Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόοδος στις συνομιλίες; Αύριο θα ξέρουμε
  • [03] Εκπρόσωπος - Πανεθνική
  • [04] Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών
  • [05] Κατασκευή βάσεων: προχωρεί κανονικά
  • [06] ΗΕ - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
  • [07] Εξωσωματική σε αζωοσπερμία
  • [08] Βρετανία - στρατιωτικές ασκήσεις
  • [09] Σιάμπος - ΟΕΕ
  • [10] ΙΚΜΕ - Πρέντζας

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.14 (+0.18)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.46 (+0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.17 (+0.85)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.79 (+0.86)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  87.56 (-0.36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.64 (+1.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.91 (-0.88)
        Αλλες Εταιρείες                         56.97 (+0.23)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 626366.470
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Πρόοδος στις συνομιλίες; Αύριο θα ξέρουμε

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αύριο θα γίνει γνωστό, αν έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, είτε στις χειρονομίες καλής θέλησης, είτε σε ορισμένες πτυχές της ουσίας του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς κατά πόσον οι δύο πλευρές στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, βρίσκονται κοντά σε εξαγγελία κοινών χειρονομιών καλής θέλησης.

    "Οι δηλώσεις μας μέχρι σήμερα", τόνισε, "βεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν επήλθε συμφωνία σε οποιαδήποτε σημεία, είτε του σκέλους των μέτρων για δημιουργία καλής θέλησης, είτε του σκέλους ορισμένων πτυχών του Κυπριακού".

    Αύριο, μετά τη συνάντηση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου Γκούσταβ Φεϊσέλ, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ο Εκπρόσωπος, "θα είμαστε σε θέση, να πούμε αν έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος και στα δύο σκέλη".

    Ο κ. Φεϊσέλ αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

    Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, με τον αξιωματούχο των ΗΕ, θα γίνει όπως είπε ο Εκπρόσωπος, μετά τις γιορτές του Πάσχα, τέλος Απριλίου ή αρχές Μαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - Πανεθνική

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Στη συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θεωρεί ότι υπάρχει διασάλευση ή ανατροπή της γραμμής".

    Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, για την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου Κληρίδη, για την αναγκαιότητα σύγκλησης Πανεθνικής διάσκεψης, ή μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα.

    Τονίζοντας ότι, αντίθετως, "οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και τα συμπεφωνημένα για την πορεία στο Κυπριακό τηρούνται και ακολουθούνται".

    Ερωτηθείς, ποιά είναι η απόφαση του Προέδρου στο όλο θέμα, ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει πρώτα να ακούσει".

    "Ανάλογα με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, αύριο, και εφόσον εγερθεί" πρόσθεσε, "θα ξέρουμε για την περαιτέρω πορεία".

    Διευκρίνησε πάντως, ότι είτε για την Πανεθνική, είτε για την μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, "θα πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος και να υπάρχουν σοβαρά θέματα για να εξεταστούν".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αναμένεται κατά την αυριανή συνεδρία του ΕΣ, οι εισηγητές να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τα επιχειρήματά τους, για να ληφθεί σχετική απόφαση.

    Επανέλαβε ότι αν η απόφαση που θα ληφθεί αύριο είναι ομόφωνη, δεσμεύει τον Πρόεδρο, αν όχι, τότε θα πάρει την απόφαση "εκείνος που πρέπει".

    Σε ερώτηση, αν άποψη του ΔΗΣΥ, για το θέμα πλειοψηφίας στη λήψη της σχετικής απόφασης, θα θεωρηθεί αύριο από τον Πρόεδρο Κληρίδη η θέση του Προέδρου Γιαννάκη Μάτση, ή του Αναπληρωτή, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "τα κόμματα εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς τους και θα διατυπώσουν τις θέσεις που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκθέσουν".

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κοινής γραμμής Αθηνών- Λευκωσίας, αλλά όπως είπε, "υπάρχουν δηλώσεις που εκφράζουν ανησυχία ορισμένων πολιτικών αρχηγών ότι "πιθανόν να υπάρχει".

    "Ολα θα ξεκαθαρίσουν στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου" κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ Μύρια Αντωνιάδου)

    Πολύ ικανοποιημένες επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες γυναίκες που συμμετείχαν στο συνέδριο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, αφού για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και συναισθήματα για την κατάσταση στο νησί, χωρίς περιορισμούς, για τρεις συνεχείς ημέρες.

    Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη δημιουργία του "Cyprus Link", το οποίο θα απαρτίζεται από Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες, με στόχο τη μόνιμη επαφή.

    Οι Ε/Κ γυναίκες που συμμετείχαν στο συνέδριο πρόκειται να συναντηθούν μετά το Πάσχα, ώστε να συντονιστούν περαιτέρω και να καθορίσουν τα άτομα που θα τις αντιπροσωπεύουν στην προπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύσταση του "Cyprus Link".

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, η οποία συμμετείχε στην αντιπροσωπεία και είχε βοηθήσει στην οργάνωση του συνεδρίου, αναμένεται ότι στα μέσα Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία συνάντηση με τις Τ/Κ για συζήτηση του θέματος.

    Στη συνάντηση των Βρυξελλών, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 19 Απριλίου, συμμετείχαν οι γυναικείες οργανώσεις που μετέχουν στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαίωματα της Γυναίκας, τα γυναικεία τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και γυναίκες που λαμβάνουν μέρος σε διάφορες δικοινοτικές ομάδες.

    Την πρωτοβουλία για οργάνωση του συνεδρίου, στο οποίο πήραν μέρος 25 Ελληνοκύπριες, 25 Τουρκοκύπριες, δύο Ε/Κ και δύο Τ/Κ από το Λονδίνο, δύο Παλαιστίνιες και δυο Ισραηλίτισες, είχε η πρώην υπουργός και βουλευτής του Βελγίου, Ανν-Μαρί Λιζίν, και η Σιμόν Σούσκιντ, πρόεδρος της μη-κυβερνητικής οργάνωσης "Δράση για τη Μεσόγειο".

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι θα συσταθεί προπαρασκευαστική επιτροπή που θα δουλέψει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του "Cyprus Link" και ανάλογα με τις συνθήκες που επκικρατούν τη δεδομένη στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες να εφαρμοστούν τα προγράμματα κοινής δράσης τα οποία συζητήθηκαν σε πέντε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

    Στα εργαστήρια συζητήθηκαν ο ρόλος της εκπαίδευσης, ο ρόλος των γυναικών στην επίτευξη ειρήνης, η συνεργασία στους τομείς της υγείας, των κοινωνικών παροχών και το περιβάλλον, η συμβολή των μέσων ενημέρωσης στην ειρήνη και η κοινή δράση για προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η βουλευτής Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία συμμετείχε με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Επαγγελματιών, τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι για τρεις συνεχείς ημέρες οι γυναίκες βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο.

    "Είχε πάρα πολύ επιτυχία. Μας δόθηκε μια ευκαιρία να ζήσουμε μαζί για τρεις μέρες και ήταν η πρώτη φορά που μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο, τρώγαμε μαζί, κυκλοφορούσαμε μαζί, συνομιλούσαμε, μαλώσαμε, κλάψαμε," σημείωσε η κ. Βασιλείου. Τόνισε δε ότι οι γυναίκες έζησαν μαζί "χωρίς περιορισμούς" και ως εκ τούτου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν η μία την άλλη, να κατανοήσουν τους εκατέρωθεν φόβους και να εκφράσουν τα αισθήματα που έχουν μέσα τους. Αφού σημείωσε ότι "ορισμένες στιγμές ήταν πραγματικά πάρα πολύ τραγικές", η κ. Βασιλείου πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι σε κάποια στιγμή οι δύο ξένες διοργανώτριες έκλαιγαν σε βαθμό που δεν μπορούσαν να προεδρεύσουν του συνεδρίου.

    Η κ. Χαραλάμπους, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι επέστρεψε γενικά ικανοποιημένη, σημειώνοντας ότι "τα πράγματα δεν ήταν εύκολα", αφού για πρώτη φορά έγινε συνάντηση σ' αυτό το επίπεδο και κάποιες στιγμές η συζήτηση ήταν "αρκετά έντονη".

    "Μπορεί να γίνοταν στο Λήδρα Πάλας τέτοιες συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών, αλλά είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τριήμερη συνάντηση με αυτούς τους προσανατολισμούς και στόχους.

    Χαρακτήρισε ως "θετικό" το ότι οι γυναίκες κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη και στην απόφαση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, αλλά και το ότι συζήτησαν με ειλικρίνεια τις θέσεις και απόψεις τους.

