Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακάμας - ασκήσεις Βρετανών
  • [02] ΔΗΚΟ - Χόλμπρουκ
  • [03] Ανακοίνωση βρετανικών Βάσεων
  • [04] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα
  • [05] Ντενκτάς - ομιλία
  • [06] Επίσκεψη Ετζεβίτ στα κατεχόμενα - δηλώσεις
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης
  • [08] Συνέντευξη Ντιέγκο Κόρντοβεζ
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ρολάνδης
  • [10] Γιώργος Βασιλείου - συνέντευξη Τύπου
  • [11] Εκπρόσωπος - επαφές κοινωνικών συνόλων
  • [12] Ονομαστικά χρεόγραφα - δημοπρασία
  • [13] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ

  • [01] Ακάμας - ασκήσεις Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζουν σήμερα στην περιοχή του Ακάμα οι ασκήσεις των βρετανικών Βάσεων, με την παρουσία διαδηλωτών στο πεδίο βολής.

    Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες στην περιοχή Τοξεύτρας, επτά άτομα μπήκαν στο πεδίο βολής, αλλά απομακρύνθηκαν τα πέντε και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν τα άλλα δύο.

    Ωστόσο, άλλη ομάδα από επτά διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, κατευθύνθηκε προς το πεδίο βολής με βάρκα, χωρίς να γίνει γνωστό εάν έφθασαν εκεί.

    Στο μεταξύ, νωρίς την αυγή, έφθασαν στην περιοχή των ασκήσεων Βρετανοί στρατιώτες με είκοσι οχήματα, ενώ αστυνομική δύναμη βρίσκεται εκεί για να παρεμποδίσει την είσοδο διαδηλωτών στο πεδίο βολής.

    Κατά τη μετάβαση των Βρετανών στον Ακάμα, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να ανακόψει τη φάλαγγα των αυτοκινήτων, στο χωριό Κολώνι, για να επιδώσει ψήφισμα στον επικεφαλής αξιωματικό, αλλά εμποδίστηκε από αστυνομική δύναμη.

    Αλλη ομάδα διαδηλωτών ανέκοψε τη φάλαγγα στην περιοχή Πέγειας κι επέδωσε σε αξιωματικό το ψήφισμα, με το οποίο ζητείται ο τερματισμός των ασκήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] ΔΗΚΟ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), με ανακοίνωσή του, διερωτάται ποιά είναι η αλήθεια για την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ποιό το χρονοδιάγραμμα και ποιοί οι στόχοι και η βάση της.

    Οι απορίες και οι επιφυλάξεις μας, προσθέτει, διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται μετά από τις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να προβληματίσουν όλους, πολιτική ηγεσία και λαό.

    Το ΔΗΚΟ εξηγεί ότι ο κ. Χόλμπρουκ δίνει σαφή προτεραιότητα στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παράλληλα, επισημαίνει, ο κ. Χόλμπρουκ δηλώνει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

    Τέλος, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι οι δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ έχουν μεγάλη σημασία και βοηθούν την πολιτική ηγεσία και τον κυπριακό λαό να συνειδητοποιήσουν πού βρισκόμαστε και πού ακριβώς μας οδηγεί ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] Ανακοίνωση βρετανικών Βάσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Αρχές των βρετανικών Βάσεων ελπίζουν ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί κατάλληλος εναλλακτικός χώρος για τα στρατιωτικά τους γυμνάσια, σε αντικατάσταση της περιοχής του Ακάμα, ο οποίος να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση των βρετανικών Βάσεων, στην οποία επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και των βρετανικών αρχών, αναφορικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικού χώρου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Βάσεων, τα γυμνάσια στην περιοχή του Ακάμα συνεχίζονται για να διασφαλιστεί ότι ένας μικρός αριθμός στρατιωτών θα έχουν την ουσιαστική ευκαιρία εξάσκησης της στρατιωτικής τακτικής τους σε ένα σκληρό και προκλητικό περιβάλλον.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα χαμηλής στάθμης γυμνάσια πεζικού στη χερσόνησο του Ακάμα, που αρχίζουν σήμερα, θα συμμετέχουν 90 περίπου στρατιώτες από τη Βάση Επισκοπής, οι οποίοι θα κάμουν χρήση των ατομικών τους όπλων.

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, σε μερικές περιπτώσεις θα γίνεται χρήση ένσφαιρων πυρών.

    "Οπλα του τύπου αυτού δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα κίνδυνο για το περιβάλλον. Καταβάλλονται επίπονες προσπάθειες, όπως πάντοτε, για να διασφαλισετί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς και επίσης θα εφαρμοστούν αυστηροί κανονισμοί για διατήρηση και προστασία του τοπίου", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των βρετανικών Βάσεων.

