Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - πρόταση Πάγκαλου
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [03] Ντενκτάς - Αναν
  • [04] Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [05] Κατεχόμενα - αντιδράσεις κομμάτων
  • [06] Λυσσαρίδης - αναχώρηση για Αθήνα (1)
  • [07] Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [08] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] Τουρκία - νερό - κατεχόμενα
  • [10] Κληρίδης - Χριστόφιας
  • [11] Εκπρόσωπος - Ενταξιακές
  • [12] Αμερικανοί βουλευτές - Κυπριακό
  • [13] Λυσσαρίδης - αναχώρηση για Αθήνα (2)
  • [14] Εκπρόσωπος - τουρκικές προκλήσεις - ΕΕ
  • [15] Εκπρόσωπος - Αναν - Ντενκτάς
  • [16] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [17] Iεροδιακόνου - Ναυτιλιακό Συμβούλιο
  • [18] Κατοχικό καθεστώς - αντιδράσεις
  • [19] Κληρίδης - Κουτσού

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - πρόταση Πάγκαλου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την αρνητική αντιμετώπιση των ΗΠΑ όσο αφορά στην πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, δατύπωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της Κύπρου να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την άμυνά της.

    Είπε ότι "η άποψη μας δεν έχει αλλάξει. Αν και δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα της Κύπρου να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την άμυνά της, πιστεύουμε ότι η συμφωνία για τους S300 αυξάνει τον κίνδυνο για κρίση στο νησί και είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού. Συνεχίζουμε να καλούμε την κυβέρνηση της Κύπρου να ακυρώσει τη συμφωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ρούμπιν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης καλέσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει το θέμα με διπλωματικά μέσα και να αποφεύγει απειλές για καταστροφή των πυραύλων με στρατιωτικά μέσα.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν τη δημιουργία ενός μόνιμου μορατόριουμ υπερπτήσεων όλων των μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας πάνω από την Κύπρο ως σοβαρή προσπάθεια μείωσης της έντασης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    "Δεν συμφωνούμε όμως ότι η επιβολή ενός καθεστώτος ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει ένα μέλος του ΝΑΤΟ εναντίον ενός άλλου αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου", σημείωσε.

    Ο κ. Ρούμπιν απέρριψε προσπάθεια Τούρκου δημοσιογράφου να περάσει με ερώτησή του την άποψη ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε σειρά θεμάτων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή των ΗΠΑ, απαντώντας ότι ο κ. Πάγκαλος και η κ. Ολμπράιτ είχαν μια πολύ καλή συνάντηση.

    Οπως ανέφεραν στον ΚΥΠΕ Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθεί να περάσει ο τουρκικός Τύπος, η επίσκεψη Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον θεωρείται επιτυχής και το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών, που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για μια περαιτέρω ανάπτυξη της κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 27/03/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      597,2600    599,6400   597,2600   602,2400
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7218      1,7286     1,7218     1,7326
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8775      1,8850     1,8775     1,8890
    Στερλίνα               1,1139      1,1183     1,1139     1,1208
    Γερμ. Μάρκο            3,4217      3,4353     3,4217     3,4393
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Ντενκτάς - Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχωρεί σήμερα από την Κωνσταντινούπολη για τη Γενεύη, όπου αύριο στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα "εξηγήσει" στο Γενικό Γραμματέα ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των παραμέτρων και της δέσμης ιδεών.

    Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τη στάση της ΕΕ "εναντίον" των Τουρκοκυπρίων. Οπως ισχυρίστηκε η ΕΕ βλέπει τους Τ/Κ ως μια μειονότητα όπως είναι οι Αρμένιοι.

