Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Μουράτοφ
  • [02] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριανού - Κυπριακό
  • [06] Κυπριανού - Ροδουσάκης
  • [07] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [08] Βρετανία - Βουλή - Παρτασίδης
  • [09] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [10] Πολίν Γκριν - συνέντευξη στο LGR
  • [11] Αεροδρόμιο Πάφου - Λυτζεράκος

  • [01] (Κ) Κυπριανού - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει μέχρι τώρα η σύμφωνη γνώμη και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός της Ρωσίας, για τη συζήτηση του Κυπριακού στο Σώμα, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, ο οποίος όμως απέφυγε να πει ποιοί διαφωνούν.

    "Αυτό είναι γνωστό", είπε και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερες εξηγήσεις.

    Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι η χώρα του συζητά με τα άλλα μέλη του ΣΑ συγκεκριμένο χρόνο για συζήτηση του Κυπριακού και όταν καταλήξουν σε κάποια κοινή γνώμη αυτό θα γνωστοποιηθεί.

    Ο κ. Μουράτοφ μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος από την πλευρά του παρατήρησε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις "δεν θα υπάρξει οτιδήποτε το σημαντικό αναφορικά με το Κυπριακό μέχρις ότου δουν οι ΗΠΑ πού καταλήγει η προσπάθεια για κάποια βελτιωμένη φόρμουλα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ στο Κάρντιφ".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία και συγκεκριμένα για τον "σημαντικό", όπως το χαρακτήρισε, λόγο του Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ενημέρωσε επίσης τον κ. Κυπριανού για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των εφτά πλουσιοτέρων χωρών (G7) και της Ρωσίας και γενικά για τις ενέργειες της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    "Η αντίληψη της Ρωσίας είναι ότι διαμορφώνεται ένας πολύ - πολικός κόσμος και ο μονοπολικός κόσμος δεν θα μπορέσει να υπάρχει", είπε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Γέλτσιν στο ρωσικό ΥΠΕΞ, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενίσχυσης τόσο του ρόλου του σο και του ΟΗΕ στην επίλυση τοπικών προβλημάτων. Αυτό σημείωσε, ισχύει οπωσδήποτε και για την υπόθεση της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ρωσία κατηγορείται ότι για δικούς της λόγους επιχειρεί άνοιγμα ιδιαίτερα προς την περιοχη της Μεσογείου με συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι "κάθε κυρίαρχη χώρα έχει δικαίωμα να ανταπτύξει τις σχέσεις της με άλλες χώρες".

    Πρόσθεσε εξάλλου κατηγορηματικά ότι "η Ρωσία ανταπτύσσει και θα αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις περιοχές του κόσμου" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων με τις χώρες αυτής της περιοχής.

    Εισημαίνοντας τη σημασία των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ για τον κόσμο, ο κ. Μουράτοφ τόνισε την καλή πρόθεση της χώρας του για φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι "με κοινές προσπάθειες και με το συντονισμό των προσπαθειών μας θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά για την σταθερότητα σε πολλές επικίνδυνες περιοχές του κόσμου".

    Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα μπορούσε να παρεμβληθεί και στρατιωτικά στο Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ χαρακτήρισε αδύνατες στο σημερινό κόσμο τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι "οδηγούν στον γκρεμό και στην καταστροφή" και διαφώνησε με παρατήρηση ότι η Ρωσία δεν εισακούεται.

    "Μόνο με το συντονισμό, μόνο από κοινού μπορούμε να φθάσουμε σε θετικά συγκεκριμένα αποτελέσματα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μουράτοφ δεν θέλησε εξάλλου να σχολιάσει τη θέση της Ουάσιγκτον για συζήτηση του θέματος της δημιουργίας ζώνης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, με βάση την πρόταση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα, λέγοντας ότι με τον κ. Μουράτοφ συζήτησαν ιδιαίτερα το κλίμα μετά την αποτυχία της αποστολης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι "δεν θα υπάρξει τίποτα το σημαντικό αναφορικά με το Κυπριακό μέχρις ότου δουν οι ΗΠΑ πού καταλήγει η προσπάθεια για κάποια βελτιωμένη φόρμουλα για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ στο Κάρντιφ", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Τόνισε επίσης τη σημασία που αποδίδει στη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο Κυπριακό, ο οποίος έχει, όπως επεσήμανε, το δικαίωμα αυτό ως Μόνιμο Μέλος του ΣΑ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ακόμη ότι δεν βλέπει για ποιό λόγο δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία επί του θέματος εάν στόχος των ΗΠΑ είναι λυση με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ.

