Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Τσιζόφ
  • [02] Μανώλης Χριστοφίδης - Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας
  • [03] Η γερμανική θέση
  • [04] Παπακώστας - Γ.Δ. ΚΟΑ
  • [05] Μπάσκετ - εθνική εφήβων
  • [06] Δηλώσεις Μπερνς
  • [07] Αναν - Χόλμπρουκ - Δείπνο
  • [08] Απευθείας συνομιλίες
  • [09] Πρωτοσύγκελος Κουρουζίδης - Λαϊκό προσκύνημα
  • [10] Σχόλιο Χάνεϊ - Cyprus Mail
  • [11] Κηδεία Πρωτοσύγκελου Κουρουζίδη
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Διεθνές Συνέδριο - Ξέπλυμα παράνομου χρήματος

  • [01] Κληρίδης - Τσιζόφ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάϊλς)

    Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στις συνομιλίες Βλαντιμίρ Τσιζόφ δήλωσε ότι η ενημέρωση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα επικεντρωθεί "στο θέμα έναρξης ενός άμεσου διαλόγου" αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία της δήλωσης Κόρντοβεζ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι "η βάση των συνομιλιών είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθορίζουν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αναν."

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα, είπε ότι η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί "από την καλή διάθεση και προσέγγιση των συμμετασχόντων στις συνομιλίες".

    Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον γύρω από το Κυπριακό "θα είναι ένας υποβοηθητικός παράγοντας" στις προσπάθειες για επίτευξη προόδου προς τη σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βοηθά αρνητικά ή θετικά τις συνομιλίες, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι "το βλέπουμε σαν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει την υπόθεση επίτευξης προόδου στο Κυπριακό γιατί υπογραμμίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για την Κύπρο και επίσης θέτει ορισμένα χρονικά όρια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [02] Μανώλης Χριστοφίδης - Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάϊλς)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε δια του εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα στο Τράουτμπεκ.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ, τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, για προαγωγή φιλικών σχέσεων βασισμένων πάνω στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών, στον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας καθενός κράτους", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

    Σε ερώτηση πώς θα επηρεάσει το κλίμα των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι η χρονική στιγμή στην οποία εκδηλώνεται αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ευμενώς κα τις συνομιλίες".

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπήρξε επικοινωνία μέσω της διπλωματικής οδού με την Ελλάδα, κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την εξέλιξη και πήρε και το σχετικό κείμενο.

    "Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή και θεωρούμε ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για το Κυπριακό, ιδιαίτερα τη στιγμή που εκδηλώνεται, τη στιγμή που αρχίζουν οι συνομιλίες", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου δυναμικά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης, διευκρίνισε ότι η "διακήρυξη της Ελλάδας για την Κύπρο ισχύει και δεν έχει αναιρεθεί" και εξήγησε ότι αναφέρεται στην πάγια θέση της Ελλάδας ότι νέα επεκτατική πολιτική στην Κύπρο από την Τουρκία αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου).

    "Αυτό δεν έχει εγκαταληφθεί", τόνισε ο Εκπρόσωπος. Σε άλλη ερώτηση αν η θέση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν αν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "το ένα δεν αναιρεί το άλλο", σημειώνοντας ότι τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που αναζητείται πρόοδος, και "οι επόμενες μέρες θα δείξουν του λόγου το αληθές".

    Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπραϊτ στην εξέλιξη αυτή (συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας) και αν θα πρέπει να αναμένουμε και κάτι ανάλογο στο Κυπριακό από τις ΗΠΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση επανειλημμένα επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα είναι δυναμική και αποφασιστική η παρουσία της και για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Η γερμανική θέση

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάϊλς)

    Η θέση της Γερμανίας αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αλλοιωθεί.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στις απευθείας συνομιλίες Detlev Graf Ζu Rantzau λίγο ύστερα από συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Η Γερμανία, είπε, θα κρίνει την αίτηση της Κύπρου όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή και με βάση τα υπέρ και τα κατά της.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Rantzau δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    "Το τί μπορώ να πω είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησής μου για την αίτηση της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει αλλοιωθεί", είπε σε σύντομη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.

