Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων - εισβολή
  • [02] Ρολάνδης - επίσκεψη
  • [03] Ντεμιρέλ - Κατεχόμενα
  • [04] Ετκίν - μήνυμα για εισβολή
  • [05] Καρανταγί - ΗΠΑ
  • [06] Ετσεβίτ - Κυπριακό
  • [07] Κατεχόμενα - Εκδηλώσεις Εισβολής
  • [08] Εκπρόσωπος - Ρόδος
  • [09] Ευρωχρεόγραφα - Κυπριακή Δημοκρατία - πρώτη έκδοση
  • [10] Eπιχειρηματικό Συμπόσιο - ΚΕΒΕ
  • [11] ΔΗΚΟ - Επέτειος Τουρκικής Εισβολής
  • [12] ΔΗΣΥ - Επέτειος Τουρκικής Εισβολής
  • [13] Εκπρόσωπος - δημοσίευμα - πύραυλοι
  • [14] Αρχιερατικό μνημόσυνο - Αθήνα - εισβολή
  • [15] Εκπρόσωπος - τουρκικές προκλήσεις
  • [16] Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ Γερμανίας

  • [01] Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων - εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το καθήκον να εργάζονται για την ενημέρωση και διαφώτιση των κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων, των ΜΜΕ και των λαών στις χώρες τις οποίες ζούνε και να ζητούν τη βοήθειά τους στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, τονίζουν οι απόδημοι Κύπριοι.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της θλιβερής 24ης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Χάρης Σοφοκλείδης, αναφέρει ότι όπου και αν βρίσκονται οι απόδημοι, συμπαραστέκονται και συμμετέχουν στους αγώνες της κυπριακής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την προστασίας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερα φέτος, αναφέρεται στο μήνυμα, "την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβάλλεται να εργαστούμε για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς νόμου σ'ολόκληρη την Κύπρο και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατικοποιημένη, όπου οι κάτοικοι της ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα, θα ζουν ειρηνικά."

    Το μήνυμα σημειώνει επίσης ότι αυτοί που έχουν τους μοχλούς και τα μέσα να εξασκήσουν πραγματικές πιέσεις στην τουρκική πλευρά ενισχύουν οικονομικά την Τουρκία, ανανεώνουν τα οπλικά της συστήματα και συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να εντάξουν τη χώρα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Παραγνωρίζονται και διαγράφονται οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φυλακίσεις πολιτών, οι εκτελέσεις των Κούρδων πατριωτών και η κατοχή της Κύπρου," καταλήγει το μήνυμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Ρολάνδης - επίσκεψη

    Τορόντο,Καναδάς,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Τορόντο για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

    Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση προϊσταμένου του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπίσκοπου Καναδά, κ. Σωτήριου, και θα ακολουθήσει πορεία κατά μήκος της Ελληνικής εμπορικής οδού Ντάνφορθ, η οποία θα καταλήξει σε πλατεία στην οποία βρίσκεται προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου θα εκφωνηθούν λόγοι και θα εγκριθούν ψηφίσματα.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του στον Καναδά, ο κ. Ρολάνδης είχε συνάντηση με τον Επαρχιακό Υπουργό Μεταφορών του Οντάριο, Τόνι Κλέμεντ, ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής.

    Επίσης, είχε συναντήσεις με τους δύο από τους τρεις ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές, τους Γιάννη Κάννη και Δημήτρη Καρυγιάννη.

    Επίσης είχε φιλοφρονητική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο, και γεύμα εργασίας με τους δικηγόρους του Υπουργείου Εμπορίου, οι οποίοι ανέλαβαν την κατοχύρωση της εμπορικής ονομασίας και της αποκλειστικής εμπορίας του κυπριακού χαλλουμιού στην καναδική αγορά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Ντεμιρέλ - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου.

    Η επίσκεψή θα είναι μονοήμερη και κατά τη διάρκεια της ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα προσφωνήσει τη ψευδοβουλή.

