Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρ. Θεοχάρους - Ευρωπαϊκό βραβείο
  • [02] Απευθείας συνομιλίες - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [03] Ντενκτάς - Φεστιβάλ νέων
  • [04] Φρεντ Εκχαρτ - Απευθείας συνομιλίες
  • [05] Κληρίδης - Οικολόγοι - (Εμπάργκο)
  • [06] Κασουλίδης - Δηλώσεις

  • [01] Δρ. Θεοχάρους - Ευρωπαϊκό βραβείο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η γιατρός Ελένη Θεοχάρους, γνωστή για την ανθρωπιστική της δράση και τη συμμετοχή της σε πολλές αποστολές ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας των "Γιατρών του Κόσμου" σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Γυναικείο Βραβείο Επιτευγμάτων.

    Η υποψηφιότητα της Ελένης Θεοχάρους υποβλήθηκε από την "Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών" (ΚΙΔΔΑ) της Κύπρου, μια νέα μη κυβερνητική οργάνωση που στοχεύει στην κατοχύρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πολίτη στην υγεία.

    Το Ευρωπαϊκό Γυναικείο Βραβείο Επιτευγμάτων είναι θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών, που λειτουργεί επιτυχώς για επτά χρόνια κι έχει, μέχρι στιγμής, δοθεί σε εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες, με επιτεύγματα στον τομέα της τέχνης, στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα των επιχειρήσεων.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση Γυναικών είναι μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία συστάθηκε το 1957, και σ' αυτήν ανήκουν πέραν των είκοσι γυναικείων οργανώσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Κύπρου.

    Υπενθυμίζουμε ότι η γιατρός Ελένη Θεοχάρους έλαβε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές, ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας των "Γιατρών του Κόσμου". Το 1992 συμμετείχε, μαζί με άλλους γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου, στην πρώτη αποστολή ξένων γιατρών που κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πολιορκούμενη πόλη Στεπανακέρτ, του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Εκτοτε, πραγματοποίησε ακόμη δέκα αποστολές στο Καραμπάχ και χειρούργησε, σε συνθήκες πολέμου ή εκεχειρίας, 624 ασθενείς και τραυματίες, μαζί με την κυπριακή αντιπροσωπεία των "Γιατρών του Κόσμου".

    Πραγματοποίησε, επίσης, πολλές επεμβάσεις στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αρμενίας, Ερεβάν, και βοήθησε στην ανακαίνιση, τον εξοπλισμό και την επαναλειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Στεπανακέρτ.

    Το 1995, πραγματοποίησε τρεις αποστολές στη Βοσνία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως μέλος άλλης κυπριακής αντιπροσωπείας, όπου χειρούργησε ασθενείς και τραυματίες.

    Ελαβε, επίσης, μέρος σε κυπριακές αποστολές στο Ιράν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν, τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Νοτίου Λιβάνου, της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    Πρόσφατα, έλαβε μέρος σε δύο αποστολές Κυπρίων γιατρών στην Αλβανία, όπου και πάλιν πρόσφερε τις υπηρεσίες της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

    Εξάλλου, η γιατρός Ελένη Θεοχάρους έλαβε μέρος σε μικτή κυπρο-καναδική αποστολή στην Αϊτή της Καραϊβικής, κατά τη διάρκεια της οποίας χειρούργησε πολλά άτομα πάσχοντα από AIDS, κυρίως παιδιά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] Απευθείας συνομιλίες - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς ημερήσια διάταξη θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, η πρώτη φάση των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 13 ερχομένου Ιουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η φάση αυτή των συνομιλιών θα είναι διερευνητική και χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη για να δοθεί η ευκαιρία στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς να αποφασίσουν μόνοι τους για τα θέματα που θα συζητήσουν.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς θα γίνει σε άγνωστη μέχρι τώρα τοποθεσία, κοντά στη Νέα Υόρκη.

    Την έναρξη των συνομιλιών θα κηρύξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ανώτερος σύμβουλος και Ειδικός Αντιπρόσωπός του για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, λόγω των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, το Φθινόπωρο θα υπάρξει ανάπαυλα στις συνομιλίες, ενώ τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων θα αξιοποιηθούν για τις επόμενες συνομιλίες.