    Η "Χαλκίν Σεσί" προβάλλει πρωτοσέλιδα την συνάντηση Αναν - Ντενκτάς υπό τον τίτλο "Αύριο η ιστορική συνάντηση".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αγκυρα συνέρχεται στις 31 Μαρτίου, το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Στη συνεδρία θα συμμετάσχουν πέντε υπουργοί και πέντε βουλευτές από την Τουρκία και ισάριθμοι από το ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - αντιδράσεις κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι αρχηγοί των αντιπολιτευομένων κομμάτων στα κατεχόμενα ανέπτυξαν στην Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" τις θέσεις τους για τη στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι απώτερος σκοπός του Ντενκτάς είναι να επιτύχει διαίρεση της νήσου και ενοποίηση με την Τουρκία.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε ως σοβαρό λάθος την τακτική Ντενκτάς να επιδιώκει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών από διακοινοτικές σε "διακρατικές".

    Ο αρχηγός του Κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάι Ντουρτουράν δήλωσε ότι κακώς τέθηκε από τον Ντενκτάς η απαίτηση για αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών και κακώς προβάλλεται το θέμα της ενοποίησης ως μια πανάκεια αφού αυτή ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση του ψευδοκράτους.

    Ο αρχηγός του εκτός ψευδοβουλής Εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι η υλοποίηση των προνοιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Κατά τον Τορέ, το ψευδοκράτος έχει τα ίδια δικαιώματα με τη "Δημοκρατία των Ελληνοκυπρίων" και δεν θα πρέπει οι Τ/Κ να συμμετάσχουν σε συνομιλίες εάν δεν αναγνωριστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Λυσσαρίδης - αναχώρηση για Αθήνα (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αναχώρησε σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες.

    Το μεσημέρι ο κ. Λυσσαρίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης θα παραμείνει στην Ελλάδα για μια βδομάδα στη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ακόμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις στο Βόλο και τη Λάρισσα με την ευκαιρία των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη διότι την Πέμπτη συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο που θα συζητήσει και την πρόταση για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να ξακαθαρίσει κατά πόσο θα ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε, την πεποίθηση ότι καμία χώρα, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς.

    "Από την ενημέρωση φαίνεται ότι η κινητικότητα και το ενδιαφέρον συνεχίζεται παρά την αδιάλλακτη στάση του κ. Ντενκτάς", είπε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας την άποψη ότι "οι επόμενες των ημερών θα καταδείξουν κατά πόσον μπορούν να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα".

    Πρόσθεσε ότι "τις επόμενες 15 μέρες" θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, και αναφέρθηκε σε "συνδυασμένη κινητικότητα" από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    Σημειώντοντας ότι οι Αμερικανοί δεν υστερούν "σε ρόλο πρωταγωνιστικό", ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να επισκεφθεί την Κύπρο ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι για τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει θέμα συζήτησης της μη εγκατάστασης του αντιαεροπορικού συστήματος S - 300, εκτός εάν συμφωνηθεί αποστρατικοποίηση ή υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι στη διάρκεια των επαφών του ο Ραούφ Ντενκτάς θα αντιληφθεί ότι "ουδεμία πρόθεση υπάρχει από οποιαδήποτε χώρα ή το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσουν είτε την ψευδοντότητα ή τη λεγόμενη 'κρατική' του οντότητα".

    Σε ερώτηση εάν η εξελίξεις που αναμένει αφορούν το Κυπριακό ή τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος απάντησε "και τα δύο".

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα πεισθούν να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι υπάρχει διγλωσσία μεταξύ του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, όσον αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι διγλωσία υπάρχει "μεταξύ εμάς και του κ. Κυπριανού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               242,0853         244,0219
          Δολ. Αυστραλίας              2,7841           2,8063
          Δολ. Καναδά                  2,6479           2,6690
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      349,2998         352,0941
          Κορόνες Δανίας              13,0132          13,1173
          Κορόνες Νορβηγίας           14,0773          14,1899
          Κορόνες Σουηδίας            14,7541          14,8721
          Λιρες Ιρλανδίας              1,3578           1,3686
          Λιρέτες Ιταλίας          3.365,3038       3.392,2262
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3514          10,4342
          Πεσέτες Ισπανίας           289,6498         291,9669
          Σελίνια Αυστρίας            24,0174          24,2095
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8468           3,8775
          Φράγκα Βελγίου              70,3958          70,9589
          Φράγκα Γαλλίας              11,4417          11,5332
          Φράγκα Ελβετίας              2,7904           2,8127
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Τουρκία - νερό - κατεχόμενα

