Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Χόλμπρουκ
  • [02] Κασουλίδης - ΕΕ - Χόλμπρουκ
  • [03] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα
  • [04] Ντενκτάς - Χόλμπρουκ
  • [05] "Ορτάμ" - Ντενκτάς
  • [06] Κασουλίδης - Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ
  • [07] Αναστασιάδης (2) - Κυπριακό - υποψηφ. Κληρίδη
  • [08] Κληρίδης - Βασιλείου
  • [09] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ
  • [10] Κληρίδης - Χριστόφιας
  • [11] Ιακώβου - Διάσκεψη

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Χόλμπρουκ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις επαφές Χόλμπρουκ στην Κύπρο και την Αγκυρα αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Χόλμπρουκ, ο προεδρικός απεσταλμένος του είπε ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ήταν ειλικρινείς, διεξοδικές και διεξήχθησαν σε μιαν πολύ θετική ατμόσφαιρα, με τους δύο ηγέτες να έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν τη συζήτηση ανοικτά και άμεσα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρούμπιν, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό του είπε ότι δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ ανέμενε ότι θα υπάρξει.

    Ο στόχος αυτής της συνάντησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος, ήταν να διατηρήσει τη διαδικασία σε εξέλιξη, να συνεχίσουν οι δύο πλευρές να συνομιλούν και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για πρόοδο.

    Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ, τους οποίους ενημέρωσε για τις συζητήσεις και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Βόννη για επαφές με τη γερμανική ηγεσία.

    Τέλος ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση επιχειρηματιών από την περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - ΕΕ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα υπάρξει τουρκοκυπριακή εκπροσώπηση κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τοποθετείται τον ερχόμενο Απρίλιο,

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι βλέπει ως πιθανότερη εξέλιξη την έναρξη των ενταξιακών χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή των Τ/Κ κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις.

    "Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τώρα, στο προσεχές μέλλον, ή κατά τη διάρκεια της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει αυτό κατορθωτό, εκτός εάν συμβεί κάτι το πολύ σημαντικό όσον αφορά τις εξελίξεις του ιδίου του κυπριακού προβλήματος," δήλωσε.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση σε ότι αφορά την αντίκρυση του πολιτικού προβλήματος για να μπορέσει να υπάρξει η σωστή αντιπροσώπευση των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η αποδοχή της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάτω από τις θεσμικές προϋποθέσεις της ίδιας της ΕΕ, που διαπραγματεύεται με κράτη, θα είναι "μεγάλη εξέλιξη," είπε.

    Η δεύτερη προϋπόθεση, διευκρίνισε, είναι ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αρχή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και από την Τ/κ κοινότητα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όταν οι Τ/Κ μιλούν για ισότιμη εκπροσώπηση δεν αναφέρονται σε αριθμητική εκπροσώπηση αλλά σε τρόπους που θίγουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μιλούν για δύο ισότιμες κυρίαρχες οντότητες.

    Ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελούν μια μίνι διακυβερνητική για την ΕΕ και, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι δεν θα επιθυμούσαν διαπραγμάτευση με μιαν αντιπροσωπεία της οποίας ένα μέρος θα στοχεύει προς την ένταξη και ένα άλλο να στοχεύει προς αποφυγή της ένταξης.

    Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι υπήρξε κάποια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά, που επιθυμεί να προωθήσει τη θέση της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, προσπαθεί να το πράξει μέσα από το θέμα Ευρωπαϊκή Ενωση. "Ούτε εμείς, ούτε η ΕΕ δεχόμαστε τέτοια θέση", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    "Η θέση μας ότι η ενταξιακή πορεία θα είναι τελικά ο καταλύτης που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού και στην έξοδο από το αδιέξοδο αποδεικνύεται από το βαθμό της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο," εξήγησε.

    Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι μια σταθερή ενταξιακή πορεία που προχωρεί κανονικά θα υποχρεώσει την Τουρκία να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα ή να δεκτεί λύση του Κυπριακού πριν από την επόμενη διεύρυνση ή να διακινδυνεύσει να επιτευχθεί ένταξη της Κύπρου χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί προ τέτοιου διλήμματος αντιδρά με την ελπίδα να ματαιώσει τις συνθήκες που θα την οδηγήσουν να βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα.

