Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χαιρετισμός ΔΗΣΥ
  • [03] Χριστόφιας - απάντηση στον Πρόεδρο Κληρίδη -- Χριστόφιας - Κασουλίδης
  • [04] Ομιλία Μάτση - Συνέδριο ΔΗΣΥ -- ΔΗΣΥ - Εσωτερικά

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις

    Τορόντο,Καναδάς,07/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν περί ενός θετικού αποτελέσματος στις απευθείας συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αισιοδοξία της και επαναλαμβάνει ότι θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και μέσα σε ένα πνεύμα πάρε - δώσε.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στο καναδικό ειδησιογραφικό κανάλι "CBC Network".

    "Νομίζω ότι οι απευθείας συνομιλίες δεν θα επιλύσουν, δυστυχώς, οποιοδήποτε θέμα", είπε ο κ. Κασουλίδης αλλά πρόσθεσε ότι "αυτό δεν μας απογοητεύει".

    "Θα πάμε στις συνομιλίες με ανοικτό μυαλό για να διαπραγματευθούμε μέσα σε ένα πνεύμα πάρε - δώσε, θετικά και εποικοδομητικά", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διορισμό του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και σημειώνοντας το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό έχει αναβαθμισθεί.

    Σημείωσε ότι η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι σήμερα πολλές χώρες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι διαφόρων χωρών που θα βρίσκονται στο περιθώριο των συνομιλιών θα μπορούν να εκφράζουν ιδέες και εισηγήσεις. Είπε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι τρίτοι να βοηθήσουν.

    Θα ήταν λάθος η πλευρά μας να προσέλθει στις συνομιλίες με απαισιόδοξο πνεύμα, είπε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνουν. "Το μέλλον είναι κοινό για όλους τους Κυπρίους", πρόσθεσε.

    Μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ Ναμίκ Κορχάν, είπε ότι με πνεύμα αισιοδοξίας προσέρχονται και οι Τ/Κ στις συνομλίες, γιατί όπως σημείωσε, "αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για τις δύο κοινότητες να καθήσουν μαζί και να βρουν μια λύση στο πρόβλημα".

    Ο Κορχάν είπε επίσης ότι η Τ/κ πλευρά καλωσορίζει το διορισμό Χόλμπρουκ αλλά προειδοποίησε ότι το Κυπριακό διαφέρει από το Βοσνιακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χαιρετισμός ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται η ενότητα όλου του κυπριακού λαού, γιατί στις απευθείας συνομιλίες, θα ασκηθούν πιέσεις και προς τη δική μας πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, χαιρετίζοντας το Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε παράλληλα με έμφαση, ότι η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με αποφασιστικότητα για να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    "Είμαστε έτοιμοι", είπε, "να συνεργαστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν λύση, αλλά", τόνισε, "ουδέποτε θα υπογράψουμε λύση που να μην εξασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό στη γη των πατέρων του, στη γη τη βαμμένη με το αίμα των ηρώων του".

    Χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένους τοπυ φόβους και τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι "δεν πρέπει να μας διακατέχει η φοβία, γιατί ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του λαού μας" και τόνισε ότι κάποιος που ανάλωσε τη ζωή του υπέρ των δικαίων αυτών, "δεν θα θέλει να αμαυρώσει το όνομά του".

    Σημείωσε, ωστόσο, εμφαντικά, πως αν ο ίδιος κρίνει ότι αυτό που δημιουργείται στις απευθείας συνομιλίες είναι προς όφελος του κυπριακού ελληνισμού και τον διασφαλίζει στο τόπο του, "έστω και αν υπαρχουν διαφωνίες", δεν θα διστάσει να προχωρήσει και να εκτελέσει το καθήκον του στο ακέραιο "αψηφώντας οποιαδήποτε κριτική", γιατί όπως υπογράμμισε, "πιστεύω ότι αυτό επιβάλλει το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον".

    "Στην πλάστιγγα", συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "δεν είναι ποιός θα κυβερνήσει, αλλά το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού".