    Εξάλλου, οι Βρετανοί αναφέρουν ότι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, του 1960, προνοεί για περιορισμένα, προσεκτικά διεξαγόμενα, γυμνάσια στην περιοχή του Ακάμα από το βρετανικό στρατό, για 70 μέρες το χρόνο, ενώ, όπως σημειώνουν, γενικά διεξάγονται ασκήσεις μέχρι 35 μέρες τον χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                244,7602         246,7182
          Δολ. Αυστραλίας               2,7860           2,8082
          Δολ. Καναδά                   2,7593           2,7813
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       345,6583         348,4235
          Κορόνες Δανίας               12,9086          13,0118
          Κορόνες Νορβηγίας            13,8521          13,9629
          Κορόνες Σουηδίας             14,6745          14,7918
          Λιρέτες Ιταλίας           3.317,2444       3.343,7823
          Μάρκα Φινλανδίας             10,2019          10,2835
          Πεσέτες Ισπανίας            286,3369         288,6275
          Σελίνια Αυστρίας             23,8702          24,0611
          Φιορίνια Ολλανδίας            3,8219           3,8524
          Φράγκα Βελγίου               69,9456          70,5051
          Φράγκα Γαλλίας               11,3550          11,4458
          Φράγκα Ελβετίας               2,7572           2,7792
    -----------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αισιόδοξος και ικανοποιημένος με την υποστήριξη που εξασφάλισε από την Τουρκία για συνομιλίες με βάση δύο "κράτη", παρουσιάστηκε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ανοίγει νέες σελίδες στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς προέβη στη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Ισμαίλ Καρανταγί.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι οι Τ/Κ δεν ζητούν αναγνώριση αλλά αποδοχή, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση είναι κάτι διαφορετικό, αφού πρόκειται για πολιτικό θέμα.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι με την αγορά των πυραύλων S300 από την κυπριακή κυβέρνηση, οι Ε/Κ διαπράττουν "λάθος" και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι πήγαν χαμένα τόσα χρόνια με τις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Κάλεσε, τέλος, την Ευρωπαϊκή Ενωση να δει τη "δίκαιη" υπόθεση των Τ/Κ και να πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι η κυβέρνηση των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Επίσκεψη Ετζεβίτ στα κατεχόμενα - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σε συνέντευξη του στην Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" ότι όσο και αν προσπαθεί η διεθνής κοινότητα να το αρνηθεί το ψευδοκράτος είναι μια πραγματικότητα.

    Ο Ετζεβίτ θεωρεί το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα που επιλύθηκε το 1974. Οπως ανέφερε "αν όμως η Ελλάδα και οι άλλοι θέλουν να το λύσουν θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα" του ψευδοκράτους.

    Ο Ετζεβίτ υποστήριξε ακόμη ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίσει να επιμένει στην πρόθεσή της να ανοίξει τις πύλες της Ενωσης στους Ελληνοκυπρίους, τότε Τουρκία και ψευδοκράτος θα προχωρήσουν στη σταδιακή ενσωμάτωση.

    Οπως είπε ο Ετζεβίτ η τουρκική δημοκρατία αποτελεί την ασφάλεια και εγγύηση του ψευδοκράτους, την ασφάλεια και εγγύηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής ισχυρίστηκε ακόμη ότι η πλευρά που εγκαταλείπει την ομοσπονδιακή λύση είναι η ελληνοκυπριακή και ότι αυτό το πράττει βασιζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ετζεβίτ αναφέρθηκε και στη βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος και είπε ότι η Τουρκία, μια χώρα των 60 εκατομμυρίων και με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, είναι σε θέση να επωμιστεί, αν παραστεί ανάγκη, το σύνολο των οικονομικών αναγκών του ψευδοκράτους.

    "Κατά το 1997", συνέχισε, "η Τουρκία παρείχε οικονομική βοήθεια 8,5 τρισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών και πιστώσεις 50 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ από τα συμπληρωματικά κονδύλια θα διατεθούν άλλα 15 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ως βοήθεια και 80 εκατομμύρια δολάρια ως πιστώσεις.

    Το 1998 η βοήθεια θα φθάσει τα 19 τρισεκατομμύρια 3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες και οι πιστώσεις τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

    Εξάλλου ο Ετζεβίτ κάλεσε τους απόδημους Τουρκοκυπρίους να επενδύσουν στα κατεχόμενα.

    Η επίσκεψη Ετζεβίτ στα κατεχόμενα διήρκησε 12 ώρες. Ο Ετζεβίτ συναντήθηκε με τον Ντενκτάς στην Κερύνεια. Στη συνάντηση αυτή οι δυο άνδρες συζήτησαν χωρίς την παρουσία τρίτων και δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με πληροφορίε της "Κίπρις" οι Ετζεβίτ και Ντενκτάς προέβησαν σε μια εκτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και συζήτησαν τη νέα τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της "Κίπρις" ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπακούει, κατά την έκφρασή του, στις ΗΠΑ.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής", είπε ο Ετζεβίτ, "θέλουν να δουν την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν μια φανερή απροθυμία σε κάτι τέτοιο".

