Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία - ΟΗΕ
  • [02] Κυπριανού - Χρυσοστομίδης - Νέοι Ορίζοντες
  • [03] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Κυπριανού - Αναστασιάδη
  • [04] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [05] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [06] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Κόρντοβεζ
  • [07] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Βασιλείου
  • [08] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Φιλελευθέρων
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Μεταμοσχεύσεις νεφρών - Αποτελέσματα
  • [11] Κόρντοβεζ - δηλώσεις Ακκιντζί
  • [12] Βουλή - δηλώσεις Χάνεϊ
  • [13] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Κόρντοβεζ
  • [14] Κουρδική αντιπροσωπεία - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής

  • [01] Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, κατήγγειλε την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και υπενθύμισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Κορνηλίου απαντούσε στον Τούρκο αντιπρόσωπο, ο οποίος, κατά τη γενική συζήτηση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Επιτροπή, αναφέρθηκε στα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα για το Κυπριακό και στη δήθεν "πολιτική εξόντωσης" των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος προέβαλε επίσης ισχυρισμούς για σχέδια ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ δικαιολόγησε την τουρκική εισβολή ότι αυτή έγινε με βάση το συμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας για προστασία των Τουρκοκυπρίων.

    Απαντώντας, ο κ. Κορνηλίου υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι την έχει δημιουργήσει και τη διατηρεί η δύναμη των όπλων, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή, Πρέσβης Διονύσιος Κοδέλλας, υπέδειξε στον Τούρκο αντιπρόσωπο ότι τα επιχειρήματά του δεν πείθουν κανένα, γιατί δεν είναι η Ελλάδα που καταδικάζεται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, αλλά η Τουρκία. Του υπενθύμισε, ακόμη, ότι ο ΟΗΕ έχει πάρει δεκάδες δεσμευτικές αποφάσεις για την Κύπρο, τις οποίες η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει αλλά κατάφωρα περιφρονεί, σε βάρος του διεθνούς Δικαίου.

    Λαμβάνοντας και πάλιν το λόγο, ο Τούρκος αντιπρόσωπος είπε ότι σε όλα αυτά που ακούστηκαν θα απαντήσει ο αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους, με επιστολή την οποία θα κυκλοφορήσει στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Κύπριος αντιπρόσωπος, απαντώντας στο σημείο αυτό, τόνισε ότι την αποσχιστική αυτή οντότητα δεν έχει αναγνωρίσει κανένα κράτος, πλην της Τουρκίας, και ότι κανένας άλλος αντιπρόσωπος δεν υπάρχει εκτός από τους νόμιμα διαπιστευμένους αντιπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Κυπριανού - Χρυσοστομίδης - Νέοι Ορίζοντες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ καθαρών λύσεων, με τις οποίες να προχωρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τάχθηκε σήμερα το στέλεχος του ΔΗΚΟ Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι μόνο με καθαρές λύσεις μπορεί πλέον να προχωρήσει το Δημοκρατικό Κομμα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο Σπύρος Κυπριανού, τότε θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη βάση του κόμματος, μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο, και με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    Το στέλεχος του ΔΗΚΟ κλήθηκε να τοποθετηθεί και σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη.

    "Ο κ. Μαρκίδης", είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, "πρώτο δεν έχει εκδηλώσει υποψηφιότητα και κατά δεύτερο λόγο, με βαση τα όσα έχω προαναφέρει, σε περίπτωση τρίτης λύσης, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Αλέκου Μαρκίδη, θα πρέπει να περάσει μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δεν παρέλειψε, σε αυτή του την πρόταση, να επισημάνει και ότι είναι η μόνη που διασφαλίζει την ενότητα του κόμαατος.

