Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ναυτική Κύπρος 1997 - Ομιλία Πύργου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - ΟΗΕ - μεταρρυθμίσεις
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση - Κυπριακό
  • [05] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Αναν
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - συνάντηση με Αναν
  • [07] Υπουργός Εσωτερικών - Σπίτι της Μόρφου
  • [08] Μικτή Κοινοβουλευτική ΕΕ - Κύπρου

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.42 (-0.38)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.74 (-0.48)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.14 (+0.35)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.73 (+0.34)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.22 (-0.15)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.78 (-1.64)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.15 (-0.07)
        Αλλες Εταιρείες                         60.09 (+0.02)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 466836.370
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Ναυτική Κύπρος 1997 - Ομιλία Πύργου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος της κυπριακής ναυτιλίας είναι η ασφάλεια για τα πλοία και τα πληρώματά τους, καθώς και ένα καθαρό περιβάλλον, τόνισε σήμερα ο Γενικός Διεθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος, σε ομιλία του στο Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997".

    Ο κ. Πύργος ανέφερε ότι το Συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο λόγω της επιδίωξης για υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας στη θάλασσα και πρόληψης της ρύπανσης, καθώς και γιατί σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την κυπριακή ναυτιλία.

    Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις δραστικές αλλαγές που θα επιφέρει στο παρόν ρυθμιστικό καθεστώς η υιοθέτηση κεφαλαίων της "Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα", σχετικά με "τον τρόπο που μια εταιρεία φροντίζει για την ασφάλεια των πλοίων που διαχειρίζεται, το βαθμό ικανότητας των ναυτικών που εργοδοτεί, τις γνώσεις τους και τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους στο πλοίο".

    Οπως επεσήμανε, η νέα προσέγγιση, η οποία αναπτύχθηκε με την εμπειρία διερεύνησης θαλάσσιων ατυχημάτων, βασίζεται στη λογική ότι ο πολύπλοκος εξοπλισμός δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, αν οι χρήστες του δεν είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του.

    Οι ενδιαφερόμενοι, τόνισε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη και τα οικονομικά κίνητρα που είναι σύμφυτα στη νέα προσέγγιση η οποία επικεντρώνεται στους ανθρώπους.

    Τέλος, παραθέτοντας στοιχεία από σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Ναυτασφαλιστών του Λονδίνου, ο κ. Πύργος είπε ότι 95 πλοία χάθηκαν το 1995, η ασφαλισμένη αξία των οποίων ανήλθε στα 520 εκατομμύρια δολάρια, και ότι το 1996 χάθηκαν στη θάλασσα 1.190 ζωές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΟΗΕ - μεταρρυθμίσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 5.30 Μ.Μ.

    "Τα Ηνωμένα Εθνη του μέλλοντος πρέπει να δώσουν επείγουσα προτεραιότητα στην Ατζέντα για Ανάπτυξη", επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι "κάθε σύγχρονη αντίληψη περί διεθνούς ειρήνης πρέπει να αναγνωρίζει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι αδιαίρετες".

    Σε ομιλία του στην ολομέλεια της 52ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "η φετεινή χρονιά αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία αναμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, λόγω των δραστικών μέτρων που πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθειά ριζωμένων προβλημάτων".

    Ο ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος, είναι "το μόνο παγκόσμιο βήμα ικανό να ακολουθήσει και να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε, δηλαδή ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον, σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερο και ισότιμο εμπόριο, προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη για αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία χαρακτήρισε ως θέμα υψίστης προτεραιότητας, "γιατί επηρεάζει άμεσα την ικανότητα να φέρει σε πέρας την κύρια ευθύνη του, δηλαδή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

    Αφού χαιρέτισε τα διάφορα επιτεύγματα του Οργανισμού από την 51η Σύνοδο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του ΟΗΕ "έχουν τεράστια επίδραση στην καθημερινή μας ζωή".

    Ακολούθως, είπε ότι "πιστεύουμε στα Ηνωμένα Εθνη και τον Καταστατικό τους Χάρτη, όχι απλώς ως ένα αφηρημένο ιδεώδες, αλλά ως μία λειτουργική αδιαίρετη συγκεκριμένη οντότητα".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην ενίσχυση του Οργανισμού, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική του θέση, να ευθυγραμμίσει και να καταστήσει ορθολογικές τις δραστηριότητές του και να αξιοποιήσει πλήρως τη μοναδική και απαράμιλλη εμπειρία του".

