Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα
  • [02] Κληρίδης: Τρεις προτάσεις προς Ολμπράιτ
  • [03] Δηλώσεις Ερογλου - Πυραύλοι S300 - Μεταφορά νερού
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα
  • [05] Τ/κ Τύπος - Επίσκεψη Καρανταγί
  • [06] Εθνική Ενόπλων Τουρκίας - Κύπρος
  • [07] Κ.Σ. ΟΑΣΕ - Μακρίδης - Λιλλήκας

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν.

    Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε "εθιμοτυπική" την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Μόσχα, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

    Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Ρωσική πρωτεύουσα, αναμένεται ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και το Κυπριακό, έστω και αν, επισήμως, η επίσκεψη γίνεται κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου της Μόσχας και με αφορμή διεθνές αθλητικό γεγονός.

    Οπως εκτιμάται, η συνάντηση Κληρίδη - Γιέλτσιν επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για την επιτυχή συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασσουλίδη, θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ και των Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] Κληρίδης: Τρεις προτάσεις προς Ολμπράιτ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική διευθέτηση το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S300, υποβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην απαντητική του επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    Αυτό υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Εξουσία", που αναδημοσιεύει σήμερα ο κυπριακός Τύπος, και σύμφωνα με το οποίο η επιστολή Κληρίδη διαβιβάσθηκε την περασμένη Δευτέρα.

    Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η πρώτη πρόταση συνδέει το θέμα των S300 με την ουσία του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με την "Εξουσία", ο Πρόεδρος Κληρίδης προτείνει αναβολή της άφιξης των S300, εφόσον ξεκινήσει διακοινοτικός διάλογος για την επίλυση του προβλήματος, ή ματαίωση, εφόσον στο διάλογο σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό.

    Η δεύτερη πρόταση, που συνδέει τους S300 με το θέμα της αποστρατικοποίησης, περιλαμβάνει αναβολή της άφιξης του πυραυλικού συτήματος, εφόσον ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μείωση των εξοπλισμών στο νησί, ή ματαίωση εάν στην πορεία αυτών των συνομιλιών σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Η τρίτη πρόταση αφορά στο θέμα της εγκαθίδρυσης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Κύπρου, κατά το πρότυπο που έχει εγκαθιδρυθεί στο Ιράκ, ιδέα που έχει διατυπώσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θόδωρος Πάγκαλος κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο στις ΗΠΑ.

    Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης προτείνει αναβολή της άφιξης των S300 στην περίπτωση που εγκαθιδρυθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, με τις εγγυήσεις που έχει ζητήσει η Ε/κ πλευρά, ή την άφιξη και αποθήκευσή τους εντός του εδάφους της Δημοκρατίας εάν εφαρμοστεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς τις εγγυήσεις.

    Σημειώνεται ότι η κ. Ολμπράιτ εισηγείται αποθήκευση των S300 εκτός Κύπρου και ότι οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν, στο αίτημα των εγγυήσεων, την "αυστηρή καταγγελία" της πλευράς που θα προβεί σε παραβίαση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης καλεί με την επιστολή του την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ενθαρρύνει την προώθηση αυτών των προτάσεων.

    Επισημαίνει, τέλος, για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι S300 αλλά η τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αποδεχθεί την επανέναρξη συνομιλιών είτε για τη διευθέτηση του Κυπριακού είτε για την αποστρατικοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Δηλώσεις Ερογλου - Πυραύλοι S300 - Μεταφορά νερού

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην πρόταση των ΗΠΑ για τη μη μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος S- 300 στην Κύπρο ή τουλάχιστον τη μη συναρμολόγησή του, καθώς και στην μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναφέρθηκε χθές, σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο, ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου.

    Σε δηλώσεις ο Ερογλου υποστήριξε ότι η "Ε/κ διοίκηση", όπως αποκαλεί τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζει επιφυλάξεις μετά από την "αποφασιστική στάση" της Τουρκίας και ισχυρίστηκε ότι το θέμα των πυραύλων βρέθηκε στην ημερήσία διάταξη για αναπτέρωση του ηθικού των Ε/Κ, για ψηφοθηρικούς σκοπούς και για να καταστήσει την Ε/κ πλευρά ισχυρότερη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων είπε ότι το νερό θα μεταφερθεί με μπαλόνια, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

    Επιβεβαίωσε μάλιστα τις πληροφορίες ότι στην τελετή άφιξης του νερού στα κατεχόμενα θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο Ερογλου αναφέθηκε και στο σχέδιο για μεταφορά νερού μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό εγκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανατέθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία και θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια δολάρια.

