Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου - Μνημόσυνο - ομιλία
  • [02] Στεφανόπουλος - Πράσινη γραμμή
  • [03] Στεφανόπουλος - Παραλίμνι
  • [04] Στεφανόπουλος - Δερύνεια
  • [05] Στεφανόπουλος - Λάρνακα

  • [01] Ομήρου - Μνημόσυνο - ομιλία

    Πάφος,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους Τ/Κ να αγνοήσουν τα διαμελιστικά κηρύγματα των εκπροσώπων της κατοχής και να συμπορευθούν με τους Ε/Κ στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σήμερα στην Αρμίνου της Πάφου, σε μνημόσυνο και αποκάλυψη τιμητικής πλάκας για τον Αριστείδη Παπαδόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τ/Κ ομοχώριούς του το 1958, ο κ. Ομήρου είπε ότι "η Τουρκία ήρθε στην Κύπρο για να υπηρετήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέρονται και όχι για το συμφέρον των Τ/Κ".

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι "η Τουρκία θέλει να κρατά ως όμηρο την Κύπρο, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία" και ταυτόχρνα "κρατά αιχμάλωτη την ευημερία των Τ/Κ, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη τους".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο θέμα της άμυνας και είπε ότι "όσοι προσδοκούν ότι θα αυτοαναιρεθούμε ως κράτος και θα απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πλανώνται πλάνην οικτράν", προσθέτοντας ότι "Ελλάδα και Κύπρος εξελίσσονται σ' έναν άξονα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου".

    "Η Ευρώπη", τόνισε, "συνειδητοποιεί ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα προκεχωρημένο φυλάκιο για την ειρηνική και οικονομική της διείσδυση στο ζωτικό χώρο της Μέσης Ανατολής και των πετρελαίων" και ότι η Τουρκία, "με την ακραία πολιτική της, απομακρύνεται ολοένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Στεφανόπουλος - Πράσινη γραμμή

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα και την προσδοκία ότι κάποτε θα πέσει η πράσινη γραμμή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά την επίσκεψή του στην γραμμή καταπάυσεως του πυρός στη Λευκωσία, σήμερα το πρωί.

    Ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε επισκεπτόμενος την πράσινη γραμμή, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι "τα ίδια συναισθήματα που βαραίνουν την ψυχή των Κυπρίων τόσα χρόνια, κατέχουν όλους".

    Ανέφερε ότι "μια επίσκεψη δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από αυτά που ξέρουμε, από αυτά που αισθανόμαστε, από αυτά που ελπίζουμε και από αυτά που προσδοκούμε", προσθέτοντας ότι "η ελπίδα και η προσδοκία είναι να πέσει κάποτε αυτή η γραμμή και να μπορέσει να υπάρξει ειρηνική επικοινωνία".

    Σε ερώτηση εάν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, ο Ελληνας Πρόεδρος είπε ότι "δεν είναι ώρα για να κάνουμε κριτική αυτή την ώρα".

    Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λεκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Στεφανόπουλος - Παραλίμνι

    Παραλίμνι,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Παραλίμνι για να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι το δίκαιο του κυπριακού λαού πρέπει και θα ακουστεί προς κάθε κατεύθυνση και προς την Τουρκία.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τονίζοντας ότι "εδώ υπάρχουν περισσότεροι Ελληνες απ'οπουδήποτε αλλού".

    Είπε, επίσης, ότι "επιθυμία και προσδοκία είναι όλοι οι Κύπριοι να έχουν το δικαίωμα στην ανεξαρτησία της Κύπρου" και διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα συμπαραστέκεται".

    "Δεν υπάρχουν", τόνισε, "άλλα περιθώρια υποχωρήσεων", προσθέτοντας ότι "το δίκαιο του κυπριακού λαού πρέπει να ακουστεί προς κάθε κατεύθυνση και προς την Τουρκία, που διατηρεί στάση ανυποχώρησης αδικίας".

    Ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι "το δίκαιο θα ακουστεί, δεν θα μείνει ανεφάρμοστο", σημειώνοντας ότι "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", πράγμα που κατέχουν όλοι οι Ελληνες.

    Ακολούθως, επεσήμανε ότι στο Παραλίμνι "η τόλμη είναι υπερβολική και γι' αυτό θρυνήσαμε τα δύο θύματα".

    Κάλεσε, επίσης, για "σωφροσύνη και συνεχή αγώνα για μιαν ειρηνική επίλυση του κυπριακού, για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά, Ε/Κ και Τ/Κ, Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες".

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και ότι "αυτό δεν μπορεί κανένας να το εμποδίσει. Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο προς την ΕΕ για την Κύπρο".

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι "μόλις ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, θα ανοίξει ο δρόμος για οριστική επίλυση του Κυρπιακού".

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης απευθύνθηκε στον κ. Στεφανόπουλο και τόνισε ότι "η πόλη που τιμάται σήμερα με την παρουσία σας είναι γεμάτη Ελλάδα. Οπου και αν κοιτάξετε, όποιον και να ρωτήσετε, ό,τι και να δείτε τα ήθη και τα έθιμά μας, στις γιορτές και στις εκδηλώσεις μας, τα πάντα είναι γεμάτα Ελλάδα".

    Ο κ. Βλίττης είπε ότι "με το όραμα της Ελλάδας θυσιάστηκαν οι ηρωομάρτυρές μας Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, που τους δολοφόνησαν οι Γκρίζοι Λύκοι και οι βάρβαροι εισβολείς".

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι "από την Ελλάδα αντλούμε τη δύναμη για τον αγώνα μας μόνο σ'αυτή στηρίζουμε κάθε ελπίδα και ακουμπούμε την πίστη και την ύπαρξή μας".

    Ακολούθως, ανακήρυξε τον κ. Στεφανόπουλο επίτιμο δημότη και του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί του Παραλιμνίου.

    Αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, η Δήμαρχος Αγίας Νάπας, η σύζυγος και το παιδί του Τάσου Ισαάκ, καθώς και πλήθος κόσμου, που αγκάλιαζε με συγκίνηση τον Ελληνα Πρόεδρο. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν άτομα ντυμένα με παραδοσιακές εθνικές ενδυμασίες.

    Το παιδί του Τάσου Ισαάκ πρόσφερε στον κ. Στεφανόπουλο μία ανθοδέσμη, που προκάλεσε κύμα συγκίνησης.

    Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχθηκε η χορωδία του Δήμου Παραλιμνίου, καθώς και η λαϊκή τραγουδίστρια Κυριακού Πελαγία, η οποία σε "τσαττιστό" ζήτησε από την Ελλάδα να βοηθήσει την Κύπρο να ελευθερωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Στεφανόπουλος - Δερύνεια

    Δερύνεια,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης Αμμοχώστου παρέλαβε σήμερα ο Ελληνας Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ ατενίζοντας την πόλη φάντασμα είπε χαρακτηριστικά ότι "το φάντασμα της Αμμοχώστου καταδιώκει εκείνους που το δημιούργησαν".

    Προσφωνώντας τον Ελληνα Πρόεδρο στην ακριτική Δερύνεια, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος σημείωσε ότι το συρματόμπλεγμα μας χωρίζει από την άλλοτε βασίλισσα της Μεσογείου την πανέμορφη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο που βρίσκεται μόνο δυό βήματα μακριά.

    Εξέφρασε, εξάλλου, λύπη γιατί ο Τούρκος κατακτητής εμποδίζει τους κατοίκους της πόλης να φιλοξενήσουν στην πόλη τους τον Ελληνα Πρόεδρο, που κατάγεται από την Πάτρα που είναι αδελφοποιημένη με την Αμμόχωστο.

    Εκφράζοντας τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κόσμου της Αμμοχώστου προς το πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου, ο Δήμαρχος της πόλης αναγόρευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου.

