Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Καρλ Λεβίν
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] Παραστάσεις στα ΗΕ
  • [05] Καταγγελία τουρκικής πολιτικής
  • [06] Πρόγραμμα δράσης - συμμετοχή γυναικών στην πολιτική
  • [07] Συνάντηση Κασουλίδη - Κρανιδιώτη
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Εγκαίνια Κέντρου

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Καρλ Λεβίν

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ξέρω αν στο εγγύς μέλλον θα παρουσιαστεί καλύτερη ευκαιρία (για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό), δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, αναφερόμενος στη προοπτική των απευθείας συνομιλιών, αμέσως μετά από σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ωστόσο, ο κ. Λεβίν, που είναι μέλος της Επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας και επισκέπτεται διάφορες χώρες στη περιοχή, επεσήμανε ότι "κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψεύτικες ελπίδες, για το πόσο δύσκολες θα είναι (οι απευθείας συνομιλίες)".

    Είπε ακόμα, ότι θα εργαστεί για το διορισμό το συντομότερο, του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με την ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραιτ, την ερχόμενη Κυριακή στη Βοσνία στην οποία θα θέσει το ζήτημα, "ως ένδειξη για την επιθυμία των ΗΠΑ να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες για την λύση του προβλήματος".

    Σε παρατήρηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πάει στις απευθείας συνομιλίες, βασισμένη στην αισιοδοξία του ξένου παράγοντα, και ειδικότερα των Αμερικανών, ότι θα υπάρξει διάσπαση του αδιεξόδου, ο κ. Λεβίν, τόνισε ότι αυτό που διαπιστώνει είναι "ρεαλισμός και και όχι κάποια λανθασμένη αισιοδοξία".

    Ο Πρόεδρος (Κληρίδης) είναι ρεαλιστής γύρω από τις επιπτώσεις", είπε ο αμερικανός γερουσιαστής και γνωρίζει τις περιπλοκές και δυσκολίες γύρω από τα θέματα. Ωστόσο υπογράμμισε, αντικρύζει (Κληρίδης) το μέλλον, όπως θα έπρεπε... χωρίς υπεραισιοδοξία για τις προοπτικές".

    Ανέφερε ακόμα, ότι υπάρχει αρκετή εργασία να γίνει και ότι "όλοι θα πρέπει να κινηθούν" (όχι μόνο οι Αμερικανοί) ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες".

    Ο κ. Λεβίν που χαρακτήρισε την παρουσία Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως "πραγματική ευκαιρία για πιθανή επιτυχία" των επικείμενων συνομιλιών, είπε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένα έντονο αίσθημα, "ότι ήρθε η ώρα για να επιτευχθεί πρόοδος". Σημειώνοντας παράλληλα, ότι, υπάρχει "τουλάχιστον η πιθανότητα να δούμε κάποια πρόοδο στις συνομιλίες, που θα γίνουν υπό την αιγίδα των ΗΕ, στις προσπάθειες για επίτευξη ειρηνικής λύσης, που θα διασφαλίσει το μέλλον του κυπριακού λαού."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να αναφερθεί στην προοπτική συμμετοχής των ΗΠΑ στην Πολυεθνική Δύναμη που θα αναπτυχθεί στο νησί, μετά την λύση, αποφεύγοντας επιμελώς να αποκλείσει ή να ταχθεί υπέρ της συμμετοχής αμερικανικών στρατευμάτων.

    Εξέφρασε επίσης, την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Γερουσίας, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.88 (-0.20)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.34 (-0.43)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.38 (+0.81)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.92 (-0.28)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.46 (+0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.32 (-0.03)
        Εμπορικές Εταιρείες                     49.85 (-0.08)
        Αλλες Εταιρείες                         55.51 (+1.44)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 516836.290
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [03] Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Ε/Κ - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ευπρόσδεκτες είναι οι συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ εφόσον βοηθούν στην καλλιέργεια ήπιου κλίματος, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες συναντήσεις επιχειρηματιών και τις μελλοντικές συναντήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων από τις δύο κοινότητες.

    Χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις αυτές "καλοδεχούμενες" γιατί αποτελούν "σωστή πολιτική", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "όταν για 33 χρόνια υποβάλλεις συνεχώς το παράπονο ότι δεν επιτρέπονται οι συναντήσεις Ε/Κ - Τ/Κ, και αποτελεί κύριο επιχείρημα της πολιτικής σου, όταν βλέπεις ότι αρχίζει αυτό το τείχος να διασπάται, δεν μπορείς παρά να το χαιρετίσεις".

    Επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην δίνονται οποιαδήποτε στοιχεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους "και από σεβασμό στην υπόθεσή μας και από σεβασμό στα ψηφίσματα των ΗΕ".

    Επομένως αυτό που θα δούμε τώρα είναι ενθάρρυνση αυτών των συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα και με διάφορες ομάδες του πληθυσμού, του λαού της Κύπρου, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "ένας λαός υπάρχει".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών στη Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπήρξε γραπτή ή προφορική έκθεση γι'αυτό το θέμα.

    Επανέλαβε όμως ότι είναι συνάντηση επιχειρηματιών που είχε περιοριστεί στα πλαίσια της αρμοδιότητάς της.

    "Εμπόριο και επιχειρήσεις εκείνοι, πολιτική και εξωτερική πολιτική οι κυβερνήσεις", σημείωσε.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι η συνάντηση του πρώην ΥΠΕΞ, Αλέκου Μιχαηλίδη, με τον Διευθυντή του Γραφείου Νοτιο-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ήταν σε προσωπική βάση, λόγω παλιάς φιλίας που τους συνδέει.

    Ερωτηθείς για θέματα που αφορούν τη συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ ποδοσφαιρικών ομάδων, ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει "λεπτομέρειες που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή".

    Αναφορικά με τις σημαίες που θα αναρτηθούν στα στάδια όπου θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "βάσει του Συντάγματος δικαιούμαστε να έχουμε την ελληνική σημαία και δικαιούνται να έχουν την τουρκική, όχι όμως τη σημαία του ψευδοκράτους".

    Εξάλλου αναφορικά με το θέμα του American Association, που θέτει υπό την αιγίδα του διάφορες δικοινοτικές επαφές και επισκέψεις, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος είναι δημιούργημα του 1960 με στόχο την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, και αυτού προήδρευσαν προσωπικότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Παραστάσεις στα ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε παραστάσεις για το γεγονός ότι προσκλήθηκαν και παρέστησαν λεγόμενοι "αξιωματούχοι" του ψευδοκράτους σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα για την παρασημοφόρηση κάποιων ατόμων, προέβη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι παραστάσεις έγιναν προς το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Καταγγελία τουρκικής πολιτικής

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καταγγέλθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τουρκική πολιτική για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη, στη συζήτηση του θέματος "Κατάσταση στην Κύπρο", εξέθεσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης σε ένδειξη καλής θέλησης για καλυτέρευση του κλίματος ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

    Αντίθετα, υπογράμμισε η κ. Πετρίδη, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει αδιάλλακτη, τονίζοντας τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία στα κατεχόμενα, με την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Τέλος, η κ. Πετρίδη ανέλυσε την τουρκική πολιτική για οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, παραθέτοντας στοιχεία από το πιο πρόσφατο "οικονομικό πρωτόκολλο" μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρόγραμμα δράσης - συμμετοχή γυναικών στην πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Πρόγραμμα δράσης για εξεύρεση πρακτικών τρόπων ώστε η γυναίκα της Κύπρου να ενθαρρυνθεί και να αυξήσει τη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή του τόπου, θα καταρτίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

    Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο η Λέσλι Αμπτέλα, εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της Κοινοπολιτείας στον τομέα αυτό, η οποία είχε σειρά επαφών με πολιτικά κόμματα, γυναικείες οργανώσεις, γυναίκες βουλευτές και άλλα άτομα, για να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειάζεται και να ετοιμάσει τις προτάσεις της.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Αμπτέλα ανέφερε ότι όλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το σχέδιο δράσης, γιατί η εκλογή τριών μόνο γυναικών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

    "Εντυπωσιάστηκα γιατί τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προβληματίζονται πώς θα αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών, έχουν ξεπεράσει το στάδιο να διερωτούνται κατά πόσο αυτό είναι αναγκαίο," τόνισε. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γυναίκα της Κύπρου ενδιαφέρεται για την πολιτική ζωή του τόπου, όμως πιστεύει ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα λόγω του πολιτικού προβλήματος που προκαλεί η τουρκική κατοχή.

    "Οταν αντιμετωπίζεις ένα στρατιωτικό πρόβλημα, όπως εδώ στην Κύπρο, υπάρχει η τάση τα άτομα που συμμετείχαν σε ένα αγώνα να αισθάνονται κάποια 'συντροφικότητα', η οποία καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη συμμετοχή των γυναικών," ανέφερε.

    Παρατήρησε επίσης ότι από την εμπειρία της σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι "χρειαζόμαστε δυνατούς πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πολεμική τακτική". Ωστόσο, χαρακτήρισε τη θέση αυτή "ψυχολογική άποψη" για το πώς πρέπει να είναι οι ηγέτες, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών για τον ιστορικό ρόλο των γυναικών.

    Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Αγγλίδα εμπειρογνώμονας τόνισε ότι ακόμη και το κυπριακό πρόρβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν οι γυναίκες δεν συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση, και έφερε ως παράδειγμα τη Νότιο Αφρική. Οπως είπε, στη Νότιο Αφρική οι γυναίκες συμμετείχαν κατά 25%, το λιγότερο, σε όλες τις επιτροπές που ασχολήθηκαν με την κατάργηση του απάρτχαϊτ (πολιτική φυλετικού διαχωρισμού).

    "Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική δυναμική όταν οι άντρες και οι γυναίκες εργάζονται από κοινού," πρόσθεσε.

    Σημείωσε δε ότι σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη, οι κυβερνήσεις κι άλλοι οργανισμοί "συνειδητοποιούν ότι εάν πρόκειται να λυθούν τα πολλά παγκόσμια προβλήματα και να αντιμετωπιστούν οι δραματικές αλλαγές, τότε οι ηγέτες μας θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίζονται σφαιρικά τα προβλήματα".

    Ακόμη, η κ. Αμπτέλα τόνισε ότι αυτό τον αιώνα υπήρξε αλλαγή στη φύση του πολέμου και δεν είναι πια σύγκρουση μεταξύ ανδρών στο μέτωπο, αλλά εμπλέκονται περισσότερο οι πολίτες. "Σήμερα περίπου 80% των ατόμων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στον πόλεμο είναι άμαχος πληθυσμός," επεσήμανε.

    Ταυτόχρονα, η ξένη εμπειρογνώμονας ξεκαθάρισε ότι "κάποτε οι άνδρες πιστεύουν ότι θέλουμε να τους απομονώσουμε, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να περιλάβουμε περισσότερς γυναίκες, να συμμετέχουν άτομα διαφορετικά και να δημιουργήσουμε ένα συνεταιρισμό ανδρών και γυναικών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αποτελεί συνεταιρισμό μεταξύ χωρών".

    Η κ. Αμπτέλα, που εργάζεται ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε εννέα χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, πιστεύει ότι "η μεγάλη επανάσταση του 21ου αιώνα είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην πολιτική και δημόσια ζωή".

    Μέσα από τις 20χρονες προσπάθειές της για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, η κ. Αμπτέλα κατέληξε στη θέση ότι επιβάλλεται η συμμετοχή αυτή να είναι στο επίπεδο του 25% τόσο στα κόμματα όσο και στη Βουλή.

    Οπως εξήγησε κατά τη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, δεν είναι ικανοποιητικό να υπάρχουν μόνο μία ή δύο βουλευτές, αλλά πρέπει να είναι πολλές ώστε να αισθάνονται άνετα, να μην αποτελούν μειονότητα και να είναι σε θέση να προωθούν θέματα που τις επηρεάζουν άμεσα, όπως την ίση αμοιβή και τη βία στην οικογένεια.

    Η κ. Αμπτέλα υποστηρίζει, ακόμα, ότι η αύξηση στον αριθμό των γυναικών βουλευτών θα έχει επιπτώσεις και στην υπάρχουσα ημερήσια διάταξη της Βουλής, καθώς θα εκφράζεται η θέση του 50% της γης.

    Για να στηρίξει τη θέση της έφερε παράδειγμα τις σκέψεις που γίνονται σε διάφορες χώρες για μείωση της φορολογίας. "Αυτό," είπε, "μπορεί να αποτελεί καλή είδηση για τους άνδρες, οι οποίοι, συνήθως, απολαμβάνουν ψηλότερη αμοιβή, αλλά αυτό θα επηρεάσει υπηρεσίες που προσφέρονται και διευκολύνουν κυρίως τις γυναίκες, όπως τα νηπιαγωγεία και η δημόσια συγκοινωνία".

    Επίσης, πιστεύει ότι οι γυναίκες "θα φέρουν μια νέα πνοή, νέες ιδέες και νέα αντιμετώπιση" στην πολιτική, λόγω των διαφορετικών εμπειριών τους και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν και επιλαμβάνονται θεμάτων.

    Την κ. Αμπτέλα, που είναι ελληνικής καταγωγής αφού ο προ-πάππος της πήγε στη Βρετανία από την Κέρκυρα, προσκάλεσαν στην Κύπρο τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Κοινοπολιτεία, στο πλαίσιο της επιστημονικής βοήθειας που προσφέρει σε κράτη μέλη.

