Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ
  • [03] Απεβίωσε ο Κυριάκος Χατζηιωάννου
  • [04] Κυπριανού - Σουμάκης
  • [05] Κυπριανού - Τσαλδάρης
  • [06] "Ρομάντικα" - φωτιά
  • [07] Εκδήλωση προς τιμή του ζεύγους Παρασκευαϊδη
  • [08] Κυπριανού - ΟΗΕ - Κυπριακό

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε χθες βράδυ γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ, το τί θα γίνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 1998 και τί μετά τις εκλογές.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Νέα συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ θα γίνει και σήμερα με αντικείμενο όμως εμπορο - οικονομικά θέματα και αμερικανικές επενδύσεις, με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό οικονομικό κέντρο.

    Στο πρόγευμα εργασίας, που γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ, θα πάρουν επίσης μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, που μετάβησαν στη Νέα Υόρκη γι' αυτό το σκοπό.

    Θα παρακαθήσουν επίσης Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες και διαπρεπείς δημοσιογράφοι.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Εμπας, στο κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με ομογενείς ηγέτες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέφερε χθες το βράδυ ότι δεν βλέπει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση, αλλά παραμένει αισιόδοξος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι είχε "πολύ καλή συνομιλία" με τον Πρόεδρο και ότι απλά έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης.

    "Μιλήσαμε", είπε, "για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ", προσθέτοντας ότι σήμερα το πρωί θα παραθέσει πρόγευμα προς τιμή του Προέδρου και των άλλων μελών της Κυβέρνησης, για συζήτηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο με ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών.

    Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν βλέπει οποιαδήποτε κίνηση από οποιονδήποτε. Ωστόσο ανέφερε ότι είναι "πάντοτε αισιόδοξος", προσθέτοντας ότι το πώς προχωρούμε μπροστά είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετηθεί.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "εμείς είμαστε εδώ απλώς για να βοηθήσουμε", τονίζοντας ότι δεν βλέπει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν κάποια συγκεκριμένα βήματα, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "συζητήσαμε τη γενική κατάσταση και σημείωσε ότι είμαι ικανοποιημένος που οι συνομιλίες για θέματα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν".

    Εξέφρασε, ωστόσο, απογοήτευση που δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε τρεις περίπου εβδομάδες, όταν ο Ντενκτάς θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

    Κληθείς να αναφέρει τί αναμένει από τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι αυτή πραγματοποιείται για να γνωρίσουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες και άλλοι σημαντικοί παράγοντες την οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι "οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πόσο δυνατή είναι η κυπριακή οικονομία".

    Χαρακτήρισε, ακολούθως, "πολύ χρήσιμη" τη συνάντηση κι εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε και τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

    Σε παρατήρηση ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του έδωσε την εντύπωση ότι το θέμα αυτό αφορούσε κι εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι αυτό αφορά περισσότερο το συνέδριο στις Βρυξέλλες που θα γίνει το Νοέμβριο και "είναι άλλο θέμα".

    Εξήγησε, ακολούθως, ότι το συνέδριο στις Βρυξέλλες είναι για συζήτηση των οικονομικών σχέσεων και δεν θα παρίστανται σ' αυτήν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Κύπρο ή την Αγκυρα, αλλά μόνο επιχειρηματίες και ο ίδιος.

    Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές και ότι είναι κάτι που θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, ο οποίος πρέπει να συνεργάζεται.

    "Η παλίροια μπορεί να σηκώσει όλα τα πλοία και τον κόσμο στην περιοχή, Ελληνες και Τούρκους, οι οποίοι θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά τρόπους για να βελτιώσουν την κατάσταση σε αμοιβαία οικονομικά οφέλη", κατέληξε ο κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Απεβίωσε ο Κυριάκος Χατζηιωάννου

    Λεμεσός,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στη Λεμεσό ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ερευνητής και λαογράφος. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

    Γεννηθείς το 1909 στην Αχνα, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1927 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το 1935 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής, ενώ μεταξύ 1945 - 46 μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην κοινωνική ανθρωπολογία.

    Υπηρέτησε ξανά ως γυμνασιάρχης στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου από το 1963 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1969.

