Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανικό διάβημα
  • [02] Ηλιάδης - Τσοχατζόπουλος
  • [03] Ελληνο - τουρκικό φόρουμ
  • [04] Υγεία Ντενκτάς
  • [05] Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις
  • [06] Τουρκία - κατασκευή πυραύλων
  • [07] Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ
  • [08] Βασιλείου - Ιδρυμα Πέρες
  • [09] Eκπρόσωπος - Βρετανία
  • [10] Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ
  • [11] Συνάντηση Χριστοδούλου - Μπριλ
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Georgio Ratti
  • [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος
  • [14] Εκπρόσωπος - τίτλοι ιδιοκτησίας

  • [01] (Κ) Βρετανικό διάβημα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία προέβη σε διάβημα προς την κυπριακή κυβέρνηση για πτήση χωρίς προειδοποίηση ελληνικών μαχητικών πάνω από την Επιστάθμια Επισκοπής κατά τη διάρκεια της άσκησης "Νικηφόρος '97".

    Το διάβημα επιδόθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βάσεων Μέρβιν Τζόουνς δεν είναι σύνηθες φαινόμενο μη βρετανικά αεροσκάφη να υπερύπτανται των βάσεων χωρίς προειδοποίηση.

    Παρατήρησε δε ότι αεροσκάφη της κυπριακής αεροπορίας εκτελούν συχνά πτήσεις πάνω από τις βάσεις, λέγοντας ότι δημιουργείται επιπλοκή όταν στρατιωτικά αεροπλάνα δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη άδεια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ηλιάδης - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, σχολιάζοντας την έκφραση ανησυχίας από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει προκαλέσει κανέναν και ότι έχει το δικαίωμα της Αμυνας.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις και τις ενέργειες της άλλης πλευράς, οι οποίες φθάνουν στο σημείο να δημιουργούν τέτοιες εντάσεις που να αναγκάζουν το ΓΓ του ΟΗΕ να προβεί σε τέτοια δήλωση.

    Η Κύπρος την βλέπει καλοπροαίρετα και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματός της.

    Ο κ. Ηλιάδης προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος του ΡΙΚ προεκτάσεις στο οποίο ήταν καλεσμένος μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί πυραυλικό σύστημα αεράμυνας ανάλογο με τους πυραύλους S - 300.

    Σε άλλη του δήλωση απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Κύπρο με αφορμή τους S - 300 καθώς επίσης και τον κίνδυνο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου δεδομένων των τουρκικών προκλήσεων και απειλών των τελευταίων ημερών.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σύντομα θα καταρρεύσει και το διαχωριστικό τείχος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ελληνο - τουρκικό φόρουμ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Στις 22 και 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τέταρτο ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

    Στα θέματα που θα αναπτυχθούν μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών περιλαμβάνονται η δημιουργία κοινοπραξιών κατασκευαστικών εταιριών των δυο χωρών με στόχο τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και η ανάπτυξη συνεργασιών στον τουριστικό τομέα.

    Επίσης θα συζητηθούν θέματα όπως η αποφυγή της διπλής φορολογίας καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τη Βαλκανική και προϋποθέτουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τρίτες εκτός ΕΕ χώρες.

    Οι προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών των δυο χωρών πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 1996 και το Μάιο του 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Υγεία Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανάπαυση χρειάζεται ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό του, καρδιολόγο Σαϊτ Κενάν, λόγω υπερκόπωσης.

    Οπως δημοσιεύει ο Τ/κ Τύπος, τόσο ο Δρ. Κενάν, όσο και ο συνάδελφός του Ντερβίς Οράλ που κλήθηκε στα κατεχόμενα από την Τουρκία για να εξετάσει τον Ντενκτάς, αποφάσισαν όπως ο κατοχικός ηγέτης υποβληθεί σε νέο αγγειογράφημα χωρίς αυτό να επείγει.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Ντενκτάς είναι σε θέση να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ο Δρ. Κενάν δήλωσε ότι "χαίρει άκρας υγείας και μπορεί αν θέλει να ταξιδέψει στη σελήνη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μόνο τέσσερα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη υπερίπταντο της περιοχής κατά την άσκηση "Νικηφόρος '97".

    Με δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ανατόλια", ο ανώτατος Τούρκος αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, διέψευσε ότι 70 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη υπερίπταντο της περιοχής. "Μόνο τέσσερα αεροσκάφη μας ήταν στην περιοχή," υποστήριξε.

