Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Παραβιάσεις
  • [02] Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [03] Αρσλάν - αρχηγός "Γκρίζων Λύκων"
  • [04] Κληρίδης - Μαρκίδης - Κυπριακό - ΚΟΜ
  • [05] ΗΠΑ - δικοινοτικές επαφές
  • [06] Ανδρος Νικολαϊδης - ΠΣΕΚΑ
  • [07] ΕΔΕΚ - Σύνοδος Σοσιαλιστών
  • [08] Εκπρόσωπος - Ζιαρτίδης
  • [09] Χριστοφή - Γεωργία
  • [10] Διορισμός Χόλμπρουρκ
  • [11] Δήλωση Κληρίδη - διορισμός Χόλμπρουκ

  • [01] ΗΠΑ - Παραβιάσεις

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν να πάρουν θέση επί των καταγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο ενημερώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση παρά το ότι αποδέχθηκε ότι τουρκικά μαχητικά πετούσαν στην περιοχή, αρνήθηκε ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι με αφορμή αυτό το γεγονός "θέλουμε να επαναλάβουμε το δυνατό πιστεύω μας ότι οι μονομερείς αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα από την Κύπρο και την Τουρκία να παγώσουν τις πτήσεις ήταν πολύ χρήσιμες".

    Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν οι αποφάσεις αυτές θα παραμείνουν και ότι δεν θα υπάρξουν πτήσεις διότι, όπως τόνισε, "αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσουν να μειώνονται οι εντάσεις στο Αιγαίο."

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι ΗΠΑ παρακολουθούν την εφαρμογή του μορατόριουμ, ο κ. Μπερνς είπε ότι "δεν έχουμε αναλάβει τέτοια ευθύνη, να είμαστε το μέρος που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας επί τόπου. Δεν έχουμε αναλάβει τέτοια ευθύνη", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου "Μπαϊράκ" για τη φάση που ευρίσκεται το Κυπριακό, είπε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί για τρεις λόγους.

    Πρώτον, οι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται να επανέλθουν στην προ του 1974 περίοδο.

    Δεύτερον, εξοπλίζονται συνεχώς σε συνεργασία με την Ελλάδα, κάτι που υποστηρίζεται και από τη Ρωσία, και

    Τρίτον, η Ευρώπη άνοιξε τις πύλες της για πλήρη ένταξη των Ε/Κ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα να τους ενθαρρύνει και να αποφεύγουν τις συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στους ρωσικούς πυραύλους S - 300, είπε ό,τι δεν δεν πέτυχε η Ρωσία στη Μεσόγειο την εποχή του ψυχρού πολέμου, προσπαθεί να το πετύχει τώρα, κάτι που αποτελεί απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Δύση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Αρσλάν - αρχηγός "Γκρίζων Λύκων"

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μεχμέτ Αρσλάν ανέλαβε και πάλι την αρχηγία της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα.

    Ο Αρσλάν μεταβίβασε την προεδρία της οργάνωσης στον Ενβέρ Μπαχτσετσιλέρ, πριν από τέσσερις μήνες.

    Η οδηγία για επάνοδο του Αρσλάν στην προεδρία, δόθηκε από τον νέο πρόεδρο των "Εστιών του Ιδεώδους" της Τουρκίας, Αττίλα Καγιά, έγραψε σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    Ο Αρσλάν είχε αντικατασταθεί λόγω των προκλητικών του δηλώσεων για το Βαρώσι.

    Οπως είναι γνωστό, ο Αρσλάν αντιτίθεται στην πολιτική του Σερντάρ Ντενκτάς του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόσκειται στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης - Μαρκίδης - Κυπριακό - ΚΟΜ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, η οποία, όπως είπε ο κ. Μαρκίδης, αποτελούσε συνέχιση της προπαρασκευής διαφόρων θεμάτων νομικής μορφής, που μπορεί να τεθούν, κατά τις απευθείας συνομιλίες τον Ιούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό πρόβλημα, πλην όμως τα νομικά εμπλέκονται αναπόφευκτα, ιδιαίτερα σε ορισμένους ζωτικούς τομείς του Διεθνούς Δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα.

    "Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο", πρόσθεσε, "συζητούνται διάφορα θέματα, αναλύονται, για να βρεθεί ακριβώς ο σωστός τρόπος παρουσίασης ή αντίκρουσης".

    Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας ιδρύθηκε πριν από την εισβολή και στο καταστατικό της δεν αναφέρεται τίποτε σχετικά με αντικατοχικές δραστηριότητες, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και διερωτήθηκε εάν πρέπει να "προχωρήσουμε να ζητήσουμε τη διάλυση του σωματείου διότι επεδίωξε σκοπό που δεν τον αναφέρει το καταστατικό", με το να διοργανώσει αντικατοχική συναυλία.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ορθά ασκήθηκε η διακριτική μου εξουσία να μην πάω δικαστήριο και να μην ζητήσω από το δικαστήριο της Δημοκρατίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να εξετάσει καν θέμα διάλυσης αυτού του σωματείου".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "υπάρχει η δυνατότητα διάλυσης σωματείου εάν κι εφόσον επιδιώξει σκοπό που δεν είναι γραμμένος στο καταστατικό του. Αλλά, εάν ένα σωματείο χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα για να επιτύχει σκοπό που γράφει το καταστατικό, αυτό δεν αποτελεί λόγο διάλυσης του σωματείου, αποτελεί λόγο επέμβασης της Αστυνομίας".

    Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι "δεν λήφθηκαν υπόψη τα μέσα που χρησιμοποιεί αυτό το σωματείο, αλλά αποκλειστικά και μόνο το ότι επεδίωξαν αντικατοχικό σκοπό, ανεξάρτητα από τα μέσα που χρησιμοποίησε, τα οποία δεν έχω χαρακτηρίσει".

    Ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε, εξάλλου, ότι "όλοι οφείλουν να σέβονται τους νόμους αυτού του κράτους. Σεβόμενοι τους νόμους αυτού του κράτους, στο πλαίσιο του Συντάγματος, έκαστος μπορεί να έχει μεγάλο πεδίο δράσης, έκφρασης και διατύπωσης γνώμης και άλλα".

    Σε ερώτηση εάν η απόφαση μή δίωξης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για παρόμοιους σκοπούς, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά.

    Είπε, ακόμη, ότι "έχοντας υπόψη όσα αναγράφονται σε αναλύσεις επιστημονικών συγγραμμάτων για τον Αστικό Κώδικα της Ελλάδας, από τον οποίο είναι παρμένος ο νόμος μας, ακόμα και τα δικαστήρια πρέπει με πολλή φειδώ και περίσκεψη να εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη, διότι βασικά μιλούμε για ελευθερία που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΗΠΑ - δικοινοτικές επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι ΗΠΑ προωθούν ενεργά την πολιτική τους για αυξημένες δικοινοτικές επαφές στην Κύπρο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να υποστηρίξουν την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της εδώ αμερικανικής πρεσβείας Τζούντι Μπαρούντι.

    Η κ. Μπαρούντι είπε ότι οι ΗΠΑ "δεν ζητούν από κανέναν άδεια" για τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων ή άλλων δικοινοτικών εκδηλώσεων και ανέφερε ότι η χώρα της διευκολύνει τους συμμετέχοντες "να εξασφαλίσουν άδεια να περάσουν το σημείο ελέγχου."

    Η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας απέφυγε να χαρακτηρίσει τις επαφές αυτές "τεχνητές" με την έννοια ότι διοργανώνονται από τρίτους για τους Κύπριους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην ίδιά τους τη χώρα, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και των εμποδίων που προβάλλει το κατοχικό καθεστώς σε τέτοιου είδους επαφές.

    "Σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, οι θεσμοί θα πρέπει θα λειτουργήσουν από κοινού και όσο πιο σύντομα οι άνθρωποι αρχίσουν να συνομιλούν, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης," είπε η κ. Μπαρούντι στο ΚΥΠΕ.

    Οι επαφές αυτές, εξήγησε, είναι το αποτέλεσμα "πρωτοβουλιών των ίδιων των πολιτών, από όλο το φάσμα της κοινωνίας αλλά ιδιαίτερα από επαγγελματίες, που απευθύνονται προς εμάς, ζητώντας τη βοήθειά μας για επικοινωνία με την άλλη πλευρά.

    "Σήμερα στο νησί φαίνεται να επικρατεί μια πολύ θετική ατμόσφαιρα και ως αποτέλεσμα αυτού του κλίματος εξασφαλίζουμε άδεια από τα άτομα που δίδουν αυτή την άδεια και στις δύο πλευρές επιτρέποντας την επίσκεψη. Αυτή η τακτική γίνεται εδώ και μερικά χρόνια," ανέφερε η κ. Μπαρούντι.

