Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμων Χρηματιστηρίου
  • [02] Βαν ντε Μπρουκ - Συνομιλίες Μοντρέ
  • [03] Νέοι Ορίζοντες - συνομιλίες - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή
  • [05] Ενωμένοι Δημοκράτες - Μοντρέ
  • [06] Ντενκτάς - συνομιλίες
  • [07] Ομιλία Κληρίδη - Εκδηλώσεις Δήμου Αμμοχώστου

  • [01] Δείκτης Τιμων Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.21 (+0.49)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.57 (+0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.55 (+0.86)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.06 (+0.50)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.47 (+0.43)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.30 (+0.68)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.49 (+1.28)
        Αλλες Εταιρείες                         61.23 (+2.17)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  243755.207
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Βαν ντε Μπρουκ - Συνομιλίες Μοντρέ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντε Μπρουκ, θεωρεί "απαράδεκτη" την αξίωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πάγωμα της δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Κύπρο και επεσήμανε τις ευθύνες της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς, ο Επίτροπος υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ενωσης με την Κύπρο και την Τουρκία, επαναβεβαίωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου, όπως συμφωνήθηκε από την ΕΕ το Μάρτιο του 1995.

    Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Βαν ντε Μπρούκ εξέφρασε "βαθειά ανησυχία για το απογοητευτικό αποτέλεσμα" των απευθείας συνομιλιών στην Κλιόν, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Ταυτόχρονα, επέκρινε την πρόσφατη συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων, αναφέροντας ότι "δεν συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις για απευθείας συνομιλίες".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, την πρόσφατη υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι "ένας τέτοιος ρόλος θα ευνοούσε και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας".

    Υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ο κ. Βαν ντε Μπρούκ επεσήμανε και πάλι ότι "υπάρχει τώρα παράθυρο ευκαιρίας για να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο για διευθέτηση του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Τόνισε, επίσης, ότι "απόπειρες να εμποδιστεί οποιαδήποτε πρόοδος, ακόμα και διαδικαστικής φύσεως, όπως αποδείχθηκε την την περασμένη εβδομάδα στη Κλιόν, είναι επιζήμιες και για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου".

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος προέτρεψε "έντονα" τα δύο μέρη να πετύχουν "μια σύντομη συμφωνία" για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών και υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα δώσει την πλήρη υποστήριξη της στις προσπάθειες του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαική Επιτροπή, σε διαβούλεση με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βαν ντε Μπρουκ, θα συνεχίσει τις δικοινοτικές δραστηριότητες και προγράμματα που στοχεύυν στην πληροφόρηση της Τ/Κ κοινότητας για τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [03] Νέοι Ορίζοντες - συνομιλίες - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.) εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας "απέτυχε να υπερασπισθεί τα δικά του ψηφίσματα, επιδιώκοντας να κρατήσει σε ζωή μια ήδη νεκρή διαδικασία, παρά να αξιολογήσει τις πραγματικότητες".

    Σε ανακοίνωση αναφορικά με τις συνομιλίες στο Μοντρέ και τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΝΕ.Ο. αναφέρουν ότι είναι "θετική, αλλά όχι αρκετή η έκφραση ανησυχίας και απογοήτευσης για τη θέση Ντενκτάς", προσθέτοντας ότι ο έπαινος για τη στάση του Προέδρου Κληρίδη "δεν ισοφαρίζει τη ζημιά που έγινε", όπως ισχυρίζεται, "με την αποδοχή των άτυπων εγγράφων Κόρντοβεζ".

    Μεταξύ άλλων, το κόμμα καταγράφει ως αρνητικά σημεία της δήλωσης του ΣΑ το ότι δεν αποδοκιμάζεται ο Ντενκτάς επί της ουσίας των λόγων που επικαλέστηκε καθώς και ότι δεν καταδικάζεται ούτε γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία για ενσωμάτωση των κατεχομένων στη Τουρκία.