    "Ουδείς αμφισβητεί τη μεγάλη δυνατότητα που έχουν οι ΗΠΑ ενδεχομένως σε συνεργασία με την Ευρώπη να κάνουν την Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να μεταβάλει πολιτική", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Επεσήμανε όμως ότι η αμερικανική προσπάθεια, η οποία όπως τόνισε πρέπει να είναι πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΣΑ, θα βοηθηθεί με την αποδοχή από μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας της εμπλοκής και συνεργασίας της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' άπειρον η συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι χρειάζεται νέα απόφαση.

    "Μπορεί να είναι μια απλή επαναβεβαίωση παλαιοτέρων αποφάσεων. Ακόμα και μια απλή συζήτηση ίσως να είναι αναγκαία για να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που δεν ασχολούνται άμεσα με το Κυπριακό, ποιά είναι η ουσία και ποιό είναι το περιεχόμενο του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Λυσσαρίδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έχουν διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί ακόμα να εκφράσει ικανοποίηση ότι η πορεία η οποία θα ακολουθηθεί είναι θετική.

    Οι δηλώσεις του κ. Λυσσαρίδη έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων ενόψει της επικείμενης Συνεδρίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποείται μεθαύριο στο Οσλο της Νορβηγίας.

    "Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλω να δώσω τώρα και τριάντα χρόνια στην κυπριακή κοινωνία, ότι όσο μικροί και νάμαστε, άν υπάρχουν οι σωστές αντιδράσεις, μέσα στα πλαίσια της λογικής και εφόσον αυτό το θέμα το οποίο επικαλούμεθα είναι δίκαιο τότε υπάρχει πάντα καλή πιθανότητα βελτίωσης της θέσης όλων", σημείωσε.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι "όταν υπάρξει κατάλληλη αντίδραση ακόμα και έναντι μιας υπερδύναμης όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει αναπροσαρμογή".

    "Εάν αυτά που λέν σήμερα (οι Αμερικανοί) τα εννούν υπάρχει μια βελτίωση απο την άκρως αρνητική εντύπωση την οποία άφησαν ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Μίλερ με τους δηλώσεις τους ", παρατήρησε.

    Αναφορικά με την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τα πράγματα συνεχώς κινούνται και είναι φυσικό να χρειάζεται κάποια ανταλλαγή απόψεων, και ενόψει του ταξιδιού στο Ολσο, αλλά και λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στο θέμα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,08  ( 0,78)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,24 ( 0,57)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63,71 ( 0,35)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,76 ( 0,19)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79,08 ( 1,93)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,65 ( 1,63)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52,17 ( 1,28)
        Αλλες Εταιρείες                         73,41 ( 1,20)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   2.109.641.61
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα έπρεπε είναι επωφελής και για την Κύπρο δήλωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάτεν.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μάτεν είπε ότι η βρετανική προεδρία εργάζεται, όπως η σχετική απόφαση του Λουξεμβούργου ορίζει, για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα είχε οφέλη και για την Κύπρο.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο ως χρήσιμη, ο κ. Μάτεν είπε ότι συζήτησε μαζί του κυρίως το θέμα του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ στις 25 Μαϊου και το Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ τον Ιούνιο.

    Ερωτηθείς για τις προθέσεις της βρετανικής προεδρίας για την Τουρκία, ο κ. Μάτεν είπε ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου για τις σχέσεις της ΕΕ με τις 11 υποψήφιες χώρες και την Τουρκία είναι πολύ καθαρές, εξηγώντας ότι με βάση τις αποφάσεις εκείνες, "η κάθε χώρα θα ακολουθήσει τη δική της λογική και πορεία" και με διαφορετική ταχύτητα, στο θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ.

