Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [02] Κατεχόμενα - ανανέωση παράνομης κράτησης Ελλαδιτών
  • [03] Ανόρθωση - και κυπελλούχος
  • [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία
  • [05] Γιλμάζ - Ποδοσφαιρική Συνάντηση
  • [06] Ντενκτάς - "Χαλκίν Σεσί" - αμερικανικές θέσεις
  • [07] Ταλάτ - Κυπριακό
  • [08] Νέοι Ορίζοντες - ΗΠΑ
  • [09] ΔΗΚΟ - Επισπεύδεται η διαδικασία ομιλιών
  • [10] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Γυναίκες εμπειρογνώμονες

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερο Σαββατοκυρίακο, το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος, σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση του πρώτου θέματος του Συνεδρίου σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν, δεν αναμένεται το Συνέδριο να περατώσει τις εργασίες του αυτό το Σαββατοκυρίακο και μάλλον θα συνεχιστεί το ερχόμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [02] Κατεχόμενα - ανανέωση παράνομης κράτησης Ελλαδιτών

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα ανανέωσε για άλλες τρεις ημέρες την παράνομη κράτηση των τριών Ελλαδιτών που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα από τον κατοχικό στρατό, μέσα στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Στροβίλια, της επαρχίας Αμμοχώστου.

    Οι Χρήστος Δημητρίου, 36 ετών, Γιώργος Χαραλάμπους, 35 ετών και Γιώργος Αλεξίου, 26 ετών, και οι τρεις πλανόδιοι πωλητές, είχαν φθάσει στην Κύπρο πρόσφατα και όταν απήχθηκαν βρίσκονταν στην περιοχή Στροβίλια για να πωλήσουν εμπορεύματα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Ανόρθωση - και κυπελλούχος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υστερα από 36 χρόνια η Ανόρθωση Αμμοχώστου κατάφερε χθες το βράδυ να κατακτήσει το νταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, νικώντας τον Απόλλωνα, στο Μακάρειο Στάδιο, στον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου.

    Η Ανόρθωση, που κατέκτησε χθες το Κύπελλο για 7η φορά στην ιστορία της, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και ο Απόλλων θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Ελλάδας και των 14 εταίρων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των προκλήσεων της Αγκυρας, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τις προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας για σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, στις 25 Μαϊου.

    Την άποψη αυτή εξέφραζαν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές διπλωματικές πηγές, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατων μελών, στις Βρυξέλλες, και ένα προκλητικό και απειλητικό μήνυμα της Τουρκίας προς τους εταίρους, στο οποίο μιλάει για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο και καλεί την Ενωση να κρατήσει "ίσες αποστάσεις".

    Ειδικότερα, στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων η βρετανική προεδρία παρουσίασε ένα σχέδιο κοινής θέσης για το Συμβούλιο Σύνδεσης στο οποίο δεν υπήρχε καμμιά απολύτως σοβαρή αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, σχετικά με τις σχεσεις με την Ελλάδα και επίλυση προβλημάτων στο διεθνές δικαστήριο, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή θέση εάν δεν αναφερθεί σ' αυτή το σύνολο της απόφασης του Λουξεμβούργου και ειδικότερα η παράγραφος 35.

    Επίσης θα πρέπει, όπως είπε, να τονισθεί στην Αγκυρα ότι η χορήγηση της κοινοτικής βοήθειας (375 εκατ. ECU) προϋποθέτει και συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια.

    Η βρετανική προεδρία και οι εταίροι δεν θέλουν να τροποποιήσουν το σχέδιο της κοινής θέσης, διότι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να το δεχθεί.

    Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής προεδρίας, η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσης υπό δύο προϋποθέσεις:

    Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι δε θα συζητηθούν στη συνάντηση αυτή πολιτικά θέματα (σχέσεις με Ελλάδα, Κύπρος, ανθρώπινα δικαιώματα) και η δεύτερη ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία θα πρέπει να παρουσιασθεί πλήρης με όλες τις τεχνικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης και της κοιντοικής βοήθειας. Τη θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβει η Αγκυρα και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος θα επισκευθεί την τουρκική πρωτεύουσα στις 19 Μαϊου.

    Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση, προκαλώντας πλέον ανοικτά την Αθήνα, αμφισβητεί ευθέως, για πρώτη φορά σε επίπεδο εταίρων της Ελλάδας, την ελληνικότητα των νησιών Ψέριμος, Φούρνοι, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Ειδικότερα, κάλεσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να χρηματοδοτεί, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων "Νatura 2000", "Corine", "Bird", περιβαλλοντικά σχέδια στα νησιά αυτά, τα οποία βρίσκονται, όπως ισχυρίζεται, σε "γκρίζες ζώνες".

