Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Στρασβούργο
  • [02] Χόλμπρουκ - ομογενείς - οικονομικά
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου Ευρώπης
  • [04] Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [05] Σεμινάριο - Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου
  • [06] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Ομοφυλοφιλία
  • [07] Αφιξη Προέδρου - Σύνοδος Κορυφής
  • [08] Νικηφόρος '97 - Τσοχατζόπουλος
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις για ομοφυλοφιλία
  • [10] Κληρίδης - Στρασβούργο
  • [11] Διαρθρωμένος Διάλογος Κύπρου - ΕΕ
  • [12] Επιτροπή Αμυνας - κονδύλια
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Χλώρακα - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φθάνει σήμερα το μεσημέρι στο Στρασβούργο από το Λονδίνο, όπου στάθμευσε προερχόμενος από την Ουάσιγκτον.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αρχίζει αύριο.

    Στο Στρασβούργο αναμένεται να μεταβεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, καθώς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Χόλμπρουκ - ομογενείς - οικονομικά

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Εμφαση στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, αλλά και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αναμένεται να δώσει στο επόμενο διάστημα ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της συνάντησης επιχειρηματιών, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από τις 13 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου από τη Σχολή Διεθνών Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Νορβηγίας.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος θα παραστεί στη συνάντηση, της προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και πιστεύει ότι η οικονομική συνεργασία είναι ένα μονοπάτι, το οποίο μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με ομογενείς, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι οπωσδήποτε σχεδιάζει να ταξιδεύσει στην περιοχή, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει πότε θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η αποτυχία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επηρεάζει αρνητικά το Κυπριακό, ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι δεν βλέπει συσχετισμό μεταξύ των δύο θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου Ευρώπης

    Στασβούργο,Γαλλία,09/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Σειρά διμερών επαφών για το Κυπριακό αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος φθάνει σήμερα στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το Προεδρείο του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Αλσατίας.

    Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή έναρξης της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και θα έχει σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί σε δεξίωση, την οποία θα παραθέσει την Παρασκευή ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δημήτρης Κώνστα, προς τιμή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Σύνοδο.

    Το Σάββατο, τελευταία μέρα της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει μέρους των εργασιών και θα προσφωνήσει τη Διάσκεψη, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί των 40 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει από το Στρασβούργο.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Θάλεια Πετρίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Αναμένεται ότι κατά τις διμερείς επαφές του, ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, επαφές θα έχει και ο ΥΠΕΞ, με ομολόγους του, που βρίσκονται στο Στρασβούργο, για τις εργασίες της Συνόδου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με το Δανό ΥΠΕΞ Νίελς Χέλβεγκ Πέτερσεν, τον Ολλανδό Χανς Βαν Μίερλο, το Μολδαβό Νίκολας Ταμπακάρου, τον Ούγγρο Λάζλο Κόβακς και τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας Αλεξάντερ Αρζουμανιάν.

    Στην πρωτεύουσα της Αλσατίας θα βρίσκονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών του Σ.τ.Ε, καθώς και οι ΥΠΕΞ.

    Την Τουρκία θα εκπροσωπήσουν, ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ.

    Τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσουν επίσης εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ιαπωνίας, του Καναδά και άλλων χωρών.

    Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη πριν από 4 χρόνια), θα καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης, καθώς και οι αρχές, που θα οδηγήσουν τον Οργανισμό, στη νέα χιλιετηρίδα.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θα υιοθετήσουν μια πολιτική διακήρυξη, καθώς και πρόγραμμα δράσης, που θα καλύπτουν ουσιαστικά τέσσερις τομείς: Ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική συνοχή και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ασφάλεια του πολίτη, εκπαίδευση για δημοκρατία και πολιτιστικές διαφορές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το Κυπριακό οδηγείται σε μια πορεία, που επιθυμούν Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς είπε, "δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους. Το τρένο, που αποκαλούν τρένο Κύπρου, στην ουσία είναι Ε/κ και κατευθύνεται προς το σταθμό της ΕΕ. Απουσιάζουμε εμείς από το τρένο αυτό. Υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχουν συμφωνίες. Δεν μας επιτρέπεται να φτάσουμε στο σταθμό αυτό. Ασχετα αν όλα αυτά τους τα λέμε, αυτοί συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους, για τους στόχους που έχουν βάλει", πρόσθεσε ο Ντενκτάς.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο παιχνίδι αυτό, είναι και η εγγυήτρια δύναμη, Αγγλία, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι κανείς δεν τον λαμβάνει υπόψη, κανείς δεν λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα της ψευδοβουλής και τις κοινές διακηρύξεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Εξέφρασε εξάλλου παράπονα ότι ανάμεσα στους Τ/Κ, υπάρχουν και αυτοί, που ισχυρίζονται ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική πολιτική και "έτσι βοηθούν όλους όσοι θέλουν να τραβήξουν από τα πόδια μας το χαλί," είπε ο Ντενκτάς.

    Είπε ότι τώρα που μεταβαίνει στις ΗΠΑ θέλει να έχει την υποστήριξη του "λαού", κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε, "γνωρίζω ότι ο `λαός` είναι μαζί μου, θέλω όμως αυτό να το δει και ο κόσμος και να αντιληφθεί ότι ο `λαός` υποστηρίζει την εθνική υπόθεση, να ακούσει ότι χωρίς την αναγνώριση" του ψευδοκράτους, δεν πρόκειται να υπογραφεί καμμιά συμφωνία.

    Ο Τ/Κ ηγέτης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τα πολιτικά κόμματα, που διαθέτουν έδρες στην ψευδοβουλή για συζήτηση του θέματος της συγκρότησης λεγόμενου εθνικού συμβουλίου.

    Στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχει ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, για λόγους υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σεμινάριο - Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ενημέρωση Κυπρίων για τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με το δίκαιο του διεθνούς εμπορίου είναι ο βασικός στόχος διήμερου σεμιναρίου που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Το σεμινάριο με θέμα "Το Δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου" διοργανώνεται από κοινού από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου (UNCITRAL), η οποία εδρεύει στη Βιέννη.

    Οπως δήλωσε μετά την έναρξη του σεμιναρίου ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, το σεμινάριο παρακολουθούν άτομα κυρίως από τη νομική υπηρεσία, τη Βουλή και διάφορα Υπουργεία.

    Είπε, επίσης, ότι τα οφέλη από ένα τέτοιο σεμινάριο για την Κύπρο είναι κυρίως ενημέρωση για τις εξελίξεις, διότι σήμερα "υπάρχει διαρκώς ένας καταιγισμός νέων γνώσεων και τεχνολογικών εξελίξεων", για τις οποίες "θα πρέπει να υπάρχει συνεχής προσαρμογή εάν δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω, με κίνδυνο να μην μπορούμε πλέον να προφθάσουμε άλλες χώρες".

    Ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι "υπάρχουν κενά πλέον στη νομοθεσία μας όσον αφορά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κυρίως επικοινωνίες που δεν γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο των επιστολών, αλλά με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα".

    Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχουν και άλλοι τομείς που ενδιαφέρουν την Κύπρο, αφού "έχουμε κατορθώσει να γίνουμε κέντρο υπεράκτιων εταιρειών κι εφόσον φιλοδοξούμε να γίνουμε γενικότερα κέντρο παροχής υπηρεσιών, μπορούμε να αναπτύξουμε υπηρεσίες όσον αφορά τον τομέα των διεθνών διαιτησιών.

