Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ηγετών Ομογένειας
  • [02] Συγγραφείς της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχωρεί για Λονδίνο
  • [05] Παρουσίαση βιβλίου - Τουρκική εισβολή
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Δηλώσεις Μουράτοφ - Μιχαηλίδης
  • [08] Αλιευτικό πλοίο "Νέμεσις" - Διαβήματα ΥΠΕΞ
  • [09] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [10] Μπλερ - Σουηδία - διάψευση
  • [11] Ρόμπιν Κουκ - Ενταξιακή πορεία Κύπρου
  • [12] Κυπριακές Αερογραμμές - Τιμητική διάκριση

  • [01] Συνάντηση Ηγετών Ομογένειας

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Συνάντηση των ηγετών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα.

    Σκοπός της συνάντησης, δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν η προώθηση της ενότητας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του δεν έχει να κάνει με πολιτικά ελατήρια και κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος του είναι αυτός του πνευματικού ηγέτη.

    Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της κοινότητας πιστεύουν ότι "η ενότητα του σκοπού για την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή τη χρονιά λόγω του ηγετικού ρόλου της Αμερικής στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των φυσικών και πολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, των Βαλκανίων και της Τουρκίας".

    Οι ηγέτες της ομογένειας, αναφέρουν στη δήλωσή τους "είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον διατήρησης του εστιασμού της παγκόσμιας προσπάθειας σε υποστήριξη των βασικών κανόνων μιας πολιτισμένης τάξης.

    Τέτοιοι κανόνες περιλαμβάνουν σεβασμό του διεθνούς δικαίου, κυριαρχίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικής ελευθερίας και μη χρήσης δύναμης ή απειλής δύναμης. Πιστεύουμε περαιτέρω ότι υποστήριξη σε τέτοιους κανόνες πολιτισμού θα είναι κερδοφόρα για όλους τους πολίτες της Αμερικής, της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση όσο αφορά τη στρατηγική και τα μελλοντικά σχέδια της ομογένειας σε σχέση με την αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός.

    Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή σε πολλούς από τους συμμετέχοντες να αναρωτηθούν για το σκοπό της συνάντησης και για το τελικό της αποτέλεσμα, το οποίο όπως τόνιζαν ήταν ασαφές.

    Στη διάρκεια της μισής μέρας που διήρκησε η συνάντηση υπήρξε μια καθ'όλα γενική συζήτηση γύρω από την ενότητα της ομογένειας χωρίς στο τέλος να υπάρξει κάποιο διαμορφωμένο σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της ενότητας.

    Το μόνο θετικό γεγονός της συνάντησης, σύμφωνα με παρατηρητές ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, όλοι οι ηγέτες της ομογένειας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Συγγραφείς της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγγραφείς από την Κοινοπολιτεία θα βρίσκονται στην Κύπρο από τις 11 - 15 Μαρτίου για να παρουσιάσουν αποσπάσματα από έργα τους.

    Η επίσκεψη των Γουίλσον Χάρις, Ντέιβιντ Ντάμπιντιν και Αλαστερ Νίβεν πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο Γουίλσον Χάρις, που έχει αποκτήσει διεθνή φήμη μέσα από τα είκοσι μυθιστορήματα και δοκίμια που έχει εκδώσει, και ο Ντέιβιντ Ντάμπιντιν, που είναι καθηγητής Δημιουργικής Συγγραφής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, κατάγονται από την Καραϊβική και ζουν στην Βρετανία.

    Ο Αλαστερ Νίβεν διετέλεσε Διευθυντής Λογοτεχνίας στο Συμβούλιο Τεχνών της Βρετανίας και τώρα είναι διευθυντής Λογοτεχνίας στο Βρετανικό Συμβούλιο στη Βρετανία.

    Χάρις και Ντάμπιντιν θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Τμήμα Αρχαιολογικής Ερευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου αύριο Πέμπτη στις 7:30 μμ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος (Opening)

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 11/03/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      538,6600    540,8100   538,6600   543,4100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7226      1,7294     1,7226     1,7334
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8636      1,8710     1,8636     1,8750
    Στερλίνα               1,1364      1,1409     1,1364     1,1434
    Γερμ. Μάρκο            3,4109      3,4245     3,4109     3,4285
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχωρεί για Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί το μεσημέρι για το Λονδίνο, όπου αύριο θα παραστεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που συγκάλεσε η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι Δεκαπέντε, οι έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες (Κύπρος και πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης) καθώς και άλλες πέντε χώρες που επιδιώκουν να προσχωρήσουν στην Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβάλει στη βρετανική προεδρία την πρόταση για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση απόψε με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ λίγο πριν ο κ. Μπλερ παραθέσει επίσημο δείπνο για τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Βρετανό ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

    Η πρόταση οριστικοποιήθηκε στις χθεσινές συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Ωστόσο, απέφυγαν να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης. Τόνισαν όμως ότι με την πρόταση δεν παραβιάζονται οι βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

    Χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε συνάντηση και με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, που αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Παρουσίαση βιβλίου - Τουρκική εισβολή

    Λονδίνο,Βρετανία,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη βρετανική Βουλή, η τελετή παρουσίασης του βιβλίου του Δώρου Παρτασίδη, με τίτλο, "Η πράσινη γραμμή - Η διαίρεση της Κύπρου", στην παρουσία περίπου 35 βουλευτών τριών κομμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων καθώς και μελών της Βουλής των Λόρδων.

