Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος - αναχώρηση - Κληρίδης
  • [02] Ενωμένοι Δημοκράτες - Συνέδριο

  • [01] Στεφανόπουλος - αναχώρηση - Κληρίδης

    Λάρνακα,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τόνισε σήμερα ότι ο πατριωτισμός του κυπριακού ελληνισμού ξεπερνά το ανώτατο όριο και απηύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης προς τους Τ/Κ, λέγοντας ότι το μέλλον της Κύπρου δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και θέμα οικονομικής ευημερίας όλων των κατοίκων.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό είναι πρώτη προτεραιότητα στα εθνικά θέματα της Ελλάδας τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πάψει να συμπαρίσταται στην προσπάθεια των Κυπρίων για αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας, ακεραιότητας, ανεξαρτησίας κι ελευθερίας τους.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σημείωσε ότι ο κυπριακός ελληνισμός έχει αντιληφθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν μαζί και ότι θα αγωνιστούν από το ίδιο χαράκωμα για τη δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    Στο πλαίσιο των δηλώσεων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη "εξαιρετικά επιτυχή", από την οποία απεκόμισε "πολύ περισσότερα απ' ότι μπόρεσα να προσφέρω".

    "Η προσφορά μου", είπε, "ήταν βέβαιο ότι ήταν περιορισμένη ευθύς εξ αρχής, αλλά αυτό που απεκόμισα είναι πολύτιμο για μένα, διότι μπόρεσα να κατανοήσω ακόμη καλύτερα την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να συνεχίσει αγωνιζόμενος μέχρι τελικής δικαίωσής του".

    Είπε, επίσης, ότι αντιλήφθηκε "την ένταση των πατριωτικών αισθημάτων" του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι "όλοι οι Ελληνες είμαστε πατριώτες", αλλά "αυτό που διαπίστωσα εδώ στην Κύπρο υπερβαίνει και το δυνατόν να φαντάζεται κανείς ανώτατο όριο πατριωτισμού".

    "Ο ενθουσιασμός των Κυπρίων", συνέχισε, "για την παρουσία ενός Ελληνα - όχι κάτι περισσότερο διότι ήμουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - επισκεπτομένου την Κύπρο, ήταν ένας ενθουσιασμός και πατριωτισμός που με συγκίνησε μέχρι τα μύχια της καρδιάς μου".

    Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι "το κυπριακό πρόβλημα είναι πρώτη προτεραιότητα στα εθνικά θέματα και την εθνική απασχόληση της Ελλάδας" και ότι "η Ελλάδα δεν θα πάψει να συμπαρίσταται στην προσπάθεια των Κυπρίων για την αποκατάσταση της εθνικής τους αξιοπρέπειας, ακεραιότητας, ανεξαρτησίας κι ελευθερίας".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι προσπάθησε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης να απευθύνει "ένα μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικών προθέσεων προς την πλευρά της Τουρκίας, το οποίο ελπίζω να το ακούσει και να το δεχθεί", σημείωσε.

    "Δεν είναι δυνατόν", είπε, "να συνεχίσει η Τουρκία να συμπεριφέρεται μ' αυτόν τον τρόπο εάν θέλει να είναι μέσα στα πλαίσια της σύνεσης και της σωφροσύνης και του σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι προσπάθησε να απευθύνει προς τους Τ/Κ ένα μήνυμα για να τονίσει ότι "το μέλλον της Κύπρου δεν αφορά μόνο τους Ε/Κ αλλά και τους Τ/Κ και ότι η ευτυχία των μεν εξαρτάται από την ευτυχία των άλλων και ότι η προοπτική της Κύπρου" να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν αφορά μόνο τους Ε/Κ, αφορά και τους Τ/Κ".

    Είναι γι' αυτό το λόγο, είπε, που "στηρίζουμε με όλους τους τρόπους την τόσο σημαντική πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος απευθύνθηκε προς τους Τ/Κ ζητώντας τους να συμμετάσχουν στην επιτροπή εκπροσώπησης της Κύπρου και στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ".

