Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Συμμετοχή Τ/Κ στις ενταξιακές
  • [02] Εκπρόσωπος - υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [03] Κασουλίδης - Καντούμι
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τουρκία
  • [06] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Παπανδρέου - Κρανιδιώτη
  • [07] Βουλή - Στρατιωτικές ασκήσεις Βρετανών
  • [08] "Πορεία Επιστροφής" - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] Εκπρόσωπος - επικρίσεις Ιακώβου
  • [10] ΔΗΚΟ - προεδρικές - Χριστοφίδης
  • [11] Δεύτερη Συνάντηση - Χόλμπρουκ - Παπανδρέου

  • [01] Εκπρόσωπος - Συμμετοχή Τ/Κ στις ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αμερικανική διπλωματία δεν επιδιώκει την ισότιμη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ίδια η ΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει ότι συνομιλήτρια στις ενταξιακές δεν είναι άλλη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, "οι Τούρκοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι θέλουν", και τόνισε ότι "δεν θα βρεθεί κείμενο ή ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ισότιμη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Εκείνο που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα συμμετοχής και των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις. "Ουδείς είπε ισότιμη συμμετοχή", επανέλαβε.

    Ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε εξάλλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει θετική απάντηση ως προς το θέμα και έχει μάλιστα προτείνει και ιδέες τρόπων συμμετοχής των Τ/Κ. Τόνισε όμως ότι οποιαδήποτε συμμετοχή των Τ/Κ "θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα επηρεάζεται η οντότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου και δεν θα δημιουργούνται στοιχεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    Υπογράμμισε επίσης ότι ξεκάθαρη πάνω στο θέμα είναι και η απάντηση της ίδιας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι "θα προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως έχει καθορισθεί και συνομιλήτρια δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου που αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες".

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την κυπριακή κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος ή να δεχτούν τα τετελεσμένα. "Πρέπει να πιστώνουμε τις ΗΠΑ με συνέπεια. Οτι αυτή η θέση θα διατηρηθεί μέχρι τέλους γιατί αυτό είναι το σωστό και από πλευράς δικαίου και διεθνούς νομιμότητας", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλες προτάσεις ως προς τους τρόπους συμμετοχής των Τ/Κ εκτός από την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας όμως ότι "είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε διάφορες φόρμουλες πάνω σε αυτό το θέμα".

    "Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε τρόπους αλλα πάντα με εχέγγυο ότι η οντότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου δεν πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να μειωθεί ή να επηρεαστεί και η λύση δεν θα δίνει κανένα στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Και αυτό γιατί σεβόμαστε τα ψηφίσματα των ΗΕ", κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - υποψηφιότητα Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ανακοινωθεί. Είναι σοβαρή και υπεύθυνη και θα είναι μέχρι το τέλος," τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά Γλαύκο Κληρίδη αλλά δεν κλείνουν τις πόρτες για μια συνεργασία με το ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε:

    "Ο κ. Κυπριανού έκανε τις δικές του επιλογές με απόλυτη ευθύνη έναντι του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί. Δικές του οι επιλογές δική του και η ευθύνη.

    Εμείς σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη και αρχηγού κόμματος να εκφράζεται με τον τρόπο που θέλει και να κάνει τις επιλογές που θέλει", πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο προεκλογικός αγώνας θα διεξαχθεί σε απόλυτα δημοκρατικά πλαίσια και ότι "κριτής όλων θα είναι ο απλός ψηφοφόρος που θα κρίνει τον καθένα βάσει των έργων και των προγραμμάτων του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης - Καντούμι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Αυτόνομων Παλαιστινιακών Περιοχών Φαρούκ Καντούμι επέκρινε την αμερικανική ανάμιξη στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την ελπίδα όπως τα πράγματα πάνε καλύτερα στο Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Καντούμι σημείωσε τις ομοιότητες των προβλημάτων των δύο λαών, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και την ακεραιότητα των χωρών.

    Ο Παλαιστίνιος επίσημος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πράξουν καλύτερα στο κυπριακό πρόβλημα, παρατηρώντας ότι στο Παλαιστινιακό οι ΗΠΑ είχαν μια μεγάλη αποτυχία.

    Ανέφερε ότι οι Παλαστίνιοι επιμένουν να υπάρξει ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών αλλά οι Ισραηλινοί, είπε, δεν θέλουν τα ΗΕ να παίξουν θετικό ρόλο.

    Ο κ. Καντούμι υπογράμισε ότι η Κύπρος και οι Αυτόνομες Παλαιστινιακές Περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφύγων και διαίρεσης και συνέστησε υπομονή για επίλυση των προβλημάτων αυτών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καντούμι είπε ότι ήλθε στην Κύπρο για συνομιλίες γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγή απόψεων.

