Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ
  • [02] Ο Ραδιομαραθώνιος στο Τορόντο
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού Προεδρικές
  • [04] Υπ. Αμυνας Τουρκίας - ψευδοκράτος
  • [05] Δηλώσεις Γκιουρέλ
  • [06] Τ/κ Τύπος - άσκηση "Ταύρος '97"
  • [07] Διάψευση για ανταλλαγή πυροβολισμών
  • [08] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [09] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ
  • [10] Εκπρόσωπος - "Επεισόδιο" ανταλλαγής πυροβολισμών
  • [11] Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών ηγετών
  • [12] Πολιτιστικές εκδηλώσεις - "Κύπρος - Γαλλία"
  • [13] Διάψευση κατοχικών δυνάμεων
  • [14] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού
  • [15] Εκπρόσωπος - Ασκηση "Ταύρος '97"
  • [16] Διάσκεψη Τύπου Νίκου Ρολάνδη
  • [17] Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού - Χριστοφή

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επιστολή του προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανταλλάξει στοιχεία για τους αγνοούμενους, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στη Λευκωσία.

    Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από 50λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Οσον αφορά στην τουρκική πλευρά, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι έχει δείξει ετοιμότητα να δώσει τις σχετικές πληροφορίες όμως καθυστέρησε στην ολοκλήρωσή τους.

    Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε πως έλαβε επιστολή από τον κ. Κληρίδη "ότι είναι τώρα έτοιμος να δώσει τις πληροφορίες". Η επιστολή στάληκε πριν από δύο με τρεις εβδομάδες.

    "Ο κ. Ντενκτάς," πρόσθεσε, "πολλές φορές έχει δείξει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, όμως τους πήρε λίγο περισσότερο χρόνο για να κάνουν κάποια εργασία".

    Ο κ. Φεϊσέλ συμπλήρωσε λέγοντας ότι η καθυστέρηση αυτή έγινε κατανοητή τόσο από τον ίδιο όσο και από την Ε/κ πλευρά και είπε ότι αναμένει να υπάρξει σύντομα ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες όπου υπάρχουν τάφοι Ε/Κ και Τ/Κ, που είναι καταγραμμένοι ως αγνοούμενοι.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η πρώτη μετά την επιστροφή τόσο του ιδίου όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εξωτερικό, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι συζήτησαν την επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ με την οποία προτείνει επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να σχολιάσει την άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθεί με τον κ. Κόρντοβεζ, γιατί τις ημέρες της επίσκεψης του Συμβούλου του Γ.Γ. θα απουσιάζει στην Αγκυρα για ιατρικούς λόγους.

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γ.Γ. ανέφερε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς την Παρασκευή για συζήτηση του θέματος.

    Σε παρατήρηση πού θα αποσκοπεί η επίσκεψη Κόρντοβεζ, στις 18 Νοεμβρίου, αφού ο Ντενκτάς αρνείται να τον συναντήσει, ο κ. Φεϊσέλ προέτρεψε να μην "προκαταλαμβάνεται" η κατάσταση.

    Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, υπενθύμισε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του, που στάληκε επίσης στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Κόφι Αναν αναφέρει ότι θα στείλει τον κ. Κόρντοβεζ για να διερευνήσει κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα.

    Σε ερώτηση εάν η ΟΥΝΦΙΣΥΠ παρακολουθεί την άσκηση "Ταύρος" που διεξάγουν οι Τούρκοι, ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε τις ανησυχίες του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο.

    "Τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν για τη στρατιωτική κατάσταση στην Κύπρο εδώ και καιρό και υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα με τα οποία μεταφέρεται η ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούνται οι δύο πλευρές να μειώσουν τον αριθμό των στρατευμάτων και να παγοποιήσουν την αγορά εξοπλισμού," συμπλήρωσε.

    Ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ. σημείωσε ότι "δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στην έκκληση αυτή" και επανέλαβε την ανησυχία ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ένταση και ότι εμπεριέχει κινδύνους.

    "Ανησυχούμε για όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα εάν δεν διεξάγονταν γιατί δεν βοηθούν στην δημιουργία το κατάλληλου κλίματος και στη μείωση της έντασης," πρόσθεσε.

    Τέλος ανέφερε ότι "η ΟΥΝΦΙΣΥΠ έχει τα μάτια της ανοικτά" και κάνει ό,τι πρέπει στο πλαίσιο της αποστολής της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Ο Ραδιομαραθώνιος στο Τορόντο

    Τορόντο,Καναδάς,03/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Περισσότερες από δέκα χιλιάδες δολάρια απέφερε στο Ραδιομαραθώνιο, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Τορόντο του Καναδά.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Τράπεζας στο Τορόντο Αγγελος Λούης, η ανταπόκριση της ομογένειας είναι αυθόρμητη και συγκινητική.

