Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΣΥ - πρόταση Ντενκτάς - ΕΛΚ - ΕΔΕ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - ΑΗΚ - Κωνσταντινίδης - Πρέντζας
  • [03] Εκπρόσωπος - Αμερικανική πρωτοβουλία
  • [04] Κυπριακό Χρηματιστήριο - Ετήσια Εκθεση
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Εκπρόσωπος - Πύραυλοι
  • [07] Υπουργοί Περιβάλλοντος - ΕΕ
  • [08] Κρανιδιώτης - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [09] Εικόνα Παναγίας - Βενιζέλος - Κάππας
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Ρωσία
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα - Βόννη
  • [12] Βουλή - ΕΕ - Κυπριανού - Βασιλείου
  • [13] ΕΜΕ - Μαρκίδης - Κυπριανού - Βασιλείου - Ιωαννίδης
  • [14] Μουσιούττας - Ξενοδοχειακή βιομηχανία
  • [15] Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας

  • [01] ΔΗΣΥ - πρόταση Ντενκτάς - ΕΛΚ - ΕΔΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, θα ζητήσει από τα αδελφά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης (ΕΔΕ) όπως επαναλάβουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, σε επιστολές του κ. Αναστασιάδη, που θα κυκλοφορήσουν προς όλα τα κόμματα - μέλη του ΕΛΚ και της ΕΔΕ, τονίζεται ότι η απαράδεκτη και προκλητική πρόταση για λύση συνομοσπονδίας είναι ενάντια στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Σημειώνεται, επίσης, πως ο ίδιος ο Ντενκτάς υπέγραψε τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο κ. Αναστασιάδης ήδη κατήγγειλε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντενκτάς για συνομοσπονδία με επιστολές του προς τον Πρόεδρο του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης Σάουλι Νινίστο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - ΑΗΚ - Κωνσταντινίδης - Πρέντζας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το δημόσιο και οι καταναλωτές θα ζημιώσουν από τη διευθέτηση στο θέμα του κτήματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ενώ οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν οι ενδεδειγμένες και η αγορά ήταν και είναι η πιο συμφέρουσα.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Κώστα Κωνσταντινίδη και του μέλους του Συμβουλίου Ρένου Πρέντζα, ύστερα από συνάντηση που είχε κλιμάκιο της Αρχής με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Κωνσταντινίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον ενημέρωσε για την άποψη του ΔΣ της Αρχής για την αγορά του κτήματος της Μητρόπολης, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνεται θιγμένο υπό την έννοια ότι έχει κριθεί και καταδικαστεί από τα ΜΜΕ χωρίς να γίνει έρευνα.

    Οπως ανέφερε, διεξάγεται έρευνα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία δεν έχει συμπληρωθεί και το Συμβούλιο ζητά έρευνα σε βάθος και αφού γίνει τότε να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το ΔΣ δεν έχει κριθεί από τα ΜΜΕ αλλά από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει τις δικές του απόψεις, όπως και το ΔΣ.

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ανέφερε ότι το ΔΣ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τη διευθέτηση που έχει γίνει με την επιστροφή των χρημάτων από τη Μητρόπολη.

    "Σεβαστήκαμε τις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όπως και την κατ'αρχήν συμφωνία του αρμόδιου Υπουργού με το Μητροπολίτη Χρύσανθο, αλλά επ'ουδενί λόγο δεχόμεθα ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει ακριβώς όπως προνοούν οι διαδικασίες και οι σχετικοί νόμοι και επιζητούμε έρευνα για να διακριβωθεί ακριβως τί έχει γίνει", τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Ερωτηθείς πώς αντίκρυσε ο Πρόεδρος Κληρίδης τις απόψεις του ΔΣ, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης άκουσε και ζήτησε κάποιες εξηγήσεις επί συγκεκριμένων σημείων.

    Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αγορά που έγινε ήταν η πιο συμφέρουσα για την ΑΗΚ, απάντησε: "Ηταν και είναι, και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η επιστροφή της γης αυτής θα καθυστερήσει την ανάπτυξη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετά μέρη στη Λεμεσό και θα εμποδίσει τη σωστή διεξαγωγή των διαφόρων εργασιών που γίνονται".

    Επανέλαβε ότι η Αρχή κατέληξε στην αγορά μετά από σοβαρότατες μελέτες που άρχισαν από το 1993.

    Πρέντζας

    Εξάλλου, ο Ρένος Πρέντζας, μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ, κατηγόρησε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού "αμετροέπεια", "αθυροστομία" και "επιπολαιότητα", σημειώνοντας ότι ο κ. Ρολάνδης "βιαζόταν να απαντήσει σε ισχυρισμούς των διαδρόμων και όχι να διερευνήσει το θέμα".