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των Νέων Οριζόντων, υπό τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρό τους, Νίκο Κουτσού και Χρίστο Κληρίδη, είχε συνάντηση λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

    Οπως φάνηκε, το κόμμα των ΝΕ.Ο εξακολουθεί να προωθεί τη συνεργασία επί κοινών θέσεων στο εθνικό θέμα, περιλαμβάνοντας ακόμη τόσο τους Οικολόγους - Περιβαλλοντιστές, όσο και δυνάμεις μέσα από τον ίδιο το ΔΗΣΥ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτσού δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τέτοιας συνεργαίας.

    "Υπάρχει οριστικοποίηση", είπε ο κ. Κουτσού, "κάποιων πραγμάτων. Ωστόσο, απομένουν προς οριστικοποίηση κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες αναμένεται να ρυθμιστούν σύντομα", πρόσθεσε.

    "Το σκηνικό", κατέληξε ο κ. Κουτσού, "θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Κυπριανού - Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η στάση της τουρκικής πλευράς έχει χειροτερεύσει, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού.

    Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δεν "αποπλανήθηκε" από την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προπαγανδίσει, με την ξενάγησή του σε νεκροταφεία Τ/Κ.

    Οι δύο ηγέτες μιλούσαν μετά από γεύμα που παρέθεσε ο κ. Κόρντοβεζ, στην οικία του αναπληρωτή Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, για τους αρχηγούς των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όχι μόνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος, αλλά η στάση της τουρκικής πλευράς χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο".

    Ο κ. Ντενκτάς, συνέχισε, "επιμένει ότι για να συζητήσει ομοσπονδία πρέπει να αναγνωριστεί η χωριστή κυριαρχία".

    Αναφερόμενος στις απόψεις του κ. Κόρντοβεζ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο αξιωματούχος των ΗΕ "δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις, αλλά από τα σχόλια που έκανε, νομίζω ότι ήταν θετικά".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι ήταν μια φιλική συνάντηση.

    Πρόσθεσε ότι θα ήταν "αφελές να πιστεύει κανένας ότι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος την οποιαδήποτε εξέλιξη από ανάλογες συναντήσεις".

    Οι συζητήσεις, είπε, γίνονται για χάρη προβληματισμού, περισσότερο, παρά για χάρη της εξεύρεσης μιας λύσης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού για την τουρκική στάση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "...δεν θα πρέπει απλώς από ένα γεύμα να συνάγονται συμπεράσματα ή και από κάποιες δηλώσεις που γίνονται χάρη εσωτερικής κατανάλωσης, είτε από την Τ/κ είτε από την Ε/κ κοινότητα".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα από τέτοιου είδους συναντήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "το θετικό είναι ότι βρέθουνται οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, ανταλλάσσουν κάποιες σκέψεις, γίνονται πιό κατανοητές οι θέσεις και με τις διαβεβαιώσεις και το διάλογο που ακολουθεί, πιθανό να γίνονται πιό αντιληπτές τόσο οι ανησυχίες είτε οι επιθυμίες".

    Κληθείς να εκτιμήσει την επίσκεψη/περιφορά του κ. Κόρντοβεζ χθες σε νεκροταφεία στα κατεχόμενα, με τον ισχυρισμό ότι είναι μαζικοί τάφοι Τ/Κ, για τους οποίους ευθύνονται οι Ε/Κ, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

    "Πιστεύω ότι υπέκυψε εις μίαν προσπάθεια της τουρκικής κοινότητας να περάσει, μέσα από την προσπάθεια περιπλάνησης και αποπλάνησης του κ. Κόρντοβεζ, τα όσα για χρόνια προπαγανδίζει".

    Σε ερώτηση αν έχει την εντύπωση ότι ο κ. Κόρντοβεζ έχει αποπλανηθεί, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος "δεν έδωσε ανάλογη εντύπωση. Αλλά, το γεγονός ότι αφέθη να παραπλανάται, θα ήταν εύκολο να πεί κανένας ότι υπήρχε ο κίνδυνος της αποπλάνησης. Ευτυχώς που δεν υπήρξε το δεύτερο", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ξενάγηση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, σε τάφους Τ/Κ που δήθεν σκότωσαν Ε/Κ, δείχνει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αναζητεί μεθόδους γεφυροποίησης διαφορών, αλλά το αντίθετο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Αναφερόμενος στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Κόρντοβεζ στους αρχηγούς των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, στην οικία του αξιωματούχου του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι δεν βρίσκεται προ εκπλήξεως.