    Προειδοποιεί δε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει τουρκική αντίδραση και κίνδυνος έντασης της κρίσης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [05] Γιλμάζ - Ποδοσφαιρική Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πάγια θέση της Αγκυρας ότι οι Τούρκοι μπορούν να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μόνο μέσω κατεχομένων, επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Γιλμάζ επανέλαβε τη θέση της χώρας του σε χθεσινή συνάντηση με το Δ.Σ. της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αναφερόμενος στην ποδοσφαιρική συνάντηση των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου - Τουρκίας.

    Αφού ανέφερε ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε παρόμοια θέματα "είναι γνωστές από παλαιά", είπε ότι αν η ματάβαση "στον Ε/κ τομέα", όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές, γίνει μέσω του ψευδοκράτους "έχει καλώς", διαφορετικά "δεν είναι δυνατή η ματάβαση".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΓ)

    [06] Ντενκτάς - "Χαλκίν Σεσί" - αμερικανικές θέσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η τουρκική πλευρά ευθύνεται για την αποτυχία της αποστολής Χόλμπρουκ, αναφέρθηκε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια τελετής κατά την οποία έθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγαρση νέου τζαμιού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι επικρίνουν την τουρκική πλευρά γιατί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Επίσης, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι "οι Τ/Κ δεν πρόκειται να σκεφθούν μια Ευρωπαϊκή Ενωση από την οποία απουσιάζει η Τουρκία".

    "Δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα και αν τους στρώσετε τους δρόμους με χρυσάφι", είπε ο κατοχικός ηγέτης.

    Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Ντενκτάς συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, για μια περίπου ώρα.

    Στο μεταξύ, η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" αναφέρεται σε αλλαγή της αμερικανικής στάσης στο Κυπριακό.

    Οπως ισχυρίζεται, η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και η απόδοση ευθυνών στην τουρκική πλευρά οφείλεται στις πιέσεις που άσκησε το ελληνικό λόμπι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΑ)
    Ταλάτ - Κυπριακό

    Ο Αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς οδηγεί τόσο την Τουρκία όσο και τους Τ/Κ σε περιπέτειες.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε ομιλία του στην Τ/κ παροικία του Λονδίνου, ο Ταλάτ είπε ότι η Τ/κ πλευρά έχει ως απώτερο σκοπό τη διακοπή κάθε δεσμού με την Ε/κ πλευρά.

    "Στο θέμα των διαβατηρίων είδαμε ότι χωρίσαμε τους πολίτες σε πατριώτες και προδότες", είπε ο Ταλάτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος σχετικά με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Μπορούσε να ερευνηθεί το σπίτι οποιουδήποτε λες και ήταν λαθρέμπορος ναρκωτικών ή θα μπορούσε ο ένας γείτονας να καταγγείλει τον άλλον", ανέφερε.

    Οπως είπε ο Ταλάτ, η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί από το 1962 η Κυπριακή Δημοκρατία απετάθη στην τότε ΕΟΚ για στενότερους δεσμούς, κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι Τ/Κ υπουργοί εκείνης της περιόδου.

    Επίσης, ανέφερε, ο Ντενκτάς το 1973 ενέκρινε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη των σχέσεων της με την ΕΟΚ.

    Σε άλλο σημείο, ο Ταλάτ είπε: "Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται υπό την επίρροια του Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς οδηγεί σε περιπέτεια όχι μόνο την Τ/κ κοιντητα, αλλά και την Τουρκία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι η ενδεδειγμένη".

    Ο Τ/Κ πολιτικός ανέφερε, επίσης, ότι "η διχοτόμηση δεν εξυπηρετεί εμάς, ούτε την Τουρκία. Τα πραγματικά συμφέροντα της Τουρκίας θυσιάζονται στο βωμό του εθνικισμού και του σωβινισμού".

    Τόνισε μάλιστα ότι "η ένταξη στην ΕΕ μιας Κύπρου απαλλαγμένης προβλημάτων, είναι προς όφελος της Τουρκίας".

    Ο Ταλάτ, ανέφερε στη συνέχεια ότι "θα πρέπει να εγκαταληφθεί η πολιτική που ακολουθείται με εντολές από την Τουρκία, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της επιρροής του Ντενκτάς. Θα πρέπει οι Τ/Κ να έχουν λόγο στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ. Θα είναι προς το συμφέρον μας αν το Κυπριακό λυθεί σήμερα αντί αύριο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Νέοι Ορίζοντες - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κόμμα των Νέων Οριζόντων, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις τελευταίες δηλώσεις των Αμερικανών "δεν είναι θέμα διορθωτικών δηλώσεων... αλλά χειρισμών που έγιναν και πρόκειται να γίνουν".