    Κατά τη διάρκεια της μακράς εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας διακρίθηκε για τη μεθοδικότητα και τη σαφήνεια στη διδασκαλία του κι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μαθητές του.

    Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ και μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη σύνταξης φυλαδίων όπως και της έκδοσης του πολυγραφημένου περιοδικού "Εγερτήριον Σάλπισμα" που κυκλοφορούσε παράνομα.

    Ιδιαίτερα αξιόλογο καθώς και γιγαντιαίο θεωρείται και του συγγραφικό του έργο που τον είχε αναδείξει κορυφαίο Κύπριο πνευματικό δημιουργό.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Σουμάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί το πρώτο εθνικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, Σταύρος Σουμάκης, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σουμάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες του νησιού να προσαρμοστεί στον τομέα αυτό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    "Πιστεύω ότι Ελλάδα και Κύπρος, όπως συνεργάζονται σε όλους τους τομείς, και σε αυτό τον ιδιαίτερο της οικονομίας μας χώρο, ευαίσθητο και επηρεαζόμενο από το παγκόσμιο γίγνεσθαι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα", τόνισε ο κ. Σουμάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, δήλωσε ότι κατά τη "χρήσιμη συνομιλία" του με τον κ. Σουμάκη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πλήρης συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη μεγάλης σημασίας συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, η οποία όπως είπε είναι δεδομένη και θα συνεχισθεί.

    Οπως τόνισε, στόχος της Κύπρου είναι να προχωρήσει ακόμη περισσότερο για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, ένα βασικό τομέα της οικονομίας που είναι απαραίτητο υπόβαθρο για τον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει το θέμα παρενόχλησης πλοίων από την Τουρκία στα Στενά του Βοσπόρου, ο Ελληνας Υπουργός δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να αναφέρει το θέμα αυτό στο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, Ουίλιαμ Ο'Νιλ.

    Επεσήμανε δε ότι ο Οργανισμός είναι και κύριος υπεύθυνος για την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και γενικότερα για τη συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στα πλοία που διέρχονται από εκεί και ιδιαίτερα της Κύπρου.

    "Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να μπορέσει να ξεπεραστεί", σημείωσε ο κ. Σουμάκης.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ελληνας Υπουργός δήλωσε ότι η διοργάνωση του Συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος '97" δείχνει το ενδιαφέρον του κυπριακού κράτους για τη ναυτιλία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - Τσαλδάρης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, προς την οικογένεια του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιου Τσαλδάρη, απέστειλε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    Στο τηλεγράφημα, ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι ο κυπριακός ελληνισμός, ποτέ δεν θα λησμονήσει την πολύτιμη προσφορά του Αθανάσιου Τσαλδάρη προς τους πρόσφυγες της Κύπρου, όταν το 1974 επισκέφθηκε το νησί, υπό την ιδιότητά του ως Υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] "Ρομάντικα" - φωτιά

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Από το μηχανοστάσιο άρχισε η φωτιά που κατέκαυσε το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Νεοφύτου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά αναμένεται να κατασβεστεί εντός της ημέρας ώστε να αρχίσουν οι έρευνες πάνω στο πλοίο το οποίο ρυμουλκήθηκε σε χώρο μεταξύ του παλιού και νέου λιμανιού Λεμεσού.

    Στο μεταξύ, οι ανακρίσεις γύρω από το θέμα συνεχίζονται. Ηδη έχουν ληφθεί καταθέσεις από τον καπετάνιο και τους πλοιοκτήτες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Εκδήλωση προς τιμή του ζεύγους Παρασκευαϊδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση για να τιμήσει τον Ε/Κ φιλάνθρωπο επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαϊδη και τη σύζυγό του Θέλμα οργάνωσε το Νοσοκομείο Σράϊνερς, του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν προς θεραπεία παιδιών με αναπηρίες, από εκ γενετής παραμορφώσεις στο σώμα ή από ατυχήματα.

    Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του ζεύγους την περασμένη Κυριακή το πρωί, στο Νοσοκομείο Σράϊνερς, το οποίο για πρώτη φορά επισκέπτονταν.

