Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής
  • [02] Κλέι Κωνσταντίνου - Απόδημοι
  • [03] Συνέδριο Αποδήμων - Ενημέρωση ΥΠΕΞ
  • [04] Ψήφισμα της P.T.T.I. για την Κύπρο
  • [05] Κληρίδης - Απόδημοι
  • [06] Μπλόκο στο "Τρένο της Ειρήνης"

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά θα αφιερώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να βοηθήσουν την εθνική υπόθεση της Κύπρου και να επιτευχθεί επιτέλους λύση δικαίου και σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανέφερε ακόμη ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Πιστεύουμε ότι όχι μόνο αυτό θα βοηθήσει την κυπριακή υπόθεση αλλά πιστεύουμε ότι πάνω από όλα η Κύπρος είναι και πρέπει και επίσημα και τυπικά να καταστεί κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Οπως ανέφερε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν "μια πολύ διεξοδική συζήτηση για όλες τις πτυχές που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα και μάλιστα σε μια πολύ επίκαιρη και κρίσιμη φάση".

    Κρισιμότητα, σημειώσε, που επιτείνεται από την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επρόκειτο για μια ενημερωτική συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέπτυξε στον κ. Καραμανλή τις τελευταίες εξελίξεις με κάθε λεπτομέρεια και ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ επέδειξε κατανόηση στις κυπριακές θέσεις.

    Ερωτηθείς εάν η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδας συμφωνεί με τους τελευταίους χειρισμούς που έχουν γίνει στο Κυπριακό με σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η εντύπωση που έχει αποκομίσει είναι ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τον κ. Καραμανλή είναι το καλό της Κύπρου. "Και εφόσον", σημείωσε "κατά την κρίση της επισήμου πλευράς τα όσα έγιναν αποτελούσαν και τις μοναδικές επιλογές, συμφωνεί".

    Στο μεταξύ, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε πληροφορίες που τον φέρουν να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε το Κυπριακό να μην περιλαμβάνεται στην προεκλογική εκστρατεία.

    Οπως ανέφερε, αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Καραμανλή θα απευθύνει επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και χωριστές συναντήσεις ώστε το εθνικό να μείνει εκτός του προεκλογικού αγώνα και των σκοπιμοτήτων.

    Στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Καραμανλή παρέστησαν επίσης η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του κόμματος Μαριέττα Γιανάκου - Κουτσίκου καθώς και ο πρώην Υπουργός και Πρέσβης Δημήτρης Πετρουνάκος, ο οποίος είναι διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κλέι Κωνσταντίνου - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθησή του ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ θα ενεργήσει ως "καταλύτης για την ειρήνη και την ευημερία για όλους του Κυπρίους", εξέφρασε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, Κλέϊ Κωνσταντίνου.

    Σε χαιρετισμό του, στο 10ο Συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων, ο κυπριακής καταγωγής, Αμερικανός Πρέσβης, τόνισε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και η ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, κατέστησαν το Κυπριακό μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

    Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα, κάποια μέρα να μπορέσει να επισκεφθεί τον κατεχόμενο Καραβά, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ενημέρωση ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης ενημέρωσε το απόγευμα τους συμμετέχοντες στο Ι' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό, τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς και για την ενταξιακή πορεία του τόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα διαδραματίστηκαν στο Μοντρέ καθώς και στις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας, στις συνομιλιές, παρατηρητών από διάφορες χώρες και στις επαφές που είχε μαζί τους για το Κυπριακό.

    Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι στόχος δεν είναι ο έπαινος της Ε/κ πλευράς και η καταδίκη της τουρκικής αλλά η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Κασουλίδης βρίσκεται στην Αγκυρα και εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς την οποία, σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη δέσμευσή της για την Κύπρο, γεγονός που ενισχύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Στη συνέχεια οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Ψήφισμα της P.T.T.I. για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα για την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, ενέκρινε ομόφωνα το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο της η Διεθνής Ενωση Ταχυδρομείων, Τηλεγραφείων και Τηλεπικοινωνιών (Ρ.Τ.Τ.Ι), που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρεάλ.

    Στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι "το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και το νησί μοιρασμένο, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες κορυφής, τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Τονίζεται επίσης πως "η ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί, αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για επίτευξη ειρηνικής και διαρκούς λύσης στο πρόβλημα".

    Το συνέδριο, στο οποίο πήραν μέρος περισσότερες από 100 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα που απασχολούν τις χώρες μέλη της Ρ.Τ.Τ.Ι.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν η ΕΠΟΕΤ, η ΟΗΟ-ΣΕΚ και το Τμήμα Ταχυδρομειών της ΠΑΣΥΔΥ.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την έγκριση του ψηφίσματος λήφθηκαν υπόψη οι επιθυμίες των 16 Ε/κ και Τ/κ Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εργατών του νησιού, όπως αυτές εκφράσθηκαν στο Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, οι συμφωνίες κορυφής και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΚΝ/ΜΧ)

    [05] Κληρίδης - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενημερώνονται αυτή τη στιγμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για την παρούσα φάση του Κυπριακού και την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, οι απόδημοι Κύπριοι που συμμετέχουν στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που άρχισε σήμερα το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Η ενημέρωση, που άρχισε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

    Υπενθυμίζεται, ότι σε εκτενέστατη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, προέβη προς τους αποδήμους σήμερα το πρωί, αλλά και το απόγευμα, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων που του υποβλήθηκαν.

    Μετά την ενημέρωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραχωρήσει δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Μπλόκο στο "Τρένο της Ειρήνης"

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ακυρώθηκε τελικά το ταξίδι του "Τρένου της Ειρήνης - Μούσα Αντέρ", που επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο από τις Βρυξέλλες με τελικό προορισμό το Ντιγιάρμπακίρ, ύστερα από παρεμβάσεις του καθεστώτος της Αγκυρας και της γερμανικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πολυμελούς ομάδας των διοργανωτών με την ονομασία "Ειρήνη στο Κουρδιστάν - Εκστρατεία για Πολιτική Επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος", η Γερμανική Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων, υποχρεώθηκε να ακυρώσει το συμβόλαιο που επέτρεπε την είσοδο στη Γερμανία και την παροχή διευκολύνσεων στο τρένο, ενώ με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας απαγορεύτηκε στους ξένους υπήκοους που θα επέβαιναν σε αυτό να εισέλθουν στη χώρα.

    Το "Τρένο της Ειρήνης" θα έφτανε στο Ντιγιάρμπακίρ την 1η Σεπτεμβρίου, Διεθνή Μέρα Κατά του Πολέμου και οι χίλιοι επιβάτες του από την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο θα μετέφεραν το μήνυμα "ώρα για ειρηνική λύση στο Κουρδικό", με αποδέκτη το καθεστώς της Αγκυρας.

    Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση στην οποία δόθηκε το όνομα του δολοφονημένου από τα τουρκικά "τάγματα θανάτου", Κούρδου συγγραφέα Μουσά Αντέρ, στις 20 Σεπτεμβρίου 1992.

    Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων, όπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο Αρθουρ Μίλερ, η Ντανιέλ Μιτεράν και ο Ντέσμοντ Τούτου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Κύπρο, Ατάρ Σερκέτ παρόλο που η διεθνής προσπάθεια υποστηρίχθηκε από εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο προσέκρουσε για άλλη μια φορά στο εμπόδιο του τουρκικού καθεστώτος και των δυτικών συμμάχων του.

    Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο Ατάρ Σερκέτ δείχνει καθαρά την εμμονή της Τουρκίας να καταστρέφει κάθε προσπάθεια για πολιτική και ειρηνική διευθέτηση στο Κουρδικό και αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.

    Ωστόσο κατέληξε, αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η υποστήριξη αυξήθηκε εκπληκτικά, ενώ αποκαλύφθηκε η υποκρισία και ο μιλιταριστικός χαρακτήρας του τουρκικού καθεστώτος. Τέλος ανέφερε ότι οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 25 August 1997 - 17:46:42 UTC