Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - απόδημοι
  • [03] ΗΠΑ - συντονιστής - Κυπριακό
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - έγγραφο Κόρντοβεζ
  • [05] Φ. Κρίστοφερ - Εντατική
  • [06] Κυπριανού - Απόδημοι
  • [07] Φ. Κρίστοφερ - εξήλθε από το Νοσοκομείο
  • [08] ΥΠΕΞ - Βρετανοί Εργατικοί
  • [09] Λύση σε προβλήματα εγκλωβισμένων
  • [10] Κυβ. Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [11] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε τη νέα χθεσινή απειλή του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για πόλεμο σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κληθείς να σχολιάσει την απειλή Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσον ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εννοεί πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή με τους Ελληνοκύπριους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Τεράστια δύναμη" χαρακτήρισε τις οργανώσεις αποδήμων Κυπρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι αν αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η δύναμη θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι η δύναμη που διαθέτουν οι διάφορες ομογενειακές οργανώσεις δεν είναι ομοιόμορφη.

    Εξαρτάται, είπε, από το μέγεθος της ομογένειας στις διάφορες χώρες και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει.

    Εντούτοις, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποτελούν μια δύναμη, την οποίαν η κυβέρνηση γνωρίζει και αξιοποιεί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αργά χθες το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, την ηγεσία των ομογενών που λαμβάνουν μέρος στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, για την παρούσα φάση του Κυπριακού κι ακολούθως παρέθεσε δεξίωση προς τιμή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] ΗΠΑ - συντονιστής - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,26/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Τόμας Μίλερ, Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, πριν από την προγραμματισμένη μετάβαση στο νησί του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επίλύση του προβλήματος.

    Οπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο νέος Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, θα είναι ο Τόμας Μίλερ, πρώην δεύτερο τη τάξει στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. "Σύμφωνα με την αντίληψή μου, ο νέος Συντονιστής, Μίλερ, πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή νωρίτερα από το ταξίδι του Πρέσβη Χόλμπρουκ, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρίν τα τέλη του μηνός", δήλωσε ο κ. Ρούμπιν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά, ούτε το ταξίδι του κ. Χόλμπρουκ, ούτε και την επίσκεψη του κ. Μίλερ.

    Οσον αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), πριν ή μετά από μια λύση του Κυπριακού, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η προοπτική για ένταξη στην ΕΕ, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Τουρκία, μπορεί να καταστεί ένα εποικοδομητικό στοιχείο στην προώθηση μιας λύσης για το πρόβλημα.

    "Αλλά, όσον αφορά το ποιός λαμβάνει την απόφαση, ποιός θα ενταχθεί και πότε, αυτή είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", κατέληξε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - έγγραφο Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεσή του να αποδεχτεί το έγγραφο Κόρντοβεζ.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι άλλα είχε πει στους πολιτικούς ηγέτες, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι είχε αναφέρει σαφώς ότι αν ο Ραούφ Ντενκτάς δεχόταν στο έγγραφο ως είχε, θα το δεχόταν και ο ίδιος.

    Επίσης είπε ότι αν ο κ. Ντενκτάς δεν το δεχόταν τότε θα υπέβαλλε τις παρατηρήσεις του, πράγμα που έπραξε.

    Ουδέποτε είπα, τόνισε ο κ. Κληρίδης, ότι δεν θα δεχθώ το έγγραφο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Φ. Κρίστοφερ - Εντατική

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θα εξέλθει σήμερα από το Νοσοκομείο, εφόσον οι αιμοτολογικές εξετάσεις και το καρδιογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε δεν δείξουν ο,τιδήποτε το ανησυχητικό, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Ο κ. Κρίστοφερ εισήχθηκε χθες βράδυ, με πόνους στο στήθος, στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου και νοσηλεύεται μέχρι στιγμής.

    Η αδιαθεσία του εκδηλώθηκε ενώ ο κ. Κρίστοφερ βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωνε τους αποδήμους για την παρούσα φάση του Κυπριακού και την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός παθολόγος - καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Δρ. Μιχάλης Μηνά, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (καρδιακά ένζυμα, υπερήχοι, ακτινογραφίες) δεν έδειξαν ο,τιδήποτε το ανησυχητικό και όπως φαίνεται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι μυϊκό και οφείλεται στην κόπωση και τη συχνή έκθεση του κ. Κρίστοφερ σε συστήματα κλιματισμού.