    Σ' αυτήν παρέστησαν επίσης γονείς παιδιών τα οποία έτυχαν ιατρικής βοήθειας μέσω του "Ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη", οι οποίοι τους ευχαρίστησαν για τη βοήθεια που τους προσφέρουν.

    Το ζεύγος Παρασκευαϊδη χαιρέτισε ο προσωπάρχης του νοσοκομείου Δρ. Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος μίλησε για τη "μεγάλη καρδιά" τους να μοιράζονται τα αγαθά τους με συνανθρώπους τους.

    Οπως ανέφερε, από το 1979 μέχρι σήμερα, πάνω από 1500 παιδιά από την Κύπρο νοσηλεύθηκαν και θεραπεύτηκαν στο νοσοκομείο αυτό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευαϊδης ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσοκομείο για όλα όσα κάνουν για τα παιδιά από την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας", ο κ. Παρασκευαϊδης ανέφερε ότι, με το να βοηθά στη θεραπεία αυτών των παιδιών, απλώς κάνει το καθήκον του προς τους συνανθρώπους του.

    Οταν ρωτήθηκε πώς νοιώθει για την εκδήλωση, δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως "στον κόσμο αυτό υπάρχει ακόμα ο άνθρωπος ο οποίος αγαπά τον συνάνθρωπό του."

    "Αυτό το έχω δει διάχυτα σήμερα στους Σράινερς, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το αγαπάτε αλλήλους", πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως οι γονείς δεν περίμεναν εκείνο που βρίσκουν στο νοσοκομείο αυτό, δηλαδή τη θεραπεία των παιδιών τους, που δεν θα μπορούσε να γίνει υπό άλλες συνθήκες.

    Σε ερώτηση για το Κυπριακό και το όνειρό του, ο Ε/Κ φιλάνθρωπος είπε ότι θα ήθελε να δει την Κύπρο μια ελεύθερη Δημοκρατία, όπως ήταν, όπου Ε/Κ και Τ/Κ να μπορούν να ζήσουν μαζί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παρασκευαϊδης, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, με τον οποίον είναι προσωπικοί φίλοι, ενώ θα προσπαθήσει να συναντηθεί και με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, πρώην σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και τον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Σε ερώτηση τί θα πεί σ' αυτά τα άτομα, ο κ. Παρασκευαϊδης ανέφερε ότι θα τους ζητήσει να προσπαθήσουν ώστε να μην υπάρξει λανθασμένη λύση στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σωστή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου Κληρίδη, κατά την προσφώνησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύοντας της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε, ωστόσο, και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη για κοινή διακήρυξη των δύο κοινοτήτων για τη μη χρήση βίας.

    Οπως ανέφερε, διαφωνεί σε μια κοινή δήλωση Κληρίδη - Ντενκτάς, διότι σύμφωνα μή επιθέσεως γίνονται μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κράτους και κατεχομένου εδάφους.

    Εάν όμως, σημείωσε, ο κ. Κληρίδης εννοεί συμφωνία με την Τουρκία, "υπό την προϋπόθεση βέβαια της αποστρατιωτικοποίησης", ο ίδιος είναι "απόλυτα σύμφωνος".

    "Γενικά", κατέληξε, "η ομιλία του κ. Κληρίδη ήταν σωστή τοποθέτηση". Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει την οικονομική πτυχή της πρωτοβουλίας των Αμερικανών, καθώς και νομοσχέδιο που βρίσκεται στην κυπριακή βουλή και θεωρείται συναφές με αυτές τις προσπάθειες.

    Ο κ. Κυπριανού διευκρίνησε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι παλιό και επανέρχεται προς συζήτηση.

    Εν πάση περιπτώσει, υπογράμμισε, η θέση της Κυβέρνησης ήταν πάντοτε ότι αυτά τα θέματα συζητώνται μετά την λύση του Κυπριακού ή σε συνάρτηση με την συνολική λύση του προβλήματος.

    "Δεν είναι άμεση προτεραιότητα ούτε θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι περίπου το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα εμπορικών συναλλαγών και εμπορικής συνεργασίας", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι "είναι θέμα επιτακτικής πολιτικής της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 7 October 1997 - 12:02:46 UTC