Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Πρόδρομος Μιχαηλίδης - Φάκελος Κύπρου
  • [02] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [03] Εκπρόσωπος - Μορατόριουμ - Κρανιδιώτης
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρατιωτικός Διάλογος
  • [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ
  • [06] Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα ασφαλείας
  • [07] Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα ασφαλείας
  • [08] Αγνοούμενοι - Ερυθρός Σταυρός - Χριστόπουλος
  • [09] Ομήρου - Ενίσχυση κατοχικών στρατευμάτων
  • [10] Βρετανία - Κυπριακό

  • [01] ΔΗΚΟ - Πρόδρομος Μιχαηλίδης - Φάκελος Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) συγχαίρει τον Ελλαδίτη δικηγόρο, Πρόδρομο Μιχαηλίδη, και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του να επιδιώξει με ένδικα μέσα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του κ. Μιχαηλίδη "εξυπηρετεί την εθνική και ηθική ανάγκη για απόδοση της πλήρους αλήθειας γύρω από το προδοτικό πραξικόπημα", προσθέτοντας ότι αν η προσπάθεια αυτή αποδώσει, τότε εξυπηρετείται η ιστορική αλήθεια.

    Το ΔΗΚΟ υπενθυμίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου του και Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, για λογαριασμό όλων των κομμάτων, με στόχο την ολοκλήρωση της έρευνας του θέματος που άρχισε η Βουλή των Ελλήνων.

    Παράλληλα τονίζει ότι τα κωλύματα που οδήγησαν στη διακοπή της έρευνας, "έχουν πλέον εκλείψει και πρέπει επιτέλους η ιστορική αλήθεια να καταγραφεί πλήρης".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [02] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σήμερα ότι ανθρωπιστικά θέματα, και ιδιαίτερα το θέμα των αγνοουμένων, θα πρέπει να χειρίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραμένουν δέσμια των καθιερωμένων πλαισίων της πολιτικής ή ποινικής δικονομίας.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο κ. Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει σημερινό επεισόδιο στο Στρατιωτικο Κοιμητήριο Λακατάμειας, όπου δύο σύζυγοι αγνοουμένων προσπάθησαν να προβούν σε εκταφή λειψάνων.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να έχουν τα λείψανα των δικών τους και δεν πιστεύει ότι το γεγονός που συνέβη σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα καθιερωμένα δεδομένα της ποινικής ή πολιτικής δικονομίας," δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Σε ερώτηση εάν αποδοκιμάζει τη δήλωση του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά θέματα, Τάκη Χριστόπουλου, ότι η ενέργεια των δύο γυναικών είναι παράνομη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει ακούσει τη δήλωση.

    Ωστόσο τόνισε ότι "σε τέτοιες περιπτώσεις ανθρωπιστικών θεμάτων και ειδικά στο θέμα των αγνοουμένων θα πρέπει να τα χειριζόμαστε και να συμπεριφερόμαστε κατά τρόπο που να μην μένουμε δέσμιοι και προσκολλημένοι σε παραδοσιακές ή καθιερωμένες θέσεις πολιτικής ή ποινικής δικονομίας."

    Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε εκταφή λειψάνων με στόχο την αναγνώριση της ταυτότητας προσώπων, η οποία παραμένει άγνωστη από την τουρκική εισβολή, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε, έχει δημοσιοποιηθεί και είναι ανεξάρτητη των εξελίξεων στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρόνο έναρξης των εκταφών, ο κ. Στυλιανίδης είπε επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης εκείνων των ειδικών ομάδων που θα συμμετάσχουν με στόχο την αναγνώριση των συγκεκριμένων προσώπων.

    "Γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε η εκταφή να γίνει το συντομότερο δυνατό," δήλωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [03] Εκπρόσωπος - Μορατόριουμ - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σήμερα ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) μπορεί να ακυρωθεί ή να ανατραπεί εάν υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες που δεν θα καθιστούν την ύπαρξή του επιβεβλημένη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ο Υφυπουργός της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, δεν βρίσκεται εκτός των δεδομένων θέσεων στρατηγικής και τακτικής των κυβέρνησης των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου σ' ότι αφορά το θέμα του μορατόριουμ.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει συγκεκριμένες απόψεις μελετητών γύρω από το θέμα της εφαρμογής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο και έχει συζητήσει το θέμα σε επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου αλλά και σε επίπεδο του κυπριακού ΥΠΕΞ.

