Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - μία κυβέρνηση
  • [02] Καναδάς - Σεμινάριο - επιχειρηματίες
  • [03] Αργεντινός Πρέσβης - συνέντευξη
  • [04] ΥΠΕΞ - επισκέψεις
  • [05] ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] Συνέδριο ΔΗΚΟ - έναρξη
  • [07] ΥΠΕΞ - Καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - μία κυβέρνηση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μιαν κυβέρνηση στην Κύπρο, αυτήν του Προέδρου Κληρίδη και την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και όχι δύο λαών, έκανε σαφές χθες στην ενημέρωση Τύπου ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Φόλεϊ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθιεί μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και το δικό του σχόλιο την περασμένη Τετάρτη, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι "υπάρχουν δύο κοινότητες στην Κύπρο".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι "όσον αφορά τα σχόλια του κ. Χόλμπρουκ, υπάρχει μια υποψία στην Κύπρο ότι εκπροσωπούν μιαν αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι ο ίδιος ήδη σχολίασε το θέμα σε κάποια έκταση, "κάνοντας σαφές ότι αυτό που περιέγραψε ο κ. Χόλμπρουκ ήταν μια ντε φάκτο κατάσταση, η οποία υπάρχει στην Κύπρο για πολύ καιρό".

    Ο κ. Φόλεϊ διαβεβαίωσε ότι "οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ".

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος είπε ότι "ο κ. Χόλμπρουκ σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούσε αλλαγή πολιτικής σχετικά με την εξαιρετική σχέση μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πράγματι είναι και η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζουμε στο νησί, ούτε απέδιδε κάποιο επίσημο καθεστώς στην Τ/κ οντότητα στο βορρά".

    Ολοκληρώνοντας την απάντησή του, ο κ. Φόλεϊ ανέφερε ότι ο κ. Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό ,Τόμας Μίλερ, έχουν πει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

    "Παρ' όλα αυτά", είπε, "επειδή έχει προσκληθεί και από τις δύο πλευρές να προσπαθήσει να ξεκινήσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η απάντηση του κ. Χόλμπρουκ - και ήταν σε ερώτηση που του έγινε - αφορούσε την κατάσταση στο έδαφος και είχε την πρόθεση να προωθήσει την προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει πράγματι τίποτα νέο εδώ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Καναδάς - Σεμινάριο - επιχειρηματίες

    Τορόντο,Καναδάς,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκατοντάδες Κύπριοι, Ελλαδίτες και Καναδοί επιχειρηματίες συμμετείχαν χθες το βράδυ σε σεμινάριο, με τίτλο "Καναδάς - Κύπρος Γεφυρώνοντας το Παγκόσμιο Εμπορικό Χωριό", που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, τονίζοντας τις πάμπολλες ευκαιρίες για επενδύσεις κι επιχειρήσεις στην Κύπρο.

    Το σεμινάριο, παρουσιάστηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο σε συνεργασία με το Κυπριακό Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με ομιλητές από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης ανέφερε ότι "η παρουσία μας εδώ στοχεύει στο να ενδυναμώσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Κύπρου και να προσελκύσει επενδυτές όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή μέσω ενός υψηλά ανταγωνιστικού τομέα υπεράκτιων υπηρεσιών που λειτουργεί στο νησί".

    Εξάλλου, ο Γραμματέας του ΚΕΒΕ Παναγιώτης Λοϊζίδης τόνισε ότι η Κύπρος "έχει τη σωστή υποδομή και όλα τα απαραίτητα κίνητρα για να προσελκύσει επενδυτές κι επιχειρηματίες μέσα και διά μέσου της Κύπρου".

    Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Σοφοκλής Μιχαηλίδης σημείωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι επιτυχημένο και απολαμβάνει γερή φήμη παγκόσμια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Αργεντινός Πρέσβης - συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αργεντινής αναπτύσσονται άψογα, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Αργεντινής στην Κύπρο Βιντσέντε Εσπέχε Γκιλ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία βελτίωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, κ. Γκιλ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Αργεντινή στις 13 Μαϊου και είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει επίσης προσκληθεί στην Αργεντινή από τον Πρόεδρο Κάρλος Σαούλ Μένεμ.

