Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αγνοούμενοι - Κασάπης
  • [03] Τόμας Μίλερ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [04] Κληρίδης - Σημίτης
  • [05] Ομήρου - Δηλώσεις
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Μίλερ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84,63  (-0,82)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   97,07 (-0,54)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64,68 (-2,80)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61,88 (-1,90)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79,83 (-0,65)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                73,60 (-0,19)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45,74 (-2,74)
        Αλλες Εταιρείες                         71,66 (-0,75)
    
        Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ    1.586.429
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)

    [02] Αγνοούμενοι - Κασάπης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η ταυτότητα του Ανδρέα Κασάπη, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε με επιστημονικές έρευνες, διαπιστώθηκε από εξετάσεις σε οστό του ποδιού του, αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή.

    "Τα τεμάχια οστών βρέθηκαν πριν από δύο περίπου μήνες και αριθμούν περί τα 28," ανέφερε, εξηγώντας ότι η εργασία που έγινε από πλευράς της αμερικανικής ομάδας ερευνητών βασίστηκε στην έκθεση που ετοίμασε το καλοκαίρι του 1997 Αμερικανός αξιωματούχος που επιλήφθηκε του θέματος των πέντε κυπριακής καταγωγής Αμερικανών πολιτών.

    Οπως εξήγησε, τα τεμάχια οστών εντοπίστηκαν όταν γεωργός, που καλλιεργούσε τα χωράφια στην περιοχή, βόρεια του κατεχόμενου χωριού Ασσια, βρήκε περίπου 28 τεμάχια μικρών οστών, για τα οποία προφανώς κατ'αρχήν δεν έδειξε ενδιαφέρον.

    Σε κατοπινό στάδιο, η αμερικανική ομάδα ερευνητών μετέβη στην περιοχή οπότε και ανακάλυψαν τα τεμάχια των οστών.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, είναι ενδεχόμενο μερικά από αυτά τα οστά να ανήκουν στον Κυριάκο Λεοντίου, από την Ασσια, που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στον ίδιο χώρο με τον Κασάπη.

    Σημείωσε επίσης ότι, όσο οδυνηρό και εάν είναι να μαθαίνει κάποιος για το θάνατο του παιδιού του, είναι οπωσδήποτε μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση αφού τερματίζει τον πόνο και την αγωνία των συγγενών.

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό τί προτίθεται να πράξει η αμερικανική πλευρά για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων Αμερικανών υπηκόων, που σύμφωνα με την έκθεση του Προέδρου Κλίντον, θεωρούνται νεκροί.

    Η έκθεση, όπως δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, θα τύχει της δέουσας διαμόρφωσης πριν κυκλοφορήσει υπό το φως της υπόθεσης Κασάπη.

    Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση, όπως αυτή είχε διατυπωθεί το καλοκαίρι του 1997, αναφέρεται ότι "η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι δεν επιβίωσαν των γεγονότων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974."

    Η έκθεση προβάλλει επίσης την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να υπάρχουν φυλακισμένοι (αγνοούμενοι) στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Τόμας Μίλερ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δυσκολότερο καθίσταται το έργο των Αμερικανών στο Κυπριακό εξαιτίας των γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους δύο μήνες, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του και αναχωρεί το απόγευμα από την Κύπρο.

    Ο κ. Μίλερ κάλεσε τις δύο κοινότητες στο νησί να επιδείξουν "δημιουργικότητα και ευελιξία" και να επαναδραστηριοποιήσουν τις δικοινοτικές επαφές, ενώ σημείωσε ότι το χάσμα μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς είναι "μεγάλο."

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ακόμα ότι η επίτευξη μιας ομόσπονδης λύσης είναι εφικτή αλλά πολύ δύσκολη και δήλωσε ότι δεν πήρε ικανοποιητική απάντηση για το θέμα των ρωσικών πυραύλων αφού δεν έχει ακυρωθεί η σχετική συμφωνία.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ ανέφερε πως είχε εποικοδομητικές συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Είπε ακόμα ότι αναχωρεί από την Κύπρο με μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό.

    "Εάν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αυτό που χρειάζεται είναι ευελιξία και δημιουργικότητα από τις δύο πλευρές", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα που έχει υιοθετήσει η ψευδοβουλή, σύμφωνα με το οποίο η Τ/κ πλευρά δεν θα παρακαθήσει σε συνομιλίες εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το θέμα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ να εργάζονται για επίτευξη λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός Συντονιστής είπε ότι "σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα" μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η ομάδα που ασχολείται με το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ θα εξετάσει το θέμα.

    Οπως ανέφερε, την ερχόμενη βδομάδα θα συναντήσει τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Κύπρο και αργότερα τον Πρέσβη της χώρας του στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει θέματα τακτικής και στρατηγικής.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ότι συζητήθηκε, αλλά, όπως είπε η ασφάλεια αποτελεί μια από τις κύριες πτυχές του Κυπριακού και "είναι μέρος ενός άλλου μεγαλύτερου πακέτου".