    Η Κύπρος", συνέχισε, "με τις επικοινωνίες που διαθέτει με άλλες χώρες, τους ικανούς δικηγόρους κι ελεγκτές που έχει", μπορεί να καταστεί "κέντρο διεθνών διαιτησιών", δηλαδή εάν υπάρχει "μια μεγάλη διαφορά μεταξύ μεγάλων οίκων του εξωτερικού ή μεταξύ οίκων και κρατών", μπορεί να επιλεγεί η Κύπρος για τον "τόπο επίλυσης αυτής της διαφοράς ή μπορεί να έρθουν ξένοι διαιτητές εδώ και να εγκατασταθούν και να δικάσουν εδώ στην Κύπρο ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν Κύπριοι δικηγόροι γι' αυτή την εργασία, αντιπροσωπεύοντας ξένους οίκους".

    Σεμινάριο

    Κηρύσσοντας την έναρξη του σεμιναρίου, ο κ. Μαρκίδης είπε το διεθνές εμπόριο και η ειρήνη είναι στενά συνδεδεμένα, τονίζοντας ότι "ένα διεθνές νομικό καθεστώς, που διευκολύνει και προωθεί το διεθνές εμπόριο με τη μείωση των υφιστάμενων νομικών εμποδίων στη διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τονίζει ταυτόχρονα και το στόχο για παγκόσμια ειρήνη".

    Αναφέρθηκε, ακολούθως, στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η UNCITRAL στην κωδικοποίηση κι εναρμόνιση του δικαίου του διεθνούς εμπορίου.

    Το ιστορικό και τις δραστηριότητες της UNCITRAL ανέλυσε, ακολούθως, ο Ανώτερος Νομικός Λειτουργός του Τμήματος Δικαίου Διεθνούς Εμπορίου του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της UNCITRAL Ζερνέζ Σεκοτέκ, ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή ιδρύθηκε το 1996 κι έκτοτε έχει καταστεί το κεντρικό νομικό σώμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα του δικαίου του διεθνούς εμπορίου.

    Ο κ. Σεκοτέκ είπε ότι την Επιτροπή απαρτίζουν 36 κράτη μέλη, τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και είναι αντιπροσωπευτικά των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών του κόσμου και των κυριοτέρων οικονομικών και νομικών συστημάτων διεθνώς.

    Η UNCITRAL χαίρει ιδιαίτερου κύρους κι εκτίμησης στους νομικούς κι επιχειρηματικούς κύκλους του διεθνούς εμπορίου για το έργο της στην κατάρτιση διεθνών συμβατικών κειμένων, που συμβάλλουν στην ομοιομορφία των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και γενικότερα στην ομογενοποίηση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.

    Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του σεμιναρίου συζητούνται η Σύμβαση του ΟΗΕ για τις διεθνείς πωλήσεις αγαθών και ο Πρότυπος νόμος της UNCITRAL για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα, καθώς και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τις εγγυητικές επιστολές και ο Πρότυπος νόμος της UNCITRAL για τις διεθνείς πιστώσεις.

    Αύριο, θα συζητηθούν ο Πρότυπος νόμος της UNCITRAL για την οργάνωση της Διαιτητικής διαδικασίας, ο Πρότυπος νόμος της UNCITRAL για το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο και νομοθετική Οδηγία για τον Πρότυπο νόμο, καθώς και το θέμα της χρηματοδότησης βάσει απαιτήσεων, ηλεκτρονικές υπογραφές και ιδιωτική χρηματοδότηση έργων υποδομής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Ομοφυλοφιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σοβαρό σφάλμα" της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τη μέχρι στιγμής άρνηση του Σώματος να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για αλλαγή της νομοθεσίας, που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη, ότι η στάση αυτή της Βουλής αδυνατίζει τη θέση της Κύπρου, η οποία ζητεί συμμόρφωση της Τουρκίας στις περί Κύπρου αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Δεν είναι ορθό, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, από τη μια να απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, και από την άλλη να μην συμμορφωνόμαστε σε αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της στάσης, που τηρεί η Βουλή στο εν λόγω θέμα, ο ΥΠΕΞ διέβλεψε ότι θα πρέπει να αναμένουμε στρίμωγμα, από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Αφιξη Προέδρου - Σύνοδος Κορυφής

    Στρασβούργο,Γαλλία,09/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Εφθασε πριν από λίγο στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να παραστεί και να προσφωνήσει τη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου ο στρατιωτικός διευθυντής της περιοχής, ο βοηθός νομάρχης και η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΣτΕ Θάλεια Πετρίδη.