    Αν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων και του καρδιογραφήματος, που θα γίνουν γνωστά σήμερα, είναι φυσιολογικά, τότε, όπως μας ανέφερε ο Δρ. Μηνά, ο κ. Κρίστοφερ θα εξέλθει του Νοσοκομείου.

    Οπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Κρίστοφερ νοσηλεύτηκε και πέρσι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το ίδιο πρόβλημα υγείας, ενώ και στις ΗΠΑ παρουσίασε κάποιες ενοχλήσεις, οι οποίες διερευνήθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί ο,τιδήποτε το ιδιαίτερο.

    Χθες βράδυ, μάλιστα, στάληκαν από τις ΗΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες ο κ. Κρίστοφερ είχε υποβληθεί εκεί, ώστε αυτά να είναι εις γνώση των ειδικών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας του.

    Τέλος, ο Δρ. Μηνά είπε ότι, εφόσον ξεκουραστεί λίγο, ο κ. Κρίστοφερ θα μπορέσει να διεκπεραιώσει όλες τις ειλημμένες υποχρεώσεις του εδώ στην Κύπρο, όπου βρίσκεται για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΑ)

    [06] Κυπριανού - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόλυτη ανάγκη να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη για λογική λύση του κυπριακού προβλήματος, αν δεν αισθανθεί την ανάγκη να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε ομάδα αποδήμων συνέδρων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε στους απόδημους ότι δεν υπήρξε καμία μετακίνηση στις τουρκικές θέσεις, ούτε κατά τις εκ του σύνεγγυς ή τις απευθείας συνομιλίες, λέγοντας ότι "αυτό ήταν πάρα πολύ φυσιολογικό, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά της εις βάρος της Κύπρου".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ ως ένα "φιάσκο", γιατί, όπως είπε, τα Ηνωμένα Εθνη "εκ πρώτης όψεως, συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο πολύ επιπόλαιο", ενώ στο Μοντρέ, όπως και στο Τράουτμπεκ, "δεν υπήρξε καμία απολύτως, έστω και ανεπίσημα, μετακίνηση" στις τουρκικές θέσεις", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού έθεσε στους απόδημους το ερώτημα αν, μέσα στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα, είναι δυνατό να πιστέψει κανείς ότι δεν γνώριζε κανένας ποιές θα ήταν οι τουρκικές θέσεις στο Μοντρέ.

    "Αυτός είναι κάποιος χειρισμός κάποιων", είπε ο κ. Κυπριανού, "οι οποίοι αποβλέπουν στο να περιπλέξουν το κυπριακό πρόβλημα ακόμα περισσότερο, για να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός τα επόμενα ένα - δύο χρόνια, ο οποίος θα αποβλέπει στην ικανοποίηση βασικά της Τουρκίας στις επιδιώξεις της για την αναβάθμιση ή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και, ενδεχομένως, άλλα συμφέροντα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει μια ρύθμιση του Κυπριακού σε μια μεταγενέστερη φάση, "που πολύ φοβούμαι θα μας θέσουν ενώπιον φοβερών διλημμάτων, μαζί με το θέμα της δικής μας ένταξης στην ΕΕ".

    Η λύση του Κυπριακού, είπε, δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, "διότι κατ' αυτό τον τρόπο δίνεται δικαίωμα αρνησικυρίας - βέτο στην Τουρκία".

    Ο κ. Κυπριανού επίσης ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ρούμπιν, δεν καταδίκασε ούτε τη συμφωνία Ετζεβίτ - Ντενκτάς για μερική ενσωμάτωση των κατεχόμενων, ούτε τη στάση της Τουρκίας στο Μοντρέ.

    "Οι ευθύνες μας δεν είναι για τη σημερινή γενιά. Εμείς πρέπει να βλέπουμε μπροστά," είπε ο κ. Κυπριανού.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε στους απόδημους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Τ/Κ και ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, αυτή τη στιγμή, εκπροσωπεί την Τουρκία και όχι τους Τ/Κ.