    Ανέφερε ακόμη ότι η ενοποίηση ήδη άρχισε και ότι θα επεκταθεί αν η Ευρώπη ανάψει το πράσινο φως στους Ελληνοκυπρίους για ένταξη.

    "Αν", είπε, "ανοίξει ο δρόμος των Ελληνοκυπρίων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διακοινοτικές συνομιλίες δεν θα έχουν κανένα νόημα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συνομιλίες αυτές θα διακοπούν αφού από τη μια θα υπάρχει μια κοινότητα που αναγνωρίζεται ως κράτος, δηλαδή η ελληνοκυπριακή και από την άλλη εμείς, που δεν αναγνωριζόμαστε ως κράτος".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποδεχόμενος τον Ετζεβίτ είπε ότι "αν δεν υπήρχε το 1974 σήμερα δεν θα είχαμε μπαϊράμι. Σε εσάς οφείλει ο τουρκοκυπριακός 'λαός' την ελευθερία του".

    Ο Ετζεβίτ απάντησε ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνταν ένα τέτοιο μπαϊράμι και ισχυρίστηκε ότι η ανεξαρτησία ήλθε όχι πριν από 14 χρόνια αλλά πριν από 33.

    Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραδεχθεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο "κράτη", κάτι που όπως είπε "θα καθησυχάσει αμφότερες τις κοινότητες στο νησί".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θα πρέπει τα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, όσον αφορά το Κυπριακό, να εκφράζουν μια διεκδικητική πολιτική, για να μας λάβουν υπόψη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι "έχουμε μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες, αν τις αξιοποιήσουμε σωστά", αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει εάν είναι ικανοποιημένος ή όχι με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη για την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ.

    "Οι Αμερικανοί", είπε, "θέλουν λύση του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ασκούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής "σχεδόν αποκλειστικό πολιτικό και οικονομικό έλεγχο" και "θέλουν ομαλότητα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε, όμως, ότι "το κακό είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η μορφή της λύσης του Κυπριακού κι επομένως στις πλείστες μέχρι σήμερα περιπτώσεις οι τοποθετήσεις δεν ήταν τοποθετήσεις οι οποίες μας ικανοποιούν".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν θέλουν ομαλότητα θα πρέπει να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις απαιτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες για να υπάρξει πράγματι λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη ομαλότητας.

    Υπογράμμισε, ακολούθως, ότι "εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή μας, να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε δεδομένοι, ότι δεν είμαστε η πλευρά της ήσσωνος αντίστασης έναντι των πιέσεων".

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι "κάθε χώρα δρα σύμφωνα με τα συμφέροντά της και αν τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται με τρόπο που και τα δικά μας εξυπηρετούνται, τότε μπορούμε να βρούμε συμπόρευση".

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρέπει να γίνει σαφές πως "είναι αδιανόητο η συμμετοχή τους εάν δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση".

    Βεβαίως, είπε, "η ένταξη θα πρέπει όχι μόνο να ικανοποιεί τα δικά τους συμφέροντα, αλλά θα έλεγα εγώ να ικανοποιεί περισσότερο τα δικά τους συμφέροντα γιατί είναι μια μειονότητα λιγότερο ανεπτυγμένη".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξήγησε, ωστόσο, ότι "αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει σε βάρος της κρατικής μας οντότητας", αλλά "είναι μέσω της κρατικής μας οντότητας που θα γίνει".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι δεν λειτουργεί στην Κύπρο γραφείο τουρκικών υποθέσεων και τόνισε: "Αν δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τη χώρα που βρισκόμαστε καλά ή κακά σε αντιδικία, πώς θα ασκήσουμε πολιτική;", προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε κάπως πιο επιστημονική τοποθέτηση".

    Για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η ΕΔΕΚ έδειξε όλη την καλή διάθεση να προβεί σε συμμαχίες κι ανέφερε ότι "αν κάποιοι έχουν να μας κάνουν πρόταση, να έρθουν να την κάνουν".

