Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - εκδηλώσεις
  • [02] Αντικατοχική Πορεία Μαραθόβουνου
  • [03] Πρέσβης Ρωσίας - Κυπριακό - S300
  • [04] Κυπριανού - δηλώσεις

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σωστή πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση την τελευταία πενταετία και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε έχουν ενισχύσει σημαντικά διεθνώς τη θέση της Ε/κ πλευράς, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, έχουν ξεκάθαρα αποκαλύψει την αδιάλλακτη και τις ακραίες θέσεις της άλλης πλευράς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε, εξάλλου, ότι το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν προκαλέσει πρωτοφανές, για την ιστορία του Κυπριακού, διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, ενώ παράλληλα διευκολύνουν κι επιβοηθούν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τελώντας τα αποκαλυπτήρια των ανδριάντων των ηρώων της ΕΟΚΑ Χρίστου Τσιάρτα και Ανδρέα Παναγιώτου στον Πολύστυπο, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στη συμφωνία για συζήτηση θεμάτων ασφαλείας, τονίζοντας ότι "η ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές πτυχές του εθνικού μας προβλήματος".

    "Στο διάλογο αυτό", είπε, "θα προσέλθουμε με καλή πίστη και ειλικρίνεια κι ευχόμαστε την ίδια στάση να τηρήσει και η άλλη πλευρά".

    Πριν από την τελετή των αποκαλυπτηρίων, τελέστηκε στην εκκλησία Πολυστύπου μνημόσυνο των ηρώων Χρίστου Τσιάρτα και Ανδρέα Παναγιώτου.

    Τη θυσία των δύο ηρώων της ΕΟΚΑ εξήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, σε αγαστή συνεργασία και σε όλα τα μέτωπα, δίνουν τη μάχη της Κύπρου.

    Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συστράτευση κι ενότητα όλων στις κρίσιμες ώρες που περνά η Κύπρος.

    Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι η σημερινή πορεία στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες.

    Αμετάθετοι στόχοι του αγώνα μας, αναφέρει, είναι η επανένωση της μοιρασμένης Κύπρου, η απαλλαγή της από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αρμονή συμβίωση όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, μέσα σε συνθήκες πραγματικής ασφάλειας, μόνιμης ειρήνης και ευημερίας, σε μια Κύπρο ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει αισιοδοξία ότι με τη σωστή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, του διεθνούς ενδιαφέροντος και του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η Ε/κ πλευρά θα μπορέσει να επιτύχει ότι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του χθες στα εγκαίνια του ιδιόκτητου οικήματος του Εθνικού Συλλόγου "Απόλλων" Επισκοπής, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι με τη συμπαράσταση που έχουμε από την Ελλάδα, τον απόδημο ελληνισμό και από άλλα ξένα κράτη και προσωπικότητες, με τη σωστή πολιτική μας και με την εφαρμογή του δόγματος του ΕΑΧ, αισιοδοξούμε ότι, μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, θα οδηγηθούμε τελικά στη σωστή λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Αντικατοχική Πορεία Μαραθόβουνου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντικατοχική πορεία, κατά την οποία αξίωσαν την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, και την επανένωση της Κύπρου, οργάνωσαν σήμερα οι κάτοικοι του κατεχόμενου Μαραθόβουνου.

    Οι πρόσφυγες από το Μαραθόβουνο επέδωσαν σχετικό ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

    Νωρίτερα, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριου. Ο Αρχιεπίσκοπος τιμήθηκε για την θρησκευτική και κοινωνική προσφορά του.

    Σε χαιρετισμό που διαβάστηκε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφέρει ότι κορύφωση της πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, μετά τους δύο γύρους συνομιλιών, αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Στο χαιρετισμό, που διάβασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Σπύρος Αρότης, αναφέρεται, επίσης, ότι συνεχίζεται η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι "με την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου και την ενίσχυση της άμυνάς μας, αυξάνονται και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες μας".

    "Πιστεύω ακράδαντα ότι η σωστή αξιοποίηση όλων αυτών των παραγόντων θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ότι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί," συμπληρώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] Πρέσβης Ρωσίας - Κυπριακό - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S300 θα μεταφερθούν και θα εγκατασταθούν στην Κύπρο όπως προβλέπει το συμβόλαιο και γι' αυτό θα φροντίσει η ίδια η Ρωσία, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" και δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι "το κυριότερο συστατικό αυτού του συστήματος είναι το ραντάρ, με το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να ελέγχει την κυκλοφορία στον εναέριο της χώρο, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, και να παίρνει μέτρα εάν παρατηρούνται ύποπτα αεροπλάνα".

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας επεσήμανε ότι "αυτά που λέγονται ότι η Κύπρος θα μπορεί να κτυπήσει τουρκικά αεροπλάνα πάνω από το τουρκικό έδαφος είναι γελοία".

    Ακολούθως, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι "η Ρωσία επιδιώκει να έχει καλές και φιλικές σχέσεις με την Τουρκία" και ότι για τη Ρωσία τα στενά του Βοσπόρου "είναι απόλυτα ζωτικού χαρακτήρα".

    Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές σχετικά με τους S300, ο κ. Μουράτοφ επανέλαβε ότι "η ασφαλής μεταφορά του συστήματος θα γίενι από τη Ρωσία" και ότι η χώρα του δεν θεωρεί πραγματικές αυτές τις απειλές. "Είναι", είπε, "περισσότερο πόλεμος των νεύρων, ειναι περισσότερο θέμα εντυπωσιασμού".

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι το συμβόλαιο με την Κύπρο για τους S300 "είναι θέμα των διμερών μας σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να επέμβει κανείς και να παραβιάσει και το διεθνές δίκαιο, απειλώντας τη χρήση βίας ή να επιβάλει κάποιες απόψεις που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με τρίτες χώρες".

    Οσον αφορά το προσωπικό που θα χρειαστεί να μεταβεί στην Κύπρο από τη Ρωσία για την εγκατάσταση και λειτουργία του πυραυλικού συστήματος, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα" και ότι "αυτά που λένε για χιλιάδες Ρώσους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "πρέπει να λυθεί, είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα τώρα που άλλα θέματα, όπως το Μεσανατολικό, στο οποίο, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει κάποια εξέλιξη".

    Είπε, επίσης, ότι η Ρωσία πιστεύει πως ο διάλογος που άρχισε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "τελικά θα αποφέρει αποτελέσματα, γιατί σε όλους είναι φανερό ότι διαφορετικά η κατάσταση θα οδηγηθεί προς το χειρότερο".

    Τόνισε, τέλος, ότι "η Ρωσία συμμετέχει ενεργά και θα συμμετάσχει και στο μέλλον στην επίλυση του Κυπριακού, γιατί είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας", προσθέτοντας ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στα διεθνή σκέλη του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δεν διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στην έναρξη διαλόγου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας.

    Μιλώντας ύστερα από το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Χαράλαμπου Πεττεμερίδη, ο κ. Κυπριανού είπε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τί πρόκειται να συζητηθεί στο διάλογο πριν την έναρξή του.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από πλευράς των Αμερικανών για τα θέματα που θα περιληφθούν στο διάλογο δεν είναι ικανοποιητικές.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται να εγείρει το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 και του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Θέλω να πιστεύω, παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ότι η Ε/κ πλευρά θα συνδέσει αυτά τα θέματα με την επίτευξη συμφωνίας για αποστρατιωτικοποίηση πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 21 September 1997 - 12:02:42 UTC