Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μίλερ - Χόλμπρουκ - επίσκεψη
  • [02] Δημήτριος Δήμου - Φόρος Τιμής στους ήρωες
  • [03] Σιμόν Πέρες - Κύπρος
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [06] Κοινοβ. Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [07] ΟΥΝΕΣΚΟ - Πολιτιστική Κληρονομιά

  • [01] Μίλερ - Χόλμπρουκ - επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη, μία μόνο μέρα πριν την άφιξη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μετά επαφές που θα έχει στο νησί, ο κ. Χόλμπρουκ θα αναχωρήσει από την Κύπρο τη Δευτέρα, 4 Μαϊου, για συνομιλίες στην Αθήνα και Αγκυρα, ενώ θα ξαναεπιστρέψει στο νησί την Παρασκευή, 8 τρέχοντος.

    Αναμένεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα βολιδοσκοπήσει όλες τις πλευρές για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Δημήτριος Δήμου - Φόρος Τιμής στους ήρωες

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου, απέτισε σήμερα ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου.

    "Ξεκινώ από τους τάφους των προγόνων μας, είδει όρκου για το έργο που πρόκειται να εκτελέσω και γι' αυτό που αναλαμβάνω έναντι της πατρίδας", δήλωσε ο Αντιστράτηγος Δήμου.

    Παράλληλα, τόνισε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δώσει κυρίως στην ψυχική και ψυχολογική προετοιμασία του Στρατεύματος. "Οπλικά συστήματα μπορείς να αγοράσεις πολλά, χωρίς ψυχές αυτά δεν είναι παρά σιδερικά", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου, μετέβη πρώτα στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα '55 - '59.

    Ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των πεσόντων στη Μακεδονίτισσα. Απευθυνόμενος στους στρατιώτες του αγήματος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φουράς τους κάλεσε να καλιεργήσουν το ελληνικό εθνικό μεγαλείο και να πιστέψουν ότι μπορούν να γυρίσουν στις κατεχόμενες από τον Τούρκο εισβολέα εστίες μας.

    "Αν εσείς οι εθνοφρουροί δεν το πιστέψετε βαθειά, αν εσείς οι εθνοφρουροί δεν δείτε ότι πρέπει να γυρίσουμε στη γη των πατέρων μας, εμείς οι ηγέτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα," τόνισε.

    Σήμερα που αναλαμβάνω τη Διοίκηση, σημείωσε, "με τον κάθε ένα από σας πρέπει να κάνουμε ένα συμβόλαιο. Εγώ μπροστά και εσείς πίσω, για να ξαναδούμε την Κύπρο ελεύθερη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Σιμόν Πέρες - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται, για μία μόνο μέρα, την ερχόμενη βδομάδα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στο πλαίσιο τετραήμερου συνεδρίου που θα φιλοξενήσει η Κύπρος.

    Ο κ. Πέρες θα φθάσει στο νησί την Τρίτη, 5 Μαϊου, για να μιλήσει σε περίπου 60 νέους από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σε συνάντηση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του "Κέντρου Ειρήνης Πέρες" (Peres Centre for Peace).

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Κέντρου, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί μια τέτοια σύναξη σε συνεργασία με το Κέντρο.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι καλές σχέσεις που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τους γειτονικούς λαούς, καθώς και η επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συνέτειναν στην επιλογή της Κύπρου για την πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού.

    Ανέφερε ακόμα ότι ενδέχεται να έρθει στην Κύπρο και Ισραηλινός Υπουργός για τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Πάφου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα χαιρετίσει την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, το οποίο θα προσφωνήσουν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           94,21  ( 0,11)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  108,82 ( 1,28)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67,74 (-0,60)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 69,66 (-1,67)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  84,71 (-1,14)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                75,58 (-2,85)
            Εμπορικές Εταιρείες                     57,80 (-5,15)
            Αλλες Εταιρείες                         80,29 (-0,91)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   3.246.899
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα φανεί ποιές είναι οι προτάσεις ή οι διαζευκτικές προτάσεις σε ότι αφορά κυρίως τη διαδικασία και εν μέρει την ουσία του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, με βάση, όπως είπε, σχετική ενημέρωση την οποία έχει.

    Αφορμή για τα σχόλιά του αποτέλεσαν, όπως ανέφερε, σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, για τη συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ στο αεροδρόμιο στην Αθήνα.

    Από την ενημέρωση που είχε και από σημερινή επιβεβαίωση από τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, είπε ο κ. Κυπριανού, "δεν ηγέρθη θέμα κατά τις συνομιλίες του κ. Μίλερ στην Αγκυρα, απόσυρσης από μέρους της τουρκικής πλευράς της επιμονής ή του αιτήματος για αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι επειδή η τουρκική ηγεσία εκτονώθηκε με τις επανειλημμένες επικρίσεις της εναντίον της ΕΕ και υπό το φως της ανάληψης κάποιων προσπαθειών για βελτίωση του κλίματος μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, "αυτό εθεωρήθη ότι είναι μια μεταβολή.