    Σε ερώτηση εάν η εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εξυπακούει και τερματισμό του ΕΑΧ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Δόγμα αποτελεί "σαφή πολιτική θέση και πολιτική βούληση των κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας, η οποία βασίζεται στις συγκεκριμένες Συνθήκες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Το Δόγμα, εξήγησε, είναι έτοιμο να ακυρωθεί ή να ανατραπεί από τη στιγμή που θα μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες είτε αποστρατικοποίησης είτε διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού που δεν θα θεωρείται ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο κ. Κρανιδιώτης βρίσκεται εκτός της δεδομένης στρατηγικής των κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας, ο κ. Στυλιανίδης διαφώνησε με την εκτίμηση αυτή, τονίζοντας ότι ο κ. Κρανιδιώτης δεν επιχείρησε να ανοίξει παράθυρο σ' ότι αφορά συμφωνία για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

    "Θα διαφωνήσω μαζί σας ότι ο κ. Κρανιδιώτης σε οποιαδήποτε στιγμή επιχειρεί ή βρίσκεται εκτός των δεδομένων θέσεων στρατηγικής και τακτικής Ελλάδας και Κύπρου," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ακόμα ότι όλοι οι παράγοντες που εκφράζουν και διατυπώνουν θέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου "βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της κοινής στρατηγικής και τακτικής."

    Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι ο κ. Κρανιδιώτης διατυπώνει τη θέση ότι το Κυπριακό "πρέπει να πάψει να στρατικοποιείται από πλευράς Αγκυρας και άλλων παραγόντων που θέλουν να υποβαθμίσουν την ίδια την πολιτική και τη διεθνή του διάσταση."

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, πρόσθεσε, "είμαστε αποφασισμένες να προχωρήσουμε ακριβώς στην οδό της πολιτικοποίησης και διεθνοποίησης του Κυπριακού και δεν θα πέσουμε στην παγίδα που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι άλλοι για στρατικοποίηση του Κυπριακού."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "κανείς δεν αφήνει παράθυρα πέραν των συγκεκριμένων θέσεων που έχουν εκφραστεί συγκεκριμένα και πάγια."

    Σημείωσε δε ότι η παρούσα περίοδος είναι μια περίοδος "έντονων διαβουλεύσεων, επίπονης δουλειάς και η διπλωματικότητα και ευελιξία είτε στους χειρισμούς είτε στις διατυπώσεις είναι η πλέον αρμόζουσα αυτή τη στιγμή γιατί δίνει τα περιθώρια στην Ελληνική και Ε/κ πλευρά να έχουν το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρατιωτικός Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητούνται μείζονα θέματα που αφορούν την αποστρατικοποίηση και επιδιώκει, μέσω διπλωματικών και πολιτικών ενεργειών, τη συζήτηση σημαντικών βημάτων για αποστρατικοποίηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    "Αυτό που προέχει είναι να συζητήσουμε τα μείζονα και όχι τα ελάσσονα θέματα, και τα μείζονα είναι τα θέματα αποστρατικοποίησης," είπε ο Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας το στρατιωτικό διάλογο και την απαγκίστρωση ως "μικρά βήματα που έχουν γίνει ήδη από το 1993 και δεν έχουμε προχωρήσει στα θέματα αποστρατικοποίησης και πλήρους αποκλιμάκωσης."

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου "επιμένουν να μπούμε σε σημαντικά βήματα αποστρατικοποίησης και είναι αυτά που επιδιώκουμε με όλες τις διπλωματικές και πολιτικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες."

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση εντάσσει το θέμα του μορατόριουμ στα μείζονα ή τα ελάσσονα θέματα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα είναι εγγυημένη.

    Αυτή η θέση, εξήγησε, θεωρείται ως σημαντικό βήμα προς αποστρατικοποίηση. Απαντώτας σχετική ερώτηση για την προτεραιότητα που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση σ' ότι αφορά την ενταξιακή της πορεία και το θέμα των ρωσικών πυραύλων, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι "οι στρατηγικοί της στόχοι, δηλαδή η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και κατά εξ'ίσου πρώτιστον λόγο η ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Το θέμα των εξοπλισμών και της αμυντικής ενίσχυσης, πρόσθεσε, "είναι μέσα που εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους και αυτοί οι δύο στρατηγικοί στόχοι δεν βρίσκονται σε σύγκρουση αλλά βρίσκονται σε πλήρη αλληλοσυνάρτηση."

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτικό διάλογο όπως καθορίζεται από τα ΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο στρατιωτικός διάλογος διεξάγεται μεταξύ ειδικών εδώ και αρκετό καιρό."

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες αιχμές σε ντοκουμέντα των ΗΕ ότι η δική μας πλευρά δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

    Η πλευρά μας έχει διατυπώσει κάποιες νέες θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι υπό συζήτηση αλλά η πλευρά μας εμμένει στις θέσεις της σ' ότι αφορά το θέμα των κατοικημένων περιοχών, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί "επιθυμητή" μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ, και του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Παράλληλα εκτιμά ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι προς όφελος των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη - Ολμπράιτ και Κληρίδη - Χόλμπρουκ κατά τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι "και για την κυπριακή κυβέρνηση και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν επιθυμητή μια συνάντηση και με τον κ. Χόλμπρουκ και με την κ. Ολμπράιτ όταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ."