    Λάρνακα,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν δίνουμε το νερό μας στην Κύπρο", είναι ο τίτλος της Τ/κ εφημερίδας "Ορτάμ", που αναδημοσιεύει είδηση από το τουρκικό χωριό Γένικας της Μερσίνης.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 180 κάτοικοι του χωριού με επικεφαλής τον κοινοτάρχη, αντιδρούν στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μεταφέρει στα κατεχόμενα νερό από πηγή που βρίσκεται στο χωριό τους.

    Οι κάτοικοι του Γένικας δηλώνουν ότι από την πηγή αυτή εξυπηρετούνται δέκα περίπου χιλιάδες άτομα από τις γύρω περιοχές και η μεταφορά νερού στα κατεχόμενα θα σήμαινε καταστροφή για τις παραγωγές τους.

    "Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε, λέγουν, αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε το νερό μας σε κανέναν", τόνισαν χαρακτηριστικά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Κληρίδης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει θέση, αλλά και μέτρα, έναντι της αξίωσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστόφιας αναμένει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ξεκαθαρίσει στον κατοχικό ηγέτη ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης των δικοινοτικών συνομιλιών και τονίζει την ανάγκη οι διεθνείς πιέσεις να στραφούν προς την Αγκυρα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τους προβληματισμούς του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι με τις αδιάλλακτες θέσεις του και τις παράλογες απαιτήσεις του ο Ντενκτάς "τορπιλλίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικού δικοινοτικού διαλόγου".

    "Είναι σαφές ότι ο διάλογος πρέπει να είναι δικοινοτικός όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", είπε, προσθέτοντας πως αναμένει ότι στη συνάντησή του Κόφι Αναν με τον Ντενκτάς, ο Γ.Γ. "θα ξακαθαρίσει αυτή τη θέση, αποφασιστικά".

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι "αναμένουμε από τον κ. Κόρντοβεζ να κάνει έκθεση η οποία να είναι καταδικαστική της προσπάθειας του κ. Ντενκτάς να αλλάξει την ουσία των συνομιλιών".

    Από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι αναμένει πως θα "πάρει θέση, και τούτη τη φορά γιατί όχι και μέτρα, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους".

    Αφού σημείωσε ότι η πηγή της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς βρίσκεται στην Αγκυρα, και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "χρειάζεται οι ΗΠΑ, αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πως να μην παραληφθούν οι πύραυλοι S - 300, να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο σπάσιμο του αδιεξόδου, ασκώντας την αναγκαία πίεση πάνω στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αναμένεται επίσκεψη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "σε λίγες μέρες θα ξακαθαρίσουν τα πράγματα και κατά πόσον θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο".

    Επίσης, τόνισε ότι "εάν δεν ληφθούν αποφάσεις στις ΗΠΑ να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους έναντι της Τουρκίας τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μπορεί οι διεθνείς μεσολαβητές να επιθυμούν να σπάσουν το αδιέξοδο, αλλά σκοντάφτουν στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

    "Εάν θέλουν από τη μια να προωθηθεί λύση στο Κυπριακό και να σπάσουν το αδιέξοδο, αλλά από την άλλη να μην θίξουν ή να κακοφανίσουν την Τουρκία, τα δύο πράγματα δεν μπορούν να πηγαίνουν μαζί", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν βλέπει αυτήν την προοπτική "διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς των ΗΠΑ και κατά προέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας", γιατί νομίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συγκρουστούν πολιτικά με την Τουρκία.