    "Για μένα ήταν το αναμενόμενο. Ο κ. Κόρντοβεζ εκφράζει τις ίδιες απόψεις που δημόσια εκφράζει, άρα δεν υπάρχει καμμιά διαφοροποίηση των δικών μου τοποθετήσεων έναντι αυτής της πρωτοβουλίας", πρόσθεσε.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε πως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι απόψεις που εκφράζονται είναι ομοιογενείς. "Ομως, στην πλειοψηφία τους, και επί της ουσίας, δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση", είπε.

    Σε παρατήρηση αν η διαφοροποίηση αναφέρεται στις θέσεις Ντενκτάς, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι υπάρχει διαφοροποίηση από τη θέση Ντενκτάς αναφορικά με την εσωτερική διοίκηση και τις σχέσεις με την Τουρκία. "Αλλά, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί μια λύση του Κυπριακού, (υπάρχουν) μικρές αποχρώσεις διαφοράς...όπως και δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει πλήρης αντιπαράθεση".

    Κληθείς να σχολιάσει την ξενάγηση του κ. Κόρντοβεζ από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε τάφους Τ/Κ που δήθεν σκότωσαν Ε/Κ, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κόρντοβεζ έχει πάρει αυτό το μήνυμα.

    Σημείωσε ότι αν επρόκειτο να πάμε στο παρελθόν, τότε η Ε/κ πλευρά θα είχε περισσότερα να πει.

    "Ενάμισι τοις εκατό του πληθυσμού μας, σκοτώθηκε σε μερικές εβδομάδες, όταν σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνον η Γερμανία και η Ρωσία είχαν ανάλογες απώλειες σε πληθυσμό", είπε χαρακτηριστικά.

    "Είπαμε να μην πάμε πίσω, να συζητούμε για το μέλλον, να μην πούμε για το τί μας χωρίζει, αλλά για το τί μας ενώνει", σημείωσε.

    "Αυτό δείχνει ότι ο κ. Ντενκτάς δεν αναζητεί μεθόδους γεφυροποίησης διαφορών για να βρούμε λύση, αλλά το αντίθετο. Ζητάει αιτιολογικά γιατί δεν πρέπει να βρούμε λύση κι αυτό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν θέλει λύση γιατί θέλει να κρατάει την Κύπρο ως όμηρο για την ευρωπαϊκή της πορεία", επεσήμανε το κ. Λυσσαρίδης.

    Σε ερώτηση αν προκύπτει κάτι θετικό από τέτοιου είδους συναντήσεις, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι κάθε συνάντηση έχει τα θετικά της, τόσο για τους κυρίους Κόρντοβεζ και Φεϊσέλ, αλλά και για την πλευρά μας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση Κόρντοβεζ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι οι ξένοι που φταίνε. Σημείωσε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τις δικές μας ευθύνες, τόσο από Ε/κ όσο και ελλαδικής πλευράς.

    "Δεν νομίζω ότι έρχεται κανένας εδώ με κακές διαθέσεις έναντι της Κύπρου, για να βρει μια λύση, αλλά για να βρει μια λύση αναζητεί ποιά πρέπει να είναι αυτή η λύση", είπε.

    Τέλος, είπε ότι το θέμα των εποίκων δεν θίγηκε στη συνάντηση. Ωστόσο, τόνισε ότι "δεν μπορεί παρά να έχει σαφή τοποθέτηση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία με σαφήνεια ζητούν την απομάκρυνσή τους και να επανέλθουμε στη δημογραφική σύνθεση που υπήρχε πριν την είσοδο των εποίκων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη μέγαλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές διαπίστωσε η σημερινή συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, εκτιμά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά το γεύμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ήταν ενδιαφέρουσα η συνάντηση.