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο προς ανακοίνωση, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν διευθετηθεί συνάντηση "θα είναι προς όφελος των διαβουλεύσεων που γίνονται αυτή την περίοδο για το Κυπριακό."

    Τόνισε παράλληλα ότι οι διαβουλεύσεις, για να είναι ουσιαστικές, θα πρέπει να "επικεντρώνονται ακριβώς στα σημεία που θεωρούμε ως τα πιό σημαντικά για την εξέλιξη του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου και τη συζήτηση θεμάτων αποστρατικοποίησης."

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης σε σχέση με τους ρωσικούς πυραύλους, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει ξανακούσει την πληροφορία αυτή, αλλά σημείωσε ότι κατά την παρούσα περίοδο δεν πρέπει να δίνεται έδαφος και τροφή στην τουρκική προπαγάνδα να "στρατικοποιεί" και να "πυραυλοποιεί" ακόμη περισσότερο το Κυπριακό.

    "Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και πολιτικό πρόβλημα και σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε. Εχουμε όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες στη διεθνή σκηνή να κάνουμε αυτή την αποσύνδεση που επιχειρεί εδώ και καιρό η Αγκυρα," πρόσθεσε.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιτραπεί στην Αγκυρα να επιτύχει την πυραυλοποίηση του Κυπριακού, η οποία την εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε απομόνωση μετά τις μεγάλες ήττες της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εκπρόσωπος - Μίλερ

    Οσον αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στην Αγκυρα, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον κ. Μίλερ να επιχειρεί κάποια χρονική αναβολή της έλευσης των ρωσικών πυραύλων.

    Περιορίστηκε στο να επαναλάβει προηγούμενη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση "άκουσε τις ιδέες και απόψεις του Αμερικανού αξιωματούχου σ' ότι αφορά το θέμα της μη εγκατάστασης των πυραύλων, είτε αναβολής είτε ακύρωσης," και διατυπώσε τις δικές της θέσεις.

    "Αναμένουμε περαιτέρω την πρωτοβουλία του για να συζητήσουμε οτιδήποτε", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι απόψεις που εξέφρασαν ο κ. Μίλερ και η κυβέρνηση συμπίπτουν, ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε την εμπιστευτικότητα του περιεχομένου των συζητήσεων, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο διαβουλεύσεων θα πρέπει να τηρείται η εμπιστευτικότητα των συνομιλιών για να εξυπηρετούνται οι χειρισμοί στο προβλήμα αυτό.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση είπε ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του κ. Μίλερ να επισκεφθεί τη Λευκωσία και την Αθήνα την περίοδο μεταξύ της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Αδεσμεύτων και της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Μίλερ πρέπει να έρθει στην Κύπρο για να ενημερώσει για τις επαφές του στην Αγκυρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι "όντως είναι απαισιόδοξες οι προοπτικές" της επίσκεψης Μίλερ στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριό της, υπό το φως των δύο πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, Τζούντιθ Μπαρούντι, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ σχετικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Θάρρος", εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία.

    "Η πρεσβεία των ΗΠΑ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων", είπε η κ. Μπαρούντι.

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί, όμως απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε από την αστυνομία", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα στο γραφείο που διατηρεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στα κατεχόμενα, η κ. Μπαρούντι απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίσκεψη στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ή για οτιδήποτε σχετικά με συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Προεδρικό Απεσταλμένο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [07] Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριό της, υπό το φως των δύο πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, Τζούντιθ Μπαρούντι, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ σχετικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Θάρρος", εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία.

    "Η πρεσβεία των ΗΠΑ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων", είπε η κ. Μπαρούντι.

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί, όμως απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε από την αστυνομία", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα στο γραφείο που διατηρεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στα κατεχόμενα, η κ. Μπαρούντι απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίσκεψη στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ή για οτιδήποτε σχετικά με συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Προεδρικό Απεσταλμένο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [08] Αγνοούμενοι - Ερυθρός Σταυρός - Χριστόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση σ' ότι αφορά τη διαδικασία εκταφής λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές.

    Αυτό ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ αρμόδιος της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλου.

    "Σ' αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια αποστολή", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πιέρ Κρανμπιούλ, μιλώντας εκ μέρους του κ. Ανδρέα Βίγκερ, εκπροσώπου της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού ο οποίος χειρίζεται και θέματα που αφορούν την Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόπουλος είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι δύο ειδικοί του Ερυθρού Σταυρού φτάνουν στην Κύπρο στα τέλη του Αυγούστου για να βοηθήσουν την κυπριακή κυβέρνηση στη συγκρότηση των ομάδων που θα προβούν στην εκταφή λειψάνων αγνοουμένων στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα χαρακτήρισε "παράνομο" το σημερινό εγχείρημα των δύο συζύγων αγνοουμένων, Μαρούλας Σιάμισιη και Ανδρούλας Πάλμα, να προβούν σε εκταφή λειψάνων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας.

