Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Υγείας - Λουξεμβούργο
  • [02] Κασουλίδης - Μεξικό
  • [03] Κυπριανού - Αντιπροσωπεία Βουλής Μεξικού
  • [04] Κυπριανού - Απευθείας συνομιλίες - Προεδρικές
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Ογδοο Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ουάσιγκτον
  • [07] Κύπρος - Εκθεση ενάντια στο ρατσισμό
  • [08] Γενικός Εισαγγελέας - Απόφαση για ΚΟΜ

  • [01] (Κ) Υπουργός Υγείας - Λουξεμβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής αναχώρησε σήμερα για το Λουξεμβούργο για να παραστεί στην έναρξη του διαρθρωμένου διαλόγου, μεταξύ Κύπρου και ΕΕ στο τομέα της υγείας.

    Στο διάλογο θα πάρουν επίσης μέρος, η Υπουργός Υγείας της Ολλανδίας και ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαίδευσης.

    Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα πολιτικής υγείας, ο βαθμός εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας υγείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Μεξικό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το Μεξικό πάντοτε στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου υποστηρίζοντας την εθνική μας υπόθεση".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του μεξικανικού Κοινοβουλίου Χουάν Χοσέ Οσόριο Παλάτσιος και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του μεξικανικού Κοινοβουλίου Αουγκούστο Γκομέζ Βιλλανουέβα, που εκτελούν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε εξάλλου πως πολύ πρόσφατα το μεξικανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αποστρατικοποίησης της Κύπρου.

    "Εκφράσαμε", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, "την ευγνωμοσύνη μας προς τους εκπροσώπους του μεξικανικού Κοινοβουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κυπριανού - Αντιπροσωπεία Βουλής Μεξικού

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφασιστικότητα του Μεξικού για υποστήριξη της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου υπογράμμισαν σε σημερινή συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο Πρόεδρος του μεξικανικού Κοινοβουλίου Χουάν Χοσέ Οσόριο Παλάτσιος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της μεξικανικής Βουλής Αουγκούστο Γκομέζ Βιλλανουέβα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παλάτσιος, το Μεξικό έχει υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του για την υποστήριξη της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

    Είπε πως επιστρέφοντας πίσω στη χώρα τους οι δυο Μεξικανοί εκπρόσωποι θα μεταφέρουν τις απόψεις του Προέδρου της Βουλής, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο του Μεξικού αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μεξικού.

    Ο κ. Παλάτσιος τόνισε εξάλλου πως η συζήτηση που είχαν με τον κ. Κυπριανού, με πρόσκληση του οποίου οι δυο Μεξικανοί επίσημοι επισκέπτονται την Κύπρο, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος.

    Υπογράμμισε πως "κάνουμε αυτή την επίσκεψη με μεγάλη χαρά γιατί αν και βρισκόμαστε γεωγραφικώς πολύ μακριά από την Κύπρο όσον αφορά στις ιδέες, τις απόψεις και τα προβλήματα, είμαστε πολύ κοντά η μια χώρα με την άλλη".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, διαπίστωσε σήμερα την απόλυτη υποστήριξη του Μεξικού στον αγώνα για ελευθερία και για μια σωστή λύση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι κύριοι Παλάτσιος και Βιλλανουέβα, τον διαβεβαίωσαν ότι το μεξικανικό Κοινοβούλιο αλλά και γενικά η κυβέρνηση του Μεξικού είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις για την προώθηση της κυπριακής υπόθεσης.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τους δυο φιλοξενούμενους για τις εξελίξεις και τις πιθανές προοπτικές.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού Κοινοβουλίου και κατ'επέκταση, όπως είπε, του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση του Μεξικού, "η οποία δεν είναι θεωρητική ούτε για το θεαθήναι αφού το Μεξικό πάντα αλλά και τώρα είναι έτοιμο να αποδείξει αυτή τη συμπαράσταση στην πράξη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Απευθείας συνομιλίες - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φόβους για σχέδιο το οποίο στοχεύει στη διαιώνιση του διαλόγου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, καταγράφοντας και προειδοποιώντας παράλληλα για τρία ενδεχόμενα.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι στις συνομιλίες αυτές θα πρέπει να τεθούν οι βασικές αρχές του Κυπριακού, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές "δεν είναι μια συνήθης διαδιακασία" όπως τις άλλες προσπάθειες, στα τελευταία 23 χρόνια.