    "Δείξαμε ότι προσπαθούμε να βρούμε μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις δρόμους πώς να επηρεάσουμε όχι τη διαδικασία (λύσης) αλλά προς την ειρήνη," συμπλήρωσε.

    Στην τελική διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μια διαρκής ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν εφαρμοστούν οι αρχές της ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και ο σεβασμός για την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα της κάθε κοινότητας.

    Οι γυναίκες υποστηρίζουν επίσης την "αποτελεσματική αντίδραση εναντίον οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων" και "απελευθέρωση από οποιασδήποτε μορφής καταπίεσης".

    Στην διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι στόχος "είναι η κοινή προσπάθεια για να επιφέρουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην Κύπρο" καθώς επίσης και η σύσταση του "Cyprus Link", το οποίο είναι αντίστοιχο του "Jerusalem Link" το οποίο δημιούργησαν Παλαιστίνιες και Ισραηλίτισες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] Κατασκευή βάσεων: προχωρεί κανονικά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εργασίες κατασκευής της ναυτικής και αεροπορικής βάσης, προχωρούν κανονικά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι για την κυβέρνηση αποτελεί "έργο προτεραιότητας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα έργα κατασκευής των δύο βάσεων, δεν επηρεάζονται από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι δεν είναι ανακοινώσιμο το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των έργων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] ΗΕ - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διακοπούν για περίπου δύο βδομάδες αφού ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο για την Νέα Υόρκη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    "Το επίκεντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη" είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις.

    Σε ερώτηση εάν ο βοηθός του κ. Φεϊσέλ, ανώτερος σύμβουλος των ΗΕ Πίτερ Σμιτ θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκ του σύνεγγυς, ο κ. Ροκοζέφσκι απάντησε ότι "δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο", σημειώνοντας παράλληλα ότι, σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε, ο κ. Σμιτ θα έχει επαφή και με τις δύο πλευρές.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε επιμελώς να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών ή τα δύο άτυπα έγγραφα που έδωσε ο κ. Φεϊσέλ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Εξάλλου έγινε γνωστό ότι η αυριανή συνάντηση του κ. Φεϊσέλ με τον Πρόεδρο Κληρίδη έχει ακυρωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [07] Εξωσωματική σε αζωοσπερμία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενα υγιέστατο κοριτσάκι γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία μετά από εξωσωματική μικρογονιμοποίηση σε άτομα με πλήρη αζωοσπερμία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ενδοκρινολόγος Κρίνος Τροκούδης, εξόσων γνωρίζει, στην Κύπρο είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ότι γεννάται παιδί με αυτή τη μέθοδο, ενώ ανάλογο περιστατικό υπήρξε ταυτόχρονα στην Αθήνα.

    Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στο Βέλγιο, και σημείωσε ότι η ιατρική μόλις πρόσφατα έχει κατορθώσει να επιτύχει την τεκνοποίηση ύστερα από χειρουργική λήψη άωρων σπερματοζωαρίων από τον όρχι για γονιμοποίηση.

    Τα σπερματοζωάρια, που ήταν άωρα, λήφθηκαν μετά από εγχείρηση μέσα από τον όρχι του συζύγου, αφού στην ανάλυση του σπέρματος δεν υπήρχε ούτε ένα σπερματοζωάριο. Την ίδια ώρα λήφθηκαν ωάρια από τη σύζυγο που είχε κατάλληλα προετοιμαστεί και συγχρονιστεί.

    Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή ενός σπερματοζωάριου σε κάθε ένα ξεχωριστά ωάριο, εργαστηριακά με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου και με τη χρήση μικροβελόνας.

    Αυτή η μέθοδος μικρογονιμοποίησης, που φέρει διεθνώς το όνομα ΙCSI, έγινε στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης "Πεδιαίος", στη Λευκωσία, και τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρθηκαν στη μήτρα δυο μέρες αργότερα με επιτυχία.

    Δυο παρόμοιες περιπτώσεις μικρογονιμοποίησης σε άτομα με πλήρη αζωοσπερμία αναμένεται να γεννήσουν σύντομα, μετά από θεραπεία, και αξίζει να αναφερθεί ότι στη μια περίπτωση τα σπερματοζωάρια φυλάχτηκαν σε κατάψηξη για έξι μήνες προτού χρησιμοποιηθούν, για μικρογονιμοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [08] Βρετανία - στρατιωτικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία χαιρετίζει οποιαδήποτε βήματα που θα βοηθήσουν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο Πίαρς Κάζαλετ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κάζαλετ, η ανακοίνωση για αλλαγές στις στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου - Ελλάδας, ως μέτρο καλής θέλησης, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία θετικού κλίματος κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται, "είναι ένα τέτοιο βήμα".