    Η κυπριακή κοινότητα Τορόντο διέθεσε δωρεάν το οίκημά της για ένα μουσικοχορευτικό δείπνο, ενώ ομογενείς εστιάτορες και καταστηματάρχες προσέφεραν τα τρόφιμα και τα ποτά. Οι ομογενείς προσήλθαν κατά εκατοντάδες και όλα τα έσοδα από το δικαίωμα συμμετοχής πήγαν στο ταμείο του Ραδιομαραθωνίου.

    Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιάννης Γεωργίου ανέφερε ότι η ομογένεια είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Τορόνο για τους ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Μας έδωσαν τόση χαρά και περηφάνια με τα επιτεύγματά τους, που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", δήλωσε ο κ. Γεωργίου.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος Αχιλλέας Αντωνιάδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η εκδήλωση δεν δείχνει μόνο τη "χαρά της προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη", αλλά και την αγάπη προς την Κύπρο.

    Στο δείπνο που ακολούθησε κληρώθηκαν δώρα, ενώ στο τέλος έγινε δημοπρασία αντικειμένων μεταξύ των οποίων και ενός ταβλιού με την υπογραφή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν αυτή την εβδομάδα, ενώ στις 10 και 11 Νοεμβρίου τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός θα συνδεθεί με το ΡΙΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι το αν ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα επισκεφθεί ή όχι την Κύπρο αυτό το μήνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Κόφι Αναν.

    Ο κ. Κυπριανού έκανε τη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντηση 45 περίπου λεπτών που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως είπε αντικείμενο της συζήτησής του με τον κ. Κληρίδη ήταν "κάποιες πληροφορίες, κάποιες επαφές οι οποίες υπήρξαν και θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο την Τετάρτη" ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν έγινε κανένας λόγος για τις προεδρικές εκλογές.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε κάποιες τηλεφωνικές επαφές με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα Κόρντοβεζ, αν θα επισκεφθεί δηλαδή την Κύπρο ή όχι το Νοέμβριο "θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση του Ντενκτάς με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διότι η πρώτη τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς ήταν μα τί χρειάζονται όλα αυτά αφού είπαμε ότι αν αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τότε δεν συζητούμε, δεν συνομιλούμε".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "προσπαθούν φαίνεται να μεταπείσουν την τουρκική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα και να γίνει κάποιος διάλογος πάνω σε ορισμένα θέματα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, του είπε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις που θα τεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο κ. Κληρίδης έχει πολλές επιφυλάξεις.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "σίγουρα η τουρκική αδιαλλαξία είναι δεδομένη, η προκλητικότητα συνεχίζεται και εντείνεται και θα δούμε την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο τί πρέπει να γίνει και τί μπορεί να γίνει προ των εκλογών ή θα πρέπει όλα να αναληφθούν πλέον μετά τις προεδρικές".

    Είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένει να ακούσει τις απόψεις του Εθνικου Συμβουλίου και την απόφαση αν είναι δυνατόν του Εθνικού Συμβουλίου για να δώσει την απάντηση της πλευράς μας στο Γενικό Γραμματέα.

    Κληθείς να εκφράσει τη δική του άποψη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι νομίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρίνηση και ότι "αν δεν υπάρχει ουσιαστική μετακίνηση στην τουρκική θέση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις και εσφαλμένες εντυπώσεις αυτή την περίοδο".

    Ερωτηθείς αν συνεπώς θα έβλεπε αχρείαστη την κάθοδο του κ. Κόρντοβεζ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "αν επιμένει δεν μπορούμε να πούμε όχι".

    "Αλλά είναι μελετημένο το όλο θέμα; Εχει κάποια βάση; Eχει κάποιον αντίκρυσμα μια τέτοια κίνηση; Εχει κάποια δυνατότητα κάποιας επιτυχίας;" διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να βασανίσει το Γενικό Γραμματέα.

    Κληθείς να πει αν η άποψη του είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση για συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές από τώρα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν νομίζει να υπάρχει κανένας ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση.

    "Το ότι αν απλώς θέλουν να μας πουν ότι αν σας καλέσουμε στις συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές θα έρθετε, δεν μπορούμε να απαντήσουμε όχι αλλά θα τους πούμε αφήστε μας να τελειώσουμε να δούμε πώς διαμορφώνονται τα πράγματα και να καταλήξουμε σε αποφάσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένει κάτι από τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "δεν περιμένει κανείς θεαματικά αποτελέσματα" από αυτήν.

    "Μπορεί να καταβληθεί κάποια προσπάθεια να επανέλθει κάπως η κατάσταση στο κλίμα της Μαδρίτης. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι κατά πόσον αργότερα πάλι η τουρκική πλευρά θα σταθεί στις αρχές που είχαν συμφωνηθεί στη Μαδρίτη. Εμείς έχουμε πάρα πολλές αμφιβολίες", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Προεδρικές

    Κληθείς να πει αν υπάρχει κάποια ένδειξη πότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα του ανακοινώσει την απόφασή του αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ή όχι, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι έχει οποιαδήποτε διαβεβαίωση πάνω σε αυτό το θέμα.