    Το βιβλίο του Παρτασίδη, που αποτελεί μαρτυρία αναφορικά με την τουρκική εισβολή και τις τραγικές συνέπειές της, συμπεριλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες.

    Το βιβλίο περιέχει επίσης μηνύματα από τον πρώην Υπουργό Αμυνας Μάικλ Πορτίλο, από τους εργατικούς βουλευτές Αλαν Μιλ, Εντι Ο'Χάρα και τον πρώην συντηρητικό βουλευτή Ιάν Τουίν.

    Τρεις Βρετανοί βουλευτές, οι Τομ Κοξ, Σίντνεϊ Τσάπμαν και Νάιτζελ Τζόουνς, μίλησαν στην τελετή επαναβεβαιώνοντας την συμπαράστασή τους προς την κυπριακή υπόθεση.

    Μίλησαν επίσης, ο Χάρης Σοφοκλείδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας που διοργάνωσε την εκδήλωση και Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο Επίτιμος Πρέσβης της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ Ντίνος Λεβέντης, ο Υπατος Αρμοστής Μιχάλης Ατταλίδης καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος και πολλοί παράγοντες της βρετανικής παροικίας.

    Αντίτυπα του βιβλίου θα σταλούν σε όλους τους Βρετανούς βουλευτές, σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και άλλους παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               238,2536         240,1596
          Δολ. Αυστραλίας              2,7852           2,8074
          Δολ. Καναδά                  2,6228           2,6437
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,8584         349,6332
          Κορόνες Δανίας              12,9773          13,0811
          Κορόνες Νορβηγίας           14,1466          14,2597
          Κορόνες Σουηδίας            14,8701          14,9890
          Λιρες Ιρλανδίας              1,3700           1,3809
          Λιρέτες Ιταλίας          3.351,7871       3.378,6013
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3340          10,4166
          Πεσέτες Ισπανίας           288,4505         290,7581
          Σελίνια Αυστρίας            23,9518          24,1434
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8367           3,8673
          Φράγκα Βελγίου              70,1770          70,7384
          Φράγκα Γαλλίας              11,4119          11,5031
          Φράγκα Ελβετίας              2,7721           2,7942
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Δηλώσεις Μουράτοφ - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία επιθυμώντας να συμβάλει στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αποστέλλει στις αρχές Απριλίου στην Κύπρο τον αντιπρόσωπό της για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

    Αυτό ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψει τη βάση των συνομιλιών που καθόρισαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Μουράτοφ αναφέρθηκε στις έντονες διεθνείς προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει ότι έκλεισε το θέμα αυτό.

    Ο Ρώσος Πρέσβης τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συνέχισης του δικοινοτικού διαλόγου "γιατί μόνο με τέτοιο τρόπο μπορεί να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση".

    "Πιστεύουμε", πρόσθεσε, "ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Αυτή είναι η βάση για τη λύση του Κυπριακού και σε αυτή τη θέση παραμένει η Ρωσία με συνέπεια", επεσήμανε ο κ. Μουράτοφ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ για το θέμα των πυραύλων S - 300 και τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τους Αμερικανούς για να μην έλθουν οι πύραυλοι, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι τώρα δεν είναι το πρώτο θέμα το θέμα των πυραύλων όπως έχει αναφέρει και ο κ. Μίλερ.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για παρεμπόδιση στην εκπλήρωση του συμβολαίου για τους S - 300, ο κ. Μουράτοφ υπενθύμισε ότι η συνεργασία αυτή είναι απόλυτα νόμιμη και ότι η προμήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτό το αμυντικό σύστημα είναι αναγκαία για την άμυνα της Κύπρου.

    "Για αυτό δεν πρέπει να εκφράζονται ιδιαίτερες πιέσεις και αναμείξεις στις διμερείς μας σχέσεις. Εμείς έχουμε απόλυτο δικαίωμα να αναπτύξουμε τέτοιες σχέσεις", τόνισε ο κ. Μουράτοφ.

    Παράλληλα τόνισε ότι "κάποιες πιέσεις που ξεπερνούν τα όρια μπορούν να εκτιμηθούν και από την πλευρά του διεθνούς δικαίου".

