Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνές Συνέδριο - Ξέπλυμα παράνομου χρήματος
  • [02] Αυξημένη κίνηση επιβατών
  • [03] Εληξαν οι εργασίες της ΟΑΣΕ
  • [04] Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία στην ΕΕ
  • [05] Εναρξη απευθείας συνομιλιών
  • [06] ΕΕ - Κύπρος - Ελληνοτουρκικά
  • [07] Δήλωση Γ.Γ. του ΟΗΕ - συνομιλιές
  • [08] Καναδάς - Απευθείας Συνομιλίες

  • [01] Διεθνές Συνέδριο - Ξέπλυμα παράνομου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται και λήγουν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται ετησίως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αυξέντη Αυξεντίου, ποσά της τάξης μέχρι και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ειδικοί στο θέμα κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις εισηγήσεις τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων και ο λογιστής Παύλος Μελετίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος παράνομου χρήματος, λέγοντας πως το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή με πολλούς τρόπους.

    Ορισμένοι από αυτούς, ανέφερε ο κ. Μελετίου, είναι οι αλλεπάλληλες μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό, οι μετατροπές από νόμισμα σε νόμισμα, οι συνεχείς μικρές καταθέσεις και η εξαγορά με παράνομο χρήμα μαρκών σε καζίνο, με επανεξαργύρωσή τους.

    Αλλοι τρόποι ξεπλύματος, συνέχισε, είναι το λαθρεμπόριο συναλλάγματος, σε χώρες εκτός της χώρας που εξέδωσε το νόμισμα, και οι πλασματικές συναλλαγές με διάφορες εταιρείες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μελετίου ανέφερε πως, αντίστροφα, σε πολλές περιπτώσεις, η φοροδιαφυγή οδηγεί σε ξέπλυμα παράνομου χρήματος, όπως η χρήση επιταγών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ορισμένες περιπτώσεις υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών.

    Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια συζητήσεων και διαδικασία ερωτήσεων - απαντήσεων από τους συμμετέχοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [02] Αυξημένη κίνηση επιβατών

    Λάρνακα,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυξημένη κίνηση επιβατών, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, παρατηρούνται αυτή την περίοδο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει η τουριστική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης της Πολιτικής Αεροπορίας, στις πρώτες οκτώ μέρες του Ιουλίου 1997 καταγράφηκαν 53.609 αφίξεις επιβατών και 49.172 αναχωρήσεις επιβατών.

    Ο φετινός Ιούνιος σημείωσε μιαν αύξηση 11.419 επιβατών στις αφίξεις, σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα που ήταν 173.426, αφού φέτος τον Ιούνιο οι αφίξεις των επιβατών ανήλθαν στις 181.845.

    Από τις αρχές Ιουλίου, οι πτήσεις αεροσκαφών, με διάφορους προορισμούς από και προς την Κύπρο, που εκτελούνται από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ανέρχονται στις 568 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

    Στο μεταξύ, με δαπάνη 200 χιλιάδων λιρών έχει ολοκληρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας η δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, έργο που θα απαμβλύνει το πρόβλημα που παρατηρείτο στην εξεύρεση χώρου στάθμευσης αεροσκαφών. Εξάλλου, περί το τέλος αυτού του χρόνου θα ζητηθούν και οι προσφορές για την ανέγερση νέου Πύργου Ελέγχου, όπως και για την ανέγερση νέου Πυροσβεστικού Σταθμού για τις ανάγκες του αεροδρομίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Μεταφορών και Αεροδρομίων, Ανδρεας Σώσειμος, περί το τέλος αυτού του χρόνου θα ζητηθούν και οι προσφορές για την ανέγερση νέων κτιρίων επιβατών για αφίξεις και αναχωρήσεις, τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στο αεροδρόμιο Πάφου, ύστερα από την ετοιμασία των σχετικών σχεδίων από τη Σοφρεάβια.

    Οι δαπάνες για ανέγερση νέου κτιρίου επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων λιρών και της Πάφου των 35 εκ. λιρών.

    Με την ανέγερση των κτιρίων επιβατών στα δύο αεροδρόμια θα αυξηθεί η δυνατότητα του αεροδρομίου Λάρνακας, ώστε να εξυπηρετεί έξι εκ. επιβάτες το χρόνο και της Πάφου στα 2 εκ. επιβάτες το χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] Εληξαν οι εργασίες της ΟΑΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και στις κατά το παρελθόν αποτυχούσες παρόμοιες προσπάθειες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αναφέρθηκε χθες ο βουλευτής Ισίδωρος Μακρίδης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρία της 6ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μακρίδης, η διχοτομική πολιτική που εφαρμόζεται από την Τουρκία έχει καταδικαστεί και απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.