    Ερωτηθείς κατά πόσο προωθείται η φόρμουλα που θέλει την Τουρκία να γίνεται η - κατά κάποιο τρόπο - 12η υποψήφια για ένταξη χώρα, ο κ. Μάτεν παρέπεμψε στις προτάσεις της Επιτροπής της 4ης Μαρτίου για την Τουρκία, όπως προνοούσε η απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Η βρετανική προεδρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, εργάζονται με τις χώρες - μέλη για να διαμορφώσουν τη στρατηγική της ΕΕ ως προς την Τουρκία, και πάλι βάση των αποφάσεων του Λουξεμβούργου.

    Οι αποφάσεις του Λουξεμβούγου, ανέφερε, έδωσαν εντολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής, για να προχωρήσει το θέμα της στρατηγικής της ΕΕ ως προς την Τουρκία, και αυτό είναι που επιδιώκεται, ένα δηλαδή επιτυχημένο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 25 Μαϊου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Βρετανία επιθυμεί "αποδοχή" (acknowledgement) για το ψευδοκράτος, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι δεν το αναγνωρίζει (recognise), και ότι αυτή η θέση "δεν πρόκειται να αλλάξει".

    "Παράλληλα", πρόσθεσε, "προσπαθούμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, που απαιτεί πολλή προσπάθεια από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων".

    Η λύση αυτή τόνισε, πρεπει να βασίζεται στην "πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών)".

    Σε επανάληψη της ερώτησης από το δημοσιογράφο, ο κ. Μάτεν απάντησε πως δεν γνωρίζει επακριβώς τί σημαίνει η λέξη "acknowledgement".

    Σε ερώτηση κατά πόσο προγραμματίζεται επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας και της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, ο κ. Μάτεν είπε ότι εξ όσων γνωρίζει, ο σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ δεν έχει τέτοια σχέδια προς το παρόν, και διευκρίνισε ότι ασχολείται με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, "χωρίς να ξεχνά την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριανού - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε για τα δικά του συμπεράσματα από τις δικές του επαφές.

    "Είναι φανερό", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, "ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση διότι φαίνεται πως όλοι αναμένουν το τί θα γίνει στο Κάρντιφ", όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι καταβάλλεται κάποια προσπάθεια να εξευρεθεί φόρμουλα στο Κάρντιφ που να ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς το αποτέλεσμα.

    Σημείωσε επίσης, ότι γι' αυτό το σκοπό μεταβαίνει στην Αγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τόνισε ότι η δική μας πλευρά δεν αντιτίθεται σε ό,τιδήποτε, αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης και της Τουρκίας.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ωστόσο ότι "εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αν δεν αισθανθεί η Τουρκία, από τις ΗΠΑ βασικά, αλλά και την Ευρώπη, την υποχρέωση, την ανάγκη να μεταβάλει τη στάση της δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό", ενώ σημείωσε ότι "από μόνη της η Τουρκία, δεν θα μετανοήσει και επομένως, δεν είναι μεσολαβήσεις που χρειάζονται ή διαιτησίες.

    Εκείνο που χρειάζεται είναι πιέσεις επί της Τουρκίας, να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, για να μπορέσουν τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά και για την Κύπρο και για την περιοχή".

    Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι επαφές για το Κυπριακό, όπως με την επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν αναμένει όποιαδήποτε εξέλιξη είτε ουσιαστικής είτε διαδικαστικής μορφής, πριν από την συνάντηση στο Κάρντιφ.

    Χαρακτήρισε εξάλλου, "θετικό βήμα", τη χθεσινή δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ικανοποιηθεί περισσότερο αν διατυπωθεί η θέση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, εκπροσωπούν ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου.