    Χαιρετίζοντας τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την αναδιοργάνωση του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και εξήρε τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη και την παιδεία και το έργο του στην καταπολέμηση της πείνας και του αναλφαβητισμού.

    Τα ΗΕ, σημείωσε, υπήρξαν ιδιαίτερα δραστήρια σε χρονίζοντα θέματα όπως του Ανατολικού Τιμόρ, της Δυτικής Σαχάρας, της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος χαιρέτισε τις εξελίξεις στο πρόβλημα της Δυτικής Σαχάρας και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για εφαρμογή του σχεδίου διευθέτησης υπό την αιγίδα του ΓΓ και του απεσταλμένου του.

    Οσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση και ανέφερε "ως γειτονική χώρα επιθυμούμε να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή στη βάση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατέστησε σαφές από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η Κύπρος δεν θα εγκαταλείψει το αναφαίρετο δικαίωμά της να υπερασπίζεται και να αποφασίζει για τους εξοπλισμούς της. Παράλληλα, κατάγγειλε την τουρκική πλευρά για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να διορίσουν το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Προσφωνώντας τη 52η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι το 1997 "υπήρξε έτος έντονης διπλωματικής δραστηριότητας με αποκορύφωμα τις απευθείας διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο στο Τράουτμπεκ και την Γκλιόν, αντίστοιχα."

    Η Ε/κ πλευρά, είπε, ανταποκρίθηκε θετικά και επέδειξε ειλικρινή και ακλόνητη δέσμευση προς την ειρηνευτική διαδικασία καθώς και θέληση να εργαστεί σκληρά για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η θέληση της Ε/κ πλευράς δοκιμάστηκε σκληρά όταν την παραμονή των συνομιλιών, η Τουρκία και το ψευδοκράτος "υπέγραψαν μια παράνομη συμφωνία που στοχεύει να οδηγήσει σε προσάρτηση από την Τουρκία της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχής αν η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο."

    Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Ε/κ πλευρά εργάστηκε σκληρά και συνεργάστηκε εποικοδομητικά με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ με μοναδικό σκοπό να σπάσει το αδιέξοδο και να ανατραπεί το στάτους κβο που δημιούργησε η Τουρκία από το 1974.

    Αντίθετα, είπε, "η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν εντελώς αρνητική" και αναφέρθηκε στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει πάνω στην ουσία του Κυπριακού εκτός εάν η ΕΕ πάγωνε τα σχέδιά της για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η τουρκική πλευρά απείλησε επίσης ότι εάν η ΕΕ αποφάσιζε να προχωρήσει με την αίτηση της Κύπρου, δεν θα διαπραγματευτόταν καθόλου στο μέλλον. "Ηταν ολοφάνερο ότι η άλλη πλευρά δεν πήγε στις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αλλά σε μια απόπειρα να εμποδίσει την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου προς την ΕΕ," είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Είναι με μεγάλη λύπη μου που για ακόμη μια φορά, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι καμιά πρόοδος δεν έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς," είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αφού επανέλαβε την υπόσχεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση και να πράξει ό,τι μπορεί για να επιτύχει στις ανανεωμένες προσπάθειες του Γ.Γ. στην αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης, ο κ. Κληρίδης τόνισε:

    "Ομως θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να υπερασπίζουμε τη χώρα μας και να αποφασίζουμε για τους εξοπλισμούς μας."

    Διατράνωσε ότι για όσο καιρό συνεχίζεται η τουρκική απειλή που πηγάζει από τη συνεχιζόμενη επιδρομή και κατοχή του 37% του εδάφους της Δημοκρατίας, "έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφάλεια του λαού της Κύπρου. Δεν θα δέσουμε τα χέρια πίσω από τις πλάτες μας και να επιτρέψουμε στην τουρκική πολεμική αεροπορία να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας κατά βούληση όπως έχει κάμει στο παρελθόν, χωρίς την ικανότητα να αμυνθούμε."