    Σε ερώτηση εάν η προσέγγιση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χρησιμοποιεί αρκετά το θέμα ΕΕ όσον αφορά τη λύση του προβλήματος," σημειώνοντας παράλληλα τον ενεργό ρόλο που διεδραμάτισε στη λήψη της απόφασης της 6 Μαρτίου 1995 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον κ. Χόλμπρουκ, ο ΥΠΕΞ δεν εξέφρασε καμία ανησυχία, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης απέδωσε τις συνεχείς επαφές του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στα πλαίσια της δραστηριότητας και ενεργετικότητας που τον χαρακτηρίζει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Δεν μιλούμε για ένα διπλωμάτη ο οποίος θα ενεργεί με τρόπο βραδύ ή χωρίς ενεργό δράση, σημείωσε.

    "Εχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει προς την κατεύθυνση της Αγκυρας ώστε να πεισθεί η τουρκική πλευρά ότι η παρούσα στάση τους δεν μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή," είπε ο ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ εξακολουθεί να προβληματίζεται αλλά βρίσκεται ένα βήμα μπροστά με την έννοια ότι απεκόμισε, από την κοινή συνάντηση του Λήδρα Πάλας τις εμπειρίες που χρειάζεται για μελλοντική διαπραγμάτευση.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του κυπριακού προβλήματος, και ούτε την επεδίωξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Διευκρινίζοντας χθεσινές δηλώσεις του για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της επαναπροσέγγισης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά, χωρίς να υποτιμά τις προσπάθειες που γίνονται μέσω ξένων πρεσβειών ή άλλων ξένων κέντρων, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από οργανωμένα σύνολα για συναντήσεις με τους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    --------------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    --------------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               247,1225         249,0994
          Δολ. Αυστραλίας              2,8419           2,8646
          Δολ. Καναδά                  2,7751           2,7973
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,7943         348,5606
          Κορόνες Δανίας              12,9038          13,0070
          Κορόνες Νορβηγίας           13,8415          13,9522
          Κορόνες Σουηδίας            14,7828          14,9010
          Λιρέτες Ιταλίας          3.313,2545       3.339,7605
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2234          10,3051
          Πεσέτες Ισπανίας           286,2445         288,5344
          Σελίνια Αυστρίας            23,8563          24,0471
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8221           3,8526
          Φράγκα Βελγίου              69,9419          70,5014
          Φράγκα Γαλλίας              11,3568          11,4476
          Φράγκα Ελβετίας              2,7526           2,7746
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κυρίαρχο θέμα της επίσκεψης Χόλμπρουκ ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό άφησε να νοηθεί, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση τί ζητούν από τον ίδιο, ο Ντενκτάς είπε ότι οι Αμερικανοί του ζήτησαν να θέσει στο περιθώριο το θέμα συζήτησης του καθεστώτος, να μην δημιουργεί θέμα σχετικά με τη δήθεν κυριαρχία και να ξεχάσει την οντότητα του ψευδοκράτους ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Αν συμβεί κάτι τέτοιο", είπε, τότε θα παύσουν να ισχύουν οι πρόνοιες του 1960.

    Χαρακτήρισε "ανήθικη και προσβλητική" την επανένωση της Κύπρου με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρεται σε προτάσεις του κ. Χόλμπρουκ προς την τουρκική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, φέρεται ο κ. Χόλμπρουκ να κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην ενοποίηση με τα κατεχόμενα αν αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί, όπως είπε, λόγω των προεδρικών εκλογών δεν είναι δυνατό να γίνουν σημαντικά βήματα στο Κυπριακό.

    Κάλεσε την Τουρκία να συγκατατεθεί στην ένταξη των Τ/Κ στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι θα τους δοθούν διαβεβαιώσεις για ισότητα με τους Ε/Κ.

    Την κάλεσε να μην επιμένει και να εγκαταλείψει την απαίτηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως δήθεν "κυρίαρχου κράτους".