    Πρόσθεσε μάλιστα, αναφορικά με την Προεδρολογία των εκλογών του Φλεβάρη, ότι "όσα λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο", προσθέτοντας ότι αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με θετικό πνεύμα τις συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι οι πιέσεις δεν θα είναι προς μία μόνο κατεύθυνση, "θα είναι και προς τη δική μας", παρατήρησε.

    Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, είπε ότι απέδειξαν ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει διάθεση για εξεύρεση λύσης.

    "Παρόλο που προειδοποιήσαμε τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η απόφαση για απευθείας συνομιλίες ήταν πρόωρη και ότι θα έπρεπε να συνεχισθούν οι εκ του σύνεγγυς σε μια προσπάθεια προσέγγισης απόψεων" ανέφερε, μετά από την πρόσκλησή του και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, "αποφασίσαμε να προσέλθουμε για να δείξουμε την επιθυμία μας για λύση, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων των ΗΕ".

    Διαβεβαίωσε παράλληλα τους αρχηγούς των κομμάτων, ότι θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία μαζί τους και δήλωσε ενδυναμωμένος στο δύσκολο έργο του από τις διαβεβαιώσεις συμπαράστασης των πολιτικών αρχηγών, όπως εκφράστηκαν στους χαιρετισμούς τους στο Συνέδριο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε όμως, "παραπλάνηση της κοινής γνώμης", ισχυρισμούς ότι παλαιότερα υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα και πρόοδος στο Κυπριακό, από ό,τι επί διακυβέρνησεώς του.

    Ουδέποτε υπήρξε πρόοδος, είπε ο κ. Κληρίδης, εξηγώντας ότι ουδέποτε η τουρκική πλευρά δέχθηκε κάτι πέραν της διπλής κυριαρχίας και της εκ περιτροπής προεδρίας, ουδέποτε εδέχθη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων, ή της υπό Τ/κ διοίκησης περιοχής σε μια ομόσπονδη Κύπρο, ουδέποτε εδέχθη την ελεύθερη διακίνηση, εγκατατάσταση και το σεβασμό της ιδιωτικής περιουσίας", τόνισε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ότι θα ήθελε να κάνει κριτική της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι είναι στη διάθεση του ΓΓ του ΑΚΕΛ για να συγκρίνουν το έργο της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες.

    Αναφερόμενος στα εωκομματικά του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ΔΗΣΥ, αποτελεί μέρος της ζωής του και τόνισε ότι πάντα απαιτούσε από το κόμμα να έχει το θάρρος να τον κρίνει και να τον επικρίνει. Πρόσθεσε όμως, ότι και ο ίδιος θα πρέπει να έχει το θάρρος να κάνει αυτό που τον προστάζει η συνείδησή του.

    Εκφράζοντας λύπη, αλλά και σεβασμό για την απόφαση του Γιαννάκη Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την πολιτική ζωή του τόπου και εξήρε τις αρετές, τον πατριωτισμό και την προσφορά Μάτση στον ΔΗΣΥ.

    Τέλος, εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι αν ήταν να κάνει την ίδια πορεία ζωής, "πολλά πράγματα δεν θα έκανα, αλλά τον ΔΗΣΥ, θα τον ίδρυα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Χριστόφιας - απάντηση στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ομιλία του αποχωρούντος Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, επικαλέστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, για να ανταπαντήσει στη παρατήρηση του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι έτοιμος να προβεί σε σύγκριση - κριτική της δικής του προεδρίας σε σχέση με τις προηγούμενες.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη λήξη του τελετουργικού μέρους του Ζ' Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ φανερά ενοχλημένος από την απάντηση Κληρίδη στο δικό του χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, είπε ότι στην εν λόγω αναφορά του, δεν ανέφερε αν θα έκανε θετική ή αρνητική εκτίμηση της διακυβέρνησης του τόπου από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Εγώ δεν απαντώ στον Πρόεδρο", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και σημείωσε ότι "η απάντηση για τον Πρόεδρο (Κληρίδη) είναι η ομιλία του κ. Γιαννάκη Μάτση, επικριτική για το πόσο καλή ήταν η διακυβέρνηση".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του, ότι από κάποιες αναφορές του Προέδρου Κληρίδη - για τις συνομιλίες και ότι θα συνεχίσει δίνει τον καλύτερο του εαυτό για λύση στο Κυπριακό - ο κ. Κληρίδης θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές του 1998.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την θερμή υποδοχή που έτυχε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, από τους συνέδρους του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστόφιας τη χαρακτήρισε "φυσιολογική" και ως μια "πρόσκληση" για να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση και η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

