Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1η αγωνιστική - Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
  • [02] Κύπριος Πρέσβης - Ουρουγουάη
  • [03] Προσκύνημα - ΠΑΚ
  • [04] Ψευδοκράτος - Κίνημα Αδεσμεύτων
  • [05] "Κίπρις" - Προσκύνημα
  • [06] Οζγκιούρ - Ψευδοβουλή - Καταγγελίες
  • [07] Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Σεμινάριο
  • [08] ΑΚΕΛ - Πριμακόφ
  • [09] Βενιζέλος - Κρανιδιώτης - Εικόνα Παναγίας
  • [10] Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [11] Χριστοδούλου - "Συνάντηση Αθηνών '98"
  • [12] ΔΗΣΥ - Προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα
  • [13] Θεμιστοκλέους - "Συνάντηση Αθηνών '98"
  • [14] Ρολάνδης - "Συνάντηση Αθηνών '98"

  • [01] (Κ) 1η αγωνιστική - Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες η 1η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Ο Εθνικός Αχνας αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο Δασάκι Αχνας και το ΑΠΟΕΛ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Μακάρειο Στάδιο. Και οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 4.30.

    Στις 7.00 το απόγευμα, στη Λεμεσό, η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα. Στο μεταξύ, ψες η Ανόρθωση νίκησε τον Ευαγόρα με 6 - 1 στην έδρα της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Κύπριος Πρέσβης - Ουρουγουάη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης Χρήστος Ψιλογένης επέδωσε προχθές τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χούλιο Μάριο Σανγκουινέττι.

    Μετά την τελετή ενημέρωσε τον κ. Σανγκουινέττι και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της χώρας Ρομπέρτο Ροντρίγκουεζ Πιόλι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ψιλογένης αναφέρθηκε στις εξελίξεις όπως αυτές παρουσιάζονται μετά την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία και επανέλαβε την κυπριακή θέση για λύση στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους και την αποστρατικοποίηση.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης τάχθηκε υπερ της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού με βάση τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας του προς τον κυπριακό λαό.

    Εξάλλου, χθες, στα πλαίσια δεξίωσης προς το διπλωματικό σώμα ο κ. Ψηλογένης εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση για την Κύπρο με τίτλο, "Κύπρος: Ιστορική Πορεία και Μελλοντική Προοπτική".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Προσκύνημα - ΠΑΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στόχος μας είναι να μεταβούμε για ελεύθερο προσκύνημα στα κατεχόμενα και όχι η δημιουργία επεισοδίων", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ), Αρης Χατζηπαναγιώτου.

    Αναφορικά με την αυριανή μετάβαση προσκυνητών στον Απόστολο Ανδρέα και την προσπάθεια ατόμων από διάφορα προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις να μεταβούν χωρίς όποιουσδήποτε περιορισμούς στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι οι δύο ομάδες δεν θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

    Τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΚ και τα άλλα σωματεία και οργανώσεις τάσσονται εναντίον επεισοδίων και δεν θα επιτρέψουν την πρόκλησή τους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ επεσήμανε ότι οι δύο ομάδες προσκυνητών θα ξεκινήσουν σε διαφορετική ώρα και θα ακολουθήσουν δύο διαφορετικές διαδρομές για αποφυγή οποιασδήποτε συνάντησης μεταξύ τους.

    "Στόχος των αντικατοχικών οργανώσεων είναι να δοθεί το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι επιθυμούμε την ελεύθερη διακίνηση και προσκύνημα στον τόπο μας και ότι διαμαρτυρόμαστε για τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και της άσκησης των θρησκευτικών μας καθηκόντων", είπε.

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι στην περίπτωση που οι ομάδες των αντικατοχικών οργανώσεων παρεμποδιστούν από το να μεταβούν στα κατεχόμενα, τότε θα επιδώσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας, ενώ θα κινηθούν νομικές διαδικασίες τόσο στα κυπριακά δικαστήρια όσο και στα διεθνή.