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς τους απόδημους να κάνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις μπορούν δυναμικά να προβούν "σ' αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στα κέντρα αποφάσεων και σ' αυτούς που χειρίζονται το Κυπριακό", ώστε να πεισθούν ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι πλέον αρκετό και για να επιδιώξουν μια σωστή λύση του Κυπριακού, που να εξασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε στους απόδημους ότι ο λαός της Κύπρου αισθάνεται υπερηφάνεια για τους απόδημους αδελφούς τους και ότι με την έντονη δραστηριότητα που εκδηλώνουν οι απόδημοι είναι "παράδειγμα προς μίμηση".

    Μετά το τέλος της ενημέρωσης του, ο κ. Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις από τους απόδημους πάνω σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΑΠ)

    [07] Φ. Κρίστοφερ - εξήλθε από το Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Πρόεδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος εξήλθε από το Νοσοκομείο λίγο πριν από τις 11.00 σήμερα το πρωί.

    Τα αποτελέσματα των αιματολογικών του εξετάσεων, καθώς και το καρδιογράφημα στο οποίο υπεβλήθη δεν έδειξαν τίποτε το ανησυχητικό.

    Ο κ. Κρίστοφερ εισήχθηκε χθες βράδυ, με πόνους στο στήθος, στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η αδιαθεσία του εκδηλώθηκε ενώ ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωνε τους αποδήμους για την παρούσα φάση του Κυπριακού και την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός παθολόγος - καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Δρ. Μιχάλης Μηνά, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (καρδιακά ένζυμα, υπερήχοι, ακτινογραφίες) δεν έδειξαν ο,τιδήποτε το ανησυχητικό και όπως φαίνεται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι μυϊκό και οφείλεται στην κόπωση και τη συχνή έκθεση του κ. Κρίστοφερ σε συστήματα κλιματισμού.

    Οπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Κρίστοφερ νοσηλεύτηκε και πέρσι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το ίδιο πρόβλημα υγείας, ενώ και στις ΗΠΑ παρουσίασε κάποιες ενοχλήσεις, οι οποίες διερευνήθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί ο,τιδήποτε το ιδιαίτερο.

    Χθες βράδυ, μάλιστα, στάληκαν από τις ΗΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες ο κ. Κρίστοφερ είχε υποβληθεί εκεί, ώστε αυτά να είναι εις γνώση των ειδικών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας του.

    Τέλος, ο Δρ. Μηνά είπε ότι, εφόσον ξεκουραστεί λίγο, ο κ. Κρίστοφερ θα μπορέσει να διεκπεραιώσει όλες τις ειλημμένες υποχρεώσεις του εδώ στην Κύπρο, όπου βρίσκεται για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΚΑ)

    [08] ΥΠΕΞ - Βρετανοί Εργατικοί

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την εντύπωση ότι η κατάσταση στο νησί παραμένει "εύθραυστη", εξέφρασαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν εδώ σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Οπως ανέφερε ο Βουλευτής Στίβεν Τουίγκ, η βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία είχε μιαν πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, έπειτα από σειρά επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και, έτσι, είχε την ευκαιρία να θέσει κάποια σημεία πάνω στα οποία ήταν "καλά πληροφορημένη", που αφορούν "τις τελευταίες θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των συνομιλιών".

    "Και νομίζω πως εκφράζω όλους, λέγοντας ότι επαναβεβαιώσαμε την αίσθηση της συγκρατημένης αισιοδοξίας μας, πως τα πράγματα είναι δυνατό να προχωρήσουν, αλλά ταυτόχρονα και μια κατανόηση ότι η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη", σημείωσε ο κ. Τουίγκ.

    Μαζί με τον κ. Τουίγκ στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές Τζόαν Ράϊαν και Ρούντι Βις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [09] Λύση σε προβλήματα εγκλωβισμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχει διευθετηθεί η μετάβαση δύο δασκάλων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και ενός ιερέα στην Αγία Τριάδα, Γιαλούσας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παιδιών Εγκλωβισμένων Καρπασίας Γεώργιος Παπαζαχαρίου.