    Η Γερμανία, πρόσθεσε, θα περάσει αυτή τη γέφυρα, όταν θα τη συναντήσει. Στο μεταξύ, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο κ. Rantzau υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Κίνκελ έχουν διαστρεβλωθεί και παρεμηνευθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γερμανός Πρέσβης αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Παπακώστας - Γ.Δ. ΚΟΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κώστας Παπακώστας, 43 ετών, αναλαμβάνει από σήμερα ως νέος Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    Ο κ. Παπακώστας διορίσθηκε χθες βραδυ ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και αναλαμβάνει από σήμερα και επισήμως τα νέα καθήκοντα του, διαδεχόμενος τον εκλιπόντα και επί σειρά ετών Γ.Δ., Χαράλαμπο Κουκουλαρίδη.

    Ο Κώστας Παπακώστας που κατάγεται από τη Λεμεσό, είναι Ολυμπιονίκης στο τζούντο, κατέλαβε την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας και υπήρξε αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λεμεσού και στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Ηταν παγκυπριονίκης και πανελληνιονίκης.

    Από το θάνατο του Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη, ο κ. Παπακώστας εκτελούσε χρέη Γενικού Διευθυντή. Για τη θέση είχαν γίνει εννέα αιτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Μπάσκετ - εθνική εφήβων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Εφήβων της Κύπρου στην καλαθόσφαιρα, αντιμετωπίζει στις 7.30 μ.μ. την αντίστοιχη ομάδα του Γιβραλτάρ στο δεύτερο αγώνα της για το Προμόσιον Καπ, το οποίο διεξάγεται στην Ανδόρα.

    Χθες, η Εθνική ομάδα της Κύπρου κέρδισε το Σαν Μαρίνο με 88 - 52.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Δηλώσεις Μπερνς

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    "Τα προβλήματα στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προβλήματα στην ελληνοτουρκική σχέση από τη μια πλευρά και το κυπριακό πρόβλημα από την άλλη, είναι ξεχωριστά θέματα. Πρόκειται να προχωρήσουμε ξεχωριστά".

    Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς ερωτηθείς εάν η συμφωνία της Μαδρίτης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επηρεάζει το Κυπριακό.

    "Οπως γνωρίζετε", συνέχισε ο κ. Μπερνς, "έχουμε συντονιστή για το Κυπριακό, το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ασχολείται με το Κυπριακό. Η Υπουργός Μαντλίν Ολμπραϊτ τώρα έπαιξε ένα ρόλο κλειδί στο ξεχωριστό θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Νομίζω ότι προτιμούμε να τα διατηρήσουμε χωριστά".

    Αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μαδρίτη, ο κ. Μπερνς απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ είπε "πιστεύουμε, στις ΗΠΑ, ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας, από την εποχή της κρίσης στα Ιμια/Καρντάκ ενάμισυ χρόνο πριν, να φέρουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με υπόσχεση στην κοινή ασφάλεια και δίχως ανακίνηση απειλών στη σχέση τους".

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν "ότι αυτό αποτελεί μια νέα βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσβλέπουμε τώρα και στις δυο αυτές χώρες να κάνουν πρακτικά βήματα για να προχωρήσουν τη σχέση τους μπροστά και να δώσουν βαθύτερη σημασία σε αυτή τη νέα βάση στην ελληνοτουρκική σχέση".

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ τί εννοούν οι ΗΠΑ όταν λένε πρακτικά βήματα και εάν πρόκειται για τις πέντες προτάσεις τυ Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος απάντησε: "Ελπίζουμε ότι τα πρακτικά βήματα έρχονται. Τα πρακτικά βήματα χρειάζεται να αποφασισθούν από τις δυο κυβερνήσεις".