    "Είναι κάτι που πρέπει να διατυπωθεί για να μη διερωτηθεί κανείς εάν κάποιοι προωθούν είτε διχοτόμηση είτε συνομοσπονδία".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ήταν σε γνώση του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το τηλεφώνημα που έγινε από πλευράς του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Κυπριανού - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον κ. Κυπριανού, ο Ελληνας Πρέσβης είπε ότι υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

    Κληθείς να πει κατά πόσον συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε από τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε ότι ύστερα από τις δηλώσεις εκπροσώπων των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας, "το θέμα θα πρέπει να το θεωρήσουμε λήξαν".

    Πρόσθεσε μάλιστα, πως ούτε ο Πρόεδρος Κυπριανού, ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει ρήξη σε αυτή τη γέφυρα και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας.

    Σε ερώτηση αν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Ροδουσάκης παρέπεμψε στη δήλωση του εκπροσωπους της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Κυπριανού, ως Προέδρου της Βουλής, στην Αθήνα θα γίνει ευχαρίστως δεκτός από τον Πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σε παρατήρηση ότι οποιαδήποτε εξελιξη στο Κυπριακό, θα πρέπει να αναμένεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ, χαρακτήρισε το Κάρντιφ "σταθμό, από τον οποίο πολλά αναμένουν η προεδρία (της ΕΕ) και οι ΗΠΑ".

    Είπε όμως ότι δεν γνωρίζει αν οι παράγοντες της ΕΕ θα θεωρήσουν πρόσφορη τη μετά του Κάρντιφ περίοδο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λάρνακα,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τόνισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει την αποφασιστικότητα παρέμβασής τους στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με την επίσκεψη στην Κύπρο του Τούρκου ακαδημαϊκού Γιαλτσίν Κουτσούκ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να είμαστε ανεκτικοί.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, ο κ. Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε "πάρα πολύ χρήσιμη" και είπε ότι πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο "μιας σειράς συναντήσεων του Αμερικανού Πρέσβη και με τους υπόλοιπους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων για να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα παρέμβασης των ΗΠΑ".

    Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι ο κ. Μπριλ επαναβεβαίωσε ότι "δεν τίθεται θέμα" αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ότι πήρε και κάποια "σαφή μηνύματα από δικής μας πλευράς", όσον αφορά τις επιδιώξεις μας και το τί αναμένουμε από τις ΗΠΑ.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. Μπριλ "ξεκαθάρισε πολλά σημεία που έμειναν αδιευκρίνιστα", που έδωσαν "άλλη εικόνα όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ".

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο του Γιαλτσίν Κουτσούκ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "θα πρέπει να είμαστε αρκετά ανεκτικοί όταν διαπιστώνουμε ότι κάποιοι μετανοούν και ομολογούν".

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "δεν ήταν ο κ. Κουτσούκ που αποφάσισε την εισβολή και δεν ήταν ο διοικητής των δυνάμεων εισβολής" κι επομένως "θα πρέπει να διακρίνουμε εκείνους εκ των πολιτών της Τουρκίας, που αναγνωρίζοντας το σφάλμα, έρχονται για να δώσουν τη δική τους μαρτυρία στο δράμα του κυπριακού ελληνισμού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "υπάρχει προβληματισμός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές", αλλά διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου είναι η διασφάλιση του εναερίου χώρου, όπου θα απαγορεύονται πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών και θα διασφαλίζεται η απαγορευτική ζώνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Βρετανία - Βουλή - Παρτασίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τέσσερις Βρετανοί βουλευτές κατέθεσαν ψήφισμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την έκδοση του βιβλίου του Δώρου Παρτασίδη "Η Πράσινη Γραμμή - Η Διαίρεση της Κύπρου".

    Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Κοινοβούλιο στις 10 Μαρτίου 1998, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η κυπριακή αδελφότητα.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η δουλειά του κ. Παρτασίδη θα εστιάσει την προσοχή όλων όσοι ενδιαφέρονται στη λύση του Κυπριακού.