    Επανέλαβε, ωστόσο, για άλλη μια φορά ότι τυχόν επεισόδια δεν έχουν θέση στην αυριανή μέρα.

    Τέλος, σημείωσε ότι οι ομάδες των αντικατοχικών οργανώσεων θα ξεκινήσουν από την Πάφο στις 5 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, από τη Λεμεσό στις 5.45, μπροστά από το Γυμνάσιο Λινόπετρας, και από τη Λάρνακα στις 6, κοντά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το πρωί στην Πλατεία "ΟΧΙ" στη Λευκωσία, απ' όπου και θα ξεκινήσει η πορεία προς τα κατεχόμενα.

    Σημειώνεται ότι οι προσκυνητές που βρίσκονται στον κατάλογο των ατόμων που θα μεταβούν αύριο στον Απόστολο Ανδρέα θα συγκεντρωθούν στο οδόφργμα του Λήδρα Πάλας γύρω στις 6.30 το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Ψευδοκράτος - Κίνημα Αδεσμεύτων

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται σήμερα στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων και την παράγραφο που αφορά την Κύπρο.

    Οπως αναφέρει, το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" του ψευδοκράτους υποστηρίζει ότι η Ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί το βήμα του Κινήματος των Αδεσμεύτων για να προωθήσει την προπαγάνδα της και ότι όλα όσα αναφέρονται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου για το Κυπριακό απορρίπτονται από την Τ/κ πλευρά, ως απαράδεκτα.

    Εξάλλου, ο Ρεσατ Ακάρ της εφημερίδας "Ορτάμ" επικρίνει με δριμύτητα τους Τ/Κ λεγόμενους "αρμόδιους" γιατί μόλις χθες εξέδωσαν διαμαρτυρία για το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των αδεσμεύτων έληξαν πριν από μία περίπου εβδομάδα.

    Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά το αντιτουρκικό ψήφισμα που εξασφάλισε, επέστρεψε στην Κύπρο και επί δύο μέρες συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο.

    Παρόλα αυτά, διερωτάται, η λεγόμενη "κυβερνηση" του ψευδοκράτους τώρα αισθάνθηκε την ανάγκη για διαμαρτυρία;.

    Ο αρθρογράφος αποδίδει την όλη κατάσταση στα προεκλογικά και στην ανασυγκρότηση του Τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) "Κίπρις" - Προσκύνημα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται σήμερα πρωτοσέλιδα στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων για προσκύνημα στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα και γράφει ότι η παράνομη Τ/κ "αστυνομία" έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας.

    Επίσης, γράφει ότι μέσω των ειρηνευτικών δυνάμεων το κατοχικό καθεστώς προειδοποίησε τους Ε/Κ να μην παραβιάσουν τα λεγόμενα "σύνορα" του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Οζγκιούρ - Ψευδοβουλή - Καταγγελίες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ψευδοβουλευτής του νεοϊδρυθέντος Κινήματος Πατριωτικής Ενωσης, Οζγκέρ Οζγκιούρ, μιλώντας χθες στην παράνομη "βουλή" των κατεχομένων αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ψευδοκράτους και μεταξύ άλλων είπε ότι δεν ελέγχεται η είσοδος στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Οζγκιούρ είπε ακόμη ότι άτομα που έχουν τα μέσα και γνωριμίες και διαμένουν στην Αγκυρα μπορούν να πάρουν τη λεγόμενη "Τ/κ ιθαγένεια" τηλεφωνικώς και ότι έχει παραχωρηθεί η ιθαγένεια αυτή σε 300 χιλιάδες Τούρκους στην Τουρκία.

    Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανασφάλεια που υπάρχει στα κατεχόμενα και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

    Διερωτήθηκε, εξάλλου, πώς είναι δυνατόν σε ένα τόπο όπου δεν υπάρχει ασφάλεια ζωής και περιουσίας οι κάτοικοι να έχουν πολιτική βούληση και να γίνεται λόγος για αδιάβλητες δήθεν "εκλογές".