    Ο κ. Μουράτοφ ανέφερε πάντως ότι δεν συναντήθηκε με τον κ. Μίλερ κατά την επίσκεψή του στο νησί, επισημαίνοντας ότι με Αμερικανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό που επισκέπτεται το νησί δεν είχε ποτέ συνάντηση.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι υπήρξε παρέμβαση από ρωσικής και κυπριακής πλευράς για κάποιες παρακολουθήσεις από το Ισραήλ ρωσικών σκαφών που έρχονται στην Κύπρο, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία.

    Ο κ. Μουράτοφ προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη στα πλαίσια της οποίας, όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα της επεξεργασίας μιας συμφωνίας συνεργασίας Κύπρου - Ρωσίας στην πρόληψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών κ. ά.

    "Υπάρχει διεθνής πρακτική για τέτοια συνεργασία μεταξύ των κρατών. Είναι αναγκαία τέτοια συνεργασία και θεωρούμε ότι θα είναι πολύ ωφέλιμη και με την Κυπριακή Δημοκρατία", σημείωσε ο κ. Μουράτοφ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Αλιευτικό πλοίο "Νέμεσις" - Διαβήματα ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αιγύπτου αναμένεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναφορικά με την επίθεση κατά του υπό κυπριακή σημαία αλιευτικού σκάφους "Νέμεσις", από πέντε αιγυπτιακά αλιευτικά πλοία, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Αιγύπτου.

    Τα επτά μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους, το οποίο ρυμουλκήθηκε χθες βράδυ στο λιμάνι Λεμεσού, έδωσαν καταθέσεις στην Αστυνομία, στις οποίες δόθηκε περιγραφή των ατόμων που έλαβαν μέρος στην πειρατεία εναντίον του "Νέμεσις", ενώ σύντομα αναμένεται να ειδοποιηθεί και η Ιντερπολ για το περιστατικό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Αιμίλιος Οικονόμου, είπε ότι ειδική επιτροπή του Τμήματος αναμένεται να επισκεφθεί το σκάφος για να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο των ζημιών που υπέστη από τους βανδαλισμούς, που προκάλεσαν οι Αιγύπτιοι ναύτες, από την πειρατεία στο κυπριακό σκάφος.

    Τόνισε ότι ενώ το Τμήμα Αλιείας καλύπτει με ασφάλεια τα αλιευτικά σκάφη, η πειρατεία δεν εμπίπτει στα πλαίσια της ασφαλιστικής κάλυψης.

    Οπως ανέφερε, η αλιεία στα ανοικτά της Αιγύπτου διεξάγεται σε διεθνή ύδατα, όπου δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.

    Οπως σημείωσε, το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως ήταν καλά οργανωμένο, όπως διαφαίνεται από τις καταθέσεις το ναυτών του "Νέμεσις".

    Ο κ. Οικονόμου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα Αλιείας θα ετοιμάσει σχετική έκθεση για το όλο επεισόδιο, ενώ για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο έχει ήδη ενημερώσει την Πρεσβεία της Αιγύπτου αναφορικά με το επεισόδιο, ενώ για περαιτέρω διαβήματα θα αναμένει πρώτα τις σχετικές εκθέσεις από τα αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας καθώς και από την Αστυνομία.

    Οι ζημιές που υπέστη το σκάφος, από τους βανδαλισμούς και την κλοπή εξοπλισμού, ανέρχονται γύρω στις 20 χιλιάδες λίρες.

    Εξάλλου, την υπόθεση διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, αφού το πλήρωμα του "Νέμεσις" δέχτηκε επίθεση από τους Αιγύπτιους ναύτες των πέντε αλιευτικών σκαφών, κατά την οποίαν δύο μέλη του πληρώματος του υπό κυπριακή σημαία σκάφους υπέστησαν σοβαρά τραύματα με μαχαίρι.

    Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Αρχηγείου Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, το ΤΑΕ διερευνά υπόθεση πειρατείας, ληστείας και επίθεσης, σε συνεργασία με τις Αιγυπτιακές αρχές.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαγεωργίου, η κυπριακή Αστυνομία απέστειλε ήδη μήνυμα στην Ιντερπολ Αιγύπτου, ενώ από τις καταθέσεις των ναυτών του "Νέμεσις", καταγράφησαν στοιχεία και ονόματα των δραστών.