    Τόνισε, τέλος, ότι η απόφασή του για τη δική του υποψηφιότητα είναι σαφής και ότι "για να αλλάξει πρέπει να είναι κοσμοϊστορική η πρόταση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Συνέντευξη Ντιέγκο Κόρντοβεζ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,17/11/1997 (ΚΥΠΕ - Τζιμ Ντέλιχας)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τάσσεται υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, με βραχυπρόθεσμο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, την παραμονή της άφιξής του στο νησί για τετραήμερη ενημερωτική επίσκεψη. Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση γιατί ούτε η Ε/κ αλλά ούτε και η Τ/κ πλευρά εμφανίζονται έτοιμες να υποβάλουν τα νομικά έγγραφα που τους έχουν ζητήσει τα ΗΕ, ώστε να ετοιμαστούν οι νέες συνταγματικές και θεσμικές διευθετήσεις για μιαν ομόσπονδη Κύπρο.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε επίσης ότι το Κυπριακό είναι μια "μοναδική περίπτωση που αποτελεί διπλή πρόκληση" και εκτιμά ότι ούτε η μια πλευρά ούτε η άλλη έχουν πείσει την αντίθετη κοινότητα ότι επιθυμούν λύση, παρόλο που και οι δύο διαισθάνονται ότι επίκειται κάποια εξέλιξη.

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος των ΗΕ χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση στην ειρηνευτική διαδικασία ως "θλιβερή" δεδομένου ότι είναι εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το αδιέξοδο των απευθείας συνομιλιών στην Κλιόν και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και τις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εναντίον της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία και για τερματισμό των συνομιλιών, λόγω της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, καθώς και τις απειλές για τους ρωσικούς πυραύλους, ο κ. Κόρντοβεζ τις χαρακτήρισε ως "περισσότερο ρητορικά σχήματα λόγου παρά πραγματικές απειλές", αφού, όπως σημείωσε, εκτοξεύονται "ακριβώς λόγω της ύπαρξης της διένεξης στην Κύπρο και της έλλειψης λύσης του προβλήματος."

    Η κατάσταση στην Κύπρο, ανέφερε, είναι "μοναδική, αρκετά περίπλοκη και δύσκολη και διπλά προκλητική", αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Κόρντοβεζ εκτιμά ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έπεισαν το συνομιλητή τους για την επιθυμία τους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Οταν θα υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος, σημειώνει, "αυτό θα διαφανεί και τα δύο μέρη θα το επισημάνουν, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα."

    Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, γεγονός που αποτελεί κακή αρχή για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ομως, τονίζει ότι κατά βάθος και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος.

    Κληθείς να εκτιμήσει το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών το καλοκαίρι, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι απεκόμισε την εντύπωση ότι αποτέλεσαν την αρχή μια "νέας και πραγματικής προσπάθειας", εκτίμηση που δεν φαίνεται να υπάρχει στη Λευκωσία.

    Ανέφερε ότι η ετοιμασία των νομικών εγγράφων από τις δύο πλευρές θα προσφέρει το πλαίσιο για μια συνεχή διαπραγματευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει, που τελικά θα οδηγήσει σε "νέες συνταγματικές και θεσμικές δομές" οι οποίες θα βοηθήσουν τις δύο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά.

    "Εκείνο το σενάριο έχει καθυστερήσει", παραδέχτηκε και σημείωσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα επιθυμούσε όπως, από τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι δύο πλευρές, σφυρηλατηθεί ένα μόνο προσχέδιο.

    Κατά τη διαδικασία του πάρε - δώσε, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να καταπιαστούν με το "είδος του συμβιβασμού που χρειάζεται για μια συμφωνία".

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από καμμιά πλευρά ότι θα υποβάλει αυτά τα νομικά "εργαλεία", προσθέτοντας ότι "η κατάσταση είναι μάλλον ψυχρή".

    Ωστόσο, σε μια πιο αισιόδοξη νότα, ο κ. Κόρντοβεζ υπενθύμισε ότι "υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στην Ιστορία όπου οι ψυχρές προοπτικές μετατράπηκαν σε σημεία εκκίνησης για βήματα προς τα μπρος".

    Η Ιστορία, τόνισε, είναι γεμάτη από παραδείγματα ακραίων περιπτώσεων, οι οποίες τελικά αντιστράφηκαν. "Κάτι εκκρεμεί, και οι δύο πλευρές αισθάνονται ότι κάτι εκκρεμεί", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόρντοβεζ ανέφερε ότι δεν συνηθίζει να δίνει τόση προσοχή στη λεγόμενη "εξωτερική αρένα των διαπραγματεύσεων, αφού αυτή αλλάζει από τη στιγμή που υπάρχει μια ορατή λύση", όπως είπε.

    "Εχω ασχοληθεί τόσον καιρό με αυτά τα θέματα, ώστε να γνωρίζω πως οι θέσεις των ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν", επεσήμανε.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κόρντοβεζ είχε εμπλακεί στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Μπανγκλαντές, στο θέμα των Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, στη διαμάχη μεταξύ της Μάλτας και της Λιβύης, και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό θα φτάσει στην Κύπρο αύριο Τρίτη και την επαύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς. Θα έχει επίσης επαφές με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), ενώ θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων και στις δύο κοινότητες. Θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Κόρντοβεζ στο νησί, αφότου διορίστηκε στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, νωρίτερα αυτό το χρόνο. (ΚΥΠΕ/JD/ΜΜ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης τόνισε ότι δεν έχει αντιληφθεί οι ενέργειες του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να είναι αντίθετες με αυτό που αντικειμενικά είναι το δίκαιο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η ενημέρωση που έτυχε για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο δεν του δημιουργεί ανησυχίες.