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι είναι θέμα ημερών. Εκ των πραγμάτων είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να τραβήξει πολύ καιρό αυτό το πράγμα", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που να αλλάζει τη μέχρι τώρα θέση του ότι δεν αναμένει εκπλήξεις, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν βλέπω οποιαδήποτε ένδειξη για αλλαγή εκτιμήσεων".

    Κληθείς να πει αν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες του ΔΗΚΟ για συνεργασία με άλλες δυνάμεις θα παγοποιηθούν σε περίπτωση που ο κ. Κληρίδης δεν θα είναι υποψήφιος και υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι αν πάρει αυτή τη θέση ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν νομίζει ότι θα την απορρίψει.

    "Αντίθετα εγώ ισχυρίζομαι ότι πρέπει να πάρει αυτή τη θέση", πρόσθεσε. "Αλλα και κάτι τέτοιο να συμβεί ο ρόλος τον οποίο θα διαδραματίσω είναι να διευρηνθεί όσο πολύ περισσότερο η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών παραγόντων ενόψει μεγάλης κρίσης της εθνικής μας υπόθεσης στα επόμενα μερικά χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να πει αν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει υπόψη του μόνο τη συνάντησή τους στα πλαίσια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

    Κληθείς να πει αν εξακολουθεί να επηρεάζει τις κινήσεις του ΔΗΚΟ η όποια απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "εξαρτάται ποιά θα είναι η απόφαση".

    Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη ώστε να του διαβιβάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ για διαβουλεύσεις των δυο κομμάτων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού υποψηφίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "δεν είναι θέμα επαφής με τον κ. Λυσσαρίδη". Είπε ότι η πρόταση θα διαβιβαστεί σήμερα μέσω κάποιων άλλων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπ. Αμυνας Τουρκίας - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μεταβεί αύριο ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, προκειμένου να παρακολουθήσει τη στρατιωτική άσκηση "Ταύρος '97", η οποία θα επεκταθεί στο ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, με δηλώσεις του, ο Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί όπως μετατρέψει το Αιγαίο Πέλαγος σε λίμνη ειρήνης κι όχι σε λίμνη αίματος.

    Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι υπαίτιοι για την ένταση στην περιοχή είναι οι Ελληνες.

    Αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, η οποία αρχίζει σήμερα στην Κρήτη, ο Σεζγκίν εξέφρασε αισιοδοξία λέγοντας:

    "Εκεί, τα χαρτιά θα είναι ανοικτά. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε ατμόσφαιρα ειρήνης και φιλίας. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα προβλήματα θα επιλυθούν", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Δηλώσεις Γκιουρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ σε κομματική σύσκεψη αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι στο νησί υπάρχουν "δυο κράτη".

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκη Ενωση τότε δεν έχει νόημα η συνέχιση των συνομιλιών καλής θέλησης αλλά θα μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ "δυο κρατών".

    Ο Γκιουρέλ επανέλαβε το θέμα της ενοποίησης Τουρκίας - ψευδοκράτους και ισχυρίστηκε ότι ενοποίηση δεν σημαίνει προσάρτηση.

    Αναφερόμενος στο αντιαεροπορικό σύστημα S - 300, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξουσιοδότησε το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση που εγκατασταθούν στο νησί οι πύραυλοι.

    Ο Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξοπλιστεί από την "κορυφή μέχρι τα νύχια", κατά την έκφρασή του, και ότι η εγκατάσταση πυραύλων στο νησί θα είναι απειλή για το ψευδοκράτος, την Τουρκία και τη γύρω περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - άσκηση "Ταύρος '97

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος προβάλλει πρωτοσέλιδα τον κατάπλουν σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα κλειστά κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου καθώς και την άσκηση "Ταύρος '97" που αρχίζει σήμερα.

    Η "Κίπρις" αφιερώνει τις δύο κεντρικές σελίδες της στο θέμα αυτό και υπό τον τίτλο "Τα πολεμικά σκάφη στην Κύπρο" αναφέρεται στα οκτώ πολεμικά σκάφη που κατέπλευσαν στα κλειστά λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

    Η ίδια εφημερίδα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έπλεαν χθες ανοικτά της Κύπρου.

    Η "Χαλκίν Σεσί" αναφέρεται σε εννέα τουρκικά πολεμικά πλοία και όπως γράφει ο κατάπλους τους δεν σχετίζεται με τη διασάλευση της ειρήνης και δεν αποτελεί παρενόχληση αλλά αποσκοπεί στο να ανακόψει το δίδυμο Ε/Κ και Ελλάδας από το να κάνουν "καμιά τρέλα".

    Σύμφωνα με το προκλητικό δημοσίευμα Ελλάδα και Ε/Κ σχεδιάζουν "την κατάληψη των εδαφών" του ψευδοκράτους.

