Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Δήλωση Α. Κωνσταντίνου
  • [02] ΥΠΕΞ - αναχώρηση - δηλώσεις

  • [01] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Δήλωση Α. Κωνσταντίνου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με ομιλίες από τους συνέδρους συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες του Εκτακτου Παγκυπρίου Καταστατικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τις οποίες συζητείται το θέμα κριτικής και αυτοκριτικής αναφορικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι οι εργασίες του συνεδρίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού συνέδρων που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη συζήτηση.

    Οπως είπε οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με εγγεγραμμένους 62 ομιλητές, προσθέτοντας ότι θα αποφασιστεί η συνέχιση του συνεδρίου σε επόμενες μέρες.

    Πέραν από το τη συζήτηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται το θέμα του προβληματισμού για ιδεολογικά ζητήματα, ο προγραμματισμός της πορείας του κόμματος, εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές και η απόφαση για προκήρυξη εκλογικού συνεδρίου.

    Κατά τη σημερινή πρωινή συζήτηση, είπε ο κ. Κωνσταντίνου υπήρξε ένας ευρύτατος διάλογος και εκφράστηκαν ποικιλία απόψεων.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι υπήρχαν "κάποιες στιγμές έντασης", τονίζοντας όμως ότι ήταν "υπερβολικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε η στιγμιαία ένταση από διάφορα ΜΜΕ".

    Σε ότι αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου, όταν ο Πολύβιος Κόλοκος πήρε το βήμα και απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει εκδιωχθεί, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι "ο κ. Κόλοκος δεν έχει εκδιωχθεί".

    "Στην παρουσία του κ. Κόλοκου στο βήμα, εκδηλώθηκαν κάποιοι σύνεδροι πολύ έντονα για να δώσουν το πολιτικό μήνυμα της απόρριψης της πολιτικής τοποθέτησης που ο κ. Κόλοκος είχε στις προεδρικές εκλογές, έναντι της απόφασης του κόμματος", σημείωσε.

    "Αυτό", συνέχισε, "ήταν το σαφές πολιτικό μήνυμα που έδωσαν οι σύνεδροι. Αν υπήρξαν κάποια γιουχαϊσματα ή κάποιες έντονες αντιδράσεις πρέπει να ερνημευθεί ως πολιτική κίνηση των συνέδρων".

    Ο κ. Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι στις διάφορες ομιλίες των συνέδρων, "υπογραμμίζεται, ότι δεν υπάρχει θέμα ανοχής της τάσης αυτών που ονομάστηκαν αποστάτες".

    "Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μια κριτική γύρω από διάφορα ζητήματα", είπε και πρόσθεσε ότι "το κυρίαρχο όμως στην κρίση των συνέδρων είναι, ότι η αποστασία τραυμάτισε το ΔΗΚΟ και δεν υπάρχει άλλη στάση απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο, από αυτήν που ήδη αποφασίστηκε από το κόμμα".

    "Οι σύνεδροι θα δρομολογήσουν στο τέλος της ημέρας, "μια πιο σταθερή πορεία του κόμματος" τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν εκφράστηκε αυτοκριτική από τους συνέδρους ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε καταφατικά, τονίζοντας όμως ότι αυτοκριτική ακούστηκε από τους λιγότερους, μεταξύ αυτών και του Προέδρου του κόμματος.

    "Από τους περισσότερους, είναι γεγονός ότι το στοιχείο της αυτοκριτικής δεν προσεγγίστηκε σε βάθος, σημείωσε, προσθέτοντας ότι "πολλοί τονίζουν στις ομιλίες τους, ότι το θέμα των ευθυνών για την πορεία του κόμματος, είναι συλλογικό θέμα".

    Σε ερώτηση αν η απόφαση του Προέδρου του ΔΗΚΟ για μη επαναδιεκδίκηση πολιτειακού αξιώματος, εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοκριτικής και ανάληψης ευθυνών για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε ότι "είναι μια πολιτική απόφαση του Προέδρου του κόμματος, την οποίαν μπορείτε να ερμηνεύσετε".

    Τέλος, αναφορικά με το καθορισμό ημερομηνίας του εκλογικού συνεδρίου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα εξεταστεί στο τέλος της σημερινής μέρας, ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστεί επίσης και θέμα δευτερολογίας από τους συνέδρους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] ΥΠΕΞ - αναχώρηση - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,10/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εκφρασθείσα ανησυχία των μελών της "Ομάδας των 7" πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου δεν θα επηρεάσει καθόλου την θέση της κυπριακής κυβρνησης για το θέμα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Παρίσι, ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι "7" θα πρέπει να ανησυχούν "γιατί ενόσο το Κυπριακό είναι άλυτο, συγκεντρώνονται όπλα στο νησί και θα πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να εξευρεθεί λύση".

    "Ας σηκωθούν να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρχουν όπλα. Η εκφρασθείσα ανησυχία δεν θα επηρεάσει καθόλου την θέση μας σ'ότι αφορά τους S300, την οποία διακηρύξαμε επανειλημμένα", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "ακόμη και οι '7' με δήλωσή τους αναγνωρίζουν την ανάγκη για λύση του κυπριακού προβλήματος", γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, όπως είπε, "το Κυπριακό δεν είναι ξεχασμένο. Βρίσκεται ψηλά στη διεθνή ατζέντα κι αυτό είναι ένας παράγοντας για να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση για λύση του".

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε και σήμερα ότι έγινε προσπάθεια διόρθωσης προηγούμενων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε δηλώσεις.

    Επανέλαβε ότι στην πολιτική της κυβέρνησης εκείνο που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι να καταστεί σαφές προς όλους ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος των δικοινοτικών συνομιλιών θα ήταν απαράδεκτη. Δεν θα διευκόλυνε την επανέναρξη αλλά απεναντίας θα ήταν ενθάρρυνση για να συνεχίσει ο κ. Ντενκτάς την αδιάλλακτη θέση του και να απαιτά αναγνώριση δύο κρατών, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    "Από τη στιγμή που αισθάνεται ότι υπάρχει πιθανότητα κάτι να πάρει από αυτή τη σκληρή και αδιάλλακτη θέση είναι γεγονός ότι τότε θα διατηρεί αυτή την σκληρή και αδιάλλακτη θέση. Κι επομένως δεν πρόκειται να συνεργαστούμε για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό αποδεκτό καθεστώς όπως το καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Υπάρχει, κατέληξε, η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα σύνορα είναι οι ακρογιαλιές της Κύπρου και με διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λευκωσίας.

    "Λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής και εξαιτίας της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να επιβάλει τον έλεγχο της στη νήσο", είπε τέλος ο ΥΠΕΞ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραμείνει στο Παρίσι μέχρι τις 12 Μαϊου και θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Ουμπέρ Βεντρίν, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ζάκ Λανγκ, τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, βουλευτές και θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αργεντινή, όπου, όπως είπε, πέραν των διμερών σχέσεων της ενημέρωσης του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, θα μεταφέρει τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού για τη συμμετοχή της Αργεντινής στη δύναμη της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Επόμενος σταθμός του ΥΠΕΞ θα είναι η Καρθαγένη της Κολομβίας όπου θα μεταβεί στις 16 Μαϊου για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    "Στη συνέχεια καθοδόν προς Κύπρο θα σταματήσω στην Ουάσιγκτον για κάποιες επαφές κι ιδιαίτερα με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου", δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 23 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 May 1998 - 13:02:11 UTC