    Ο κ. Παπαζαχαρίου πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένεται να επιλυθούν και άλλα προβλήματα των εγκλωβισμένων, τα οποία τέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές απειλές του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για πόλεμο σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπενθύμισε ότι πόλεμος στην Κύπρο θα σημαίνει αυτόματα και πόλεμο με την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "εάν (ο Ντενκτάς) εννοεί πόλεμο με την Κύπρο, αυτό θα σημαίνει αυτόματα και πόλεμο με την Ελλάδα, γιατί τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το casus belli (αιτία πολέμου). Εάν πράγματι εννοεί τέτοιο πόλεμο, πρέπει και η Τουρκία και εκείνος να ανοίξουν τις σελίδες της Ιστορίας και μετά να αποφασίσουν αν θα κάμουν πόλεμο", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ακόμη, ανέφερε ότι "εάν ο κ. Ντενκτάς εννοεί πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί απαράδεκτα τη θεωρεί ως υπαίτιο για τη δική του αδιαλλαξία, θα πρόκειται ασφαλώς για δονκιχωτική νοοτροπία".

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "εμείς έχουμε ειρηνικό σάλπισμα" και πρόσθεσε πως η δική μας πρόκληση είναι να συναγωνιστούν οι δύο κοινότητες για το ποιά θα προσφέρει περισσότερα, "για να διαμορφώσουμε το δικό μας σπίτι" και για την κοινή ευτυχία και ευημερία του λαού μας.

    Κληθείς να πει κατά πόσον οι χθεσινές δηλώσεις Ντενκτάς επιβάλλουν, ακόμη περισσότερο, την άφιξη στο νησί του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Ετερον εκάτερον".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι είναι γνωστές οι συμφωνίες που έγιναν για το θέμα αυτό και τόνισε ότι οι S - 300 δεν είναι επιθετικό αλλά αμυντικό σύστημα και "αποτελούν εχέγγυο για την άμυνα".

    Υπενθύμισε, ακόμη, ότι παραμένει εκκρεμής η πρόταση της πλευράς μας για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο παρόν στάδιο δεν σκοπεύει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά είναι πρόθυμος να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα μέλους του Εθνικού Συμβουλίου για τη σύγκληση του Σώματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, ενόψει του επόμενου βήματος όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, "μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας αίτημα οποιουδήποτε μέλους του Εθνικού Συμβουλίου για σύγκλησή του ή για θέματα που θα έχει στην ημερήσια του διάταξη".

    "Μπορεί να γίνονται εκάστοτε δημόσιες δηλώσεις", σημείωσε, "αλλά το Εθνικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο".

    "Εάν ορισμένα μέλη του θέλουν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, μπορούν να υποβάλουν το αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα σύγκλησής του, να προτείνουν το θέμα, να δώσουν αιτιολογία αν χρειάζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκήσει, από εκεί και πέρα, τις δικές του αρμοδιότητες", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Κληθείς να πει αν οι δημόσιες δηλώσεις σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών δεν εκλαμβάνονται ως μορφή αιτήματος, με δεδομένη την πρακτική που που εχρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμεριζόταν τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών, ίσως ο ίδιος αυτεπάγγελτα να προχωρούσε σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου".

    "Εδώ, όμως", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, "προβάλλονται διάφοροι λόγοι για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και θα είναι καλόν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν το αίτημά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσουν τα θέματα που τους απασχολούν".

    Οσον αφορά το θέμα της απειλής για διχοτόμηση της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αυτό δεν αποτελεί νέα απειλή. Η απειλή για διχοτόμηση της Κύπρου συνοδεύει το Κυπριακό σε όλη την ιστορική του πορεία, από το ταξίμ, από την έναρξη του Κυπριακού μέχρι σήμερα, σε όλες τις φάσεις του Κυπριακού η διχοτόμηση ήταν απειλούμενο κακό".

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική που ακολουθείται και επεσήμανε πως "είμαστε ικανοποιημένοι από την πολιτική που ακολουθούμε ως κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να ασκούμε αυτή την πολιτική. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές, είτε για ενσωμάτωση των κατεχομένων είτε για οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες της τουρκικής πλευράς, και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί", επεσήμανε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, ωστόσο, ότι "δεν δεχόμαστε ότι η απειλούμενη διχοτόμηση στην παρούσα της φάση αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 26 August 1997 - 12:02:43 UTC