    "Η Κύπρος είναι μια φιλική χώρα που υποστηρίζει τον αγώνα μας για ειρήνη και είναι πάντοτε με ανυπομονησία που ερχόμαστε εδώ για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία για να εξυπηρετήσουμε τους κοινούς μας στόχους", σημείωσε ο κ. Καντούμι.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Κύπρο, εκφράζοντας την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στον αγώνα των Παλαιστινίων για ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη, τη συνάντησή του με τον κ. Καντούμι, κατά την οποία, όπως είπε, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εξελίξεις στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.90 (+0.15)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.47 (+0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.12 (+0.08)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.48 (+0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.10 (+0.26)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.23 (-0.30)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.16 (-0.05)
        Αλλες Εταιρείες                         58.51 (+0.17)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  430470.756
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς ΗΠΑ για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που να δικαιολογεί τη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής, Φαρούκ Καντούμι, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την εξεύρεση τρόπου για συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση εάν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για το θέμα αυτό έχει απορριφθεί, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για "κυρίαρχο" πολιτικό καθεστώς και δύο αντιπροσωπείες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), που έχει τον κύριο λόγο επί του θέματος, καλωσορίζει την πρόταση του Προέδρου, πρόσθεσε.

    "Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, μπαίνει σε ένα άλλο περιεχόμενο της γενικότερης θέσης των ΗΠΑ έναντι της αίτησης της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ και, ασφαλώς, από πλευράς των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη κατανόηση," ανέφερε ο ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ και τη δήλωση Γιλμάζ.

    Οι επαφές στη Βόνη, πρόσθεσε, του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αφορούν τον συσχετισμό της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και της τουρκικής αίτησης για εισδοχή στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Παπανδρέου - Κρανιδιώτη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,13/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη, αντίστοιχα.

    Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους - αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισαν ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Χόλμπρουκ και άκουσαν τις εντυπώσεις του από τις επαφές και εμπειρίες που είχε στη Λευκωσία και την Αγκυρα.

    Χαρακτήρισαν "ωφέλιμη" τη συζήτηση και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες αυτές θα δώσουν νέα ώθηση στο Κυπριακό.

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Κρανιδιώτης, απεκόμισαν την εντύπωση ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος είναι ευχαριστημένος από το ταξίδι του. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η προσπάθεια του κ. Χόλμπρουκ έχει αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Απέφυγε, όμως, να επεκταθεί στο θέμα.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση, ότι μίλησε ήδη τηλεφωνικώς με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Μαδρίτη.

    Πάντως, η αμερικανική πλευρά έθεσε στους κύριους Παπανδρέου και Κρανιδιώτη το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας, καθώς και την εκκρεμότητα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, που παραμένουν "μπλοκαρισμένες" από την Ελλάδα.

    Είναι γεγονός ότι, τις τελευταίες βδομάδες, η Ουάσιγκτον πιέζει τους εταίρους της ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία, να δεχθούν την Τουρκία στη διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών. Για το θέμα αυτό, οι κύριοι Κρανιδιώτης και Παπανδρέου ανέπτυξαν στον κ. Χόλμπρουκ τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι αντίθετη με την "ιδέα" της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    Πάντως, η Αγκυρα έχει αρχίσει να ενοχλεί έντονα της εταίρους τις τελευταίες μέρες, με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της που αποκτούν πλέον μορφή εκβιασμού.

    Ετσι, μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Nετσατί Ουτκάν, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με ειδικό καθεστώς και πως θέλει να είναι στην ίδια μοίρα με τους άλλους υποψήφιους, χθες η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε στη λουξεμβουργιανή προεδρία ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση δείπνου (Υπουργών Εξωτερικών), στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Θα συμμετάσχει, όπως τόνισε με τον ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζέμ, μόνο εάν γίνει Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για εξωτερικές υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [07] Βουλή - Στρατιωτικές ασκήσεις Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνα και χωρίς συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το απόγευμα ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, παραστάσεις και επιβαλλόμενες ενέργειες, για τον ταχύτερο τερματισμό των ασκήσεων των βρετανικών στρατευμάτων στον Ακάμα.

    Στο ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση να ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην καθολική απαίτηση του κυπριακού λαού και να τερματίσει τις σρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Ακάμα.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει να συγκατατίθεται στη διεξαγωγή των γυμνασίων στην περιοχή, ενώ εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς το Ευρωκοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο, το Βρετανικό Κοινοβούλιο και όπου αλλού θεωρεί χρήσιμο, με στόχο τον άμεσο τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα.

    Το όλο θέμα συζητήθηκε προ ημηρεσίας διατάξεως στην Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος, ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποιούντο διαδηλώσεις από οργανωμένα σύνολα κατά των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [08] (Κ) "Πορεία Επιστροφής" - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Συντονιστική Επιτροπή για την "Πορεία Επιστροφής", με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) να βοηθήσει ώστε "ν' ασκήσουμε το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια μας, με τη συνοδεία των στρατευμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας".

    Στην επιστολή αναφέρονται οι λόγοι της διεξαγωγής της "Πορείας Επιστροφής", που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο, 15 Νοεμβρίου.

    Γίνεται έκκληση προς το ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, "του Σώματος που έχει την ευθύνη να διασώσει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει το σεβασμο στα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την άμεση εφαρμογή των προσφύγων στα σπίτια τους".

