Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζελεσνιόφ - δηλώσεις
  • [02] Εκδηλώσεις καταδίκης εισβολής
  • [03] Κοινοτικός Επίτροπος Εργασίας
  • [04] ΑΚΕΛ - επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [05] ΕΔΗ - επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - Καναδάς

  • [01] Ζελεσνιόφ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι δυνατόν να παραβιάσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πώληση του πυραυλικού συστήματος S-300, δήλωσε στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ, ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Γκενάντι Ζελεζνιόφ.

    Οπως δήλωσε με την ευκαιρία της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, το ενδεχόμενο μη καθόδου του συστήματος στην Κύπρο εξετάζεται "μόνο όταν και εφόσον διαπιστωθεί σαφής πρόοδος στο Κυπριακό, η οποία να οδηγεί στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού."

    Ο Πρόεδρος της Δούμα τόνισε στις δηλώσεις του ότι με κανένα τρόπο η Ρωσία δεν θα ήθελε να επέμβει στις υποθέσεις της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θεωρεί, ωστόσο, ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ όπως και άλλες δυτικές χώρες, δεν αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ζελεσνιόφ υπενθύμισε στις δηλώσεις του το πακέτο προτάσεων το οποίο κατέθεσε η ρωσική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο, υπό τον τίτλο "Αποστρατικοποίηση της Κύπρου και η εξασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων της".

    Οι προτάσεις αυτές, σημείωσε, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορούν τα μέρη να στηριχθούν για να πετύχουν την αποστρατικοποίηση.

    Ο κ. Ζελεζνιόφ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ρωσία ενεργητικά στηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ο στόχος, σημείωσε, ενός ουσιαστικού διαλόγου για την Κύπρο θα πρέπει να είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, που οδηγούν στη δημιουργία μίας δικοινοτικής, διπεριφερειακής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα η οποία να εγγυάται την ασφάλεια όλων των κατοίκων της.

    Ελπίζω, είπε ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, η τουρκική πλευρά να αντιληφθεί σωστά τις απόψεις του ρωσικού Κοινοβουλίου γύρω από τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ιταρ-Τας, ο Ρώσος αξιωματούχος, που έφθασε στην Τουρκία το Σάββατο, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν και τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ για να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους προώθησης των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Εκδηλώσεις καταδίκης εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για 24η χρονιά πραγματοποιούνται στην Κύπρο και στο εξωτερικό εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Το πρωί, τελέστηκαν σ'όλους τους ναούς πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, ενώ αύριο, θλιβερή επέτειο της εισβολής, θα πραγματοποιηθεί παράκληση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και μνημόσυνο των πεσόντων κατά την εισβολή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρισταμένου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί σε τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στο οποίο θα παραστούν επίσης και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα.

    Εξάλλου, έφεδροι καταδρομείς, που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα από την Πάφο και το Παραλίμνι, θα τερματίσουν σήμερα στο Αλσος Πεσόντων και Αγνοουμένων, στην Εγκωμη.

    Δύο ποδηλάτες, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, ξεκίνησαν την αυγή από τον Πύργο Τυλληρίας και θα τερματίσουν αργότερα σήμερα στη Λευκωσία.

    Οι δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέλη του ΠΑΚ και του Σωματείου "Αδούλωτη Κερύνεια", συνεχίζουν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τριήμερη απεργία πείνας η οποία άρχισε από χθες. Απόψε, θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα αντικατοχική συναυλία.

    Σε μια άλλη εκδήλωση, οι Φιλιώτες θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το κατεχόμενο χωριό τους. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την εκκλησία Περιστερώνας.

    Οι φοιτητικές παρατάξεις καταδικάζουν επίσης την επέτειο της τουρκικής εισβολής με εκδηλώσεις. Η ΦΕΠΑΝ θα διανέμει διαφωτιστικό υλικό στους τουρίστες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και το Λιμάνι Λεμεσού.

    Ο Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων πραγματοποιεί σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης στη Λάρνακα και απόψε αντικατοχική εκδήλωση στις Φοινικούδες.

