Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα - Επαφές
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις
  • [03] Μνημόσυνα πεσόντων πραξικοπήματος και εισβολής
  • [04] Κυπριακό - Επισκέψεις
  • [05] Λυσσαρίδης - 9ο Συνέδριο ΕΔΕΝ
  • [06] ΝΕΟ: επιστολή Κληρίδη προς Ολμπράιτ
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Αφιξη

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα - Επαφές

    Μοσχα,Ρωσία,12/07/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρία Μάιλς)

    Το Κυπριακό, το θέμα της διπλής φορολογίας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη Μόσχα με πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Γιούρι Λουζκόφ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Πρύτανη της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Ιερατικής Σχολής της Λαύρας της Τριάδας του Σέργκι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να επισκεφθεί, επίσης, το Μουσείο στο Σέργκιεφ Ποσάντ, και στις τέσσερις το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο της Μόσχας.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συμμετάσχει στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στη Δημαρχείο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο ο Δήμαρχος της Μόσχας, ενώ είχε και συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, πριν από την αναχώρηση του υπουργό για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρο Κληρίδης θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη το πρωί, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του τη Δευτέρα.

    Οσον αφορά το θέμα της αποφυγής της διπλής φορολογίας, καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η Ρωσία προσανατολίζεται στην εξεύρεση μιας ρύθμισης προνοιών της συμφωνίας που έχει με την Κύπρο, η οποία θεωρείται ως μιά από τις πιο ευνοϊκές για τη Λευκωσία, ώστε η Μόσχα να επωφελείται των φόρων που καταβάλλουν εταιρείες με έδρα το νησί και με επενδύσεις και επιχειρησιακό κεφάλαιο στην Ρωσία.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η θέση της ρωσικής κυβέρνησης γίνεται κατανοητή από τις κυπριακές Αρχές και το όλο θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση για την καλύτερη δυνατό διευθέτηση. Η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών από τις δύο χώρες και μετά τις εδώ επαφές του Προέδρου Κληρίδη, οι οποίες ακολουθούν τις συναντήσεις που είχε στη Μόσχα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε ότι αφορά το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S300, το οποίο προβάλλεται ευρέως από τα ΜΜΕ της Ρωσίας, οι πηγές σημείωσαν ότι οι πύραυλοι θα βρίσκονται σύντομα υπό κυπριακή ιδιοκτησία, γεγονός που αναμένεται να δώσει στην κυπριακή κυβέρνηση περισσότερη ευελιξία στο χειρισμό του θέματος.

    Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προσφέρει διάφορες επιλογές στην κυπριακή κυβέρνηση, με την έννοια ότι αυτή θα αποφασίσει την τύχη των S-300.

    Οι πύραυλοι, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, είναι επιχειρησιακά έτοιμοι και αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη δοκιμή που παρακολούθησε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Οπως γίνεται αντιληπτό, παρόλο που Κύπριοι έχουν εκπαιδευτεί στο χειρισμό των S-300, η συντήρηση του πυραυλικού συστήματος θα γίνεται από τους Ρώσους.

    Οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αναβολή της έλευσης των πυραύλων, κάτω από τις γνωστές προϋποθέσεις, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη συμφωνία για αγορά του συστήματος, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [02] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ρωσίας συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 1996.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο ίδιος ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, αμέσως μετά την άφιξή του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εκφράζοντας παράλληλα πλήρη ικανοποίηση για τις επαφές αλλά και τις "άλλες δραστηριότητες" του στη Ρωσία, όπου πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες κριτικές γύρω από την χρονική στιγμή της επίσκεψης του στη Μόσχα, ο κ. Ομήρου σημείωσε καταρχάς ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά επεσήμανε ότι επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση και δεν τίθεται θέμα χρόνου, αφού οι ημερομηνίες είχαν προκαθορισθεί.

    "Εγινε λόγος για κακόγουστο θέατρο. Ποιοί έπαιξαν το κακόγουστο θέατρο; Τα παιδιά του Κυπριακού λαού που βρέθηκαν εδώ και έξι μήνες για εκπαίδευση για να στηρίξουν την άμυνα της χώρας μας;", διερωτήθηκε ο Υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε ακόμη κατά πόσο υπάρχει υπουργός άμυνας, οποιασδήποτε χώρας, που να μην επισκέπτεται στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα.