    Ο λεγόμενος "υπουργός εσωτερικών και υπαίθρου" Ιλκάν Καμίλ απέρριψε τις θέσεις του Οζγκιούρ και υποστήριξε ότι δεν αληθεύει ότι με τηλεφωνικές παραγγελίες παραχωρείται η λεγόμενη "υπηκοότητα" και σημείωσε ότι δεν ευσταθεί ότι αυτή παραχωρήθηκε σε 300 χιλιάδες Τούρκους.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι οι αφίξεις και αναχωρήσεις προς και από το ψευδοκράτος ελέγχονται με σχολαστικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (K) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Σεμινάριο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κυπριακό πρόβλημα είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολεί το 4ο ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο του προγράμματος για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, το οποίο άρχισε στην Αγία Νάπα στις 10 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17.

    Το σεμινάριο παρακολουθούν 40 άτομα από την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κύπρο.

    Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, ο Ε/Κ Νίκος Αναστασίου και η Τ/Κ ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν μίλησαν για το κυπριακό πρόβλημα από την σκοπιά των ατόμων που εργάζονται για οικοδόμηση της ειρήνης και στάθηκαν στην πρόσφατη ιστορία του νησιού αναγνωρίζοντας τον πόνο και την τραγωδία και των δύο πλευρών.

    Στόχος του σεμιναρίου είναι η συνειδητοποίηση και εκπαίδευση στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης συγκρούσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΑΚΕΛ - Πριμακόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ευχαριστίες για τη θέση αρχών που τήρησε η Ρωσία σε ότι αφορά την Κύπρο καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του Γεβγκένι Πριμακόφ ως αρχηγού της ρωσικής διπλωματίας, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πριμακόφ με την ευκαιρία της εκλογής του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας.

    Στο τηλεγράφημα, ο κ. Χριστόφιας εκφραζει την πεποίθηση ότι "η ίδια πολιτική αρχών και αυξημένου ενδιαφέροντος για το Κυπριακό θα συνεχιστεί και με την παρουσία σας στο υψηλό αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας".

    Επίσης, διαβεβαιώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσουν να εργάζονται δραστήρια "για την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου σε όλους τους τομείς".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέστειλε επίσης συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπνδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στο οποίο αναφέρει ότι με την εκλογή Πριμακόφ και τη συνεργασία των πατριωτικών, προοδευτικών δυναμεων της Ρωσίας, διανοίγονται προοπτικές για να επανέλθουν στη χώρα καλύτερες μέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Βενιζέλος - Κρανιδιώτης - Εικόνα Παναγίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα παραδώσουν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, η οποία είχε κλαπεί από τον ναό του Αντιφωνητή στα κατεχόμενα.

    Οι δύο αξιωματούχοι φθάνουν στην Κύπρο τη Δευτέρα. Η εικόνα, που είχε διατεθεί από τους Τούρκους στη διεθνή αγορά, περιήλθε στην κατοχή Ελληνα συλλέκτη και παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων των διεθνών συμβάσεων της Χάγης και των Παρισίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [10] (Κ) Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τίποτα το καινούργιο δεν πρόεκυψε από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αναφέροντας ότι είχε τηλεφωνική ενημέρωση επί του θέματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Μίλερ επανέλαβε "την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει την εμπλοκή της στο Κυπριακό" και ότι η χώρα του είναι "αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της".

    "Από ό,τι αντιλαμβάνομαι", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "ο κ. Μίλερ δεν θα μεταβεί στην Αγκυρα και ούτε θα έρθει στην Κύπρο".

    Μετάβαση στον Απόστολο Ανδρέα

    Στο μεταξύ, ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση για αποφυγή επεισοδίων κατά την αυριανή μετάβαση Ε/Κ προσκυνητών στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις για τη μετάβαση, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το θέμα "δεν είναι αιτία για επεισόδια οποιασδήποτε μορφής".