    Η Μάρω Βαρναβίδη, υπεύθυνη για θέματα γυναικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος ζήτησε τη βοήθεια της Κοινοπολιτείας, μετά τις διάφορες αποφάσεις διεθνών οργνανισμών για προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική. "Εχουμε κάνει πρόοδο σε άλλους τομείς, αλλά δεν τα πάμε καθόλου καλά στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή," είπε.

    Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο πιστεύει ότι "πρέπει να εκπαιδευτούν οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πολιτική" και ανέφερε ότι η εισαγωγή σχεδίου δράσης θα αποτελέσει ένα "πρακτικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος".

    Στις εισηγήσεις της για καταρτισμό σχεδίου δράσης, η κ. Αμπτέλα θα λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, και, όπως είπε, θα περιλαμβάνουν την οργάνωση εργαστηρίων για δημοσιογράφους, γυναίκες που δείχνουν προοπτική για εμπλοκή στην πολιτική καθώς και για ηγετικές φυσιογνωμίες σε τοπικό κι άλλο επίπεδο.

    Μία άλλη εισήγηση της θα αφορά τα κόμματα, στα οποία θα προτείνει να εξετάσουν το καθένα τη συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανά τους, τα αποτελέσματα που είχαν σε εκλογές κι άλλα παρόμοια θέματα, ώστε να καταλήξουν το καθένα σε δικό του σχέδιο δράσης.

    "Εμείς θα προσφέρουμε τη βασική φιλοσοφία μέσα από την οποία θα γίνει αντιληπτό τι γίνεται, όμως μετά θα πρέπει να καταρτιστούν σχέδια δράσης, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά στην κυπριακή κοινωνία," συμπλήρωσε.

    Παρόλο που η κ. Αμπτέλα πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και οι διεθνείς οργανισμοί δεν καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για να αλλάξει η κατάσταση, τόνισε ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική είναι κάτι εφικτό, και κυρίως, ένα πρόγραμμα το οποίο συνεπάγει πολύ μικρό κόστος.

    Τόνισε, τέλος, ότι "το κόμμα το οποίο θα προωθήσει περισσότερες γυναίκες θα αποκτήσει μεταξύ των ψηφοφόρων την εικόνα ενός σύγχρονου κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Συνάντηση Κασουλίδη - Κρανιδιώτη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής δίωρης συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, ενώ στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την τακτική που θα ακολουθηθεί στο προσεχές μέλλον.

    Ο Ελληνας Υφυπουργός, ενημέρωσε επίσης τον κ. Κασουλίδη, για το περιεχόμενο της επίσκεψης του Τούρκου ΥΦΕΞ Ονούρ Οϊμέν στην Αθήνα.

    Εγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συσχετισμό με το Διαρθρωμένο Διάλογο, καθώς επίσης για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερντάμ (16 - 17 Ιουνίου).

    Σε δηλώσεις τους οι δύο πλευρές, υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Κασουλίδης, μίλησε για μία πρωτόγνωρη αρμονία, όπου όλα μπαίνουν επί τάπητος και συμφωνούνται από κοινού στα πλαίσια των αρίστων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ο αγώνας και οι στόχοι της Ελλάδας και της Κύπρου είναι κοινοί και πως ο συντονισμός είναι απαραίτητος σ'αυτή τη κρίσιμη φάση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, οι δύο πολιτικοί απάντησαν ότι υπό την ιδιότητα τους δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξάλλου, διέψευσε όλες τις πληροφορίες περί υποψηφιότητάς του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εγκαίνια Κέντρου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ίδρυση του Κέντρου Κυπριακών Διεπιστημονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ συνιστά φυσικό πολιτιστικό επακόλουθο των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών δεσμών με την ενωμένη Ευρώπη, και ιδιαίτερα με τη Γερμανία.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Χατζηνικολάου, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Κυπριακών Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μύνστερ Γερμανίας.

    Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηνικολάου επεσήμανε πως, η παιδεία μπορεί να γίνει γέφυρα φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς και όπλο επιβολής επί του σοβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επεσήμανε ότι αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές να μελετήσουν συστηματικά τον πολιτισμό μας και να προωθήσουν την επιστημονική συνεργασία με την πατρίδα μας και με άλλα ιδρύματα της Ευρώπης.

    Εξάλλου τόνισε ότι, με ερευνητικές αποστολές μελών του σε Αρχεία, Βιβλιοθήκες και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα προωθηθεί η κυπρολογική έρευνα.

    Το Κέντρο, κατέληξε ο κ. Χατζηνικολάου, θα μετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις, προβάλλοντας την κυπριακή επιστήμη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 30 May 1997 - 18:46:44 UTC