    "Η παρουσία του Προέδρου Κληρίδη στην Αργεντινή θα προκαλούσε μεγάλη χαρά στο λαό και την κυβέρνησή μας", είπε, προσθέτοντας ότι "οποιαδήποτε στιγμή θα ήταν καλή να έρθει [Πρόεδρος Κληρίδης], αλλά σίγουρα θα πρέπει να διευθετηθεί με βάση το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και των δύο αρχηγών κρατών".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη ότι "μια μόνιμη κυπριακή παρουσία στο Μπουένος Αϊρες μέσω μιας διπλωματικής αποστολής θα ήταν μεγάλη συμβολή στην περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και καλό μέσο για να γίνει πιο γνωστή η Κύπρος στην περιοχή αυτή.

    Ο κ. Γκιλ, που επέδωσε την Πέμπτη τα διαπιστευτήριά του, τόνισε ότι "οι σχέσεις αναπτύσσονται άψογα στο πολιτικό επίπεδο", σημειώνοντας ότι η Κύπρος και η Αργεντινή "μοιράζονται αρχές, στόχους και συμφέροντα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις".

    Ο κ. Γκιλ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στον οικονομικό τομέα, "έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε και πολλούς τομείς να εξερευνήσουμε".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι τα γνωστά προτερήματα των Κυπρίων "ως άριστοι έμποροι, θα βρουν σύντομα τον τρόπο" να αρχίσουν συναλλαγές στην Αργεντινή.

    Σε ερώτηση πώς η Αργεντινή μπορεί να ωφεληθεί από το οικονομικό θαύμα που πέτυχε η Κύπρος από την τουρκική εισβολή το 1974, ο κ. Γκιλ είπε ότι "όλες οι χώρες θα ωφελούνταν από κάθε βήμα μπροστά στην ευημερία και πρόοδο της Κύπρου".

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι και η Κύπρος "μπορεί να ωφεληθεί από τη βελτίωση των εμπορικών της δεσμών με την Αργεντινή", επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των δύο χωρών στο παγκόσμιό τους εμπόριο είναι "ασήμαντη".

    Είπε, επίσης, ότι η Αργεντινή εξάγει προϊόντα στην Κύπρο αξίας 1,6 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εισάγει από την Κύπρο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας, προσθέτοντας ότι "ο τουρισμός και προς τις δύο κατευθύνσεις θα πρέπει να προστεθεί στη συναλλαγή ως σύνολο".

    Ο Αργεντινός Πρέσβης, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ότι οι καταναλωτές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών, θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά από τη χρήση των συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ των τεχνικών και κτηνιατρικών οργανισμών των δύο χωρών. Ο κ. Γκιλ τόνισε, στη συνέχεια, ότι γενικά "δεν επωφελούμαστε των υφιστάμενων πιθανοτήτων".

    Κληθείς να αναφέρει πόσο καιρό η Αργεντινή είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), ο κ. Γκιλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί λύση "υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", που θα καθιστούσε το έργο της ειρηνευτικής δύναμης αχρείαστο.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "ενόσω δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, είμαστε υπερήφανοι να βοηθήσουμε τη διεθνή κοινότητα γενικά, και το λαό της Κύπρου ειδικότερα".

    Ο κ. Γκιλ σημείωσε, επίσης, την καλή αντιπροσώπευση πολλών λατινο- αμερικανικών χωρών στην Κύπρο μέσω πρεσβειών, και είπε ότι όλες "παρακολουθούν στενά το κυπριακό ζήτημα στα Ηνωμένα Εθνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] ΥΠΕΞ - επισκέψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο στις 10.30 τπ πρωί για το Παρίσι, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 12 Μαϊου.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αργεντινή και στις 16 Μαϊου θα επισκεφθεί την Κολομβία.

    Στις 20 Μαϊου θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, απ' όπου στις 23 Μαϊου θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    Στο Παρίσι ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Hubert Vedrine, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Στην Αργεντινή, ο κ. Κασουλίδης ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της χώρας, Κάρλος Μένεμ, καθώς και με τον Υπουργό Αμυνας, μέλη της Γερουσίας και το Δήμαρχο της πόλης. Αναμένεται εξάλλου ότι θα συναντηθεί και με μέλη της εκεί ελληνικής παροικίας.