    Οι προσκλήσεις προς τις δύο πλευρές θα σταλούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς με δηλώσεις του υπομονεύει απροκάλυπτα τις προσπάθειες για δημιουργία προοπτικών επιτυχίας των συνομιλιών.

    Στόχος των συνομιλιών, ανέφερε, δεν μπορεί να είναι η μετατροπή των Ελληνοκυπρίων σε νόμιμη κυβέρνηση ή μείωση της σημασίας των Συμφωνιών Εγγυήσεως ή αντικατάσταση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας από μια πολυεθνική δύναμη και η πρόσδεση, όπως ανέφερε, των Τουρκοκυπρίων στην Ελλάδα, εν ονόματι της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι αξίζει τον κόπο να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη για δύο - τρείς μέρες, για να του αναπτύξει τις θέσεις αυτές.

    Το να νομίζεις ότι μπορείς να λύσεις το Κυπριακό με πυραύλους, είπε ο Ντενκτάς, δεν ταιριάζει σ' έναν έξυπνο ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [03] Ντενκτάς - Φεστιβάλ νέων

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε σε Τουρκοκύπριους νέους να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές, προκειμένου να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικό φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, για τις πέντε θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου.

    Στο ετήσιο φεστιβάλ, με θέμα την ειρηνική συμβίωση, πήραν μέρος Ελληνοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι νέοι, οι οποίοι μέσα από το χορό, το τραγούδι και το θέατρο έστειλαν το μήνυμα της ειρήνης.

    Η ομάδα από 37 Τουρκοκύπριους νέους, που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο φεστιβάλ, θα παρουσίαζε πρόγραμμα λαϊκών χορών.

    Το φεστιβάλ έγινε στο αμφιθέατρο του αρμενικού Δημοτικού Σχολείου Ναρέκ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Αργεντινού Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Εβεργκίστο ντε Βεργκάρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [04] Φρεντ Εκχαρτ - Απευθείας συνομιλίες

    Νεα Υόρκη,ΗΠΑ,31/05/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη 9 Ιουλίου, σε τοποθεσία κοντά στη Νέα Υόρκη.

    Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ δήλωσε χθες ότι "η 9η Ιουλίου αποτελεί γενική εκτίμηση", αλλά "όχι επίσημη ημερομηνία", κι αυτό σημείωσε "μέχρι να σταλούν οι προσκλήσεις και να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές".

    "Αναμένουμε ότι ο πρώτος γύρος (των απευθείας συνομιλιών) θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Νέας Υόρκης", είπε ο κ. Εκχαρτ. Πηγές που πρόσκεινται στο κέντρο των διαβουλεύσεων, ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα γύρω από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών οφείλεται στην επιμέλεια της διοργάνωσης, των συναντήσεων του Ιουλίου, παρά σε οποιοδήποτε άλλο λόγο.

    Η επιμέλεια είναι κάπως πιο περίπλοκη απ' ό,τι συνήθως, λόγω των παρατηρητών - συμμετεχόντων που θα πάρουν μέρος, καθώς και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και της άμεσης εμπλοκής στο Κυπριακό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και με την αύξηση των Ειδικών Απεσταλμένων κατά τους τελευταίους μήνες.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΑΖΚ/ΑΠ)
    Κληρίδης - Οικολόγοι - (Εμπάργκο)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 3.00 μ.μ.

    "Η ημικατεχόμενη πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αδρανήσει σε θέματα που άπτονται της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της, που τόσο μεγάλη αξία έχουν για τον εθνικό αγώνα που διεξάγουμε".

    Αυτό αναφέρεται στο χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, τον οποίο διάβασε το απόγευμα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, κατά την έναρξη του Πρώτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    "Οταν μιλούμε για το περιβάλλον", σημειώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, "μιλούμε για τον άνθρωπο, την υγεία, την ασφάλεια, την εργασία, την ποιότητα ζωής, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με τα οποία η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη".