    Θα παραστεί επίσης και στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων υδροδότησης των κατεχομένων με νερό που θα μεταφέρεται από την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Ετκίν - μήνυμα για εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητικό μήνυμα προς τους Τ/Κ της Βρετανίας, απέστειλε ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας" του ψευδοκράτους με την ευκαιρία της τουρκικής εισβολής.

    Ο Τανέρ Ετκίν είπε ότι οι απόδημοι Τ/Κ πρέπει να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τη λεγόμενη "εθνική πολιτική" του ψευδοκράτους και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μαζί του.

    Ισχυρίστηκε ότι πριν την εισβολή, το κατά κεφαλή εισόδημα των Τ/Κ ήταν 540 δολλάρια, ενώ σήμερα φθάνει τα 5.000.

    Επέρριψε στην Ε/κ και ελλαδική πλευρά την επίλυση του Κυπριακού και δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένοι να πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα έναντι της αδιαλλαξίας και των εξοπλισμών των Ε/Κ και της Ελλάδας.

    Υπενθύμισε ότι η παράνομη κοινή διακήρυξη Ντενκτάς - Ντεμιρέλ προνοεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, την επίτευξη συμφωνίας με βάση δήθεν "δύο κράτη", τη σύσφιξη των σχέσεων με την Τουρκία, την αναφορά ότι οι Τ/Κ δεν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την οποία απουσιάζει η Τουρκία και ότι δεν πρόκειται να επανέλθει η πρό του 1974 περίοδος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Καρανταγί - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέα απειλή ότι η Τουρκία δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια αν έρθουν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι, S-300, εξαπέλυσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο Καρανταγί είπε προκλητικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι πύραυλοι. Θα ανταποδώσει".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Ετσεβίτ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι υπαίτιοι για τη μη υλοποίηση της πρότασης για ομοσπονδιακή λύση δεν είναι ούτε η Τουρκία, ούτε το ψευδοκράτος.

    Μιλώντας σε αντιπροσωπεία αποδήμων Τούρκων που τον επισκέφθηκε, ο Ετσεβίτ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βλέπει τους Ε/Κ ως εκπροσώπους όλης της Κύπρου και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας να κατέλθει στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου.

    Σχολίασε το αντιπυραυλικό σύστημα S300 και ισχυρίσθηκε ότι μετά από όλα αυτά οι Ε/Κ δεν αισθάνονται την ανάγκη διαλόγου με τους Τούρκους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [07] Κατεχόμενα - Εκδηλώσεις Εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι και όπως και παλαιοί πολεμιστές θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις της εισβολής στα κατεχόμενα.

    Για τις εκδηλώσεις φτάνουν επίσης στην Τουρκία έξι πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και επτά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Ηδη βρίσκονται στα κατεχόμενα για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή παλαιοί πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική καταστροφή.

    Οι υπέργηροι ταλαιπωρήθηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας αφού για τεσσερισήμισυ ώρες κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι' αυτούς.

    Εκτός από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν από την Τουρκία ο στρατηγός Εργκίν Τσελασίν, ο ΓΓ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Νετστέν Σετσγκίνοζ, ο ΓΓ της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Χασάν Κορκμάζτσαν.

    Οι περισσότεροι φθάνουν στα κατεχόμενα αύριο Κυριακή. Τη Δευτέρα θα αφιχθούν οι Μεσούτ Γιλμάζ, και ο Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σιουκρού Γκιουρέλ.

    Γιλμάζ και Γκιουρέλ θα επιστρέψουν στην Τουρκία την ίδια μέρα το απόγευμα.

    Εξάλλου, αύριο καταπλέουν στο κλειστό λιμάνι Κερύνειας έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της τουρκικής εισβολής, τις οποίες οι Τούρκοι αποκαλούν "εορτή της ειρήνης και ελευθερίας".