    Εξάλλου, εκδηλώσεις καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής πραγματοποιούν σήμερα και οι απόδημοι Κύπριοι.

    Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο οι απόδημοι θα πραγματοποιήσουν την ετήσια πορεία τους από το Χάιντ Παρκ στην Πλατεία Τραφάλκαρ, όπου σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης και στο Τορόντο του Κανάδα, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, και Βιομηχανίας, Νίκου Ρολάνδη.

    Στην Αυστραλία χιλιάδες ομογενείς πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της Μελβούρνης για καταδίκη της τουρκικής εισβολής ενώ εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο έγιναν και στο Σίδνεϊ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης θα μιλήσει σε εκδηλώσεις στη Ρόδο που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου με τίτλο "Σκέψης και Μνήμης για την Κύπρο", που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου.

    Απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό ελληνισμό.

    Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται ήδη από χθες βράδυ στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής. Απόψε, φθάνει επίσης στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Κοινοτικός Επίτροπος Εργασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η δυνατή πορεία της κυπριακής οικονομίας, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της κατά τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Κοινοτικός Επίτροπος, υπεύθυνος για Κοινωνικές Υποθέσεις και Θέματα Εργασίας, Πάτρικ Φλιν, φθάνοντας χθες στην Κύπρο.

    Ο κ. Φλιν είπε ότι προσβλέπει σε μια εις βάθος και αναλυτική συζήτηση με τον Υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούττα, σε θέματα νομοθεσίας και εφαρμογής, ώστε οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη να προχωρήσουν ομαλά και όσο το δύνατο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

    Καλωσορίζοντας τον Κοινοτικό Επίτροπο, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι είναι η τρίτη φορά που συναντάται με τον κ. Φλιν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα είναι "σταθμός στον προορισμό της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θα ανασκοπήσουν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο στον εργατικό και κοινωνικό τομέα, και θα αξιολογήσουν τα μέτρα που λήφθηκαν για εναρμόνιση της υφιστάμενης νομοθεσίας και πρακτικής με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Φλίν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο κ. Φλιν αναχωρείς την Τρίτη, 21 Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] ΑΚΕΛ - επέτειος τουρκικής εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει και καταγγέλλει για ακόμη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή, την κατοχή, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική αφομοίωση των κατεχομένων, την πολιτική του εποικισμού και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Σε διακήρυξή του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι 24 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, "το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη του φάση. Διαβήκαμε ήδη το κατώφλι της διχοτόμησης", και Αγκυρα και Ντενκτάς αναβαθμίζουν την αδιαλλαξία και τον κυνισμό τους.

    Από την άλλη, το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι "η πολιτική του ενεργού ηφαιστείου και της πυραυλολογίας έχουν αποτύχει" και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της, λέγοντας ότι θα πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να κατανοήσουν ότι πολιτικές που γίνονται με γνώμονα την εσωτερική κατανάλωση, "μπορεί να φέρνουν μεν πρόσκαιρα μικροκομματικά κέρδη, αλλά καταβαραθρώνουν την υπόθεση του κυπριακού λαού".

    "Για να γίνει δυνατό να αποσωβηθούν οι κίνδυνοι, που απειλούν την Κύπρο, θα πρέπει να υπάρξουν προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης λύσης, θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος", αναφέρει το ΑΚΕΛ, και προτείνει όπως η κυβέρνηση, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, δραστηριοποιηθεί και αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες να επαναφέρουν τις συζητήσεις και τις διεργασίες στην ουσία του Κυπριακού.

    Επίσης θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας ολοκληρωμένη στρατηγική και να αναληφθεί εκστρατεία στο διεθνή χώρο, με στόχο να ασκηθούν και να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του Ντενκτάς για να ευθιγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

    Στη διακήρυξή του, το ΑΚΕΛ απευθύνεται επίσης και στην Τ/κ κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα διχοτομική κατάσταση δεν διασφαλίζει το μέλλον της Κύπρου, ούτε και των Τ/Κ.

