Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1997 - Αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
  • [02] Αριστοτέλους - Βιβλίο - Δόγμα ΕΑΧ
  • [03] Εναρξη - 35ο Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ
  • [04] ΟΗΕ - Κύπρος - Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Γ. Βασιλείου - Αναχώρηση - Πράγα
  • [07] Δ. Ρέππας - Υπερπτήσεις - Κύπρος
  • [08] Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας - Πυρηνικά
  • [09] Κόρντοβεζ - Ειδικοί Αντιπρόσωποι - Κυπριακό
  • [10] Κασουλίδης - δηλώσεις
  • [11] Δηλώσεις Κυπριανού - Υπερπτήσεις

  • [01] 1997 - Αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν 1.337 αποστολές ασθενών στο εξωτερικό με κόστος 7.381.000 λιρών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας πρώτες σε αριθμό ήταν οι αποστολές καρδιολογικών περιστατικών που ανήλθαν στις 643 σε σύγκριση με 471 κατά το 1996, ενώ ακολουθούν οι καρκινοπάθειες με 151 αποστολές και οι αποστολές οφθαλμολογικών περιστατικών που ανήλθαν στις 117, παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση από το 1996, οπόταν και έγιναν 128 αποστολές περιστατικών με οφθαλμολογικά προβλήματα.

    Εξάλλου οι αποστολές των ορθοπεδικών περιστατικών ανήλθαν φέτος στις 107, των περιστατικών για μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών - λευχαιμίας στις 45 και των νευρολογικών περιστατικών στις 32.

    Ακολουθούν τα νεφρολογικά περιστατικά με 23 αποστολές και τα ουρολογικά περιστατικά με 23 αποστολές επίσης και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος με 22 αποστολές.

    Οι περισσότερες από τις αποστολές έγιναν στη Βρετανία. Συγκεκριμένα στη χώρα αυτή πραγματοποιήθηκαν 894 αποστολές ασθενών από τις οποίες οι 480 αφορούσαν καρδιολογικά περιστατικά.

    Ακολουθούν οι αποστολές στο Ισραήλ που ανήλθαν στις 241 και στην Ελλάδα που ανήλθαν στις 170.

    Σημειώνεται ότι από το δαπανηθέν κονδύλι για όλες τις αποστολές ασθενών που έγιναν, γύρω στο 1 εκατομμύριο λίρες καταβλήθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός.

    Το 1996 πραγματοποιήθηκαν 1.155 αποστολές ασθενών στο εξωτερικό με κόστος γύρω στα 5.800.000 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Αριστοτέλους - Βιβλίο - Δόγμα ΕΑΧ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τουρκικός κατοχικός στρατός έχει ενισχύσει τα αντιαρματικά μέσα που διαθέτει και την αντιαεροπορική του άμυνα, δήλωσε σήμερα ο Αριστος Αριστοτέλους, Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών και ειδικός επί θεμάτων άμυνας.

    Μιλώντας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο "Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου", ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός έχει ενισχυθεί με εκτοξευτήρες αντιαρματικών πυραύλων τύπου MILAN και με πυραύλους εδάφους - αέρος τύπου STEIGER.

    Η έκδοση είναι αφιερωμένη στους αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974, με σκοπό σύμφωνα με το συγγραφέα αφενός, τη σφαιρική ανάλυση του Δόγματος ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό τι ακριβώς είναι ο ΕΑΧ.

    Αφετέρου, πρόσθεσε ο κ. Αριστοτέλους, το βιβλίο σκοπό έχει να βοηθήσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών και των σχολών Εθνικής Αμυνας και Πολέμου, στην Ελλάδα και όσους αναζητούν πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.

    Αρματα - Αεράμυνα

    Ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε, ότι έχει ανατραπεί η υπεροπλία της Τουρκίας στα άρματα, η οποία όπως τόνισε βρίσκεται στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της παρουσίας της στην Κύπρο.

    Από 6 προς 1, τώρα είναι 1,8 - 2,0 μετά την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με την αγορά των Τ - 80.

    Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της αεράμυνας και "σοβαρά κενά στον αέρα και τη θάλασσα", μίλησε για την αναγκαιότητα "τομών", κυρίως με την αξιοποίηση στελεχών με γνώσεις και με την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και με τη διαμόρφωση πολιτικής στον κάθε τομέα της αμυντικής δραστηριότητας.

    Τάχθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας ενός μικτού επιτελείου Κύπρου - Ελλάδας, υπέρ μιας ολοκληρωμένης αεράμυνας.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι πέραν του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

    Κόστος για την Τουρκία

    Ο κ. Αριστοτέλους προέβη στην εκτίμηση ότι έχει αυξηθεί το κόστος για την Τουρκία, που ήταν από τους κύριους στόχους του ΕΑΧ, στην περίπτωση ανάληψης τουρκικής δράσης για την κατάληψη της υπόλοιπης Κύπρου, ενώ παράλληλα έχουν ενισχυθεί τα αποτρεπτικά ερείσματα.

    Η αύξηση του κόστους για την Τουρκία, λόγω του Δόγματος του ΕΑΧ αποδίδεται στη στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου, τον προγραμματισμό και τον κοινό σχεδιασμό.

    Ανέφερε επίσης ότι το Δόγμα βελτιώνει την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, αφού τονίζεται η αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την Κύπρο. Είπε ακόμα, ότι η εμπλοκή της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στις αεροπορικές δυνάμεις στις στρατιωτικές ασκήσεις έχει αμφισβητήσει την πλήρη αεροπορική και ναυτική της υπεροχή στο χώρο της Κύπρου.

    Σημείωσε, πάντως, ότι δεν έχει ανατραπεί το στρατιωτικό ισοζύγιο των δυνάμεων στο χώρο της Κύπρου, αλλά όπως είπε, η Τουρκία "αισθάνεται", ότι έχει πλέον κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσει.

    S - 300

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες των S - 300, ο κ. Δημήτρης Μεταξάς, ειδικός σε θέματα αεράμυνας, χαρακτήρισε το ρωσικό σύστημα ως το πλέον αξιόλογο και αποτελεσματικό, αντιαεροπορικό - αντιπυραυλικό οπλικό σύστημα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.

    Ωστόσο, τόσο ο κ. Μεταξάς όσο και ο κ. Αριστοτέλους τόνισαν εμφαντικά ότι η αποτελεσματικότητα των S - 300 στην Κύπρο συναρτάται και εξαρτάται απόλυτα, από τους "υπόλοιπους μηχανισμούς υποστήριξης του συστήματος", οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να έρθουν στο νησί προτού αναπτυχθούν οι S - 300.

    Πρόσθεσε ότι επειδή εμπεριέχεται ο κίνδυνος για προληπτικό κτύπημα λόγω της στρατηγικής του διάστασης θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε, είτε να αποτρέψουμε είτε να αντέξουμε τέτοιο "κτύπημα", χωρίς όμως να καταστραφεί η υπόλοιπη υποδομή.

    Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι είμαστε στην "αρχή της κρίσης", που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις - για διάφορους λόγους - εξαιτίας της αγοράς, η οποία κρίση θα εμβαθύνει τους επόμενους μήνες με την εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

    Βιβλίο

    Το νέο βιβλίο του Αριστου Αριστοτέλους περιλαμβάνει μελέτες, προτάσεις, στοιχεία και αναλύσεις που αφορούν την ενίσχυση των σχέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας στο στρατιωτικό τομέα μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής της αποτροπής.

    Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας παρουσιάζει "Το Στρατηγικό Σκεπτικό", μέσα από το οποίο προβάλλει η ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των συμμαχικών σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας. Αναλύεται επίσης η αναγκαιότητα ενίσχυσης της άμυνας ως μια εθνική στρατηγική αποτροπή.

    Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται ότι η νέα αμυντική πολιτική είναι υψίστης προτεραιότητας για την επιβίωση του κυριακού ελληνισμού και η αποτελεσματικότητά της θα εξαρτηθεί από τη σοφία και την αποφασιστικότητα Αθηνών - Λευκωσίας να συμπληρώσουν τα κενά στην άμυνα και τη στρατηγική τους.

    Στο τρίτο μέρος καλύπτονται θέματα που έχουν σχέση με την ελληνική ανάμειξη στην άμυνα της Κύπρου.

    Ξεχωριστή ενότητα στο βιβλιο αποτελεί το θέμα των S - 300 στο τέταρτο μέρος. Ο κ. Αριστοτέλους υπογραμμίζει τη σημασία του για την κυπριακή άμυνα δεδομένου ότι θα έχει στο μεταξύ εξασφαλιστεί η λειτουργία αποτελεσματικής αεράμυνας. Αναλύονται πιθανά σενάρια και το κόστος που ενδεχόμενα να υποστεί η κυπριακή πλευρά.