    Ο κ. Χόλμπρουκ φέρεται να δήλωσε ότι αν σημειωθούν τα πιο πάνω, θα σημειωθεί βελτίωση στα ελλαδοτουρκικά και θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τη "Χουριέτ", είπε ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές εγγυήσεις στο νησί με την παρουσία αριθμού Τούρκων στρατιωτών, παράλληλα με την παρουσία πολυεθνικής δύναμης για την ασφάλεια της νήσου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    (Α.Χ.) ΤΚΘ 3 00135

    [05] (Κ) "Ορτάμ" - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίοδα "Ορτάμ" κατηγορεί τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι προσπαθεί να παρεμβάλει και πάλι εμπόδια στο Κυπριακό, προβάλλοντας την αξίωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Ρισέτ Ακάρ, στη στήλη του στην "Ορτάμ", διερωτάται πώς είναι δυνατό να ανεμένεται από τις ΗΠΑ αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού μέχρι σήμερα θεωρεί τη δήθεν αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον ως μιαν εμπορική εταιρεία.

    Ο Ακάρ, αφού γράφει ότι ο Ντενκτάς γνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα, εντούτοις θέτει ως όρο την αναγνώριση. Παράλληλα, τονίζει ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν προς τη διεθνή κοινότητα τους στόχους τους.

    "Θέλουμε ή όχι ομοσπονδιακή λύση ή μήπως ο τελικός μας στόχος είναι η ενοποίηση", διερωτάται.

    "Ας μην οδηγούμε το Κυπριακό πάντοτε σε ανηφόρες", γράφει ο Ακάρ, και προειδοποιεί ότι "κάθε ανήφορος έχει και τον κατήφορό του".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο βρίσκεται ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καντούμι.

    Αυτή την ώρα συναντάται στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Αναστασιάδης (2) - Κυπριακό - υποψηφ. Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι διαπραγματεύσιμη η υποψηφιότητα Κληρίδη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι στη βάση αρχών και όχι με πικρίες που αναφέρονται σε πρόσωπα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και κληθείς να σχολιάσει ψεσινές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού περί ενδεχομένου συνεργασίας ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ, με υποψήφιο άλλον από το Γλαύκο Κληρίδη, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

    "Ναι στην υποψηφιότητα Κληρίδη, ναι στο διάλογο για συνεργασία και βελτίωση των όποιων διαδικαστικών θεμάτων μπορούν να ρυθμίσουν τα προβλήματα του παρελθόντος" είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ανέφερε ακόμη, ότι "το συμφέρον το τόπου εξυπηρετείται και από την προεδρία Κληρίδη και από την υποψηφιότητα Κληρίδη".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και αποκλείοντας "δεύτερες σκέψεις" για την υποψηφιότητα Κληρίδη, σημείωσε ότι η συνεδριακή απόφαση του ΔΗΣΥ, μπορεί να αλλοιωθεί μόνον με άλλη συνεδρικαή απόφαση και πρόσθεσε:

    "Είναι πια καιρός να αρχίσουμε να παρακολουθούμε με περισσότερη σοβαρότητα την πολιτική ζωή του τόπου, για να μην εκφυλίζονται και οι προσπάθειες συνεργασιών, που αντί να βασίζονται σε θέματα αρχών, δυστυχώς επικεντρώνονται σε θέματα προσώπων".

    Σε ερώτηση, αν με όσα είπε, θεωρεί ως μη σοβαρή την πρόταση ΔΗΚΟ για εξεύρεση άλλου υποψηφίου εκτός του Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι "ουδεμία επίσημη πρόταση εδέχθη το κόμμα, καθ'οιονδήποτε τρόπο, διά οιανδήποτε υποψηφιότητα, άλλης εκείνης του κ. Κληρίδη και εκείνης του κ. Κυπριανού".

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, "έγιναν και επικεντρώνονται, πέραν των διά αέρος δηλώσεων, εις το κατά πόσον ο ΔΗΣΥ, θα υιοθετήσει την υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού ή όχι".

    Για τη φημολογούμενη υποψηφιότητα Μαρκίδη, ανέφερε ότι "η μέχρι στιγμής αντίληψη", είναι ότι ο κ. Μαρκίδης δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον, παρά μόνο προέβη σε δήλωση ότι κάποιοι του εισηγούνται να κατέλθει ως υποψήφιος.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι ανησυχεί γιατί οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς επικεντρώθηκαν στο θέμα της κυριαρχίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανένας.

    Υπενθύμισε στο σημείο αυτό, την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης - δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, Ρέππα - για την αμερικάνικη πρωτοβουλία, την παρουσία Χόλμπρουκ στην Κύπρο, αλλά και για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

    Επικρίσεις Κυπριανού προς Κληρίδη

    Ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις επικρίσεις του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, για ελλιπή ενημέρωσή του και μη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

    Υπογράμμισε ωστόσο, ότι "ο κ. Κυπριανού στις σημαντικότερες των αποφάσεων, συμπεριφέρθη ως υπεύθυνος ηγέτης έναντι της κυβέρνησης και των χειρισμών του Προέδρου Κληρίδη".