    Το θέμα πρέπει να μελετηθεί όχι γιατί πρέπει να εμποδίζονται αυτοί που θέλουν να μεταβούν, αλλά υπάρχουν κάποιες πτυχές που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά, επεσήμανε, όπως για παράδειγμα το γιατί δεν επιτρέπεται παρόμοιο προσκύνημα στον Αγιο Μάμα στη Μόρφου.

    Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό και χρειάζεται προσοχή και μελέτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι "πρέπει να το δούμε σε μια σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, με τους αρμόδιους υπουργούς, αν όχι και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Πρέπει να μελετηθεί συνολικά και σε σχέση με τη γενική αντιμετώπιση τέτοιων προσκυνημάτων, θεμάτων υγείας κ.ά. διευκρίνισε.

    Ερωτηθείς για τη στάση του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριου Ματσάκη επί του θέματος, είπε ότι δεν μπορεί να τον εμποδίσει να εκφράζει τις διαφωνίες του προς τη μετάβαση.

    Ο κ. Ματσάκης πιστεύει, πρόσθεσε, ότι οι Τούρκοι βάζουν όρους για τη μετάβαση των Ε/Κ, όπως η μεταφορά με τουρκικά λεωφορεία κ.ά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το προσκύνημα "δεν πρέπει να εμποδιστεί", προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους γι' αυτό, ας το κάνουν "αλλά κόσμια" και χωρίς επεισόδια.

    Μητροπολίτης Λεμεσού

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθού έχει παρατραβήξει σε βαθμό που διερωτάται κανείς αν ορισμένα πράγματα έχουν σημασία πλέον".

    Τα πράγματα πρέπει να επισπευσθούν, τόνισε, γιατί "δεν μπορεί η Εκκλησία να διασύρεται επ' άπειρον", διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν κυρίως στη σχετική ανάκριση της επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Μητροπλίτης θα έπρεπε να τεθεί υπό κράτηση, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι "δεν είναι αυτό το θέμα".

    Προϋπολογισμοί

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση του κόμματός του σχετικά με τους προϋπολογισμούς του 1999, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα, ανεξάρτητα από το ότι το ΔΗΚΟ ανήκει στην αντιπολίτευση.

    "Θα μελετηθούν με πολλή προσοχή και ανάλογα θα τοποθετηθούμε", εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι θα διερευνηθεί πού υπάρχει περιθώριο μείωσης δαπανών και πού απαιτείται αύξηση δαπανών.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει η απαιτούμενη αύξηση στα ποσά για τον πολιτισμό, που είναι σημαντικός και για εθνικούς λόγους, όπως είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει το φορολογικό πακέτο του Υπουργείου Οικονομικών, είπε: "Η συμβουλή μου θα ήταν να μην προχωρήσει κανείς σε καμιά μορφή πρότασης για φορολογία, προτούν καθήσουμε υπεύθυνα να συζητήσουμε το όλο θέμα της οικονομίας".

    Για να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση, πρόσθεσε, πρέπει να προηγηθεί μια εις βάθος συζήτηση της οικονομίας, υπό το φως της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Υπάρχουν προβλήματα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, κατέληξε.

    Πόθεν έσχες

    Οι βουλευτές, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, δεν έχουν καμιά δυσκολία να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τόνισε ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στο θέμα του πόθεν έσχες.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι η κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων "δεν είναι αρκετή", ότι "χρειάζεται κάτι περισσότερο" και επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις απαραίητες προσθήκες στο μέτρο, που θα "δώσουν στο λαό την εικόνα που θέλει και μια διαφάνεια πλήρη για τα περιουσιακά στοιχεία και των πολιτευομένων, αλλά και άλλων, όπως οι δημόσιο υπάλληλοι κ.ά."