    "Αν η επιστροφή μας παρεμποδισθεί, υπαίτια θα είναι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα", καταλήγει η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής για την "Πορεία Επιστροφής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - επικρίσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι επικριτές του έργου της κυβέρνησης Κληρίδη κατείχαν στο παρελθόν οι ίδιοι υψηλά αξιώματα και θα μπορούσαν να εξηγήσουν στο λαό την πρόοδο που σημειώθηκε επί δικής τους διακυβέρνησης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε επικρίσεις που διατύπωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στις πρωτοβουλίες για εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ο κ. Ιακώβου ασχολείται με την προεκλογική του εκστρατεία", είπε ο κ. Χριστοφίδης και σημείωσε:

    "Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι όλοι όσοι μιλούν για καθυστέρηση, κατείχαν αξιώματα υψηλά στη Δημοκρατία της Κύπρου, είχαν την ευθύνη χειρισμού του Κυπριακού και ο καθένας ας εξηγήσει στο λαό την πρόοδο που επετελέσθη όταν ασκούσε δημόσιο αξίωμα και να το συγκρίνει με το επιτελεσθέν έργο στη διάρκεια της διακυβέρνησης Κληρίδη".

    Ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε επίσης ότι ψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία δεν ήταν δυνατό να εκδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το 1981 και ότι από τότε, με συνδρομή του ΔΗΣΥ, άρχισε η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη να προχωρεί με τρόπο ικανοποιητικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [10] ΔΗΚΟ - προεδρικές - Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μια σύγχρονη πολιτική πρόταση και μια νικηφόρα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, που οι σημερινοί και αυριανοί καιροί υπαγορεύουν, θα καταθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι αν και η υποψηφιότητα του κ. Σπύρου Κυπριανού παραμένει, το ΔΗΚΟ προσεγγίζει θετικά την περίπτωση άλλου υποψηφίου, ο οποίος να συγκεντρώνει τα εχέγγυα της ορθής διαχείρισης του εθνικού θέματος και συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων.

    Σε ερώτηση εάν ο υποψήφιος αυτός, στον οποίο αναφέρθηκε, θα προέρχεται από το ΔΗΚΟ, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι το κόμμα με βάση την πολιτική ιστορία και προσφορά του, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως, πρέπει σε αυτή τη φάση να έχει δικό του υποψήφιο.

    Ωστόσο, επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ βλέπει θετικά τον προβληματισμό "κάποια υποψηφιότητα να μπει μπροστά", αν, όπως είπε, για το καλό της εθνικής υπόθεσης και για τη συνένωση ευρύτερων δυνάμεων, κριθεί αναγκαίο.

    Εξάλλου, με δήλωσή του ο κ. Κωνσταντίνου επέκρινε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μανώλη Χριστοφίδη, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι φαίνεται ότι "έχουν παγιδευτεί σε κάποιες γηρασμένες πολιτικές αντιλήψεις και πολιτικές συμπεριφορές", είπε.

    "Αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί η άρνησή τους να κάνουν δεύτερες, πιο σοφές και ρεαλιστικές σκέψεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές", πρόσθεσε.

    "Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον κ. Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος κατέχει το πολιτειακό αξίωμα ελέω Σπύρου Κυπριανού και Δημοκρατικού Κόμματος", όπως ανέφερε, "αναμέναμε να εκδηλώνει περισσότερο σεβασμό και να τιμά δεόντως την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος".

    "Παρακολουθούμε με θλίψη την πορεία του και μετρούμε τα ελλείμματα σεβασμού που παρουσιάζει", δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ "αφήνει πίσω του τραύματα, ατυχίες και αναξιόπιστες συνεργασίες", σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο να προτείνει μια πορεία προς το μέλλον.

    "Αν παρ' ελπίδα", κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου, "υπάρξουν δεύτερες, πιο συνετές σκέψεις και αποφάσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και υπάρχει βεβαίως καιρός, καλώς".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [11] Δεύτερη Συνάντηση - Χόλμπρουκ - Παπανδρέου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,13/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Δεύτερη συνάντηση μέσα σε διάστημα λίγων ωρών είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Μάλιστα στη δεύτερη συνάντηση παρέστη και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις και τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, καθώς και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της ενταξιακής σχέσης της με την κοινότηυα.

    "Εμείς αναπτύξαμε στον κ. Χόλμπρουκ τις θέσεις μας σχετικά με την Τουρκία, προκειμένου να διευκολύνουμε το μεσολαβητικό ρόλο του", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Πάντως, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και οι κύριοι Χόλμπρουκ και Βαν ντεν Μπρουκ απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε μόνο ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεργαστούν στενά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η εντύπωση που απεκόμισε ο κ. Χόλμπρουκ από τις συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα είναι ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό περνά μέσα από την αναβάθμιση της ενταξιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Για τον λόγο αυτό, ο Αμερικανός αξιωματούχος,σε όλες τις συναντήσεις που είχε σήμερα, υποστήριξε στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στη διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 13 November 1997 - 18:46:43 UTC