    "Το κυπριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Μακρίδης, "δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής εδάφους ενός συμμετέχοντος κράτους της ΟΑΣΕ, από άλλο συμμετέχον κράτος του Οργανισμού".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μακρίδης επεσήμανε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Κύπρο αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Ο κ. Μακρίδης κάλεσε τον ΟΑΣΕ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, εγκαταλείποντας την πρακτική της διάκρισης που υπάρχουν στο έδαφός του και του διαχωρισμού των προβλημάτων σε "επείγοντα" και "λιγότερο επείγοντα", ούτως ώστε να επιδείξει περισσότερη αποφασιστικότητα απέναντι στα συμμετέχοντα κράτη που παραβιάζουν τις αρχές του.

    Εξάλλου, ο βουλευτής Μάρκος Κυπριανού παρενέβη για υποστήριξη της τροποποίησης που υπέβαλε η κυπριακή αντιπροσωπεία στο ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων. Αυτή υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δεν θα πρέπει να στηρίζεται ούτε και να είναι αποτέλεσμα της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι θα ήταν παράλογο ένας Οργανισμός όπως ο ΟΑΣΕ, να εγείρει ένσταση για βασική αρχή διεθνούς Δικαίου.

    Η παρέμβαση του Κύπριου βουλευτή έτυχε ευρείας επιδοκιμασίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσωπειών και η σχετική τροποποίηση υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία στην ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Εκτενέστατα ρεπορτάζ για το Κυπριακό αλλά και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δημοσιεύουν σήμερα βελγικές εφημερίδες και εξειδικευμένο σε κοινοτικά θέματα έντυπο.

    Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται τόσο στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης όσο και στην υποψηφιότητα ένταξης, με αφορμή τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διεύρυνση, στις 16 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "La Libre Belgique", οι ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού είναι περισσότερες από τις προηγούμενες φορές για τρεις λόγους:

    Πρώτον, λόγω της επικείμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενδεχομένως στις αρχές του 1998.

    Δεύτερον, λόγω της παράδοσης, το Μάιο του 1998, των ρωσικών πυραύλων που παρήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και τρίτον, το οποίο πηγάζει από τα δύο προηγουμένα, το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση της ΕΕ, η οποία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Το κάλεσμα αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, απευθύνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου οι πρόσφατες αλλαγές των κυβερνήσεων επιτρέπουν, ίσως, τη διατήρηση κάποιων ελπίδων.

    Η ίδια εφημερίδα, με ξεχωριστό δημοσίευμα, αναφέρεται προσωπικά στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ο Πρύτανης των Κυπρίων πολιτικών και παρουσιάζεται ως ένας "τολμηρός παίκτης", ικανός να επιβάλει μια λύση στους Ελληνοκυπρίους, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

    Αναφέρει, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ο μόνος ικανός να υπογράψει μια λύση με τον Ντενκτάς και να την κάνει αποδεκτή στη σκληρή και εθνικιστική πτέρυγα της κοινότητάς του. Για τον Ντενκτάς υπογραμμίζει ότι πρόκειται για δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος πολλές φορές δακτυλοδείκτηκε από τον ΟΗΕ ως αδιάλλακτος.

    Ανάλογου περιεχομένου, είναι το δημοσίευμα της άλλης μεγάλης βελγικής εφημερίδας, "Le Soir", η οποία παραθέτει δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του Κυπριακού.

    Εξάλλου, το εξειδικευμένο σε κοινοτικά θέματα έντυπο "Europolitique", σε σημερινό του δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο "Η Κύπρος μεταξύ των πρώτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", σημειώνει ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία θεωρεί πως η Κύπρος βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των υποψηφίων χωρών.

    Παρουσιάζει επίσης, σε δύο σελίδες του, τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Εναρξη απευθείας συνομιλιών

    Τράουτμπεκ - Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την ευχή όπως το μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου επιλυθεί για το καλό των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κήρυξε σήμερα την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Γ.Γ., πλαισιούμενος από τον Ειδικό Αντιπρόσωπό του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τον Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ Υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, καθώς και τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπό του στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Ανάν κήρυξε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με δεκάλεπτη ομιλία του.

    Στα δεξιά του Γ.Γ. βρισκόταν ο Πρόεδρος Κληρίδης, μαζί με τους δύο συμβούλους του, τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο, ενώ στα αριστερά του βρισκόταν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μαζί με τους δύο συμβούλους του, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Νετσατίν Ερτεκιούν.