    Παραλαμβάνοντας το σπασμένο κλειδί της πόλης, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα θλίψη οργή και αγανάκτηση γιατί αντικρύζει, όπως είπε, "ένα μέρος απαγορευμένο από την αδικία, την στρατιωτική βία και την κατάκτηση. Απαγορευμένο χωρίς κανένα δικαίωμα απαγόρευσης".

    Πρέπει "να καταλάβουν τί σημαίνει να βλέπεις το σπίτι σου από μακριά και να μην μπορείς να ανοίξεις την πόρτα να μπεις μέσα", τόνισε και πρόσθεσε: "Ισως τότε να καταλάβαιναν ακόμα κι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους να μην βαρύνεται με ευθύνη, πόσο βαρειά είναι η ευθύνη όλων. Οχι μόνο εκείνων που χώρισαν την Κύπρο, που άδειασαν την Αμμόχωστο από τους κατοίκους της αλλά και όλων αυτών που τα ανέχονται".

    Ατενίζοντας με διόπτρες την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε όλους να περάσουν από το σημείο εκείνο. "Ολοι πρέπει να νοιώσουν έστω κατά ένα μέρος τα συναισθήματα τα οποία κυριαρχούν στη δική μας καρδιά", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έτσι θα αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.

    "Το φάντασμα της Αμμοχώστου καταδιώκει εκείνους που το δημιούργησαν", τόνισε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε στάση και στο Δημαρχείο Δερύνειας, όπου είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο Φλώρα Ιωάννου, η οποία του επέδωσε το χρυσό κλειδί της Δερύνειας.

    Αποδεχόμενος το χρυσό κλειδί, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στην Αμμόχωστο, χωρισμένοι από ένα συρματόμπλεγμα, και διερωτήθηκε "τί νομίζουν αυτοί που το σήκωσαν; Με εμποδίζουν να περάσω; Μα η ψυχή μας έχει ήδη περάσει από την άλλη πλευρά".

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι "αυτά τα τείχη θα πέσουν γιατί θα τα ρίξει η ευημερία, ο πόθος της πίστης, της επανένωσης του νησιού, ο πόθος της ελεύθερης επικοινωνίας και ο πόθος της δικαιοσύνης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [05] Στεφανόπουλος - Λάρνακα

    Λάρνακα,Κύπρος,28/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κανένα το δικαίωμα της Κύπρου να επανενωθεί και να ελευθερωθεί, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κατά την επίσκεψή του στη Λάρνακα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει καταλάβει πώς έχουν περάσει αυτές οι τέσσερις μέρες της επίσκεψής του και διερωτήθηκε "τί μπορεί να πει κανείς όταν περνά από χωριά, όπου οι κυπριακές και οι ελληνικές σημαίες κυμματίζουν ενωμένες".

    "Η Κύπρος", συνέχισε, "ξεχειλίζει από αγάπη, προσδοκία κι ελπίδα" κι εξέφρασε την ελπίδα όπως "η Κύπρος γίνει ξανά ανεξάρτητη και ακέραιη".

    Ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι φεύγει από την Κύπρο με την ευχή "να πάψει το άγχος, η αβεβαιότητα, η στενοχώρια και η αγωνία, τα πένθη και οι σκοτωμοί, και να επικρατήσει η ελευθερία".

    "Κανείς", τόνισε, "δεν μπορεί να στερήσει από κανένα το δικαίωμα της ελευθερίας και να ξαναγίνει η Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, αδούλωτη και αδέσμευση".

    Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Γιώργος Λυκούργος, επέδωσε στον κ. Στεφανόπουλο το πρώτο Χρυσό Κλειδί της πόλης και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη.

    Προσφωνώντας τον κ. Στεφανόπουλο, ο κ. Λυκούργος είπε ότι πρώτος στον αγώνα για εθνική δικαίωση βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιστορία της Λάρνακας και σημείωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης πανηγυρίζουν σήμερα με την επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος είναι "ο άξιος ηγέτης του ελληνισμού" και αποτελεί "τον ενσαρκωτή των ονείρων μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 June 1998 - 13:02:08 UTC