    "Διαπιστώνεται ακόμη μια φορά η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές πάνω στην ουσία του κυπριακού προβλήματος", είπε και πρόσθεσε ότι "από τα λεχθέντα του κ. Κόρντοβεζ αυτό συνάγεται, αλλά και από τις προσεγγίσεις των διαφόρων πλευρών".

    Κληθείς να σχολιάσει την ξενάγηση του κ. Κόρντοβεζ από τον Ραούφ Ντενκτάς σε τάφους Τ/Κ που δήθεν σκοτώθηκαν από Ε/Κ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Ντενκτάς, επειδή δεν έχει θέληση να λύσει το Κυπριακό, "προσπαθεί και ενώπιον των επισήμων του ΟΗΕ να ανάγει ακόμα περισσότερο τις διαφορές και το μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

    Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος τον οποίο χαράσσει ο κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο αντρών, η οποία καθορίστηκε μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Κόρντοβεζ.

    Στη συνάντηση παρευρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Τον κ. Κόρντοβεζ συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, και δύο άλλοι αξιωματούχοι των ΗΕ.

    Ο Ειδικος Σύμβουλος του Γ.Γ. συναντήθηκε χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης μετέβη στην Αγκυρα για ιατρικούς λόγους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού με κάθε τρόπο, μετά τις προεδρικές εκλογές, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το γεύμα που παρέθεσε για τους Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό ως "χρήσιμη συνάντηση", ενώ είπε ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ "μίλησε με πολύ ειλικρίνεια".

    Σημείωσε ότι ο κ. Κόρντοβεζ τόνισε ότι "αντί να ρίχνουμε το βάρος στο να συμφωνήσουμε σε όρους, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην ουσία των διαφόρων πραγμάτων, να δούμε τις πρακτικές πτυχές".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για το λόγο ότι οι Τ/Κ πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις μαζί με τους Ε/Κ συναδέλφους τους.

    "Η βάση της διαφοράς έγκειται στο ότι, δυστυχώς, κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία ως τώρα, διότι η άλλη πλευρά, και συγκεκριμένα ο κ. Ντενκτάς, δεν ενδιαφερόταν για λύση ομοσπονδίας", παρατήρησε ο κ. Βασιλείου.

    Σε ερώτηση ποιά είναι η θέση του κ. Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι είναι η θέση του ΟΗΕ, "είναι εδώ για να βοηθήσει, είναι έτοιμος να αξιοποιήσει όλη τη διαδικασία με διάφορους τρόπους".

    Σημείωσε πως "είναι θετικό το γεγονός ότι σκοπεύει να συνεχίσει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές".

    "Αν υπάρχει ένα μήνυμα από αυτή τη συνάντηση", είπε, "είναι ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κάθε τρόπο".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Κόρντοβεζ έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση των δύο πλευρών ότι θα είναι παρούσες τον Μάρτιο, αν τις καλέσει, ο κ. Βασιλείου είπε ότι πιστεύει πως "αν τα Ηνωμένα Εθνη επιμένουν, οι συνομιλίες θα λάβουν μέρος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Κόρντοβεζ - Δηλώσεις Φιλελευθέρων

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ σοβαρό είναι το ενδιαφέρον του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εκτιμά ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης, Γ.Γ. του κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Σε δήλωσή του μετά από το γεύμα των Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών αρχηγών που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στην οικία του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο κ. Κόρντοβεζ "θέλει να μικράνει την απόσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, μέσω ενός συνεχούς διαλόγου, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι σήμερα "δεν έγινε αυτό το πράγμα".

    Οπως είπε ο ΓΓ των Φιλελευθέρων, αυτή είναι και η θέση του κ. Κόρντοβεζ, γιατί διαπίστωσε και ο ίδιος ότι δεν έγινε μια σοβαρή δουλειά τις προηγούμενες φορές, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε για την επιδιωκώμενη λύση, που είναι η ομοσπονδία.