    Οπως ανέφερε, η ΑΗΚ έψαχνε για κτήμα εδώ και πέντε χρόνια, προκηρύχθηκαν οι προσφορές και το κτήμα της εκκλησίας, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο και το πλέον κατάλληλο προσφέρθηκε για 50 λίρες το τ.μ. ενώ η αμέσως επόμενη προσφορά για μικρότερα κτήματα ήταν 178 λίρες το τ.μ.

    Ανέφερε ακόμη ότι το 1997 το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αξία του κτήματος για 1 εκ. 66 χιλιάδες λίρες, ενώ σήμερα το εκτίμησε για 815 χιλιάδες λίρες.

    Τελικά ο μεγάλος ζημιωμένος είναι το δημόσιο και οι καταναλωτές, είπε ο κ. Πρέντζας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον Κύπριο φορολογούμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Αμερικανική πρωτοβουλία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αυτό που επηρεάζει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία, όχι μόνο την αμερικανική, είναι η στάση την οποία τηρεί η τουρκική πλευρά, η οποία όχι μόνο είναι αδιάλλακτη αλλά έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "σαφέστατα" δεν μπορεί να συγκριθεί η αμερικανική πρωτοβουλία σήμερα με την περιόδο πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    "Εκείνη την περίοδο ήταν μια διατυμπανησθείσα πρωτοβουλία", τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για προσπάθειες του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο να πετύχει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει οτιδήποτε συγκεκριμένο.

    "Είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες αν επαληθευθούν, αν έχουν τέτοιες προθέσεις, θα πρέπει να τις μεταφέρουν σε μας", πρόσθεσε.

    Σημείωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν συζητά συνομοσπονδία αλλά μόνο στο πλαίσιο των ΗΕ στη βάση που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Κυπριακό Χρηματιστήριο - Ετήσια Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση της τάξης του 14% παρουσιάζει φέτος ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου από την αρχή του 1998, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Ντίνος Παπαδόπουλος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την κυκλοφορία της Ετήσιας Εκθεσης του ΧΑΚ 1997.

    "Το 1998 δείχνει μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε όλα τα μεγέθη με τη συνολική κεφαλαιουχική αξία της αγοράς να έχει ξεπεράσει τα 1,9 δισεκατομμύρια λίρες και το μέσο όρο ημερήσιο όγκο συναλλαγών μέχρι σήμερα να είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου 330 χιλιάδες λίρες", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα 170 εκατομμύρια ολόκληρου του 1997 έχουν καλυφθεί από την πρώτη εξαμηνία του 1998 και παρατήρησε ότι "ο δείκτης βρίσκεται γύρω στις 88 μονάδες, παρουσιάζοντας μιαν αύξηση της τάξης του 14% από την αρχή του 1998".

    Αναφερόμενος στην Ετήσια Εκθεση του ΧΑΚ για το 1997, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το 1997 ήταν χρονιά έντονης δραστηριοποίησης του Χρηματιστηρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών ανήλθε σε 49 αντιπροσωπεύοντας 102 εισηγμένους τίτλους και, όπως είπε, αυτό ανέβασε τη συνολική κεφαλαιουχική αξία της αγοράς σε 1,4 δισεκατομμύρια λίρες.

    Στις 246 εργάσιμες μέρες του 1997 ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 170 εκατομμύρια λίρες και ο μέσος καθημερινός όγκος ήταν γύρω στις 700.000 σε σύγκριση με μέσο καθημερινό όγκο του 1996 της τάξης των 670.000 λιρών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "για τον περασμένο χρόνο, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη διετή λειτουργία του και την αποδοχή του από τους παράγοντες της οικονομικής μας ζωής έχει ενδυναμώσει την υποδομή του και έχει εδραιωθεί στο εγχώριο επίπεδο".

    Επεσήμανε ότι οι αρχικοί στόχοι του ΧΑΚ έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο που προκαθορίστηκε, και όπως ανέφερε, προχωρούν τώρα στην υλοποίηση των προγραμματισμών τους που αφορούν ευρύτερους χώρους και προσανατολισμούς.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ σημείωσε ότι "η έμφασή μας τώρα το 1998 έχει μετατεθεί στην προσπάθεια της πλήρους μηχανογράφησης του Χρηματιστηρίου και της αποϋλοποίησης των τίτλων και ακολούθως της ανάπτυξής μας με την προσέλκυση νέων εταιρειών, κυπριακών και ξένων, καθώς και επενδυτών από το εξωτερικό".

    Ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΧΑΚ θα κινηθεί στην εισαγωγή νέων προϊόντων, όπως τα γενικά κεφάλαια, προσθέτοντας ότι "γενικά η έμφαση θα είναι σε αναπτυξιακά έργα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι έχουν υποβάλει αιτήσεις στο ΧΑΚ η εταιρεία Salamis Tours, η εταιρεία Ορφανίδης και η εταιρεία Κασουλίδης και εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουν ενταχθεί στο Χρηματιστήριο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχει παραδοθεί πλήρως το σύστημα μηχανογράφησης και υπολόγισε ότι θα στοιχίσει γύρω στις 600 - 700 χιλιάδες λίρες.

