Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Υπ. Αμυνας - Αθήνα
  • [03] Κασουλίδης - Μπριλ
  • [04] Χαρτογραφικοί Οργανισμοί Ευρώπης
  • [05] Δημοσιογραφική διάσκεψη Λυσσαρίδη
  • [06] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Ρ. Ντενκτάς
  • [07] Συνάντηση Φεϊσέλ - Ντενκτάς
  • [08] Εκπρόσωπος - τουρκικές απειλές
  • [09] Κασουλίδης - Τζουρ - Λεβί
  • [10] Γερμανίδα Πρέσβειρα - Διαπιστευτήρια
  • [11] Εκπρόσωπος - συνομιλίες για ασφάλεια
  • [12] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΟΗΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ τις προσπάθειές τους για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματλίν Ολμπράιτ θα έχει την Τετάρτη χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, Θεόδωρο Πάγκαλο, Ισμαίλ Τζεμ και Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

    Αύριο, θα συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Συναντήσεις με τους τρεις Υπουργούς θα έχει, επίσης, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οι κύριοι Πάγκαλος, Τζεμ και Κασουλίδης θα συναντηθούν, επίσης, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Υπ. Αμυνας - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" θα πραγματοποιηθεί όπως έχει ανακοινωθεί με τη συμμετοχή ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, αναχωρώντας για την Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές αναφορικά με τους πυραύλους S - 300, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι γίνονται σε μια προσπάθεια δημιουργίας έντασης στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι στόχος της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ηλιάδης υπενθύμισε την πρόταση για αποστρατικοποίηση, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα εγείρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας.

    Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε "αναληθές" δημοσίευμα για αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου.

    Στην Αθήνα οι δύο Υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν θέματα άμυνας στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

    Ο κ. Ηλιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε αλληλοενημέρωση ενόψει της αυριανής μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στη Νέα Υόρκη και της συνάντησής του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, προέβησαν σε σημερινή τους συνάντηση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    Σε ερώτηση για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κασουλίδη - Ολμπράιτ, ο κ. Μπριλ είπε πως δεν συνηθίζεται να αποκαλύπτονται τα θέματα αυτά, αλλά έδωσε το στίγμα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

    Θα αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό - μετά τις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες, το θέμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

    Αναφορικά με τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προς έναρξη διαλόγου για θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ο κ. Μπριλ είπε ότι ακόμη δεν έχει καθορισθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, λόγω των προβληματων υγείας του κατοχικού ηγέτη.

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίσει να πραγματοποιεί επαφές στο εξωτερικό και σε διεθνείς οργανισμούς.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Μπριλ τόνισε ότι για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, εναπόκειται στους δύο ηγέτες να αποφασίσουν ποιά θα εγείρουν σ' αυτές.

    Για το θέμα των S - 300, ο Αμερικανός Πρέσβης τάχθηκε εναντίον της απόφασης για εξασφάλιση του αντιαεροπορικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε για το θέμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, την περασμένη Παρασκευή.

    Οτι, δηλαδή, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αύξηση των εξοπλισμών στην Κύπρο, τασσόμενος άμεσα κατά της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους S -300 κι εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την έντονη αντίθεσή του για τις απειλές της Τουρκίας.

    Τέλος, ο κ. Μπριλ είπε ότι είναι άγνωστο, μέχρι στιγμής, το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος συνεχίζει τις επαφές του για το Κυπριακό στο εξωτερικό.

    Αυτή τη στιγμή, ο ΥΠΕΞ έχει συνάντηση και με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Χαρτογραφικοί Οργανισμοί Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία η 20η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Διευθυντών των Κρατικών Χαρτογραφικών Οργανισμών της Ευρώπης (CERCO) με τη συμμετοχή 74 συνέδρων από 24 ευρωπαϊκές χώρες και τρεις Οργανισμούς.

    Στη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κύπρου, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις προσπάθειες του Οργανισμού CERCO, για καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής βάσης γεωγραφικών δεδομένων, χαρτογραφικών προτύπων και συμβόλων, καθώς και πολιτικής τιμών και δικαιωμάτων για ψηφιακά χαρτογραφικά προϊόντα.

    Στη συνέλευση, η οποία θα συμπληρώσει τις εργασίες της την ερχόμενη Πέμπτη, παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουκρανία κ.ά.

    Η παρουσία μεγάλου αριθμού διακεκριμένων τεχνοκρατών των Χαρτογραφικών Οργανισμών της Ευρώπης, θα δώσει την ευκαιρία στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κύπρου, για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά το έργο της μηχανοργάνωσης και της κτηματικής επαναχωρομέτρησης της Κύπρου.