    Υπογράμμισε, επίσης, εμφαντικά ότι δεν θα πρέπει να διστάσουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, μετά την πρώτη ή και τη δεύτερη φάση των απευθείας, και να μην παίξουμε το παιγνίδι οποιουδήποτε.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η εκτίμηση του για τις απευθείας συνομιλίες είναι "ότι κάποιοι αποβλέπουν στη διαιώνιση μίας διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά που μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να προταθεί η συνέχισή του με κάποιους άλλους εκπροσώπους ή επιτροπές". Και αυτό, ανεξάρτητα, όπως είπε, αν θα υπάρχει πρόοδος ή όχι, λέγοντας ότι αυτό δεν εξυπηρετεί την εθνική μας υπόθεση.

    Προβαίνοντας σε μία εκτίμηση για το που αποβλέπει η διαιώνιση του διαλόγου, ο κ. Κυπριανού μίλησε για τρία ενδεχόμενα τα οποία, συμπλήρωσε, θα πρέπει να συζητηθούν στη προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Δεν αποκλείεται αυτός ο διάλογος, είπε ο κ. Κυπριανού, πρώτον, να αποβλέπει στο να "αποκοιμηθεί" το Κυπριακό πρόβλημα και να "παύσει να είναι διεθνές πρόβλημα, να μην δικαιούμεθα να καταγγέλλουμε πουθενά και να μην ενοχλούμε την Τουρκία".

    Δεύτερο ενδεχόμενο, παράλληλα με κάποια Ελλαδοτουρκική προσέγγιση στα άλλα θέματα, να δοθεί μια νέα εικόνα για την Τουρκία και η εντύπωση ότι είναι μετριοπαθής χώρα και θα είναι θετική στο Κυπριακό και, επομένως, να αρχίσουν σκέψεις για αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Αναφορικά με το τρίτο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παρατείνεται ο ατέρμονας διάλογος, ώστε να συμπέσει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, και για να συνδυασθεί ο ενταξιακός διάλογος με τον διάλογο για το Κυπριακό και να αρχίσουν οι πιέσεις. "Αν διαπιστώσουμε ότι έστω και ένας από τους φόβους που εξέφρασα είναι βάσιμος", είπε ο κ. Κυπριανού, "θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας και να δούμε πού πάμε".

    Ανέφερε ότι, μόλις σταλεί η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συγκαλέσει σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, τόσο για τους χειρισμούς στην πρώτη φάση των συνομιλιών όσο και για την περίπτωση της μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας μαζί του στη Νέα Υόρκη.

    Εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, σημειώνοντας, όμως, ότι "μπορούσαμε να αποφύγουμε ορισμένα πράγματα".

    "Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι αποβλέπουν στη διαιώνιση της διαδικασίας του διαλόγου, ανεξάρτητα αν υπάρχει προοοδος ή όχι", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Απαντωντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να πάμε στις απευθείας συνομιλίες και ότι "θα είναι φοβερά επικίνδυνο να απαντήσει κανείς αρνητικά σε μια πρόσκληση για διάλογο".

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι "δεν θα πρέπει να διστάσουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας", μετά την πρώτη ή και τη δεύτερη φάση των συνομιλιών, αν διαπιστώσουμε ότι "πρόκειται για κάποιο σχέδιο το οποίο αποβλέπει κάπου αλλού".

    Αν δεν υπάρχει πρόοδος και μετακίνηση της τουρκικής στάσης, πρόσθεσε, να μην παίξουμε οποιοδήποτε παιγνίδι οποιουδήποτε, με τη διαιώνιση ενός άκαρπου διαλόγου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι δηλώσεις και διακηρύξεις από τουρκικής πλευράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση μετακίνησης από τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι "το Κυπριακό είναι λυμένο" και του Ραούφ Ντενκτάς ότι "πρέπει να ζήσουμε σαν γείτονες", καθώς και στην επιμονή του στη διπλή κυριαρχία.

    Παρατήρησε ότι από τις ΗΠΑ και την ΕΕ "δεν υπάρχει καμιά ένδειξη" ότι θα ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά, οπόταν δεν θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή της στάσης της Αγκυρας "αν δεν υποχρεωθεί να την αλλάξει", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέρριψε τις επικρίσεις κατά του Προέδρου Κληρίδη για τη μη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι και ο κ. Κληρίδης "στερείται πληροφοριών" για το τί πρόκειται να γίνει.

    "Δεν του έχουν πει τί ακριβώς πρόκειται να γίνει, πέραν από το ότι του είπαν ότι τον Ιούλιο θα γίνει η πρώτη συνάντηση κάπου στη Νέα Υόρκη. Ρώτησα και γω τον κ. Φεϊσέλ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "αλλά ούτε και αυτός γνώριζε ακόμα. Καλόπιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει να πάρει την πρόσκληση για να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο", είπε. Σχετικά με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι θα είναι "μεγάλης σημασίας".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για τον Πρόεδρο Κληρίδη ως διαπραγματευτή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στις διαπραγματευτικές ικανότητες του Προέδρου Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "έμπειρο πολιτικό".