    Στο πέμπτο μέρος παρατίθενται στοιχεία και πίνακες για το ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο και τις δαπάνες για την άμυνα. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι ο μέσος όρος κονδυλίων που διατέθηκε για την περίοδο 1993 - 1997 ήταν πιο χαμηλός από εκείνο της περιόδου 1988 - 1992.

    Στο έκτος μέρος παρουσιάζονται οι απόψεις του κυπριακού κοινού σε διάφορες πτυχές της άμυνας πριν και μετά το ΕΑΧ.

    Στο έβδομο μέρος υποβάλλονται "Προτάσεις αμυντικής πολιτικής" και όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας το δόγμα λειτουργεί σε τρία επίπεδα: α) στρατηγικό επίπεδο, β) επίπεδο επικοινωνίας και συντονισμού Ελλάδας Κύπρου και γ) επίπεδο τοπικής άμυνας στην Κύπρο.

    Τα επίπεδα αυτά είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλους πάνω σε μια πιο επιστημονική και ορθολογιστική βάση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Εναρξη - 35ο Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ευθύνες που επωμίζεται η δημοσιοϋπαλληλική τάξη, στην κρίσιμη περίοδο την οποία διέρχεται το εθνικό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στην εναρκτήρια σύνοδο του 35ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ).

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, ενώ πρόσθεσε πως "όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες προσπάθειες για προώθηση του εθνικού θέματος και της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Εχω υπόψη μου την εξαίρετη επίδοση της Δημόσιας Υπηρεσίας σε χαλεπούς καιρούς, που μετά την τουρκική εισβολή και κάτω από πιεστικές συνθήκες στο παρελθόν, απέδωσε πραγματικά", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ανέφερε ότι κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη Δημόσια Υπηρεσία θα συνεχίσουν να είναι η αρχή της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, θα επιδιωχθεί με συνέπεια ο εκσυγχρονισμός και η διαρκής προσαρμογή των οργανωτικών δομών, των διαδικασιών και μεθόδων της κυβερνητικής μηχανής προς τις διευρυνόμενες και αναβαθμιζόμενες ανάγκες του τόπου.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά περιβάλλουν με στοργή τους δημόσιους υπάλληλους και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με κατανόηση, πάντα όμως και με γνώμονα το γενικότερο καλό και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους και της οικονομίας.

    Χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι η Δημόσια Υπηρεσία ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι η σπονδυλική στήλη το κράτους.

    "Δεν έχω αμφιβολία ότι σήμερα, που πιθανότατα εισερχόμεθα στην πιο κρίσιμη φάση ολόκληρης της Ιστορίας της Κύπρου, η Δημόσια Υπηρεσία θα σταθεί στις επάλξεις του αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να βοηθήσει και να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής, ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο που θα στηρίξει την οικονομία για να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις διεθνείς προκλήσεις, να αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για την ευόδωση της ενταξιακής πορείας και να συμβάλει ουσιαστικά στο στόχο για κοινωνική δικαιοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

    Ο κ. Χριστοδούλου έκανε αναφορά στην αναβάθμιση των προσπαθειών επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την επικέντρωση των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης στα θέματα αυτά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σύστημα αυτοματοποίησης γραφείου, το οποίο αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου διεξαγωγής της εργασίας και συγκεκριμένα στην αυτοματοποίηση των χειρογράφων εργασιών και διαδικασιών.

    Οπως ανέφερε, η εισαγωγή του συστήματος αυτού προωθείται ταχύτατα, πάνω σε πειραματική βάση, στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, ενώ θα αρχίσει προσεχώς η εφαρμογή του στη Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη σταδιακή επέκτασή του σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

    "Η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε πολλούς και σημαντικούς τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι αξιόλογη. Ομως, οι προκλήσεις και οι επιταγές είναι συνεχείς και η εγρήγορση και ετοιμότητα όλων μας πρέπει να είναι ανάλογη", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

    Στην εναρκτήρια σύνοδο του Συνεδρίου απηύθυναν επίσης ομιλίες ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, Νίκος Παναγιώτου, και ο ΓΓ της συντεχνίας, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Παναγιώτου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πλήρη επίγνωση του ρόλου και των ευθυνών τους.