    Στην Κολομβία, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, από τις 17 - 20.

    Εξάλλου, στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχει μια προσπάθεια διόρθωσης προηγούμενων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας όμως ότι τόσο το Εθνικό Συμβούλιο όσο και η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη όλα όσα ακούονται και γράφονται.

    Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Φόλεϊ με τις οποίες ο εκρπόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε "δύο κοινότητες" και όχι "δύο λαούς" στην Κύπρο και τονίζει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης είπε:

    "Νομίζω ότι υπάρχει μια προσπάθεια διόρθωσης από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην προσπάθεια των δηλώσεων ασφαλώς κάπου αλλού μπορεί να υπάρξει κάποιο ολίσθημα. Εν πάση περιπτώσει το θέμα δεν είναι απλώς οι δηλώσεις, είναι μια γενικότερη κατάσταση, η οποία χρήζει οπωσδήποτε αντιμετώπισης".

    Το Εθνικό Συμβούλιο καθώς και η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, λαμβάνουν "πολύ σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα οποία ακούονται και γράφονται και στο διεθνή Τύπο και επομένως πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε".

    Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε κατηγορηματικά ότι για δύο λαούς μίλησε και ο Γάλλος Πρέσβης κατά την επίδωση των διαπιστευτηρίων του.

    "Δεν εγείρεται θέμα για τον Γάλλο Πρέσβη και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω", τόνισε, επισημαίνοντας ότι στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις, λαός και κόσμος, και ο Γάλλος Πρέσβης αναφέρθηκε επανηλλειμένα σε δύο κοινότητες.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Φόλεϊ ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόταν στη ντε φάκτο πραγματικότητα όταν έλεγε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό της βόρειας Κύπρου, ο ΥΠΕΞ είπε:

    "Το ντε φάκτο είναι αυτό που λέμε εμείς, η ανατροπή των τετελεσμένων γεγονότων της εισβολής".

    Σε ερώτηση αν θα συνεχισθεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν και επίσημα δηλώσει στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν σε δικοινοτική βάση μεχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχοληθεί με την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους του, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι ο ΓΓ του έχει στείλει επιστολή στο ΣΑ στην οποία παραθέτει τόσο τη θέση της πλευράς μας όσο και τη θέση του Τ/Κ ηγέτη.

    "Σε αυτή την επιστολή το ΣΑ ακόμα δεν έχει απαντήσει. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το μέχρις ότου ως 'εκτός εάν το ΣΑ ήθελεν άλλως πως αποφασίσει', πράγμα το οποίο δεν αναμένουμε ότι θα πράξει το ΣΑ".

    "Δεν κάνει πρόταση. Παραθέτει απλώς. Κάνει μια έκθεση για το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον κ. Ντενκτάς", εξήγησε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε εξάλλου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εμμένει ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει, είναι η συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Συνέδριο ΔΗΚΟ - έναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Συνέδριο ενότητας και όχι διάσπασης" αποτελεί το διήμερο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του "δεν δέχεται συκοφαντίες περί ελεγχομένου Συνεδρίου".

    Κυπριακό

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πάντοτε το κριτήριο του κόμματος ήταν το εθνικό συμφέρον και σημείωσε ότι η πρόθεσή του ήταν πάντοτε αγνή, έντιμη και ειλικρινής, θέτοντας πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον και κατά δεύτερο λόγο το καλό του κόμματος".

    Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τόσο αυτή όσο και "η χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, μετά από τη δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, προοιωνίζουν αυτό που φοβόμαστε".