    Τέλος, οι ΝΕ.Ο. επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους για εγκατάλειψη της λύσης της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας και επαναφορά στο ενιαίο κράτος και υποστηρίζουν επιθετική διπλωματία εναντίον της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης στρατηγικής μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] Επίσκεψη Καραμανλή

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επισκέπτεται την Κύπρο από τις 24 μέχρι τις 27 Αυγούστου, με πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Ο κ. Καραμανλής θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Παράλληλα, θα επισκεφθεί στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και Θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις προς τιμή των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού καθώς επίσης και στο Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων, που αρχίζει στις 25 Αυγούστου.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι στην ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχουν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, υπό τους κυρίους Καραμανλή και Αναστασιάδη, κύριο θέμα θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών τους για την περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής τους στα διεθνή φόρα που μετέχουν ΝΔ και ΔΗΣΥ.

    Ως γνωστόν, τα δύο κόμματα είαι πλήρη μέλη της Ενωσης των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών, του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [05] Ενωμένοι Δημοκράτες - Μοντρέ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σωστοί" ήταν οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, κατά τις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ, και πολύ σωστά απεδέχθη το έγγραφο Κόρντοβεζ, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Με σημερινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απεδέχθη το έγγραφο προς συζήτηση κι όχι ως το κείμενο το οποίο τελικά θα υπέγραφαν οι δύο ηγέτες.

    Αν πρέπει να ασκηθεί κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ο κ. Βασιλείου, είναι διότι καθυστέρησε τόσο πολύ η διεξαγωγή των συνομιλιών, αφού, όπως επεσήμανε, οι συνομιλίες στο Μοντρέ πραγματοποιήθηκαν τεσσεράμισι χρόνια μετά την εκλογή του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών εξέφρασε την εκτίμηση ότι αδικαιολόγητα υποστηριζόταν η πολιτική της εξεύρεσης κοινού εδάφους, με αποτέλεσμα, όπως είπε, σήμερα η κατάσταση να είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ό, τι το 1992.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το έγγραφο Κόρντοβεζ διορθώνει μερικά πράγματα που "χάλασε", κατά την έκφρασή του, το προηγούμενο έγραφο του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Ωστόσο, ο αρχηγός των Ενωμένων Δημοκρατών διευκρίνισε ότι δεν είναι αυτό το ουσιώδες.

    Οπως είπε, εφόσον το κείμενο δεν έχει κατατεθεί επίσημα από τα Ηνωμένα Εθνη, δεν αποτελεί τελικά έγγραφο.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Βρετανού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σερ Τζον Γουέστον, μετά την ενημέρωση του Σώματος από τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι η σημασία της είναι περισσότερο ψυχολογική και δεν έχει τη βαρυτητα ενός ψηφίσματος των ΗΕ, το οποίο και θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στο μέλλον.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αναφορικά με το Κυπριακό είναι πολύ δύσκολη και τόνισε ότι τώρα προέχει η διαμόρφωση σωστής γραμμής, προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΑ)

    [06] Ντενκτάς - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ισχυρίστηκε ότι δεν κατατέθηκε έγγραφο στις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ το οποίο οι δύο πλευρές θα έπρεπε να αποδεχθούν ή να απορρίψουν. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βρετανού Σερ Τζον Γουέστον, αποσκοπεί στη "διάσωση", κατά την έκφρασή του, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Ντενκτάς προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά από σημερινή σύσκεψη στα κατεχόμενα στην οποία συμμετείχαν οι λεγόμενοι "πρόεδρος" της ψευδοβουλής, Χακί Ατούν, "πρωθυπουργός" Ντερβίς Ερογλου, "αντιπρόεδρος" Σερντάρ Ντενκτάς, "υπουργός εξωτερκών και άμυνας" Τανέρ Ετκίν, εκπροσώποι των Τ/κ κομμάτων κι άλλοι.

    Κατά τη δίωρη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Τ/κ πλευρά για το αδιέξοδο που σημειώθηκε κατά τις συνομιλίες του Μοντρέ.