    "Στο δύσκολο έργο που επωμίζεστε, εσείς προσωπικά και η κυβέρνησή σας, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο. Είναι οι λειτουργοί της κρατικής μηχανής που προωθούν σε εκτέλεση και εφαρμογή τις κυβερνητικές αποφάσεις και στην ουσία είναι η γραμμή επαφής μεταξύ κυβέρνησης και πολίτη", τόνισε ο κ. Παναγιώτου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι το 35ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο σε βασικά θέματα που απασχολούν το κράτος και το λαό.

    Το σημερινό συνέδριο, σημείωσε, διακηρύττει την ετοιμότητα του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να δεχθεί αποτελεσματικά και με επιτυχία τη νέα πρόκληση.

    Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ακόμη ότι το 35ο Συνέδριο της οργάνωσης θα ασχοληθεί, κατά τις τρεις μέρες των εργασιών του, με όλα τα βασικά προβλήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, περιλαμβανομένων και γενικότερων προβλημάτων που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων.

    "Ανάμεσα στα πολλά και φλέγοντα επαγγελματικά προβλήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριό μας, προτεραιότητα θα έχουν τα θέματα των γενικών αυξήσεων, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), της φοροδιαφυγής, των ιδιωτικοποιήσεων και παρατάσεων, της απασχόλησης ωρομίσθιου προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία και της ανυπαρξίας προοπτικών ανέλιξης για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού", επεσήμανε ο κ. Χατζηπέτρου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΠΑΣΥΔΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] ΟΗΕ - Κύπρος - Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στη θέσπιση νομοθεσίας στην Κύπρο στα θέματα της ομοφυλοφιλίας, των αντιρρησιών συνείδησης, της φυλάκισης για το αστικό χρέος, της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής και της απάλειψης των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Κριστίν Σιανέτ.

    Η κ. Σιανέτ μιλούσε προχθές στη Νέα Υόρκη, μετά που η Επιτροπή εξέτασε την τρίτη περιοδική έκθεση της Κύπρου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

    Παράλληλα, η κ. Σιανέτ συνεχάρη την κυπριακή αντιπροσωπεία για την άρτια παρουσίαση της έκθεσης και χαιρέτισε τη βελτίωση που έχει σημειωθεί σε αρκετά θέματα, καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν.

    Χαιρέτισε επίσης την πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των προνοιών του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, του οποίου η Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1969, και εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

    Ο Επίτροπος Νομοθεσίας, Γεώργιος Σταυρινάκης, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση, διαβεβαίωσε την κ. Σιανέτ και τα μέλη της Επιτροπής ότι οι παρατηρήσεις τους θα μεταφερθούν στους αρμόδιους φορείς και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση.

    Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Σταυρινάκης έκανε ειδική αναφορά στις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην κυπριακή νομοθεσία στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επεσήμανε επίσης τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για εντοπισμό των κενών και την κάλυψή τους.

    Ο κ. Σταυρινάκης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντοπίσει όλες τις νομικές διατάξεις που βρίσκονται σε αντίθεση με διατάξεις του Συμφώνου και να τις τροποποιήσει ή να τις απαλείψει.

    Οσον αφορά τους τομείς στους οποίους η κυπριακή νομοθεσία βελτίωσε τη θέση της έναντι του Συμφώνου, ο Επίτροπος Νομοθεσίας ανέφερε ως παραδείγματα την κατάργηση της θανατικής ποινής, την απάλειψη των διατάξεων του Νόμου περί ιθαγένειας, αλλοδαπών και μετανάστευσης - που περιέχουν διακρίσεις φύλου, τη θέσπιση του Νόμου για συγκεντρώσεις και παρελάσεις και τη θέσπιση του Νόμου για άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο.

    Αναφέρθηκε επίσης και στη θέσπιση του Νόμου για μεταχείριση ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και του Νόμου ο οποίος προνοεί το διορισμό διαχειριστών για πρόσωπα ανίκανα να διαχειριστούν την περιουσία τους.