    Συνομιλίες Χόλμπρουκ

    Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και για την έναρξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας, εξέφρασε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας εμφαντικά την ικανοποίηση και της ελληνικής κυβέρνησης, από τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

    Τηρώντας την εμπιστευτικότητα, ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε στην ουσία των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, στην παρουσία του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Γνωρίζω ότι η προτεραιότητα του κ. Χόλμπρουκ ήταν κατ'αρχήν η διερεύνηση, διά του μεταξύ των δύο ηγετών διαλόγου, των θέσεων της κάθε μιας των πλευρών, αλλά και η επικέντρωση του ενδιαφέροντος εκεί που είναι το κλειδι της λύσης".

    Οπως ανέφερε στο παρόν στάδιο, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται "εις εκείνους που μπορούν θετικά να επηρεάσουν τις εξελίξεις και δεν είναι άλλοι, από την Αγκυρα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η επίσκεψη Χόλμπρουκ έδειξε ότι μπορεί να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, είπε ότι είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι με την παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, "αποδεικνύεται ότι ξεκινά η έντονη ενεργοποίηση (στο Κυπριακό) του αμερικάνικου παράγοντα".

    Για την οποία, όπως σημείωσε εμφαντικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "χαίρομαι να πω και η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα, θετικά το έχει το αντιμετωπίσει".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά, ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, εκτιμά ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι είχε δηλώσει ότι καλώς έρχεται ο κ. Χόλμπρουκ γιατί αυτό "σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεράστια δύναμη την οποία έχουν για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα", πρόσθεσε.

    Παρατήρησε ότι δεν ανέμενε ότι θα ήταν δυνατό από την πρώτη επίσκεψη Χόλμπρουκ να υπάρχει και λύση του Κυπριακού.

    "Μετά την ενημέρωση που μου έκανε ο κ. Κληρίδης, θεωρώ ότι η εκτίμηση που είχα κάνει τότε ήταν σωστή, αλλά και μετά τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ, ήδη υπήρξε θετικό αποτέλεσμα", είπε.

    Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην απολογία Χόλμπρουκ για το τί έκανε η Αμερική μεταξύ 1960 και 1974, και ότι με αυτή την έννοια πρέπει να νιώθει κάποια ηθική ευθύνη για το τί έγινε.

    "Το γεγονός ότι ο κ. Χόλμπρουκ επέμενε ότι πλέον η λύση του Κυπριακού είναι εκείνη που θα βάλει στο δρόμο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως τον τελευταίο καιρό θέλουν να μας πουν, όλα αυτά δείχνουν ακριβώς το θετικό στοιχείο της επίσκεψης", είπε.

    Αυτό που έχει τεράστια σημασία, συνέχισε, είναι όπως αυτή η πρωτοβουλία συνεχιστεί. "Το παν θα κριθεί από το κατά πόσο οι ΗΠΑ αλλά και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εννοούν ότι πρέπει να συμβάλουν".

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν το Μάρτιο του 1993 δεν διακόπτετο η διαδικασία, είναι βέβαιος ότι "θα είχαμε τότε την ανάμιξη αυτή, ακόμα και πιο έντονη, με αποτελέσματα που θα ήταν καλύτερα απ'ότι μπορεί να είναι σήμερα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι γνωρίζει πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, όπως και πόσο δύσκολο είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

    Κάλεσε ωστόσο όλα τα κόμματα να κάνουν κάθε τί το δυνατό για να πετύχει η διαδικασία.

    Προεδρικές εκλογές

    Ερωτηθείς αν κάνει διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου είπε χαρακτηριστικά, "όχι μόνο δεν κάνω αλλά θεωρώ όλη αυτή τη διαδικασία της οποίας μάρτυρας ήταν ο κυπριακός λαός τον τελευταίο χρόνο... σαν κάτι που δεν αποτελεί τιμή για την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι οι εκλογές αυτές θα πρέπει να είναι εκλογές κατά τις "οποίες θα υπάρξει αντιπαλότητα πάνω σε αρχές και όχι αγοραπωλησία ποσοστών".