    "Με τη διεκπεραίωση αυτής της προσπάθειας του έργου της μηχανογράφησης το Χρηματιστήριο θα στραφεί προς τη γενική κατεύθυνση την οποία θα ονομάσω προώθηση του χρηματιστηρίου", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ.

    Εξήγησε ότι "γενική προώθηση του Χρηματιστηρίου σημαίνει πως θα ελκύσουμε επιπρόσθετους επενδυτές, πως θα ελκύσουμε καινούριες εταιρείες, ξένες και ντόπιες".

    Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "πρέπει να παραδεχθούμε ότι το μέγεθος της κυπριακής αγοράς είναι μικρό και δεν πρέπει να αναμένουμε θαύματα", σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το κυπριακό Χρηματιστήριο θα γίνει ανάλογο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ή της Μαδρίτης ή της Αθήνας διότι οι οικονομίες των χωρών αυτών είναι πολύ μεγαλύτερες".

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου, ένα προσχέδιο περί αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σκοπός είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο περί αμοιβαίων κεφαλαίων πριν το τέλος της φετινής χρονιάς.

    Αναφερόμενος στα φορολογικά κίνητρα που δόθησαν για σκοπούς ενθάρρυνσης του Χρηματιστηρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες του χρηματιστηρίου τελεσφόρησαν.

    Σημείωσε ως κυριότερα από αυτά τα φορολογικά κίνητρα, πρώτον τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 1/2 για τις νεοεισερχόμενες για τέσσερα χρόνια.

    Δεύτερον, είναι το γεγονός ότι οι υπεράκτιες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στο κυπριακό Χρηματιστήριο, χωρίς να χάνουν την ιδιότητά τους, ως υπεράκτιες εταιρείες και οποιαδήποτε κέρδη αποκομίσουν από τη χρηματιστηριακή δραστηριότητά τους δεν φορολογούνται.

    Ανέφερε ότι, πέραν αυτών των νέων κινήτρων, εξακολουθούν να ισχύουν τα παλαιότερα κίνητρα όπου το κυριότερο είναι ότι το 30% του ποσού που δαπανά κάποιος επενδυτής για να αγοράσει μετοχές σε κάποια καινούρια έκδοση αφαιρείται από τα φορολογικά του έσοδα.

    "Από φορολογικής σκοπιάς έχουμε πετύχει το επιθυμητό σε ουσιαστικό βαθμό", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     87.76  (-0.49)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,141,702
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   675,808  103.26 (-0.71)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    22,365   58.08 (-0.60)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    45,917   58.73 ( 0.26)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    40,389   84,43 (-0.80)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   102,718   72.17 ( 0.35)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    23,965   40.84 ( 0.42)
            Αλλες Εταιρείες            £   145,160   76.52 ( 0.34)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [06] Εκπρόσωπος - Πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πληροφορίες αναφορικά με αγορά από την Τουρκία κινεζικών πυραύλων διερευνώνται και αξιολογούνται, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Αν αυτές οι πληροφορίες όντως είναι σωστές, θα πρέπει να φτάσουν σε αυτούς τους συγκεκριμένους αποδέκτες για να δουν ποιός είναι γενικότερα ο υπεύθυνος για την ένταση στην περιοχή, πρόσθεσε, απαντώντας σχετικό ερώτημα.

    Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε επίσης ότι "θέματα ασφάλειας και άμυνας δεν συζητούνται δημοσίως".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] Υπουργοί Περιβάλλοντος - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,14/09/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, και της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η τέταρτη άτυπη συνάντηση Υπουργών Περιβάλλοντος των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη συνάντηση αυτή που έγινε υπό την αιγίδα της αρμόδιας για το περιβάλλον Δανέζας Επιτρόπου της ΕΕ, Ritt Bjierregaard, προήδρευσε ο Αυστριακός Υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ συμμετείχε επίσης και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος Hans van den Broek. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, του οποίου την παρουσία χαιρέτισαν οι δύο Επίτροποι και η αυστριακή προεδρία.

    Τα θέματα που εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα, αφορούσαν τις σχέσεις ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, την πορεία εναρμόνισης των υποψηφίων χωρών στο κοινοτικό κεκτημένο και τη χρηματοδότηση για θέματα περιβάλλοντος κατά την προενταξιακή περίοδο.

