Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] Εκπρόσωπος - Σ. Ασφαλείας - Αντιδράσεις
  • [03] Εκπρόσωπος - Ανακατανομή αρμοδιοτήτων - ΕΕ
  • [04] Εκπρόσωπος - προεκλογικά
  • [05] Εκπρόσωπος - Ανθρωπιστικά θέματα

  • [01] ΗΠΑ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,22/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδοκίμασαν δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέημς Ρούμπιν, τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούμπιν είπε: "πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Σερ Τζον Γουέστον ορθά επεσήμανε ότι υπήρξε πρόοδος ως αποτέλεσμα των δύο γύρων των συνομιλιών. Η δήλωσή του αντικατοπτρίζει την ενημέρωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ και τις απόψεις του Συμβουλίου".

    Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν "τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον υποσχόμενο διάλογο για ανθρωπιστικά θέματα τον οποίο άρχισαν τον περασμένο μήνα".

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλωσορίζει "την ενημέρωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτό το διάλογο, και θα είμαστε σε επαφή και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ και με τα μέρη".

    Ο κ. Ρούμπιν κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η "δήλωση του Προέδρου του ΣΑ κ. Γουέστον ορθά αντικατοπτρίζει τη συζήτηση στο Συμβούλιο. Αυτό ήταν που του εζητήθη να κάνει".

    Κληθείς εξάλλου από Τούρκο δημοσιογράφο να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να υπάρχει πρόοδος σε ανθρωπιστικά θέματα αν πρώτα δεν αποφασισθούν σημαντικά θέματα, όπως η κυριαρχία, η πολιτική ισότητα, οι συμφωνίες του 1960, και το θέμα της ασφάλειας, είπε: " Οπωσδήποτε το ελπίζουμε. Νομίζω στον κόσμο βλέπουμε πολλές περιπτώσεις όπου άνθρωποι που διαφωνούν σε σημαντικά πολιτικά θέματα μπορούν να πάρουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν ή που θα αφορούν ανθρωπιστικές περιπτώσεις, πριν επιλύσουν όλα τα προβλήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Σ. Ασφαλείας - Αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν νοείται αμφισβήτηση κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, από μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, του δημόσιου έπαινου που πήρε η κοινότητα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, κατά τις απευθείας συνομιλίες.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "αφού είχε συνεχείς διαβουλεύσεις μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου προέβη, με κάθε υπευθυνότητα, σε λεπτούς διαπραγματευτικούς χειρισμούς με κύριο στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεγέλασε το Εθνικό Συμβούλιο γιατί μιαν ώρα πριν από την ανακοίνωση της αποδοχής των εγγράφων διαβεβαίωνε το Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν θα τα αποδεχθεί, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "ο Πρόεδρος ότι δήλωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι θα πράξει, αυτό και έπραξε, και πως δεν παραπλάνησε κανένα και ούτε είχε λόγο να παραπλανήσει κανένα".

    "Ο κ. Κληρίδης ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας ενήργησε με κάθε υπευθυνότητα, ότι δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο αυτό και έπραξε", υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε διάλογο αυτού του είδους ή αυτού του χαρακτήρα ή αυτού του περιεχομένου."

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του ότι "υπάρχει ένας παγκόσμιος έπαινος για τη συμπεριφορά μας, την πολιτική μας, για τις αποφάσεις μας, τον τρόπο για τον οποίο πολιτευτήκαμε και συμπεριφερθήκαμε μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών. Ο έπαινος ανήκει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν επιθυμούμε με οποιοδήποτε τρόπο να συζητούμε ενδοκυπριακά αυτό το θέμα".

    Οσον αφορά τη στάση του κ. Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι παραπλανά ισχυριζόμενος ότι τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου δεν αναγνωρίζονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι τα σφαιτερίζεται η ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    "Η τουρκοκυπριακή κοινότητα", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, "ήταν πάντοτε και είναι ευπρόσδεκτη μέσα στα πλαίσια των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου όπου θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά της. Σχετικά προσκλητήρια της απευθύνθηκαν ουκ ολίγες φορές. Ο Ντενκτάς όμως προτίμησε την ανταρσία και τις διχοτομικές και αποσχιστικές περιπέτειες με κύριο συνεργό την Τουρκία. Η ανταρσία ενάντια στο νόμιμο κράτος δεν βραβεύεται πουθενά", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου τόνισε ότι "προσβλέπουμε καλόπιστα στη συνεργασία των δυο κοινοτήτων της Δημοκρατίας της Κύπρου για να διαμορφώσουν το κράτος τους σε ομόσπονδη δημοκρατία και να την εντάξουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που εγγυάται στους πολίτες της και ασφάλεια και ευημερία και ευτυχία."

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Πρόεδρος θα μεταβεί στην Αθήνα και πότε, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για επίσκεψη και πως αυτό είναι ένα θέμα που εκκρεμεί.

    Τόνισε ωστόσο ότι "η επαφή (με την ελληνική κυβέρνηση) είναι συνεχής". Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι με δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης άφησε να νοηθεί ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ήταν σύμφωνη με τον τελικό χειρισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας και απαντώντας σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην κυπριακή οποιαδήποτε διαφωνία ή παρατήρηση για τους χειρισμούς της στο Μοντρέ, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι "οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό και είναι σε βαθμό τέτοιο που δεν υπήρξε ποτέ προηγούμενα."