    Δηλαδή, τις "συνεχείς πιέσεις για κλείσιμο του Κυπριακού με βάση κάποιους συμβιβασμούς, που μπορεί να έχει ήδη διαμορφωθεί μεταξύ της Αγκυρας και των συμμάχων της και που να καταλήγει όχι σε λογική λύση του Κυπριακού, αλλά σε μια μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας, δήθεν με την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι σε κάποιο μελλοντικό χρόνο αυτή η συνομοσπονδία μπορεί να μετατραπεί σε ομοσπονδία".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "αφελείς" όσους υποστηρίζουν αυτή τη θέση περί συνομοσπονδίας και είπε ότι ήρθε η ώρα για "να ξεκαθαρίσει και η Αθήνα και η Λευκωσία προς την αμερικανική πλευρά ότι μπορεί μεν να συνεχίσει την πρωτοβουλία της υπό διάφορες προϋποθέσεις, αλλά αναγνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν όρια ασφάλειας".

    "Δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε", είπε, "σαν κράτος ή σαν ελληνισμός της Κύπρου".

    Οπως είπε, "δεν είναι η ώρα για υψηλή διπλωματία" και σημείωσε ότι "η πολιτική της καλής συμπεριφοράς δεν απέδωσε". Είπε, επίσης, ότι "αυτό που απέδωσε ήταν αρνητικά αποτελέσματα".

    "Είμαστε στην παραμονή της διχοτόμησης", υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι τώρα "το ΔΗΚΟ καλείται μέσα σ' αυτές τις δύσκολες ώρες να ξεπεράσει τα προβλήματά του για να μπορέσει να συμβάλει, εάν υπάρχουν περιθώρια, σε έναν αγώνα διεκδικητικής μορφής, σε έναν αγώνα αντίστασης εναντίον του οποιουδήποτε σχεδίου και αποβλέπει σε εθνικά απαράδεκτη λύση".

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι "δεν επιρρίπτει ευθύνες ούτε λέει ότι υπάρχουν προδότες στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναγνωρίζω", πρόσθεσε, "αγνά ελατήρια, αλλά πιστεύω ότι έγιναν σφάλματα και είναι ο καθένας ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του και να κάνει την κριτική του".

    "Αυτό", συμπλήρωσε, "δεν σημαίνει αντιδικία προσωπική ή υπονόμευση, αλλά ενδιαφέρον και πάθος για το μέλλον του τόπου".

    Οπως είπε, "πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στρατηγικής και τακτικής", ενώ σημείωσε ότι έχει υποβάλει σειρά προτάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν επιθυμεί διασάλευση των σχέσεων Λευκωσίας - Αθηνών.

    "Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας που κάνουμε την κριτική μας", είπε. "Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας που υποβάλλουμε τις εισηγήσεις μας".

    "Είμαστε εκ των πρώτων διδαξάντων αναφορικά με την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Δημοκρατικό Κόμμα

    Αναφορικά με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ένα ΔΗΚΟ ισχυρότερο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο αποστελεσματικότερο, αλλά και για λόγους πολιτικής ζωής, στην Κύπρο".

    "Δεν μπορούμε", είπε, "να αφήσουμε να υπάρξουν μια ισχυρά αριστερά και μια ισχυρά δεξιά".

    "Το ΔΗΚΟ", πρόσθεσε, "ήταν το αντικείμενο πολεμικής από πολλές πλευρές, όμως επιβίωσε, θα επιβιώσει, θα διευρυνθεί και θα ισχυροποιηθεί με τη φιλοσοφία του κέντρου, που πρέπει όμως να εκσυγχρονιστεί και τότε μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα".

    Είπε, επίσης, ότι "το ΔΗΚΟ είναι χώρος μετριοπαθούς κόσμου, αλλά αγνού πατριώτη για το εθνικό πρόβλημα", και κάλεσε όλους τους σύνεδρους να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

    Είπε ότι ο εκσυγχρονισμός ήταν πάντοτε ο στόχος του, ανεστάλη όμως, λόγω κάποιων εσωτερικών προβλημάτων του κόμματος και συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

    Ομως, είπε, "είμαστε τώρα πανέτοιμοι να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και τη διεύρυνση".

    Οπως είπε δεν είναι στόχος του να είναι επ' άπειρον Πρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας ότι ελπίζει να του δοθεί η ευκαιρία να οδηγήσει το κόμμα σε ανανέωση και χειραφέτηση, μέσα σε συνθήκες γαλήνης, ένωσης και ομόνοιας, και όχι μέσα από αντιδικίες.

    Κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν μιαν προσπάθεια γιατί "αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μάχη της Κύπρου".