    Για τις προτάσεις Σολάνα είπε ότι είναι πολύ καλές προτάσεις αλλά χρειάζεται να εξετασθούν προσεκτικά από τις κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ τις υποστηρίζουν και κάλεσε τις δυο κυβερνήσεις να τις "εξετάσουν προσεκτικά".

    Στο μεταξύ, αναφορικά με τις συναντήσεις Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς χθες (προχθές) το βράδυ, μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη σήμερα (χθες) το πρωϊ. Εκανε σύντομες δηλώσεις στον Τύπο ύστερα από αυτές τις συναντήσεις οι οποίες στην ουσία υπογραμμίζουν την πολύ ισχυρή υποστήριξή μας για τη μεσολαβητική προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αναν, η οποία αρχίζει αύριο (σήμερα) στην Αμίνια της Νέας Υόρκης".

    Για μια ακόμη φορά ο κ. Μπερνς επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέροντας τη δήλωση του Χόλμπρουκ σύμφωνα με την οποία "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πάρα πολύ τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την αίτηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σχετικά με τη συμπεριφορά που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στις συνομιλίες, ο κ. Μπερνς είπε στο ΚΥΠΕ ότι "εγώ και ο Ντικ (Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ) αποφασίσαμε μαζί ότι οι ΗΠΑ δεν θα σχολιάζουν σε καθημερινή βάση τις συνομιλίες. Δεν αποτελούμε μέρος των συνομιλιών, αν και θα έχουμε παραρητή."

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι "αυτό είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών, νομίζω και των μερών των ιδίων να περιγράψουν το τι γίνεται σε αυτές τις συνομιλίες. Δεν επιθυμούμε να αναμειχθούμε στις συνομιλίες ή να γίνουμε το κέντρο της προσοχής τη στιγμή που δεν πρέπει να είμαστε το κέντρο της προσοχής σε αυτές τις συνομιλίες".

    Στο μεταξύ, για το θέμα των συνομιλιών ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής του Νιού Τζιέρσεϊ Μάικ Πάπας, σε τοποθέτηση που έκανε στη Βουλή ανέφερε ότι "αποτελεί ελπίδα μου ότι οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και στην ανασυγκρότηση της εδαφικής κυριαρχίας της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Αναν - Χόλμπρουκ - Δείπνο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαιρέτισε χθες την κοινή δήλωση Ελλάδας και Τουρκίας, που εκδόθηκε στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντάς την "υπέροχη" κι "ένα μεγάλο βήμα μπροστά".

    Ανκαι ο κ. Χόλμπρουκ ήταν ικανοποιημένος από τη δήλωση, εντούτοις φάνηκε απογοητευμένος από το Κυπριακό και τις προοπτικές αποτελεσμάτων από τις απευθείας συνομιλίες.

    Μιλώντας ύστερα από το δείπνο που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν για 25 αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η δήλωση αποτελεί "ακόμη ένα παράδειγμα του γεγονότος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θέλουν να φθάσουν σε συμφωνία για μείωση της έντασης".

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε, ακόμη, ότι νοιώθει "πολύ ενθαρρυμένος" από αυτή την κοινή δήλωση.

    Σε ερώτηση εάν η δήλωση Σημίτη - Ντεμιρέλ δημιουργεί έναν καλύτερο κλίμα, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι "οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά".

    Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση στο Κυπριακό μετά το δείπνο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "το δείπνο δεν άλλαξε τίποτα".

    "Δεν έγινε διαπραγμάτευση", είπε επισημαίνοντας ότι ήταν "μια κοινωνική συζήτηση", κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς συζήτησαν τις παλιές τους σχέσεις, "όταν πρωτογνωρίστηκαν".

    Σε ερώτηση εάν η συμφωνία της Μαδρίτης και το δείπνο αρχίζουν μια διαδικασία καλύτερου κλίματος στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν γνωρίζει.

