αυτό των σχέσεων, επιθυμούμε να συμπεριληφθεί και η Τουρκία, εφόσον βεβαίως η χώρα αυτή αποδεχθεί τις αξίες και τους κανόνες που διέπουν την ευρωπαϊκή συμπεριφορά". Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος "δεν πρόκειται να προκαλέσει ιδιαίτερα ψηλές δαπάνες στον προϋπολογισμό της ΕΕ", προσθέτοντας ότι "για να αντλήσει η Κύπρος τα οικονομικά οφέλη, θα προχωρήσει γρήγορα και συστηματικά στην προσαρμογή της οικονομίας στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της μεγάλης ενιαίας αγοράς και νομισματικής ένωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις πάγιες θέσεις της Ρωσίας σχετικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύει την άμυνά της, επανέλαβε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Μόσχας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις του σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε "εποικοδομητική" συνάντηση στη Μόσχα με τον κ. Τσιζόφ τον οποίο χαρακτήρισε "ικανότατο Ρώσο διπλωμάτη, αρκετά πραγματιστή και αρκετά γνώστη των διεθνών δεδομένων".

    "Η συνομιλία ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική και ως προς τις δυνατότητες και ως προς τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ρωσία", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Σημείωσε ότι "οι θέσεις παραμένουν πάντα πάγιες, στην στήριξη των θέσεών μας. Οφείλω να πω ότι είναι σταθεροί στην πολιτική που ακολουθούν για το Κυπριακό, αλλά και δεν αρνούνται να μιλούν ξεκάθαρα για τις δυνατότητες που σήμερα έχουν ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί σ' αυτό που είναι η επιδίωξη".

    "Ανταλλάξαμε απόψεις και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά επ' αυτού δεν θα ήθελα να κάνω αυτή τη στιγμή τις όποιες δηλώσεις χωρίς να υπάρξει και η ανάλογο βολιδοσκόπηση που θα ακολουθήσει από το σύνολο των ηγετών που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υορκη", συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν συζήτησαν και το θέμα των S300, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν και με τα θέματα άμυνας.

    "Είναι η άποψη και της Ρωσίας ότι δεν θα πρέπει να δίνεται η εικόνα της στρατικοποίησης, αλλά του διαλόγου. Αυτό δεν σημαίνει ότι στρέφονται ενάντια. Στηρίζουν και υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύει την άμυνά της", είπε.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες Πουργουρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι σέβεται τους συναδέλφους του βουλευτές και πρόσθεσε ότι "εκείνο το οποίο είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι ορθότερο είναι να συμπληρώνονται οι έρευνες, να στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες και τότε να γίνονται για να μην αιωρούνται κατά παντός ή και κατά συγκεκριμένου κατηγορίες που πιθανόν να διακριβωθεί εκ των υστέρων ότι δεν ευσταθούν".

    Για τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έγινε προγραμματισμός των εργασιών και γενικότερη συζήτηση της όλης πολιτικής που τους επόμενους μήνες το κόμμα θα ακολουθήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 September 1998 - 18:58:16 UTC