    Επίσης, ο κ. Κυπριανού εισηγήθηκε να τεθεί ενώπιον των συνέδρων η πρόταση να προσκληθούν οι διαγραφέντες του κόμματος.

    Πήρε το λόγο το Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διαφώνησε τόσο με την εισήγηση αυτή όσο και με το να τεθεί ενώπιον των συνέδρων.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτή η πρόσκληση είναι εκτός θέσης, εκτός τόπου κι εκτός χρησιμότητας, αλλά και εκτός καταστατικού.

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κυπριανού, ο οποίος εξήγησε ότι τα ελατήρια που τον οδήγησαν να κάνει την εισήγηση είναι ότι όλοι πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνηση της αφοσοίωσης προς το κόμμα.

    Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Πολύβιος Κόλοκος, με αποτέλεσμα να προκληθεί από τους συνέδρους αναταραχή και τελικά ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μετά το συμβάν αυτό γίνεται δεκτή η εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου, να μην προσκληθούν οι διαγραφέντες.

    Αναφέρουμε, τέλος, ότι στο Συνέδριο έκανε εισαγωγή ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής και ακολούθως έγινε καλωσόρισμα των συνέδρων από τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Φύτο Κωνσταντίνου.

    Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ Βασίλη Πάλμα και την Πρόεδρο της ΓΟΔΗΚ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, και ακολούθησε κήρυξη της έναρξης των εργασιών από τον κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] ΥΠΕΞ - Καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και του συνεπαγόμενου εγκλήματος τόνισε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι πολλά δημοσιεύματα και ισχυρισμοί από το εξωτερικό σχετικά με τις διαστάσεις του προβλήματος στην Κύπρο είναι ατεκμηρίωτα και εκπορεύονται από κέντρα που έχουν συμφέρον να δυσφημήσουν την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου για τα μέτρα που έχει πάρει η κυπριακή κυβέρνηση για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

    Στη διάσκεψη παρουσιάστηκε έντυπο που εξέδωσε το Υπουργείο για τα μέτρα της κυβέρνησης, το οποίο έχει διανεμηθεί στις πρεσβείες και αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών για τις προσπάθειες της Κύπρου.

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι αναφορικά με το θέμα του παράνομου χρήματος "δεχώμεθα πυρά άδικα" και τόνισε ότι οι ισχυρισμοί σε δημοσιεύματα για τις επιδόσεις της Κύπρου είναι ατεκμηρίωτοι, εξηγώντας ότι οι θετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών αποτελούν "έξωθεν καλή μαρτυρία" για την πρόοδο της Δημοκρατίας στο θέμα.

    Αναφερόμενος σε ισχυρισμούς ότι η παρουσία πολλών ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, αποτελεί ένδειξη ή απόδειξη δραστηριοτήτων ξεπλύματος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από τη στιγμή που μια τέτοια εταιρεία υπακούει και τηρεί τους σχετικούς νόμους της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει διακρίσεις και να της απαγορεύει να εγατασταθεί στο νησί εξαιτίας της εθνικότητάς της.

    Σημειώνοντας ότι η παρουσίαση σήμερα του εντύπου του Υπουργείου για τα μέτρα της κυβέρνησης, συμπίπτει με την 48η επέτειο της Διακήρυξης Σιούμαν για εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακος και Χάλυβος, προπομπού της ΕΟΚ, τόνισε ότι η Κύπρος "μπορεί και προσδοκά να συνεισφέρει το δημοκρατικό της καθεστώς, τη γεωγραφική της θέση, την υποδομή και την εμπειρία της", για την εξυπηρέτηση των στόχων της ποιοτικής ζωής και ασφαλούς διαβίωσης του Ευρωπαίου πολίτη.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ίδρυση και τα καθήκοντα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και της Συμβουλευτικής Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

    Η κατπολέμηση του ξεπλύματος, επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, "απαιτεί τόσο εσωτερική δράση, όσο και διεθνή συνεργασία", τονίζοντας ότι "η δράση των αρμοδίων υπηρεσιών καλύπτει και τα δυο επίπεδα".