    Για το λόγο αυτό, δεν έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα, και σημείωσε ότι σαν θέμα αρχής, δεν είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος σε όλες αυτές τις "διαδικασίες, αν γίνονται, για σενάρια για τρίτους, για τέταρτους κλπ".

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αναμφισβήτητα θα πρέπει να σκέφτεται το δεύτερο γύρο, και για το λόγο αυτό "δίνεις τη μάχη του πρώτου γύρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εντυπωσιακό", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης το πρόγραμμα των κινήσεων του Αερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην αμερικανική πρωτοβουλία και πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεων των ΗΠΑ.

    Σχολιάζοντας σήμερα τις πρόσφατες ενέργειες του Αμερικανού Απεσταλμένου, ο κ. Χριστοφίδης είπε συγκεκριμένα ότι "το εντυπωσιακό πρόγραμμα των κινήσεων του κ. Χόλμπρουκ δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αμερικανική πρωτοβουλία στην προσπάθεια προώθησης λύσης του Κυπριακού" με τρόπο που να συνάδει με τις συμφωνίες ψηλού επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς.

    Εκτιμώντας την αμερικανική πρωτοβουλία ως "προσπάθεια δυναμική και σοβαρή" και σημειώνοντας ότι είναι στο πλαίσιο των ΗΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε συνθέσεις των διαφορών που είναι καταγραμμένες μέσα στις δεκαετίες που υπάρχει το Κυπριακό για να δοθούν λύσεις στις επιμέρους πτυχές που θα οδηγήσουν σε ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού".

    Ολες οι πτυχές του Κυπριακού είναι πολυσυζητημένες και όλη η επιχειρηματολογία της κάθε πλευράς είναι καταγραμμένη, είπε, επισημαίνοντας ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ δεν εφαρμόζονται "γιατί λείπει η δύναμη εφαρμογής".

    Με την Αμερική να είναι στην πρωτοπορία αυτού του ειδικού ενδιαφέροντος γύρω από το Κυπριακό, πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ότι τα ΗΕ έχουν στη διάθεσή τους τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσουν σε λύσεις.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις στην αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Εμείς προσβλέπουμε στην αμερικανική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε στην ειλικρίνεια των προθέσεων".

    "Επαναλαμβάνω", πρόσθεσε, "την πρόσφατη ομολογία για αδικία σε βάρος της Κύπρου και δικαιολογημένα προσδοκούμε στην άρση των αδικιών. Οι αδικίες αυτές αίρονται αν αυτά που συμφωνήσαμε με την Τ/κ πλευρά, (δηλαδή η ομόσπονδη διζωνική δικοινοτική δημοκρατία με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) υλοποιηθούν", τόνισε.

    "Ενώ το συμφωνήσαμε εδώ και 20 χρόνια ουδεμία πρόοδος παρατηρείται γιατί δεν υπήρξαν δυνάμεις να ταράξουν τα ύδατα ή να προωθήσουν το θέμα", είπε, επισημαίνοντας ότι "η αμερικανική παρέμβαση τώρα έχει το δυναμισμό να προωθήσει τα πράγματα".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χόλμπρουκ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία ή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης προσπαθεί να προωθήσει την Τουρκία όσο πιο κοντά είναι δυνατό στην Ευρώπη.

    "Ταυτόχρονα όμως", επεσήμανε, "μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ενώ έχει παρέμβει θετικά για εξομάλυνση της κυπριακής πορείας, προσθέτει ότι το θεωρεί χρέος του να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για ολοκλήρωση αυτής της πορείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ μακριά η περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της Τουρκίας και του Ντενκτάς, "είναι πάρα πολύ δύσκολες".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "δεν πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες στον κυπριακό λαό ότι τροχιοδρομείται εδώ και τώρα η λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Στο παρόν στάδιο έχουμε μια γεύση από τα ίδια", δηλαδή επανάληψη των θέσεων των δύο πλευρών, πρόσθεσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και να στοχεύουν στην υλοποίηση βασικών προνοιών των ψηφισμάτων, σχετικά με τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, αλλά και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την επίσκεψη Χόλμπρουκ, "ούτε για το χρόνο έλευσης - είναι μεγάλο ερωτηματικό για μένα", ανέφερε, "ούτε βέβαια για το περιεχόμενο".