    Ο Οργανισμός CERCO έχει σαν στόχο την απλοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των μελών του και κατ' επέκταση την ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών χαρτογράφησης της Ευρώπης.

    Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ανδρέας Γεωργίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Δημοσιογραφική διάσκεψη Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση απηύθυνε σήμερα προς τον κυπριακό ελληνισμό ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, "μακρυά από παρελθοντικές παρωπίδες, μακρυά από προκαταλήψεις, με το χέρι στην καρδιά, να αναλύσει τις διάφορες υποψηφιότητες" και να ψηφίσει την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών "με βάση τις δικές του αντιλήψεις, προοπτικές, προτιμήσεις κι εκτιμήσεις".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τότε "μπορεί να έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις" στις εκλογές.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο Συνασπισμός της Ελπίδας "έδινε τεράστιες ελπίδες για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού", αλλά τόνισε ότι η διάλυσή του "έχει δολοφονήσει την ελπίδα".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ήταν "αφελές να μας πείσουν ότι επειδή οι Ενωμένοι Δημοκράτες ήθελαν δεκαπέντε μέρες, αυτό ήταν αρκετό να διαλυθεί ο Συνασπισμός της Ελπίδας".

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "δεν είναι αργά για κανένα κόμμα να αναθεωρήσει τις θέσεις του και να επανέλθει".

    Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα ήταν "αφελές να συζητά κανείς με την Κυβέρνηση για ανατροπή της Κυβέρνησης".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι η ΕΔΕΚ θα βγει πολύ ανανεωμένη από τις προεδρικές εκλογές. "Ο λαός χρειάζεται εναλλακτική πρόταση κι εμείς είμαστε αυτή η πρόταση", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "η υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου είναι υποψηφιότητα ήττας" και ότι "εάν το ΑΚΕΛ επιμένει, θα έχει όλη την ευθύνη για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη".

    Κυπριακό

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "παρά τις διακηρύξεις του σημερινού Προέδρου για απαγκίστρωση από τις αρνητικές πρόνοιες των Ιδεών Γκάλι, δυστυχώς αναλήφθηκαν δεσμεύσεις που προδικάζουν μια λύση που ισοδυναμεί με δύο χωριστά κράτη, χωρίς αποδέσμευση από τις προθέσεις της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρου του κυπριακού χώρου".

    Είπε, επίσης, ότι "επείγει η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για προώθηση μιας βιώσιμης λύσης με ρεαλιστική στάθμιση συνθηκών και δυνατοτήτων, χωρίς φραστικές εξάρσεις, αλλά και χωρίς παθητική παράδοση σε ξένες πιέσεις".

    Υποστήριξε, εξάλλου, "συντονισμό με την Ελλάδα, όχι μόνο στον αμυντικό τομέα, αλλά και στον πολιτικό και συνεργασία με όλους τους τομείς που περιλαμβάνουν και σχέσεις με την περιοχή".

    Διάλογος για θέματα ασφαλείας

    Αναφερόμενος στην άμυνα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "πρόσφατα η Κυβέρνηση δέχθηκε να εμπλακεί σε έναν στρατιωτικό διάλογο, υπό την ψευδεπίγραφη επικεφαλίδα θέματα ασφαλείας".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "τα στρατιωτικά θέματα δεν είναι θέματα του Προέδρου. Είναι θέματα μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, άστοχους τους χειρισμούς αναφορικά με το διάλογο για θέματα ασφαλείας κι εξέφρασε την ελπίδα να μην αποβούν επικίνδυνοι.

    Αμυνα

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν προκαλείς πόλεμο όταν αυξάνεις τον εξοπλισμό σου, αλλά όταν τον παραμελείς. "Η έλλειψη άμυνας", είπε, "προκαλεί πολεμικούς κινδύνους".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι είναι η ΕΔΕΚ πρώτη που τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς μας και τη συνεργασία στον τομέα αυτό με την Ελλάδα.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, "ορθή απόφαση" το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου κι εξήγησε ότι η κριτική που άσκησε κατά καιρούς ήταν για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της υποδομής.

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Σχετικά με το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τον "τρομάζει η δήλωση κυβερνητικού επισήμου που έλεγε στους συνομιλητές του ότι αυτό που ζητούμε είναι να αρχίσουν οι συνομιλίες και δεν απαιτούμε άλλες δεσμεύσεις".

    Τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη "δημιουργίας συνθηκών για ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", σημειώνοντας ότι "αυτό προϋποθέτει σοβαρότερο δικό μας ρόλο στην περιοχή, που είναι τόσο ζωτική για την Ευρώπη".

    Οικονομία

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "παραμένει μονοδιάστατη, με ουσιαστική παραμέληση των παραγωγικών κλάδων, ιδιαίτερα της τεχνολογικής αναβάθμισης όλων των τομέων".