    Εξάλλου, η εφημερίδα "Μπιρλίκ" γράφει ότι η ένταση στο Αιγαίο είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε επιφυλακή η 1η Τακτική Αεροπορία Διοίκησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Κίπρις", ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής των ασκήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως είπε, θα συμμετάσχει και ο ίδιος στις ακσήσεις.

    "Θα συμμετάσχω και εγώ όχι γιατί αυτό έπραξε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας, αλλά γιατί πρέπει," ανέφερε συγκεκριμενα ο Σεζγκίν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η άσκηση "Ταύρος" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου και η άσκηση "Αποφασιστικότητα" από την 1η μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Τουρκία - κατασκευή πυραύλων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία θα κατασκευάζει πυραύλους τύπου Popeye 2 (Πόπαϊ 2), με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, σε συνεργασία με το Ισραήλ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπιρλίκ".

    Κάτω από τον τίτλο "Η Τουρκία θα κατασκευάζει πυραύλους Πόπαϊ 2", η εφημερίδα γράφει ότι κατά την επίσκεψη στην Τουρκία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ αποφασίστηκε όπως οι δύο χώρες συνεργαστούν στην κατασκευή των συγκεκριμένων πυραύλων.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να πλήξουν κάθε στόχο στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά, είναι ανώτεροι των S - 300, των Patriot και των Scud, και συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων στον κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ σε δηλώσεις του στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ισχυρίστηκε ότι επιβάλλεται η παρουσία του τουρκικού στην Κύπρο έως ότου εξευρεθεί λύση από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Ετζεβίτ, ο οποίος ρωτήθηκε πότε θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο απάντησε ότι "εδώ και 23 χρόνια στο νησί υπάρχει ειρήνη".

    Πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ότι το νησί "έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία και ότι η στρατιωτική δύναμη δεν αποτελεί απειλή για την ειρήνη".

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση αλλά "θα αυξηθούν κάθε είδους δεσμοί με την Τ/κ πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Βασιλείου - Ιδρυμα Πέρες

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ, την ερχόμενη Κυριακή, για να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρία του Διεθνούς Συμβουλίου του Ιδρύματος Πέρες, για την ειρήνη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Βασιλείου, ο οποίος είναι μέλος του Ιδρύματος, θα μιλήσει με θέμα τις οικονομικές πτυχές της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Την πρωτοβουλία για σύσταση του Ιδρύματος είχε ο τέως Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και μέλη του Συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαβ Χάβελ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κι άλλες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Eκπρόσωπος - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε γραπτό διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, προέβη η βρετανική Υπατη Αρμοστεία για την πτήση δύο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Βάση του Ακρωτηρίου.

    Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Μανώλη Χριστοφίδη, είπε ότι το θέμα διερευνάται και θα ληφθεί νομική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα. Η απάντηση θα δοθεί σύντομα.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η "βρετανική Υπάτη Αρμοστεία προέβη χθες σε παραστάσεις προς το ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Κύπρου σχετικά με πτήσεις δύο αεροσκαφών F - 16 της Ελληνικής Δημοκρατίας στον εναέριο χώρο, πάνω από την κυριάρχη Βάση του Ακρωτηρίου."

    Οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, συνέχισε, "εξετάζουν τα αναφερθέντα γεγονότα."

    Πρόσθεσε ότι από την "εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, είναι πλήρης η συνεργασία της Δημοκρατίας της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, για εξασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών Βάσεων."

    Αυτό, συνέχισε, το επιβάλλει και το άρθρο 2 της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και το άρθρο 3 της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Δημοκρατία της Κύπρου, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου."

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 3 της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης είναι για να υπενθυμιστεί ότι η Κύπρος, όταν γινόταν Δημοκρατία, "πίστεψε καλόπιστα ότι είχε εξασφαλίσει την ασφάλειά της, και με τη Συνθήκη Εγγύησης, και με τη Συνθήκη Συμμαχίας."

    Οταν η Κύπρος, συνέχισε, "συνενούσε να υπάρχουν δύο κυρίαρχες Βάσεις, προσέβλεπε ότι θα ωφελείτο και η ίδια στην προστασία της, την ασφάλειά της, την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητά."