    Αναφερόμενος σε σκάνδαλα, είπε ότι "υπάρχει ένα κλίμα στην Κύπρο, που δεν είναι καλό" και το οποίο προκαλεί ανησυχία και υποψίες στο λαό, επηρεάζοντας ακόμα και το φρόνημά του.

    Κομματικά - επαφές με κόμματα του κέντρου

    "Ο μηχανισμός του ΔΗΚΟ δουλεύει πάρα πολύ καλά και αυτό θα φανεί εντός των ημερών", τόνισε ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στα του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι είναι "πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων" για το κόμμα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι έχει αρχίσει μελέτη των προβλημάτων των προσφύγων και ανέφερε ότι εξεδήλωσε προθυμία επαναδραστηριοποιήσης στο κόμμα, ο πρώην υπουργός Στέλιος Κατσελλής, ο οποίος θα αναλάβει των τομέα των προσφύγων.

    Ανέφερε επίσης ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν συναντήσεις με το Σ.Κ. ΕΔΕΚ και τους Νέους Ορίζοντες στα πλαίσια της "ανασυγκρότησης του χώρου του Κέντρου" και διευκρίνισε ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με τους Ενωμένους Δημοκράτες και τους Οικολόγους.

    Αναφερόμενος δε στους αποχωρήσαντες από το κόμμα, τόνισε ότι "αποκλείεται οποιαδήποτε κίνηση η οποία είχε διασπαστικό χαρακτήρα" για το ΔΗΚΟ, αλλά είπε ότι υπάρχει διαδικασία για ένταξη προσωπικοτήτων σε αυτό.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) του κόμματος συνέχισε στη χθεσινή του συνεδρία τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του, που στοχεύσει στην ανασυγκρότηση, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος και στην προώθηση των προσυνεδριακών διαδικασιών.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι στη συνεδρία έγιναν εισηγήσεις για τον καταρτισμό της Επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού και συζητήθηκαν παράλληλα τα οικονομικά θέματα του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Χριστοδούλου - "Συνάντηση Αθηνών '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο "Συνάντηση Αθηνών '98" με θέμα "Ο ρόλος της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών".

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου "τα αξιόλογα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας εδράστηκαν στην ορθολογική αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, τα οποία αποτέλεσαν, ταυτόχρονα, και το στέρεο βάθρο για τη μετεξέλιξη της Κύπρου σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παροχής υπηρεσιών".

    Ανέλυσε, εξάλλου, τη στρατηγική προσέγγιση που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

    Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι "χαρακτηρίζεται από συνθήκες πλήρους απασχόλησης, χαμηλό ρυθμό πληθωρισμού, που κυμαίνεται στο 2,5 τοις εκατόν, πληρώντας το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ".

    Σε αναφορά του στα ουσιαστικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι αυτά συνίστανται κυρίως στο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, το εύκρατο επιχειρηματικό κλίμα, το πρόσφορο κλίμα συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργοδοτουμένων και στο ψηλό μορφωτικό επίπεδο.

    Ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, πρόσθεσε, σταθερή στρατηγική μας επιδίωξη είναι η προσέλκυση και εγκατάσταση σοβαρών επιχειρήσεων, με καλή φήμη, που κατά κανόνα συνακολουθείται με εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στη χώρα μας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στα σοβαρά οφέλη που προσφέρει η Κύπρος σε ξένους επενδυτες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων για από κοινού διείσδυση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι απεριόριστα.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με τη συνεργασία διαφόρων ελλαδικών υπουργείων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να έχει τις απόψεις του στο θέμα του προσκυνήματος στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά δεν είναι δικαίωμα κανενός "να δημιουργεί καταστάσεις που επηρεάζουν τους χειρισμούς του εθνικού μας θέματος, οι οποίοι εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυπριακής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου".