    Είπε, επίσης, ότι η διάρθρωση της οικονομίας παίρνει μιαν ολιγοπωλική μορφή, τα ελλείμματα διογκούνται, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καθυστερεί, το σχέδιο υγείας παραμένει σχέδιο, οι συντάξεις είναι χαμηλές, η γυναίκα παραμένει σε δεύτερη μοίρα και ότι οι νέοι ταλαιπωρούνται από την αναξιοκρατία.

    Ολα αυτά και πολλά άλλα "συνθέτουν την αναγκαιότητα αλλαγής", σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι βασικό στοιχείο της πρότασης της ΕΔΕΚ είναι η "λαϊκή συμμετοχή και μια Κυβέρνηση με άλλο ύφος και άλλο ήθος".

    Κληθείς να αναφερθεί σε μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σε περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης, για άμεση τεχνολογική αναβάθμιση, ώστε η κατάσταση του παραγωγικού κλάδου να προσεγγίσει αυτήν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να αντιμετωπιστούν το καλύτερο δυνατό οι επιπτώσεις από την πιθανή ένταξη της Κύπρου, ο κ. Λυσσαρίδης υπενθύμισε υπόσχεση της Κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για την τεχνολογική αναβάθμιση των μέσων παραγωγής.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η τεχνολογική αναβάθμιση δεν σημαίνει να αλλάζεις μια μηχανή και να παίρνεις καλύτερη, αλλά να μπούμε στη νέα τεχνολογία, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα.

    Εμείς, είπε, δίνουμε την κλασσική εικόνα της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι "το μορφωτικό επίπεδο του Κυπρίου είναι από τα ανώτερα στον κόσμο".

    Είπε, επίσης, ότι "εάν λάβουμε υπόψη και το ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει κατ' ανάγκη στο εξωτερικό, θα μπορούσαμε εδώ να έχουμε θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων εταιρειών ψηλής τεχνολογίας, για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "εδώ είναι που πρέπει να δοθούν τα κίνητρα", σημειώνοντας ότι εάν ήταν ο ίδιος κυβέρνηση, θα έδινε "μεγάλα κίνητρα προς οποιονδήποτε θα ήθελε να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Ρ. Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου, θα έχουν νέα συνάντηση στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε ότι "δεν έχουμε ο, τιδήποτε νεότερο από τον κ. Φεϊσέλ. Αντιλαμβανόμαστε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να οριστούν οι πρώτες συναντήσεις", για να συζητηθούν θέματα ασφάλειας.

    Αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ντενκτάς να δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 26 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση Φεϊσέλ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε σήμερα το πρωϊ στα κατεχόμενα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ", η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά.

    Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στην οικία Φεϊσέλ, στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας, στην παρουσία του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - τουρκικές απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική επεκτατική πολιτική επιβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την Ελλάδα, η Κύπρος θα προβεί σε παραστάσεις σε διεθνή βήματα για την πρόφατη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών απειλών σχετικά με το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S - 300, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι αποτελεί "αναφαίρετο δικαίωμα και επιτακτικό καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει την άμυνά της και να μεριμνά για την αμυντική της θωράκιση.

    Επιθυμούμε ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντική μας θωράκισης τη δημιουργεί και την επιβάλλει η επεκτατική και απειλητική πολιτική της Τουρκίας", τόνισε.

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "ο επιδρομέας την απορρίπτει και επικαλείται τη θεωρία των ισορροπιών στην Κύπρο που ο ίδιος ανέτρεψε".

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε "δεν δέχεται εφαρμογή ισορροπιών που αδικούν το λαό της", τονίζοντας ότι "η αποστρατικοποίηση και η ασφάλεια όλων των πολιτών και η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της πορείας αποτελούν τρίπτυχο που εξασφαλίζει την καλύτερη ισορροπία και εγγυάται την ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού".

    Σε συνεργασία με την Ελλάδα θα προβούμε σε παραστάσεις σε διεθνή βήματα γι' αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση γιατί ο διεθνής παράγοντας αποδοκιμάζει τις τουρκικές απειλές και αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεμελιώσει την άμυνά της.

    Χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές απειλές και πολιτική "υπηρέτες" του στόχου της Αγκυρας που είναι η διχοτόμηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Τουρκία προτιμά τη διχοτόμηση, σε αντίθεση με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου οι οποίες μιλούν για ομόσπονδη διζωνική Δημοκρατία, θέση την οποία, όπως σημείωσε, υποστηρίζουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ευρώπη και η Ρωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - Τζουρ - Λεβί

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με αντικείμενο τη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας, τις κοινές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ και την πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νταβίντ Λεβί.

    Ενόψει της συνάντησης αυτής, ο ΥΠΕΞ είχε σήμερα συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ.

    Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκτίμηση ότι η συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία, επηρεάζει και την Κύπρο.

    "Οπως έχει και δημόσια λεχθεί, υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που αφορά στη συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα. Θα πρέπει να γίνει σαφές", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουρ, "ότι δεν πρόκειται για συμμαχία αλλά για συνεργασία".

    Είπε ακόμη, ότι το Ισραήλ δεν αποτελεί "μέρος της κυπριακής διένεξης", εκφράζοντας αφενός την ελπίδα "να μη συμβεί τίποτα", αφετέρου, την αντίθεσή του στην ερμηνεία ότι σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης ή αντιπαράθεσης, η χώρα του θα ταχθεί εναντίον της Κύπρου.

    Ο κ. Τζουρ αναφέρθηκε και στη συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτή υλοποιείται και ενισχύεται πολύ περισσότερο, τους τελευταίους μήνες, παρά στο παρελθόν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ στο στρατιωτικό τομέα, ο πρέσβης του Ισραήλ ανέφερε ότι πάγια πολιτική της χώρας του είναι να μην συζητεί δημοσίως στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Γερμανίδα Πρέσβειρα - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σύνδεση του κυπριακού προβλήματος με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, θα αύξανε την τουρκική αδιαλλαξία και θα πρόσφερε στην τουρκική πλευρά έναν αποτελεσματικό βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Γερμανίας στην Κύπρο Μαρί - Γκαμπριέλ φον Μάλζεν - Τιμπόρχ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την υποστήριξη στις 6 Μαρτίου 1995 της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του 1998.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τη Γερμανίδα Πρέσβειρα για τις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες καθώς και για τις επικείμενες συνομιλίες για την ασφάλεια.

    "Η αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια μεγαλεπήβολη πρόταση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει τις ανησυχίες όλων για την ασφάλεια", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κ. Μάλζεν - Τίμπορχ ανέφερε ότι της ανατέθηκε το υπεύθυνο καθήκον να αντιπροσωπεύσει τη χώρα της σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων στην Κύπρο.

    Η Γερμανίδα Πρέσβειρα ανέφερε ότι οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες "δικαιολογημένα εκτιμούνται ως μια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

    Κατέστησαν δυνατά πρώτα βήματα προόδου σε ανθρωπιστικά θέματα, τα οποία χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως καθώς και μια περιεκτική ανταλλαγή των θέσεων των δύο πλευρών", υπογράμμισε.

    Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Βόννη, ο Γερμανός ομόλογός του Κλάους Κίνκελ διαβεβαίωσε ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρα του στη δοθείσα υπόσχεση για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    "Και εγώ εύχομαι ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα το οποίο θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της νήσου", δήλωσε η Γερμανίδα Πρέσβειρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - συνομιλίες για ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο για την ασφάλεια μέσα σε οποιοδήποτε κλίμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να πει κατά πόσον οι πρόσφατες τουρκικές απειλές αναφορικά με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 θέτουν σε κίνδυνο το διάλογο για την ασφάλεια, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να εισέλθουμε στο διάλογο και εναπόκειται στους ενδιαφερομένους να προωθήσουν την πραγματοποίησή του".

    Σημειώνοντας την προθυμία της Κυβέρνησης να συζητήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα "μέσα σε οποιοδήποτε κλίμα", ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "εάν η άλλη πλευρά επιδιώκει να διαιωνίζει αυτή την κατάσταση και να τορπιλίζει τις προσπάθειες δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία".

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για την ασφάλεια αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται ο όρος αποστρατικοποίηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε "δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δήλωση", προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προβάλει το θέμα, θα το υποστηρίξει αλλά η κατάληξη είναι θέμα του αποτελέσματος των συνομιλιών.

    "Η αποστρατικοποίηση του τόπου για μας αποτελεί θεμελιακή πολιτική στην οποία προσβλέπουμε και στην οποία πιστεύουμε. Από πλευράς ικανοποίησης του συναισθήματος ασφάλειας του λαού θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι όπως για παράδειγμα η πολυεθνική δύναμη με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο ανακοίνωσε επίσημα ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, "χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ημερήσια διάταξη".

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ "οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις για το φάσμα και το πιθανό περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

    Ευθυγραμμιζόμενοι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας θα συναντηθούν για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Προσθέτει ότι στη συνάντηση θα παρευρίσκεται μόνο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.03 (-0.41)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.79 (-0.47)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.51 (-0.23)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.29 (-0.34)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.21 (-0.48)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.02 (-0.08)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.42 (+0.64)
        Αλλες Εταιρείες                         60.33 (-0.85)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 520375.519
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 22 September 1997 - 13:19:22 UTC