Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος Γενοκτονίας Αρμενίων
  • [02] Αναπαλαίωση τειχών Λευκωσίας
  • [03] Εκπρόσωπος: Αλλαγές στις στρατιωτικές ασκήσεις
  • [04] Αφιξη Χριστόφια - Δηλώσεις

  • [01] Επέτειος Γενοκτονίας Αρμενίων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με διάφορες εκδηλώσεις, θα μνημονευθεί στην Κύπρο η επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Τούρκους, η οποία συμπληρώνει φέτος 82 χρόνια.

    Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Αρμάν Κυρακοσιάν, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης και ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Πετρός Καραϊτζιάν.

    Την Πέμπτη θα γίνει λειτουργία στην Αρμενική Εκκλησία στη Λευκωσία και θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Μαρτύρων στο προαύλιο της Εκκλησίας, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων Αρμενίων καλλιτεχνών στη Σχολή Μελκονιάν, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργίου Χατζηνικολάου.

    Εξάλλου, με ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες, καταδικάζουν με βδελυγμία τη σφαγή των Αρμενίων, την οποία χαρακτηρίζουν ως "ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας".

    Η άρνηση ότι διεπράχθη γενοκτονία σε βάρος ενός ηρωϊκού λαού, προσθέτει η ανακοίνωση, "αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο και παράλληλα ενεργεί και ως ενθάρρυνση νέων επίδοξων σφαγέων."

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι Ε.ΔΗ. θεωρούν ότι δεσμοί φιλίας και κοινών αγώνων συνδέουν τον κυπριακό και τον αρμενικό λαό, που στάθηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου σε εποχές δοκιμασίας και διωγμών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Αναπαλαίωση τειχών Λευκωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Εθνη, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, συνεχίζει την αναπαλαίωση των τειχών της Λευκωσίας, έργο το οποίο άρχισε το 1995, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Μήνα, που φιλοξένησε η Λευκωσία.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Εφόρου Μνημείων, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλή Χατζησάββα, η αναπαλαίωση των τειχών της Λευκωσίας βρισκόταν πάντα μέσα στις προτεραιότητες του Τμήματος, όμως λόγω έλλειψης των χρηματικών κονδυλίων που απαιτούντο, καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του όλου έργου.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, ξεκίνησαν το 1995 τις εργασίες για το έργο, που στοίχισαν περίπου 80 χιλιάδες λίρες.

    Στη συνέχεια, οι εργασίες για ολοκλήρωση του έργου σταμάτησαν, για να ξαναρχίσουν αργότερα, αφού η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, ενέκρινε τελικά, μετά από πολλές σχετικές αιτήσεις, ποσό ύψους 380 χιλιάδων λιρών για το 1997, με στόχο τη συνέχιση του έργου αναπαλαίωσης, τόσο των τειχών της ελεύθερης περιοχής της Λευκωσίας, όσο και της κατεχόμενης πόλης.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, απασχολεί δύο συνεργεία για τον σκοπό αυτό, ενώ έχει και την ευθύνη επιτήρησης του έργου.

    Αναφορικά με τις εργασίες στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο κ. Χατζησάαβας, ανέφερε ότι, τα ΗΕ, θα επιληφθούν του θέματος και θα έχουν σχετικές συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά.

    Τόνισε ωστόσο ότι στην περίπτωση που το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν επιτηρεί τις εργασίες του έργου και στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα ζητηθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Κέντρο Αναπαλαίωσης και Ανανέωσης Μνημείων, αναλάβουν την επιτήρηση του έργου, το κόστος του οποίου αναμένεται να φθάσει το 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Το ποσό αυτό, αναμένεται να εισφέρει η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος: Αλλαγές στις στρατιωτικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικές τροποποιήσεις στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις "Βεργίνα" και "Τοξότης" αποφάσισαν ad hoc οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ως χειρονομία δημιουργίας καλού κλίματος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Ανακοινώνοντας την σχετική απόφαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στην σύσκεψη Σημίτη - Κληρίδη της 17ης Ιανουαρίου στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι αυτή οριοθέτησε την πορεία και τα πλαίσια μελλοντικών χειρισμών στο Κυπριακό και σημειώνοντας ότι, "αυτά τηρούνται και ακολουθούνται".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "μετά από εισήγηση του Προέδρου Κληρίδη και διαβούλευσης των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας" κρίθηκε ότι το σκέλος της άσκησης "Βεργίνα" που αφορά την αναχαίτηση εχθρικών αεροσκαφών, "μπορεί να διεξαχθεί και εκτός του κυπριακού εναερίου χώρου". Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι το δεύτερο σκέλος της ίδιας άσκησης, για απόκρουση επίθεσης εχθρικών αεροσκαφών για προσβολή στόχων επί του κυπριακού εδάφους, "αναβάλλεται επί του παρόντος".