    "Πιστεύω", είπε, "ότι ήταν μια εποικοδομητική επίσκεψη", προσθέτοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ ήρθε στην Κύπρο "για να επιληφθεί ορισμένων δύσκολων θεμάτων, τα οποία θα αντικρύσουμε μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Αναφερόμενος στα θέματα αυτά, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι περιλαμβάνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τη συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα.

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ, "υπό τις συνθήκες, ήταν αναγκαία και πιστεύω επίσης ότι υπάρχει και αρκετή άλλη προκαταρκτική εργασία, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί και θα είμαστε τυχεροί αν συμπληρωθεί μέχρι το Μάρτιο".

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "ο επόμενος χρόνος προδιαγράφεται σαν ένας πολύ δύσκολος χρόνος για το κυπριακό πρόβλημα και πρέπει η Κύπρος να ετοιμαστεί γι' αυτό το δύσκολο χρόνο που θα έχουμε από το Μάρτιο και μετά".

    Κληθείς να σχολιάσει υποψίες ότι οι ΗΠΑ προωθούν λύση αντίθετη με τα συμφέροντά μας, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι δεν του δόθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη η εντύπωση ότι ο κ. Χόλμπρουκ εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

    "Συνέλεξε", είπε, "υλικό, άκουσε τις απόψεις και ήταν, απ' ότι αντιλαμβάνομαι, σε αρκετό βάθος που μπήκαν πάνω στα θέματα που ανέφερα προηγουμένως".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι ο κ. Χόλμπρουκ "συνέλεξε το υλικό, θα το επεξεργαστεί κι ενόψει ότι έχουμε το Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο μεσολαβεί, θα δει πώς πρέπει να ενεργήσει".

    Τόνισε, μάλιστα, ότι "δεν αντιλήφθηκα, σε οποιοδήποτε στάδιο της συνομιλίας μου με τον Πρόεδρο, ότι οι ενέργειες του κ. Χόλμπρουκ θα είναι αντίθετες με αυτό που αντικειμενικά είναι το δίκαιο".

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι Αμερικανοί θέλουν να καταστήσουν αισθητή την παρουσία τους στο κυπριακό πρόβλημα, αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που ήρθε ο κ. Χόλμπρουκ εδώ, αλλά δεν παύει η όλη προσπάθεια να είναι μέσα στα πλαίσια και κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Ρολάνδης είπε, επίσης, ότι "ίσως και τα Ηνωμένα Εθνη θα ήθελαν να βάλουν κι εκείνοι μια σφραγίδα της δικής τους παρουσίας με την επίσκεψη του κ. Κόρντοβεζ".

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι θα είναι υποψήφιος και ότι ανταλλάζει απόψεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος.

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχει προσεγγιστεί από το ΔΗΚΟ για πιθανή συνεργασία, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "μας έγινε κάποια προσέγγιση, αλλά εμείς δεν περιλαμβανόμαστε σε τίποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Γιώργος Βασιλείου - συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε σήμερα ότι η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, δεν είναι κομματική, και κάλεσε όλους όσοι συμφωνούν με τις αρχές και τις θέσεις του να τον ψηφίσουν χωρίς κατ'ανάκγη να ταυτιστούν πλήρως με αυτές ή να εγκαταλείψουν τους κομματικούς χώρους στους οποίους ανήκουν.

    Ο κ. Βασιλείου απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς "όλους τους σημερινούς ή αυριανούς υποψηφίους" να επιδιώξουν την επανάληψη των συνομιλιών χωρίς κοινό έδαφος και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργεί ο ενταξιακός διάλογος για προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

    Στην εισαγωγική του ομιλία σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βασιλείου προειδοποίησε ότι "εάν και η επόμενη πενταετία χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις και έλλειψη συνέπειας, τότε η διχοτόμηση θα θεωρηθεί τετελεσμένο γεγονός."

    Είπε επίσης ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα επόμενα πέντα χρόνια γιατί στην αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα μπει ουσιαστικά στο περιθώριο.

    Ο κ. Βασιλείου μίλησε για "μία άνευ προηγουμένου συναλλαγή για την προεδρική καρέκλα", όπου οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε ποσοστά που οι ηγεσίες των κομμάτων υποτίθεται ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται και να προσφέρουν σαν αντάλλαγμα για την προώθηση των δικών τους επιδιώξεων.