    "Η συμφωνία της Μαδρίτης είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας", αλλά επεσήμανε ότι δεν έχει παρατηρήσει "να κινείται σ' αυτό το σημείο".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα δει "τί θα γίνει τις επόμενες λίγες μέρες", τονίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι "ο κόσμος πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες".

    Κληθείς να εκτιμήσει την επίδραση που θα έχει η συμφωνία της Μαδρίτης πάνω στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα, ο κ. Χόλμπρουκ είπε: "Δεν έχω ιδέα". Επεσήμανε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να ερωτηθούν οι δύο χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Δείπνο Αναν

    Στο δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, στην οικία του στη Νέα Υόρκη, παρέστησαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνοδευόμενος από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, καθώς και ο Ντενκτάς, συνοδευόμενος από το σύμβουλό του Νετσατίν Ερτεγκιούν.

    Στο δείπνο παρακάθησαν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρτοβεζ, ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες Αλέξανδρος Σάνδης και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν.

    Παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Προεδρίας της Τουρκίας για Κυπριακές Υποθέσεις Ινάλ Μπατού, εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, επτά ειδικοί αντιπρόσωποι, καθώς και πέντε άλλα πρόσωπα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Απευθείας συνομιλίες

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα αυτή τη φορά ώστε να υπάρξουν πειστικά αποτελέσματα και μια συνολική λύση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στο Τράουτμπεκ.

    Οι δυο πρωταγωνιστές μπορεί να μην άλλαξαν πολύ αλλά ο κόσμος γύρω τους έχει αλλάξει, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ένας διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας την ευκαιρία στο Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία.

    Η εκκρεμούσα ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης, και "η δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα σύνορα καταργούνται και η ενοποίηση μεταξύ κρατών είναι ο κανόνας" καθιστούν το Κυπριακό "έναν αναχρονισμό σήμερα και ξεπερασμένο για το αύριο".

    Ωστόσο ανάμεσα στους επίσημους των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία σε αυτό το γύρο. Αυτό που ελπίζουν είναι "να αρχίσει και να συνεχιστεί η διαδικασία."

    "Θέλαμε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση αυτή τη φορά", ανέφερε κάποιος επίσημος που είναι αναμεμειγμένος στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Η πρόθεση που υπάρχει είναι, όπως ανέφερε, "να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης κάτι που δεν επιχειρήθηκε προηγουμένως".

    Ακόμη είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες για επίτευξη αποτελεσμάτων.

    Η επιλογή του χώρου όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, δυο ώρες μακριά από τη Νέα Υόρκη, είναι "μια καινοτομία" που έχει σκοπό να απομονώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς από την πίεση των πολιτικών κομμάτων και από τη δημοσιότητα που υπήρχε στους προηγούμενους γύρους των συνομιλιών.

    "Οι κατευθυντήριες γραμμές μια λύσης είναι καλά γνωστές σε όλους", είπε ο επίσημος. Το πρόβλημα στην Κύπρο "δεν έγκειται σε έλλειψη ιδεών αλλά πολιτικής βούλησης".

    Εδώ ο επίσημος των ΗΕ φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν απορριπτικά στοιχεία σε κάθε στρατόπεδο. Η μια πλευρά αντιτίθεται σε οτιδήποτε μπορεί να παρουσιαστεί ως εκχώρηση της κυριαρχίας και η άλλη πλευρά κάνει ελάχιστες χειρονομίες απευθείας παραχωρήσεων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, "επέδειξε σημαντικό πολιτικό θάρρος" αποδεχόμενος την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, υπονοώντας ίσως ότι πήρε το πιο μεγάλο ρίσκο αλλά παράλληλα έχει να κερδίσει τα περισσότερα.

    Το Τράουτμπεκ, όπου θα συναντηθούν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς είναι γνωστό για "περιπάτους στα δάση" οι οποίοι έχουν θετικά αποτελέσματα.