    Από την πλευρά της Επιτροπής, τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να φροντίσουν όλες οι υποψήφιες χώρες να εναρμονιστούν οι νέες επενδύσεις με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ. Μάλιστα, έγινε σαφές από τους εκπροσώπους της Κομισιόν ότι οποιαδήποτε βοήθεια από την Επιτροπή και τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς θα τους παρασχεθεί, υπό την προϋπόθεση τήρησης του κοινοτικού κεκτήμενου, όσον αφορά το περιβάλλον.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η εναρμόνισή της σε θέματα Περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και των επαφών με την ΕΕ και πρότεινε σειρά από τομείς, στους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει προενταξιακή βοήθεια, όπως για παράδειγμα, η παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, καθώς επίσης και το νομοθετικό, θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε τους κοινοτικούς ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εργασθεί για την εναρμόνιση της νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, ενώ προσκάλεσε την Επιτροπή να στείλει ειδικό εκπρόσωπό της για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις τις οποίες καλείται να αναλάβει η Κύπρος. Η Δανέζα Επίτροπος ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο αίτημα και θα σταλεί εκπρόσωπος της Επιτροπής στην Κύπρο.

    Σε δηλωσή του στους δημοσιογράφους, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι η πρόσκληση στη σημερινή συνάντηση αποδεικνύει την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου και στα θέματα περιβάλλοντος. Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο του νόμου πλαισίου για το περιβάλλον που προωθείται για υιοθέτηση θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή προκειμένου να εξετασθεί η συμβατότητά του με το κοινοτικό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [08] Κρανιδιώτης - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση για το Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, κατά την άφιξή του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι τις σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Κυπριακό

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ. Μίλερ, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "η αμερικανική πλευρά, όπως τουλάχιστον άφησε να νοηθεί ο κ. Μίλερ, δεν αποδέχεται τις τουρκικές προτάσεις περί συνομοσπονδίας, αντίθετα υποστηρίζουν ότι βάση της λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μίλερ έδωσε διαβεβαιώσεις για τη θέση αυτή των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον ίδιο και τον κ. Πάγκαλο στην Αθήνα.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "οι προτάσεις αυτές των Τούρκων δεν αιφνιδιάζουν κανένα, διότι πρόκειται για προτάσεις τις οποίες και στο παρελθόν έχουν διατυπώσει κάτω από άλλο μανδύα και βεβαίως είναι απαράδεκτες."

    Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα, η οποία με αποφάσεις, με ψηφίσματα έχει δεχθεί ότι μόνο η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να αποτελέσει βάση για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν σαφείς".

    Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - Λοϊζίδου

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κρανιδιώτης είπε: "Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία με ισχυρά νομικά επιχειρήματα αποδεικνύει το παράνομο της τουρκικής εισβολής και κατοχής, το παράνομο του σφετερισμού ξένης περιουσίας και καταδικάζει την Τουρκία ότι έχει παραβιάσει τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητά μάλιστα αποκατάσταση της ζημιάς και αποζημίωση".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι είναι "η ελληνική προεδρία που έθεσε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Υπουργών", προσθέτοντας ότι "είμαστε σε στενότατη συνεργασία με την κυπριακή πλευρά για την παρουσίαση των θέσεών μας".

    Είπε, επίσης, ότι "έχουμε προβεί σε μια σειρά διαβήματα προς όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακριβώς για να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το θέμα και να τεθεί η Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της".

    "Η Τουρκία", συνέχισε, "είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου μία χώρα δεν σεβάστηκε τις αποφάσεις του Δικαστήριου" και ότι "μια αθέτηση αυτής της υποχρέωσης συνεπάγεται και κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ακόμη και η αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Αλβανία

    Σε ερώτηση με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι η Ελλάδα "ανησυχεί" για την κατάσταση κι επεσήμανε ότι "η Ελλάδα έχει προσπαθήσει τα τελευταία δύο χρόνια να παίξει ένα ρόλο υπέρ της ειρήνης και σταθερότητας της πολιτικής ζωής της Αλβανίας κι έχει συμβάλει στην ομαλοποίηση που παρατηρήθηκε από τα περσινά γεγονότα μέχρι σήμερα με κάθε τρόπο, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με διμερή προσπάθεια και συνεργασία".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξαρση της βίας, οι πολιτικές δολοφονίες μας ανησυχούν, διότι είναι φαινόμενα που μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν μία γενικότερη αναστάτωση και ανωμαλία στην περιοχή".

    "Η Ελλάδα", συνέχισε, "θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα", προσθέτοντας ότι ήδη ήρθε "σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση υπέρ της αυτοσυγκράτησης, του περιορισμού της βίας, της αποκατάστασης του νόμου και της τάξης, και με κάθε τρόπο, σε διμερές επίπεδο, θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να αποκαταστήσει το νόμο".