    "Η επιλογή του καθενός από εμάς πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή. Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας και ο στόχος που θέλω κατά κύριο λόγο να υπηρετήσω," υπογράμμισε.

    Τόνισε επανειλλημένως ότι "υποψήφιος είναι ο άνθρωπος Γιώργος Βασιλείου που γνωρίσατε από τη δράση του ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική του δραστηριότητα." Δεν είμαι κομματικός υποψήφιος, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην αμυντική θωράκιση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι υπήρξε "τρομερά απαράδεκτη δημαγωγία" για το θέμα άμυνα, τονίζοντας ότι γι' αυτό το "ιερό" θέμα θα πρέπει να υπάρχει αθόρυβος και σταθερός χειρισμός με την πλήρη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να δημιουργεί για όλους ένα κλίμα ασφάλειας.

    Ο κ. Βασιλείου παρουσιάστηκε επικριτικός της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου, λέγοντας ότι "το πρόβλημα Ιακώβου είναι πρόβλημα πολιτικής συνέπειας", σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί τι πρεσβεύει ο κ. Ιακώβου.

    Σε ερώτηση εάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα υποστηρίξει Ιακώβου, ο κ. Βασιλείου απάντησε "για μας οι εκλογές είναι η πρώτη Κυριακή, δεν συζητούμε τώρα τη δεύτερη Κυριακή", σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

    Κληθείς να πει εάν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι οι "προεδρικές εκλογές δεν αφορούν ποσοστά αλλά μάχη για τη δημοκρατία και μάχη ιδεών. Δεν είμαι υποψήφιος για να κάνω παζάρι," είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βασιλείου ξεκαθάρισε ότι "δεν έχει ολοκληρωτικά κλείσει το παιγνίδι των υποψηφιοτήτων."

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ επέκρινε ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος "έκλεψε" πέντε χρόνια από το λαό και αναφέρθηκε στην απόρριψη το 1993 εκ μέρους του κ. Κληρίδη της πρότασής του για συνέχιση της πολιτικής Βασιλείου.

    Σχολιάζοντας την παρούσα φάση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ανέφερε ότι αποτελεί "δυσάρεστη" εξέλιξη το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη επιμένει στο θέμα εμπλοκής των Τ/Κ.

    Για την οικονομία, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε ότι ο κάθε Κύπριος είναι σε θέση να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας με αυτή που επικρατούσε πριν από πέντε χρόνια, και ενδεικτικά είπε ότι η ανεργία διπλασιάστηκε, παρόλο που βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τον τελευταίο χρόνο της θητείας του ήταν 9,4% ενώ σήμερα 2%.

    Τόνισε την ανάγκη η κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ γιατί, όπως ανέφερε, "δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε το χρόνο να αφήσουμε την οικονομία μας να κλυδωνίζεται σαν ακυβέρνητο καράβι."

    Εκανε επίσης έκκληση για ριζική αναβάθμιση και αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, τον εκσυχρονισμό της Βουλής και επικράτηση της αξιοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - επαφές κοινωνικών συνόλων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση είναι υπέρ συναντήσεων των επιχειρηματιών που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο με στόχο να βρουν τους δρόμους και τους τρόπους που θα μπορούν να συνεργαστούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και επί Κυπριακού και επί Ομόσπονδης Δημοκρατίας.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τούρκων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες και δήλωση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς γνώριζαν για κάποιες από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα πλαίσια της διάσκεψης αυτής και συγκατατέθηκαν.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε παράλληλα ότι "προβλήματα υπάρχουν δυσκολίες υπάρχουν. Φρονούμε", πρόσθεσε, "ότι με ειλικρινή συνεργασία μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα και τις δυσκολίες".

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες έχουν συγκεκριμένες παραμέτρους των ενεργειών τους "ότι δεν πρέπει να επηρεάσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την οντότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου και τη νόμιμη κυβέρνησή της και δεν πρέπει να προβούν σε ενέργειες οι οποίες δυνατόν να δημιουργήσουν άμεσα ή έμμεσα ή με οποιοδήποτε τρόπο οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε εξάλλου ότι "οι δυο κοινότητες και επί αποικιοκρατίας και επί δημοκρατίας έζησαν περιόδους ειρηνικής συνεργασίας. Η ειρηνική συμβίωση είναι επιθυμητή και είναι σωστός στόχος και η οικονομική συνεργασία αποτελεί παράγοντα ο οποίος εξυπηρετεί αυτό το στόχο της ειρηνικής συμβίωσης".

    Κληθείς να πει αν βλέπει στην πράξη να δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά μεταξύ κοινωνικών ομάδων των δυο κοινοτήτων και αν αυτό θα στηριζόταν από την κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο μακροχρόνιος τεχνητός διαχωρισμός των δυο κοινοτήτων έβλαψε το λαό μας, έβλαψε την πορεία του κυπριακού λαού, ήταν κάτι το αφύσικο."