    Οσον αφορά τη στάση της πλευράς μας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "πρέπει να αποδηθεί σε μια εκστρατεία διεθνώς για ενημέρωση, για υπεράσπιση ξανά των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού" διότι στην περίπτωση της Κύπρου ισχύουν τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ως "ιστορικό γεγονός την επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι από τις 30 Μαρτίου ξεκινά μια νέα περίοδος για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

    Στη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνεται πως ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολος αλλά "η αφετηρία είναι δεδομένη και η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μπροστά μας περισσότερο ορατή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

    Σε αυτή τη δύσκολη πορεία," ανέφερε, "ο κυπριακός λαός έχει άμεσο και καθημερινό συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση και όλη την ελληνική πολιτική ηγεσία τις οποίες ευχαριστούμε θερμά", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Στη δήλωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές με την οποία αποδεικνύεται "η σταθερή επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για την εμπλοκή και της Τ/κ κοινότητας στην ιστορική αυτή πρόκληση".

    Ταυτόχρονα, στη δήλωση η κυβέρνηση εκφράζει την ευαρέσκειά της για την προετοιμασία της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εγκαινιάζει την έναρξη των επαφών της, ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο στις 3 Απριλίου.

    Τέλος, εκφράζεται η εκτίμηση ότι για να επιτευχθεί το αίσιο αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει πλήρης συνεργασία και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου προς αυτό τον ιστορικό στόχο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Εθνους, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συνήλθε σε ειδική συνεδρία κατά την οποία αριθμός βουλευτών, αναφέρθηκε και στην ανάγκη τερματισμού της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

    Η Δημοκρατική Βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Κάρολαϊν Μαλόνι, κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, για να βοηθήσουν την Τουρκία να κατανοήσει ότι μια εποικοδομητική στάση της (Τουρκίας) προς την επίλυση του προβλήματος, θα βοηθήσει σημαντικά τις φιλοδοξίες της να καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης.

    Αναφέρθηκε επίσης, στην εικοσιτετράχρονη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και επεσήμανε ότι "η πορεία του νησιού προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να οδηγήσει σε θετική εξέλιξη και δεν θα πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την αύξηση της έντασης".

    Ο Ρεπουπλικάνος Μάικλ Μπιλιράκης από τη Φλόριδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού θα είναι υποβοηθητική για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μένουν απαθείς στη διαίρεση της Κύπρου και έχουν υποχρέωση και ευθύνη να εκπληρώσουν το χρέος τους. "Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια", τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι πράξεις των ΗΠΑ απέχουν πάρα πολύ από τα λόγια.

    Ο Ρεπουπλικάνος Βουλευτής της Νέας Υερσέης, Φρανκ Παλλόνε, είπε ότι η επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προσφέρουν μιαν ιστορική ευκαιρία για την επικράτηση της ειρήνης στο νησί.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι μια εποικοδομητική στάση από μέρους της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα ήταν μια καλή αρχή για την Τουρκία να μειώσει τη ζημιά που προκάλεσε με την απαράδεκτη και επιθετική πολιτική της.

    Ο Ρεπουπλικάνος βουλευτής της Πενσυλβανίας, Ρον Κλινκ, αναφέρθηκε στη διακρίβωση της τύχης του μέχρι προ τινός αγνοούμενου Α. Κασάπη και στην ανάγκη εξακρίβωσης της τύχης των υπολοίπων 1618 αγνοουμένων. Διερωτήθηκε στη συνέχεια, πότε επιτέλους οι οικογένειες των συγγενών των αγνοουμένων θα μάθουν τί απέγιναν οι δικοί τους.

    Στη συνέχεια, είπε ότι η διαίρεση της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, είναι ένα πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, θα καταστεί σταδιακά ένα σημείο περιφερειακής σύγκρουσης, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Δημοκρατικός, Μπραντ Σιέρμαν από την Καλιφόρνια, υπέδειξε ότι, ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα πρέπει να προχωρήσει "προς την ειρήνη και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί".