    Είπε, επίσης, ότι "υπάρχει ελληνική παρουσία εκεί, η οποία έχει πολύμορφη διάσταση, υπάρχει η πρεσβεία, υπάρχουν δύο προξενεία, υπάρχει ένα ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα που βοηθά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών στην Αλβανία, κι επίσης σειρά συμβούλων κι εμπειρογνωμόνων".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "η προσπάθεια της Ελλάδας είναι έκδηλη". Εικόνες

    Σε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή στην Κύπρο της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από την εκκλησία του Αντιφωνητή κοντά στον Αγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Κερύνειας, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αποτελεί "ιδιαίτερη τιμή" για τον ίδιο που συμμετέχει στην επιστροφή της εικόνας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν είναι μόνο ένα ειδικό χρέος, αλλά ένα εθνικό χρέος", προσθέτοντας ότι "ο πολιτισμός κάθε λαού, κάθε χώρας, που είναι δημιούργημα αιώνων, αντιπροσωπεύει σε τελευταία ανάλυση και την εθνική του υπόσταση και την εθνική του ταυτότητα".

    "Με την έννοια αυτή", είπε, "η προστασία, η περιφρούρηση του πολιτισμού είναι ύψιστο καθήκον".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "στην προσπάθεια αποκατάστασης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που έχει επιφέρει η τουρκική εισβολή και κατοχή, αρωγός είναι η Ελλάδα, είναι ο ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί η κοινή αυτή πολιτιστική κληρονομιά είναι κληρονομιά όλου του ελληνισμού, ολόκληρου του ευρωπαϊκού κόσμου αλλά και παγκόσμια κληρονομιά".

    "Είναι χρέος και υποχρέωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της να βοηθήσει ώστε να επιστραφούν στην Κύπρο οι κλεμμένοι θησαυροί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Εικόνα Παναγίας - Βενιζέλος - Κάππας

    Λάρνακα,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επιστροφή στην Κύπρο της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από την εκκλησία του Αντιφωνητή στην επαρχία Κερύνειας αποτελεί εφαρμογή από την Ελλάδα δύο διεθνών συμβάσεων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι στην απόφαση για επιστροφή της εικόνας λήφθηκε υπόψη και η αιτιολογία της απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "η απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου, για το καθεστώς που ισχύει στα κατεχόμενα, έχει συναποτελέσει βάση για την έκδοση της απόφασής μου, με την οποία επιστρέφεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στην Εκκλησία της Κύπρου η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, κατ' εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, που διέπουν όχι μόνο την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών γενικά, αλλά ειδικότερα σε περίπτωση πολέμου".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "εφαρμόζουμε για πρώτη φορά τη διεθνή σύμβαση της Χάγης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης του 1954, που επικυρώθηκε το 1981 από την Ελλάδα κι έχει επικυρωθεί και από την Κύπρο και από την Τουρκία, καθώς και τη γενική σύμβαση των Παρισίων του 1970 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και την παράνομη διακίνησή τους, που επίσης έχει επικυρωθεί και από τις τρεις χώρες".

    Είπε, επίσης, ότι "για να εφαρμόσουμε τη διάταξη αυτή, χρησιμοποιήσαμε ως στοιχείο του φακέλου και τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην αιτιολογία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της κ. Λοϊζίδου".

    Κάππας

    Καλωσορίζοντας τον κ. Βενιζέλο στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, είπε ότι η παρουσία του κ. Βενιζέλου "συνιστά μιαν ακόμη απόδειξη των στενών, αγαστών και αδελφικών σχέσεων του κυπριακού με τον μητροπολιτικό ελληνισμό".

    Ο κ. Κάππας αναφέρθηκε στον πολιτιστικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου, που χρονολογείται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, επισημαίνοντας ότι είναι "βαριά η κληρονομιά και χρέος που επωμιζόμαστε, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον κυπριακό χώρο για να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές μιας τόσο λαμπρής παράδοσης".

    Είπε, επίσης, ότι "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για τον ελληνισμό σήμερα ο πολιτισμός είναι μία από τις ουσιαστικότερες μορφές άμυνας και απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση των εθνικών μας αγώνων".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι τα αντίστοιχα υπουργεία πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου "έχουν αναπτύξει μιαν αξιοζήλευτη και αρμονικότατη συνεργασία σε όλους τους τομείς του πολιτισμού".

    Ο κ. Κάππας τόνισε ότι με την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου και την υπογραφή του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας "βελτιώνεται ακόμη περισσότερο αυτή η συνεργασία, με την αναβάθμιση της ελλαδικής συμμετοχής στο διεθνές φεστιβάλ 'Τα Κύπρια', της συνεργασίας στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, των ανταλλαγών καλλιτεχνικών σχημάτων και εικαστικών και άλλων εκθέσεων, καθώς και της συνεργασίας μας σε διεθνές επίπεδο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Πρόεδρος Βουλής - Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στο νέο Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, με την ευκαρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρει στο τηλεγράφημά του ότι η Κύπρος παρακολουθούσε "με πολλή ανησυχία και γνήσιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, με την ευχή η Ρωσία να καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία τα σοβαρά προβλήματα που την απασχολούν".

    Εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι "το αδιαμφισβήτητο κύρος" που διαθέτει ο κ. Πριμακόφ "τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, καθώς και με τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία" του, θα συμβάλει "αποφασιστικά στη διαμόρφωση των απαραίτητων εκείνων συνθηκών που θα εγγυηθούν πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, προς όφελος του φιλοπρόοδου και περήφανου ρωσικού λαού".

    Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έμπρακτα απέδειξε την προσήλωσή της στο Χάρτη και τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [11] Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα - Βόννη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Αλέκο Παπαδόπουλο, για να συζητήσει θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Δημήτρη Ρέππα, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της ενσωμάτωσης κυπριακών προγραμμάτων στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ προς τον απόδημο ελληνισμό των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

    Ακολούθως θα μεταβεί στη Βόννη, όπου θα πάρει μέρος σε σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Σύμβασης του Σιέγκεν με τους Υπουργούς Εσωτερικών των χωρών που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

    Αναφέρουμε ότι με τη συνθήκη του Αμστερνταμ, η Σύμβαση του Σιέγκεν καθίσταται υποχρεωτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις χώρες που θα ενταχθούν μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Σύμβαση του Σιέγκεν προνοεί την κατάργηση του διαβατηριακού ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και την εφαρμογή της κοινής πολιτικής όσον αφορά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από υπηκόους τρίτων χωρών.

    Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Μάνφρεντ Κάνθερ. Θα επισκεφθεί, επίσης, με τους άλλους ομολόγους του το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης για επιτόπου ενημέρωση πάνω στις διαδικασίες Σιέγκεν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [12] Βουλή - ΕΕ - Κυπριανού - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, τόνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), αντίθετα με την εντύπωση που δίνεται από μερικούς.

    Αυτή, είπε, είναι η διαπίστωση απογευματινής σύσκεψης στη Βουλή αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Διαπραγματευτή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργου Βασιλείου, της οποίας προήδρευσε ο κ. Κυπριανού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, οι διαπραγματεύσεις "προχωρούν κανονικά" και αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η συνέχιση της καταγραφής των διαφόρων κεφαλαίων (το λεγόμενο screening), αλλά ιδιαίτερα η απόφαση που θα ληφθεί το Νοέμβριο, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις άλλες πέντε χώρες.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ σε θέματα που δυνατό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, το γεωργικό τομέα, και πιθανές πολιτικές επιπτώσεις.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι στόχος της καθιερωμένης συνάντησης στη Βουλή ήταν η ενημέρωση αλλά και η προετοιμασία για τη νομοθετική εργασία που πρέπει να γίνει από τη Βουλή σε σχέση με την ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε σε δύο θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην ΕΕ.

    Το πρώτο θέμα είναι οι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, και το δεύτερο είναι ένα μέρος της γεωργίας που αναφέρεται στα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

    Αναφορικά με το πρώτο θέμα, είπε, "εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι υπάρχουν συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, ιδίως με Μεσογειακές χώρες, οι οποίες όταν θα μπούμε στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσουν πιέσεις και προβλήματα για δικά μας προϊόντα".

    "Επιδίωξή μας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι να πετύχουμε είτε να εξαιρεθεί πλήρως η Κύπρος ή κατά κάποιον τρόπο να μειωθεί σημαντικά η τυχόν αρνητική επίδραση αυτών των συμφωνιών πάνω στην Κύπρο", κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [13] ΕΜΕ - Μαρκίδης - Κυπριανού - Βασιλείου - Ιωαννίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, επιβεβαίωσε ότι αναζητεί συναινετική λύση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ).

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο κ. Μαρκίδης μετά τη σύσκεψη αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε ερώτηση αν έχει ολοκληρώσει τη γνωμάτευσή του αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΜΕ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι καθόρισε τη δική του νομική θέση την οποία ανέλυσε σε γενικές γραμμές σήμερα το πρωϊ σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και το απόγευμα στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού.

    Οπως είπε, τη θέση αυτή μετέφερε και προς το δικηγόρο του Αρχιεπισκόπου την περασμένη Παρασκευή, στον οποίο ανέφερε πώς και γιατί κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.