    Η θέση του κ. Κόρντοβεζ είναι να συνεχίσει ο διάλογος και η επαφή μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, σημείωσε. Ωστόσο, η ουσιαστική δουλειά θα γίνει μετά τις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να προωθήσει την πορεία για λύση.

    Υπάρχουν δυσκολίες, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, γιατί ο Ντενκτάς είναι ακραίος στις θέσεις του, "αλλά πιστεύουμε ότι με την τάση της Τουρκίας για να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα θυσιάσει 65 εκ. Τούρκους για 100 χιλιάδες Τ/Κ."

    Σε κάποιο στάδιο, είπε, η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάμει κάποια παραχώρηση για να μπορέσει να δρομολογηθεί η πορεία της προς την ΕΕ.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δέσμευση από τις δύο πλευρές να πάνε στις συνομιλίες μετά τις εκλογές, ο κ. Μαυροβουνιώτης εξέφρασε την άποψη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα πιεστεί από κάποιες ισχυρές δυνάμεις, για να μπορέσει να επιδιωχθεί σταδιακά η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.28 (-0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.84 (-0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.96 (-0.02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 54.95 (-0.58)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.64 (-0.16)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.38 (-0.13)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.33 (-0.35)
        Αλλες Εταιρείες                         59.28 (+0.70)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  392267.355
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [10] Μεταμοσχεύσεις νεφρών - Αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις νεφρών στην Κύπρο, ως επίσης και των μοσχευμάτων που αυτοί δέχονται, είναι εξαιρετικά και μπορούν να συγκριθούν πολύ ευνοϊκά με εκείνα διακεκριμένων ιατρικών κέντρων του εξωτερικού.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παρασκευαϊδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Δρ. Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά μεταμοσχεύσεων, κατ' αναλογία πληθυσμού.

    Στο πλαίσιο του 15ου Παγκύπριου Ιατρικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκυρίακο, παρουσιάστηκε εργασία που ετοίμασαν οι επιστήμονες του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Δρα. Κυριακίδη.

    Η εργασία κάλυψε τη δεκαετία Οκτωβρίου 1986 - Οκτωβρίου 1996, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 305 νεφρικές μεταμοσχεύσεις στο Παρασκευαϊδειο, με παρακολούθηση από ένα μέχρι δέκα χρόνια.

    Από τα 305 μεταμοσχευθέντα άτομα, 151 είχαν ζώντα συγγενή δότη, 16 ζώντα μη συγγενή δότη και 138 πτωματικό δότη.

    Η γενική επιβίωση των ασθενών για 10 χρόνια ήταν 84% και η επιβίωση των μοσχευμάτων 60%, σύμφωνα με την επιστημονική εργασία.

    Στις υποομάδες με ζώντα συγγενή δότη και πτωματικό δότη η επιβίωση ασθενών ήταν 87% και 82% αντίστοιχα, ενώ η επιβίωση μοσχευμάτων 62% και 58% αντίστοιχα.

    Εξάλλου, ανάλυση των ασθενών που διατήρησαν το μόσχευμα για τρία χρόνια, κατέδειξε ότι η επιβίωση ασθενών για τα επόμενα 7 χρόνια ήταν 92%, ενώ η επιβίωση μοσχευμάτων ήταν 75%

    Η σύγκριση των μεταμοσχεύσεων από ζώντα συγγενή δότη και ζώντα μη συγγενή δότη δεν έδειξε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, ούτε στην επιβίωση των ασθενών ούτε των μοσχευμάτων. Επίσης, η συχνότητα απόρριψης ήταν η ίδια και στις δύο ομάδες.

    Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, οι επιστήμονες του Κέντρου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ασθενείς που διατηρούν το μόσχευμά τους για τρία χρόνια έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα απώλειας του μοσχεύματος στα επόμενα επτά χρόνια παρακολούθησης, καθώς στο συμπέρασμα ότι οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα μη συγγενή δότη μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς επιφυλάξεις και με άριστα αποτελέσματα.