    "Δυστυχώς", πρόσθεσε, "η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να κρατά την Κύπρο όμηρο, για τη δική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής Τζόζεφ Κένεντι από τη Μασαχουσσέτη, τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν καθήκο να οδηγήσουν προς μία μόνιμη και ειρηνική λύση.

    Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα του πρέπει να επιμείνει στην αποστρατικοποίηση του νησιού και να απαιτήσει την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν την αποχώρησή της από το νησί.

    Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι από την Καλιφόρνια, επεσήμανε ότι παρόλο που η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, επέδειξαν βούληση για επίλυση των διαφορών που υπονομεύον την ειρήνη στην περιοχή, εντούτις η τουρκική κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση των υπαρχόντων προβλημάτων.

    Η Ρεπουπλικανή Ιλιάνα Ρος - Λέτινεν από τη Φλόριδα, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να επιδείξει τον ίδιο βαθμό ενδιαφέροντος για ειρηνική λύση στην Κύπρο, όπως και στη Βοσνία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΔΠ/ΓΠ)

    [13] Λυσσαρίδης - αναχώρηση για Αθήνα (2)

    Λάρνακα,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι μια παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο θα σημαίνει ελλαδοτουρκική σύρραξη, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει πολιτικές επαφές.

    "Μια παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο θα σημαίνει ελλαδοτουρκική σύρραξη και επομένως οποιοδήποτε πλήγμα ενάντια στους πυραύλους S - 300 σίγουρα θα σημαίνει αντίποινα, όχι μόνο εκ μέρους της Κύπρου... αλλά και εκ μέρους της Ελλάδας", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λυσσαρίδης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή είναι κοινή πολιτική, όλων των κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι επίκεντρο των επαφών του στην Αθήνα θα είναι το Κυπριακό "αλλά ειδικά η πρόταση ενότητας και προοπτικής την οποία έχουν αποδεκτεί όλα τα κόμματα", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πρόταση αυτή να αποτελέσει την κοινή πολιτική του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου.

    "Αν αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει αποδεκτό και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας τότε θα έχουμε μια βάση για πανεθνική πολιτική", συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ δεν αποτελεί "λεπτομερειακή πολιτική", όμως, όπως ανέφερε, "θέτει τουλάχιστον τις αρχές πάνω στις οποίες θα μπορούμε όλοι να κινηθούμε, στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο για το Κυπριακό".

    Αναφορικά με τη θέση των κομμάτων στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση γιατί όλα τα κόμματα την είχαν αποδεκτεί προεκλογικά".

    Διερωτήθηκε δε γιατί ένα κόμμα να διαφωνεί οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου να είναι δεσμευτικές, με κάποια ενισχυμένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή με τη σύσταση σωμάτων εργασίας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της δημιουργίας σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι έχει κάνει κάποιες προσπάθειες οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει "λαϊκή έφεση" για τη δημιουργία ενός χώρου μεταξύ της κομμουνιστικής αριστεράς και της παραδοσιακής δεξιάς, οπόταν θα δημιουργηθεί είτε το θέλουν οι ηγεσίες των κομμάτων είτε όχι.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Θεόδωρου Πάγκαλου και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ελπίζει να ενημερωθεί κατά τις επαφές του στην Αθήνα.

    "Θα προτιμούσα βέβαια ορισμένα πράγματα να συζητούνται εκ των προτέρων στο Εθνικό Συμβούλιο", σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον είχε γίνει ολοκληρωμένη πρόταση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - τουρκικές προκλήσεις - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία.

    Αυτό δήλωσε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν υποτιμά οποιοδήποτε γεγονός και δίνει στις τουρκικές προκλήσεις την ανάλογη σημασία και θα δράσει ανάλογα σε ο,τιδήποτε συμβεί.