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των παραστάσεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι Βρετανοί αναφέρουν ότι έπρεπε να υπάρξει μια γνωστοποίηση για λόγους ασφάλειας.

    Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να προβεί σε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι στο παρόν στάδιο διερευνούνται τα γεγονότα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως ή της Εγκαθίδρυσης, δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας αέρος των Βάσεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε μια τέτοια συζήτηση. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει απάντηση, αφού υπάρξει και διαβούλευση και εξασφαλιστεί και η νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Βάσεων σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι τα αεροσκάφη δεν πήραν διπλωματική άδεια να πετάξουν πάνω από περιοχή η οποία, τεχνικά, είναι "βρετανικός εναέριος χώρος", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι από αυτό το γεγονός, προκύπτει ότι εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Είναι θέμα που θα εξεταστεί και θα ληφθεί νομική συμβουλή, πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν επρόκειτο να έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. (Η συνάντηση έγινε το πρωί). Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ωστόσο ότι "οι Βάσεις υπάρχουν, οι συμφωνίες τηρούνται, και η κυριαρχία τους δεν αμφισβητείται." Ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν παρόμοια διακοίνωση έχει δοθεί και στην ελληνική κυβέρνηση.

    Σε παρατήρηση ότι η αεροπορική βάση της Πάφου βρίσκεται κοντά σε ένα χώρο (κοντά στις βρετανικές Βάσεις) που μπορεί να επηρεάζεται η βάση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "τα της λειτουργίας της βάσης στην Πάφο είναι όλα μελετημένα."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση τοποθετεί τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για την ένταση στην περιοχή της Κύπρου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων του Γενικού Γραμματέα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του.

    Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υποδεικνύει ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ την οποία διάβασε ο Εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι "ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καλεί για χαλάρωση των εντάσεων στην περιοχή. Συμφωνούμε με την έκκληση για χαλάρωση των εντάσεων. Από πλευράς, όμως, του ΟΗΕ, υπάρχουν και άλλες αναφορές τις οποίες προσυπογράφουμε."

    Παρέθεσε ως παράδειγμα "την αναφορά ότι το Κυπριακό εκκρεμεί για πολλά χρόνια και πρέπει να οδηγηθεί σε λύση, το στάτους κβο που υπάρχει είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να συνεχιστεί, και ότι πρέπει να είναι σεβαστή η Δημοκρατία της Κύπρου, η ανεξαρτησία της και η ακεραιότητά της."

    Εκείνο που είναι το μείζον, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, "είναι ότι η ένταση που υπάρχει είναι ακόμη ένας λόγος που επιβάλλει τη σύντομη λύση του Κυπριακού, γιατί η μη λύση του Κυπριακού εγκυμονεί κινδύνους".

    Υπέδειξε ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πρέπει να ενταθούν τώρα που η Τουρκία "έχει αφαιρέσει όλα τα προσωπεία και παρουσιάζεται με το προσωπείου του Αττίλα, του επιδρομέα, της χώρας που έχει επεκτατικές βλέψεις, και είναι η ώρα που πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία για λύση του Κυπριακού."

    Η Τουρκία, είπε, "κάνει ξεκάθαρο πλέον με τις θέσεις της ότι δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό", και πρόσθεσε ότι είναι "καιρός που πρέπει με αυστηρή γλώσσα και αποφασιστική πολιτική, να επιδιωχθεί λύση του Κυπριακού."

    Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ εξισώνει τις ευθύνες και φέρνει σε ίση μοίρα τα τουρκικά και τα ελληνικά αεροσκάφη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι "γνώριμη η τακτική του ΟΗΕ όταν μεσολαβεί, όταν προσφέρει καλές υπηρεσίες, να ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων." Γι' αυτό, υπενθύμισε, υπάρχουν ψηφίσματα και διακηρύξεις.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Δημοκρατία της Κύπρου, όπως και κάθε χώρα, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ασκεί τις ένοπλες δυνάμεις της. "Αυτό έχουμε κάνει, σε συνδυασμό με μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις που έχουν εγγυηθεί την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κύπρου."