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναφορικά με την αυριανή εκδήλωση που προγραμματίζεται από το ΠΑΚ και άτομα που διαφωνούν με τη μετάβαση Ε/Κ στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    "Είναι λυπηρό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "γιατί με αφορμή την πραγματοποίηση θρησκευτικού προσκυνήματος στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, δημιουργείται από κάποιες οργανώσεις και άτομα, ένταση και αντιπαράθεση στη δική μας πλευρά".

    Η διευθέτηση του προσκυνήματος από τα Ηνωμένα Εθνη και την αρμόδια υπηρεσία της κυπριακής κυβέρνησης "δεν συνιστά με οποιοδήποτε τρόπο αναγνώριση του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς", προστίθεται.

    Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ καλεί τους οργανωτές της εκδήλωσης "να αντιμετωπίσουν με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα και να αποφύγουν τη δημιουργία επεισοδίων και έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης".

    Τους καλεί επίσης "να αντιληφθούν ότι δεν είναι αυτοί που ενεργούν συναισθηματικά και παρορμητικά, περισσότερο πατριώτες από όσους ενεργούν με σοφρωσύνη και σύνεση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Θεμιστοκλέους - "Συνάντηση Αθηνών '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην απειλή που υφίσταται η Κύπρος αλλά και οι χώρες της γύρω περιοχής από τα σχέδια της Τουρκίας για ανέγερση πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακιουγιου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο "Συνάντηση των Αθηνών '98" με θέμα "Ενέργεια και Περιβάλλον", που πραγματοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανησυχίες για μη ασφαλείς πυρηνικές εγκαταστάσεις και εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας και διαχείρησης των πυρηνικών αποβλήτων.

    Αναφερόμενος στις πηγές ενέργειας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι στην Κύπρο το 5 τοις εκατόν των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση νερού.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο ανησυχητικό πρόβλημα της ανομβρίας στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, πιθανώς να συνδέεται με τις παράξενες κλιματικές συμπεριφορές.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η μέση θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες μεταβολές του κλίματος, κάτι που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους νησιωτικούς χώρους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [14] (Κ) Ρολάνδης - "Συνάντηση Αθηνών '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Από την Κύπρο της Εθνικής Συμφοράς του 1974, μέσα από τη συνεχιζόμενη βάρβαρη κατοχή του 37 τοις εκατόν των εδαφών μας, φτάσαμε σήμερα στην Κύπρο της Δημιουργίας του 1998, όπου ο δυναμισμός του κυπριακού λαού και η επιτυχής επιχειρηματική του δράση τον έφεραν στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης μιλώντας στο διεθνές συνέδριο "Συνάντηση Αθηνών '98", με θέμα "Ειρήνη και Ανάπτυξη/Κύπρος - Μέση Ανατολή".

    Οπως είπε ο κ. Ρολάνδης, η Κύπρος χαρακτηρίζεται σήμερα από ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και από μια δυναμική και αρκετά ανθηρή οικονομία, και πρόσθεσε ότι το νησί αποτελεί επίσης ένα αξιόλογο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με περισσότερες από 30 χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας.

    "Ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή ενισχύεται και από τη συμμετοχή της στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, η οποία έχει σαν κύριο στόχο της τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στη Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των απειλών πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στην περιοχής", σημείωσε ο κ. Ρολάνδης.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο είπε ότι "έκτισε ένα τείχος κοινοτικής απομόνωσης σε μια μικρή χώρα που αυτή τη στιγμή σφυρηλατεί δραστήρια το μέλλον της στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

    "Η Τουρκία προωθεί στην Κύπρο πολιτική διχοτόμησης, μια πολιτική που απέρριπτε στο παρελθόν φοβούμενη νέα σύνορα με την Ελλάδα, μα που τώρα προφανώς υποστηρίζει για να διατηρήσει σημείο στήριξης στη Μεσόγειο, χρήσιμο για τις νέες στρατιωτικες συμμαχίες και επιδιώξεις της", είπε ο κ. Ρολάνδης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στέλλει σαφή μηνύματα συμπαράστασης στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 September 1998 - 14:57:08 UTC