    "Στην Κύπρο, υπάρχει Υπουργός Αμυνας που δεν επισκέφθηκε τη χώρα μας για να συναντήσει, έστω και τους πέντε στρατιωτικούς που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη; Και δεν είχε υποχρέωση ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί δίπλα από τα παιδιά του Κυπριακού λαού, τα οποία ολοκλήρωσαν μια συγκεκριμένη αποστολή - και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτό που ανέφερα;" τόνισε ο ΥΠΑΜ.

    Ωστόσο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι δεν αποτελεί στόχο του να αρχίσει συζήτηση γύρω από καθαρά στρατιωτικής φύσης θέματα, ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως ο ίδιος αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει την υποχρέωση του απέναντι στον τόπο και την κυβέρνηση.

    "Είναι γνωστό ότι επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση σε ότι αφορά το χρόνο και ότι δεν υπήρχε θέμα διαφοροποίησης χρόνου γιατί μιλάμε για συγκεκριμένες ημερομηνίες", τόνισε τέλος ο κ. Ομήρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Μνημόσυνα πεσόντων πραξικοπήματος και εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ολάκερη την ελεύθερη Κύπρο, τιμάται σήμερα με πάνδημα μνημόσυνα η μνήμη των πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

    Το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων θα τελεστεί στη Λευκωσία την Τετάρτη 15 Ιουλίου, μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου. Στη συνέχεια θα τελεστεί, από τον Αρχιεπίσκοπο, τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

    Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, θα τελεστεί το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] Κυπριακό - Επισκέψεις

    Μόσχα,Ρωσία,12/07/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρία Μάιλς)

    Οι επαφές για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχισθούν αυτό το μήνα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του ΚΥΠΕ.

    Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ.

    Εξάλλου, στις 21 του μήνα θα έρθει στο νησί ο Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ, ο οποίος παραμένει ειδικός απεσταλμένος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, συνοδευόμενος από αξιωματούχο του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επιθυμεί να συνεχίσει τα καθήκοντα του.

    Οπως ανέφεραν, ο Αμερικανός αξιωματούχος πιστεύει ότι από τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου της χώρας του στον ΟΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, δεδομένου του ότι όλες οι προσπάθειες βρίσκονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΚΝ)

    [05] Λυσσαρίδης - 9ο Συνέδριο ΕΔΕΝ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι το θέμα του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 είναι απλό παρά την προσπάθεια των ξένων να το μεγεθύνουν και να το διαστρεβλώσουν.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Λυσσαρίδης προειδοποίησε ότι υπαναχώρηση χωρίς τις γνωστές προϋποθέσεις θα μετατρέψει την Κύπρο σε ανίσχυρη ημιαποικία, που δεν θα μπορεί να παρέμβει στις δικές της εξελίξεις.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε στο 9ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν αναμένονται θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το σκηνικό μπορεί να διαφοροποιηθεί με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και εφόσον η Τουρκία αντιληφθεί ότι διακυβεύονται ευρύτερα εθνικά της συμφέροντα.

    Για επίτευξη των στόχων μας, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και αποφυγή διγλωσσίας, κοινή πορεία με την Ελλάδα, παρουσία μας στα διεθνή βήματα και αξιοποίηση του ρωσικού παράγοντα.

    Στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου της ΕΔΕΝ γίνεται συζήτηση για την πορεία της οργάνωσης, για τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου και τη Σοσιαλδημοκρατία.

    Θα εκλεγεί επίσης νέα ηγεσία της οργάνωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [06] ΝΕΟ: επιστολή Κληρίδη προς Ολμπράιτ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προτάσεις που ανατρέπουν τα κριτήρια με τα οποία είχε δεσμευτεί και υιοθετούν ουσιαστικά εισηγήσεις για τους S300, υποβάλλει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, υποστηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΝΕΟ, "ιδιαίτερα η πρόταση για αποθήκευση είναι απαράδεκτη αφού έχει επίσημα αναφερθεί από το Υπουργό Αμυνας ότι αυτή συνιστά αδρανοποίηση και εξουδετέρωση του συστήματος".

    Η πρόταση, προσθέτουν, ξεφεύγει σαφέστατα από αυτά που ο Πρόεδρος υποσχέθηκε προεκλογικά στον Κυπριακό λαό και που, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, επαναβεβαιώθηκαν στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Υπογραμμίζοντας ότι "θα αποτελεί κοροϊδία του Κυπρίου πολίτη, αν ένα τόσο μεγάλο κονδύλι διατεθεί τελικά για κιβώτια και αποθήκες", οι ΝΕΟ υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις για αναβολή επ'αόριστον εισάγουν με τη σειρά τους νέα αυθαίρετα κριτήρια.

