Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Φεϊσέλ - Δικοινοτικές επαφές
  • [02] Κληρίδης - εκδήλωση στους Εργάτες (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [03] Τουρκικά πλοία - κατεχόμενα

  • [01] Συνέντευξη Φεϊσέλ - Δικοινοτικές επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργότερη υποστήριξη και από τις ηγεσίες των δύο πλευρών, για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό.

    Ο κ. Φεϊσέλ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα "Cyprus Mail", σχολιάζοντας τις πρόσφατες συναντήσεις Ελλήνων, Τούρκων, Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, όπου ο πρώην βουλευτής και επιχειρηματίας, Ντίνος Λόρδος, πρότεινε σχέδιο 20 σημείων για προώθηση δικοινοτικών δραστηριοτήτων.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο επιχειρηματικός τομέας είναι πολύ σημαντικός, στον οποίο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

    "Θα πρέπει να εξευρεθούν και να προωθηθούν θέματα τα οποία δεν θα παρουσιάζουν προβλήματα", είπε, σημειώνοντας ότι οι επιχειρηματίες έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να στηρίξουν τα δικά τους προγράμματα.

    "Αυτού του είδους οι επαφές θα πρέπει να τύχουν ενθάρρυνσης", είπε ο κ. Φεϊσέλ. Σημείωσε ότι αν περιμένουμε να γίνουν τέτοιες επαφές μετά από μια λύση, αυτό δεν θα συνέτεινε στην επίτευξη προόδου στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Το αίσθημα φιλίας που έπρεπε να είχε αναπτυχθεί, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα", κατά την έκφρασή του, "μιας συμφωνίας στο Κυπριακό".

    "Αν αναμένουμε μια λύση, με την ελπίδα ότι όλοι οι άνθρωποι (στο νησί) θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο, τότε δεν χρειαζόμαστε τις δικοινοτικές επαφές", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι δεν γίνονται αρκετές προσπάθειες από τις δύο πλευρές για προώθηση της επαναπροσέγγισης. Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, πάντα πίστευαν ότι περισσότερες προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν, ώστε να δοθούν τα σωστά μηνύματα.

    Παρά την υποστήριξη που εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για κοινές επιχειρηματικές συναντήσεις, ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι "τα λόγια θα πρέπει να γίνουν πράξεις". "Οι αρχές", κατά την έκφρασή του, "θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα - οι επαφές είναι ωφέλιμες".

    Εκείνοι που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στις δύο πλευρές, είπε, "έχουν καθήκον να εξηγήσουν στο κοινό ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι χρήσιμες και θα πρέπει να πραγματοποιούνται".

    Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες περιπτώσεις βανδαλισμού αυτοκινήτων επαναπροσεγγιστών στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, και είπε ότι λυπάται όταν γίνονται τέτοιες πράξεις.

    "Τέτοια προβλήματα υπάρχουν και στις δύο πλευρές", όπως είπε και σημείωσε πως "και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν κάτι για τα προβλήματά τους, αντίστοιχα".

    Εξάλλου, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα παρέχουν διευκολύνσεις για μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, καθώς και άλλων ομάδων, στο Λήδρα Πάλας.

    "Ωστόσο, στόχος πρέπει να είναι όπως οι δύο πλευρές να μπορούν να διεξάγουν (τέτοιες) συναντήσεις στην κάθε πλευρά και όχι στην ουδέτερη ζώνη", κατέληξε ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Κληρίδης - εκδήλωση στους Εργάτες (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταστεί σημαντικός κρίκος σε μιαν αλυσίδα κρατών της περιοχής, που θα τα χαρακτηρίζουν η πολιτική σταθερότητα, η πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα Σταύρο Στυλιανίδη, στο χωριό Εργάτες, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της με αποφασιστικότητα, συνέπεια και πολιτική σωφροσύνη, με την αισιοδοξία ότι η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί. Με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού και με τη σωστή πολιτική που ακολουθούμε, είπε, "είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα αποκαταστήσουμε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, προς όφελος όλων των Κυπρίων". Αναφερόμενος στον ήρωα Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι χρέος όλων μας να ολοκληρώσουμε αυτό τον αγώνα "γιατί το χρωστούμε πρώτιστα στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Τουρκικά πλοία - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν σήμερα στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, προκειμένου να πάρουν μέρος στις κοινές τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις "Αποφασιστικότητα '97" και "Ταύρος '97".

    Οπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας κατέπλευσαν δύο υποβρύχια, δύο αντιτορπιλλικά και δύο αποβατικές λέμβοι.

    Τα τουρκικά πολεμικά πλοία υποδέχτηκε ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών και άμυνας" του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν, προστίθεται.

    Εξάλλου, ένα αντιτορπιλλικό και πέντε φρεγάτες αναμένονται να καταπλεύσουν αργότερα σήμερα στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με το "Ρόιτερ", τα τουρκικά πολεμικά θα απολεύσουν από τα κατεχόμενα λιμάνια την ερχόμενη Τρίτη, για να πάρουν μέρος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που καλύπτουν το τρίγωνο Κύπρου, Αιγαίου, Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 2 November 1997 - 13:02:41 UTC