    Στην αίθουσα παρευρίσκονταν επίσης οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι των διαφόρων χωρών για το Κυπριακό, καθώς και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία.

    Μετά την ανάγνωση της δήλωσης του Γ.Γ., οι κύριοι Ανάν, Κληρίδης και Ντενκτάς έκαναν χειραψία μπροστά στους δεκάδες φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφους που κατέκλυσαν το θέρετρο του Τράουτμπεκ, όπου θα διεξαχθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Στη συνέχεια, μαζί με τους συμβούλους τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς παρακάθησαν σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Ανάν.

    Οι συνομιλίες θα αρχίσουν απόψε, στις 9.00 ώρα Κύπρου, στην παρουσία του κ. Κόρντοβέζ, και αφού αποχωρήσει από το Τράουτμπεκ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι επίσημοι και οι δημοσιογράφοι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] ΕΕ - Κύπρος - Ελληνοτουρκικά

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης και το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό υποστήριζαν σήμερα στις Βρυξέλλες, κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Ολλανδού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Επίτροπος είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, διότι θεωρεί ότι κάθε προσέγγιση της Αθήνας με την Αγκυρα είναι καλοδεχούμενη.

    Αναφορικά με τη διεύρυνση και την ανακοίνωση που θα εκδώσει η Επιτροπή την προσεχή Τετάρτη με τον τίτλο "Agenda 2000", οι Κοινοτικοί διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες η ΕΕ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις, στις αρχές του 1998.

    Το κεφάλαιο που θα υπάρχει στην ανακοίνωση για την Κύπρο είναι ιδιαίτερα θετικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένου ότι στον οικονομικό τομέα εμφανίζεται έτοιμη για ένταξη, ενώ στον πολιτικό δεν γίνεται σύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΑΠ)

    [07] Δήλωση Γ.Γ. του ΟΗΕ - συνομιλιές

    Τράουτμπεκ, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, είναι να μην χρειαστεί να γίνει νέα αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μία ακόμη ευκαιρία που χάθηκε για επίλυση του Κυπριακού και για το σκοπό αυτό κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συμφωνήσουν σε αριθμό εισηγήσεών του για επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Γ.Γ. σε δήλωσή του σήμερα στο θέρετρο Τράουτμπεκ. κοντά στη Νέα Υόρκη, με την οποία κήρυξε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία ξένων παρατηρητών.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναν δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση της Νορβηγίας για τη μερική χρηματοδότηση των συνομιλιών, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί χειρονομία υποστήριξης της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

    "Εχω προσκαλέσει τους ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων να συναντηθούν εδώ, για πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες, γιατί πιστεύω ότι μία διαρκής ειρήνη στην Κύπρο είναι τώρα πιο κοντά μας," είπε ο Γ.Γ. Σημειώνοντας τη μεγάλη ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Γ.Γ. δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι "οι ισχυροί ηγέτες γίνονται οι καλύτεροι ειρηνοποιοί".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ανάν παρατήρησε ότι οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυσή του κράτησαν για πάρα πολλά χρόνια. "Για 33 χρόνια και τέσσερις μήνες τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα, να επιτευχθεί μία λύση," είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι τέσσερις Γ.Γ. εργάστηκαν σκληρά στο πρόβλημα αυτό.

    Επικαλέστηκε, μάλιστα, δήλωση συγκεκριμένου Γ.Γ. ο οποίος είχε πει ότι ανάλωσε τον περισσότερο του χρόνο στο Κυπριακό και είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο ως "το ορφανό παιδί του ΟΗΕ".

    Ο Κόφι Αναν έκανε επίσης αναφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι ενώ είχε αρχικά συσταθεί για περίοδο τριών μηνών, βρίσκεται ακόμα στην Κύπρο, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση της έντασης και προωθώντας δικοινοτικές δραστηριότητες. Τόνισε παράλληλα ότι 168 Ειρηνευτές έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο και ότι η Δύναμη κοστίζει 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    Ο Γ.Γ. σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες έχουν επιφέρει κάποια εποικοδομητικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν το σημείο από το οποίο θα αρχίσουν οι σημερινές προσπάθειες.

    Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι η διεθνής υποστήριξη για λύση είναι σήμερα περισσότερο αποφασιστική παρά ποτέ και είπε ότι η παρουσία των ειδικών αντιπροσώπων από διάφορες χώρες αποτελεί απόδειξη για την μεγάλη προτεραιότητα που προσδίδει η διεθνής κοινότηταν στην εξεύρεση μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Αναν είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλός του, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, θα δώσει εκ μέρους του αριθμό εισηγήσεων στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων οι οποίες "στόχο έχουν να διευκολύνουν την εργασία (τους) στις απευθείας συνομιλίες".

    Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες, ότι εάν συμφωνήσουν με τις εισηγήσεις αυτές θα στείλουν "ένα ισχυρό και αναμφισβήτητο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα" για τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συνολική λύση.

    Αφού σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καθορίσει τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, ο Γ.Γ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να διερευνήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, συγκεκριμένες λύσεις στο κάθε θέμα".

    Αυτό, είπε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι δύο ηγέτες αρχίσουν να μελετούν τα συγκεκριμένα έγγραφα και τους νομικούς θεσμούς που θα συνθέσουν μία συνολική λύση.

    Επομένως, είπε ο Γ.Γ., προτείνω όπως αρχίσετε μία διαδικασία συνομιλιών που να οδηγήσει στον καθορισμό του νομικού πλαισίου μέσα από το οποίο η Ε/κ και η Τ/κ κοινότητα θα μπορούν να συγκροτήσουν ένα νέο συνεταιρισμό.

    "Είμαι πεπεισμένος," συνέχισε, "ότι αν το κάνετε αυτό θα μπορέσετε να προωθήσετε μία εποικοδομητική σύγκλιση απόψεων και θέσεων, σε μία διαδικασία η οποία θα αποκτήσει το δικό της μομέντουμ και αυτό θα επιφέρει τις ομόφωνες ανταλλαγές που συνεπάγονται σε συνομιλίες".

    Ο κ. Αναν τόνισε ότι η διαδικασία που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ "διασφαλίζει ότι οι αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ θα εμπνέουν τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ., θα καθοδηγούν τις διαβουλεύσεις και θα αποτελέσουν τη βάση των συμφωνιών που θα επιτευχθούν".

    "Ο στόχος μου δεν είναι να χρειαστεί και πάλι να κάνω αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μία ακόμη ευκαιρία που χάθηκε," είπε, τονίζοντας ότι κανείς δεν υποτιμά το δύσκολο έργο που βρίσκεται ενώπιον των δύο ηγετών.

    "Ομως," πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, "η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα εκφράσει την εμπιστοσύνη της στις ικανότητές σας να δημιουργήσετε νέες συνταγματικές και θεσμικές υποδομές, για να μπορέσουν οι άνθρωποι και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να ζουν μαζί σε ειρήνη".

    Παράλληλα, ο Γ.Γ. είπε ότι για να προχωρήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει οι δύο πλευρές να μην προβαίνουν σε δηλώσεις και κάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κατανοήσουν το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν δηλώσεις πριν από το τέλος των πενθήμερων συνομιλιών.

    Ο Κόφι Αναν είπε ότι υπάρχουν πολλοί που αναγνωρίζουν ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν αποτελεί "συνταγή για ειρήνη, ασφάλεια και υγειή οικονομική ανάπτυξη" και σημείωσε ότι οι νέοι της Κύπρου μεγαλώνουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας.

    Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι "οι επιπτώσεις μίας αποτυχίας μπορεί να είναι πιο σοβαρές από ότι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες".

    Καταλήγοντας, ο κ. Αναν είπε ότι επιτυχάνοντας μία λύση οι κοινότητες της Κύπρου θα εξασφαλίσουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα απαλλαγεί από την πιθανότητα μιας ανάφλεξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΜΑ)

    [08] Καναδάς - Απευθείας Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Καναδάς, δια στόματος του Υπουργού των Εξωτερικών, Λόιντ Αξγουορθι, χαιρετίζει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που άρχισαν σήμερα στο Τράουτμπεκ, της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Αξγουορθι αναφέρει πως ο Καναδάς είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα πετύχουν στην εξεύρεση λύσης στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα.

    "Κάνω έκκληση προς τις δύο πλευρές να συνεργαστούν πλήρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα", δήλωσε ο Καναδός ΥΠΕΞ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της χώρας για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ, παρέστη στην τελετή έναρξης των συνομιλιών, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 13 άλλων κρατών.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς συμμετείχε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο για 29 χρόνια, μέχρι το 1993, ενώ από τότε συνεχίζει να επιδεικνύει το ενδιαφέρον του, ιδιαίτερα μάλιστα με τον πρόσφατο διορισμό του κ. Μπελ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 9 July 1997 - 20:46:42 UTC