    Σε ερώτηση εάν αναμένει ότι η Τ/κ πλευρά θα αναγγείλει παρόμοια μέτρα, ο κ. Κάζλετ είπε ότι "το μήνυμα που έχουμε αναφέρεται και στις δύο πλευρές, γι' αυτό αφορά και τις δύο".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν ξέρει εάν αυτό είναι "μονομερές βήμα" από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ή εάν "είναι κάτι στο οποίο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ εργάζεται" στο πλαίσιο των μέτρων καλής θέλησης στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Θα ήταν ωραίο", είπε, "να δούμε τους Τ/Κ να ανταποκρίνονται παρομοίως", σημειώνοντας ότι "υπήρξαν διάφορα θετικά στοιχεία πρόσφατα".

    Αναφερόμενος στις επισκέψεις Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές και τις επισκέψεις Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Κάζλετ είπε ότι μαζί με τη "μείωση στη χρήση ρητορικής", υπήρξαν θετικές κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "αυτό θα οδηγήσει σε κάτι πιο θετικό".

    Ο κ. Κάζαλετ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις για απευθείας συνομιλίες και αναφέρθηκε σε δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα "εκδόσει προσκλήσεις μέσα στο Καλοκαίρι", αλλά ότι πότε ακριβώς εναπόκειται στο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Είπε, ακόμη, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάτεν συζητήσαν μέτρα καλής θέλησης μέσα στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών σε γενικές γραμμές χθες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Σιάμπος - ΟΕΕ

    Γενεύη,Ελβετία,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος, σαν γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, θα διοργανώσει σεμινάρια, περιλαμβανομένου και ενός στον τομέα των μέτρων και σταθμών, με τη συμμετοχή χωρών από την Ευρώπη, τη Μέση ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Βόρειο Αφρική.

    Οπως ανέφερε σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος στην Ειδική Σύνοδο για τα 50χρονα της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Γενεύη, η Κύπρος, παρά τις συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, έχει αναγνωριστεί ως επιτυχημένο παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης.

    Η Κύπρος, είπε, "πρόθυμη να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις εξειδικευμένες γνώσεις της με τα άλλα κράτη μέλη" και ιδιαίτερα με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν ανάγκη προσαρμογής στην κρίσιμη μεταβατική περίοδο ανασυγκρότησης που διέρχονται.

    Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος υπέδειξε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης, αναφορικά με τη "Μεσογειακή Εντολή" που στοχεύει στη δημιουργία μιας ευημερούσας και ειρηνικής Μεσογείου, στην οποία όλα τα κράτη συνεργάζονται για οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σιάμπος είχε συνάντηση με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Βλαντιμίρ Πετρόβσκι, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Είχε επίσης επαφές με αρχηγούς άλλων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες της ειδικής επετειακής συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για διμερή και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [10] ΙΚΜΕ - Πρέντζας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα κατεχόμενα είναι μια απέραντη φυλακή, μια Βαστίλλη, στην οποία κρατούνται φυλακισμένοι οι Τ/Κ, οι Ε/Κ και οι Μαρωνίτες που ζουν βόρεια της γραμμής Αττίλα", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικοπολιτικών Μελετών Ρένος Πρέντζας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Πρέντζας καταδίκασε την ακύρωση την τελευταία στιγμή των αδειών που παραχώρησε σε Τ/Κ το κατοχικό καθεστώς για συμμετοχή τους στη συνάντηση Κυπρίων πολιτών για συζήτηση κοινωνικών και αναπτυξιακών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος Φρίντριχ Επερτ και τη συμπαράσταση της Πρεσβείας της Γερμανίας και του Ινστιτούτου Γκέτε και, όπως τόνισε ο κ. Πρέντζας, η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί "μία ακόμη προσβολή εναντίον της Γερμανίας, αλλά περισσότερο ήταν ένα μήνυμα προς όλους όσους υποθέτουν ότι μπορεί να υπάρχουν έστω και τα ελάχιστα ίχνη καλής θέλησης από τη μεριά της κατοχικής δύναμης και του οργάνου της, του Ραούφ Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 22 April 1997 - 20:49:03 UTC