    Σε σύντομη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί κυρίως με "θέματα που αφορούν το ΣτΕ και πώς θα ισχυροποιηθεί."

    Μαζί με τον Πρόεδρο έφθασε στην πρωτεύουσα της Αλσατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης φθάνει αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Νικηφόρος '97 - Τσοχατζόπουλος

    Λευκ σία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή και φέτος ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων και ναυτικών μονάδων και στην παρουσία - από τις 14 Οκτωβρίου - του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος '97", η οποία αρχίζει αύριο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έρθει στην Κύπρο, τη Δευτέρα, 13 του μηνός, ενώ όπως είναι γνωστό, ταυτόχρονα με την άσκηση "Νικηφόρος '97", θα διεξάγεται στα όρια του FIR Λευκωσίας και η αεροπορική άσκηση "Τοξότης" των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ελλάδας.

    Στα χαρακτηριστικά της άσκησης είναι τα αυστηρά κριτήρια που θα ισχύσουν, εν σχέσει με πέρυσι, για την κάλυψη από τα ΜΜΕ της "Νικηφόρος '97", μεγάλο μέρος της οποίας δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά "καθ'οιονδήποτε τρόπο, με σκοπό να ασκηθούν οι μονάδες ανεπηρέαστες".

    Ετσι, δεν θα επιτραπεί καμμία απευθείας μετάδοση οποιουδήποτε μέρους, πλην της παρέλασης στις 15 Οκτωβρίου, στο τελετουργικό μέρος της λήξης της άσκησης.

    Η άσκηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός εφέδρων, γύρω στις 9 χιλιάδες, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Ταξίαρχο Δημήτριο Φάσαρη.

    Μιλώντας σήμερα στο ΓΕΕΦ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Φάσαρης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της φετινής άσκησης θα χρησιμοποιηθεί και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάφου, "στο μέτρο που μπορεί", ενώ τα αεροσκάφη και τα πλοία εξ' Ελλάδας θα είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο (αριθμό) με το περσινό.

    Το σενάριο της άσκησης, προβλέπει όξυνση στις σχέσεις με στον αντίπαλο... που ύστερα από πολεμική επίθεση του αντιπάλου, οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση... και στο μεγαλύτερο μέρος της θα είναι "εσωστρεφής".

    Στην άσκηση θα γίνει σε μεγάλο αριθμό ρίψη αλεξιπτωστών της Εθνικής Φρουράς, σαφώς μεγαλύτερο, από τον αριθμό της περσινής άσκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις για ομοφυλοφιλία

    Στρασβούργο,Γαλλία,09/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Κάποια στιγμή θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για αλλαγή του νομοσχεδίου για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη σήμερα στο Στρασβούργο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ρωτήθηκε συγκεκριμένα πώς κρίνει τη θέση της Κύπρου όταν από τη μια ζητεί εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά η ίδια η Κύπρος ακόμη δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση του Αλέκου Μοδινού για αλλαγή του νόμου περί ομοφυλοφιλίας.

    "Τα δυο θέματα έχουν κάποια διαφορά", παρατήρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης. "Το ένα αφορά δικαστική απόφαση και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Το άλλο θέμα", πρόσθεσε, "είναι θέμα πολιτικής απόφασης και η πολιτική απόφαση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί αυτή τη στιγμή αλλά κάποια στιγμή θα γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Στρασβούργο

    Στρασβούργο,Γαλλία,09/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε σήμερα από το Στρασβούργο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ θα ασχοληθούν με το Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Στο διάστημα μέχρι τότε θα ασχοληθούν με τη διατήρηση ήπιου κλίματος στο νησί.