    Αναφέρεται ότι Κύπρος και Αίγυπτος έχουν υπογράψει συνθήκη αναφορικά με αντιμετώπιση τρομοκρατικών πράξεων στη θάλασσα, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει διμερή συνθήκη αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        539,2300     541,3800   539,2300  543,9800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7226       1,7294     1,7226    1,7334
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8633       1,8707     1,8633    1,8747
    Στερλίνα               1,1357       1,1402     1,1357    1,1427
    Γερμ. Μάρκο            3,4135       3,4271     3,4135    3,4311
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |14.04.98 | 0,0040   0,0010  |14.04.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |13.05.98 | 0,0050   0,0020  |13.05.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |15.06.98 | 0,0050   0,0030  |15.06.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |14.09.98 | 0,0070   0,0060  |14.09.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |14.12.98 | 0,0090   0,0080  |14.12.98
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |15.03.99 | 0,0110   0,0110  |15.03.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |14.06.99 | 0,0160   0,0130  |14.06.99
    18 Μήνες             0,0000 |13.09.99 |          0,0140  |13.09.99
    21 Μήνες             0,0000 |13.12.99 |          0,0150  |13.12.99
    24 Μήνες             0,0000 |14.03.00 |          0,0160  |14.03.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Μπλερ - Σουηδία - διάψευση

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία διέψευσε ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει ζητήσει με επιστολή του την παρέμβαση του Σουηδού ομολόγου του για την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 από την Κύπρο.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία Πίερς Κάζαλετ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "ο Πρωθυπουργός Μπλερ δεν έστειλε επιστολή στο Σουηδό ομόλογό του για την Κύπρο", χαρακτηρίζοντας την ανταπόκριση του ΑΠΕ ως "λανθασμένη."

    Το ΑΠΕ είχε μεταδώσει ότι ο κ. Μπλερ ζήτησε με την επιστολή του να συμβάλει στη λύση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και ότι τον προέτρεψε να μεσολαβήσει ώστε η Κύπρος να μην προβεί στην αγορά των πυραύλων.

    Η σχετική ανταπόκριση αναφέρει ότι οι πληροφορίες του ΑΠΕ από τη Σουηδία είναι ανεπιβεβαίωτες.

    "Η θέση της Βρετανίας για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων είναι γνωστή," σημείωσε ο κ. Κάζαλετ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Ρόμπιν Κουκ - Ενταξιακή πορεία Κύπρου

    Λονδίνο,Βρετανία,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το καθεστώς Ντενκτάς δεν θα έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο κ. Κουκ υποστήριξε ότι οι Τ/Κ έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι τα εισοδήματά τους φτάνουν μόλις το ένα τέταρτο των εισοδημάτων των Ε/Κ.

    Γι' αυτούς τους λόγους, εξήγησε ο κ. Κουκ, η Βρετανία κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους Τ/Κ στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Κληρίδης και η κυβέρνησή του φαίνονται διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στην πρόταση αυτή. Ο κ. Κουκ επέκρινε "το πείσμα της Τ/κ πλευράς, το οποίο μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα (η πρόταση για τη συμμετοχή των Τ/Κ)", όπως είπε.

    Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην απόφαση του Λουξεμβούργου, ο κ. Κουκ είπε ότι η Τουρκία έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Λονδίνου και εναπόκειται σε αυτή να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει.

    Πάντως, όπως είπε ο κ. Κουκ, η απόφαση της Τουρκίας είναι να μην συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, αλλά επεσήμανε ότι αμέσως μετά τη Διάσκεψη, η Βρετανία θα βρει "άλλους τρόπους για να συνεχιστεί ο διάλογος Τουρκίας - ΕΕ, όπως για παράδειγμα μέσω της συμφωνίας σύνδεσης για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει ενδιαφέρουσες και λεπτομερείς εισηγήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑ/ΓΠ)

    [12] Κυπριακές Αερογραμμές - Τιμητική διάκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με δύο νέες διεθνείς διακρίσεις τιμήθηκε το Τμήμα Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών, σε διαγωνισμό στον οποίον συμμετείχαν πάνω από 100 μονάδες τροφοδοσίας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Συγκεκριμένα, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Βρετανικές Αερογραμμές βράβευσαν το Τμήμα Τροφοδοσίας των Κ.Α. με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει η βρετανική εταιρεία προς τις κορυφαίες μονάδες τροφοδοσίας των πτήσεών της.

    Η δεύτερη τιμητική διάκριση ήρθε από την αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα, η οποία κατέταξε το Τμήμα Τροφοδοσίας των Κ.Α. ανάμεσα στις δέκα καλύτερες μονάδες που τροφοδοτούν τις πτήσεις με γεύματα.

    Τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου αφορούν στην ποιότητα των γευμάτων, την υγιεινή, τον εξοπλισμό και το γενικό επίπεδο των υπηρεσιών των μονάδων.

    Σημειώνεται ότι στον τελικό κατάλογο συμπεριλήφθηκαν 57 μονάδες, με εκείνη των Κυπριακών Αερογραμμών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πρώτες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 11 March 1998 - 14:31:00 UTC