    Η "Γενί Ντουζέν" στην τρίτη σελίδα γράφει ότι λεγόμενες Τ/κ δυνάμεις υποδέχθηκαν τα πολεμικά σκάφη με ειδικές τελετές. Στην υποδοχή παρέστη και ο λεγόμενος "ΥΠΕΞ" Τανέρ Ετκίν.

    Η "Μπιρλίκ" γράφει ότι "το τουρκικό έθνος θα δείξει για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα του".

    Η "Ορτάμ" γράφει "Κρίσιμες μέρες: Τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο".

    Η "Ευρώπη" αναφέρεται στη άσκηση και γράφει "Γίναμε πεδίο βολής" και γράφει ότι η τουριστική Κύπρος έχει μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης "Ταύρος '97" θα βομβαρδιστεί το ακρωτήρι του Κορμακίτη. Τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας θα αποπλεύσουν από τα κλειστά λιμάνια αύριο το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Διάψευση για ανταλλαγή πυροβολισμών

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τουρκικούς ισχυρισμούς για χθεσινοβραδινή ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή Αγίου Κασσιανού, στη Λευκωσία, από την οποία δήθεν σκοτώθηκε Τούρκος στρατιώτης.

    "Εμείς δεν έχουμε τίποτε, ούτε οι Τούρκοι έρριξαν πυροβολισμούς ούτε οι δικοί μας στρατιώτες", δήλωσε κατηγορηματικά στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος.

    "Ακούστηκαν πυροβολισμοί που προέρχονταν από 500 περίπου μέτρα βάθος μέσα στα κατεχόμενα. Δεν έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών, αφού ούτε από δικό μας φυλάκιο ρίχθηκαν ούτε από φυλάκιο των Τούρκων δεν προήλθαν οι πυροβολισμοί".

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι το επεισόδιο σχετίζεται με τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης "Ταύρος '97" στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας απάντησε: "Νομίζω θέλουν να δημιουργήσουν κάποια ένταση".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε σχετικά στο ΚΥΠΕ:

    "Ακούσαμε αριθμό πυροβολισμών γύρω στις 10 χθες το βράδυ στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού. Είμαστε σε επαφή με τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και στις δύο πλευρές, προκειμένου να διαπιστώσουμε τί πραγματικά συνέβηκε".

    Σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ανδρών της Εθνικής Φρουράς και Τούρκου στρατιώτη αναφέρεται η σημερινή Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις". Αναφορά σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στην περιοχή έκανε νωρίς την αυγή και τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τ/κ εφημερίδας, γύρω στις 10 χθες το βράδυ "ανταλλάγησαν" πυροβολισμοί όταν ένας εθνοφρουρός θέλησε να πλησιάσει την τουρκική σκοπιά, αγνόησε το "Αλτ" του Τούρκου σκοπού, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πυροβολήσει.

    Τότε, προσθέτει η "Κίπρις", οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους πανικόβλητοι και ζητούσαν να πληροφορηθούν για το επεισόδιο. Διαδόθηκε μάλιστα ότι υπήρξαν τραυματισμοί ακόμη και νεκρός, ενώ φέρει Τούρκους στρατιώτες να φωνάζουν ότι έχασαν το συνάδελφό τους.

    Στο χώρο του τεχνητού επεισοδίου μετέβη και ανώτερος αξιωματικός των κατοχικών δυνάμεων, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε, προσθέτει.

    Σύμφωνα πάντα με την "Κίπρις", λήφθησαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, οι δε Τούρκοι στρατιώτες έκλεισαν με συρματόμπλεγμα κάποιους δρόμους. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΚ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς Κληρίδη και Ντενκτάς, το θέμα των αγνοουμένων και θέματα καθορισμού ημερομηνιών συναντήσεων για περαιτέρω συνομιλίες απασχόλησαν την πρωινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τα θέματα αυτά βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων η Τ/κ πλευρά εξακολουθεί να παραλείπει να δώσει τα δικά της στοιχεία.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι "θέμα χρόνου" και όχι "θέμα άρνησης" να δοθούν τα στοιχεία αυτά και πως αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν.

    "Εμείς έχουμε ήδη ειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα στοιχεία που έχουμε", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει καθορισθεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στο πλαίσιο του διαλόγου για την ασφάλεια, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι για το θέμα αυτό αναμένεται η επάνοδος του κ. Ντενκτάς.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει καταστήσει σαφές ότι είναι "πρόθυμος και έτοιμος" να εισέλθει σε αυτές τις συνομιλίες, είτε πρόκειται για το θέμα της ασφάλειας είτε για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο στην πρωινή συνάντηση δόθηκαν διευκρινήσεις από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ σχετικά με την επιστολή Αναν, ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

    "Η επιστολή βρίσκεται ήδη στα χέρια των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και θα τύχει μελέτης κατά τη συνεδρία", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Παράθυρο ελπίδας" ανοίγουν για την Κύπρο τόσο η συνάντηση της Μαδρίτης όσο και η σημερινή στην Κρήτη μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ωστόσο, ότι εναπόκειται στο πόσο ειλικρινείς είναι οι Τούρκοι σε αυτές τις συναντήσεις.