    "Ποτέ πια οι δυνάμεις μας δεν θα παν στο πολεμικό πεδίο, αν χρειαστεί, χωρίς ικανοποιητική προστασία από επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας," είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την εισήγησή του προς το κ. Ντενκτάς για να εκδώσουν διακήρυξη με την οποία να καταγγέλουν τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης του Κυπριακού και να εργαστούν για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών και για αποστρατικοποίηση.

    Πρόσθεσε ότι η πρότασή του, αν γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά, "μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και την αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου."

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους Τ/Κ να ζήσουν μαζί με τους Ε/Κ ως "φίλοι και ως πολίτες μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας με αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής καταγωγής, των παραδόσεων, της κουλτούρας και της θρησκείας και του ίσου πολιτικού καθεστώτος των κοινοτήτων μας." Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να είμαστε πολίτες της ΕΕ γιατί θα μας δώσει "μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ για πάρα πολύ χρόνο. Εχει δημιουργηθεί μια κινητικότητα για λύση ως αποτέλεσμα των ανανεωμένων προσπαθειών του ΟΗΕ που υποστηρίζονται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα.

    "Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία", είπε και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσουν "κάθε μέσο που διαθέτουν για να πείσουν την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της."

    Αναφορικά με το θέμα το αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι αποτελεί θέμα "ύψιστης σημασίας" για την κυβέρνηση. "Η κυβέρνησή μου θεωρεί το ζήτημα αυτό καθαρά ανθρωπιστικό, και ότι η λύση του έχει καθυστερήσει πολύ," και ζήτησε όπως καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων πληροφορηθούν με πειστικό και αναμφισβήτητο τρόπο για την τύχη των αγαπημένων τους."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Ραούφ Ντενκτάς για τους αγνοουμένους, τονίζοντας ότι αυτή θα έχει "πολύ μικρή αξία αν δεν διοριστεί το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους."

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι εργασίες της Επιτροπής "θα υποστηριχθούν και θα επισπευθούν πολύ αν διοριστούν έμπειροι ερευνητές για να τη βοηθήσουν στο έργο της."

    Τέλος, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τη διεθνή κοινότητα για την αφοσίωση της Κύπρου στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "έκανε απόλυτα καθαρό ότι τα θέματα ασφαλείας η Δημοκρατία της Κύπρου τα θεωρεί ως ουσιώδη", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "το έχει καταστήσει σαφές, με τον πιο δυνατό τρόπο, ότι τα θέματα άμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει, αντίθετα θα ενισχύει την άμυνά της, διότι δεν θέλουμε να ξαναβρεθούμε ανυπεράσπιστοι σε μιαν ώρα ανάγκης".

    Σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, πριν την ομιλία του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίεραν Πρέντεργκαστ και άλλων.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εξέτασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την πορεία του Κυπριακού, με τα επόμενα βήματα, και υπήρξε συναντίληψη πάνω σε όλα τα θέματα".

    Είπε, επίσης, ότι ηγέρθη το θέμα των αγνοουμένων και το θέμα του διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Αναν υποσχέθηκε "ότι θα προχωρήσει στο διορισμό του (τρίτου) μέλους".

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "εξετάστηκε και το αίτημα για να υπάρξουν εμπειρογνώμονες, ειδικοί, για να βοηθήσουν στο επιστημονικό θέμα, για τη διακρίβωση της ταυτότητας και της τύχης των αγνοουμένων".

    Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας θεωρεί "ουσιαστική" την πρόοδο, όσον αφορά το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής και της εξέτασης του θέματος από εμπειρογνώμονες.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η επίσκεψη του κ. Κόρντοβεζ στην Κύπρο τοποθετείται το Νοέμβριο, αλλά αναμένεται να καθορίσει την ημερομηνία ο ίδιος.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι "ήταν μια πολύ καλή χρήσιμη και καλή ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή".

    Ακολούθως, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι απόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μελή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά για τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στο περιεχόμενό της, πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να θέσει οτιδήποτε συγκεκριμένο στη συνάντησή του με τον κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "είναι βασικά θέματα που αφορούν την πρόοδο για το Κυπριακό και το συναφές θέμα της ευρωπαϊκής πορείας".