    Οπως είπε, θα τοποθετηθούν υποθαλάσσιοι αγωγοί μήκους 78 χιλιομέτρων μέσω των οποίων θα διοχετεύονται 75 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού ετησίως.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΜΑ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόσχα

    Λάρνακα,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε σήμερα ότι "Δεν Ξεχνώ" σημαίνει ότι η Κύπρος δεν λησμονεί την τουρκική εισβολή του 1974 και λαμβάνει μέτρα για να μην επαναληφθεί.

    Η δήλωση αυτή του Προέδρου έγινε σ' απάντηση στην απειλή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ότι "εάν οι Ε/Κ έχουν ξεχάσει τί συνέβη η Τουρκία μπορεί να το επαναλάβει".

    Εξάλλου, απαντώντας στην απειλή ότι στην περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S300 η Τουρκία θα εγκαταστήσει πυραύλους στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν παρά "μια παράνομη ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τη Μόσχα, όπου μεταβαίνει με πρόσκληση του Δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας Γιούρι Λιουσκόφ, για να παραστεί στην έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Νέων.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν και στη συνέχεια γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. Θα συναντήσει επίσης τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα είναι "εθιμοτυπική και ουσιαστική".

    Επανέλαβε ότι θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της αθλητικής διοργάνωσης, αλλά πρόσθεσε ότι θα έχει συνομιλιές με τον Πρόεδρο Γέλτσιν "για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος", ενώ, όπως είπε θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις για την πορεία του Κυπριακού, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επιστροφή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει ως αντάλλαγμα από Ε/κ πλευράς τη μη έλευση των S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ουδέποτε έγινε τέτοια πρόταση.

    "Η πρόταση η οποία έγινε είναι σαφέστατα διατυπωμένη. Εάν αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό και σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος τότε θα καθυστερήσουμε την άφιξή τους, διότι δεν θα θέλαμε να κατηγορηθούμε ότι ανατινάξαμε τις συνομιλίες στον αέρα. Και αν δούμε ότι υπάρξει πρόοδος και λύση τότε μέσα στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης θα είναι και αυτό το θέμα", εξήγησε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς με ποιό τρόπο αντικρύζεται από τις ΗΠΑ αυτή η πρόταση, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει "παράλογη" την πρόταση αυτή.

    Ολοι, είπε, βλέπουν ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση όπως βλέπουν και την πρόταση που είχε κάνει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, για άμεση έναρξη διαλόγου για μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών μέσα στο πλαίσιο σχεδίου αποστρατικοποίησης.

    Αναφορικά με το θέμα του μορατόριουμ πτήσεων, ανέφερε ότι πρόκειται για μια παλαιά πρόταση η οποία, είπε, εμφανίστηκε με δύο μορφές.

    Η πρώτη, είπε, ήταν Ελλάς και Τουρκία να συμφωνήσουν να μην πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Κύπρο, κάτι που όπως είπε η κυβέρνηση είχε απορρίψει στο παρελθόν διότι έκρινε ότι δεν επρόκειτο για ικανοποιητική διευθέτηση του θέματος.

    Η δεύτερη πρόταση, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, με τη μορφή απαγορευμένης ζώνης για πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων που να συνοδεύεται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και εγγυήσεις.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αυτή η πρόταση δεν προχώρησε αφού, το πρώτο μέρος γινόταν αποδεκτό όχι όμως και το δεύτερο.

    "Και έτσι παραμένει η θέση ότι δεν δεχόμαστε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εκτός εάν υπάρχουν εγγυήσεις", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει κάποια απάντηση στις προτάσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν νομίζει ότι η αλληλογραφία αυτή θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι "η επιστολή ήταν ξεκάθαρη".

    Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι η επιστολή της κ. Ολμπράιτ επικεντρωνόταν μόνο στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300. Οπως ανέφερε, η επιστολή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ επικεντρωνόταν στην ενημέρωσή της από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τις επαφές του στο νησί, και για το "ποιοί ευθύνονται" για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

    Επιπλέον η Αμερικανίδα Υπουργός επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού καθώς και το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίζει για το είδος του οπλισμού που χρειάζεται για την ικανοποίηση των αμυντικών της αναγκών.

    "Επιπρόσθετα αναφέρεται σε διάφορες σκέψεις ή προτάσεις οι οποίες υπεβλήθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. Αυτό είναι το κείμενο", είπε.

    Τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης σε ερώτηση, εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία στις συνομιλίες του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κόεν, ανέφερε ότι από τη μέχρι τώρα ενημέρωσή του δεν προκύπτει ότι κατέληξαν σε κάτι που να είναι αποδεκτό από όλους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Τ/κ Τύπος - Επίσκεψη Καρανταγί

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα πρωτοσέλιδα στην παράνομη μονοήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Ισμαίλ Χακί Καρανταγί.

    Η "Κίπρις" στεγάζει το σχετικό δημοσίευμά της υπό τον πηχυαίο τίτλο "Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις σε θέματα ασφάλειάς μας".