    Στην ανακοίνωση, σημειώνεται πως "η έναρξη του διαλόγου που επικαλείται ο κ. Κληρίδης ασφαλώς δεν είναι αρκετή αφού πορεία από το 1974 είναι γεμάτη από διαλόγους που ξεκίνησαν απλώς για να δημιουργήσουν μια κατ'επίφαση κινητικότητα και δεν οδήγησαν πουθενά".

    Η δε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, συμπληρώνουν οι ΝΕΟ, ακόμη και με εγγυήσεις, πόρρω απέχει από την αποστρατικοποίηση.

    Αναποτελεσματικές χαρακτηρίζουν και τις προτάσεις που αφορούν στη ματαίωση, εφ'όσον σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό ή προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλισμών.

    Καταλήγοντας, οι ΝΕΟ επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα οι Τούρκοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προβούν σε σχετικά ανταλλάγματα, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύει "πόσο αναποτελεσματική υπήρξε η προσέγγιση Κληρίδη για χρήση των πυραύλων κυρίως ως διαπραγματευτικού μοχλού και όχι ως μέρους ευρύτερης στρατηγικής".

    "Η Κύπρος θα παραμείνει και πάλι πρακτικά ανυπεράσπιστη και θα έχει απεμπολήσει τόσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα όσο και την αξιοπιστία της ως κράτος", προσθέτουν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [07] Υπουργός Οικονομικών - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,12/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου επέστρεψε το μεσημέρι από τη Μόσχα, όπου είχε "πολύωρες", "επίπονες" και "σκληρές διαπραγματεύσεις" για θέματα διπλής φορολογίας, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει επέλθει αδιέξοδο.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι παρά τα "σοβαρά προβλήματα" που αντιμετώπισε στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους, έχει επέλθει ικανοποιητική συμφωνία στα δύο από τα τρία ουσιαστικά σημεία που σχετίζονται με την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την απαλλαγή από τη διπλή φορολογία.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είχε μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες που σχετίζονται με την προσπάθεια αναθεώρησης της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη το 1982.

    "Είναι φανερό", είπε ο κ. Χριστοδούλου, "ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα και κάτω από το βάρος αυτών των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων και τις πιέσεις που υφίσταται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να πάρει δραστικά μέτρα, έχει αποφασίσει να υιοθετήσει και να παρουσιάσει στη Βουλή πακέτο μέτρων με στόχο την αύξηση των εσόδων".

    Σημείωσε ότι τα κυπριακά επιχειρήματα δεν αντιμετωπίσθηκαν με οικονομικά αντιεπιχειρήματα, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια των Ρώσων ήταν καθαρά εσωτερικά - πολιτικά.

    "Είναι η άποψη τους, με την οποία εμείς διαφωνούμε, ότι με την δραστική διαφοροποίηση της συμφωνίας διπλής φορολογίας και μάλιστα αρχίζοντας από την Κύπρο θα μπορέσουν να επιτύχουν αύξηση των εσόδων. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό θα πλήξει καίρια τη ρωσική οικονομία γιατί θα μειώσει τις επενδύσεις, τις οποίες έχει σοβαρή ανάγκη η μεγάλη αυτή χώρα", σημείωσε ο κ. Υπουργός.

    Τώρα, πρόσθεσε, η προσοχή επικεντρώνεται στην απαίτηση της ρωσικής πλευράς για φορολόγηση των κερδών από τόκους κεφαλαίων που δανείζονται στη χώρα.

    "Δεν έχει επέλθει αδιέξοδο", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι έχει συμφωνηθεί να συνεχισθούν οι συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο.

    Οπως ανέφερε, σε νέα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών συμφώνησαν όπως συνεχιστούν οι συνομιλίες την προσεχή Πέμπτη, με την επάνοδο της κυπριακής υπηρεσιακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

    "Δεδομένου ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και άλλων θεμάτων, είμαι υποχρεωμένος να παρακαλέσω τους συναδέλφους της ρωσικής κυβέρνησης να λάβουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι οι σχέσεις μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεαστούν με αφορμή αυτή τη συμφωνία γιατί υπάρχουν πιο ζωτικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές που θα πρέπει να διαφυλάξουμε", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

    Υπογράμμισε, ακόμη, ότι επιστρέφει με την ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρξει συνεννόηση και θα εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα ουσιαστικά συμφέροντα και των δύο χωρών.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου δεν απέκλεισε το οικονομικό αυτό θέμα να εγερθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν.

    Ο κ. Χριστοδούλου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας για Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 July 1998 - 12:02:09 UTC