    Τα πλοία θα αποπλεύσουν από την Κερύνεια την Τρίτη 21 Ιουλίου. Κατά τις εκδηλώσεις για την εισβολή θα πραγματοποιηθούν ακροβατικές επιδείξεις.

    Επτά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τύπου NF- 5 θα προσγειωθούν σήμερα στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και τη Δευτέρα θα γίνουν οι επιδείξεις.

    Στις 20 Ιουλίου 1998, οι λεγόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημο σε ανάμνηση της επίσκεψης Γιλμάζ στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Εκπρόσωπος - Ρόδος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη Ρόδο μεταβαίνει σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, για να παραστεί και να μιλήσει στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του τριήμερου "Σκέψης και Μνήμης για την Κύπρο".

    Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου κάθε χρόνο και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου και Νομαρχίας Δωδεκανήσων.

    Ο κ. Στυλιανίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή που θα γίνει αύριο στην εκκλησία του Ευαγγελισμού.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Στυλιανίδης θα δώσει διάσκεψη Τύπου και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή εγκλωβισμένων παιδιών από την Καρπασία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Ευρωχρεόγραφα - Κυπριακή Δημοκρατία - πρώτη έκδοση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρώτη έκδοση Ευρωχρεογράφου από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκπεφρασμένου σε Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες έγινε στις 16 Ιουλίου στο εξωτερικό.

    Το Ευρωχρεόγραφο είναι με ρήτρα μετατροπής σε Ευρώ από 1 Ιανουαρίου 1999 και με ονομαστικό ποσό Ευρώ 350 εκατομύρια.

    Εχει δεκαετή διάρκεια και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 5,375%, ενώ η απόδοσή του στην έκδοση ήταν 5,388%.

    Η έκδοση, που έγινε μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Χρεογράφων (ΕΜΤΝ) ύψους ενός δισεκατομυρίου δολαρίων ΗΠΑ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία αφού λόγω της μεγάλης ζήτησης που επιδείχθηκε από ξένους επενδυτές, το ποσό της έκδοσης είχε υπερκαλυφθεί.

    Επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έκδοσαν Ευρωχρεόγραφα εκπεφρασμένα στο Ευρώ, δηλαδή το ενιαίο νόμισμα που θα υιοθετήσουν έντεκα χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1 Ιανουαρίου 1999 και κατά συνέπεια η εν λόγω έκδοση υππογραμμίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

    Παράλληλα, η έκδοση έχει και σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η επίτευξη ενός αρκετά χαμηλού κόστους δανεισμού και η ελαχιστοποίηση του απορρέοντος συναλλαγματικού κινδύνου λόγω της σύνδεσης της Κυπριακής Λίρας με την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU), η οποία ως γνωστό από 1.1.99 θα αντικατασταθεί από το Ευρώ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Eπιχειρηματικό Συμπόσιο - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) μετέβη στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο δεύτερο επιχειρηματικό συμπόσιο "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη" το οποίο πραγματοποιείται φέτος στην Αλεξανδρούπολη και στις Σέρρες.

    Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει ότι η αποστολή, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Βασίλη Ρολόγη, θα έχει επαφές με Ελλαδίτες συναδέλφους της για θέματα που αφορούν κοινοπραξίες, επεκτάσεις στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και συνεργασίες στο γεωγραφικό χώρο Ελλάδας - Κύπρου.

    Επίσης, η αποστολή, στην οποία μετέχουν επιχειρηματίες όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, θα έχει συναντήσεις με τις πολιτικές, δημοτικές και θρησκευτικές αρχές της Αλεξανδρούπολης και των Σερρών.

    Το συμπόσιο θα ασχοληθεί με τις δυνατότητες Κυπρίων και Ελλαδιτών επιχειρηματιών για στενότερη συνεργασία.

    Θα ανασκοπήσει επίσης τη μέχρι σήμερα πορεία των Ελλαδο-κυπριακών εμπορο-οικονομικών σχέσεων και θα προτείνει μέτρα για ενίσχυσή τους.