    Χριστόφιας - Κασουλίδης

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι είμαστε έτοιμοι στα πλαίσια του πάρε - δώσε για παραχωρήσεις, αν και η τουρκική πλευρά προβεί σε παραχωρήσεις, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "και πάλιν προτρέχουμε και πάλιν δεν υπάρχει συλλογικότητα.".

    Χωρίς καμμιά διαβούλευση και ενημέρωση με την πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "γίνονται δηλώσεις και εύχομαι να μην δημιουργούνται και τετελεσμένα".

    Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας παραδέχθηκε, ότι "η όποια πραγματική διαπράγματευση, είναι διαπραγμάτευση φυσιολογικά, πάρε - δώσε".

    Πρόσθεσε επίσης, ότι "το ερώτημα είναι κατά πόσον η τούρκικη πλευρά, έχει δώσει, έστω και το παραμικρό μήνυμα ότι θα δώσει" και ότι αντιθέτως, τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς είναι ότι απαιτεί να συνεχίζει να παίρνει.

    Γι αυτό", συνέχισε, "θα είναι καλύτερα να είμαστε κάπως περισσότερο προσεκτικοί σε τέτοιες δηλώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Ομιλία Μάτση - Συνέδριο ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις ανησυχίες του αναφορικά με το βάρος που δίνουν διάφοροι μεσολαβητές σε θέματα ασφάλειας, καθώς και τη θέση ότι θα πρέπει η πλευρά μας να αναλάβει πρωτοβουλίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, στην ομιλία του στο Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος.

    Παράλληλα ανέφερε, ότι στο Κυπριακό έγιναν ορθές κινήσεις από την κυβέρνηση, ότι χαράχθηκε νέα πορεία και "έγιναν επιλογές με στόχο να ενισχύσουν την ασφάλεια των ελευθέρων περιοχών και να επιδράσουν κάπως στο ανισοζύγιο δυνάμεων που αποτελεί και βασικό κίνητρο της τουρκικής αδιαλλαξίας".

    "Σε γενικές γραμμές", είπε ο κ. Μάτσης, "μπήκαν οι βάσεις μιας εθνικής στρατηγικής που ξεκίνησε και στηρίχθηκε στη συνεργασία με την ελλαδική ηγεσία".

    Χαρακτήρισε όμως, ανησυχητικά τα δείγματα γραφής που δίνουν κάποιοι "τρίτοι", επισημαίνοντας ότι "οι διάφοροι μεσολαβητές στους οποίους τόσες ελπίδες εναποθέτει ο λαός μας, δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς το ζήτημα της ασφάλειας για την Κύπρο".

    "Ορισμένες φορές, δίνεται μάλιστα η εντύπωση ότι σκέφτονται την ασφάλεια της περιοχής, χωρίς την Κύπρο", πρόσθεσε, λέγοντας ότι κάποιοι από τους μεσολαβητές "προκρίνουν μια προσέγγιση του Κυπριακού που δεν εστιάζεται στην έγνοια για σταθερότητα".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η σταθερότητα μπορεί να επέλθει μόνο όταν ο πληθυσμός της Κύπρου συνειδητοποιήσει ότι ανήκει σε ένα κράτος που εδράζεται σε "αρχές του διεθνούς δικαίου και όχι σε εξαιρέσεις και ειδικές διευθετήσεις".

    Αξονας της συζήτησης για το Κυπριακό υπογράμμισε ο κ. Μάτσης, πρέπει να είναι τα κυπριακά συμφέροντα και ότι αυτό θα πρέπει να έχουν υπόψην τους όλοι οι διαμεσολαβητές.