    Επανέλαβε ακόμη ότι "δεν είναι καλή ιδέα" η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300, χωρίς όμως, όπως είπε, αυτό να σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις σχετικά με την άμυνά της.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλερ είπε ότι δεν έχει λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με ακύρωση της αγοράς των S300.

    Εξάλλου, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι κατά τις επαφές του συζητήθηκε σειρά θεμάτων, ενώ όπως είπε, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί την επανάληψη των δικοινοτικών επαφών, χωρίς όμως να πάρει οποιαδήποτε διαβεβαίωση από τον κ. Ντενκτάς ότι θα διευκολύνει τέτοιου είδους επαφές.

    Ερωτηθείς εάν ο Ντενκτάς είναι ελαστικός, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε χαρακτηρισμούς των ηγετών, τονίζοντας ότι αυτό που πιστεύει είναι πως ο στόχος για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας είναι εφικτός αλλά "πολύ δύσκολος".

    Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο που διαδραματίζουν στο Κυπριακό η Ελλάδα και η Τουρκία και πρόσθεσε "για την επίτευξη προόδου είναι αναγκαίο η κάθε πλευρά να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να προχωρήσει σε μια κατεύθυνση, που ελπίζουμε θα είναι η ίδια".

    Ετσι θα επιλυθεί το ζήτημα, δήλωσε ο κ. Μίλερ και όχι με πιέσεις και αιτήματα.

    Σχετικά με το θέμα των αγνουμένων είπε ότι είχε συναντήσεις τόσο με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστοπουλο, όσο και τον αρμόδιο στα κατεχόμενα Ρουστέμ Τατάρ.

    Οπως είπε, υπάρχει σχετική έκθεση η οποία έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα δημοσιευθεί αφού πρώτα προστεθούν κάποια καινούργια στοιχεία.

    Ο κ. Μίλερ απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν βρεθεί τα οστά όλων των αγνοουμένων Αμερικανικής υπηκοότητας και κυπριακής καταγωγής.

    "Μόνο η ταυτότητα του Κασάπη έχει διακριβωθεί από τα οστά που βρέθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα οστά στο ίδιο μέρος αλλά χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις", δήλωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Κληρίδης - Σημίτης

    Αθήνα,Ελλάδα,10/03/1998 (ΚΥΠΕ - Του Κώστα Ιορδανίδη)

    Σε ομόφωνα συμπεράσματα σχετικά με την επικρατούσα σήμερα κατασταση στο Κυπριακό και για τους χειρισμούς του θέματος της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, κατέληξε η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκυπρίους για τη συμμετοχή τους στην ομάδα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα είναι "εγκάρδια" και "ειλικρινής", αλλά γενική ως προς το περιεχόμενό της, δίχως εξειδικεύσεις και λεπτομέρειες, αφού η τουρκική στάση χαρακτηρίζεται από ακραίο αρνητισμό.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική προεδρία έχει διατυπώσει μία πρόταση η οποία προβλέπει ενιαία διαπραγματευτική ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ, η οποία "συναποφασίζει" επί των συζητουμένων θεμάτων, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας θα υπερισχύει η θέση της διαπραγματευτικής ομάδας, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην πρόταση αυτή, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η πρόβλεψη ότι τα δύο μέρη "συναποφασίζουν" ενέχει κινδύνους εμπλοκής και ως εκ τούτου, προτιμά τη διατύπωση ότι τα δύο μέρη θα "συνεκτιμούν ειλικρινώς".

    Πάντως, με δεδομένη την άκρως αρνητική στάση της Τ/κ πλευράς δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα εξειδικεύσεως της ελληνικής πρότασης.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε ότι για τη συμμετοχή των Τ/Κ, "μία από τις βασικές μας σκέψεις και φροντίδες είναι ο,τιδήποτε κάνουμε να μην έχει επιπτώσεις πάνω στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Η πρόταση θα είναι γενναιόδωρη", πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, "αλλά θα είναι πάντα μέσα στα πλαίσια αυτά".

    Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης διευκρίνησε ότι "η μορφή και οι τρόποι συμμετοχής των Τ/Κ δεν πρέπει να υποθηκεύουν με κανένα τρόπο το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου και να μην υπονομεύουν τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Κυβέρνησης".

    Ο κ. Κληρίδης δεν έκρινε σκόπιμο να διευκρινήσει πότε θα απευθύνει την πρόσκληση στην Τ/κ πλευρά, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι θα πρέπει να αφεθεί η ευχέρεια στην κυπριακή κυβέρνηση "να χειρισθεί το θέμα και να μην περιορίσουμε τη διαπραγματευτική της ικανότητα, με το να προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης.

    Πάντως, ο κ. Σημίτης άφησε να νοηθεί ότι σε περίπτωση που εγερθούν πολιτικά εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 31 Μαρτίου, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα που διαθέτει.

    "Θα χειρισθούμε όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Σημίτης, χωρίς να εξειδικεύσει εάν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υπολοίπων πέντε υποψηφίων μελών της ΕΕ.