    Θα δοθεί έμφαση στους τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων στο τρίγωνο Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη και θα κατατεθούν σχετικές εισηγήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [11] ΔΗΚΟ - Επέτειος Τουρκικής Εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Η 24η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο βρίσκει το κυπριακό πρόβλημα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, τη χειρότερη φάση μετά την εισβολή του Ιουλίου του 1974.

    Αυτό αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της 20ης Ιουλίου, 1974.

    Η τουρκική αδιαλλαξία, αναφέρει το ΔΗΚΟ, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ενώ από την άλλη, οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας όπως οι ΗΠΑ και κύκλοι του ΟΗΕ, δεν αντιδρούν στην τουρκική αδιαλλαξία, με αποτέλεσμα το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της να "παραμένει ατιμώρητο για 24 χρόνια".

    Το ΔΗΚΟ καλεί τους ισχυρούς της γης να πάψουν να παριστάνουν τους "σύγχρονους Πόντιους Πιλάτους και να εγκαταλείψουν την αναλγησία τους".

    Παράλληλα, αξιώνει από τον αμερικανικό παράγοντα, τον ΟΗΕ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μια πιο αποφασιστική και σθεναρή αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας."

    Τόνισε ότι έχουν ηθική και πολιτική υποχρέωση να άρουν τα αποτελέσματα του εγκλήματος της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και να εργαστούν για την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ολόκληρο τον κόσμο.

    Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και της κυπριακής κοινωνίας έχουν άμεσο και πρώτιστο καθήκον να επαναδιακηρύξουν σταθερά, προς κάθε κατεύθυνση, την άρνησή τους να αποδεχθούν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και την αμετάθετη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

    Το ΔΗΚΟ διατρανώνει για ακόμη μια φορά την απόφασή του να "παραμείνει σε αγωνιστική εγρήγορση μέχρι την τελική δικαίωση με την πεποίθηση ότι ο κυπριακός ελληνισμός, με τη σταθερή και ενεργό συμπαράσταση της Ελλάδας, θα κατορθώσει να δει τον αγώνα του να δικαιώνεται με μια λογική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να εξασφαλίζει την ελευθερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία για όλους τους κατοίκους της Κύπρου."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [12] ΔΗΣΥ - Επέτειος Τουρκικής Εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εδώ και εικοσιτέσσερα χρόνια η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, αναφέρει σε μήνυμά του, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ "αποτίει σήμερα φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές της πατρίδας μας και κλίνει με σεβασμό το γόνυ μπροστά στην αυτοθυσία, τον ηρωισμό και τη γενναιότητα που επέδειξαν, εκφράζει το μεγάλο πόνο προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και συμπάσχει στο δράμα τους".

    Προστίθεται ότι ο ΔΗΣΥ " συμπαραστέκεται προς τους ξεριζομένους πρόσφυγες και ταυτόχρονα στρέφει το βλέμμα του με αγάπη και συγκίνηση προς τους φύλακες των Θερμοπυλών της Καρπασίας, τους μάρτυρες εγκλωβισμένους μας".

    Τονίζεται ότι "σήμερα το Εθνικό μας θέμα περνά ακόμα μια κρίσιμη φάση του" και επισημαίνεται ότι "οφείλουμε όλοι, λαός, ηγεσία, πολιτικά κόμματα και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος Κύπρου - Ελλάδας, ενωμένος, με ομοψυχία, σύνεση και υπευθυνότητα να χαράσουμε τη στρατηγική μας που να στοχεύει στην απαλλαγή της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την εξεύρεση δίκαιης λύσης του προβλήματός μας".