    Σε δηλώσεις σε Κύπριους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Στρασβούργο για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί περιορισμένα τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της Κύπρου και τις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "θα συνεχίσουν να προετοιμάζονται για μιαν επέμβαση που θα κάνουν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Στο ενδιάμεσο αυτό στάδιο η κύρια απασχόληση των ΗΠΑ θα είναι να αποφευχθούν εντάσεις για να μπορεί να υπάρξει καλό κλίμα μέσα στο οποίο να διεξαχθεί η παρέμβασή τους."

    Αναφορικά με τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε συμφωνούν με αυτή τη στρατηγική ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα ήπιο κλίμα και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Σε ερώτηση αν τα ΗΕ αναμένουν την κατάθεση εγγράφων από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν του ηγέρθη τέτοιο θέμα.

    Για το μέλλον των συνομιλιών και τα θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "υπάρχει μια διαφορά" με τη θέση του Ντενκτάς. "Ο μεν κ. Ντενκτάς θεωρεί πολύ περιορισμένο το θέμα της ασφάλειας ενώ εμείς θέλουμε να συζητηθεί η ευρύτερη έννοια του θέματος της ασφάλειας", δήλωσε συγκεκριμένα.

    Ερωτηθείς για τη θέση των Αμερικανών επί του θέματος, οι οποίοι είχαν και την πρωτοβουλία για το διάλογο αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι "πρέπει όλα τα θέματα να συζητηθούν αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και πηγαίνοντας προς τα πιο δύσκολα."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί προωθούν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και αν πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό. "Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι πρόκειται για μια νέα προσέγγιση επίλυσης του Κυπριακού", παρατήρησε.

    "Απλώς ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε σε παλαιές προσπάθειες που έγιναν από τα δικά μας επιμελητήρια και τα Τ/κ, από τις συντεχνίες Ε/Κ και Τ/Κ για να υπάρχει μία εκτόνωση και ένα καλύτερο κλίμα μέσα στο οποίο να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

    "Ουδέποτε υπήρξε θέση ότι το Κυπριακό θα λυθεί διότι θα υπάρξουν εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Διαρθρωμένος Διάλογος Κύπρου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τη δεύτερη Υπουργική Ευρω - μεσογειακή Διάσκεψη, επισκόπησαν Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά την υπουργική συνάντηση διαρθρωμένου διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 6 - 7 Οκτωβρίου.

    Ανακοίνωση, που εξέδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφέρει ότι η Κύπρος και η ΕΕ υπογράμμισαν ότι ο νέος δυναμισμός που δόθηκε στον ευρωμεσογειακό συνεταιρισμό, θα πρέπει να διατηρηθεί κατά τις προσεχείς συναντήσεις της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής.

    Αναφέρει εξάλλου, ότι τα δύο μέρη ανασκόπησαν τις διάφορες δραστηριότητες, που προβλέπονται από τη διαδικασία της Βαρκελώνης στους τομείς της πολιτικής και ασφάλειας, της οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας, καθώς και του κοινωνικού πολιτιστικού τομέα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΕ ανέπτυξε στην κυπριακή πλευρά τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμβουλίου, σχετικά με τη διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ Κύπρος και ΕΕ αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν στην Αλβανία.

    Στην υπουργική συνάντηση συμμετείχε από κυπριακής πλευράς, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ την ΕΕ εκπροσώπησε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου ΕΕ, ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος.

    Στην συνάντηση παρέστη επίσης, ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Επιτροπή Αμυνας - κονδύλια

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αποδέσμευσε σήμερα κονδύλια εκατομμυρίων λιρών για την περαιτέρω ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε ύστερα από κλειστή συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Αντώνης Καράς.

    Ο κ. Καράς ανέφερε εξάλλου ότι η συμφωνία για αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 προχωρεί κανονικά, τονίζοντας ότι τα όσα διαδίδονται και μεταδίδονται έχουν στόχο να την πλήξουν.