    "Αυτό που απομένει είναι να ενημερώσω σχετικά με το θέμα αυτό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκφράζω την ευχή ότι θα βρεθεί εντός των επομένων εβδομάδων, συναινετική πορεία οργάνων της πολιτείας και της ίδιας της Εκκλησίας, πάντοτε εντός του πνεύματος των ενεργειών και των νομικών πράξεων που έχουν γίνει το 1960 σχετικά με το θέμα αυτό", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οδηγήθηκε στην προσπάθεια συναινετικής λύσης λόγω της ύπαρξης κάποιων νομικών και συνταγματικών σημείων τα οποία είναι δυνατό να έχουν πολιτικές επιπτώσεις, ο κ. Μαρκίδης απάντησε:

    "Υπάρχουν δύο οδοί. Η μια είναι η οδός της προσπάθειας συναινετικής λύσης προς κατά τρόπο που να είναι εντός του πνεύματος των νομικών πράξεων που έγιναν το 1960. Υπάρχει ασφαλώς και η δικαστική οδός για να κριθεί δικαστικά ποιό είναι το καθεστώς της ΕΜΕ όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πράξεις και όσα ακολούθησαν μετά το 1960 μέχρι σήμερα".

    Από τις δύο, είπε, "ασφαλέστατα συμβουλεύω, και αρκετά εντονά, ότι θα πρέπει να εξαντληθούν πρώτα οι προσπάθειες και να καταλήξουν όλοι σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    Μέσα στα "πλαίσια των εγγράφων του 1960 θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί πραγματικά το συμφέρον της ελληνικής κυπριακής κοινότητας, υπό τις συνθήκες τις οποίες τώρα ζει".

    Ωστόσο, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι στον τομέα της νομικής επιστήμης, δεν υπάρχει ομοφωνία, σημειώνοντας ότι στο θέμα αυτό εκφράστηκαν μέχρι σήμερα τέσσερις διαφορετικές απόψεις από κορυφαίους νομικούς.

    Επεσήμανε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει βία για επίλυση του θέματος και ότι "ορισμένες εβδομάδες ακόμα από σήμερα δεν διαδραματίζουν οποιοδήποτε βασικό ρόλο, ούτε και θα αλλάξουν το νομικό καθεστώς της περιουσίας της ΕΜΕ".

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις "που πρέπει κάποιος, σώνει και καλά να προχωρήσει εντός 24 ωρών, και μάλιστα υπό πίεση. Εγώ δεν πρόκειται, ο,τιδήποτε και να γίνει, να ενεργήσω υπό πίεση", είπε, και "οποιαδήποτε ενέργεια κάνω προς υλοποίηση της γνώμης μου, θα έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τίποτα πέρα αυτού".

    Κυπριανού

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού είπε ότι ο κ. Μαρκίδης ευνοεί μια συναινετική διευθέτηση μεταξύ κυβέρνησης, Αρχιεπισκόπου, τον οποίο ήδη ενημέρωσε, και Βουλής.

    Σε ερώτηση πώς προσδιορίζεται η συναινετική λύση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Μαρκίδης θα κάνει εισηγήσεις μετά από ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρμόδιους υπουργούς.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, δεν έγινε καμία τοποθέτηση από τα κόμματα γιατί θα μελετήσουν το θέμα και θα επανέλθουν σε επόμενη σύσκεψη.

    Ιωαννίδης

    Σε δηλώσεις, ο Α' Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η εξεύρεση συναινετικής λύσης θα ήταν "η ορθότερη λύση". Είπε επίσης ότι εκτιμά ότι το όλο πρόβλημα θα λυθεί ομαλά και χωρίς την ανάγκη ύπαρξης οποιασδήποτε σύγκρουσης.

    Τόνισε ότι ο κ. Μαρκίδης προέβη σε ενημέρωση και αυτό δεν σημαίνει ότι προκύπτουν συμπεράσματα ή αποτελέσματα. Είπε ότι όταν υπάρξει η τελική γνωμάτευση, θα ληφθούν αποφάσεις.

    Σε ερώτηση εάν οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ασχοληθούν με το θέμα, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε "όχι σ'αυτό το στάδιο".

    Βασιλείου

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, είπε ότι ο κ. Μαρκίδης προέβη σε μια προκαταρκτική ενημέρωση και τόνισε ότι κανένα κόμμα δεν προέβη σε τοποθέτηση.

    Εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα δεν χρήζει δημόσιας συζήτησης γιατί έχει πολύπλοκες νομικές και άλλες πτυχές.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν είναι πολιτειακό θέμα, με την έννοια το πώς η Εκκλησία διαχειρίζεται τα οικονομικά της, στο οποίο οι ΕΔΗ έχουν ξεκάθαρη θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [14] Μουσιούττας - Ξενοδοχειακή βιομηχανία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εργοδότες και συντεχνίες έχουν φθάσει σε κάποια συμφωνία για την κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ύστερα από την εργατική διαφορά που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1", ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας επιβεβαίωσε ότι "έχει ζητηθεί από το Υπουργείο να δεχθεί αύριο και τις συντεχνίες και τους δύο εργοδοτικούς συνδέσμους για μιαν επισφράγιση της επιτυχίας που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες αυτές ώρες από όλους τους εμπλεκόμενους".