    Διότι, υπό το φως αυτού του ενδεχομένου", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι μπορούν να συζητήσουν το Κυπριακό με τους Αμερικανούς".

    Σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να αναμένουμε και ότι δεν είναι σημαντικό γεγονός, το ότι οι Τούρκοι αποφάσισαν να μιλήσουν με τους Αμερικανούς για το Κυπριακό. (Με τους Αμερικανούς) "θα μιλούσαν ούτως ή άλλως. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μιλήσουν", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Γενικός Εισαγγελέας - Κούρδος

    Χαιρετίζοντας τη σημερινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, να αναστείλει τη δίωξη του Κούρδου, ο κ. Κυπριανού υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός στις επικρίσεις του εναντίον των ξένων διπλωματών που προκάλεσαν την άσκηση της δίωξης.

    "Χαίρομαι για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα", είπε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα, ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι ένα από τα δικαιολογητικά που έχει προταχθεί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας, είναι ότι ενοχλούνται ξένοι διπλωμάτες.

    "Τι σημαίνει ενοχλούνται ξένοι διπλωμάτες", διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι "η Κύπρος δεν είναι ελευθέρα Κέρκυρα. Δεν ξέρω ποιοί είναι οι ξένοι διπλωμάτες που ενοχλούνται, αλλά δεν είναι η δουλειά των ξένων διπλωματών να ασχολούνται με τα εσωτερικά της Κύπρου.

    Φτάνει. Ως εδώ και μη παρέκει. Μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρό θέμα", συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "αλλά ας μας αφήσουν να μπορούμε να καθορίζουμε και να αποφασίζουμε τα του οίκου μας".

    Επαφές στην Αθήνα

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στις επαφές του την περασμένη εβδομάδα, στην Αθήνα, στην οποία μετέβη για να παραστεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τον ενημέρωσε για την πορεία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το τί πιθανώς πρόκειται να γίνει εντός των προσεχών μηνών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αναμένει, εντός των ημερών, ειδοποίηση για την ημέρα πραγματοποίησης της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, στην Κύπρο.

    Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στο νησί.

    Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έγινε αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Κοινοβουλίων και συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, προοπτικές, ανησυχίες, αλλά και για το τί θα πρέπει να γίνει στο Κυπριακό.

    Τέλος, αναφερόμενος στον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην κηδεία του οποίου παρέστη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "και στο θάνατο ο Καραμανλής προσέφερε υπηρεσία στο Εθνος. Ενωσε ξανά τους Ελληνες".

    Σοσιαλδημοκρατία

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθεί στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, στο μέρος εκείνο που θα ασχοληθεί με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.

    Επιφυλάχθηκε να αναφέρει τις "πολύ αναλυτικές" προσωπικές του απόψεις επί του θέματος στο Παγκύπριο Συνέδριο και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμιά πρόθεση να παραμεριστεί το όλο θέμα ή να λησμονηθεί.

    Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι το ιδεολογικό στίγμα του ΔΗΚΟ θα απασχολήσει σοβαρά το Συνέδριο, καθώς "και η ενδεχομένη συνεργασία ή συνένωση με άλλα κόμματα.

    "Ολα αυτά είναι στο τραπέζι, είναι θέμα του Συνεδρίου να δώσει τις κατευθύνσεις που πιστεύει ότι πρέπει να δώσει", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [06] Κοινοβ. Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας ενημερωτική επίσκεψη στην έδρα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

    Η αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούν οι Τάκης Χατζηδημητρίου, Μάρκος Κυπριανού και Ανδρέας Μούσκος, θα γίνει δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα της Ενωσης, Χοσέ Κουτιλέϊρο, και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με αρμόδιους παράγοντες της Πολιτικής Διεύθυνσης.

    Η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην βελγική πρωτεύουσα, θα έχει επίσης επαφές σε διμερές επίπεδο με την Επιτροπή Αμυνας της βελγικής Βουλής και την ομάδα φιλίας Βελγίου - Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [07] ΟΥΝΕΣΚΟ - Πολιτιστική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την παράκληση να ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή προς της αρμόδιες αρχές για την παρεμπόδιση της μετατροπής του Αρμένικου Μοναστηρίου του Αγίου Μακαρίου στα κατεχόμενα σε ξενοδοχείο, διασφαλίζοντας έτσι το σεβασμό της θρησκευτικής και ιστορικής του σημασίας, εξέφρασε ο Συνπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, Φιλίπ Μονφίς, πρός τον Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερίκο Μαγιόρ.

    Στην επιστολή του, ο κ. Μονφίς σημειώνει ότι η μετατροπή του Αρμένικου Μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου, σε ξενοδοχείο, από τις κατοχικές αρχές, παραβιάζει την Σύμβαση του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Περίπτωση Ενοπλης Σύρραξης και την Διακήρυξη των Αρχών για Διεθνή Πολιτιστική Συνεργασία, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξάλλου, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Βίλφριντ Μαρτένς σημειώνει ότι:

    "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 April 1998 - 18:36:20 UTC