    Οι τέσσερις βουλευτές, Εντουάρντ Ο'Χάρα, Τομ Κοξ, Νικ Χόκινς και Αλαν Μιλ συγχαίρουν τον κ. Παρτασίδη για το βιβλίο του που συνεισφέρει προς το σκοπό μιας γρήγορης, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        586,1800     588,5200   586,1800  591,1200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7203       1,7271     1,7203    1,7311
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9043       1,9119     1,9043    1,9159
    Στερλίνα               1,1676       1,1722     1,1676    1,1747
    Γερμ. Μάρκο            3,3877       3,4012     3,3877    3,4052
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |19.06.98 | 0,0040   0,0010  |19.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |20.07.98 | 0,0050   0,0020  |20.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |19.08.98 | 0,0050   0,0030  |19.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |19.11.98 | 0,0070   0,0050  |19.11.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |19.02.99 | 0,0090   0,0080  |19.02.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |19.05.99 | 0,0120   0,0110  |19.05.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |19.08.99 | 0,0170   0,0130  |19.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |19.11.99 |          0,0140  |19.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |22.02.00 |          0,0150  |22.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |19.05.00 |          0,0160  |19.05.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ )

    [10] (Κ) Πολίν Γκριν - συνέντευξη στο LGR

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Τουρκίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολίν Γκριν, σε συνέντευξή της στο Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR).

    Η κ. Γκριν διευκρίνισε ότι η Ευρώπη θέλει καλές και στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά "στο ουσιαστικό θέμα αν η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ νομίζω ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην απόφαση του Λουξεμβούργου".

    Η Βρετανίδα Εργατική Ευρωβουλευτής είπε ακόμη πως δεν έχει "αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν κάποια επιρροή στην Τουρκία", προσθέτοντας ότι εξαρτάται πώς το κάνουν και με ποιούς τρόπους.

    Ωστόσο ανέφερε ότι "αν ο κ. Κλίντον διαβάσει την απόφαση του Λουξεμβούργου προσεκτικά θα δει ότι η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει μια θέση στην Ευρώπη. Εξαρτάται τώρα από την Τουρκία να κινηθεί".

    Η Πολίν Γκριν είπε ότι θα "συνεχίσουμε να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε ο, τιδήποτε άλλο από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου" και σημείωσε ότι "είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή δήλωσή του, διά του εκπροσώπου του Τζέιμς Ρούμπιν, είπε αυτή τη βδομάδα ότι η τουρκική πλευρά έχει την κύρια ευθύνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό".

    Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Οσλο, που αρχίζει την Κυριακή, και όπως η ίδια είπε, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με συναδέλφους της από την Κύπρο και την Τουρκία για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και για την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Η Πολίν Γκριν εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Οσλο η Τουρκία θα κατανοήσει ότι σε έναν πολιτισμένο κόσμο της πολιτικής, οι άνθρωποι "κάθονται και συνομιλούν και δεν φωνάζουν ο ένας στον άλλο", όπως εί πε χαρακτηριστικά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Αεροδρόμιο Πάφου - Λυτζεράκος

    Πάφος,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στο αεροδρόμιο Πάφου πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Δημήτρης Λυτζεράκος, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της αεροπορικής βάσης "Ανδρέα Παπανδρέου" στην Πάφο.

    Ο Αντιπτέραρχος Λυτζεράκος παρακάθησε, επίσης, σε σύσκεψη με την στρατιωτική διοίκηση της βάσης, καθώς κι επιτελάρχες του ΓΕΕΦ που τον συνόδευαν.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της βάσης σε σχέση με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Στη συνέχεια, ο Αντιπτέραρχος Λυτζεράκος περιόδευσε τις εγκαταστάσεις κι ενημερώθηκε για την όλη δομή και λειτουργία της υπερσύγχρονης βάσης.

    Το μεσημέρι πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς πάνω από την Πάφο και κατευθύνθηκε προς τον Πύργο Τηλλυρίας.

    Η επίσκεψη του Αντιπτέραρχου Λυτζεράκου στην Κύπρο και ειδικότερα στην αεροπορική βάση της Πάφου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει των επαφών του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο κατά το επόμενο τριήμερο στη Βόρεια Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 May 1998 - 19:33:16 UTC