    Αναφορικά με τη σημερινή αποδέσμευση των κονδυλίων καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως και μέσου βεληνεκούς τα οποία κατασκευάζουν δυο ευρωπαϊκές χώρες. Αφορούν επίσης συστήματα ραντάρ για τον έγκαιρο εντοπισμό από αέρος επίθεσης. Τέτοια συστήματα διαθέτει ήδη η Εθνική Φρουρά.

    Ωστόσο, η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας του πυραυλικού συστήματος S - 300 οδήγησε τους επιτελείς του ΓΕΕΦ να αναζητήσουν πρόσθετα τέτοια αντιαεροπρικά συστήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προστασίας κυρίως των S - 300.

    O κ. Καράς κλήθηκε τέλος να σχολιάσει πληροφορίες, ότι το Υπουργείο Οικονομικών παγοποίησε τα κονδύλια για την άμυνα και είπε ότι "παρά τις φήμες ότι έχουν παγοποιηθεί κονδύλια, σήμερα Επιτροπή Αμυνας αποδέσμευσε μερικά εκατομμύρια λίρες για τους εξοπλισμούς. Επομένως δεν βλέπω πού, ποιός και πότε παγοποίησε κονδύλια που αφορούν την ενίσχυση της άμυνας", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.17 (0.00)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.97 (-0.10)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.86 (-0.16)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.34 (+0.75)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.42 (-0.35)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.85 (+0.53)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.77 (+0.90)
        Αλλες Εταιρείες                         58.68 (-0.10)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  383676.968
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [14] Χλώρακα - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε σήμερα ότι η ΜΜΑΔ δεν χρησιμοποίησε περιττή βία στην επιχείρηση στη Χλώρακα στις 24 Δεκεμβρίου 1993, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Λευτέρης Ανδρονίκου κι Ελση Κωνσταντίνου.

    Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Αρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Στη γραπτή απόφασή του, το Δικαστήριο αναφέρεται στα γεγονότα της υπόθεσης και απορρίπτει τους προκαταρκτικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν είχαν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στο Αρθρο 26 της εν λόγω Συνθήκης (με επτά ψήφους υπέρ και δύο εναντίον) και ότι η αίτηση των γονέων του Λευτέρη και της Ελσης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο αποτελούσε κατάχρηση διαδικασίας (ομόφωνη απόφαση).

    Το Αρθρο 2 αναφέρει ότι το δικαίωμα ζωής προστατεύεται από τη νομοθεσία και η αποστέρηση του δικαιώματος αυτού δεν θα θεωρείται ότι έγινε σε αντίθεση του παρόντος Αρθρου όταν είναι αποτέλεσμα χρήσης απαραίτητης βίας σε περίπτωση υπεράσπισης ατόμου από παράνομη βία.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αρχές είχαν προσπαθήσει να διαπραγματευθούν με το Λευτέρη Ανδρονίκου, προσθέτοντας ότι από τα γεγονότα, όπως αυτά εκτυλίχθηκαν, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται ότι η επιχείρηση διάσωσης είχε προγραμματιστεί κατά τρόπο που να μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο για το ζεύγος Λευτέρη κι Ελσης.

    Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι δύο αστυνομικοί πίστευαν ειλικρινά ότι, υπό τις περιστάσεις, ήταν αναγκαίο να σκοτώσουν το Λευτέρη ώστε να σώσουν τη ζωή της Ελσης και τη δική τους και να πυροβολήσουν εναντίον του επανειλημμένως ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο χρήσης βίας.

    Υπό τις περιστάσεις, συνεχίζει, η χρήση θανάσιμης βίας δεν μπορεί να λεχθεί ότι υπερέβη αυτής που ήταν εντελώς απαραίτητη για την προστασία των ζωών της Ελσης και των αστυνομικών.

    Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το κράτος παραβίασε τις υποχρεώσεις του στη δεδομένη επιχείρηση.

    Απέρριψε, επίσης, ισχυρισμό των παραπονουμένων ότι δεν είχαν αποτελεσματική πρόσβαση σε δικαστήριο αναφορικά με την προσφυγή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 9 October 1997 - 12:12:45 UTC