    "Προσβλέπουμε και επιθυμούμε να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας γιατί αυτό θα αντανακλά και στο Κυπριακό", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται ότι σήμερα ο κ. Σημίτης θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του και το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι πάντοτε όταν η ελληνική διπλωματία συναντάται με την Τουρκία της θέτει και το Κυπριακό.

    "Δεν χρειάζεται να μας ενημερώσει εκ των προτέρων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας γιατί ξέρουμε ότι, πάγια, σε κάθε συνάντησή του με αξιωματούχους της Τουρκίας θέτει στο πιο ψηλό επίπεδο τις θέσεις της Ελλάδας που περιλαμβάνουν και προώθηση λύσης του Κυπριακού", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - "Επεισόδιο" ανταλλαγής πυροβολισμών

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διέψευσε σήμερα είδηση ξένου πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο τουρκική στρατιωτική πηγή, αναφέρθηκε σε "επεισόδιο" ανταλλαγής πυροβολισμών στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία το βράδυ της Κυριακής.

    Οπως ανέφερε, "η Εθνική Φρουρά κατέγραψε πυροβολισμούς που προήρχοντο από το βάθος της τουρκοκρατούμενης γης της Δημοκρατίας στην περιοχή Λευκωσίας αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με την Εθνική Φρουρά".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών ηγετών

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες εξέφρασαν την ευχή ότι "θα είναι πετυχημένη η συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ," η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Κρήτη.

    Αυτό αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα ύστερα από συνάντηση αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας, στην παρουσία του Επιτετραμμένου της Ντούσαν Ροζμπόρα.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι έγινε "γενική ανταλλαγή απόψεων σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα" και ότι συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλιν στις 3 Δεκεμβρίου.

    Το σημερινό γεύμα παρέθεσε ο Πρόεδρος του Τ/κ κόμματος Νέα Κύπρος, Αλμπάι Ντουρτουράν.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν από Ε/κ πλευράς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο Μάρκος Κυπριανού εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Γιώργος Καμιλάρης, ο Πρόεδρος και ο πρώτος Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, και για το Κόμμα των Φιλελευθέρων, ο Αντρος Καραγιάννης.

    Από Τ/κ πλευράς συμμετείχαν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Αριφ Σαλίχ Κριντάγκ για το Κόμμα Κυριαρχίας και Ενότητας, ο πρόεδρος του κόμματος Νέα Κύπρος, Αλμπάι Ντουρτουράν και Οζέλ Ταχσίν για το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Πολιτιστικές εκδηλώσεις - "Κύπρος - Γαλλία"

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μουσική, εικαστικές δημιουργίες, ιστορική έκθεση, κινηματογράφο και συμπόσιο περιλαμβάνουν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Λευκωσίας με θέμα "Κύπρος - Γαλλία", που θα πραγματοποιηθούν από τις 10 - 15 Νοεμβρίου.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Alexandre Lagoya σε ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, σημειώνοντας ότι "δεν είναι εύκολο να έρθουν στην Κύπρο καλλιτέχνες όπως αυτόν".

    Επίσης χαρακτήρισε αρκετά σημαντική την έκθεση "Σχέδιο Πτήσης" με έργα από το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Τουλούζης και Midi - Pyrenees αφού, όπως επεσήμανε, "ξεσηκώνουμε μιαν πινακοθήκη μιας πόλεως".

    Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν και εκδηλώσεις "προτότυπες και πολύ ενδιαφέρουσες", παραπέμποντας στην ιστορική έκθεση "Με τα μάτια των Γάλλων", όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις ιδιαίτερες σχέσεις της Κύπρου με τη Γαλλία, κατά το 19ο αιώνα μέσα από τη λογοτεχνία, τις εμπορικές ανταλλαγές κλπ.

    "Δεν ξέρω αν είναι από αυτές τις εκθέσεις που θα ήθελε ο Γάλλος Πρέσβης να πάρουμε και στα κατεχόμενα αλλά αν τη δείτε μπορείτε να δείτε ότι δεν θα επέμενε πάρα πολύ να πάει", ανέφερε σε αυτό το σημείο ο κ. Δημητριάδης.

    Οπως εξήγησε σχετικά ο κ. Δημητριάδης ο Πρέσβης της Γαλλίας "έχει μιαν ιδιαίτερη επιθυμία οι εκδηλώσεις που κάνουμε εδώ να πηγαίνουν και από εκεί".

    "Δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό αλλά είναι ίσως ο τρόπος με τον οποίον εμφανίζεται το θέμα, ο οποίος προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις και σε εμάς", πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

    Ερωτηθείς σχετικά για περισσότερες διευκρινήσεις γύρω από το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Λευκωσίας αρκέστηκε να επισημάνει ότι "ούτε καν σκέφτηκε η Γαλλική Πρεσβεία να ζητήσει" ώστε η έκθεση να πάει και στα κατεχόμενα "για πολλούς και διαφόρους λόγους".