    Εξάλλου, ο κ. Σταυρινάκης πληροφόρησε τα μέλη της Επιτροπής των ΗΕ για την απόφαση ίδρυσης εθνικού φορέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Αφού υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις βελτιώσεις και τα κενά που παρατηρήθηκαν, όλα τα μέλη της Επιτροπής χαιρέτισαν την πρόοδο που έγινε στον τομέα των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την παρατεινόμενη διαίρεση της Κύπρου και την κατοχή μέρους του εδάφους της που, όπως τονίσθηκε, παρεμποδίζει την εφαρμογή των προνοιών του Συμφώνου σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν επίσης πληροφορίες αναφορικά με το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ως επίσης και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, τονίζοντας την ανθρωπιστική πτυχή και το δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν, με πειστικά στοιχεία, για την τύχη των δικών τους.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στην τουρκική αδιαλλαξία και στο απαράδεκτο των νέων όρων του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους έρχονται σε αντίθεση με τους όρους εντολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ που, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβλέπουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,43  (-0,21)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,74 ( 0,21)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,94 (-1,58)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,36 (-1,06)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  86,25 (-0,55)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                78,02 ( 1,62)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54,79 (-0,74)
        Αλλες Εταιρείες                         82,51 (-3,37)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών                ΛΚ 1,511.332
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] Γ. Βασιλείου - Αναχώρηση - Πράγα

    Λάρνακα,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης μεταξύ των έξι κρατών με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης, τόνισε ο κύριος διαπραγματευτής της Κύπρου στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του το απόγευμα για την Πράγα - όπου θα συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση των κύριων διαπραγματευτών των έξι χωρών, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι η Κύπρος θέλει να αξιοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία της τσέχικης κυβέρνησης.

    Οπως είπε, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται με στόχο "την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό των έξι αντιπροσωπειών, οι οποίες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες".

    "Είναι μια πρωτοβουλία την οποία θέλουμε να αξιοποιήσουμε, που θα μας δώσει την ευκαιρία να αρχίσουμε τις επαφές και τη συνεργασία με τις άλλες υποψήφιες χώρες", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Πρόσθεσε ότι το βασικό μήνυμα της συνάντησης είναι πως "μεταξύ μας πρέπει να υπάρξει αλληλοβοήθεια και συμπαράσταση".

    Σημείωσε ότι η Κύπρος, με την εμπειρία που έχει στην οικονομία της αγοράς, μπορεί να βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες και εκείνες, από την πλευρά τους, μπορούν να βοηθήσουν στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Η συνάντηση των έξι διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, μετά από συνάντηση που θα έχουν με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ. Στη συνέχεια, οι έξι διαπραγματευτές θα έχουν συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Τσεχίας Γιάροσλαβ Σέντεβι και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών, την ερχόμενη Δευτέρα, ως "συμβολική". Πρόσθεσε, όμως, ότι την Τρίτη αρχίζει η επίσημη συνεργασία της Ευρώπης με την κάθε μία από τις έξι υποψήφιες χώρες, χωριστά.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε τη δυσκολία στην εναρμόνιση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζοντας ότι "αυτό θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά".

    "Η Ευρώπη δεν είναι σύνθημα, είναι μια πραγματικότητα που θα έχει πάρα πολλές δυσκολίες, τις οποίες για να αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τα θέματα της οικονομίας της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε όσα δήλωσε το πρωϊ, σημειώνοντας, όμως, ότι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται σήμερα "δεν επηρεάζουν την πορεία μας προς την Ευρώπη, αλλά την τζέπη του καθενός μας".

    Σημείωσε ότι η βάση της οικονομίας της Κύπρου είναι υγιής, και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή "απέχουμε από τους δείκτες του Μάαστριχτ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] Δ. Ρέππας - Υπερπτήσεις - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,26/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η επιβολή ενός μορατόριουμ στις υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο "δεν αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, γι' αυτό ακριβώς δεν θεωρούμε ότι προκύπτει κάποιο νέο δεδομένο, το οποίο θα οδηγούσε σε αλλαγή της στάσης της κυπριακής κυβέρνησης καθόσον αφορά στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300 στη νήσο", δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Συνοψίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό και σε σχέση με τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, την περασμένη βδομάδα, ο κ. Ρέππας είπε: "Εφόσον υπάρχει σαφής πρόοδος στο θέμα της αποστρατικοποίησης στην Κύπρο, μπορεί να συζητηθεί - υπό αυτό το νέο πρίσμα, το θέμα της εγκατάστασηςν των πυραύλων S - 300 στη Μεγαλόνησο".