    "Οι δύο γυναίκες, με φτιάρια, έσκαψαν σε βάθος περίπου δύο πόδια χωρίς όμως να βρουν ο,τιδήποτε," είπε.

    Ο κ. Χριστόπουλος υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε εκταφές στις ελεύθερες περιοχές παρά το ότι οι Τούρκοι δεν προχώρησαν στον καταρτισμό των ομάδων για τις εκταφές.

    "Εχουμε ήδη κάμει μεγάλη πρόοδο στην προεργασία για καταρτισμό των ομάδων για εκταφές, διαδικασία που συνεπάγει πολλή εργασία," εξήγησε.

    Ο κ. Χριστόπουλος διερωτήθηκε γιατί εκδηλώθηκε τόση βιασύνη από μέρους των δύο γυναικών για εκταφή των λειψάνων και σημείωσε ότι στις πολλές αιτήσεις της κ. Πάλμα, που έγιναν στο παρελθόν, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα συνιστούσε αναμονή, μέχρι να είναι έτοιμη η τράπεζα DNA.

    Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των δύο γυναικών, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι είναι θέμα της Αστυνομίας και της Γενικής Εισαγγελίας, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι γνωρίζει τις περιπτώσεις των συζύγων των δύο γυναικών και υπάρχει εύλογος υπόνοια ότι οι σύζυγοί τους είναι θαμμένοι στον τάφο που προσπάθησαν να σκάψουν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [09] Ομήρου - Ενίσχυση κατοχικών στρατευμάτων

    Πάφος,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην καταγγελία ότι η Τουρκία ενίσχυσε τα κατοχικά στρατεύματα της στην Κύπρο με 50 νέα άρματα μάχης και βαρέα αυτοκινούμενα πυροβόλα, προέβη ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ σε συγκέντρωση στο χωριό Λυσός, ο κ. Ομήρου αποκάλυψε επίσης ότι την τελευταία βδομάδα ο κατοχικός στρατός ενισχύθηκε με αμερικανικής προέλευσης οπλικά συστήματα παρά την απόφαση του Κογκρέσσου να επιβάλει εμπάρκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

    Σημείωσε εξάλλου ότι έχουν παρατηρηθεί επιθετικές δραστηριοτήτες των κατοχικών στρατευμάτων οι οποίες, όπως δήλωσε, θα πρέπει να ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα και όχι η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ομήρου κατάγγειλε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για μετατροπή του προβλήματος εισβολής και κατοχής και παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου σε πρόβλημα απόκτησης του πυραυλικού συστήματος S300.

    Τέλος, ο Υπουργός Αμυνας επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ειρήνη στην περιοχή, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η απάντηση του ελληνισμού θα είναι σκληρή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [10] Βρετανία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, προς τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι του είχαν αποστείλει επιστολή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 24 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

    Καλωσορίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διπραγματεύσεων της Κύπρου, η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι τόσο η ίδια, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι της, έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι επιθυμούν όπως η πρόοδος στις ενταξιακές συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού και αντιστρόφως.

    Διευκρινίζοντας ότι αυτός παραμένει ο στόχος, επισημαίνει ότι η Βρετανία "επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ, μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, στη βάση μιας συνολικής πολιτικής επίλυσης, που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ)".

    Τονίζει δε ότι ο στόχος αυτός, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η βρετανική κυβέρνηση, προστίθεται στην επιστολή, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την ιδιαίτερη θέση της χώρας, δηλαδή ως εγγυήτριας δύναμης, ως μονίμου μέλους του ΣΑ και ως μέλους της ΕΕ, "για να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να βοηθήσει το λαό της Κύπρου να επιτύχει μια δίκαιη, ισορροπημένη και διαρκή επίλυση της λυπηρούς διαίρεσης του νησιού".

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, να "επιδείξουν την αποφασιστικότητα και καλή πίστη που απαιτούνται για επίτευξη του στόχου".

    Εκφράζεται, τέλος, υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη μιας διευθέτησης.

    Η επιστολή προς τους βουλευτές, Σερ Σίντνεϊ Τσιάπμαν, Νίκολας Χόκινς και Ντέιβιντ Αμες, φέρει ημερομηνία 6 Αυγούστου και εστάλη από το πρωθυπουργικό γραφείο, καθόσον ο ίδιος ο κ. Μπλερ απουσίαζε στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 August 1998 - 17:46:14 UTC