    Για την άσκηση "Τοξότης", που αφορά τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, πρόσθεσε ότι αυτή θα διεξαχθεί "πλησίον της Κύπρου, αλλά εκτός των χωρικών της υδάτων". Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, μετά από άδεια και συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της άσκησης, επίσημη επίσκεψη των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Για την απόφαση Κύπρου και Ελλάδας ήδη ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

    "Είναι κοινή η εκτίμηση Κληρίδη - Σημίτη, ότι κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα είναι καλό να μην πραγματοποιούνται πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών μέσα στον κυπριακό εναέριο χώρο", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για άσκηση έξωθεν πιέσεων, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι την απόφαση "δεν μας την επέβαλε κανείς". Ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω σύσκεψη δεν κατάργησε το "συναποφασίζειν", τονίζοντας ότι η μετάβαση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα, "αποτελεί από μόνη της απόδειξη, ότι ήταν μέσα στα πλαίσια κοινών διαβουλεύσεων για το κυπριακό θέμα".

    Πρόκειται για ad hoc απόφαση που αφορά τη συγκεκριμένη άσκηση, τόνισε ο Εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τη θέση για χρονοδιάγραμμα μέχρι την άσκηση Νικηφόρος.

    Επανέλαβε ότι είναι διακηρυγμένη η θέση της κυβέρνησης, ότι δεν θα προβαίνει σε ενέργειες "που είναι δυνατόν να διαταράξουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα διεξαγωγής των (εκ του σύνεγγυς) συνομιλιών", χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτηση, βάσει των δοσμένων στοιχείων σε αυτή την ουσιώδη στιγμή".

    Σ'ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την μονομερή αυτή απόφαση, ο κ. Χριστοφίδης είπε: "Δεν είναι θέμα μονομερούς ενέργειας. Οι δύο ηγεσίες έχουν κρίνει ότι είναι επιθυμητό και είναι καλό αυτή τη στιγμή, με τα δοσμένα στοιχεία αυτής της ουσιώδους στιγμής, το ένα σκέλος της Βεργίνας να αναβληθεί και τα άλλα να διεξαχθούν με τον τρόπο που έχουν συναποφασιστεί".

    Ηταν απόφαση Κύπρου - Ελλάδας, το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είναι αποφάσεις Κύπρου - Ελλάδας το περιεχόμενο του δόγματος, και με τον ίδιο τρόπο είναι κοινή απόφαση των δύο ηγεσιών η αναβολή, σημείωσε.

    "Δεν μας επέβαλε κανένας τη λήψη αυτών των αποφάσεων" συνέχισε. "Είναι δικές μας αποφάσεις, είναι αυτόθελες αποφάσεις, Ελλάδας - Κύπρου και δείχνουν τη διάθεσή μας, την καλοπιστία μας και την αποφασιστικότητά μας ότι θα προχωρήσουμε στις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις με τον καλύτερο τρόπο".

    Ο Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι είναι δύο οι σημαντικές ημερομηνίες μέσα στο Γενάρη του 1997, η 17η και η 27η Ιανουαρίου. Η τελευταία είναι η ημερομηνία αποστολής της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ότι θα αρχίσει εντατικές συνομιλίες με στόχο επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Αυτή και μόνη είναι μια σημαντική απόφαση, είπε, η οποία έχει ήδη τροχιοδρομήσει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. "Είμαστε στο στάδιο που οι συνομιλίες διεξάγονται και κρίνουμε βάσει των δοσμένων στοιχείων αυτής της στιγμής, ότι ναί, πρέπει να πάρουμε αυτήν την απόφαση και την έχουμε πάρει.

    "Αυτά τα οποία έχω απαριθμίσει, το γράμμα της 27ης, οι εκ του σύνεγγυς, ο διορισμός αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και η εξάμηνη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς, είναι αρκετά στοιχεία τα οποία σου δίνουν την ευκαιρία, αφού συνεκτιμήσεις, να κάνεις τη δική σου χειρονομία", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Και αυτή είναι η δική μας χειρονομία σε αυτό το στάδιο. Η κάθε πλευρά δίνει τις δικές της εξετάσεις σε αυτή τη διαδικασία" πρόσθεσε, και "αναμένει τη δική της βαθμολογία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Αφιξη Χριστόφια - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο τα πραγματικά στοιχεία για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από την Μόσχα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μόνο εάν γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα θα μπορέσει να τοποθετηθεί επί του θέματος.

    "Η ίδια η Κυβέρνηση", είπε, "έχει δώσει τρεις ή τέσσερις εκδοχές μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν ξέρω πάνω σε ποιάν εκδοχή θα μπορούσα να τοποθετηθώ".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "θα πρέπει υπεύθυνα η κυβέρνηση, κι ελπίζω να το κάνει ο Πρόεδρος, να μας δώσει τα πραγματικά στοιχεία των εξελίξεων για να μπορούμε να τοποθετηθούμε".

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι υπάρχει "ικανοποιητική βάση για να αρχίσει διάλογος" κι επεσήμανε ότι "ακόμα δεν συζητάμε την ουσία του Κυπριακού".

    "Ο καιρός", είπε, "περνά αισίως, οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι πιο κοντά και οι δυσκολίες για την Κύπρο θα πολλαπλασιαστούν".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα συνέλθει μετά το Πάσχα, προσθέτοντας ότι μετά τις γιορτές τοποθετούνται και οι διεργασίες για την επιλογή από το ΑΚΕΛ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μόσχα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχε.

    Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάτι Ζουγκάνοφ θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 22 April 1997 - 12:04:23 UTC