    "Αλλά η πρόταση αυτή" (του κ. Πάγκαλου), "η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της αποστρατικοποίησης, πρόταση για την απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο, δεν γίνεται δεκτή, δοθέντος ότι ουδείς - εν προκειμένω οι Ηνωμένες Πολιτείες - δέχεται να συμβάλλει ώστε να υπάρξει μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μία μεγάλη δύναμη, μέσω του ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την εφαρμογή αυτής της απόφασης που μπορεί να προκύψει από τον ΟΗΕ", παρατήρησε ο κ. Ρέππας.

    Κατά συνέπεια, επεσήμανε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν υπάρχει εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης και "αφού δεν γίνεται δεκτή αυτή η ιδέα, η πρόταση αυτή δεν συζητείται περαιτέρω".

    Ο κ. Ρέππας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Πάγκαλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, διότι και οι δύο επαναλαμβάνουν "την ανάγκη να προωθηθεί η αποστρατικοποίηση, προκειμένου να εξετασθεί η αναβολή ή και η ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο".

    Εξάλλου, τόνισε για άλλη μια φορά ότι "το θέμα αυτό το χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση και εμείς είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης".

    "Βεβαίως, το Κυπριακό είναι μείζον θέμα για τη χώρα μας και στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής έχουμε και εμείς τις δικές μας δυνατότητες να προωθούμε και να προβάλλουμε τις θέσεις της κυπριακής κυβερνήσεως και τις δικές μας, για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, και αυτό έκανε ο κ. Πάγκαλος", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας απέρριψε για άλλη μια φορά τις προσπάθειες του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να ζητά αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, επιμένοντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Τόνισε ότι "αυτό δεν γίνεται δεκτό" και επεσήμανε ότι "η επιδίωξη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να γίνεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979".

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο των δικοινοτικών συνομιλιών έχει ο κ. Ντενκτάς, "ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει και όλο το διπλωματικό και πολιτικό κόστος για αυτή του τη στάση", επεσήμανε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΠ)

    [08] Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας - Πυρηνικά

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αγωνιστικότητας προς τουρκικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται ενάντια στην κατασκευή των πυρηνικών σταθμών στην περιοχή Ακκιουγιου της Τουρκίας, απέστειλε σήμερα το κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να γίνουν στην Αγκυρα στις 28 Μαρτίου.

    Το μήνυμα αυτό εντάσσεται στις επιδίωξεις του Κινήματος για εγκαθίδρυση μιας σταθερής σχέσης συνεργασίας με τους Τούρκους περιβαλλοντιστές και ειρηνιστές, που αγωνίζονται κατά της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, προγραμματίζονται να γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις στη Λευκωσία, το Σάββατο 28 Μαρτίου, μέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στην Αγκυρα μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Σ' αυτό θα λάβουν μέρος χιλίαδες αγρότες και κάτοικοι της περιοχής Σιλίφκης, οι οποίοι θα ταξιδεύσουν στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Στο μήνυμα των Ε/Κ περιβαλλοντιστών τονίζεται ότι οι κίνδυνοι από τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι πολλαπλοί και θα επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πιο πέρα.

    "Το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ", προσθέτει το μήνυμα, "έχει προκαλέσει το θάνατο και την καταστροφή σε μιαν ακτίνα που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Η πρωτεύουσα της Κύπρου βρίσκεται μόνον 125 χιλιόμετρα από την περιοχή του Ακκιουγιου", προστίθεται, ενώ επισημαίνεται ότι "τα δεδομένα είναι τρομακτικά."

    Οπως αναφέρει, οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που πρόκειται να εγκατασταθούν στο Ακκιουγιου, ισχύος 1000 ΜW και 600 ΜW, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής, το επίπεδο της τεχνολογίας και των ελέγχων ασφάλειας στην Τουρκία, αλλά και οι κίνδυνοι που προέρχονται από την έλλειψη δημοκρατίας και τη γενική πολιτική αστάθεια στη χώρα, καθώς και οι πιθανές πολεμικές εφαρμογές, καθιστούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας αρκετά επικίνδυνο.

    "Σε αντίθεση με όλα αυτά, τα σχέδια για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου, σε μιαν περιοχή που διατρέχει κίνδυνο ψηλής σεισμικότητας και με μια τεχνολογία που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, είναι μια ηθική πρόκληση", τονίζεται.