    Ο ΔΗΣΥ, προσθέτει η ανακοίνωση, "έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και κινδύνων που βρίσκονται μπροστά μας, δηλώνει απερίφραστα ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος μας χωρίς στρατεύματα κατοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [13] Εκπρόσωπος - δημοσίευμα - πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ - Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

    "Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει καιρό τώρα την πρακτική να μην σχολιάζει θέματα ασφάλειας και άμυνας" δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ότι βρίσκονται ήδη στην Κύπρο επτά συστοιχίες του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-300.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ο κ. Στυλιανίδης "δεν είναι έτοιμη να πέσει στην παγίδα που επιχειρούν κάποιοι ώστε να επικεντρωθεί η συζήτηση σε εξοπλισμούς αντί στην ουσία του κυπριακού προβλήματος και στην αποστρατικοποίηση, η οποία, αυτή ως λύση, επιλύει αυτόματα όλα τα προβλήματα έντασης και εξοπλισμών."

    Οπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ" σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει ότι επτά συστοιχίες των S-300 έχουν φθάσει "στο νότιο τμήμα της Κύπρου", όπως αποκαλεί τις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες ότι οι συστοιχίες έφθασαν αεροπορικώς στην Κύπρο και βρίσκονται σε υπόγειες αποθήκες κοντά στην αεροπορική βάση της Πάφου.

    Επιπλέον, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι πέντε ραντάρ και συστήματα ελέγχου των πυραύλων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κύπρο.

    "Εχουμε ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αλλά τώρα τα διευρύνουμε", γράφει η "Γενί Γιουζίλ", επικαλούμενη τουρκικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [14] Αρχιερατικό μνημόσυνο - Αθήνα - εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τελέστηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Στο μνημόσυνο, παρέστησαν εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Μαντέλης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Παναγιώτης Κρητικός, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Χριστόδουλος Πασιαρδής, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Κατά την επιμνημόσυνη δέηση μίλησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Πασιαρδής.

    Στη συνέχεια, έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής στήλης για τους πεσόντες από τον Δήμαρχο Αβραμόπουλο καθώς και κατάθεση στεφάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [15] Εκπρόσωπος - τουρκικές προκλήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προκλητικότητά της και τις αδιάλλακτες προθέσεις της για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αποδεικνύει η σημερινή άφιξη τουρκικών αεροπλάνων και πλοίων στην κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις ανάλογες διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα για καταγγελία των νέων τουρκικών προκλήσεων.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης συστηματικά προτείνει τη μόνη ουσιαστική διέξοδο της αποστρατικοποίησης και μάλιστα με επεξεργασμένες ιδέες και απόψεις.

    "Η Τουρκία απαντά σ'αυτές τις προτάσεις ειρήνης με επεκτατική συμπεριφορά παλαιότερων εποχών", τονίζει ο Εκπρόσωπος.

    Αναφέρει ακόμα ότι "οι ενέργειες της Τουρκίας αυτές τις μέρες είναι μια πρόκληση και πρόσκληση προς το διεθνή παράγοντα για να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον υπαίτιο της έντασης και ανωμαλίας στην Κύπρο", προσθέτει η δήλωση του Εκπροσώπου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η Αγκυρα απέστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου 10 πολεμικά αεροσκάφη ενώ έξι πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στο κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [16] Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ Γερμανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από χθες.

    Στην οδηγία, τονίζεται ότι βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών και της εκτίμησης της παρούσας κατάστασης, "επί του παρόντος δεν κινδυνεύει η ασφάλεια αλλοδαπών τουριστών στην Κύπρο".

    Παράληλα, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί την είσοδο στην Κύπρο μέσω του βορρά του νησιού ως παράνομη" και τονίζει ότι "η άφιξη μέσω του βορρά καθιστά βασικά αδύνατη την από ξηράς μετάβαση στο νότο του νησιού", κατά την έκφρασή του γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Επιπλέον, τονίζει ότι στην περίπτωση άφιξης σε λιμάνια στο κατεχόμενο τμήμα, "πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι θα έχει ποινικές συνέπειες αν επισκεφθεί στη συνέχεια λιμάνια στο νότιο τμήμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 July 1998 - 13:02:10 UTC