    Οπως είπε, τα άτομα που συμμετέχουν στις επαφές αυτές "πρέπει να ζητήσουν άδεια για διέλευση μέσω των σημείων ελέγχου", σημειώνοντας ότι οι "Τουρκοκύπριοι πολίτες πρέπει να περάσουν το δικό τους σημείο ελέγχου και γενικά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στο Ε/κ σημείο ελέγχου αλλά και οι Ε/Κ πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια να περάσουν στην Τ/κ περιοχή (κατεχόμενα)," όπως είπε.

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, "διευκολύνουν τα άτομα αυτά να εξασφαλίσουν άδεια ώστε να περάσουν το σημείο ελέγχου" και τόνισε ότι τέτοιου είδους επαφές δεν θα "επιφέρουν καμιά πολιτική αλλαγή αλλά θα στηρίξουν την λύση του προβλήματος."

    Η κ. Μπαρούντι απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την "τεχνητή" μορφή των επαφών αυτών, οι οποίες όπως είναι γνωστό πραγματοποιούνται κάτω από ορισμένους περιορισμούς και ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι "θα υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον."

    Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό έχει τεθεί στο κατοχικό καθεστώς, η. κ. Μπαρούντι απάντησε ότι "η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω τα θέματα που τίθενται."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Ανδρος Νικολαϊδης - ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεξίωση προς τιμή των συνέδρων στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) παρέθεσε χθες ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ανδρος Νικολαϊδης.

    Σε χαιρετισμό του εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Νικολαϊδης απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των οργανώσεων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

    Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ κι Εντι Ο'Χάρα, εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης και παράγοντες της ομογένειας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] ΕΔΕΚ - Σύνοδος Σοσιαλιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Μάλμοε της Σουηδίας αναχώρησε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη, τον β'αντιπρόεδρο Δημήτρη Ηλιάδη και το γραμματέα διεθνών σχέσεων, Πάνο Χατζηγιάννη.

    Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, αναφέρεται επίσης ότι στη σύνοδο θα πάρουν μέρος οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Γαλλίας Λιονέλ Ζιοσπέν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Ζιαρτίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη για τον αείμνηστο Ανδρέα Ζιαρτίδη.

    "Τιμούμε τη μνήμη του Ανδρέα Ζιαρτίδη, που τίμησε με έργο ζωής την Κύπρο και υπηρέτησε το λαό μας με αγάπη και πάθος, συνδυάζοντας σπάνιες αρετές," δήλωσε σήμερα ο κ. Χριστοφίδης αναφερόμενος στο έργο του εκλειπόντα.

    Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης κηδεύεται το απόγευμα με δαπάνη του κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Χριστοφή - Γεωργία

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εμπορική συμφωνία και συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό θα υπογράψει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Γεωργία, για την οποία αναχώρησε χθες.

    Ο κ. Χριστοφή, ο οποίος συνοδεύεται από κυβερνητική αντιπροσωπεία, θα έχει συνάντηση με τον Πρόερο της χώρας, Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου της Γεωργίας, Κονσταντίν Ζαλνταστανισβίλι, ο Κύπριος Υπουργός θα έχει επίσης επαφές με αξιωματούχους της χώρας, για διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, στους τομείς της αρμοδίοτητάς του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Διορισμός Χόλμπρουρκ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου 24ώρου ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

    Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα αντικαταστήσει το Ρίτσαρντ Μπίτι, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση αυτή.

    Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες περί διορισμού του Χόλμπρουκ, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τον εν λόγω διορισμό.

    Παράλληλα, είπε ότι ο διορισμός δεν εξυπακούει ότι θα ακολουθηθεί μια διαδικασία τύπου Ντέιτον στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Δήλωση Κληρίδη - διορισμός Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ διορίζεται στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    "Ξέρουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διορίσει έναν εκπρόσωπο του Προέδρου Κλίντον και ο Πρόεδρος Κλίντον αποφάσισε να διορίσει τον κ. Χόλμπρουκ", δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξερχόμενος το μεσημέρι του Προεδρικού Μεγάρου.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν δεν φοβάται ότι είμαστε πιο κοντά τώρα σε ένα ενδεχόμενο λύσης τύπου Ντέϊτον, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Εγώ, φοβίες δεν έχω. Αλλοι μπορεί να έχουν φοβίες. Ο κ. Χόλμπρουκ είναι ένας διπλωμάτης καριέρας, σκληρός διπλωμάτης, ικανός διπλωμάτης αλλά δεν υποτιμώ και τις δικές μας ικανότητες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 4 June 1997 - 12:02:42 UTC