    "Γι' αυτό", πρόσθεσε, "οι συναντήσεις που άρχισαν με διάφορες ομάδες του πληθυσμού όπως για παράδειγμα οι συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων, οι συναντήσεις των συνδικαλιστών, οι συναντήσεις των εκπαιδευτικών, συναντήσεις άλλων κατηγοριών πολιτών, πιστεύω ότι δημιουργούν σιγά - σιγά το κλίμα που πρέπει να επικρατήσει και το οποίο πρέπει να στοχεύει ότι σε μια στιγμή που θα αρχίσει η ειρηνική συμβίωση. Η οικονομική συνεργασία είναι επιθυμητή".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι "σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας είχαμε παραγνωρίσει ή δεν δώσαμε τη δέουσα βαρύτητα στην οικονομική συνεργασία των δυο κοινοτήτων και εκείνο ήταν σφάλμα".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να εκφράσει την υποστήριξή της στην εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "ως προς τα ειδικά μέτρα τα οποία κατέληξαν θα αναμένουμε να μας δώσουν τα πλήρη στοιχεία και να επανέλθουμε για να σας δώσω τελικές θέσεις πάνω σε αυτά τα θέματα".

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι αυτές οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα και να πει αν το Υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει σχολεία να λαμβάνουν μαζικά μέρος σε αυτές τις εκδηλωσεις, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "το να γίνονται εκδηλώσεις που να εκφράζουν πολιτισμένα και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και μέσα στις παραμέτρους που καθορίζει το σύνταγμα για να τονίζουν τη στάση μας ως προς την κατοχή, είναι επιθυμητές".

    "Αυτές οι εκδηλώσεις," πρόσθεσε, "εγκρίνονται και επικροτούνται. Είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής ότι ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε την κατοχή, ούτε τις δυσμενείς της συνέπειες".

    "Ταυτόχρονα όμως", είπε, "αυτοί που προβαίνουν σε αυτές τις εκδηλώσεις πρέπει να σέβονται και εκδηλώσεις άλλων ομάδων του πληθυσμού οι οποίες επιδιώκουν νόμιμους σκοπούς και τέτοιες ομάδες μπορούν να συμπεριληφθούν και αυτές που αποβλέπουν στο συναπάντημα είτε επιχειρηματιών είτε δασκάλων, είτε συντεχνιακών, συνδικαλιστών και άλλων".

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης "είναι θέμα αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών μας, είναι ελεύθεροι να εκφράσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα συναισθήματά τους είτε για την κατοχή είτε για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της τραγωδίας που ζούμε. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων νομίομων επιδιώξεων".

    Για το αν το Υπουργείο Παιδείας επικροτεί την ομαδική συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις που γίνονται το Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει την επίσημη θέση του Υπουργείου αύριο.

    Τόνισε παράλληλα ότι "τα σχολεία και η εκπαίδευσή μας γενικά έχει χρέος να διατηρήσει το ψηλό φρόνημα των μαθητών στην έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας και να καταδικάζει στη συνείδησή τους την κατοχή, την εισβολή, την παρανομία, την προσβολή της νομιμότητας."

    Τέλος είπε ότι "αν υπάρχει αντίθετη πολιτική η οποία θα παρεμποδίζει την εφαρμογή της πολιτικής και την προστασία δικαιωμάτων άλλων πολιτών δεν μπορεί παρά να σταθούμε αντίθετοι και να εξουδετερώσουμε εμπόδια που παρουσιάζονται για άλλους πολίτες να εκφράζονται όπως επιθυμούν και όπως έχουν δικαιώμα να πράττουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Ονομαστικά χρεόγραφα - δημοπρασία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή η δημοπρασία για την πώληση από την Κεντρική Τράπεζα, Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως (ΚΟΧΑ) 6,75% και 7,00% με ημερομηνία έκδοσης 17 Νοεμβρίου 1997, κατά την οποία έγιναν δεχτές, προσφορές συνολικού ύψους 46.423.000 λιρών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, για τα ΚΟΧΑ 6,75% ύψους μέχρι 35 εκατομμυρίων λιρών διάρκειας πέντε ετών, λήφθηκαν προσφορές ύψους 31.721.000 λιρών, από τις οποίες οι ανταγωνιστικές ήταν ύψους 29.827.000 λιρών και οι μη αναταγωνιστικές ύψους 1.894.000 λιρών. Ολες έγιναν δεχτές.

    Εξάλλου, για τα ΚΟΧΑ 7,00% ύψους μέχρι 25 εκατ. λιρών διάρκειας δέκα ετών, λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 21.788.000 λιρών, από τις οποίες οι ανταγωνιστικές ήταν ύψους 16.996.000 λιρών και οι μη ανταγωνιστικές ύψους 4.792.000 λιρών.