    Μίλησε παράλληλα, για την ανάγκη να αναλάβει η πλευρά μας πρωτοβουλίες, χωρίς να υπεισέλθει σε διεκρινήσεις και "να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια μέσα από την ένταξη της Κύπρου σε συλλογικά όργανα ασφάλειας", όπως για παράδειγμα τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προέβη σε έκκληση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για "επανεκτίμηση" της κατάστασης και για να "προεκτείνουμε τη λογική των αποφάσεων του 1989", τις οποίες χαρακτήρισε "σπάνια και τόσο πολύτιμη ομοφωνία", μέσα από από τα σημερινά δεδομένα.

    "Διότι έχουν αισθητά μεταβληθεί τα δεδομένα", εξήγησε. Ανέφερε ακόμα, ότι η γνωμοδότηση (avis) της Κομισιόν για την κυπριακή αίτηση ένταξης στην ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί από ένα παό τους κυριώτερους μοχλούς της πολιτικής μας, και πυλώνα της διαπραγματευτικής στρατηγικής, στην προσπάθεια αναθεώρησης αυτού που θεωρείται ως βασικό περίγραμμα μιας λύσης του Κυπριακού.

    Σημείωσε μάλιστα, ότι με την αξιοποίση της γνωμοδότησης, μπορούμε μα υπερβούμε "όλες τις ατέλειες, τις στρεβλώσεις και τις απαράδεκτες και επικίνδυνες πρόνοιες των Δέσμης Ιδεών Γκάλι.

    ΔΗΣΥ - Εσωτερικά

    Τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του ΔΗΣΥ, επανέλαβε στην ομιλία του ο Γιαννάκης Μάτσης, μιλώντας ωστόσο για πρώτη φορά, για την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να επιβάλει το ρόλο του, ως "αυτοτελής δύναμη συμπολίτευσης".

    Χαρακτηρίζοντας την απόφασή του "επιβεβλημένη" και μια από τις "πιό σκληρές και οδυνηρές" που έχει πάρει στη ζωή του, ο κ. Μάτσης επεσήμανε ότι οι συνθήκες σύμπνοιας και συναίνεσης για τις οποίες είχε αγωνισθεί δεν εξασφαλίζονται στο ΔΗΣΥ, ενώ μίλησε για διαχωρισμό στο κόμμα σε "πάνω" και "κάτω" και ότι το "το ίδιο το κόμμα κατέληξε ο φτωχός συγγενής της κυβέρνησης που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του".

    "Δεν επιτρέπεται η ηγεσία του κόμματος να διαδραματίζει ρόλο θεατή και απολογητή", τόνισε ο κ. Μάτσης, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ "δεν πρόκειται να σημαίνει πράγματι συναγερμό, παρά αν προσδιορίσει επιτέλους και επιβάλει το ρόλο του, ως αυτοτελούς δυνάμεως συμπολίτευσης".

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι στα πέντε σχεδόν χρόνια που ο ΔΗΣΥ διακυβερνά τον τόπο δεν έχει κάνει "ακριβώς εκείνα τα πράγματα για τα οποία είμαστε ταγμένοι".

    Τόνισε ακόμα, ότι στις 12 Μαρτίου που ανακοίνωσε την απόφαση του να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, θέλησε να ανακόψει την "κατρακύλα" του κόμματος, μιλώντας για φαινόμενα "ανελέητου πολέμου επιβολής θέσεων και συμφερόντων", για "ψιθύρους και υποβολιμιαίες φανταστικές διαδόσεις", για "ψιθύρους για να διαβάλουν τον Πρόεδρο του κόμματος", για "αμφισβήτηση της καταστατικής τάξης και νομιμότητας".

    Μίλησε ακόμα, για "κάποιους κινούμενους από διάφορα κέντρα, κέντρα που επεδείκνυαν και ακόμα επιδεικνύουν, τάσεις υποκατάστασης του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος. Αυτή την κατρακύλα", τόνισε ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "θέλησα να ανακόψω στις 12 Μαρτίου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 7 June 1997 - 14:33:53 UTC