    Προεδρικές: Ατόπημα του ΑΚΕΛ

    "Το γεγονός ότι (το ΑΚΕΛ) παραγνωρίζει τον Πρόεδρο του κόμματος (ΔΗΚΟ), δεοντολογικά αποτελεί ατόπημα".

    Αυτό δήλωσε ο κ. Κυπριανού, όταν κλήθηκε να προβεί σε εκτίμηση των χθεσινών δηλώσεων του κ. Δημήτρη Χριστόφια, με τις οποίες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έθετε τέρμα στη συζήτηση για το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου, μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές.

    Πάντως, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί και θα προβεί σε σχόλια για τις επιλογές των κομμάτων όταν θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι η υποψηφιότητά του είναι "δεδομένη, οριστική και αμετάκλητη".

    Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναφέρθηκε, πρόσφατα, στο ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να προτείνει άλλο πρόσωπο (Τ. Παπαδόπουλο). Ωστόσο, επεσήμανε ότι "όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθώ".

    Είπε ακόμα ότι με τον ΔΗΣΥ θα επιδιωχθούν διαβουλεύσεις, μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία στο κόμμα. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει νωρίτερα από τον Οκτώβριο το θέμα της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, καθορίζοντας ως χρονικό περιθώριο το τέλος της δεύτερης φάσης των απευθείας συνομιλιών.

    Διαφορετικά, κάποια κόμματα "θα αδρανοποιηθούν κατ' ανάγκη", είπε ο κ. Κυπριανού, και δεν θα ασχοληθούν με τις προεδρικές εκλογές, μέχρι τις παραμονές τους. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αλέξη Γαλανού, για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα αναδείξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.69 (-0.09)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.33 (+0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.99 (+0.33)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.91 (-0.31)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.36 (-2.23)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.61 (+0.29)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.81 (+0.77)
        Αλλες Εταιρείες                         55.00 (-0.67)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  642130.840
    

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] Ογδοο Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ουάσιγκτον

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,03/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ανοίγει αύριο τις εργασίες του, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουάσιγκτον, το Ογδοο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, Τετάρτη 4 Ιουνίου, τα στελέχη της απανταχού κυπριακής ομογένειας θα έχουν επαφές με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και Γερουσίας.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρος Νικολαίδης, θα παραθέσει δεξίωση στους συμμετέχοντες, κατά την οποία θα τιμηθούν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, βουλευτής Νέας Υόρκης, Μπεν Γκίλμαν.

    Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, τελευταία μέρα του συνεδρίου, θα υπάρξουν συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσσου, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί δεξίωση για τα μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων του αμερικανικού Κογκρέσσου.

    Μεταξύ των στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσσου που αναμένεται να μιλήσουν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, ξεχωρίζουν ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή, Ρίτσαρντ Γκέπχαρτ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν, οι Γερουσιαστές Εντουαρντ Κένετι, Πολ Σαρμπάνης, Ολυμπία Σνόου και Βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Λι Χάμιλτον, Τζον Πόρτερ και Ντέιβιντ Ομπέι.

    Θεωρείται πιθανό ότι σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο να παρευρεθεί και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ νωρίτερα, στις 9.00 το πρωί, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσσου.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσει και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Γιώργος Χατζησάββας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΑΠ)

    [07] Κύπρος - Εκθεση ενάντια στο ρατσισμό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι 665 Ελληνοκύπριοι που ζουν, μετά τη διαίρεση της Κύπρου, στη χερσόνησο της Καρπασίας, εξακολουθούν να στερούνται των δικαιωμάτων τους. Η Ορθόδοξη θρησκευτική κληρονομιά υφίσταται σοβαρές καταστροφές και μερικές εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά".

    Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην έκθεση του Κέντρου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στο ρατσισμό.

    Στην έκθεση, γίνεται απολογισμός και ανάλυση των εξτρεμιστικών φαινομένων σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Στο μέρος της μελέτης που αναφέρεται στη Κύπρο, τονίζεται ότι "ο Ντενκτάς εφαρμόζει, με τη βοήθεια της Τουρκίας, πολιτική εγκατάστασης Τούρκων εποίκων".

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ", επισημαίνεται στην έκθεση, "ο αριθμός τους φθάνει τις 40 - 45 χιλιάδες, άλλες δε πηγές τον ανεβάζουν στις 80 χιλιάδες. Ετσι, μεγαλώνει η δημογραφική ανισορροπία στο βόρειο τμήμα, εφόσον από το 1974 περίπου 50 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι το εγκατέλειψαν".

    Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι ενοχλούνται με την εγκατάσταση εποίκων, διότι σ' αυτούς παραχωρούνται περιουσίες, λεγόμενη "υπηκοότητα", ψηλές θέσεις στην ψευδοκυβέρνηση και διότι δημιούργησαν και δικά τους πολιτικά κόμματα.

    Τέλος, αναφέρει ότι η "εξουσία" στα κατεχόμενα δεν απάντησε ευνοϊκά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 1988, που ζητούσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των εποίκων και των τουρκικών στρατευμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] Γενικός Εισαγγελέας - Απόφαση για ΚΟΜ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δεν απεδέχθη τελικά το αίτημα των δικηγόρων Γιώργου Μιχαηλίδη και Δώρου Ζαβαλλή, να καταχωρήσει αίτηση ενώπιον Δικαστηρίου προς διάλυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ).

    Οι δικηγόροι, με επιστολή τους ημερομηνίας 20 Μαίου 1997, είχαν ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα όπως, χρησιμοποιώντας την εξουσία του, ζητήσει από το Δικαστήριο τη διάλυση του σωματείου, βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ΚΟΜ προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες "διαφέρουν και είναι αντίθετες προς του σκοπούς του σωματείου".

    Σύμφωνα με τη διάταξη, την οποία επικαλέστηκαν οι δύο δικηγόροι "Το σωματείο διαλύεται - ....(γ) δι' αποφάσεως του Δικαστηρίου τη αιτήσει της διοικήσεως του σωματείου ή ενός πέμπτου των μελών ή του Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας...(iii) εάν το σωματείον επιδιώκη σκοπόν διάφορον του εν τω καταστατικώ καθοριζομένου...".

    Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μαρκίδης, προκειμένου να λάβει την απόφασή του ανέτρεξε στα ελληνικά συγγράμματα που αναλύουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής αντίστοιχης διατάξεως του άρθρου 105 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα.

    Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφασή του δεν έπρεπε να επηρεαστεί καθόλου από τα μέσα που το σωματείο επέλεξε προς επιδίωξη του σκοπού του. "Η παρανομία στη χρήση των μέσων εξετάζεται στο πλαίσιο αστυνομικών ανακρίσεων", σημειώνεται στην επιστολή.

    Επιπλέον, αναφέρει ότι, για να ληφθεί απόφαση στο εξεταζόμενο θέμα, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν μπορεί να λεχθεί ότι σκοπός του σωματείου είναι πλέον "οι διοργανώσεις αντικατοχικών πορειών ή συλλαλητηρίων".

    Η διοργάνωση πορείας ή συλλαλητηρίου αποτελεί μέσο προς επιδίωξη σκοπού και "είναι φανερό ότι ο επιδιωχθείς από το συγκεκριμένο σωματείο σκοπός δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως αντικατοχικός".

    Εαν αναλυθεί σωστά η αίτηση των δύο δικηγόρων, τονίζει ο κ. Μαρκίδης, ισοδυναμεί με αίτηση να ασκήσει εξουσία για να διαλύσει σωματείο επειδή διεκύρηξε σκοπό αντικατοχικό, "δια μόνο το λόγο ότι μεταξύ των σκοπών που αναφέρει ρητά το καταστατικό του σωματείου δεν υπάρχει αντικατοχικός σκοπός".

    Μια τέτοια ενέργεια, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες, αφού με βάση την αρχή της ισότητας επιβάλλεται υποβολή παρομοίων αιτήσεων ενώπιον των Δικαστηρίων προς διάλυση οποιουδήποτε σωματείου "τολμήσει" να οργανώσει αντικατοχική εκδήλωση.

    Συνοψίζοντας τις σκέψεις του και λαμβάνοντας, ακόμη, υπόψη ότι δεν υπήρξε ισχυρισμός ότι η ΚΟΜ έχει εγκαταλείψει καθ' οίονδήποτε τρόπο την επιδίωξη των σκοπών που αναφέρονται στο καταστατικό της, ο κ. Μαρκίδης κατέληξε στο συμπέρασμα να μην αποδεχθεί το αίτημα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι εάν σημαντική μειοψηφία των μελών του σωματείου πράγματι επιθυμεί τη διάλυση του σωματείου, μπορεί να καταχωρήσει η ίδια αίτηση και το θέμα πλέον θα κριθεί με την άσκηση της διακριτικής εξουσίας του ιδίου του Δικαστηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 3 June 1997 - 18:45:14 UTC