    Εγιναν δεχτές προσφορές συνολικού ύψους 14.702.000, από τις οποίες ανταγωνιστικές ήσαν προσφορές ύψους 9.910.000 λιρών και μη ανταγωνιστικές, προσφορές ύψους 4.792.000 λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητή και η κυβέρνηση έχει προτείνει φόρμουλες που καθιστούν δυνατή αυτή την εκπροσώπηση με τον όρο πάντα ότι θα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και με την ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η οντότητα της Δημοκρατίας και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι στο θέμα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες το ζητούμενο είναι κατά πόσον μπορεί να βρεθεί τρόπος εκπροσώπησης τουρκοκυπριακών λεγόμενων κυβερνητικών οργανισμών στη διαπραγματευτική ομάδα.

    "Αν στο μεταξύ λυθεί το Κυπριακό θα εκπροσωπούνται επίσημα τα δυο ομόσπονδα κράτη και τότε θα μιλούμε για εκπροσώπηση κυβερνητικών οργανισμών από τα δυο ομόσπονδα κράτη", επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι "εφόσον το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, εφόσον τα Ηνωμένα Εθνη μας καλούν όλους να μην αναγνωρίσουμε κανένα άλλο στη Δημοκρατία της Κύπρου παρά μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας και τα όργανά της και κανέναν άλλο αποσχιστικό κίνημα ή κατάσταση δεν μπορούμε παρά να εμμείνουμε στη θέση όπως την έχουμε εκφράσει μέχρι τώρα ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είναι επιθυμητή στις διαπραγματεύσεις".

    "Εχουμε προτείνει", πρόσθεσε "φόρμουλες που καθιστούν δυνατή αυτή την εκπροσώπηση κομμάτων, οργανώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων και άλλων που προσφέρουν μια λογική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων με τον όρο πάντα ότι θα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και με την ασφαλιστική δικλείδα για μας ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η οντότητα της Δημοκρατίας και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    Κληθείς να πει αν προτίθεται η κυβέρνηση να διαβιβάσει τη θέση της αυτή στον κ. Χάνεϊ και στο Λονδίνο νοουμένου ότι η Βρετανία θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διάστημα όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "εάν οι πληροφορίες ως προς το τί εξέφρασε ο Βρετανός διπλωμάτης είναι ακριβείς, η θέση μας είναι αυτή. Αυτή θα υποστηρίξουμε στις επίσημες συνομιλίες και αυτές τις θέσεις θα προωθήσουμε με κάθε τρόπο σε όλα τα προπαρασκευαστικά επίπεδα, είτε είναι παραστάσεις προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας είτε είναι παραστάσεις προς άλλες κυβερνήσεις αλλά πάντα αυτή θα είναι η θέση μας".

    Ο κ. Χριστοφίδης κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χάνεϊ ότι οι έποικοι είναι πλέον μέρος της Κύπρου όπου παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά και έχουν την "τουρκοκυπριακή υπηκοότητα".

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, "οι θέσεις μας για τους εποίκους παραμένουν ως έχουν διακηρυχθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα και από το Εθνικό Συμβούλιο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τα πολιτικά κόμματα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη μέθοδο της εμφύτευσης πληθυσμού στην Κύπρο με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού μας".

    "Εχουμε καταδικάσει", πρόσθεσε, "με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας, την οποία εφάρμοσε σε προηγούμενους καιρούς και στην Αλεξανδρέττα και θα μείνουμε σε αυτές τις θέσεις".

    Αναφορικά με τη θέση ότι οι έποικοι έχουν πάρει την "τουρκοκυπριακή υπηκοότητα", ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "δεν υπάρχει τουρκοκυπριακή υπηκοότητα ούτε μπορεί να την αναγνωρίσει κανένας και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας ή εκπρόσωπος της Ευρώπης, διότι συγκρούεται κάθετα με τις ευρωπαϊκές θέσεις, με τις θέσεις του παγκόσμιου οργανισμού, του ΟΗΕ, με τις θέσεις της Κοινοπολιτείας όπως πρόσφατα εκφράστηκαν".

    "Εκείνο που υπάρχει στην Κύπρο", παρατήρησε, "είναι η ιδιότητα του Κυπρίου πολίτη, είναι η κυπριακή ιθαγένεια αυτή και μόνη και καμμιά άλλη. Δεν υπήρχε στο σύνταγμα και δεν υπάρχει ελληνοκυπριακή ιθαγένεια και τουρκοκυπριακή ιθαγένεια. Υπάρχει η ιθαγένεια του πολίτη της Δημοκρατίας και αυτή οι γνήσιοι πολίτες της Δημοκρατίας είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 17 November 1997 - 14:47:14 UTC