    "Υπάρχουν σχεδιασμένες κινήσεις που θα αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή εάν υπάρξει αντικείμενο και γεγονός", σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη που εξέφρασε χθες ο Τούρκος Πρέσβης Ινάλ Μπατού ότι το Κυπριακό μετεξελίσσεται σε ένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, ο Κύπριος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την κυβέρνηση, το Κυπριακό παραμένει ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές εκτιμήσεις, επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Αναν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι στην αυριανή του συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν θα τονίσει ότι "το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να παραμένει εσαεί σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση".

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς τί αναμένεται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημείωσε ακόμη ότι κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα και πλήρη ενημέρωση από τη συνάντηση Αναν - Ντενκτάς.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να ασκηθούν αποτελεσματικές πιέσεις και να επιστρέψει η Τ/κ κοινότητα στο διακοινοτικό διάλογο με στόχο τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να έχει συνάντηση με το ΓΓ, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά αν υπάρξουν εξελίξεις που να δικαιολογούν μια τέτοια αίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [16] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν διαφαίνεται, δυστυχώς, στον ορίζοντα αυτό που θα ήταν επιθυμητό και επιβεβλημένο", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, αναφερόμενος στην έλλειψη πολιτικής απόφασης - βούλησης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της.

    Αν δεν προηγηθεί η λήψη πολιτικής απόφασης, "ιστορικής σημασίας", δεν πρόκειται να αποδώσει οποιαδήποτε επαφή με την τουρκική πλευρά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις συνομιλίες που είχε στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη, ότι ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ ανέφερε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας στον επόμενο μήνα.

    Στα πλαίσια αυτά αναμένονται κάποιες νέες προσπάθειες, ενώ δεν αποκλείεται, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, να επισκεφθεί το νησί και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ίσως τον Απρίλιο.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, μετά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του κ. Κόρντοβεζ, ότι "επιβεβαιώνεται η πλήρης αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς", η οποία επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν δέχεται να παρακαθήσει σε συνομιλίες, χωρίς αναγνώριση.

    Είπε ότι η τουρκική στάση δεν εκπλήττει κανένα, αλλά σημείωσε ότι θα ανέμενε πιο σταθερή στάση από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόρντοβεζ.

    Τόνισε την αναγκαιότητα, ο ΓΓ Κόφι Αναν να τηρήσει πιο αυστηρή στάση, για να μην δοθεί έστω καν η εντύπωση ότι το θέμα της αναγνώρισης και των δύο χωριστών κρατών μπορεί έστω και να συζητηθεί.

    "Αν δεν προηγηθεί η λήψη πολιτικής απόφασης, ιστορικής σημασίας", δεν πρόκειται να αποδώσει οποιαδήποτε επαφή με την τουρκική πλευρά, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Τέλος, για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για το θέμα του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρου, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τις επιφυλάξεις του και μετά τη σημερινή ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [17] Ιεροδιακόνου - Ναυτιλιακό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφαστικότητα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να στηρίξει και να προωθήσει τη ναυτιλία σαν σημαντικό τομέα των υπηρεσιών, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

    Σε χαιρετισμό του προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συνεδρίου (ΚΝΣ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο κ. Ιεροδιακόνου επεσήμανε ότι η ήδη ψηλή θέση της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλία, επιβάλλει υπευθυνότητα στην επιδίωξη της εναρμόνισης της Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις προσπάθειες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Παρόντες στην τελετή έναρξης της Συνέλευσης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή ναυτιλία θα παραμείνει ανταγωνιστική και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θα υπερπηδήσει τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως το εμπάργκο.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων εξήρε την πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ του ΚΝΣ και του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) και αναφέρθηκε στην παρούσα κρίση στη διεθνή ναυτιλία, αλλά και στη διενεργούμενη εξέλιξη του κλάδου παγκοσμίως, με νέες συμβάσεις και νέους κανονισμούς.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενίσχυση του ΤΕΝ με επιθεωρητές, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την εικόνα της κυπριακής σημαίας και ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα ήδη άρχισαν να εμφανίζονται, αφού οι παρακρατήσεις πλοίων μειώθηκαν από το 1996 στο 1997, κατά 7 έως 12%.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μηχανογράφηση του ΤΕΝ και διαβεβαίωσε τα μέλη του ΚΝΣ ότι θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε τα κίνητρα για τη ναυτιλία να διατηρηθούν και μετά την ένταξη στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΝΣ, Γιούργκεν Χαν, ανέφερε στην ομιλία του ότι τα δυο κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο κατά το 1997, ήταν η βελτίωση του κύρους της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης και η ένταξη στην ΕΕ.

    Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση για βελτιώση της εικόνας της κυπριακής σημαίας, ο κ. Χαν επεσήμανε ότι το Συμβούλιο θα ήθελε να δει μια επιτάχυνση στην εφαρμογή τους, υποβάλλοντας μάλιστα και συγκεκριμένες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Χαν αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΝΣ να καθιερώσει μια στενότερη συνεργασία με τη Βουλή και τα κόμματα, ώστε να ενισχυθεί το κύρος της Ναυτιλιακής Διοίκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [18] Κατοχικό καθεστώς - αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα από την απαγόρευση σε τρεις Τ/Κ συνδικαλίστριες να συμμετάσχουν στη συνάντηση "Σάιπρους Λινκ", που διοργανώνεται στο Λονδίνο με τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστριών.

    Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στις τρεις Τ/Κ συνδικαλίστριες, που απσχολούνται στο λεγόμενο δημόσιο, να αναχωρήσουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα παραμείνει ένα μελανό στίγμα στις σελίδες της Τ/κ "δημοκρατικής ιστορίας" και ότι το καθεστώς έχει μετατρέψει το ψευδοκράτος σε ανοικτή φυλακή.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακκιντζί δήλωσε ότι η απόφαση όχι μόνο καταπατεί "το δικαίωμα του ταξιδιού αλλά αλυσοδένει και τα μυαλά".

    Ο αρχηγός του Κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάι Ντουρτουράν χαρακτήρισε την απόφαση αυθαίρετη.

    Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Τανέρ Ετκίν είπε ότι είχε προ καιρού αναφερθεί στην απαγόρευση συμμετοχής λεγομένων "Δημοσίων Υπαλλήλων" σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

    Οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταδικάζουν την απόφαση ενώ αριθμός αυτών σε ανακοίνωσή τους που διενεμήθη στον Τύπο ομιλούν για μετατροπή των κατεχομένων σε ανοικτή φυλακή λόγω των παρανόμων μεθοδεύσεων.

    Η εφημερίδα "Αβρούπα" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην απαγόρευση από το καθεστώς της μετάβασης των τριών συνδικαλιστριών, στεγάζοντας το σχετικό δημοσίευμα υπό τον "Οδόφραγμα αίσχους".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [19] Κληρίδης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ της χάραξης νέας στρατηγικής, για την αντιμετώπιση της νέας μορφής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, τάσσεται ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και δηλώνει ότι το κόμμα του θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο σχετικές προτάσεις.

    Επισημαίνει επίσης, ότι "αν δεν αλλάξουν ορισμένα πράγματα, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις (στην ελληνική πλευρά) από την όποια επανέναρξη των συνομιλιών", προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο των συνομιλιών και ο στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί.

    Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι θα ήταν καλύτερα να μην είναι συνομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την επίσκεψη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και για τα θέματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση από την Τουρκία.

    Αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη εξέτασης νέων τρόπων αντιμετώπισης της νέας μορφής λειτουργίας της εξωτερικής πολιτικής, που θα έχει δύο στόχους:

    Αφενός, στην αναγνώριση χωριστού κράτους με ανοικτό όμως, το θέμα της συνομοσπονδίας, αφετέρου, στην παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ή την ύπαρξη ξεχωριστής Τ/κ παρουσίας στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 27 March 1998 - 13:12:21 UTC