    "Θέλησα", συνέχισε, "πέραν των Τούρκων και των Τ/Κ, να απευθυνθώ από την Κύπρο και προς τη διεθνή κοινότητα και να τονίσω και τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες, διότι δεν έχουν πράξει υπέρ της Κύπρου, της δικαιοσύνης και των σπουδαίων αρχών, οι οποίες έχουν καταπατηθεί εδώ στην Κύπρο, ότι όφειλαν και μπορούσαν να πράξουν".

    Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι μπορούσαν να πράξουν "πολύ περισσότερα απ' αυτά που έπραξαν και είναι καιρός να καταλάβουν και τη δική τους ευθύνη, η οποία συνδέεται με κάποιου είδους ανοχή και καθυστέρησης και αβελτηρία, την οποία επιδεικνύουν ως προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Εξέφρασε, ακολούθως, ευχαριστίες προς τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους μεσολαβητές στο Κυπριακό για όσα πράττουν, αλλά επεσήμανε ότι "η διεθνής κοινότητα έχει περισσότερες ακόμη δυνατότητες απ' αυτές που έχει εμφανίσει".

    Είπε, επίσης, ότι θέλησε από την Κύπρο να προκαλέσει "ακόμη ευρύτερο κι εντονότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας".

    "Φεύγω", ανέφερε, "με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνισμός της Κύπρου όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα μεγαλουργήσει", προσθέτοντας ότι διαπίστωσε απ' αυτήν την επίσκεψη "τη μεγάλη πρόοδο του κυπριακού λαού, την άνθιση της οικονομίας του, την άνθιση την οποία βλέπει κανείς περιοδεύοντας το νησί σε κάθε του βήμα, καινούργιες πόλεις, καινούργιες περιοχές, τουριστική κίνηση, θαυμάσιο οδικό δίκτυο, μία οικονομική άνθιση, της οποίας είναι άξιοι και οι άλλοι, οι οποίοι κατοικούν στην άλλη πλευρά, στα κατεχόμενα, και δεν έχουν τις δυνατότητες του ελεύθερου τμήματος".

    Κάλεσε, ακολούθως, όλους να το σκεφθούν "ότι δεν είναι μόνο θέμα εθνικό, πατριωτικό, ενοποίησης πάλι της Κυπριακής Δημοκρατίας", αλλά είναι "και θέμα οικονομικής ευημερίας, θέμα ευτυχίας των κατοίκων της".

    Ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι όλες αυτές οι εντυπώσεις του από την Κύπρο "αποτελούν ένα πολύτιμο απόκτημα" και η επίσκεψή του στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη, αποτελεί "πολύτιμη ανάμνηση".

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στον κυπριακό λαό "να ζήσει τα επόμενα χρόνια έχοντας όλα όσα δικαιούται να έχει, την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του, την εδαφική του ακεραιότητα, τη δυνατότητά του να ζει ως ελεύθερος άνθρωπος, σε έναν ελεύθερο τόπο".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στην Κύπρο ήταν "τεράστιας σημασίας, διότι από πλευράς του ο κ. Πρόεδρος έστειλε τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, προς το εσωτερικό, προς το εξωτερικό, προς τους Τ/Κ και προς τις άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "ο κυπριακός ελληνισμός αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα βαδίζουν μαζί και θα αγωνιστούν από το ίδιο χαράκωμα για τη δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού".

    Αυτό, είπε, είναι ένα "μήνυμα τεράστιας σημασίας για τον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό", προσθέτοντας ότι ο λαός "αντιλήφθηκε, επίσης, ότι υπάρχει στενότατη συνεργασία μεταξύ Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών" των δύο χωρών.

    "Ολοι", τόνισε, "στεκόμαστε πάνω σε ένα σημείο, ότι θα αγωνιστούμε για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για τα δίκαια και τα δικαιώματα και του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και των συμπατριωτών μας Τ/Κ", προσθέτοντας ότι "αυτά τα μηνύματα είναι υψίστης σημασίας".

    Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο που ευλόγησε αυτή την επίσκεψη. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε λέγοντας: "Αναμένω να σας ευλογήσουμε και στην Κερύνεια".

    Ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε, εξάλλου, τον Πρόεδρο Κληρίδη να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα "για να ανταποδώσουμε κι εμείς τις περιποιήσεις σας, τα αδελφικά σας αισθήματα και την αγάπη σας".

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να διατυπώσει κατά τον διαυγέστερο και ειλικρινέστερο τρόπο τις θέσεις όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όλων των κομμάτων του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε, επίσης, "αδύνατη" τη διατύπωση, ότι ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνά, τονίζοντας ότι "δεν εκφράζει πραγματικά τα αισθήματα του κυπριακού λαού για τα κατεχόμενα".

    Σημείωσε, επίσης, ότι ο τρόπος που ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου περιέγραφαν την πόλη τους από το παρατηρητήριο της Δερύνειας έκανε "το δεν ξεχνώ πολύ λίγο για να το πει κανείς".

    "Ζουν ακόμα διαρκώς μέσα στην ανάμνησή τους, στη ζωή τους, στην καρδιά τους την παλιά κατάσταση και όχι μόνο δεν τη λησμονούν αλλά κάνουν ότι μπορούν για να πραγματοποιήσουν εκ νέου την ενοποίηση της Κύπρου", υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι οι μεσολαβητές στο Κυπριακό "προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να πετύχουν τον επιδιωκόμενο σκοπό. Από κει και πέρα οι θέσεις κάθε πλευράς και ιδίως οι θέσεις της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας είναι δεδομένες", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Ενωμένοι Δημοκράτες - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γιώργος Βασιλείου επανεξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, κατά τη διάρκεια του σημερινού 1ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το κόμμα κατέγραψε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις της πολιτικής του δράσης, σε πολιτική απόφαση, που εγκρίθηκε σήμερα.

    Στην απόφαση σημειώνεται ότι το μέλλον των Κυπρίων βρίσκεται στην επανένωση της Κύπρου και ότι η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ολόκληρου του λαού.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες μετέχουν στην Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με στόχο την παραγωγή έργου προς όφελος του λαού και του τόπου και τη σωστή και συνεπή πολιτικη γραμμή στο εθνικό μας θέμα.

    Για τις ανώτατες θέσεις του κόμματος, ο κ. Βασιλείου κατέλαβε τη θέση του Προέδρου χωρίς ανθυποψήφιο και ύστερα από δική του εισήγηση, δημιουργήθηκε θέση Αναπληρωτή Προέδρου, την οποία κατέλαβε χωρίς ανθυποψήφιο ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ τη θέση του Πρώτου Αντιπροέδρου κατέλαβε, επίσης χωρίς ανθυποψήφιο, ο Γιώργος Χριστοφίδης.

    Εκλογές έγιναν για την ανάδειξη του Δεύτερου Αντιπροέδρου μεταξύ του Πανίκου Παπαγεωργίου και του Πανίκου Τσέντα. Εξελέγη ο κ. Παπαγεωργίου.

    Εξάλλου, Γενικός Γραμματέας εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι ο μόνος δρόμος που προσφέρεται για λύση του Κυπριακού είναι η ειρηνική διαδικασία και οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Είπε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών μας ακόμη και τα μικρά βήματα, οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις στο Κυπριακό μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη σημασία και πολιτική βαρύτητα.

    Μίλησε, επίσης, για εμφανή κίνδυνο στρατικοποίησης του Κυπριακού και παρατήρησε ότι η ένταση έφθασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο παραμικρός σπινθήρας θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάφλεξη.

    Τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη προώθησης της αποστρατικοποίσης, ξεκινώντας με τη μερική αποστρατικοποίηση.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή των Ενωμένων Δημοκρατών στην Κυβέρνηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι στόχος είναι η επιτυχία του κυβερνητικού έργου μέσα από τη συναίνεση και την συνυπευθυνότητα κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις για ενοποίηση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου θα οδηγήσουν στη σύμπηξη ενός ισχυρού κόμματος.

    Στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 June 1998 - 17:46:11 UTC