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω εργασία παρουσιάστηκε από τον Δρα Κυριακίδη και στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] Κόρντοβεζ - δηλώσεις Ακκιντζί

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη γνωστή Τ/κ θέση για λύση του Κυπριακού πρώτα και μετά ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επανέλαβε σήμερα ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακκιντζί.

    Μιλώντας εκ μέρους των Τ/Κ πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στο γεύμα που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ακκιντζί είπε ότι η επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο έδωσε στον αξιωματούχο των ΗΕ μια καλή ευκαιρία να δει και τις δύο πλευρές και να κάνει τα ανάλογα σχέδια.

    Κληθείς να σχολιάσει την πράξη του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να ξεναγήσει τον κ. Κόρντοβεζ σε τάφους Τ/Κ που δήθεν σκότωσαν Ε/Κ, ο κ. Ακκιντζί είπε ότι δεν βλέπει ο,τιδήποτε το κακό σε αυτό. "Το να δεις τις δύο πλευρές, περιλαμβάνει να τα δεις όλα", είπε.

    Ο κ. Ακκιντζί σημείωσε ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν, ώστε να μην υπάρξει επανάληψή του. "Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμένουμε στο παρελθόν", είπε.

    Ο Τ/Κ πολιτικός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περίοδος μετά τις προεδρικές εκλογές θα είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, δηλαδή από την Αγκυρα, την Αθήνα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    Η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας δικοινοτικής και διζωνικής λύσης, επεσήμανε ο Τ/Κ πολιτικός. "Πιστεύω ότι αν υπάρχει η αποφασιστικότητα από κάθε πλευρά, καθώς και η πολιτική βούληση, τότε θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια λύση".

    Μόλις υπάρξει λύση, συνέχισε, τότε το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι όπως η ομόσπονδη Δημοκρατία καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. "Ολοι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γινούμε μέλη της ΕΕ", είπε ο κ. Ακκιντζί.

    Αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, τον Δεκέμβριο, και εξέφρασε την ευχή όπως επικρατήσει η κοινή λογική, κατά την έκφρασή του, και να δοθεί στην Τουρκία η προοπτική για σταδιακή ένταξη.

    Ο κ. Ακκιντζί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία θα επιλυθούν.

    Σε ερώτηση αν ο Ντενκτάς έχει την απαραίτητη βούληση, ο κ. Ακκιντζί είπε ότι μια λύση εξαρτάται από το πάρε - δώσε. "Δεν θα πρέπει να αντικρύζετε τις θέσεις οποιασδήποτε πλευράς ως τις τελικές", είπε.

    Ωστόσο, είπε ότι όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις "θα πρέπει να υπάρξει 'πάρε - δώσε'", κατά την έκφρασή του, "ώστε να φθάσουμε σε ένα συμβιβασμό".

    Σε παρατήρηση ότι μόνον η Ε/κ πλευρά δίνει, ο κ. Ακκιντζί ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι λανθασμένο. "Αν προσπαθείτε να επιρρίψετε ευθύνες στη μια πλευρά, τότε δεν είσαστε ρεαλιστές", είπε.

    Ο κ. Ακκιντζί επεσήμανε ότι έχει επικρίνει πολλές φορές τον Ντενκτάς και κάλεσε την Ε/κ πλευρά να επικρίνει τους Ε/Κ ηγέτες γιατί, όπως είπε, "υπήρξαν, κατά καιρούς, ηγέτες που δεν ήθελαν να συμβιβαστούν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [12] Βουλή - δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Βουλή για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, περί πολιτογράφησης των εποίκων στα κατεχόμενα.

    Η Βουλή ζήτησε ενημέρωση για το θέμα αυτό και τους χειρισμούς και τα διαβήματα στα οποία προέβη η κυβέρνηση, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το θέμα ηγέρθηκε προ ημηρεσίας διατάξεως από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος διερωτήθηκε εάν η δήλωση Χάνεϊ απηχεί τη βρετανική πολιτική, τότε για ποιό κυπριακό ζήτημα θα μιλούμε.

    Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλιος Στυλιανού υποστήριξε ότι, εάν είναι αυτές οι θέσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, δεν χρειάζεται η Κύπρος να συμμετέχει σε συνομιλίες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, πρότεινε όπως ο Πρόεδρος της Βουλής προβεί σε διάβημα προς τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει διάβημα προς το Λονδίνο.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός εισηγήθηκε να κληθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, για να την ενημερώσει, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, πρότεινε άμεση πρόσκληση προς τον κ. Κασουλίδη για να ενημερώσει την Ολομέλεια του Σώματος σε ώρα συνεδρίας.

    Τη συμβιβαστική φόρμουλα κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, όπως το θέμα απασχολήσει τη σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και ταυτόχρονα να γίνει ενημέρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή από τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Εάν κριθεί αναγκαίο, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, τότε να εγγραφεί και θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [13] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα επισκεφθεί ξανά την Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998, ώστε να οργανώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Για το θέμα αυτό έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση τόσο της Ε/κ όσο και της Τ/κ πλευράς.

    Αυτό ανακοίνωσε απόψε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη δεύτερη συνάντηση του κ. Κόρντοβεζ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, η οποία κράτησε μίαν περίπου ώρα.

    "Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κόρντοβεζ θα επισκεφθεί την Κύπρο για να ξεκινήσει τη διαδικασία διοργάνωσης των διαπραγματεύσεων", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι "επί τούτου, έχει λάβει τη συναίνεση και των δύο πλευρών". Σε ερώτηση εάν στις συναντήσεις του κ. Κόρντοβεζ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έθεσε θέμα υποβολής εγγράφων από τις δύο πλευρές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    "Οχι, δεν τέθηκε υπό αυτή τη μορφή", δήλωσε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι το θέμα που τέθηκε σήμερα από τον Σύμβουλο του Γ.Γ. είναι "εάν οποιαδήποτε πλευρά επιθυμεί να υποβάλει ό,τιδήποτε στον κ. Κόρντοβεζ, ο κ. Κόρντοβεζ θα το δεχθεί ευχαρίστως".

    "Αλλά, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα, όπως επρονοείτο στη διαδικασία της Κλιόν, για υποβολή προσχεδίων νομικών εγγράφων", συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ενημέρωσε την πλευρά μας κατά πόσον ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, προτίθεται να υποβάλει νομικά κείμενα, ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι "είναι γνωστή η θέση του κ. Ντενκτάς" επί του θέματος αυτού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "η πλευρά μας δεν έχει αποφασίσει να υποβάλει ό,τιδήποτε", σημειώνοντας ότι "αυτό το θέμα τέθηκε απόψε από τον κ. Κόρντοβεζ".

    "Δεν έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν νομίζω", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι φαίνεται πως η επίσκεψη Κόρντοβεζ δεν έχει πετύχει κάτι συγκεκριμένο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είχε θέσει κάποιους στόχους, "γνωρίζοντας τα δεδομένα και τις θέσεις, ιδιαίτερα του κ. Ντενκτάς, ολιγότερο φιλόδοξους από εκείνους που ήθελε τον Αύγουστο (στην Κλιόν)".

    "Νομίζω ότι στους περιορισμένους αυτούς στόχους που έχει βάλει έχει πετύχει", συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [14] Κουρδική αντιπροσωπεία - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αντιπροσωπεία του Κουρδικού Κοινοβουλίου εν εξορία, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε σήμερα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.

    Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για θέματα συνεργασίας καθώς και αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Κουρδικό.

    Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή της κουριδικής αντιπροσωπείας.

    Στη συνέχεια οι Ζουνπεγίρ Αϊντάρ και Τζορτζ Αρίο είχαν συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Α' Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ουράνιο Ιωαννίδη.

    Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Αγίου Δομετίου, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Αγίου Δομετίου, Ανδρέα Χατζηλοϊζου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 20 November 1997 - 21:47:06 UTC