Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [02] Θεμιστοκλέους - Αθήνα
  • [03] Χριστοδούλου - Ελληνες βουλευτές
  • [04] Κάππας - Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού ΕΕ
  • [05] Φιλοσοφικό Συνέδριο - Ζήνων ο Κιτιέυς
  • [06] Βενιζέλος - Πρόγραμμα Επίσκεψης
  • [07] Νίκος Ρολάνδης - Βάσω Παπανδρέου
  • [08] Πετρίδη - Επιτροπή Αναπληρωτών Υπ. Συμβουλίου Ευρώπης

  • [01] Λυσσαρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη να αξιοποιηθεί το αντιτουρκικό αίσθημα που επικρατεί στην περιοχή, λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο πέφτει στο κενό.

    Συνάντηση με Σημίτη

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είχαν μιαν "πολύ εγκάρδια, συναγωνιστική συνομιλία", επίκεντρο της οποίας ήταν το Κυπριακό.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι συμφωνήθηκε πως "το Κυπριακό θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στη σωστή του διάσταση, όπως άλλωστε ο Πρωθυπουργός ανέφερε και στη Θεσσαλονίκη", δηλαδή ότι "είναι θέμα εισβολής και κατοχής και όχι πυραύλων".

    "Το Κυπριακό", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, "υπήρχε και χωρίς τους πυραύλους και θα υπήρχε και σήμερα χωρίς τους πυραύλους, γι' αυτό είναι λάθος να ασχολούμαστε μ' αυτό το θέμα, έστω και αν προκαλούμαστε από τους ξένους, που ίσως θα ήθελαν να συντηρήσουν αυτήν την πυραυλολογία".

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι ήταν κοινή διαπίστωση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να μπει "στη σωστή του βάση" και ότι "θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες" για να τεθεί πάνω σ' αυτή τη βάση "στα διεθνή βήματα, στις διμερείς σχέσεις, στα εθνικά κοινοβούλια και μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός είναι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "κι επομένως ήταν φυσικό να συζητήσουμε και θέματα συντονισμού ενεργειών των δύο αδελφών σοσιαλιστικών κομμάτων, ιδιαίτερα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου και οι δυο βρισκόμαστε σε όλες τις συνεδρίες υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος".

    Είπε, επίσης, ότι "είναι καιρός να ασχοληθούμε με την ουσία του Κυπριακού και να αναγκάσουμε και τους άλλους να ασχοληθούν με την ουσία του Κυπριακού, αντί να πυραυλογούν και να αντιπυραυλολογούμε συνεχώς".

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είναι "πολύ ικανοποιημένος" από τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, στην οποία παρευρίσκετο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Πάγκαλος - Μίλερ

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου για τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Αμερικανό αξιωματούχο Τόμας Μίλερ.

    Είπε, επίσης, ότι συνάντησε τον κ. Μίλερ στο αεροδρόμιο και άκουσε από τον ίδιο τις απόψεις του.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι "εμείς στηριζόμαστε στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία", προσθέτοντας ότι δεν νομίζει να υπήρξε οποιαδήποτε "διαφοροποίηση του σκηνικού" μετά την επίσκεψη του κ. Μίλερ.

    Σε ερώτηση εάν η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία πέφτει στο κενό, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε: "Σίγουρα".

    Είπε, επίσης, ότι η στάση της δικής μας πλευράς, η οποία ίσως να μην ήταν αυτή που θα τηρούσε ο ίδιος, ήταν "αξιοπρεπής" και προκάλεσε μια "διαφοροποίηση της θέσης των διαφόρων κυβερνήσεων έναντι αυτού του θέματος".

    "Η πλαδαρή και χλιαρή αντίδραση", συνέχισε, "αρχίζει να μετατρέπεται σε κάποιαν ενόχληση".

    Επαφές για Κυπριακό

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η πρώτη επαφή για να αποφασιστεί εάν θα προσφύγει η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να αρχίσουν επαφές για να επισκεφθούμε το αμερικανικό Κογκρέσο"

    Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνουν κι επαφές με την αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, τις ομάδες που υπάρχουν σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο "που είναι ευνοϊκά τοποθετημένες έναντι του Κυπριακού, τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Κύπρος έχει "κάποια σημασία" διότι αποτελεί "γέφυρα προσβάσης προς την ανατολική Μεσόγειο, προς τη Μέση Ανατολή".

    Συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας

    Αναφερόμενος στην στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ με την Τουρκία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι λόγω της συμμαχίας, "ολόκληρη η περιοχή στρέφεται αντιτουρκικά".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί "πώς αξιοποιούμε αυτό το φυσιολογικό αίσθημα αυτών των χωρών, πώς αξιοποιούμε τις αδυναμίες της Τουρκίας", χωρίς "να ερχόμαστε σε εχθρότητα με οποιαδήποτε πλευρά".

    Προϋπολογισμοί

    Σε ερώτηση αναφορικά με τους προϋπολογισμούς του κράτους για το 1999 και κληθείς να αναφέρει εάν η ΕΔΕΚ θα τους καταψηφίσει και φέτος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρώτα πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν κάποιες εισηγήσεις.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι δεν έχει "απαίτηση" οι προϋπολογισμοί "να ταυτιστούν με αυτό που η ΕΔΕΚ θεωρεί ως ορθό προϋπολογισμό".

    Πόθεν έσχες

    Σε ερώτηση εάν θα ήταν διατεθειμένος να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε: "Πολύ ευχαρίστως, γιατί εγώ θα πρέπει να απαντήσω 'πόθεν δεν έσχες'".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "υπάρχει το πόθεν έσχες", προσθέτοντας ότι "ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να στηρίζεται και στα τεκμήρια".

    "Δεν μπορείς", τόνισε, "να μου λες ότι έχεις εισόδημα δέκα - είκοσι χιλιάδες λίρες το χρόνο και να κτίζεις σπίτι του μισού εκατομμυρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Θεμιστοκλέους - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους θα μιλήσει το Σάββατο το μεσημέρι, στο Διεθνές Συνέδριο "Συνάντηση Αθηνών 98", που διοργανώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα "Ενέργεια και Περιβάλλον".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους αναχωρεί για την Αθήνα σήμερα το απόγευμα. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στην Πνύκα, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ενώ οι εργασίες του θα συνεχιστούν στο ξενοδοχείο "Astir Palace" Βουλιαγμένης το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 1998.

    Το πρόγραμμα της εναρκτήριας τελετής περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και ομιλίες από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νοτίου Αφρικής Ντε Κλερκ, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, Αναστάσιο Μαντέλη και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Περιλαμβάνει επίσης δημόσια συζήτηση με θέμα "Ειρήνη και Ανάπτυξη", στην οποία θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αχο, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ροκάρτ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα όπως ειρήνη και ανάπτυξη, γεωγραφικές εμπειρίες, εθνική άμυνα και ειρήνη, η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προβλήματα του πολιτισμού και του ανθρώπου, η πρόκληση της Ολυμπιάδας του 2004 και τα ΜΜΕ στην κοινωνία της πληροφόρησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Χριστοδούλου - Ελληνες βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη συμπαράταξη της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής των Ελλήνων Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της Επιτροπής, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κύπρο.

    Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται "σε καλά επίπεδα και μπορεί να διασφαλίσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα τα κριτήρια πληρούνται.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι μεταφέρει "όχι μόνο τη συμπαράταξη του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου, αλλά και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η κοινή ενεργητική στάση σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτά είναι πολιτικά είτε νομικά".

    "Οι Ελληνες βουλευτές και ιδιαίτερα οι Ευρωβουλευτές", είπε, "οι οποίοι ζουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι καθημερινά, θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν και να συμβάλουν αποφασιστικά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν "επίκαιρα, σοβαρά θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας ότι είναι "δεδομένη η ομόψυχη, αμέριστη και ανιδιοτελής υποστήριξη της Ελλάδας".

    Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν πολύ "ενδιαφέρουσα" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "συμβάλλει πολύ θετικά στην περαιτέρω εναρμονισιακή κι ευρωενταξιακή μας πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Κάππας - Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην άτυπη Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας στο Λιντζ της Αυστρίας.

    Θέμα της διάσκεψης που διοργανώνεται από τις 10 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, είναι οι πολιτιστικές πτυχές που προκύπτουν από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κάππας τόνισε την ανάγκη σεβασμού της ιδιαιτερότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της ΕΕ.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος, παρά τη μικρή γεωγραφική της έκταση, έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση, που εκτείνεται σε διάστημα 8 - 9 χιλιάδων χρόνων.

    Η Κύπρος, είπε ο Υπουργός, αναμένει ότι η ένταξή της στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και προς όφελος των άλλων χωρών της Ενωμένης Ευρώπης.

    Ωστόσο, ο κ. Κάππας είπε ότι προέχει η ύπαρξη πολιτικής βούλησης παράλληλα με την αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης.