    "Δεν μπορούμε να βάλουμε ως πρόγραμμα και προϋπόθεση ότι θα γίνονται αυτά τα πράγματα διότι μοιραίως προκαλούνται κάποιες αντιδράσεις", πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

    Τόνισε παράλληλα ότι δεν μπορεί να συζητήσει ως τοπική αρχή την επίσημη πολιτική ενός κράτους ή την άποψη της πρεσβείας. Ερωτηθείς αν έχει εκφράσει τη θέση του για το θέμα στον Πρέσβη της Γαλλίας, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι "έκαμα και κάτι άλλο για να γίνει εκείνο που θέλαμε".

    Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο και ειδικότερα στους Υβ Μοντάν και Ζεράρ Ντεπαρτιέ, με τέσσερις επιλεγμένες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.

    Εξάλλου το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου θα παρουσιάσει μιαν πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Κύπριους καλλιτέχνες που έζησαν στη Γαλλία, σπούδασαν εκεί ή επηρεάστηκαν από τη γαλλική τέχνη κατά την περίοδο 1900 - 1960.

    Τέλος θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο στο οποίο ιστορικοί, ερευνητές και άλλοι μελετητές θα αναλύσουν τις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας θα τιμήσει το διεθνούς φήμης πιανίστα Συπριέν Κατσαρή για τη μεγάλη προσφορά του στον τομέα της μουσικής.

    Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Ελληνική Τράπεζα, το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο, ο Δήμος Λάρνακας, όπου επίσης θα παρουσιαστεί η έκθεση "Η Κύπρος το 19ο αιώνα με τα μάτια των Γάλλων", η Εταιρεία ΚΕΟ, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντιου Ιδρύματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Διάψευση κατοχικών δυνάμεων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τούρκοι διαψεύδουν τώρα ότι υπήρξε επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης χθες βράδυ.

    Ανακοίνωση του λεγόμενου "γραφείου τύπου" των "δυνάμεων ασφαλείας", του ψευδοκράτους, που εκδόθηκε σήμερα διαψεύδει ότι υπήρξαν πυροβολισμοί χθες το βράδυ γύρω στις 10 μεταξύ Εθνοφρουρών και Τούρκων στρατιωτών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από τον παράνομο ραδιοσταθμό "Μπαϊράκ", ο Τούρκος σκοπός αντιλήφθηκε μέσα στο σκοτάδι κάποια σκιά που την απέδωσε σε άνθρωπο, κατά πάσα δυνατότητα Εθνοφρουρό, ο οποίος κατευθύνετο από τη γραμμή αντιπαράταξης προς τα κατεχόμενα. Για το λόγο αυτό, ο Τούρκος σκοπός έριξε μερικές προειδοποιητικές βολές, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν Εθνοφρουρός ενώ δεν αποκλείεται να ήταν κάποιο ζώο το οποίο κινείτο από τη γραμμή αντιπαράταξης προς τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε γραπτή δέσμευση από πλευράς ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ για εκ περιτροπής προεδρία.

    "Επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας να αναφέρει ότι θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία δεν υπάρχει", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού στην εφημερίδα "Χαραυγή".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι πιθανόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων να υπήρξε επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς το ΔΗΚΟ ή τον Πρόεδρο του κόμματος σχετικά με το θέμα της συνεργασίας αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια για εκ περιτροπής προεδρία.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν άλλες υποσχέσεις για ανταλλάγματα προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι υπάρχει το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο τόνιζε ότι η συνεργασία πραγματοποιείται με στόχο την καλύτερη προώθηση του κυπριακού προβλήματος "με ειδική αναφορά στην απαλλαγή από τα αρνητικά στοιχεία των Ιδεών Γκάλι".

    "Εμείς πιστεύουμε και καλόπιστα φρονούμε ότι όλα όσα συμφωνήσαμε με το ΔΗΚΟ τα έχουμε πραγματοποιήσει, ότι το συμβόλαιο της συνεργασίας μας έχει τιμηθεί ολόκληρο", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η επιστολή δεν είναι απόρρητη και δεν υπάρχει κανένα κώλυμα εάν κάποιος επιθυμεί να τη δώσει στη δημοσιότητα.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται κάποια διαφοροποίηση από την πλευρά του ΔΗΚΟ, στην αυριανή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, για το μέλλον της συγκυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "υπάρχει χρόνος για σοφότερες σκέψεις και τοποθετήσεις".

    Για τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αποκλειστικό αντικείμενο ήταν οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη στο εξωτερικό και η παρούσα φάση του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η εξαγγελθείσα δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, στις 9.00 μμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στο πλαίσιο της διάσκεψης θα καλυφθεί το επιτελεσθέν κυβερνητικό έργο και η πορεία του Κυπριακού και ότι δεν θα συνδυαστεί με την εξαγγελία της τελικής απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα επαναδιεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία του τόπου.