    Αν αυτό, πρόσθεσε, "ενοχλεί δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Εμείς έχουμε χρέος να συνεργαζόμαστε απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση, αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και αυτό η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου πράττει".

    Ακόμη είπε ότι σε όλες τις κινήσεις στο Μοντρέ η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα ενημερωμένη και απόλυτα σύμφωνη για κάθε κίνηση που γινόταν και πως δεν υπεβλήθη οποιαδήποτε παρατήρηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι έγιναν χειρισμοί που δεν τύγχαναν της έγκρισής της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ανακατανομή αρμοδιοτήτων - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά την τελευταία του συνεδρία όπως η εσωτερική διαχείρηση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση μεταφερθούν στο Γραφείο Προγραμματισμού, το οποίο θα μετονομαστεί σε Γενική Διεύθυνση Συντονισμού και Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα υπάγεται οργανωτικά απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σύμφωνα με τον οποίο το όλο θέμα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων εξετάστηκε "με γνώμονα πάντοτε την επιτάχυνση και ευώδοση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος θέματα εξωτερικών σχέσεων και διαπραγματεύσεων στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο θα συνεχίσει να υφίσταται σχετική Διεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - προεκλογικά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος παρουσιάζεται στα εκλογικά της θέματα να διανύει μακράν προεκλογική περίοδο. Υπάρχουν συνταγματικές προθεσμίες και θα είναι καλό η προεκλογική περίοδος να μην εκτείνεται επί μακρόν".

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να πει αν συμφωνεί με την άποψη ότι τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη των διαβουλεύσεων ενόψει των προεδρικών έχουν στενέψει.

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος ο ίδιος τοποθετείται "αυτή τη στιγμή, και τους μήνες που πέρασαν είχε μπροστά του το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο περνούσε μέσα σε μια κρίσιμη πορεία. Στο επίκεντρο των σκέψεων του και των προσπαθειών του ήταν το Κυπριακό".

    "Υπάρχει χρόνος" σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης "για να ανακοινώσει υποψηφιότητα (ο κ. Κληρίδης). Ο ίδιος έλεγε ότι θα επανέλθει σε αυτό το θέμα μέσα στους μήνες Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που έθεσεν ο ίδιος και για τις οποίες αποφασίζει ο ίδιος, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του".

    Κληθείς να πει αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "οι περιστάσεις παρουσιάζουν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη πορεία".

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε πάντως να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νίκου Πιττοκοπίτη, ότι δεν θα περιμένει άλλο το ΔΗΚΟ, και πρέπει να έχει μια άμεση απάντηση για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι θα πρέπει να υποβάλει, εφόσον αυτό επιβάλλει η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, οποιαδήποτε έγγραφα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θέλει να διατηρηθεί αναπόσπαστος από τα προεκλογικά πράγματα, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι δεν έχουν δοθεί οδηγίες από τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι στιγμής για υποβολή εγγράφων, άρα δεν εγείρεται αυτό το θέμα."

    "Αν τα Ηνωμένα Εθνη ζητήσουν υποβολή εγγράφων είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο, και τηρουμένων των διαδικασιών, ο Πρόεδρος θα πάρει την τελική του απόφαση," εξήγησε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάθε αξιωματούχος της πολιτείας διανύει μια συγκεκριμένη θητεία και "κάθε στιγμή αυτής της θητείας είναι στιγμή στην οποία μπορεί να ασκεί εις ολόκληρο τα καθήκοντά του. Δεν είναι υπό απαγόρευση επειδή είναι προεκλογική περίοδος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Εκπρόσωπος - Ανθρωπιστικά θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα ανθρωπιστικά θέματα πρέπει να λύονται ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό, και ελπίζει ότι ο διάλογος γι' αυτά τα θέματα θα συνεχιστεί.

    "Εμείς πιστεύουμε ότι τα ανθρωπιστικά θέματα πρέπει να τυγχάνουν προτεραιότητας και να λύονται ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος επί ανθρωπιστικών θεμάτων θα συνεχιστεί", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Η τοποθέτηση του Εκπροσώπου έγινε όταν κλήθηκε να πει αν πιστεύει ότι κινδυνεύει ο διάλογος για τα ανθρωπιστικά θέματα, μετά το χθεσινό ξέσπασμα του Ντενκτάς για τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Η ευχή όλων, και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Αμερικής και άλλων, είναι ότι αναμένουν ο διάλογος για ανθρωπιστικά θέματα να συνεχιστεί" παρατήρησε ο κ. Χριστοφίδης και υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι η φύση των θεμάτων αυτών επιβάλλει να γίνονται συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων που θα δοθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τη συμφωνία που έγινε στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "οι προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται, οι επιτροπές εργάζονται πυρετωδώς και θα είναι έτοιμες τη συγκεκριμένη στιγμή για να προχωρήσει απρόσκοπτα το όλον έργο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 22 August 1997 - 13:02:42 UTC