    Οι ΝΕ.Ο. υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι δηλώσεις των Αμερικανών "δεν αλλοιώνουν τη διαπιστωμένη πλέον προσπάθειεα διεθνών κύκλων που σαφώς αποσκοπεί στην προώθηση κάποιας μορφής αναγνώρισης οντότητας στο ψευδοκράτος και στη ματαίωση της έλευσης των πυραύλων".

    Σε σημερινή γραπή ανακοίνωση οι ΝΕ.Ο. ζητούν την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους και της διχοτόμησης, όπως υποστηρίζουν, και αναφέρονται στο τί πιστεύουν ότι θα πρέπει να πράξει η πλευρά μας.

    Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι θα πρέπει να εμμείνουμε "στη σαφή διατύπωση των προϋποθέσεων για τη μη έλευση των πυραύλων" και ότι οι δυνάμεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι θα πρέπει "να ενεργοποιηθούν" και "να κατευθυνθούν ορθά".

    Οπως αναφέρουν, "θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο ουσιαστικής και έγκαιρης παρέμβασης της ομογένειας στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [08] ΔΗΚΟ - Επισπεύδεται η διαδικασία ομιλιών

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με ταχύτερο βαθμό προχωρεί η διαδικασία ομιλιών, στη σημερινή συνεδρία του Εκτακτου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτό το Σαββατοκυρίακο θα ολοκληρωθεί το κεφάλαιο σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και θα προχωρήσουν και στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ύστερα από θέμα που ετέθη από συνέδρους για επίσπευση της διαδικασίας, το προεδρείο προέβη σε εισήγηση - έκκληση προς όλους τους ομιλητές να περιορίσουν το χρόνο των ομιλιών τους, "εισήγηση που βρήκε απήχηση", όπως ανέφεραν πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές εργασίες.

    Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι για να μιλήσουν 59 σύνεδροι, ενώ όσοι δεν παρίστανται την ώρα που καλούνται, χάνουν το σχετικό δικαίωμα.

    Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα, για δεύτερο στη συνέχεια Σαββατοκυρίακο, συνεχίζεται η συζήτηση του πρώτου θέματος του Συνεδρίου σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, "κριτικής και αυτοκριτικής".

    Κυπριανού

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Σπύρος Κυπριανού δεν παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια των ομιλιών για να απαντήσει στα όσα αναφέρονται, αλλά "θα μιλήσει για όλα", όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, στη δική του ομιλία η οποία θα επικεντρωθεί στο τρίπτυχο "ενότητα - συμφιλίωση - συναίνεση".

    Είπαν, ακόμη, ότι ο κ. Κυπριανού θα απαντήσει στην ομιλία του και στο θέμα που ετέθη από ορισμένους συνέδρους για άμεση αποχώρησή του από την Προεδρία του κόμματος.

    Επίσης, θα καταθέσει εισηγήσεις, "ίσως και προτάσεις" για συλλογικότερη λειτουργία του κόμματος.

    "Ισως να δώσει και τη δική του πρόταση για τις παραπέρα ενέργειες του κόμματος... για την παραγωγή πολιτικού σχεδιασμού και για την υλοποίηση της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού", όπως ανέφεραν οι πηγές.

    Πάντως, το επίμαχο θέμα για κάποιους συνέδρους, αυτό για τη διεξαγωγή του Εκλογικού Συνεδρίου, είναι πέμπτο και τελευταίο στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν και αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [09] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Γυναίκες εμπειρογνώμονες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο εμπειρογνώμονες της Κοινοπολιτείας φθάνουν αύριο στην Κύπρο για επαφές με υπουργούς, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τη Βουλή με στόχο την μελέτη του τί πρέπει να γίνει για την ευαισθητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού σε θέματα ισότητας.

    Πρόκειται για τις Δρ. Ραγουίντα Μπακς-Σόοντεν και Οντρεϊ Ινγκραμ Ρόπερτς, οι οποίες έρχονται με πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σε μια "προπαρασκευαστική αποστολή".

    Θα παραμείνουν στο νησί για μία εβδομάδα, κατά την οποία θα συναντηθούν μεταξύ άλλων, με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργο Κάπα και τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή.

    Ταυτόχρονα, θα συναντηθούν με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και γυναίκες βουλευτές, τον Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, εκπροσώπους του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών και λειτουργούς υπεύθυνους για τα δικαιώματα των γυναικών.

    Μετά το πέρας της αποστολής τους, οι δύο εμπειρογνώμονες της Γραμματείας της Κοινοποιλιτείας θα ετοιμάσουν σχετική μελέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 May 1998 - 13:01:46 UTC