    Οπως μετέδωσε ο παράνομος σταθμός "Μπαϊράκ", ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η δήλωση του Σερ Τζον ισοδυναμεί με "επιχείρηση διάσωσης" του Προέδρου Κληρίδη κι ότι είναι άδικη για την Τ/κ πλευρά.

    Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως προσπάθησε να παρουσιάσει την τουρκική πλευρά ότι απέρριψε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στην πραγματικότητα, όπως υποστήριξε, δεν κατατέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών έγγραφο το οποίο οι δύο πλευρές καλούνταν να αποδεχθούν ή να απορρίψουν.

    Ολα αυτά, κατά τον κατοχικό ηγέτη, αποτελούν μιαν αδικία για την Τ/κ πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε προβάλει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, αλλά αντέδρασε στην "παράνομη και μονομερή", όπως τη χαρακτήρισε, αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο Ντενκτάς εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Βρετανίας, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν αντετάχθη στην αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λόγω των δικών της συμφερόντων. Αυτό, είπε, αποτελεί μιαν απαράδεκτη αδικία έναντι των Τ/Κ από μια εγγυήτρια δύναμη.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ο Ντενκτας ανέφερε ότι κανένας αντιπρόσωπος της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων, Χανς Βαν ντε Μπρούκ, δεν του επέδωσε οποιοδήποτε έγγραφο για το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο ψευδοπρωθυπουργός Ερογλου, σύμφωνα πάντα με τον "Μπαϊράκ", ισχυρίστηκε ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες ήταν κανονικό να μην επιτευχθεί ο,τιδήποτε το θετικό στις συνομιλίες.

    Ανέφερε ότι η ψευδοκυβέρνηση θα εξετάσει την πολιτική της στο Κυπριακό, μετά τη σύσκεψη του εξ Υπουργών Συμβουλίου της ΕΕ, τον Δεκέμβριο και τις προεδρικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε διαφωνία με τις απειλές της Τ/κ πλευράς για εγκατάλειψη των συνομιλιών, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να υπαναχωρήσει από τη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] Ομιλία Κληρίδη - Εκδηλώσεις Δήμου Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κορύφωση της όλης προσπάθειας, που άρχισε με τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και την Κλιόν, αναμένεται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Απευθυνόμενος προς τον διεθνή παράγοντα, αφού επανέλαβε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα, τον κάλεσε "μέσα στους επόμενους μήνες, να προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε ενέργειες ουσιαστικής προετοιμασίας των επόμενων συνομιλιών".

    Θα πρέπει να βρουν τρόπους τερματισμού της κωλυσιεργού τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα στο Κυπριακό, είπε ο κ. Κληρίδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για την αναζήτηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλων τρόπων εφαρμογής των περί Κύπρου ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Μιλώντας κατά τις εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, με σύνθημα "Αμμόχωστος: Ζεί και μας καρτερεί - αγώνας επιστροφή", ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι στην Ελβετία ο ξένος παράγοντας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει "ακόμα πιο καθαρά, τον πραγματικό ρόλο και την πραγματική πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό".

    Αυτές οι διαπιστώσεις, είπε στο χαιρετισμό του, προβληματίζουν σοβαρά τον διεθνή παράγοντα και εξέφρασε την ελπίδα ότι, αυτή τη φορά, θα προχωρήσει στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για να διεξαχθούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Εφόσον η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμούν τη σύντομη εξέρευση λύσης", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "θα πρέπει να βρουν τρόπους τερματισμού της εκβιαστικής και κωλυσιεργού τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα στο Κυπριακό".

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η πολιτική της Αγκυρας "αντιστρατεύεται τα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου και των νομίμων κατοίκων της".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναδιαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την ίδια θετική και εποικοδομητική πολιτική για την εξεύρεση λύσης, που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.

    "Να είναι βέβαιοι όλοι οι Αμμοχωστιανοί και όλοι οι πρόσφυγες", κατέληξε ο κ. Κληρίδης, "ότι την υπόσχεση που έχω δώσει πολλές φορές στο παρελθόν, θα την τηρήσω και 'την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω' στις επόμενες γενιές".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 22 August 1997 - 17:46:42 UTC