    "Εχουμε χρέος Ε/Κ και Τ/Κ να εργαστούμε για την ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας υπό ομοσπονδιακή στέγη και μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους να διασφαλίσουμε το κοινό μέλλον της δικής μας και των επερχόμενων γενεών", τονίζει το ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] ΕΔΗ - επέτειος τουρκικής εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μπαίνοντας στον 25ο χρόνο από τη βάρβαρη και απάνθρωπη τουρκική εισβολή του 1974 πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συνθήκες διεθνώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό μπορεί να μην είναι εκείνες που αναμέναμε αλλά αφήνουν κάποια περιθώρια ελπίδας.

    Σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) σημειώνουν ότι "η πικρή γεύση της αδικίας εις βάρος του κυπριακού λαού στο σύνολό του είναι έντονη, αλλά ο λαός μας αποδεικνύει αξιοθαύμαστη αντοχή και εγκαρτέρηση προσβλέποντας στην κατανόηση και στην ευαισθησία των μεγάλων, όπως επίσης και ετοιμότητα να αγωνισθεί για τη μη παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής ώστε να επικρατήσει το δίκαιο".

    Οι ΕΔΗ επισημαίνουν ότι "η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει η ίδια όπως πάντα, τα μακρόχρονα τουρκικά σχέδια για διχοτόμηση της Κύπρου καλά στημένα και έτοιμα για εφαρμογή ενώ η τεχνητή ένταση που μεθοδεύεται εκ προθέσεως από την Τουρκία απομακρύνει την προοπτική των διακοινοτικών συνομιλιών για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό".

    Στην ανακοίνωση των ΕΔΗ, τονίζεται ωστόσο ότι "παρ'όλα αυτά η ελπίδα και ο αγώνας συνεχίζεται" και προστίθεται ότι "μέσα από τις ενταξιακές συνομιλίες και την εντεινόμενη συνάφεια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μας δίδεται η ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσουμε διεθνή κέντρα αποφάσεων, ενώ τα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα άρχισαν με τις αποφάσεις τους να επιβραβεύουν τον ειρηνικό αγώνα μας για καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων μας".

    Τονίζεται επίσης ότι "μέσα από το αναφαίρετο δικαίωμα της ενίσχυσης της άμυνά μας και την σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδας προβάλλουμε τις δυνατότητές μας για αντίσταση και για συντήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας".

    Προστίθεται ακόμη ότι "μέσα από την εξαγγελθείσα ετοιμότητά μας για έναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ καθώς και τις συμφωνίες ψηλού επιπέδου, εκφράζουμε την πολιτική βούληση της πλευράς μας για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Υπουργός Εμπορίου - Καναδάς

    Τορόντο,Καναδάς,19/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή όπως στην επόμενη συγκέντρωση ομογενών στο Τορόντο του Καναδά μην γίνεται λόγος για εισβολή και κατοχή, αλλά να γιορτάζεται η ελευθερία της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση ομογενών στο Τορόντο, που οργάνωσαν οι κυπριακές οργανώσεις με τη συνεργασία της ελληνικής ομογένειας, με την ευκαιρία της αυριανής θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η αγάπη των ομογενών για την Κύπρο "μας ενδυναμώνει για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού".

    Στην ομιλία του, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "η τουρκική αδιαλλαξία δεν μπορεί πάρα να καμφθεί μια μέρα μπροστά στη δύναμη και την αποφασιστικότητα του ενωμένου ελληνισμού".

    Η εκδήλωση άρχισε με παράκληση και μνημόσυνο των πεσόντων κατά την εισβολή, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου, ο οποίος ανέπεμψε δέηση για την ελευθερία της Κύπρου και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οποία πήρε μέρος πλήθος κόσμου με σημαίες και λάβαρα και δεκάδες αντιπροσωπείες ομογενειακών οργανώσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν, εκτός από τον Υπουργό Εμπορίου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας, ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Γιάννης Κάννης καθώς και παράγοντες της παροικίας και εκπρόσωπος των Αρμενίων Τορόντο.

    Ο κ. Ρολάνδης μεταβαίνει σήμερα στο Μοντρεάλ όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 July 1998 - 12:12:09 UTC