    Εξάλλου, τόνισε ότι η παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών στην ευρύτερη πολιτική ζωή του τόπου, που γίνεται με την επίδειξη ψηλού αισθήματος δημόσιας ευθύνης, "η οποία είναι τόσο απαραίτητη για τη διασφάλιση της υποδειγματικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, συμβάλλει ουσιωδώς στη σταδιακή αναπροσαρμογή παραδοσιακών αναπτυξιακών αρχών και αντιλήψεων".

    Τέλος, στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο και τόνισε ότι προσβλέπει στην "ουσιαστική συμβολή" του Κινήματος μέσα στο πλαίσιο των δικών του διεθνών επαφών, "στις προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Κασουλίδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμούντα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ λήφθηκαν και κάποιες αποφάσεις.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας θα διαβουλευθούν περαιτέρω, ενόψει των επικείμενων απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, ο κ. Κρανιδιώτης τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ελληνα ΥΦΕΞ για τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ και ακολούθως αντηλλάγησαν απόψεις.

    "Συζητήσαμε, επίσης, διάφορες πτυχές της ενταξιακής πορείας, μεταξύ των οποίων και τις σχέσεις της Κύπρου με τις άλλες υποψήφιες χώρες και πήραμε κάποιες αποφάσεις, τις οποίες θα προχωρήσουμε να υλοποιήσουμε αμέσως", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετίζονται με το πώς θα επωφεληθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, από τη δημιουργία κάποιων νέων σχέσεων με τις άλλες υποψήφιες χώρες. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα επιληφθεί του θέματος, με επαφές που θα έχει με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν κράτη που τις υποστηρίζουν στο θέμα της ένταξης, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

    "Επομένως, όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να δούμε τους εαυτούς μας ως συνεργάτες και όχι ως ανταγωνιστές σ' αυτή την πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι "καθ' όλα ήσυχη" και σύμφωνη με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς, εάν ισχύει η θέση πως, ανεξάρτητα από ο,τιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε επέλαση ή κτύπημα της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί casus belli, ο ΥΠΕΞ απάντησε "ασφαλώς".

    Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν πλησιάζουν και δεν τείνουν να πλησιάσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    "Μην ξεχνάτε ότι μιλούμε για ένα ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου, ο οποίος αν δεχθεί επίθεση οπουδήποτε θα είναι επίθεση για το χώρο", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Κρανιδιώτη σχετικά με το περιεχόμενο των αναμενόμενων προσκλήσεων.

    Αν η πρόσκληση δεν ασχολείται με θέματα ουσίας, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης, "ασφαλώς δεν υπάρχει αντικείμενο πλέον για οποιαδήποτε συζήτηση".

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις, αν στην πρόσκληση υπάρχουν και θέματα ουσίας, δήλωσε ότι η Ε/κ πλευρά επιφυλάσσει το δικαίωμα να προβεί σε σχόλια επί του περιεχομένου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στη συνάντηση με τον κ. Κρανιδιώτη συζητήθηκαν και θέματα τακτικής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για τα οποία, όπως είπε, χρειαζόταν ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων.

    Σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές του με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ, η προσοχή επικεντρώθηκε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου, δήλωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες ήταν το ένα μέρος των επαφών του, ενώ το άλλο ήταν η ενταξιακή πορεία.

    Οταν κλήθηκε να δώσει το γενικό συμπέρασμα από τις επαφές του και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες χωρίς τους όρους που ζητούσε στην αρχή, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχε εξευρεθεί κοινό έδαφος.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα προσέλθει στις συνομιλίες "με ανοιχτό πνεύμα και με εποικοδομητική και θετική πρόθεση", ώστε να διαπραγματευθεί για την ανάγκη επανένωσης της Κύπρου.

    Σε ερώτηση, εάν υπάρχει κάποια πρακτική ενθάρρυνση για αμερικανική ανάμιξη στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει μόνο αυτό το οποίο οι ΗΠΑ διακηρύσσουν.

    "Φυσικά θα έχω μία συνάντηση με την κ. Ολμπραϊτ στις 6 Ιουνίου και ίσως επιστρέψω σοφότερος", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 31 May 1997 - 13:02:43 UTC