    Δεν θέλησε, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [15] Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης πλήθος κόσμου και ιερέων μαζεύτηκαν το απόγευμα στην Αρχιεπισκοπή, όπου παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Ελληνα ΥΦΕΞ, Γιάννη Κρανιδιώτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

    Η εικόνα, που αφαιρέθηκε από το ναό του Χριστού του Αντιφωνητή, κοντά στη Καλογραία, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, είχε πωληθεί από αρχαιοκάπηλους στο Λονδίνο.

    Στη συνέχεια, ο αγοραστής έφερε την εικόνα της Παναγίας στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών για αποκατάστασή της, όπου αναγνωρίστηκε η προέλευσή της και κατασχέθηκε.

    Παρέμεινε στο Μουσείο υπό εγγύηση για έξι χρόνια ενώ μόλις σήμερα ο κ. Κρανιδιώτης και ο κ. Βενιζέλος αποσκοπώντας στον επαναπατρισμό της, την επέστρεψαν, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Μετά την τελετή, όπου εψάλη ο Ακάθιστος Υμνος, απηύθυναν χαιρετισμούς τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όσο και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κρανιδιώτης.

    "Η επαναφορά του σεπτού εικονίσματος της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τονώνει την πίστη και την προσδοκία όλων μας αλλά και τις ευχές μας όπως μας αξιώσει ο Θεός εις βραχύ χρόνο να ανακτήσουμε τους κατεχόμενους ιερούς ναούς μας", είπε ο Μακαριότατος.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία για την επιστράτευση ολόκληρου του Ελληνισμού αλλά και τη σταθερή και ανυποχώρητη επιδίωξή του για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου, "με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους της προ της εισβολής νομίμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους".

    "Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας, άλλως εάν η Κύπρος διαχωριστεί σε ζώνες με το ψευδώνυμο της ομοσπονδίας, τότε η Κύπρος θα χαθεί οριστικά για τον Ελληνισμό", κατέληξε.

    Ευχήθηκε, τέλος, όπως η Παναγία "φωτίσει ηγεσία και λαό και καταστεί η Υπέρμαχος Στρατηγός".

    "Η επιστροφή της εικόνας έχει ένα νομικό και πολιτικό βάθος" είπε ακολούθως ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, γιατί έγινε με απόφαση του ιδίου και "σε εφαρμογή των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση πολεμικής συρράξεως".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην πιο πάνω απόφαση τον οδήγησε και η νομική, διπλωματική και πολιτική βάση που "υπάρχει καταγεγραμμένη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου".

    Ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε την πράξη της επιστροφής της εικόνας ως "βαθύτατα συμβολική αλλά και απτή" επεξηγώντας ότι "στην Κύπρο τελείται από το 1974 ο βιασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο βιασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας συνάμα."

    "Η Κύπρος είναι μια κιβωτός πολιτισμού", όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στο παγκόσμιο πολιτιστικό σταυροδρόμι όπου βρίσκεται το νησί.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην "υπεράνθρωπη" προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι ειδικευμένοι οργανισμοί για να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη, για να ευαισθητοποιηθούν άτομα και διεθνείς οργανώσεις, προσπάθεια, όπως είπε, που "αποδίδει καρπούς".

    "Πρωτοπόρος στον αγώνα αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Εκκλησία της Κύπρου", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι η σημερινή τελετή "αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός αγωνίζεται για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού του πλούτου".

    "Ανάμεσα στα θύματα της τουρκικής εισβολής περιλαμβάνονται και οι αρχαιότητες της Κύπρου", συνέχισε.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη λεπτομερή καταγραφή εκ μέρους της ΟΥΝΕΣΚΟ, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, των λεηλασιών σε βάρος των ελληνικών μνημείων στα κατεχόμενα αλλά και στη μεγαλύτερη κλοπή του πολιτιστικού πλούτου στην ιστορία της Κύπρου από τον αρχαιοκάπηλο Λουίτζι Πάλμα Ντι Τσεσνόλα.

    "Η Κύπρος έχει το δικό της Ελγίνο και πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να προβληματισθούμε, όπως και για την περίπτωση των μαρμάρων του Παρθενώνα, για την επιστροφή των θησαυρών Τσεσνόλα στην κοιτίδα τους", τόνισε.

    Κατέληξε, ωστόσο ότι η Κύπρος στην προσπάθειά της για διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς θα έχει πάντα αρωγό την Ελλάδα.

    Στην τελετή παρέστησαν, ανάμεσα σε άλλους επισήμους, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 September 1998 - 19:46:20 UTC