    Εξάλλου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε το πρωί, το Κίνημα άσκησε κριτική στη μέχρι τώρα στάση της κυπριακής κυβέρνησης πάνω στο θέμα της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, για το οποίο οι περιβαλλοντιστές είχαν δημοσίως ενημερώσει, από το 1995.

    "Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών προσπάθησε επανειλημμένα να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακή κοινή γνώμη. Ευτυχώς, η κυπριακή κοινωνία και η Πολιτεία, μετά απο χρόνια αδικαιολόγητης και περίεργης αδιαφορίας, αρχίζει να ευαισθητοποιείται", σημειώθηκε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι τα μέχρι σήμερα επίσημα διαβήματα δεν είναι ικανοποιητικά και ότι επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και ένα πλαίσιο δράσης.

    Μέσα στις διεθνείς δραστηριότητες του πλαισίου αυτού, οι περιβαλλοντιστές προτείνουν όπως γίνουν διαβήματα σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, η Παγκόσμια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το UNEP, το Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού.

    Εξάλλου, θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα και ταυτόχρονα να γίνει διερεύνηση για συνεργασία με άλλες γειτονικές χώρες.

    Σε τοπικό επίπεδο, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών εισηγείται τη δημιουργία μιας ad hoc Eπιτροπής στη Βουλή, για τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της όλης κατάστασης.

    Επιπλέον, προτείνουν την ενεργοποίηση οικονομικών παραγόντων (κυπριακές Τράπεζες, το ΚΕΒΕ και άλλους) προς τους πιθανούς χρηματοδότες του πυρηνικού προγράμματος.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε επίσης έκκληση για ενίσχυση της εκστρατείας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και της συνεργασίας με φιλικές χώρες, ομογενειακές οργανώσεις, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς.

    Σημειώνεται ότι το θέμα απασχόλησε συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, στην οποία παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Συνοψίζοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προωθήσει την απόκτηση δικού της πυρηνικού οπλοστασίου, με την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες, και όχι για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

    Η προγγραματισθείσα και επικείμενη κατασκευή του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, με επίκεντρο την Τουρκία την Ελλάδα και τον Καναδά, από όπου πρόκειται να αγοραστούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

    Οι ομογενείς στον Καναδά βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ενώσει τις φωνές τους με τις καναδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στην προσπάθεια του Καναδά να πωλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία. Εξάλλου, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Καναδά, σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομική βιωσιμότητα των αντιδραστήρων.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ντέιβιντ Μάρτιν, εκπρόσωπος Τύπου του Προγράμματος για την Πυρηνική Ενημέρωση, ο οποίος πραγματοποιούσε πολυήμερη περιοδεία στην Τουρκία, που τη χρματοδότησε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξαγωγή των καναδικών Αντιδραστήρων στην Τουρκία.

    Μεταξύ άλλων, είπε ότι αποτελεί ειρωνεία η προσπάθεια του Καναδά να εξάγει πυρηνικούς αντιδραστήρες τη στιγμή που αυτοί έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας.

    "Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια στον Καναδά έχει αποβεί καταστροφική", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace.

    Εξάλλου η Μέλτα Κέσκιν, εκπρόσωπος της Greenpreace στην Τουρκία είχε δηλώσει ότι αν οι καναδικές και γερμανικές εταιρείες θέλουν πράγματι να βοηθήσουν την Τουρκία, θα έπρεπε να μεριμνούν για την καλύτερη απόδοση στις υπάρχουσες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και να προωθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η βιομάζα.

    Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, μαζί με τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Τουρκίας, έχει κάμει, από το 1993, αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας με τη βοήθεια πυρηνικών αντιδραστήρων.

    Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρία του, ενέκρινε την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για την εφαρμογή εγγυήσεων σε σχέση με τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των Πυρηνικών Οπλων.

    Το Πρόσθετο τούτο Πρωτόκολλο, όσον αφορά την κυπριακή κυβέρνηση, έχει σκοπό να δίνει εξουσία ελέγχου στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για πυρηνικά υλικά στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατιας, με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μέσω προσυμφωνηθέντων διαδικασιών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωνση του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, το πρωί του Σαββάτου της 28ης Μαρτίου, θα γίνει μια πρωτότυπη εναλλακτική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας με τίτλο: "Οταν ηχήσει η σειρήνα θα είναι αργά".