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "η σοβαρότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα, φαίνεται τόσο από τα μέτρα που λαμβάνει, όσο και από την πρωτοβουλία της να εγγράψει η ίδια το θέμα για συζήτηση μέσα στα πλαίσια του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)".

    Φαίνεται επίσης, πρόσθεσε, από το αίτημά της να καταστεί η Κύπρος παρατηρητής στις συναντήσεις αξιολόγησης της "Financial Action Task Forcre" (FATF) που ασχολείται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος και του οποίου μέλη είναι οι G7 και τα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

    Φαίνεται εξάλλου, τόνισε, και από τη συναίνεσή της να αξιολογηθεί στην πρώτη ομάδα χωρών για το ξέπλυμμα παράνομου χρήματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Κύπρος έχει θεσπίσει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και κανονιστικά μέτρα κατά του ξεπλύματος, αλλά εντούτοις "βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς, κυρίως, Τύπου", λόγω της ύπαρξης μεγάλου υπεράκτιου τομέα στο νησί.

    "Η ύπαρξη όμως υπεράκτιου τομέα στην Κύπρο, δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη χρησιμοποίηση της ως κέντρου ξεπλύματος", επεσήμανε, εξηγώντας ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης, εξασφαλίζεται η εύνομη λειτουργία των υπεράκτιων εταιρειών.

    Παρόλη την αρνητική δημοσιότητα, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, οι προσπάθειες της Κύπρου αναγωνρίζονται διεθνώς και αναφέρθηκε στην αμερικανική έκθεση για τα ναρκωτικά του 1997 και στην έκθεση της FATF του 1998, στην οποία η Κύπρος αποταξινομείται ως χώρα υποψήφια για ξέπλυμα.

    Αναφέρθηκε δε, στη δήλωση του ΓΓ της Επιτροπής Αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι υπάρχει σημαντικη δυσαρμονία μεταξύ της πραγματικότητας και των φημών για την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και σε αρνητικά δημοσιεύματα του εσωτερικού Τύπου, τονίζοντας τη σημασία του Τύπου γενικά, στην παρουσίαση της πραγματικότητας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ζητείται η απόκρυψη της αλήθειας από τον Τύπο.

    Ο κ. Κασουλίδης αντέκρουσε των ισχυρισμό ότι υπεράκτιες εταιρείες που ήσαν εγκατεστημένες στην ΕΕ μετακόμισαν στην Κύπρο εξαιτίας χαλαρότερης νομοθεσίας, ενώ, όπως υποστηρίχτηκε στη διάσκεψη, η άφιξη των εταιρειών έγινε λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, του ανεπτυγμένου δικτύου τηλεπικοινωνιών και του μορφωτικού επιπέδου του λαού της Κύπρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Κύπρος, ως επιτυχημένο κέντρο υπεράκτιων εταιρειών, έχει ανταγωνιστές οι οποίοι πιθανό να προσπαθούν να τη δυσφημήσουν, κάτι που κάνει φυσικά και η Τουρκία.

    Τα μεγάλα ποσά που διακινούνται μέσω Κύπρου, αναφέρθηκε στη διάσκεψη, που εν πάση περιπτώσει δεν είναι του ύψους που παρουσιάζεται σε ξένα δημοσιεύματα, εξηγούνται από το γεγονός ότι πολλές δυτικές εταιρείες χρησιμοποιούν την Κύπρο, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού της καθεστώτος, για επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικά στη Ρωσία.

    Η Υπεύθυνη της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού, που συμμετείχε στη διάσκεψη Τύπου, ανέφερε ότι από την έναρξη της δραστηριότητας της Μονάδας τον Ιανουάριο του 1996, ζητήθηκε η βοήθεια των κυπριακών αρχών για 76 υποθέσεις ξεπλύματος παράνομου χρήματος, από τις οποίες οι 37 αφορούσαν αιτήματα ξένων χωρών για νομική συνεργασία.

    Διευκρίνισε δε, ότι σε πέντε περιπτώσεις έχει εκδοθεί διάταγμα παγοποίησης περιουσίας, συνολικού ποσού 13 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

    Για τις υπόλοιπες, είπε, έγιναν καταγγελίες εντός Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται και Κύπριοι.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 May 1998 - 13:02:17 UTC