    Στον επίτιτλο γράφει ότι "Ο Στρατηγός κάλεσε τους Τ/Κ να μην ανησυχούν από τους S300" και στον υπότιτλο "Αν οι προκλήσεις και προσπάθειες εξοπλισμού των Ε/Κ παραβλέπονται από κάποιους, εμείς τις παρακολουθούμε με σχολαστικότητα και σίγουρα σκεπτόμενοι αντίμετρα".

    Η εφημερίδα "Ορτάμ" προβάλλει στον τίτλο της την προκλητική δήλωση του Καρανταγί ότι "Δεν χύθηκε αίμα από την ημέρα που ο τουρκικός στρατός πάτησε το πόδι του στην Κύπρο" και τους ισχυρισμούς του ότι "η πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την ειρήνη και σταθερότητα είναι η Τουρκία και οι ένοπλες δυνάμεις της".

    Η "Χαλκίν Σεσί" έχει τίτλο "Από την παρουσία του Καρανταγί φόβος στους Ε/Κ, εγγύηση στους Τ/Κ" και υπότιτλο "Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη της προ του 1974 κατάστασης".

    Η "Μπιρλίκ" έχει τίτλο "Εγγύηση της ασφάλειας του Τ/Κ 'λαού' είναι ο τουρκικός στρατός" και η "Γενί Ντεμοκράτ" έχει τίτλο "Ας μην ανησυχούν οι Τ/Κ".

    Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Καρανταγί συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία λεγόμενων "αξιωματούχων" του ψευδοκράτους.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και πριν από την έναρξή της ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι αυτοί που αποκαλούν τον τουρκικό στρατό "κατοχικό" είναι αυτοί που δεν έχουν κατανοήσει το Κυπριακό ή το έχουν αντιληφθεί "λανθασμένα".

    Σε ερώτηση εάν η εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων S300 ανεβάζει το θερμόμετρο, ο Ντενκτάς επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι "η μεταφορά των S300 δεν είναι μια λογική πράξη" και απείλησε ότι "θα ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα".

    Ο Στρατηγός Καρανταγί αναμενόταν να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα σήμερα το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Εθνική Ενόπλων Τουρκίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιος για τον αθλητισμό, Γιουσέλ Σεκινέρ, δήλωσε ότι η Εθνική Ενόπλων της Τουρκίας θα μπορούσε να δώσει αγώνα στη "νότια Κύπρο", όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, υπό τον όρο ότι η μετάβαση θα πραγματοποιείτο μέσω του ψευδοκράτους.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε χώρα που δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    "Εχουμε την εξωτερική μας πολιτική και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε και ο αγώνας θα διεξαχθεί αν μας επιτραπεί να περάσουμε από το ψευδοκράτος", κατέληξε.

    Η Εθνική Ενόπλων της Τουρκίας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Εθνική Ενόπλων της Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του παγκόσμιου στρατιωτικού πρωταθλήματος. Θα πρέπει να γίνουν δύο αγώνες, ένας στην Τουρκία και ένας στην Κύπρο.

    Το 1995 η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ Ανδρών της Τουρκίας ήρθε στην Κύπρο μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας και αντιμετώπισε την αντίστοιχη Εθνική της Κύπρου, για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο Εθνικών Ομάδων διεξήχθη στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΓΠ)

    [07] Κ.Σ. ΟΑΣΕ - Μακρίδης - Λιλλήκας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκαν χθες, στην Κοπεγχάγη, οι εργασίες της 7ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

    Στη Σύνοδο, την Κύπρο εκπροσώπησε τριμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Μάρκο Κυπριανού, Ισίδωρο Μακρίδη και Γιώργο Λιλλήκα.

    Σε ομιλία του κατά την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Συνέλευσης, ο κ. Μακρίδης υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να επανακτήσει ο ΟΑΣΕ την αξιοπιστία του στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Μόνο έτσι ο Οργανισμός θα μπορέσει να διασφαλίσει το σεβασμό και την πλήρη εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών και αποφάσεών του, οι οποίες καταπατούνται κατάφωρα από ορισμένα συμμετέχοντα κράτη όπως είναι η Τουρκία, είπε ο κ. Μακρίδης.

    Νωρίτερα, ο κ. Λιλλήκας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας στα πλαίσια της γενικής συζήτησης με θέμα την ανάπτυξη των δομών, των θεσμών και των προοπτικών του ΟΑΣΕ, επέκρινε τον Οργανισμό για έλλειψη αποτελεσματικότητας όσον αφορά την άσκηση του ρόλου του κυρίαρχου οργάνου στους τομείς της πρόληψης των συγκρούσεων και αντιμετώπισης κρίσεων στο έδαφος του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 July 1998 - 12:02:10 UTC