    Οσον αφορά το θέμα των εμπορικών συναλλαγών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό "θα είναι αντικείμενο μιας σύσκεψης που θα έχει ο κ. Χόλμπρουκ με επιχειρηματίες, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "είναι μια παράλληλη ενέργεια, η οποία στηρίζει κάποιες ελπίδες για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - συνάντηση με Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, υποσχέθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ότι θα προχωρήσει στο διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοουμένους.

    Σε δηλώσεις μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον κ. Αναν, έγινε "ανασκόπηση του πού στεκόμαστε τώρα, ποιές είναι οι πιθανές εξελίξεις μέχρι τις προεδρικές εκλογές και βρήκαμε ταυτότητα απόψεων επί όλων αυτών των θεμάτων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζητήθηκε και η πρόταση της πλευράς μας για να υπάρξουν ειδικοί ερευνητές, που θα ασχοληθούν με το θέμα των αγνοουμένων.

    Κληθείς να αναφέρει εάν συζητήθηκε το θέμα των εγκλωβισμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό "συζητήθηκε μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών θεμάτων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης στην Κύπρο του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, προσθέτοντας ότι "ο καθορισμός του χρόνου αφέθη στον κ. Κόρντοβεζ".

    Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις απευθείας συνομιλίες στην Γκλιόν, για υποβολή εγγράφων από τις δύο πλευρές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ήταν κι αυτή μία από τις πτυχές που συζητήσαμε" στη συνάντηση, αλλά επεσήμανε ότι δεν υπήρξε δέσμευση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Υπουργός Εσωτερικών - Σπίτι της Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια του Σπιτιού της Μόρφου, που θα στεγάσει τα νέα προσωρινά γραφεία του Δήμου και το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης κωμόπολης.

    Σε ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "η Μόρφου και όλη γενικά η κατεχόμενη γη μας διαλαλούν τις ευθύνες που επωμιζόμαστε και τις υποχρεώσεις που υπέχουμε απέναντι στην ιστορία μας, στο παρόν και στο μέλλον μας".

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε, εξάλλου, ότι το Σπίτι της Μόρφου αποτελεί μιαν ανανεωμένη έπαλξη αγώνα για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων πατρογονικών βωμών κι εστιών μας.

    "Είναι σήμερα ακόμη μια ευκαιρία να ξανατονίσουμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση μας ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς τη διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους," τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Μικτή Κοινοβουλευτική ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επίλυση του Κυπριακού και η επιτυχής ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι οι δύο κύριοι στόχοι της Ενωσης.

    Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στην εναρκτήρια σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, που άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες, με εισηγήσεις των συμπροέδρων Φιλίπ Μομφίς και Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέπτυξε τις θέσεις της Κυβέρνησης και τόνισε ότι πρέπει να πεισθεί η Αγκυρα ότι η λύση του Κυπριακού πριν από την επόμενη διεύρυνση είναι προς το συμφέρον της.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο κ. Μομφίς στιγμάτισε την αρνητική στάση της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ήρεμη απέναντι στις προκλήσεις και σταθερή στις δεσμεύσεις της, ώστε η ενταξιακή διαδικασία να αναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της.

    Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Μισιό, προέβη σε αξιολόγηση των μέχρι τώρα σχέσεων της ΕΕ με την Κύπρο κι ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών, με την οποία αποσυνδέεται πλήρως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου από τις εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ώστε να ασκηθεί πίεση στη χώρα αυτή.

    Εξάλλου, στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε στις κύριες εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους έξι μήνες κι εξέφρασε τις απόψεις και θέσεις της Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των συλλογικών προσπαθειών, ώστε να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της η επίλυση του Κυπριακού, πριν από την επόμενη διεύρυνση της Ενωσης.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση, επεσήμανε, θα λειτουργούσε απλώς ως κίνητρο για την Τουρκία να συνεχίσει την πορεία εκβιασμού της ΕΕ και θα ενθάρρυνε την τουρκική πλευρά να κλιμακώσει την αδιαλλαξία και την αρνητική της στάση στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για συνέχιση της χρηματοδότησης κοινοτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων και μετά τη λήξη του τέταρτου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου το 1998 και μέχρι την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 6 October 1997 - 17:46:45 UTC