    Η ένταξη της Κύπρου θα κριθεί, όπως και η ένταξη των λοιπών χωρών, με βάση το επίπεδο των επιδόσεών της και το βαθμό σθγκλισης που θα επιτύχει", είπε, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είναι κρίσιμες για τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης διευκρίνησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της ΕΕ προς την Τουρκία, διότι η άρση του δικαιώματος αρνησηκυρίας "συνδέεται με ορισμένες κινήσεις της Τουρκίας", προσθέτοντας ότι "εξακολουθούμε να περιμένουμε μια τέτοια κίνηση".

    Αναφερόμενος στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι κυβερνήσεις Αθηνών - Λευκωσίας υποστηρίζουν σταθερά την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αρωγή στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Ντιέγκο Κόρντοβεζ για ταχεία επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι "η τουρκική ηγεσία θα λάβει τις ιστορικές εκείνες αποφάσεις που απαιτούνται για τη θεμελίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή" και πρόσθεσε ότι η επίλυση του Κυπριακού "θα φέρει ακόμη κοντύτερα της Ευρώπη και την Τουρκία και σίγουρα θα διαγράψει νέους ορίζοντες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Τα θέματα αμυντικής συνεργασίας και της ανάπτυξης των S300, δεν συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη, αλλά θα εξετασθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν σύντομα στην Αθήνα οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Τσοχατζόπουλος και Ομήρου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχε από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, Υφυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιάννος Κρανιδιώτης και από κυπριακής, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Πριν από τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο συζήτησε επί μια ώρα περίπου, τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Ομήρου - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, από τις 19 μέχρι τις 21 Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Ομήρου, η περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Επίσης, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει ανταλλαγή πολιτικών απόψεων ευρύτερα διότι, όπως είπε, η άμυνα και τα στρατιωτικά θέματα "δεν διαμορφώνονται εν κενώ".

    "Διαμορφώνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα και έχουμε μπει σε μια άκρως κρίσιμη περίοδο του Κυπριακού, έχουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τις υπό κυοφορία πρωτοβουλίες για την επίλυση του. Ολα αυτά θα συνεκτιμηθούν συζητώντας τα θέματα άμυνας", είπε ο κ. Ομήρου.

    Αναφορικά με το θέμα των εγκαινίων της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην Πάφο, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι δεν έχουν σημασία οι τελετές, αλλά ότι η βάση είναι έτοιμη να λειτουργήσει επιχειρησιακά.

    Σε ερώτηση αν θα συζητηθεί θέμα ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Ομήρου είπε ότι αν και εφόσον αυτό εγερθεί, ασφαλώς και θα συζητηθεί.

    Ολα αυτά, πρόσθεσε, διαμορφώνονται ύστερα από προτάσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε πάντως εμφαντικά, ότι η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου.

    Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τη στάθμευση ελληνικών αεροσκαφών στη βάση της Πάφου, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα "θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμης αμυντικής σημασίας θέματα τα οποία αφορούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και των στρατιωτικών απειλών που κατά καιρούς ακούγονται".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Μίλερ

    Αθήνα,Ελλάδα,10/03/1998 (ΚΥΠΕ του Κώστα Ιορδανίδη)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ είχε το απόγευμα συνάντηση στην Αθήνα, διάρκειας μιας περίπου ώρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη "έκανε μια ανασκόπηση της επίσκεψής του στη Λευκωσία", όπου όπως είπε, συναντήθηκε για κάποιες ώρες και με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μίλερ είπε ότι κατά την παραμονή του στη Λευκωσία είχε "καλές και ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων", αλλά πρόσθεσε ότι "υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών".

    Ο Αμερικανός Συντονιστής επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού "δεν είναι μια εύκολη διαδικασία", αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Στόχος μας είναι να εργαστούμε με τα τέσσερα μέρη, τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη λύση του προβλήματος", δήλωσε ο Τόμας Μίλερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η διαδικασία θα είναι βραδεία".

    Επισημαίνοντας τις σοβαρές και σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί χρόνος εάν πρόκειται οι προσπάθειες να επιτύχουν.

    "Δεν υπόσχομαι επιτυχία, αλλά μια έντιμη και πλήρη αμερικανική προσπάθεια", τόνισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μίλερ είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στην Τ/κ πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει στη χρήση πιέσεων στη δεδομένη περίπτωση.

    "Στον κόσμο που ζω, στον κόσμο που εργάζομαι η πίεση δεν λειτουργεί. Αυτό που λειτουργεί είναι το ενδιαφέρον", τόνισε, προσθέτοντας ότι δική του δουλειά, είναι να προσπαθήσει να πείσει τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι είναι προς το συμφέρον τους η λύση του προβλήματος.

    "Η λέξη πίεση δεν υφίσταται στον κόσμο της δικής μου διπλωματίας", κατέληξε.

    Ο Τόμας Μίλερ μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα και θα επιστρέψει στην Αθήνα για επαφές, αργότερα αυτή τη βδομάδα, ενώ την προσεχή βδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 10 March 1998 - 21:50:34 UTC