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση κρίνει ως αντικειμενική την δήλωση Αναν, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αποτελεί "δήλωση που εκδίδεται μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δικαιωμάτων του." Αυτήν επέλεξε να κάνει και δεν πρόκειται η Κύπρος να έρθει σε αντιπαράθεση με το ΓΓ γιατί το μείζον θέμα που αναζητούμε είναι η λύση του Κυπριακού και με το ΓΓ συνεργαζόμαστε."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Συνάντηση Χριστοδούλου - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ενδεχόμενο συνάντησης Αμερικανών και Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών συζήτησαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδούλου μεταξύ άλλων θεμάτων που συζήτησε με τον κ. Μπριλ ήταν και το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση Αμερικανών επιχειρηματιών με Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες στην Κύπρο.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η συνομιλία του με τον κ. Μπριλ ήταν συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, στην παρουσία 16 διακεκριμένων Αμερικανών επιχειρηματιών, νομικών και επενδυτών.

    Ο Κύπριος Υπουργός πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνάντηση των Βρυξελλών ή οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδεχόμενα οι Αμερικανοί να ήθελαν να κάνουν μετά.

    "Αντιλαμβάνομαι όμως και οι ίδιοι", κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου, "θα δουν τα πράγματα και υπό το φως των αποτελεσμάτων της συνάντησης εκείνης."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Georgio Ratti

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον Georgio Ratti, Πρόεδρο του Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μισή περίπου ώρα, ο κ. Ratti δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, "αν ο Πρόεδρος τελικά επιλέξει να είναι υποψήφιος, δεν προτίθεται να ανασχηματίσει το Υπουργικό του Συμβούλιο." Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι υπουργοί έχουν διοριστεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη και εναπόκειται στον Πρόεδρο εάν θέλει να συνεχίσουν. "Από πλευράς του ιδίου του Προέδρου, δεν υπάρχει πρόθεση να ζητήσει από τους υπουργούς να παραιτήσουν," τόνισε.

    Εξυπακούεται, διευκρίνισε ο κ. Χριστοφίδης, ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ακολουθούν την πολιτική του Προέδρου.

    Σε ερώτηση αν σε περίπτωση που και ο Πρόεδρος Κληρίδης, και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, είναι υποψήφιοι, θα υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσει η κυβέρνηση με το νυν Υπουργικό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι "υπουργοί της Δημοκρατίας... είναι υπουργοί του Προέδρου της κυβέρνησης."

    Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος επιλέγει τους υπουργούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της συνεργασίας των δύο κομμάτων, υπήρξε υπόδειξη και ακολούθησε διορισμός. Η πράξη του διορισμού καθιστά τους υπουργούς ότι ανήκουν στην κυβέρνηση του συγκεκριμένου Προέδρου της Δημοκρατίας."

    Αν το ΔΗΚΟ, είπε, "επιλέξει άλλη γραμμή από τη συνεργασία, εναπόκειται στο ΔΗΚΟ και τους υπουργούς του αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι. Η διακοπή της συνεργασίας, δεν σημαίνει αυτόματα και αποχώρηση των υπουργών από την κυβέρνηση," είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Κυπριανού δεν πρόκειται να ενημερωθεί για την πρόθεση του Προέδρου από δημόσια δήλωση. "Υπάρχει συνεργασία των δύο κομμάτων και στοιχειώδεις κανόνες επιβάλλουν ότι πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Τέλος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών γιατί όπως είπε, "υπάρχει κυβέρνηση που υπηρετεί το λαό."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση πιστεύει στην ορθότητα της πολιτικής της που εξήγγειλε για να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος της θέσης της Βουλής ως προς το θέμα παροχής τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "πιστεύει στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί πάνω στο θέμα των τίτλων, και η παροχή των τίτλων στους πρόσφυγες θα συνεχιστεί.

    Πιστεύουμε στην ορθότητα της πολιτικής που εξαγγέλθηκε και υλοποιείται, και πιστεύουμε ότι τυγχάνει της έγκρισης, προσυπογραφής της πλειοψηφίας των προσφύγων," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη νομιμότητα των ενεργειών της. "Αν υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν στο παράνομο αυτής της ενέργειας, εναπόκειται σε εκείνους να επιδιώξουν τις προσφερόμενες θεραπείες," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ηδη, είπε ο κ. Χριστοφίδης, υπάρχουν έτοιμοι 4.000 τίτλοι που αναφέρονται σε κατοικίες που είναι κτισμένες πάνω στη γη της Δημοκρατίας ή σε γη που έχει απαλλοτριωθεί. Η παροχή των τίτλων έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί, είπε.

    Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 17 October 1997 - 12:12:44 UTC