    Κάτι ανάλογο έγινε και το 1985 στη Γενεύη κατά την πρώτη συνάντηση Κορυφής μεταξύ των Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ.

    (ΚΥΠΕ/JD/MK/ΓΠ)

    [09] Πρωτοσύγκελος Κουρουζίδης - Λαϊκό προσκύνημα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Οικονόμου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Πρωτοσύγκελου Κλεόπα Κουρουζίδη, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 97 χρόνων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, η σορός του Πρωτοσύγκελου Κουρουζίδη μεταφέρεται σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και θα βρίσκεται στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην Αγλαντζιά για λαϊκό προσκύνημα από τις 1 σήμερα μετά το μεσημέρι μέχρι τις 10 αύριο το πρωί.

    Αύριο το πρωί θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Πρωτοσύγκελος Κουρουζίδης να ταφεί στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Σχόλιο Χάνεϊ - Cyprus Mail

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προειδοποιεί ότι το Κυπριακό ίσως να καταστεί επανάληψη προηγούμενης παγκόσμιας διαφοράς, στην οποία οι ενδιαφερόμενες πλευρές "δεν έχαναν ευκαιρία να χάσουν ευκαιρία".

    Σε σχόλιό του που δημοσιεύεται σήμερα στην πρώτη σελίδα της αγγλόφωνης εφημερίδας "Cyprus Mail", κάτω από τον τίτλο "Είναι καιρός να απαλλαγούμε από τους δαίμονες της Ιστορίας", ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως την "πιο μακροχρόνια και μέχρι τώρα πιο ανεπιτυχή ειρηνευτική διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία".

    Αναφέρεται, ακολούθως, σε προηγούμενες άκαρπες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τονίζει ότι στόχος τώρα είναι "μια συνολική λύση όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Σερ Ντέιβιντ επισημαίνει ότι "ο στόχος αυτός αφορά τον καθορισμό νέου, ομόσπονδου συντάγματος και τη συμφωνία πάνω στις πρόνοιες των γεωγραφικών ορίων των δύο ζωνών, τα θέματα των εκτοπισμένων και την αποζημίωσή τους, καθώς και τις διευθετήσεις ασφαλείας για μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη Κύπρο" κι επηρεάζει τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Τονίζει, ωστόσο, "ότι σε μιαν κατάσταση, όπου είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε προτού όλοι συμφωνήσουν σε όλα, σίγουρα είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση".

    Αναφέρεται, στη συνέχεια, στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία "προσφέρει τη μακροπρόθεσμη προοπτική ευημερίας και σταθερότητας για μιαν ομόσπονδη Κύπρο", υπογραμμίζοντας παράλληλα την αντίθεση των Τ/Κ στην αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, που υποβλήθηκε χωρίς την ανάμειξή τους.

    Ο Σερ Ντέιβιντ παραδέχεται ότι θα ήταν προτιμότερο να επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, που αρχίζουν σήμερα στο Τράουτμπεκ, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι "ουδέποτε υπήρξε μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη ούτε υπήρξε ποτέ λιγότερη απόδειξη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων βασικού είδους μεταξύ των εξωτερικών συνηγόρων μιας λύσης".

    Σε άλλο σημείο του σχολίου του, ο Σερ Ντέιβιντ τονίζει ότι το παρελθόν, η πικρία λόγω της μακροχρόνιας αντιπαράταξης στην πράσινη γραμμή, η παραμορφωμένη εντύπωση που έχει η μια κοινότητα για την άλλη, η πίεση που ασκούν οι εξτρεμιστές στην κάθε πλευρά, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ειρηνευτική διαδικασία, "όλα βαραίνουν στους ώμους των δύο ανδρών που κάθονται στο τραπέζι στο Τράουτμπεκ".

    Ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρει ότι σε μερικές ειρηνευτικές διαδικασίες, οι πρωταγωνιστές δεν δέχονται αυτές τις πιέσεις, ενώ άλλοι υποκύπτουν σ' αυτές. "Στο τέλος, οι επιλογές είναι δικές τους" και είναι περιορισμένο το τί μπορούν να κάνουν ακόμα και αυτοί με τις καλύτερες προθέσεις για να τους βοηθήσουν να τις ξεπεράσουν.

    Επισημαίνει, εξάλλου, ότι σε μια διαπραγμάτευση αυτού του είδους, "είναι σημαντικό όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι κάνουν μιαν σκληρή ανάλυση των πιθανών συμφερόντων της επιτυχίας και των κόστων της αποτυχίας".

    Προσθέτει, εξάλλου, ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως "ένα άλυτο κυπριακό πρόβλημα θα είναι ένας παράγοντας αστάθειας σε μιαν περιοχή όπου το προϊόν δεν είναι έλλειμμα και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές όλων των κατοίκων του νησιού - ακόμα κι αν δεν τους απειλεί. Επίσης, θα συνεχίσει να δηλητηριάζει τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου".

    Αντίθετα, εξηγεί ο Σερ Ντέιβιντ, "μια λύση θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα".

    Τέλος, ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρει: "Τίποτα δεν είναι πιο πειστικό από διπλωμάτες να μεταφέρουν επαγγελματική αισιοδοξία, αλλά η άποψή μου είναι, ύστερα από πολλές επαφές με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, είναι ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ξεπεραστούν οι δαίμονες της ιστορίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Κηδεία Πρωτοσύγκελου Κουρουζίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κηδεία του Οικονόμου της κατεχόμενης Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, Πρωτοσύγκελου Κλεόπα Κουρουζίδη, θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, στις 10.00 το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, προσθέτοντας ότι της κηδείας του αείμνηστου Πρωτοσύγκελου Κουρουζίδη θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς.

    Ο Οικονόμος της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα πέθανε χθες το πρωί, σε ηλικία 97 χρόνων, στις ελεύθερες περιοχές όπου και διέμενε μετά τη βάρβαρη εκδίωξή του από τις κατοχικές αρχές, το 1974.

    Καταβάλλονται προσπάθειες όπως η σορός του Πρωτοσύγκελου Κουρουζίδη μεταφερθεί για ταφή στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.90 (+0.38)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.16 (+0.33)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.56 (+1.75)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.70 (+0.76)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.73 (-0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.94 (-0.03)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.49 (+0.37)
        Αλλες Εταιρείες                         62.36 (+1.37)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 439549.805
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [13] Διεθνές Συνέδριο - Ξέπλυμα παράνομου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται και λήγουν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται ετησίως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αυξέντη Αυξεντίου, ποσά της τάξης μέχρι και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ειδικοί στο θέμα κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις εισηγήσεις τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων και ο λογιστής Παύλος Μελετίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος παράνομου χρήματος, λέγοντας πως το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή με πολλούς τρόπους.

    Ορισμένοι από αυτούς, ανέφερε ο κ. Μελετίου, είναι οι αλλεπάλληλες μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό, οι μετατροπές από νόμισμα σε νόμισμα, οι συνεχείς μικρές καταθέσεις και η εξαγορά με παράνομο χρήμα μαρκών σε καζίνο, με επανεξαργύρωσή τους.

    Αλλοι τρόποι ξεπλύματος, συνέχισε, είναι το λαθρεμπόριο συναλλάγματος, σε χώρες εκτός της χώρας που εξέδωσε το νόμισμα, και οι πλασματικές συναλλαγές με διάφορες εταιρείες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μελετίου ανέφερε πως, αντίστροφα, σε πολλές περιπτώσεις, η φοροδιαφυγή οδηγεί σε ξέπλυμα παράνομου χρήματος, όπως η χρήση επιταγών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ορισμένες περιπτώσεις υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών.

    Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια συζητήσεων και διαδικασία ερωτήσεων - απαντήσεων από τους συμμετέχοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 9 July 1997 - 12:02:52 UTC