    Το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση γύρω απο το θέμα "Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας - Περιβαλλοντικές και Πολιτικές Επιπτώσεις". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Intercollege, στη Λευκωσία, με ομιλητές τον Περιβαλλοντολόγο Κώστα Παπασταύρο, τον Γενικό Συντονιστή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και τον Ιατροφυσικό Στέλιο Χριστοφίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [09] Κόρντοβεζ - Ειδικοί Αντιπρόσωποι - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, δεν αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, όπως προκύπτει από δηλώσεις των Ειδικών Αντιπροσώπων τους για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ και Βλαντιμίρ Τσιζόφ, αντίστοιχα. Οι δηλώσεις έγιναν στον απεσταλμένο του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "ΑΝΤΕΝΝΑ" Κύπρου, στη Γενεύη, αμέσως μετά τη συνάντηση των κυρίων Μίλερ και Τσιζόφ με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Η συνάντηση των Ειδικών Αντιπροσώπων για το Κυπριακό με τον κ. Κόρντοβεζ κράτησε τρεις ώρες.

    Επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στη Γενεύη από τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Αναν θα συναντηθεί το Σάββατο το πρωί με τον Ραούφ Ντενκτάς, για να συζητήσουν την αξίωση του κατοχικού ηγέτη για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ντενκτάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα παρακαθήσει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, εκτός εάν το παράνομο καθεστώς του αντιμετωπιστεί σε ίση βάση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο κ. Κόρντοβεζ δήλωσε ότι η πρώτη και πιο σημαντική επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι να καταστεί δυνατή μια συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους Ειδικούς Αντιπροσώπους, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης θέλει να ακούσει από τον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ τί σκέφτεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αξίωσή του να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι το θέμα έχει απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τρεις φορές, μέχρι σήμερα, και ότι η στάση του δεν ήταν θετική, κάτι το οποίο ανέφερε ήδη στο Ντενκτάς, όπως είπε.

    Ακόμη, ο κ. Κόρντοβεζ επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είναι πολιτικά ίσοι μόνο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπου έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    [10] Κασουλίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της εφαρμογής μόνιμης απαγόρευσης πτήσεων θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, στην Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχετικά με το θέμα που προέκυψε για τις υπερπτήσεις στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, όσον αφορά τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι δηλαδή δεν είναι πρακτική η εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με διεθνείς ή Νατοϊκές εγγυήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ήταν πρόταση του κ. Πάγκαλου, αλλά ήταν απάντηση σε πρόταση.

    Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα όσα διαμηνύουν οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιητικά.

    Δεν υπάρχει ο,τιδήποτε, αυτή τη στιγμή, που να εντάσσεται μέσα σε εκείνα που εμείς θεωρούμε ως λόγους που εκλείπουν την ανάγκη που αισθανόμαστε για αντιαεροπορική άμυνα, είπε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [11] Δηλώσεις Κυπριανού - Υπερπτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε τελικά συγκεκριμένη πρόταση προς τις ΗΠΑ για τον καθορισμό περιοχής απαγόρευσης πτήσεων.

    Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Βουλής, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις, σήμερα προκύπτει ότι τέθηκε τέτοιο θέμα, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    "Από τις σημερινές δηλώσεις, φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Γίνεται λόγος για πρόταση συγκεκριμένης, έστω και ως αντιπρόταση σε οποιαδήποτε αμερικανική πρόταση, την οποία δεν γνωρίζουμε, η οποία έγινε κατόπιν συνεννοήσεως και συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης", είπε συγκεκριμένα.

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν ήθελε να προβεί σε περισσότερες δηλώσεις επί του θέματος, εφόσον αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    "Θα ζητήσω πλήρη ενημέρωση, αν και έπρεπε να γίνει η ενημέρωση χωρίς να τη ζητήσω, δεδομένου ότι επανειλημμένα τονίσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης που περνούμε σήμερα και που θα περάσουμε ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε έγκαιρα ενήμεροι", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε και σήμερα την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί εποικοδομητικά "για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη αυτή κατάσταση".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει "διγλωσσία", κατά την έκφρασή του, μεταξύ των αξιωματούχων της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αμερικανική πρωτοβουλία, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της πρότασης που φέρεται να υπέβαλε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προτού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 26 March 1998 - 19:23:42 UTC