    Τον κ. Κάππα συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Στέλιος Χατζηστυλλής και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία Πέτρος Μιχαηλίδης.

    Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη μετέχει και ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Φιλοσοφικό Συνέδριο - Ζήνων ο Κιτιέυς

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου θα σταλούν τα πορίσματα του Διεθνούς Φιλοσοφικού Συνεδρίου "Ο Ζήνων και η Κληρονομιά του" που διοργάνωσε στην Κύπρο ο Δήμος Λάρνακας και το Ιδρυμα Πιερίδη.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν σήμερα με σημαντικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις για τη στωϊκή φιλοσοφία, ενώ τα πορίσματά του θα εκδοθούν σύντομα.

    Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας κάνει μια τεράστια προσπάθεια να εντοπίσει και να συλλέξει από κάθε γωνιά της γης υλικό που σχετίζεται με το Ζήνωνα τον Κιτιέα και τη διδασκαλία του.

    Ηδη ένα μεγάλο μέρος αυτού του υλικού βρίσκεται στην Κύπρο και εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του Φιλοσοφικού Συνεδρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις αρχές του Οκτωβρίου για να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να την επισκεφθούν.

    Στόχος όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας είναι η δημιουργία στοάς στην οποία να εκτίθενται μόνιμα όσα αφορούν το στωικό φιλόσοφο.

    Αύριο οι σύνεδροι, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες, θα επισκεφθούν τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου και Μουσεία στη Λευκωσία.

    Θα περπατήσουν επίσης, κατά μήκος της πράσινης γραμμής, όπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας θα τους ενημερώσει για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Βενιζέλος - Πρόγραμμα Επίσκεψης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και του Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργο Κάππα θα έχει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλαδας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φτάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Βενιζέλος φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 2.45 το μεσημέρι και στις 5.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοποπο Χρυσόστομο.

    Στις 8.00 θα δώσει διάλεξη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου με θέμα "Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτιστική συνεργασία".

    Την Τρίτη το πρωί, στις 8.30, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργο Κάππα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και υπογραφή του προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας για τα έτη 1998 - 2000.

    Στις 10.30 θα έχει συνάντηση με την Κονοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και στις 11.00 θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 11.45, ο κ. Βενιζέλος θα έχει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιο Ιεροδιακόνου στις 12.45 και στη συνέχεια ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης θα παραθέσει προς τιμήν του γεύμα.

    Ο κ. Βενιζέλος θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 10.40 το βράδυ της Τρίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Νίκος Ρολάνδης - Βάσω Παπανδρέου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με την Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Βάσω Παπανδρέου είχε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση και ανταλλάγηκαν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέματα του τουρισμού, ειδικά στο μη ικανοποιητικό ρεύμα προς την Κύπρο, το υψηλό κόστος των ναύλων από Κύπρο προς Ελλάδα και τανάπαλιν.

    Συζητήθηκαν εξάλλου το θέμα της βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και μελετήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων καθώς και ενίσχυση της επενδυματικής δραστηριότητας Ελλαδιτών στην Κύπρο και Κυπρίων στην Ελλάδα.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης τον κ. Ρολάνδη συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [08] Πετρίδη - Επιτροπή Αναπληρωτών Υπ. Συμβουλίου Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις πρόσφατες απαράδεκτες προτάσεις Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας κατήγγηλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη.

    Η Πρέσβης τόνισε ότι ο Τ/Κ ηγέτης προσπαθεί να επιβάλει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και υπογράμμισε ότι οι αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά είναι αντίθετες τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Κίνημα Αδεσμεύτων.

    Η κ. Πετρίδη είπε πως είναι σαφές ότι ο κ. Ντενκτάς επιδιώκει την κατάργηση του κυπριακού Κράτους και την νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, η ανακήρυξη του οποίου έχει κατ'επανάληψη καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Στην ομιλία της, η μόνιμη αντιπρόσωπος επεσήμανε επίσης τις έντονα αρνητικές αντιδράσεις των Τ/κ κομμματων που απορρίπτουν και καταδικάζουν τις προτάσεις Ντενκτάς.

    Η κ. Πετρίδη ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση του κυπριακού προβλήματος δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία με αυτή της τη στάση δεν επιτρέπει και την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του προβλήματος.

    Η Πρέσβης επανέλαβε την προσήλωση της κυπριακή κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 September 1998 - 17:46:09 UTC