    Προεδρικές εκλογές

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτου υποψηφίου, μετά τις ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού για διακριτικές επαφές του κόμματός του με άλλα κόμματα για συνεργασία.

    Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλες τις δυνάμεις και στον ίδιο τον κ. Κυπριανού, σημείωσε, "ότι δεν χρειάζεται τρίτος", ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου καλύπτει όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ".

    Εκανε μάλιστα έκκληση προς το ΔΗΚΟ, για να στηρίξει την υποψηφιότητα Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Ιακώβου - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήρθε στην Κύπρο "πυροσβεστικά για να αντιμετωπίσει προκλήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη και για τις οποίες δεν έλαβε προληπτικά μέτρα".

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε σήμερα το πολιτικό του πρόγραμμα με σύνθημα "Νέα πνοή, νέα πορεία, νέα πολιτεία".

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου η επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο σχετίζεται και με το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν και μεγάλη επιθυμία του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε εξάλλου ότι στα πέντε τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκε πρόοδος στο εθνικό μας ζήτημα.

    Οπως είπε "πρώτιστο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να αντικαταστήσει την αδράνεια και την επικίνδυνη στασιμότητα στο εθνικό μας θέμα με ενεργητικές πρωτοβουλίες που θα σπάσουν τα αδιέξοδα και θα δημιουργήσουν την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους".

    "Μια λύση", πρόσθεσε, "που να διαρκέσει και όχι μια κάποια διευθέτηση πάνω στη νέα βάση προς την οποία μας μετατόπισαν χειρισμοί, προδεσμεύσεις και 'θαρραλέες ιδέες' του κ. Κληρίδη".

    Εξάλλου επεσήμανε ότι "η νέα κυβέρνηση θα καλέσει μέσα στις πρώτες 15 μέρες το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεχείς συνεδρίες για τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής διαφώτισης και διεθνοποίησης και γενικά το χειρισμό του εθνικού μας προβλήματος".

    "Οι κίνδυνοι είναι ορατοί και επειδή γίνεται εκμετάλλευση του θέματος και θέλουμε να δείξουμε μιαν αισιοδοξία ότι υπάρχει η αμερικάνικη πρωτοβουλία η οποία άρχισε και θα πάει και μετά τις εκλογές, δεν αντιμετωπίζουμε το εθνικό θέμα σωστά", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμη ότι "θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες ενώ θα προάγουν την καλλιέργεια αισθημάτων φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού δεν θα οδηγούν σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Υπογράμμισε εξάλλου ότι έχουμε χάσει έδαφος όσον αφορά στην πορεία ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αρνητική στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας επισημαίνοντας ότι κρατούν αποστάσεις για την ένταξη της Κύπρου, λόγω, όπως υποστήριξε, και της κινδυνολογίας που εξαπολύει ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκαλώντας το Κυπριακό "εν ενεργεία ηφαίστειο".

    Αναφορικά με το αμυντικό δόγμα ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι αναντίλεκτα η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα και η στενή αυτή συνεργασία θα πρέπει να γίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες.

    "Ταυτόχρονα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, θα διαμορφωθεί, σε στενή συνεργασία πάντα με την Ελλάδα, μια σύγχρονη αμυντική πολιτική, που χωρίς να μας περιπλέκει σε περιπέτειες και αντιπαραθέσεις, θα εγγυάται την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του", ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι "η αποδιοργάνωση του αστυνομικού σώματος από την κυβέρνηση Κληρίδη για μικροκομματικούς σκοπούς συνέβαλε στην έξαρση του οργανωμένου εκγλήματος και οδήγησε στην αδυναμία της αστυνομίας να το πατάξει".

    Ακόμη υποστήριξε ότι η έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής συνέβαλαν στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα και ομάδες, σε πρωτοφανή και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή επίπεδα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι επιβάλλεται η επιτάχυνση του δημόσιου τομέα και πως "γι' αυτό το σκοπό θα ετοιμασθεί μελέτη που θα στοχεύει στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την απλοποίηση διαδικασιών, την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση της αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα".

    Στην αναφορά του για το προεκλογικό σκηνικό και πώς αυτό διαμορφώνεται ο κ. Ιακώβου είπε ότι έχει επαφές με το ΔΗΚΟ, δεν συζητεί όμως στο παρόν στάδιο θέμα ανταλλαγμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 13 November 1997 - 14:29:21 UTC