    "Υπολογίζουμε όμως ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαγγείλει και την τελική του απόφαση πάνω σε αυτό το θέμα", κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Ασκηση "Ταύρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις μέσα στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα".

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, πρόκειται για επίδειξη υλικής ισχύος αλλά ταυτόχρονα και "επίδειξη αδυναμίας σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας".

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η χρησιμοποίηση των F16 σε επιδρομικές πτήσεις μέσα στον εναέριο χώρο της Κύπρου αποδεικνύει και την ορθότητα και τη χρησιμότητα για αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S - 300.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η εντεινόμενη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ και Τουρκίας επηρεάζει τις σχέσεις των Ισραηλινών με την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ εξακολουθύν να είναι φιλικές και να αναπτύσσονται.

    (KYΠE/KN/ΓΠ)

    [16] Διάσκεψη Τύπου Νίκου Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επικράτηση του μορατόριουμ σε όλους τους τομείς, ώστε να δώσει η δική μας πλευρά την ευκαιρία για συνεχή διάλογο με την τουρκική πλευρά με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ήταν η θέση που εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε με την έναρξη της εκστρατείας του, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εχοντας σαν προεκλογικό σύνθημα, "Ο Πολιτικός της Αλήθειας", ο κ. Ρολάνδης αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι αυτό που λείπει από τον τόπο είναι η αλήθεια, ενώ αναφερόμενος στην προεδρολογία επεσήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί, "εξευτελίζει τον πολιτικό χώρο", και υπογράμμισε ότι η αξιοπρέπεια του τόπου μας "έχει καταρρακωθεί".

    Οπως είπε, στόχος οποιουδήποτε εκλεγεί θα πρέπει να είναι η συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού και η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απευθείας συνομιλίες

    Με τις διαπραγματεύσεις των τριών ημερών δεν θα πρέπει να αναμένουμε λύση του κυπριακού προβλήματος, είπε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

    Εξέφρασε την άποψη ότι "αν θέλουμε να σώσουμε αυτό τον τόπο και αν θέλουμε η ένταξη μας στην ΕΕ να είναι όραμα, πρέπει να παρακαθήσουμε σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

    Να είναι επιδίωξη με ελπίδες και όχι επιδίωξη γοήτρου. Κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη λύση και την ένταξη στην ΕΕ", υπογράμμισε ο κ. Ρολάνδης.

    Προεδρικές εκλογές

    Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και τις προσπάθειες για συνεργασία, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν επαφές.

    "Αλλο είναι μια διαβούλευση λογική και πρέπει να υπάρχει διάλογος μέσα στον πολιτικό χώρο και άλλο αυτά που γίνονται", είπε, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί και οι Φιλελεύθεροι θα έχουν επαφές για τη δημιουργία κάποιου συνασπισμού.

    Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με την πολιτική γραμμή του κόμματός του σε σχέση με την πολιτική γραμμή του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι η γραμμή του κ. Κληρίδη δεν διαφέρει από αυτή των Φιλελευθέρων, επισημαίνοντας όμως ότι η γραμμή του κ. Κληρίδη δεν είναι αυτή που ακολουθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων είπε εξάλλου ότι αναμένει πως το κόμμα του θα εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις προεδρικές εκλογές. "Θέτω το πρόγραμμά μου ενώπιον του λαού με βάση την αλήθεια", είπε.

    Αμυνα - Στρατηγική

    Για την άμυνα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "είμαστε υπέρ της άμυνας, αλλά μέσα σε μέτρα τέτοια που να μπορούμε να τα αντέξουμε σαν οικονομία και να μπορεί η άμυνά μας να είναι αποτελεσματική". Πρόσθεσε πως "αν η άμυνα ξεπεράσει σε φιλοδοξίες την οικονομία, τότε δεν έχεις ούτε άμυνα, ούτε οικονομία".

    "Πιστεύουμε ότι εφόσον αυτή η χώρα είναι υπό κατοχή, οφείλει να αμυνθεί", είπε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, ο οποίος επεσήμανε ότι, "αν έρθει η δύσκολη ώρα, αν μας επιτεθούν, ο καθένας από μας πρέπει να πολεμήσει και πρέπει να στήσουμε την αναγκαία θωράκιση".

    "Αν όμως η θωράκιση είναι εκτός οικονομικών δεδομένων, αν είναι απρογραμμάτιστη και δεν έχουμε τα στοιχεία να την στηρίξουμε, τότε δεν είναι πλέον θωράκιση αλλά αγορές υλικού, που μπαίνουν σε αποθήκες", τόνισε.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερους εξοπλισμούς, αλλά να ρίξουμε σε ύφεση τα πάντα, όπως είπε, και ανέφερε ότι πρέπει να μπούμε σε συνεχή διαρκή διάλογο και να θέσουμε μορατόριουμ σε όλα.

    Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S - 300, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αν μπαίνουμε σε ένα αμυντικό πεδίο, που ενοχλεί τους ισχυρούς, τότε ανοίγουμε περιπέτειες.

    "Αν έχουμε τη δύναμη, ας το κάνουμε" παρατήρησε, ενώ υποστήριξε πως αν "αύριο υποκύψουμε θα εξευτελιστούμε".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι η Τουρκία είναι η ισχυρότερη δύναμη στο ΝΑΤΟ, έχει κάνει συμμαχία με το Ισραήλ, και με την εξασφάλιση των S - 300 δεν δημιουργούμε ισοζύγιο δυνάμεων.

    "Θα πρέπει να στοχεύουμε στο πολιτικό παιγνίδι", υπογράμμισε. Κυπριακό - Ενταξη στην ΕΕ

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους", είπε ο κ. Ρολάνδης και πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συνεχή διάλογο.

    "Χάθηκαν εικοσί-τρία και μισό χρόνια, χωρίς πραγματικό διάλογο, αλλά πρέπει να μπούμε σ'αυτή την προσπάθεια", είπε.

    Αναφερόμενος στα όρια παραχωρητικότητας, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "έχουμε μπροστά μας κάποια σχέδια, που ετοίμασε η διεθνής κοινότητα και αποτελούν ψηφίσματα των ΗΕ, τα οποία δεν είναι ευχάριστα για μας, αλλά έχουν γίνει δεκτά από τη διεθνή κοινότητα.

    Οπως είπε, ο ίδιος θα τα έθετε σε δημοψήφισμα προς το λαό. "Εάν η νέα προεδρία ξεκινήσει με τη θέση ότι δίνεται μια δωδεκάμηνη ευκαιρία στην ειρήνη, αναβάλλεται η παραλαβή των πυραύλων και ζητώ από την άλλη πλευρά να ρίξει τους τόνους με κάποια μέτρα και μπαίνω σε διάλογο, τότε ούτε εξευτελίζομαι ούτε μειοδοτώ, αλλά δημιουργώ συνθήκες ειρήνης, σε μια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.

    "Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πεισθεί πως δεν τις συμφέρει να αφήσουν την Τουρκία έξω από την ΕΕ.", ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος συνεχίζοντας πρόσθεσε "άρα και η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να λυθεί πρώτα το Κυπριακό και μετά να μπει στην ΕΕ. "Για αυτό θα πρέπει να παίξουμε το παιγνίδι μας εκεί που έχουμε δύναμη", πρόσθεσε.

    Εσωτερική διακυβέρνηση

    Τέλος αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι παρά το ότι η κυβέρνηση Κληρίδη έχει προσφέρει, η οικονομία είναι γεγονός ότι παρουσιάζει προβλήματα.

    "Δεν λέω ότι φταίει η κυβέρνηση σε όλα. Φταίει και η μορφή των επενδύσεων που κάναμε, φταίει και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και άλλα εσωτερικά προβλήματα όπως το έγκλημα, για το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, για μείωσή του," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [17] Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού - Χριστοφή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρωτοποριακό θεσμό στην Ευρώπη αποτελεί το νεοσυσταθέν Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού, που θα συμβάλει στον καθορισμό μιας σωστής μακροχρόνιας τουριστικής πολιτικής.

    Ετσι χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, το Σώμα, το οποίο συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Χριστοφή σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, διευκρίνισε ότι το Σώμα αποτελεί ένα μεικτό συμβουλευτικό θεσμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι σ' αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα.

    Αποτελείται δε, κατά μεγάλη πλειοψηφία, από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ώστε "να δοθεί περισσότερη σημασία στις απόψεις" του τομέα αυτού, ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοφή τόνισε ότι γενική άποψη στη συνεδρία, ήταν ότι "η σύσταση του Σώματος ήταν μια ορθή ενέργεια", ενώ όλοι οι παρευρεθέντες εξέφρασαν προθυμία να συμβάλουν ώστε να λειτουργήσει το νέο σώμα "αποτελεσματικά και εποικοδομητικά".

    Ο αρμόδιος για τον Τουρισμό Υπουργός είπε πως συμφωνήθηκε να ετοιμαστούν λεπτομερείς όροι εντολής και να καταρτισθούν επιτροπές, οι οποίες να ασχολούνται η κάθε μια με ένα εξειδικευμένο θέμα, ενώ περί το τέλος αυτού του μήνα, θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Σώματος υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αποφασίσει οριστικά τη σύνθεση των επιτροπών και τους όρους εντολής της κάθε επιτροπής.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών κατά τον καταρτισμό των όρων εντολής και των συνθέσεων των επιτροπών, αφού αυτά θα καθοριστούν από όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, ο κ. Χριστοφή απέκλεισε τη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων.

    Ο ΚΟΤ θα συμμετέχει στο Σώμα, διευκρίνισε, λέγοντας πως ο στόχος είναι τα δυο σώματα, ΚΟΤ και Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού, να αλληλοσυμπληρώνονται.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 3 November 1997 - 14:02:46 UTC